Citius, altius, fortius – Olympiamotto innoittaa myös kuninkaallisia

Rion hartaasti odotetut Olympialaiset alkavat vihdoin perjantaina ja katsojien lisäksi myös monet kuninkaalliset ovat jo lähtökuopissa. Urheilu on perinteisesti ollut yksi aiheista, jotka tiiviisti liittyvät kuninkaallisiin ja kansakunnan yhdistyessä kotisohvilla kannustamaan omia edustajiaan, myös kruunupäiden odotetaan olevan mukana. Kansallishenki, monikansallinen solidaarisuuden ja yhteistyön ilmapiiri, sekä tietenkin julkisuus ja viihde houkuttelevat olympiatunnelmaan mukaan myös kuninkaallisia ja osa heistä on ihan konkreettisestikin pyrkinyt nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin olympiaurheilijoina. Valitettavasti tänä vuonna kuninkaallisia edustajia ei kisoissa nähdä, mutta useampikin kuninkaallinen on mukana kisojen hallintopuolella Kansainvälisen olympiakomitean jäseninä, sekä tietenkin lehtereillä kannustamassa.

Embed from Getty Images

Lontoon Olympialaisissa neljä vuotta sitten näimme runsaasti kuninkaallisia. Hallitsijat ja muut kruunupäät eri puolilta Eurooppaa matkustivat nauttimaan kisatunnelmasta ja esimerkiksi Tanskasta kuninkaallinen perhe toi mukanaan jopa Dannebrog-aluksensa visiitin ajaksi. Britannian kuninkaallisen perheen nuoret suosikit prinssi William, Cambridgen herttuatar Catherine ja prinssi Harry oli värvätty mukaan erityisiksi kisälähettiläiksi ja muutenkin katsomot tuntuivat notkuvan kuninkaallisista kisavieraista. Kuvat urheilukatsomoista ovat aina hauskaa seurattavaa, sillä niin kuninkaat, kuin kuningattaretkin prinsseistä ja prinsessoista puhumattakaan tuntuvat olevan mukana aina rennolla mielellä ja parhaimmillaan näemme heidät tunnelman kiihtyessä hyvinkin erilaisina, kuin normaalisti edustustehtävissä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Lontoon Olympialaisissa näimme kuninkaallisia myös kisa-areenoilla. Tanskan prinsessa Benedikten tytär, Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Nathalie edusti Tanskaa kouluratsastuksessa sijoittuen yksilökisassa kahdenneksitoista ja joukkuekisassa neljänneksi. Edellisissä kisoissa Pekingissä vuonna 2008 prinsessa saaliina oli joukkuepronssi samassa lajissa.  Isäntämaata Lontoossa edusti puolestaan hevosellaan High Kingdom prinsessa Annen tytär Zara Tindall (silloin vielä urheiluyhteyksissä Phillips), joka sijoittui kenttäratsastuksen joukkuekisassa toiselle sijalle päästen näin pokkaamaan hopeamitalin äidiltään. Valitettavasti tällä kertaa emme näe kumpaakaan tavoittelemassa mitaleita, sillä prinsessa Nathalien mukaan hänen hevosensa ei ole niin tasaisen hyvässä kunnossa, että kisamatka kannattaisi ja Zara Tindall puolestaan jäi joukkueen ulkopuolelle, kun valintoja tehtiin.

Embed from Getty Images

Prinsessa Anne on yksi aktiivisimmista kuninkaallisista olympiapiireissä. Ensinnäkin prinsessa on tyttärensä tapaan edustanut kotimaataan Olympia-areenalla, kun hän osallistui vuoden 1976 kisoihin Montrealissa ratsunaan kuningatar Elisabetin omistama Goodwill, jääden kuitenkin ilman mitalia. Prinsessan silloinen aviomies ja Zaran isä, kapteeni Mark Phillips, muuten ylsi kultaan vuoden 1972 kisoissa ja hopeaan vuonna 1988, lajinaan tietenkin ratsastus. Kilpauransa jälkeen prinsessa Anne on lisäksi toiminut vuodesta 1983 saakka British Olympic Associationin presidenttinä, sekä vuodesta 1988 Kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä.

Embed from Getty Images

Ratsastuksen lisäksi runsaasti kuninkaallista edustusta on nähty purjehduksen puolella. Norjan kuningas Harald, silloinen kruununprinssi, edusti maataan sekä Tokiossa 1964, Méxicossa 1968, että Münchenissä 1972. Mitaleita ei ilmeisesti kertynyt kotiinviemisiksi, mutta sellainenkin kuitenkin perheestä löytyy, sillä kuningas Haraldin isä, kuningas Olavi, nappasi kultaa Amsterdamin kisoissa 1928.

Myös Espanjassa kuninkaallinen perhe on kunnostautunut olympiaurheilussa. Kuten Norjan kuningas Harald Tokiossa 1964, myös prinssi, nykyinen kuningas, Felipe kantoi maansa lippua avajaisseremioissa Barcelonassa 1992. Isäntämaata edustanut prinssi kilpaili niin ikään purjehduksessa ja tuloksena joukkueelle oli kuudes sija. Prinssin purjehdusharrastus ja osallistuminen Olympialaisiin ei ollut mikään yllätys, sillä perinne on Espanjan kuninkaallisessa perheessä vahva. Myös kuningas Juan Carlos purjehti maansa edustajana 1972 jääden 15. sijalle ja kuningatar Sofia puolestaan osallistui vuoden 1960 kisoihin. Edustusmaana oli tosin silloisella prinsessalla vielä Kreikka ja roolikin vain varajäsenen, mutta kultamitali kuitenkin saavutuksena. Samassa joukkueessa purjehti myös velipoika, Kreikan kuningas Konstantine, joka toimi myöhemmin myös Kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä. Espanjan kuningasperheen vahvan olympiaedustuksen purjehduksessa täydentää vielä kuningas Felipen sisar, infanta Cristina, joka veljensä tapaan kantoi maansa lippua Soulin kisojen avajaisissa 1988. Infantan sittemmin vero- ja muissa taloussotkuissa ryvettynyt aviomies Iñaki Urdangarin, oli nuorempana menestynyt käsipalloilija. Todisteena Iñakin kaulaan on ripustettu pronssimitalit niin 1996, kuin 2000.

Tällä hetkellä julkisten tietojen mukaan entisistä kuninkaallisista kesäolympiaurheilijoista ainoastaan prinsessa Anne on matkalla Rioon, mutta talvikisaedustusta tuo mukaan myös Monacon ruhtinas Albert. Hänen lajinsa oli kelkkailu ja silloinen prinssi edustikin maataan viisissä perättäisissä Olympialaisissa vuosina 1988-2002. Jonkinlaista sukuperinnettä on tässäkin nähtävissä, sillä ruhtinaan äidin puoleinen isoisä John B. Kelly Sr. ja eno John B. Kelly Jr. olivat molemmat olympiamitalisteja soudussa. Jos ruhtinas Albertin mukaan lähtisi ruhtinatar Charlene, joka jää tällä kertaa lasten kanssa kotiin, olisi tietenkin mukana jälleen kesäkisojen edustaja, sillä ennen avioliittoaan ruhtinatar kilpaili Etelä-Afrikan sekauintijoukkueen mukana Sydneyssä vuonna 2000 sijoittuen viidenneksi. Samoissa kisoissa muuten Jordanian prinsessa Haya edusti maataan esteratsastuksessa ja kantoi lippua avajaisissa.

Embed from Getty Images

Sydneyn kisat olivat kuninkaallismielessä merkitykselliset, sillä juuri noiden kisojen aikaan Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary tapasivat toisensa ensimmäisen kerran. Kruununprinssisi Frederik kertoi nyt Rion aattona, että hän oli hieman suunnitellut treenaavansa ahkerasti ja pyrkivänsä Tanskan purjehdusjoukkueeseen seuraavissa kisoissa, mutta Mary Donaldsonin tapaaminen käänsi elämän uudelle ladulle, eikä hän ole katunut. Toinen kuninkaallinen pariskunta, joka saa kiittää kisoja tapaamisestaan, on tietenkin Ruotsin kuningaspari. Kuten kaikki muistamme, silloinen kruununprinssi Carl Gustaf ja kisaemäntänä toiminut neiti Silvia Sommerlath tapasivat Münchenissä vuonna 1972 ja kuninkaan mukaan jokin sanoi heti ensitapaamisella ’klik’. Neljä vuotta ja jatkuvaa klikkaamista myöhemmin tanssittiinkin Tukholmassa häitä ja tästä merkkihetkestä on kulunut tänä vuonna 40 vuotta.

Molemmat pariskunnat lähtevät tänäkin vuonna verestämään muistoja ja seuraamaan kisoja paikanpäälle. Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia matkustavat Brasiliaan, jossa kuningatar vietti lapsuutensa ja josta hänen äitinsä oli kotoisin elokuun 16. päivänä ja viipyvät aina päättäjäisiin 21.8. saakka. Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary puolestaan ovat ajoittaneet reissunsa kisojen alkupäähän matkustaen Brasiliaan eilen, sillä Kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä kruununprinssi on paikalla jo komitean kokouksessa ennen kisoja. Samaan tilaisuuteen osallistuvat myös Monacon ruhtinas Albert, Alankomaiden kuningas Willem-Alexander (kunniajäsen) ja Ison-Britannian prinsessa Anne. Ruotsin kuningasparia lukuunottamatta edellä mainitut osallistuvat myös kisojen avajaisiin ja heidän lisäkseen paikalle saapuvat Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde, sekä Tanskan prinssi Joachim ja prinsessa Marie, jotka ovat jo neljän lapsensa kanssa maassa. Kuninkaalliset viipyvät kisoissa hiukan erimittaisia pätkiä ja kruununprinssi Frederik näyttää viipyvän maassa koko kisojen ajan.

Tähän mennessä julkaistujen kisavieraiden lisäksi on hyvin mahdollista, että muistakin hoveista matkataan Rioon. Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ovat kannustaneet urheilijoita erityisesti talvikisoissa ja prinssi Daniel, sekä prinssi Carl Philip nähtiin myös Lontoossa, mutta voi olla, että pienten lasten vanhempina kaikki jäävät tällä kertaa kotiin. Norjastakin näemme varmasti kruunupäitä paikalla, nähtäväksi jää, matkustaako valtameren toiselle puolelle kuningaspari vai kruununprinssipari. Lisäksi Luxemburgin suurherttua Henri on Kansainvälisen olympiakomitean jäsen ja siten luultavasti kiinnostunut seuraamaan kilpailuja paikanpäällä. Isosta-Britanniasta on mahdollista, että joku muukin, kuin prinsessa Anne edustaa maata. Parhaita ehdokkaita lienevät prinssi Edward ja Wessexin kreivitär Sophie, sillä lehtitietojen mukaan prinssit William ja Harry, sekä herttuatar Catherine eivät ole lähdössä. Ainakin osin päätökseen väitetään vaikuttaneen pelot zika-viruksesta ja sama syy on osaltaan myös ruhtinatar Charlenen kotiinjäämisen taustalla. Kuningas Willem-Alexanderin seurassa saatetaan nähdä myös argentiinalaissyntyinen kuningatar Maxima ja toimittajien kysyessä pienten prinsessojen matkasuunnitelmista, kuningas ei lainkaan sulkenut kisamatkaa pois. Myös Espanjasta näemme toivottavasti kisavieraita, vaikka kuningaspari lähettikin joukkueen matkaan jo kotimaassa ja lomailee parhaillaan Mallorcalla.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Espanjan lisäksi Japanista urheilijat saivat mukaansa onnentoivotukset kruunupäiltä. Paikalla tilaisuudessa olivat kruununprinssi Naruhito ja kruununprinsessa Masako.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Tässä vielä yhteenvetona tähän mennessä julkistetut tiedot, päivitän listaa, jos ja kun tarvetta on:

 • Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia 16. – 21.8.
 • Kruununprinssi Frederik 31.7. – 21.8. (IOC 2. – 5.8)
 • Kruununprinsessa Mary 31.7. – 6.8.
 • Prinssi Joachim ja prinsessa Marie 29.7. – 8.8.
 • Prinsessa Anne 5. – 12.8 (IOC 2. – 5.8)
 • Kuningas Willem-Alexander 4. – 6.8.
 • Kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde 4. – 8.8.
 • Ruhtinas Albert 10 päivää kokouksen ja avajaisten ympärillä (IOC 2. – 5.8)
Embed from Getty Images
Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Citius, altius, fortius – Olympiamotto innoittaa myös kuninkaallisia

 1. Ihana kuva Katesta ja Williamista! Tuli muuten mieleen, että millä nimellä kuninkaalliset kilpailevat olympialaisissa, onko se prinssi/prinsessa —, vai etunimi ja sukunimi? Pitääkin kisoja katsellessa samalla bongailla kuninkaallisia katsomosta… 😉

  Tykkää

  • Mielenkiintoinen kysymys! Yritin aihetta vähän googlailla, mutta vaikeasti löytyi tietoa. Luulen, että aika monet ovat esiintyneet koko tittelillään, koska ennen aikaan sellainen oli luontevampaa ja kuninkaalliset eivät ehkä olleet vielä omaksuneet nykytapaa käyttää sukunimen korvikkeita (Harry Wales, William Wales jne.)

   Tuoreemmista sen verran, että Zara esiintyi tietenkin omalla nimellään, kun titteliä ei ole (tai oikeastaan tyttönimellään, silloin kilpaili vielä Phillipsinä), mutta Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Nathalie merkittiin joukkueeseen Nathalie zu Sayn-Wittgenstein eli ei ihan koko titteliä vaan tuollainen välimuoto.

   Tietääkö joku muu paremmin?

   Tykkää

 2. Olipa hieno kooste kuninkaallisista ja olympiakisoista! Yllättävintä itselle oli tuo, että kuningatar Sofia on olympiavoittaja.

  Muistuipa mieleeni myös Kreikan Kruunuprinssi Pavlosin vanhin tytär Maria-Olympia, joka syntyi olympialiikkeen 100v. -juhlavuonna ja vieläpä Atlantan olympialaisten, juhlakisojen, aikaan. Nimi kunnioittanee paitsi kreikkalaisia juuria, myös perheen omaa ja olympialaisten historiaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s