Ruotsin kuningasperhe lomailee Öölannissa ja Ranskan Rivieralla

Saudi-Arabian kuningas Salman vietti juuri muutamia päiviä Etelä-Ranskassa vaatimattomalla 1000 hengen seurueella. Kuninkaallinen loma saudien tapaan sisältää ylellisyyttä, yksityisyyttä ja tiukkoja turvatoimia, mutta eurooppalaisten kuninkaallisten lomat ovat vähän toista maata. Suurin osa Euroopan kruunupäistä viettää lomaansa yksityisyssä lomapalatseissa tai -huviloissa, sekä matkustellen ulkomailla, mutta seurana ovat vain perhe ja ystävät ja harrastuksetkin aika tavallisia. Ruotsin kuninkaallisen perheen perinteisiä lomakohteita ovat Öölannin saari ja Ranskan Riviera.

Ruotsin kuninkaallisen perheen kesäpaikka, Sollidenin linna Öölannissa, on monille tuttu erityisesti kruununprinsessa Victorian jokavuotisten syntymäpäiväjuhlien ansiosta. Syntymäpäivän aamuna kruununprinsessa, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle, sekä kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia astuvat linnan puutarhaan ja päivänsankari ottaa vastaan onnitteluja paikalle uskollisesti kerääntyvältä kansalta. Paikalla Sollidenissa ovat yleensä samaan aikaan myös kruununprinsessan sisarukset puolisoineen, vaikka heitä ei linnan pihalla nähdäkään. Heinäkuu onkin koko kuninkaalliselle perheelle perinteinen kesäloman ajankohta ja iso osa lomasta vietetään juuri Öölannissa.

Kuningas Kaarle Kustaan yksityisomaisuutta oleva kuvankaunis italialaistyyppinen valkoinen linna on peräisin vuodelta 1906. Sollidenin rakennutti kuninkaan isoisän äiti, kuningatar Victoria, joka oli ihastunut ruotsalaislääkäri Axel Munthen valkoiseen villaan Caprilla ja otti siitä innoitusta myös omaa kesäpaikkaansa varten. Sollidenin linnan on suunnitellut arkkitehti Torben Grut ja yhdessä Munthen kanssa kuningatar osti sinne Italiasta muun muassa patsaita ja tyypillisiä koristeita itse rakennukseen. Kuningattaren kuoleman jälkeen linnan peri tämän puoliso, kuningas Kustaa V, jonka aikana linnaan vedettiin sähköt ja asennettiin sähkölämmitys. Vanha kuningas testamenttasi linnan silloiselle prinssi Carl Gustafille, mutta antoi tämän äidille, prinsessa Sibyllalle luvan käyttää linnaa. Nykyään linna on kuuluisa kauniista puutarhastaan, joka on avoinna yleisölle.

Kolmikerroksinen linna on sisältä yllättävän pieni, asuinneliöitä on vain noin 200 ja linnassa on vain kaksi varsinaista makuuhuonetta. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee lähinnä taloudenpitoon liittyviä tiloja, toisessa kerroksessa puolestaan suuri halli, salonki eli olohuone, ruokasali, sekä vierashuone. Kolmannessa kerroksessa sijaitsee varsinainen päämakuuhuone, salonki, sekä työhuone. Muutamia pienempiä huoneita löytyy vielä linnan vintiltä. Kuningaspari asuu itse linnassa ja vieraat, sekä nykyään myös prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia, sekä prinsessa Madeleine perheineen majoittuvat linnan tiluksilla sijaitsevassa Kavaljershusetissa, joka on noin 500 neliömetrin kokoinen kolmikerroksinen puutalo (kuva) hedelmäpuiden keskellä. Alunperin vuonna 1902 valmistunut rakennus, jossa kuningatar Victoria asui odottaessaan varsinaisen linnan valmistumista, oli väriltään ruskea, mutta on sittemmin maalattu valkoiseksi. Lähempää rantaa löytyy vielä pienempi rakennus, jota kuninkaallinen perhe käyttää viettäessään aikaa rannalla ja jossa he voivat nauttia esimerkiksi illallista.

Vuonna 2013 valmistui kruununprinsessa Victorian, prinssi Danielin ja prinsessa Estellen oma kesähuvilta Sollidenin mailla. Reilut 300 neliötä käsittävä yksikerroksinen ja tyyliltään melko vaatimaton ja huomaamaton, mutta suurista ikkunoista päätellen upean valoisa rakennus sijaitsee vajaan parinsadan metrin päässä rannasta ja muutaman sadan metrin päässä varsinaisesta päärakennuksesta linnan yksityisellä alueella. Puiden suojaama rakennus tarjoaa kruununprinsessaperheelle runsaasti yksityisyyttä ja uuden talon pihalle rakennetussa uima-altaassa voivat rauhassa uida myös muut kuningasperheen jäsenet. Erityisesti allas tuonee iloa prinsessan Estellen lisäksi tämän pienille serkuille, prinsessa Leonorelle ja myöhemmin myös prinssi Nicolakselle. Talon rakennusmateriaaleissa ja sisustuksessa on suosittu paikallisia tuottajia ja tuotteita ja huvila on rakennettu perheen yksityisin varoin. Huvilan arvoksi arvioidaan ainakin miljoona euroa. Muutamia kuvia kuvanottohetkellä vielä keskeneräisestä talosta, sekä sen sijainnista suhteessa muihin rakennuksiin löytyy Lehtikuvan sivuilta.

Kesälomat Öölannissa ovat kuninkaallisen perheen yksityistä aikaa. Lukuunottamatta muutamia harvoja julkisia tilaisuuksia saarella, perhe viettää aikaansa lomaillen. Niin kuningaspari, kuin kruununprinsessaparikin uuden talonsa myötä, kutsuvat mielellään saarelle ystäviään ja viihdykettä Sollidenissa tarjoavat kauniin luonnon lisäksi ainakin veneily, sekä yksityinen tenniskenttä. Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin tiedetään nauttivan myös kierroksesta golfia ja kuningatar Silvia hoitaa puutarhaa kuningas Kaarle Kustaan keskittyessä muun muassa kalkkunanhoitoon, sekä rapualtaisiinsa. Kiireistä arkea elävät kuninkaalliset kokoontuvat saarelle myös viettämään aikaa aivan keskenään ja prinsessa Madeleinen aviomies Chris O’Neill heitti haastattelussa arvion, että yhdessä muun perheen kanssa ajasta kuluu noin 80%. Iltaisin kuningasperhe kokoontuu mielellään nauttimaan yhteistä illallista. Kuningas Kaarle Kustaan sanoin Solliden on perheen unelma talvisin ja paratiisi kesäisin.

Edes ruotsalainen kesä ei kuitenkaan aina vastaa paratiisia ja silloin Ruotsinkin kuninkaallisten on mahdollista suunnata etelän lämpöön Ranskan Rivieralle. Maan kaakkoiskulmassa, Välimeren rannalla sijaitsee Sainte-Maximen kaupunki, noin 15 000 asukkaan yhteisö, joka elää turismilla. Lähellä kaupungin keskustaa, samassa rivissä muiden huviloiden kanssa, sijaitsee kuningasperheen Villa Mirage, joka siirtyi kuningasparin omistukseen kuninkaan sedän, prinssi Bertilin kuoltua. Prinssi hankki huvilan vuonna 1946 kakkoskodiksi itselleen ja elämänkumppanilleen prinsessa Lilianille. Prinssi vietti runsaasti aikaa Rivieralla ja Sainte-Maximessa on jopa hänen mukaansa nimetty petankkiareena, sillä prinssi Bertil nautti kaupungissa usein rennosta pelistä paikallisten seurassa.

Aivan meren rannassa sijaitseva kaksikerroksinen ja seitsemästä huoneesta, sekä keittiöstä koostuva villa on sävyltään kermanvalkoinen (kuva). Perinteistä ranskalaista huvilatyyliä edustavat myös punertavat katot, kivimuurit ja erimuotoiset ikkunat luukkuineen, sekä terassit ja parvekkeet. Villa Mirage sijaitsee tien ja meren välissä reunimmaisena muutaman huvilan rivissä toisella puolellaan hiekkaranta. Kuninkaallisen perheen yksityisyyttä varjelevat kuitenkin korkeat aidat, mutta mereltä päin näkymä on täysin avoin. Mahdollisesti juuri yksityisyyden puutteen vuoksi kuningas onkin yrittänyt myydä huvilaa jo useamman vuoden ajan ja kuningasparin on huhuttu etsivän alueelta uutta lomapaikkaa.

Etelä-Ranska vetää kesäkuukausina julkkiksia ja rikkaita puoleensa hunajan tavoin ja heidän perässään tulevat luonnollisesti paparazzit. Vuosien varrella kuninkaallisen perheen lapsia onkin kuvattu St. Tropezin yöelämässä runsaasti ja joka vuosi näemme myös kuvia kuningasparista ottamassa aurinkoa tai veneilemässä. Tuoreet kuvat tältäkin vuodelta ovat nyt ilmestyneet, sillä kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia ovat parhaillaan lomalla Villa Miragessa ja erityisenä onnenpotkuna kuvaajille myös tuore aviopari prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia ovat liittyneet heidän seuraansa. Amerikkalaisella Popsugar-sivustolla on tarjota mm. useampi kuva paidottomasta prinssistä, kiinnostuneille tiedoksi. Vastanaineiden lisäksi Ranskaan ovat matkustaneet myös kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle, joiden nähtiin rantautuvan muutamien ystävien seurassa luksusveneestä St. Tropezin satamassa.

Sainte-Maximessa ison osan kuninkaallisen perheen ajasta vie kuningas Kaarle Kustaan silmäterä, tukholmalaisen venefirman J-Craftin valmistama 11,5 metrinen puuvene Polaris, jonka kuningas omistaa yhdessä ystävänsä Hans Eric Brodinin kanssa. Veneessä on keittokomero, sekä wc ja suihku ja kuningasperheen onkin mahdollista viettää vaikka kokonainen aurinkoinen päivä veneen kyydissä. Väsymyksen yllättäessä voi vetäytyä kannen alle lepäämään toiseen veneen sängyistä, tai kilauttaa jääpalakoneesta jäät lasiin ja nauttia baarikaapin antimista. Ei ihme, että kuningaspari kuvataankin veneen kannella joka kesä ja selvästi myös prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia ovat ihastuneet alukseen.

Ruotsin kuningashuoneen kalenterin mukaan perhe palaa töihin puolentoista viikon kuluttua ja heti ensimmäisellä viikolla niin kuningasparilla, kruununprinsessaparilla, kuin prinssi Carl Philipillä on ohjelmaa varattuna. Prinsessa Sofia aloittaa varsinaisen uransa kuninkaallisen perheen jäsenenä 26. elokuuta, jolloin tuore prinsessa vierailee puolisonsa kanssa tämän herttuakunnassa Värmlannissa. Prinsessa Madeleine puolestaan jatkaa äitiyslomaansa ja prinsessan perhettä työllistää luonnollisesti myös syksyinen muutto Lontooseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.