Espanjan kuningashuoneen poikkeukselliset nimitykset

Kuninkaallisten arvonimissä on melkoisen paljon vaihtelua eri maiden välillä. On hallitsijana kuningasta, ruhtinasta ja suurherttuaa, kruununperillisenä kruununprinssiä, prinssiä, ruhtinasta ja herttuaa vähän maasta riippuen ja tietysti naispuoliset kruunupäät vielä päälle. Espanja poikkeaa kuitenkin muista Eurooppalaisista kuningaskunnissa sillä, että maassa on käytössä kokonaan oma ja omankielinen sanansa, infante tai infanta, kuvaamassa hallitsijan ja kruununperillisen lapsia. Lisäksi kuninkaallisiin voidaan viitata espanjankielessä myös kunnioittavalla Don Felipe tai Doña Letizia -puhuttelumuodolla, jolle ei taida olla ihan samansisältöistä vastinetta missään Euroopan kuningaskunnassa.

Aika usein törmää kuningas Felipen ja kuningatar Letizian tytärten kohdalla kysymykseen miksi heitä kutsutaan arvonimellä infanta. Ovatko he prinsessoja ollenkaan? Espanjassa on siis käytössä kaikista muista monarkioista poiketen erillinen sana kuvaamassa hallitsijan ja kruununperillisen lapsia. Naispuolisten lasten arvonimi on infanta ja miespuolisten vastaavasti infante. Arvonimi vastaa käytännössä prinsessaa tai prinssiä ja on samanarvoinen. Ulkomailla ja esimerkiksi englanninkielisessä tekstissä näkeekin usein myös ihan tavallista prinsessanimitystä kuningasparin tyttäristä.

Embed from Getty Images

Sanan etymologia viittaa latinan kielen sanaan infans ja samasta juuresta ovat peräisin ranskan kielen enfant, sekä englannin infant. Näiden sanojen tapaan myös infante/a tarkoittaa lasta ja kuninkaallisen perheen jäsenillä se onkin periaatteessa muodossa Infante/a de España, Espanjan lapsi. Kirjaimellisesti sanalla viitataan myös sukulaissuhteeseen, eli sen kantaja on hallitsijan tai tämän kruununperillisen lapsi. Sama termi oli käytössä myös Portugalissa, kun maa oli vielä monarkia.

Tällä hetkellä Espanjassa on seitsemän infantaa ja yksi infante. Infanta arvonimeä kantavat kuningasparin tyttäret Leonor ja Sofía, kuningas Felipen sisaret Elena ja Cristina, kuningas Juan Carlosin sisaret Pilar ja Margarita, sekä Calabrian leskiherttuatar Alicia. Viimeksi mainitun poika, Calabrian herttua Carlos, on ainoa tällä hetkellä elossa oleva infante. Herttua ja hänen äitinsä ovat sukua Espanjan kuningasperheelle, mutta eivät ole hallitsijan lapsia. He kantavatkin arvonimiään niin sanottuina kunnia-arvoniminä, jotka eivät oikeuta ”kuninkaallinen korkeus” -puhutteluun, vaan pelkkään korkeuteen. Syntyperän lisäksi infanta/e -arvonimi on mahdollista saada siis myös hallitsijan antamana kunnianosoituksena, mutta tämä on hyvin harvinaista.

Poikkeuksen hallitsijan lasten joukossa muodostaa kruununperillinen, jonka kohdalla infante/a -nimitystä ei käytetä. Ennen valtaannousuaan kuningas Felipe kantoi Asturian ruhtinaan arvonimeä ja nyt se on siirtynyt hänen vanhemmalle tyttärelleen Leonorille. Tarkkaan ottaen Leonor on edelleen infanta, mutta koska Asturian ruhtinatar on korkeampi arvonimi, sitä kuuluu pikkuprinsessasta käyttää. Espanjaksi arvonimi on Príncipe de Asturias miehellä ja Princesa de Asturias naisella. Englanniksi arvonimi käännetään prince/princess, mutta suomeksi yleensä ruhtinas/ruhtinatar samaan tapaan kuin Monacoakin hallitsee ruhtinas (engl. prince).

Infante/a on elinikäinen arvonimi, eli esimerkiksi infanta Elena ja infanta Cristina eivät menettäneet sitä isänsä vallastaluopumisen yhteydessä. Toisaalta arvonimi ei kuitenkaan periydy, eivätkä Elenan ja Cristinan lapset siis ole tai koskaan tule olemaan infanteja tai infantoja. Nykymaailman mediasirkuksessa tämä lienee itseasiassa melko tervetullutta infantojen lapsille, jotka ovat vapaampia elämään yksityiselämäänsä ilman erityishuomiota herättäviä arvonimiä. Esimerkiksi Isossa-Britanniassahan tähän on pyritty prinssi Edwardin ja prinsessa Annen lasten osalta. Prinssi Edwardin lapsista käytetään puhuttelumuotoja James, Severnin varakreivi ja Lady Louise prinssin ja prinsessan sijaan. Prinsessa Annen lapset taas tunnetaan yksinkertaisesti Peter Phillipsinä ja Zara Tindallina, vaikka heillekin oli mitä luultavimmin jonkinlainen arvonimi tarjolla vanhempiensa avioituessa.

Embed from Getty Images

Infante/a ei myöskään ole sellainen arvonimi, jonka voisi saada avioliiton myötä. Aiemmin näin kyllä oli naisten osalta, mutta esimerkiksi kuningatar Letizia oli ennen miehensä valtaannousua vain Asturian ruhtinatar (mielenkiintoisena poikkeuksena häntä kuitenkin Suomessa kutsuttiin yleisesti prinsessaksi). Infanta Elenan ja infanta Cristinan aviomiehistä ei niin ikään tullut infanteja hääpäivänään, vaan heidät on tunnettu Lugon ja Palma de Mallorcan herttuoina vaimojensa muiden arvonimien mukaan.

Vaikka infanta Elenan ja infanta Cristinan lapsilla ei olekaan arvonimiä, heistä käytetään usein kunnioittavaa puhuttelumuotoa Don tai Doña (esim. infanta Elenan lapset, enonsa kaima Don Felipe ja Doña Victoria). Samat sanat, Don miehestä ja Doña naisesta sisältyvät myös kuningasperheen jäsenten virallisiin arvonimiin kuten Su Majestad el Rey, Don Felipe. Samoja puhuttelusanoja käytetään myös esimerkiksi Espanjan hovin virallisilla nettisivuilla, jonka artikkeleissa kerrotaan Doña Letizian vierailleen vaikkapa paikallisessa koulussa.

Don/Doña on espanjan kielessä erittäin kohtelias puhuttelumuoto, joka voidaan kääntää lähinnä herra ja rouva/neiti, englannin kielessä sen vastine on lord/lady. Don ei siis ole arvonimi. Alunperin nimitys oli varattu vain ylhäisölle, mutta nykykielessä sitä voidaan käyttää kenestä tahansa. Tyyliltään se on kuitenkin hieman vanhahtava ja tosiaan erityisen kohtelias, joten puhekielessä sitä harvemmin nykyään käytetään. Don ja Doña liitetään aina miehestä puhuttaessa hänen etunimeensä, naisen kohdalla voidaan käyttää koko nimeä, mutta pelkkään sukunimeen niitä ei koskaan liitetä. Hieman samaan tapaan käytetään Marokossa liitteitä lalla ja moulay. Kuningas Mohammedin puoliso on prinsessa Lalla Salma (kuvassa yhdessä kuningatar Letizian kanssa), heidän tyttärensä Lalla Khadija ja poikansa, kruununprinssi Moulay Hassan.

Embed from Getty Images
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.