Kuninkaallisten häävieraiden upeat asut ja asusteet, osa 1 – Pohjoismaat

Perehdyimme aiemmin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian hääasuihin, prinssin univormuun ja  prinsessan kauniiseen hääpukuun, uuteen tiaraan ja morsiuskimppuun. Nyt ovat vuorossa kuninkaalliset häävieraat ja heidän asunsa, korunsa ja kunniamerkkinsä. Koska väkeä oli mukavan runsaasti paikalla, olen jakanut postauksen kahtia niin, että ensin katsomme pohjoismaisten kuninkaallisten asuja ja pian myös muiden kuninkaallisten vaatetusta ja koruja.

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian viralliset hääkuvat, vieraiden asut ja tiarat

(c) Mattias Edwall – Kungahuset.se

Kuningatar Silvialla on käytössään laaja jalokivikokoelma, mutta tärkeimpiä ja arvokkaimpia, sekä tietysti kookkaimpia tiaroita on käytännössä kolme. Kokoelman ehdottoman ykkösen, Braganza-tiaran, kuningatar valitsi päähänsä esikoisensa ja kruununperillisen, kruununprinsessa Victorian häihin. Toinen kokoelman suurista timanttitiaroista on yhdeksänsakarainen Kuningatar Sophian tiara ja sen vuoro tuli kolme vuotta myöhemmin prinsessa Madeleinen häissä. Vaikeaa ei siis ollut arvata, mikä perintökalleus prinssi Carl Philipin häissä nähtäisiin ja niinhän siinä kävi, että ylpeä äiti asteli paikalle hiuksillaan kokoelman toiseksi suurin tiara, Leuchtenbergin safiiritiara. Kuningattaren upeat safiirikorvakorut ja rintaneula kuuluvat tiaran kanssa samaan korusettiin.

Kuningattaren vaalean violetti puku oli silkkisatiinia ja se oli koristeltu sinisävyisin pitsi-, paljetti- ja korukivikoristein. Kuningas Kaarle Kustaa puolestaan oli pukeutunut laivaston juhlaunivormuun mallia 1878, joka on siis samaa sarjaa sulhasen univormun kanssa. Kuningas on kuitenkin laivaston amiraali, joten hihojen koristeet olivat erilaiset. Sekä kuninkaalla, että kuningattarella näimme Serafiimiritarikunnan eli Ruotsin korkeimman ritarikunnan vaaleansinisen nauhan ja siitä riippuvan kunniamerkin, sekä ritarikunnan tähden vasemmalla kyljellä. Kuningattaren rintaa koristi lisäksi kuningas Kaarle Kustaan muotokuva ja kuninkaan kaulassa riippui Miekkaritarikunnan kunniamerkki.

Kruununprinsessa Victorian asu puolestaan oli aikamoinen yllätys! Kaunis tietenkin, kesäinen tietenkin, mutta että H&M:n tuotantoa! No, ihan lähikaupasta tuota mekkoa ei saa, vaan puku on teetetty edullisista vaatteistaan tunnetussa H&M:ssä tilaustyönä. Mekkoa innoittanutta täysmittaista hametta on kuitenkin ollut myynnissä ihan tavallisillekin pulliaisille, tosin normaalia korkeampaan noin 150 euron hintaan, sillä hame kuuluu H&M:n erityiseen Conscious Collectioniin. Mekon seurana kruununprinsessalla oli ensimmäistä kertaa kuningasperheen kokoelmaan kuuluva Connaught-tiara, jota yleensä käyttää kuningatar Silvia, mutta joka nähtiin prinsessa Madeleinen hiuksilla kruununprinsessan omissa häissä. Helmikorvakorujen ja rintaneulan, sekä kuninkaan timanttikehyksisen muotokuvan seurana oli Serafiimiritarikunnan nauha ja tähti, jotka koristivat myös prinssi Danielin frakkia yhdessä Pohjantähden ritarikunnan kaulassa roikkuvan kunniamerkin kanssa.

Maanantaina toisen lapsensa synnyttänyt prinsessa Madeleine oli hääpäivänä vielä kovasti raskaana, mutta kuinka upealta hän näyttikään! Prinsessan vanhan roosan sävyinen ohuesta liehuvasta silkistä valmistettu mekko oli libanonilaisen huippusuunnittelijan Elie Saabin vuoden 2015 Resort-kokoelmasta. Pukua oli muokattu antamaan tilaa prinsessan vauvamahalle ja kauniiden korkokenkienkin kanssa oli tehty pieni myönnytys, sillä korot olivat normaalia matalammat. Myös prinsessan laukku on muuten Elie Saabia. Päässään prinsessa kantoi samaa timanttitiaraa, kuin omissa häissään ja tiara onkin muodostunut prinsessan tavaramerkiksi jopa siinä määrin, että monet olettavat kuningasparin antaneen aiemmin kuningattaren yksityisomaisuutta olleen tiaran prinsessalle häälahjaksi. Korviinsa prinsessa Madeleine oli ripustanut niin ikään samat timanttikorvakorut kuin hääpäivänään ja asuun kuuluivat samat kunniamerkit kuin kruununprinsessa Victorialla. Chris O’Neillin frakkiin oli puolestaan yhdistetty miehen ainoa kunniamerkki, Pohjantähden ritarikunnan merkki sinikeltaisessa nauhassa.

Prinsessa Estelleä nähdään usein kruununprinsessa Victorian vanhoissa mekoissa, mutta prinsessa Madeleine veti tällä kertaa kyllä pidemmän korren! Suloisen prinsessa Leonoren valkoinen pitsimekko on nimittäin ollut aiemmin sukulaisella käytössä, mutta ei suinkaan prinsessan omalla äidillä, eikä isoäidilläkään, vaan isoisän isoisällä, kuningas Kustaa VI Aadolfilla!

Ruotsin kuninkaallisen perheen edustuksen prinssi Carl Philipin ja Sofian häissä täydensivät kuningas Kaarle Kustaan sisaret. Paikalla olivat kaikki neljä, vasemmalta oikealle prinsessa Christina ja miehensä Tord Magnusson, prinsessa Desirée  ja miehensä paroni Nils August Silverschiöld, prinsessa Birgitta ja prinsessa Margaretha.

Kiitos neljän sisaren, Ruotsin kuningasperheen häissä pääsee käyttöön iso osa tiarakokoelmasta. Tällä kertaa prinsessat olivat jakaneet tiarat melko tuttuun tyyliin ja prinsessa Christinalla nähtiin kuusinappinen timanttitiara, prinsessa Desiréellä suurempi terästiara, prinsessa Birgitalla yleensä kruununprinsessa Victorian käytössä oleva Baden Fringe -tiara ja prinsessa Margarethalla hänen oma akvamariinitiaransa. Kunniamerkkeinä prinsessoilla nähtiin luonnollisesti Serafiimiritarikunnan nauhat, mutta yleensä kunniamerkkiin kuuluvat tähdet olivat jääneet tällä kertaa lippaaseen.

Prinsessa Christinan ja Tord Magnusonin vanhin poika Gustaf Magnuson oli myös häissä vieraana yhdessä Vicky-puolisonsa kanssa. Kruununprinsessa Victoria on pariskunnan keväällä kastetun tyttären kummi ja Gustaf vaimoineen ovat hyvin tuttuja kuninkaallisia seuraaville erilaisista Ruotsin kuninkaallisen perheen juhlista.

Perinteiseen tapaansa prinsessa Birgitta herätti hämmästystä, hilpeyttä ja huvittuneisuutta. Prinsessa on jo vuosia asunut Mallorcan auringon alla ja saapuu Ruotsiin lähinnä isompien perhejuhlien yhteydessä kärsien selvästikin pohjoisesta kylmyydestä, sillä prinsessan juhlalookiin kuuluu jo melkoisen erottamattomana osana jonkilainen turkis myös sellaisessa hellesäässä, kuin lauantaina. Myös kevyt housupuku herätti hiukan ihmetystä ainakin monissa kotikatsomoissa, mutta ei voida ainakaan väittää, etteikö prinsessa olisi panostanut veljenpoikansa häihin, sillä sydämenmuotoinen laukkukin toistaa rakkauden sanomaa. Haga-prinsessoista, kuten siskoksia usein lapsuuden lempinimellä kutsutaan, tyylikkäin oli ehdottomasti Isossa-Britanniassa asuva prinsessa Margaretha, vaikka myös prinsessa Desiréen pinkissä kaftaanissa oli jotakin sympaattista.

Hääjuhlaan toi vanhanajan glamouria myös prinsessojen sedän leski, kreivitär Marianne Bernadotte, jonka haaleanvihreä pitsikoristeinen puku oli Pär Engshedenin käsialaa. Ruotsalainen Engsheden muistetaan ehkä parhaiten kruununprinsessa Victorian hääpuvun suunnittelijana.

Ulkomailta hääjuhlaan saapuneista vieraista ehdoton kunniavieras oli sulhasen kummitäti, Tanskan kuningatar Margareeta. Ilman prinssi Henrikiä edustaneen kuningattaren yllä nähtiin kirkkaanpunainen iltapuku, jonka liehuva helma teki siitä kuitenkin kauniin kesäisen. Jos puku tuntuu tuntuu tutulta, johtunee se siitä, että näimme saman mekon juuri huhtikuussa, kun kuningatar juhli 75. syntymäpäiväänsä. Kuningattaren tiara on vanha hääsuosikki, Padem Palmette -tiara, jonka kuningatar valitsee usein häävieraana ollessaan varmastikin sen teemaan sopivan sydänkoristelun vuoksi. Kuningattaren kunniamerkkinauha on jo tutuksi tullut vaaleansininen Serafiimiritarikunnan nauha ja rintapielessä ovat kuningattaren isän, kuningas Frederik IX:n muotokuva timanttikehyksessä, sekä tanskalaisen Dannebrog-ritarikunnan kunniamerkki punavalkoisessa nauhassaan. Niiden alla, kuningattaren vyötäröllä normaaliin tapaan Serafiimiritarikunnan tähti ylempänä ja Dannebrogin tähti alempana.

Yksin esiintyneet kuningattaret olivat vieraslistan varsinainen teema tällä kertaa ja kuningatar Margareetan tapaan myös Norjan kuningatar Sonja oli saapunut ilman puolisoaan, kuningas Haraldia. Ruotsin ja Norjan kuningasperheiden välit ovat hyvin läheiset ja lämpimät ja kuningatar tunsikin olonsa ilmeisesti niin kotoisaksi, että ilmestyi paikalle kirkkaankeltaisessa puvussa, joka on nähty julkisuudessa ainakin kymmenkunta kertaa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Mekko ei ole vuosien varrella liiemmin kerännyt suosiota yleisön keskuudessa, mutta jotenkin väri ja liehuva materiaali sopivat minusta kauniisti kesähäihin. Päässään kuningatar kantoi Kuningatar Maudin helmi- ja timanttitiaraa, jonka tarina on muuten mielenkiintoinen. Alunperin tiara valmistettiin aivan 1800-luvun lopulla, mutta itseasiassa kuningatar Sonjan päässä nähty koru on sata vuotta nuorempi, peräisin 1990-luvun puolivälistä, sillä maailmankuulu kultaseppäyritys Garrard joutui valmistamaan tiarasta kopion kunnostusreissulla varastetun alkuperäisen tilalle. Kunniamerkkeinä kuningattarella oli Serafiimiritarikunnan kunniamerkki nauhassaan ja miehensä kuva rintapielessä.
Kuten jo mainitsin, yhteydet Pohjoismaisten kuningashuoneiden välillä ovat tiiviit ja Tanskan ja Ruotsin välillä on tietysti myös sukulaissuhde, joten luonnollisesti prinssi Carl Philipin häihin saapui hänen pikkuserkkunsa kruununprinssi Frederik puolisoineen. Kruununprinssi oli pukeutunut samaan tyyliin kuin sulhanen, mutta rinnassa olevien siipien perusteella oletan, että tämä lyhyt takki ja housut kuuluvat lennoston univormuun. Serafiimiritarikunnan ja Dannebrogin ritarikunnan kunniamerkit tähtineen täydensivät komean prinssin asun.

Häissä, joissa aika monen vieraan asu oli kyllä kaunis, mutta ehkä hieman totuttua vaatimattomampi, kruununprinsessa Mary oli kuitenkin panostanut kunnolla. Tanskalaisen Birgit Hallsteinin käsialaa olevassa vaaleansinisessä puvussa oli jopa laahus ja kaunis puku oli vähäisistä koristuksistaan huolimatta hyvin näyttävä. Hiuksillaan kruununprinsessa kantoi omaa häätiaraansa, kuningatar Margareetan ja prinssi Henrikin häälahjaa, johon kruununprinsessa on sittemmin hankkinut myös tällä kertaa nähdyt irroitettavat helmikoristeet. Hääteema jatkui myös korvakoruissa, jotka niin ikään näimme kruununprinssiparin omissa häissä. Lisäksi kruununprinsessan sinisävyiseen asuun kuului useammalla vieraalla toistunut ruotsalaisen Pohjantähden ritarikunnan nauha ja kunniamerkki, sekä kuningatar Margareetan muotokuva.

Tanskasta saapuivat myös prinssi Joachim ja prinsessa Marie. Prinssi oli pukeutunut isoveljensä tapaan univormuun, mutta tätä en valitettavasti tunnista. Olisiko kyseessä jalkaväen univormu, kuten prinssi Joachimilla yleensä? Kunniamerkit ovat joka tapauksessa Pohjantähden ja Dannebrogin ritarikunnista ja prinsessa Marien vaaleansininen nauha puolestaan Tanskan korkeimman ritarikunnan, Elefanttiritarikunnan nauha. Prinsessa oli pukeutunut tyylikkääseen vaaleanvihreään pukuun Alberta Ferrettiltä, mutta kokonaisuus jäi mielestäni aika pliisuksi. Aina yhtä kaunis kukkatiara kuitenkin pelastaa paljon ja tämähän on myös tuttu prinsessan omista häistä.

Tanskan lisäksi myös Norjasta nähtiin useampia vieraita ja kuningatar Sonjan lisäksi matkaan olivat lähteneet myös tämän lapset, kruununprinssi Haakon ja prinsessa Märtha Louise puolisoineen. Kruununprinssi Haakon oli pukeutunut mielenkiintoiseen laivaston univormuun, johon kuuluu frakkimallinen takki ja lisännyt asuunsa myös Serafiimiritarikunnan nauhan ja kunniamitalinsa.

Kruununprinsessa Mette-Maritin tyyli jakaa usein mielipiteitä, mutta ainakin prinsessa pysyy tyylilleen uskollisena. Tälläkin kertaa hänellä nähtiin kukkia, pastellisävyjä ja kevyitä materiaaleja, hyvin tyypillistä siis. Hieman yllättäen kyseessä ei ole mekko, vaan yläosa tulee Nina Skarralta ja alaosa Temperleyltä. Päässään kruununprinsessa kantoi pientä päivänkakkaratiaraansa, jota hän käytti myös, arvaatteko missä? No, omissa häissään tietysti. Ja mikä kunniamerkki kruununprinssen asuun kuului? No, Pohjantähden ritarikunnan tietysti.

Viimeisenä, mutta ei missään tapauksessa vähäisimpänä, kruununprinssi Haakonin isosisko, prinsessa Märtha Louise ja puolisonsa Ari Behn. Paikoin aika erikoisesta pukeutumistyylistään tunnettu prinsessa näytti tällä kertaa aivan upealta ja erityisesti kampaus ja meikki olivat mieleeni. Päässään prinsessalla oli isoisältään kuningas Olavilta 18-vuotissyntymäpäivälahjaksi saamansa tiara ja kauniit kaksiväriset korvakorut toivat hienosti esiin puvun violettiin taittavaa sävyä. Niin ikään persoonallisesta tyylistään tunnettu Ari esitteli uutta lyhyempää ja ehdottomasti aiempaa parempaa hiusmalliaan tyylikkäässä frakissa. Huomatkaa kuitenkin kirjailijan melkoisen korkeat kengänkannat. Kaulassaan Arilla oli ihka ainut kunniamerkkinsä ja jos ihmettelette sen oranssia väriä, tiedoksenne, että kunniamerkki ei ole lainkaan Norjasta, vaan itseasiassa Alankomaista. Silloinen kuningatar Beatrix antoi eräällä valtiovierailullaan Arille Order of the Crownin kunniamerkin, vaikka miehellä ei niitä ollut edes appiukon antamana ennestään.

Seuraavassa postauksessa siis loput kuninkaalliset vieraat, mutta mitä piditte näistä naapurimaiden kruunupäistä?

11 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallisten häävieraiden upeat asut ja asusteet, osa 1 – Pohjoismaat

  1. Omat huomiot:

    Silvia onnistui js oli itsensä näköinen. Hän kantaa kruunua aina kauniisti.

    Margareta on aina ”todellisen kuningattaren” näköinen 🙂

    Sonjam puvusta tykkäsin, sopii kesähäihin, kuten sanoit. Selkeästi hänen suosikkipukunsa ja tekee olon mukavaksi. Väri on kyllä melkoinen! Sonja on todella lyhyt ja puki on niin leveä että jotenkin lyhentää häntä entisestään.

    Marien puku oli kaunis, mutta lopputulos tosiaan pliisu.

    Märha Louise on aina ollut kaunis ja hyvin onnistunut oli häälook 🙂

    Mette-Marit… Voi voi voi… Ihmisenä varmasti hauska ja rento. Ei missään tapauksessa mikään inhokki ja on hienoa että pitää omasta tyylistään kiinni. Mutta. Ymmärtäisin tuon hippimeiningin jos olisi 60+ vanha hippi, joka on jämähtänyt Woodstockin kulta-aikoihin. Hän on kaunis ja näyttävä. Tuleva kuningatar. Ja pukeutuu aina niihin mummolan verhoihin. Käy välillä sääliksi. Tosin eivät nämä hääviikonlopun puvut nyt siitä hirveimmästä päästä olleet.

    Mary onnistuu aina ja on yksi kauneimmista kuninkaallisista ❤

    Tykkää

    • Margareeta voi pukeutua mihin tahansa ja näyttää aina kuningattarelta! Iästä huolimatta se tapa, jolla kuningatar itsensä kantaa ja esiintyy on aika huikea. Ja tietysti näyttävät asut auttavat asiaa.

      En ymmärrä Mette-Maritia. Perjantain puvusta todella tykkäsin ja monista muistakin, mutta jotenkin nämä asut ei aina välillä istu ollenkaan. Tuntuu, että hän ei ole ihan sinut vartalonsa kanssa, vaikka siinä ei ole moitteen sijaa ja siksi jotenkin ei kanna asujaan ylpeydellä.

      Ja Mary… Ei tule ihan heti mieleen epäonnistunutta asua! Lähestulkoon aina upea ja huonoimmillaankin tyylikkäämpi ja kauniimpi kuin muutamat muut parhaimmillaan. 🙂

      Tykkää

    • LottaRunnerin ajatusten kanssa hyvin samoilla linjoilla.

      Madeleinen puvusta sen verran, että itse en tykännyt hihoista. Puku oli kauniin värinen ja kirjailut kauniit rintamuksessa, mutta hihojen kanssa minusta hieman muumimammamainen. Toisaalta vaikea kuvitella lyhyitä hihoja tuohon pukuun. Että ehkä kuitenkin ihan ok.

      Erikoista kyllä, että Ari Behnillä ei ole minkään Pohjoismaisen kuningashuoneen kunniamerkkiä sitten, kun kerta Hollannin käytti häissä?

      Tykkää

      • Hihat tuovat pukuun kyllä aika paljon visuaalista massaa, se on totta. Mutta ehkä noilla raskausviikoilla peittävämpi tuntui helpommalta ja kuten sanoitkin, ei tuohon oikein lyhyetkään sovi. Jotenkin tykkäsin, kun hihat muodostivat tuollaisen viitantapaisen mekon takaosaan. 🙂

        Arilla ei tosiaan ole muita kunniamerkkejä, ei edes norjalaisia. Tuossa alla Hannalle kommentoinkin, että suunnittelen postausta kunniamerkeistä jossakin vaiheessa, siinä voin tästäkin sitten mainita.

        Tykkää

  2. Itse pidin erityisesti Silvian puvusta, tosi kaunis! Tosin moni muukin onnistui ja upeita prinsessoja kyllä! Kiitos muuten taas hienosta postauksesta! 🙂

    Tykkää

  3. LottaRunnerin kanssa samanlaiset huomiot myös minulla.

    Jäin miettimään, että miksi Marien nauha kulkee eripäin kuin muilla, onko siihen jokin sääntö olemassa?

    Tykkää

    • Eri ritarikunnilla on erilaiset säännöt nauhoista. Osa kulkee eri päin ja jos katsot tarkkaan, myös prinssi Edwardin nauha kulkee vasemmalta olkapäältä. Kunhan näistä hääjutuista päästään ajattelin kirjoittaa vähän näistä kunniamerkeistä, miten niitä saadaan, miten käytetään jne. kun aihe itseäni ja teitäkin tuntuu kiinnostavan. 🙂

      Tykkää

  4. Kiitos kattavasta postauksesta. Leonoren asun alkuperä oli hauska lisätieto. 😀

    Victoria oli minun suosikkini, ihana asu! Tyyli sopi hyvin rentoihin häihin. Victorian tyyli oli Madeleinen häissä aivan erilainen, paljon hempeämpi ja säihkyvämpi. Madeleinella oli kaunis asu mutta olisi ollut mukavaa nähdä hänellä jokin uusi kampaus esimerkiksi löyhä nuttura. Silvialla oli myös onnistunut kokonaisuus.

    Tanskalaisista kuninkaallisista mielestäni Margareeta onnistui parhaiten, Maryn asu oli hieman ryppyinen ja Marien asu hieman liian yksinkertainen.

    Tykkää

    • Leonoren mekko oli kyllä aivan ihana. 😀 Siis nättikin, mutta tuo historia. Vau!

      Totta muuten, että Maryn asu ei ollut kovin hyvin kestänyt istumista. Ja etuosan kirjailutkin olivat aika jännät, kun periaatteessa erottuivat hyvin, mutta eivät sitten varsinaisesti kuitenkaan kunnolla näkyneet.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.