Kuninkaalliset naiset tervehtivät ylempiään niiaamalla

Monarkia, kuninkaalliset ja hovi ovat siitä mielenkiintoisia ilmiöitä, että ne tuntuvat elävän yhtä aikaa sekä 2000-luvulla, että aiemmilla vuosisadoilla. Monet perinteet, tavat, seremoniat ja vaikkapa korut ovat jäänteintä menneiltä ajoilta, mutta elävät vahvasti myös nykypäivässä. Yksi ehkä erikoisimmista ja huomiota herättävimmistä tavoista on niiaaminen.

Niiaaminenhan on perinteinen tervehtimistapa, jossa tyttö tai nainen taivuttaa polviaan ja päätään tervehtiessään itseään vanhempaa tai muuten ylempää henkilöä. Niiaamisen vastine läntisessä kulttuurissa on miesten kumarrus. Pikkutytöille tyypillisen nopean kyykistymisen sijaan aikuiset naiset suorittavat niiauksen yleensä hieman syvempään ja usein niin, että toinen jalka asettuu hieman taaemmaksi. Samalla nainen voi halutessaan taivuttaa päätään pieneen kumarrukseen. Niiaustyyli vaihtelee suuresti suorittajansa mukana ja toiset niiaavat syvempään, toiset elegantimmin ja toiset nopeammin tai hitaammin.

Embed from Getty Images

Muutamissa kuningashuoneissa tapa elää edelleen vahvana ja kuninkaallisen perheen naiset tervehtivät siten itseään arvoasteikossa ylempiä kuninkaallisia joko kotimaasta tai ulkomailta. Yleensä näissä maissa etiketti edellyttää myös ei-kuninkaallisia naisia niiamaan kuninkaallisen perheen jäsenelle. Tällaisia maita, joissa perinne elää vahvana ovat erityisesti Iso-Britannia, Tanska ja Espanja.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Niiaamisesta ei ole olemassa mitään ”kiveenkirjoitettuja” sääntöjä, vaan käytännöt vaihtelevat eri maiden välillä. Ruotsissa ja Norjassa prinsessat eivät niiaa kuningasparille, samoin kuin eivät niiaa Belgiassakaan. Myöskään ilmeisesti Luxemburgin suurherttuahovissa tai Monacon ruhtinashovissa polvia ei notkisteta. Alankomaissa tapa ei myöskään ole käytössä, sillä kuningas Willem-Alexanderin seremonioille ja kaikenlaiselle ylimääräiselle komeudelle allerginen isoäiti kuningatar Juliana, poisti hovista niin niiaamisen, kuin muitakin kuningattaren mielestä vanhanaikaisia tapoja.

Eurooppalaisista monarkioista siis Iso-Britannia, Tanska ja Espanja ovat vähemmistössä. Niissä kaikissa prinsessat (ja herttuattaret, kreivittäret ym.) niiaavat itseään korkea-arvoisemmille kuninkaallisille. Näidenkin maiden sisällä ja välillä käytännöt kuitenkin vaihtelevat, eikä säännöistä ole julkisuudessa välttämättä olemassa yksimielisyyttä.

Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että Isossa-Britanniassa kaikki niiaavat kuningatar Elisabetille. Tämä koskee myös kuningattaren tytärtä, prinsessa Annea, sekä lastenlapsia prinsessa Beatrice, prinsessa Eugenieta ja Zara Tindallia, jotka niiaavat isoäidilleen myös yksityisesti esimerkiksi tämän saapuessa samaan huoneeseen. Verisukulaisten lisäksi myös muut kuninkaallisen perheen naiset, esimerkiksi Cornwallin herttuatar Camilla, Cambridgen herttuatar Catherine ja Wessexin kreivitär Sophie niiaavat aina kuningattarelle, sekä ymmärtääkseni myös prinssi Philipille.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Kaikkien muiden kohdalla tilanne ei olekaan yhtä selkeä, vaan marssijärjestykseen on puututtu erillisillä virallisilla ohjeilla hovissa. Vuonna 2005 ohjeita päivitettiin julkisuudessa olevien tietojen mukaan niin, ettei prinsessa Annen tai kuningatar Elisabetin serkun, prinsessa Alexandran tarvinnut niiata tuoreelle Cornwallin herttuattarelle ellei Walesin prinssi Charles ollut läsnä. Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häiden jälkeen raportoitiin, että sääntöjä olisi jälleen muutettu ja syntyjään kuninkaalliset prinsessat (Anne, Alexandra, Beatrice ja Eugenie) vapautettiin niiaamasta Catherinelle, ellei prinssi William ollut tämän seurassa.

Jos taas prinssi Charles tai prinssi William on paikalla, heidän puolisonsa ovat prinsessoja korkea-arvoisempia ja näiden tulee niiata herttuattarille. Olivat miehet sitten läsnä tai eivät, kreivitär Sophie niiaa molemmille ja herttuatar Catherine prinssi Charlesille ja herttuatar Camillalle. Nämä ohjeet on julkisuudessa myös kyseenalaistettu, joten varmaa tietoa asiasta ei ole. Lisäksi on luonnollisesti mahdotonta sanoa, miten kuninkaalliset toimivat vapaa-ajallaan, tai esimerkiksi tavatessaan yksityisesti ennen julkista tilaisuutta. Ongelmia aiheuttaa myös se, että aika usein juuri se niiaushetki ei tunnu tallentuvat valokuvaajien muistikorteille.

Tanskassa kruununprinsessa Mary ja prinsessa Marie niiaavat aina appivanhemmilleen. Niiaus on yleensä melko syvä ja tapana on, että prinsessat ja kuningatar Margareeta tai prinssi Henrik tarttuvat samalla toisiaan käsistä. Jostakin syystä erityisesti kuningatar Margareetalla on tapana tässä tilanteessa kääntää katseensa jo esimerkiksi seuraavaan tervehdittävään, mikä näyttää sivusta melko epäkohteliaalta. Kuningattaren sisar prinsessa Benedikte ei niiaa kuningatar Margareetalle, eikä tämän puolisolle. Prinsessat eivät myöskään niiaa toisilleen, eivätkä prinsseille. Ylipäätään harvemmin sisarukset niiaavat toisilleen missään hoveissa. Poikkeuksen muodosti vastikään Espanjan kuningas Felipen sisar infanta Elena, joka niiasi veljelleen tämän noustua kuninkaaksi.

Tanskassakin kuninkaallisen perheen naiset niiaavat ilmeisesti ainakin hallitsijaparille myös yksityisesti. Kruununprinsessa Mary on kuvannut haastattelussa ensi tapaamistaan tulevan anoppinsa kanssa ja kun kruununprinssi Frederik oli ilmoittanut äidin poikkeavan kohta teelle, oli alkanut intensiivinen niiausharjoittelu kruununprinssin johdolla.

Tanskan prinsessat niaamassa videolla kohdassa 2:51.

Video (c) TV2 DK via Youtube

Espanjassa ennen vallanvaihtoa prinsessat, niin prinsessa Letizia, kuin infantat Elena ja Cristina, niiasivat aina kuningas Juan Carlosin ja kuningatar Sofian tavatessaan. Vallanvaihdon jälkeisestä ajasta ei vielä ole liiemmin todisteita, mutta kuningatar Letizia ei varmasti enää niiaa. Infantat luultavasti niiaavat edelleen vanhemmilleen ainakin virallisissa tilaisuuksissa ja mahdollisesti myös veljelleen ja tämän puolisolle. Espanjan hovissa niiaaminen vaikuttaa olevan hyvin tavallinen tapa, eikä se sisällä ylimääräistä seremoniallisuutta. Yksi surullisimmista kuvista prinsessa Letiziasta näyttää syvästi surevan ja raskaana olevan prinsessan niiaamassa appiukolleen itsemurhan tehneen sisarensa hautajaisissa. Jos protokollasta pidettiin kiinni tuossa tilanteessa, siitä ei varmasti lipsuta herkästi.

Embed from Getty Images

Perussääntö niiaamisessa on siis niiaaminen itseä korkeampiarvoiselle henkilölle, ei samanarvoiselle, tai itseä alemmalle. Joskus tästäkin säännöstä nähdään silti poikkeuksia kuten silloin, kun Monacon ruhtinatar Charlene niiasi kuningatar Elisabetille saapuessaan tämän tarjoamalle juhlalounaalle. Hallitsija ja hallitsijan puoliso katsotaan samanarvoisiksi, eikä hallitsijan puolison ole tarpeellista niiata myöskään varsinaisille hallitsijoille. Lisäksi keisarit, kuninkaat, ruhtinaat ynnä muut valtionpäämiehet lasketaan tässä tapauksessa samanarvoisiksi keskenään. On tietenkin mahdollista, että ruhtinatar niiasi itseään vanhemmalle ja pitkän uran tehneelle kuningattarelle silkasta henkilökohtaisesta kunnioituksesta. Samasta kohteliaisuudesta on luultavasti kyse Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin kohdalla, joka on niiannut Cornwallin herttuatar Camillalle useampaan otteeseen. Vaikka herttuatar onkin vanhempi, kruununperillisen puolisoina naisten välillä ei ole tasoeroa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Joskus niiaamisessa voi toki tapahtua myös inhimillinen virhe. Walesin prinsessa Diana tapasi 1990-luvulla Thaimaan kuninkaallisen perheen jäseniä ja erehtyi luulemaan tätä sinipukuista rouvaa kuningatar Sirikitiksi, joka olisi ollut seurueessa ainut, jolle kruununperillisen puolison olisi pitänyt niiata. Valitettavasti näin ei ollut ja lopputuloksena oli tilanne, jossa molemmat naiset niiasivat.

Embed from Getty Images

Vaikuttaa siltä, että ne kuninkaalliset, jotka niiaavat normaalistikin, tekevät sen myös ulkomailla tai kotimaassaan ulkomailta saapuneille vieraille. Täten esimerkiksi silloinen prinsessa Letizia niiasi Alankomaiden kuningasparille näiden ensimmäisellä vierailulla Espanjaan vallanvaihdon jälkeen. Prinsessa Letizian ja kuningas Willem-Alexanderin, sekä kuningatar Maximan ilmeisen välittömät suhteet eivät olleet varmastikaan muuttuneet miksikään, mutta muutos asemassa toi muutoksen myös protokollaan.

Embed from Getty Images

Samoin Cambridgen herttuatar Catherine niiasi vastikään Belgian kuningasparille vieraillessaan näiden isännöimässä Ensimmäisen maailmansodan muistotilaisuudessa ja Cornwallin herttuatar Camilla Jordanian kuningatar Ranialle. Iällä ei tässä asiassa ole mitään merkitystä suuntaan, eikä toiseen.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kun vierailuvuorossa ovat kuninkaalliset maasta, jossa ei niiata, asia ei ole aivan itsestäänselvä. Pääasiassa näyttää kuitenkin siltä, että jos tapaamisessa toinen osapuoli on kulttuurista, jossa niiataan, niiaa toinen osapuoli, vaikkei se omaan tapakulttuuriin niin kuuluisikaan. Esimerkiksi osallistuessaan Thaimaan kuninkaan vallassaolon 60-vuotisjuhlaan sekä Alankomaiden silloinen prinsessa Maxima, että Belgian silloinen prinsessa Mathilde niiasivat kuningasparille syvään. Kuvamateriaalia on olemassa myös sellaisesta hyvin harvinaisesta tilanteesta, jossa Ruotsin kruununprinsessa Victoria niiaa. Kohteena on yhtä poikkeuksellisesti Norjan kuningas Harald.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Erityisenä niiaustilanteena mainittakoon vielä kuninkaalliset häät, joissa hyvin tyypillisesti morsian niiaa hallitsijaparille poistuessaan kirkosta.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Vanha ja mielenkiintoinen perinne siis, mutta meille suomalaisille ainakin melko vieras. Vaikka arvostankin suuresti vanhoja tapoja ja kaunista käytöstä, niiaaminen menee minulla henkilökohtaisesti hieman yli rajan ja tuntuu turhan alentuvalta. En sitä keneltäkään kieltää haluaisi, mutta täytyy kyllä sanoa, että ilmeeni saattaisi olla sama kuin presidentti Tarja Halosella alla. Mitä te tästä tavasta ajattelette?

Embed from Getty Images

 

Mainokset

17 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset naiset tervehtivät ylempiään niiaamalla

 1. Itse miellän niiaamisen ja kumartamisen kohteliaisuudeksi ja toisenlaiseksi tervehtimistavaksi. Minulla se ei ole sen kummoisempi tapa kuin vaikkapa poskisuudelmat. Ymmärrän kuitenkin hyvin, miksi jotkut kokevat niiaamisen nöyryyttäväksi ja alentavaksi. Tähän maailmaan mahtuu vieläkin järkyttävämpiä perinteitä, kuten esimerkiksi tyttöjen ympärileukkaus (poikien ei-lääketieteelliseen en uskalla ottaa kantaa). Joskus muinoin kuninkaallisten edessä on ryömitty tai ehkä konttaaminen on parempi sana, mutta onneksi se on jäänyt jo historiaan. Ehkä olen vanhanaikainen, pitäisi kai palata 1800-luvulle… 😀 Jälleen mielenkiintoinen postaus!

  Tykkää

  • Totta, ennen ryömittiin ja poistuttiin takaperin ynnä muuta kikkailua, joten paljon parempihan tämä on! 😀 Kuten Hantalle kirjoitin, minulle ei ole ongelma, jos tapahtuu omasta vapaasta tahdosta, mutta jos kuuluu asiaan, koska toinen on jotenkin ”ylempänä” sääntöjen mukaan, sitten en arvosta tapaa. Ja on se vähän vanhanaikaistakin, ehkä mun on parempi pysyä täällä 2000-luvulla. 😀

   Tykkää

   • Itsekin vieroksun pakkoa. En usko, että kukaan tavallinen tallaaja joutuu vankilaan, jos ei niiaa vaikkapa Elisabetille. Jos kuninkaalliset haluavat vaalia vanhaa tapaa keskenään, niin se on minulle täysin ok.

    Tykkää

    • Ei siitä tosiaan vankilaan joudu. 🙂 Eikä niiaaminen ole pakollista tavalliselle kansalle, joidenkin kuninkaallisen perheiden kohdalla vain hyvin toivottavaa.
     Mutta se missä minua häiritsevää pakkoa esiintyy, on juuri kuningasperheiden sisällä. Mary, Kate tai vaikka Sophie ei saa valita itse niiaako ja siitä pakosta en pidä. Voi olla tietysti, että itsekin haluavat, mutta vapaaehtoista se ei missään tapauksessa ole.

     Tykkää

 2. Niiaminen näyttää olevan taitolaji, aika monella tyylillä mennään. Jalat ovat mennä solmuun:) Toisaalta Catherine niiaa todella sievästi jos annetaan vähän tyylipisteitä. ”Meidän” Tarjan katse kertoo paljon.
  Kunnioittavaa se on mielestäni suhteessa esim. Elisabethiin , mutta monen kirjavat säännöt liioiteltuja. En yllättynyt, että Ruotsin hovissa ei niiata, sen sijaan Tanska yllätti niinkin vapaamielisenä maana.
  Olipa taas mielenkiintoista!!

  Tykkää

  • Tekniikoita ja tyylejä on tosiaan monia. Jotenkin Sophien tyyli on omaan makuuni, mutta toisaalta siinä joskus on jalat aika solmussa tosiaan. Catherinen niiaus ei ole edestä kovin nätti, kun polvet ovat aika harallaan. Paraskin olen arvostelemaan, kun itse en niiaa koskaan. 😀

   Itse en niiaisi kenellekään, mutta voin ymmärtää asian esim. juuri kuningatar Elisabetin kohdalla ja juurikin henkilökohtaisesti kunnioituksesta. Kaikenmaailman säännöt tuntuvat vanhanaikaisilta. Jos niiaus tapahtuu omasta vapaasta tahdosta en pidä sitä ongelmana, mutta jos se kuuluu asiaan, koska toinen on ”ylempänä”, en arvosta.

   Purskahdin nauruun, kun näin tuon kuvan presidentti Halosesta. Ilme ja katse kertoo niiiin paljon. 🙂

   Tykkää

 3. Itse asiassa kuningatar Letizia on nähty niaavan kuningattareksi tuloksi jälkeen, paaville kylläkin (kuvaa en tähän hätään taida löytää, pinterestistä tai tumblrista taisin sen nähdä). Tästä videosta (http://www.youtube.com/watch?v=Ny02OvDw1iE) näkee kuinka herttuatar Camille, prinssi Harry sekä Catherine ensin tervehtivät kuningatarta poskisuudelmin ennen kuin niiavat/kumartavat hänelle. Voisin kuvitella, että perinteitä kunnioittavana kuningattarena voisi heidän vapaa-ajan tervehdyskin olla ehkä jotain tällaista. Miten todellisuudessa on, sitä emme varmaan koskaan saa tietää.

  (Muokkasin videon niin, että se näkyy suoraan. -Hovikirjeenvaihtaja)

  Tykkää

  • Hyvä pointti, paaville Letizia niiaa toki edelleen! En huomannut sitä tuohon mainita, kun se on uskontoon liittyvä asia, eikä sinänsä liity kuninkaalliseen protokollaan. Mutta tosiaan, paaville katolinenkin kuningatar varmasti niiaa.

   Luultavasti yksityisesti tervehtiminen on tuota luokkaa. Camilla ei muuten niiannut tuossa prinssi Philipille! Ymmärtääkseni protokollan mukaan pitäisi, joten varmaankin yksityisesi Philip ei sitä edellytä. Harmi kun videolla ei näy, miten Harry, William ja Kate toimivat. Eivät ainakaan näytä niiaavan. Voi olla, että Philipille ei samalla tavalla niiata (julkisestikaan), kuin monille muille hallitsijoiden puolisoille. Valitettavasti tilaisuuksia, joissa olisi esim. Kate ja Philip yhdessä, mutta ei kuningatarta, on niin vähän, ettei tiedä, miten toimisivat.

   Tykkää

 4. Olisi hauska tietää minkälaisen ”koulutuksen” saavat nämä ns. tavalliset naiset ja miehet, jotka naidaan hoviin. Erilaisissa kokoonpanoissa ja juhlallisuuksissa kun näyttää olevan omat sääntönsä niiamisen suhteen. Ja huom! koskee naisia, miehet kumartavat yksinkertaisesti kaikille, vai onko Hovikirjeenvaihtajalla tästä muuta tietoa. Milloin pokataan ja milloin ei ja kelle.

  Tykkää

  • Se olisikin hauska tietää! Prinssi- ja prinsessakouluista aina puhutaan ennen häitä, joten kyllä sitä koulutusta varmasti paljon on. Perustietoa valtion historiasta ja yhteiskunnan toiminnasta, mahdollisesti kieliopetusta (sujuva englanti on aika tarpeellinen), esiintymiskoulutusta ja tietysti sitten tapoja ja etikettiä. Varmasti tarkkaan käydään läpi näitä käyttäytymissääntöjä ja avustajat muistuttavat vielä uudelleen ennen sellaisia tilaisuuksia, joissa on jotain poikkeavaa. Näin ainakin siis uskon.

   Kumartamisesta en muuten paljon tiedäkään! Sellainen kevyt kumarrus/nyökkäys on varmaan yleisempää kuin naisten niiaus, mutta jos katsoo esim. tuota videota Tanskasta, Frederik ja Joachim eivät kumarra vanhemmilleen. Sitten taas Arianan laittamassa videossa Harry ja William tekevät nopean, mutta hyvin virallisen näköisen kumarruksen kuningatar Elisabetille. Selkeästi siis siitäkin on olemassa säännöt.

   Tässä videossa näkyy, kuinka William ja Kate tervehtivät Belgian kuningasparia. Kate niiaa ja William tekee tuon nopean kumarruksen, Philippe taas ei, joten siinäkin ilmeisesti riippuu asemasta/arvosta, kumarretaanko.

   Tätä asiaa pitäisi joskus selvittää lisää! Katsotaan löydänkö tietoa ja saanko kasaan jatkopostauksen. 🙂

   Tykkää

 5. Emme enää elä keskiajalla, joten kuninkaalliset ovat mielestäni ns. ”Turhia”.
  Miksi ei vain voisi luopua monarkiasta ja siirtyä demokraattisempaan tasavaltaan 🙂
  Kuninkaallisia en toki vihaa ja suurin osa on heistä aivan mahtavia ihmisiä.
  Mutta se menee jo vähän yli ymmärryksen että on niin kuin jotkut ”säännöt” että kenelle pitää niiata. Jos ei vain halua niin sitten ei pakolla. Juuri tuossa Annen kohdalla ihmettelin että kuka omalle äidilleen niiaisi vaikka toki kunnioitettavaa ja kohteliasta se on 🙂
  Tuntuu että hoveissa yleensäkin vallitsee tietynlainen epätasa-arvo. Oli minkä ikäinen, kruununperimysjärjestyksessä viimeinen, herttuan vaimo, ei silti mitään pakkoniiauksia kiitos.
  Hatun nosto Beatricelle ja Eugenielle! He ovat Prinssin tyttäriä, mutta silti pakotettuja niiaamaan serkkunsa ”tavistaustaiselle” vaimolle, on siinäkin ollut ehkä vähän sulattelemista.
  Anteeksi kun tuli tällainen pitkä kommentti ja tarkoituksena ei ollut haukkua ketään. Kerroin vähän oman näkemykseni asiasta.
  Mielenkiintoinen postaus 🙂

  Tykkää

  • Ensinnäkin, ei ole sellaista olemassakaan, kuin liian pitkä kommentti! Ja kriittinenkin saa tosiaan olla, jos sellaisia ajatuksia herää. Kaikenlaiset kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita. 🙂

   Minähän olen itse täysin tasavaltalainen, joten yhdyn ajatukseesi monarkiasta luopumisesta. 🙂 Näitä hyvin vanhanaikaisia juttuja en ymmärrä, vaikka muuten historia ja perinteet ovatkin minusta vaalimisen arvoisia. Epätasa-arvo ei kuitenkaan ole sydäntäni lähellä, eikä väkisin ylläpidetyt systeemit.

   Tykkää

   • Ainakin jossain dokumentissa joku pääministeri, oisko ollut David Cameron kertoi, että miten hankala on yrittää peruuttaa niin ettei kompastu huonekaluihin ja tehdä se huomaamattomasti.

    Ruotsissa taitavat tervehtiä kirkossa niiaamalla ja kumartamalla. Mutta sehän ei ole samanlaista kuin vaikkapa Tanskassa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s