Tanskan kuninkaallinen perhe jakaa loma-aikansa Tanskan ja Ranskan välillä

Tanskan kuninkaallisen perheen käytössä on useita linnoja ja palatseja eri puolilla maata ja moni niistä on pyhitetty tietylle vuodenajalle tai vuotuiselle juhlalle. Talviajan kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, sekä kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary perheineen asuvat Amalienborgissa Kööpenhaminassa. Kesäksi hallitsijapari muuttaa Fredensborgin linnaan ja joulua ja pääsiäistä, sekä usein myös alkukesää vietetään Marselisborgissa. Kesälomalle Tanskan kuninkaalliset matkustavat jo vuosikymmeniä vanhan perinteen mukaan Gråstenin linnaan, jossa viikko sitten napattiin myös tämän kesän perhekuvat, sekä Etelä-Ranskaan, jossa varsinkin prinssi Henrik viihtyy vanhalla viinitilallaan. Olemme jo tutustuneet Ruotsin ja Alankomaiden kesäpaikkoihin, vilkaistaan nyt, miten tanskalaiset kollegat ”mökkeilevät”.

Embed from Getty Images

Kotini on linnani sanotaan ja monelle suomalaiselle myös kesämökki on vähintään palatsi tai henkilökohtainen linnoitus. Kuninkaallisilla kaikki on hiukan suurempaa ja kesämökin virkaa toimittaa usein vähintään huvila, mutta usein myös jokin, jota linnaksi kutsutaan ihan oikeasti. Tanskan kuninkaallinen perhe seilaa kesäisinkin Dannebrog-aluksella ja hiukan pienempi metsästysmajakin on Trendissä (vanhoja kuvia) käytössä, mutta jo 80 vuoden ajan perhe on uskollisesti matkustanut Etelä-Jyllantiin, jossa sijaitsee Gråstenin linna. Samannimisessä kaupungissa, järven rannalla, sijaitseva linna edustaa lähinnä rokokoo-tyyliä ja koostuu pääosasta, sekä kahdesta siivestä. Lähes suljetun sisäpihan ympärillä kohoavat kolmella puolella kaksi- ja kolmikerroksiset valkoiset seinät ja keveyttä rakennuksen ulkomuotoon tuovat runsaat ikkunat. Palatsi on kuninkaallisen perheen yksityisasunto, eikä siitä ole avoinna yleisölle kuin puutarha, sekä linnan pohjoissiivessä sijaitseva kirkko, joka on peräisin 1600-luvulta.

Tanskan kuninkaallisen perheen kesäloma, Gråstenin linna, kesäpaikka, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

© Mtoad via Wikimedia Commons

Gråstenin linnan paikalla sijaitsi alunperin metsästysmaja joskus 1500-luvun puolivälissä, minkä jälkeen paikalle rakennettiin linnat 1600- ja 1700-luvuilla, mutta molemmat tuhoutuivat tulipaloissa. Nykyisen linnan eteläinen siipi valmistui 1759 ja linnan keskimmäinen osa 1842. Linnaa on vuosien varrella restauroitu ja muuteltu runsaasti ja omistajatkin ovat vaihtuneet melko tiuhaan. Vuonna 1921 linna siirtyi valtion omistukseen ja sitä käytettiin mm. kirjastona ja toimistotiloina. Vuonna 1935 linna siirtyi kuninkaallisen perheen käyttöön, mutta ei omistukseen, kun valtio antoi sen kuningatar Margareetan vanhemmille, silloiselle kruununprinssiparille, mutta tuleville kuningas Frederik IX:lle ja kuningatar Ingridille häälahjaksi. Tänä vuonna Tanskan kuninkaallinen perhe viettää jo 80. kesää Gråstenissa.

© Aabenraa Lokal TV via Youtube

Gråstenin linnasta tuli pian kruununprinssiparin rakas lomapaikka ja ajoittain koti myös muina vuodenaikoina ja perheen kasvaessa kolmella tyttärellä, sekä myöhemmin vävyillä ja lapsenlapsilla, se säilytti paikkansa suvun yhteisenä lomaparatiisina, jonne kutsuttiin myös ystäviä. Erityisesti linnaa rakasti kuningatar Ingrid, jonka kädenjälki näkyy voimakkaasti linnan puistoissa ja puutarhassa.

Embed from Getty Images

Äitinsä kuoleman jälkeen linnan käyttöoikeuden peri kuningatar Margareeta, joka on jatkanut traditiota. Kuningatar ja prinssi Henrik ovat viettäneet Gråstenissa aikaa joka kesä ja mukaan on aina kutsuttu myös muuta perhettä. Kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachimin perheiden lisäksi paikalla nähdään kesäisin myös yleensä kuningattaren sisaret, Kreikan kuningatar Anne-Marie ja Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Benedikte, sekä usein myös näiden lapsia ja varsinkin Saksassa asuvat prinsessa Benedikten lapset poikkeavat usein lomallaan Gråstenissa. Tänä vuonna kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary viettivät linnassa kolmisen viikkoa ja viime vuosina onkin käynyt selväksi, että kesäpaikan suhteen on käynnissä jonkinlainen sukupolvenvaihdos. On arveltu, että tulevaisuudessa Gråsten on juuri heidän kesäpaikkansa ja tämä onkin monarkian kannalta tärkeää, sillä kotiseututietoiset tanskalaiset arvostavat kuninkaallisen perheen tapaa jakaa aikaansa eri puolille maata.

Kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik viettivät tänä kesänä lomansa alun Marselisborgissa ja siirtyivät viime perjantaina Gråsteniin, josta taas kruununprinssiperhe jatkoi eteenpäin viikonlopun aikana. Välissä ehdittiin kuitenkin ottaa perinteiset kesäkuvat, joissa tällä kertaa esiintyivät kuningattaren ja prinssi Henrikin, sekä kruununprinssi Frederikin, kruununprinsessa Maryn, prinssi Christianin, prinsessa Isabellan, prinssi Vincentin ja prinsessan Josephinen lisäksi prinsessa Benedikten poika Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Gustav Carina-vaimoineen, sekä tytär, Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Alexandra miehensä ja tyttärensä kanssa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images
Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Sateinen ja kylmä sää piti kuvaussession tällä kertaa lyhyenä, mutta aiempina vuosina ja hiukan suuremman seurueen ollessa paikalla on kuvat välillä otettu linnan puutarhassa. Viime vuonna seurue oli lähes sama, vuonna 2014 mukana olivat myös prinssi Joachim ja prinsessa Marie, sekä prinsessa Benedikte ja vuonna 2013 myös kuningatar Anne-Marie ja prinssit Nikolai ja Felix.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Aloitettuaan lomansa Gråstenissa kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary lähettivät kesäterveisiä kansalle kertoen olevansa iloisia palattuaan kauniiseen Gråsteniin, jossa he voivat nauttia pitkistä kesäpäivistä ja valoisista illoista. Kuninkaallisen perheen kesä Gråstenissa vaikuttaakin täyttyvän aika tavallisesta ajanvietosta, prinssi Henrik ajelee vanhoilla autoillaan, kruununprinssiperhe pyöräilee läheiselle tallille ratsastamaan ja mukana ilonpidossa ovat vapaana juoksentelevat kuninkaalliset lemmikkikoirat. Kruununprinssiperheen kesään kuuluu myös jokavuotinen retki lähellä sijaitsevaan Legolandiin.

Kuvaussession lisäksi kuninkaallinen perhe esiintyy lomansa aikana yleisölle myös seuratessaan vahdinvaihtoja linnan ovella ja vuosittain kuningatar Margareeta ottaa myös vastaan paikallisista koostuvan suuren hevoskulkueen, joka poikkeaa tervehtimään hallitsijaa linnan portilla.

Gråsten on siis selvästi muotoutumassa kruununprinssi Frederik perheen kesäpaikaksi, jossa emme tänäkään vuonna nähneet vilaustakaan prinssi Joachimista. Hän puolestaan lomailee vaimonsa prinsessa Marien ja nuorempien lastensa prinssi Henrikin ja prinsessa Athenan kanssa prinsessa Marien kotimaassa Ranskassa, johon kuninkaallisella perheelläkin on toki kiinteät siteet. Ranskalaissyntyinen vanhempi prinssi Henrik ei tänä vuonna viipynytkään kauaa Gråstenissa, vaan liittyi nuoremman poikansa perheen seuraan kuninkaallisen perheen yksityisesti omistamalla viinitilalla.

Château de Cayx sijaitsee Etelä-Ranskassa, Cahorsin viinialueella. Kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik ostivat sen vuonna 1974 prinssin isän vinkattua, että hänen itsensä kauan havittelema kiinteistö oli nyt vihdoin kaupan. Lot-joen ja pienen Caix-kylän lähistöllä kukkulalla sijaitseva linna mainitaan ensimmäisen kerran 1400-luvun asiakirjoissa. Vuosisatojen aikana linna on luonnollisesti muuttanut muotoaan moneen kertaan ja nykyään paikalla seisoo perinteistä tyyliä edustava suurehko kartanomainen kivirakennus 1700-luvulta. Prinssi Henrik johti henkilökohtaisesti kunnostustöitä ja linna restauroitiin tarkasti paikallista rakennusperinnettä kunnioittaen. Linnan korjaustöiden ohella nostettiin menneeseen loistoonsa myös tilan viininviljely, mutta liiketoiminta siirrettiin reilu vuosi sitten ulkopuoliselle taholle. Vuosien ajan prinssi kuitenkin oikeasti käytti tilaa viinin tuottamiseen ja edelleen kuninkaallisen perheen suurten juhlien ruokalistoja tarkastellessa voi menusta löytää myös Château de Cayxin viinejä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Linnan pohjoissiivessä sijaitsee tilanhoitajan asunto, eteläisessä siivessä asuvat kuninkaallisen perheen jäsenet ja linnan keskiosa on varattu vieraiden käyttöön. Linnan sisätilat eivät valitettavasti ole auki yleisölle, mutta prinssi Henrikin ja kuningatar Margareetan taideharrastukset ja persoonallisen tyylin tuntien olisi äärimmäisen mielenkiintoista päästä näkemään, kuinka tämä yksityinen tila on sisustettu. Vanhan lehtijutun mukaan kuningattaren työhuonetta koristavat hänen itse maalaamansa taulut, upea kynttelikkö, prinssi Henrikin vanhoista taulunkehyksistä muokkaama peili, sekä sohvalle levitetty leopardintalja. Parikymmentä vuotta vanhoissa kuvissa (täällä) näkyy lisäksi runsaasti puuta ja kirjavia kankaita, sekä veistoksia ja muita taide-esineitä. Lisäksi sisustuksessa on runsaasti viittauksia Aasiaan, joka on ollut prinssin sydäntä lähellä aina Vietnamissa vietetyistä lapsuusvuosista saakka. Linnan pihalla mukavaa viilennystä tarjoaa uima-allas, jonka pariskunta sai hopeahääpäivälahjaksi.

Embed from Getty Images

Kuningattaren ja prinssi Henrikin lisäksi Cayxissa lomaansa viettävät myös heidän lapsensa ja lapsenlapsensa. Erityisesti paikka tuntuu olevan mieluinen prinssi Joachimille ja prinsessa Marielle, mutta myös kruununprinssiperhettä nähdään Ranskassa. Kun prinssi Henrik täytti 80 vuotta pari vuotta sitten, koko perhe kokoontui tilalle juhlimaan. Prinssille tila onkin selvästi aivan erityinen paikka, jossa hän on ensinnäkin tutun kulttuurin piirissä ja kotimaassaan, mutta myös isäntä talossa, mikä Tanskassa ainakin julkisesti on vaimon aseman vuoksi hankalaa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Sijaintinsa ja luonteensa, sekä omistussuhteidensa vuoksi Chateau de Cayx on varmasti monella tapaa kuninkaallisen perheen asunnoista yksityisin ja sellainen, jossa he voivat vapaimmin viettää aikaansa. Täälläkään perhe ei kuitenkaan vetäydy täysin ylhäiseen yksinäisyyteensä, vaan he ovat osa yhteisöä, mitä kuningatar Margareeta pitää omien sanojensa mukaan tärkeänä. Hän ei halua olla vain lomailija, vaan osa alueen väkeä ja siinä on luonnollisesti auttanut viininviljely. Lisäksi kuningatarta nähdään usein lähikylissä torilla ja vuosittain linnassa järjestetään myös kuninkaallisen sotilassoittokunnan konsertti, johon kutsutaan paikallista väkeä ja perheen ystäviä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

3 kommenttia artikkelissa “Tanskan kuninkaallinen perhe jakaa loma-aikansa Tanskan ja Ranskan välillä

  1. Kyllä kelpaa 🙂 Gråsten on kaunis ja puutarha upea, mutta Chateu de Cayx on vertaansa vailla. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa kuvat sisätiloista. Mikä väriloisto, ihana kerrassaan.

    Liked by 1 henkilö

  2. Odottanut bostaustasi Ruotsin kuninkaallisten kesäkuvauksesta. Saatiin tosi ihania kuvia Sollidenista ja koko kuninkaallisesta perheestä. Hovireportteri Suomesta

    Tykkää

    • Kuule, olen itsekin odottanut pääseväni postaamaan aiheesta! Mutta hovi ei ole jostakin syystä julkaissut yhden yhtä kuvaa tilaisuudesta. Ilmeisesti haluavat säästää lehdille ja niiden kuvia suojaa sitten tekijänoikeuslaki. Täytyy katsoa, josko jostain löytyisi luvallisia!

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.