Prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin hääasut

Kuinkas se olikaan? Odotimme Sofia Hellqvistin hääpuvulta ainakin pitsiä, linjakkuutta ja perinteisyyttä, hiuksille tiaraa mieluiten Bernadotte-kokoelmasta, mahdollisesti värillistä kimppua ja hiuksia nutturalle hunnulla koristettuna. Prinssi Carl Philipin arvelimme näkevämme laivaston univormussa ja elimme toivossa, että myös parta saisi jäädä. Ei mitenkään huono tulos, jos katsoo, mitä lopulta hääparilla näimme, sillä aika moni arvaus osui oikeaan! Tarkastellaan nyt hieman tarkemmin morsiamen ja sulhasen asuja.

Sofia Hellqvist on viime vuosien ehdottomasti kiistellyin kuninkaallinen morsian ja hänen hääasuunsa liittyi monenlaisia odotuksia, jotka liittyivät Sofian saamaan kovaan kritiikkiin. Henkilökohtaisestihan en pidä prinsessa Sofian menneisyyttä ongelmana, mutta arvelin sen silti näkyvän hääpäivän valinnoissa. Sofian kolmea valkoisen sävyä yhdistänyt hääpuku olikin tyyliltään klassinen ja perinteinen. Sen näinkin yksinkertainen henki oli jopa hienoinen yllätys, mutta toisaalta puku antoi morsiamen itsensä hehkua, eikä toisaalta persoonalliseen ja selvästi syvästi henkilökohtaiseen vihkiseremoniaan olisikaan sopinut mikään katedraalimittakaavan luomus.

Ruotsalaisen Ida Sjödstedtin suunnittelema puku on crepe-silkkiä ja italialaista silkkiorganzaa. Puvun silkkikoristelut yläosassa, sekä helmassa ovat José María Ruizin käsialaa ja pitsi on käsinleikattua, sekä sen jälkeen käsin pukuun ommeltua. Hääpuku koostuu olkaimettomasta, lähes empirevyötäröisestä hameosasta ja sen päälle yläosaan ommellusta pitsistä, joka muodostaa myös täyspitkät hihat. Pitsikoristeet jatkuvat ylhäältä aivan helmaan asti suorina kapeina palkkeina. Puvun helma muodostaa noin kolmimetrisen laahuksen ja vaikka helma onkin A-linjainen, paikallaan seistessä se on edestä siluetiltaan yllättävän kapea. Avara pääntie paljasti takaa prinsessan aurinkotatuoinnin. Jalassa morsiamella oli Charlotte Olympian vaaleat korkokengät.

Ida Sjödstedtin nimi pyöri jo ennen häitä kuumimmissa huhuissa hääpuvun suunnittelijaksi ja koska prinsessa Sofialla oli jo kokemusta yhteistyöstä hänen kanssaan ensimmäisen Nobel-iltapuvun tiimoilta, naisellisesta tyylistään tuttu Sjödstedt tuntuikin luontevalta vaihtoehdolta. Monet prinsessa Sofian omaan tyyliin liittyvät ominaispiirteet, kuten klassisuus, vartalonmyötäisyys ja erityisesti pitsi yhdistyvät nyt myös hänen hääpuvussaan. Erityisen iloinen yllätys oli, että morsian valitsi kotimaisen suunnittelijan puvulleen.

Ohuesta morsiustyllistä ja harsomaisesta, niin ikään käsinommellusta puuvillapitsistä valmistettu huntu lepäsi kauniisti puvun helman päällä ja se oli kiinnitetty takaa Sofian nutturan tyveen kapeana putouksena jääden edestä katsottuna lähes piiloon. Prinsessa Sofian kaunis niskanuttura oli Marwan Hittin ja meikki Sofian erittäin hyvän ystävän, William Värnildin käsialaa. Morsiamen nutturasta pilkisti myös perinteinen myrtin oksa, joka on jo satavuotinen perinne Ruotsin kuningashuoneessa. Vihreä lehvä haetaan aina samasta, kuningas Kaarle Kustaan isoäidin, Connaughtin prinsessa Margaretin kotimaastaan Isosta-Britanniasta mukanaan tuomasta pensaasta, joka tätä nykyä kasvaa Ulriksdalin linnan puutarhassa, mutta tunnetaan ensimmäisen ruotsalaisen kotinsa mukaan Sofieron myrttinä.

Puvun jälkeen luultavasti heti toiseksi suurin mielenkiinto kohdistui morsiamen tiaraan. Perinteiseen tapaan kuninkaalliseen perheeseen avioituvalle morsiamelle tiaraa odotettiin, mutta spekulaatiot kävivät kuumina siitä, mikä tiara tulisi kyseeseen. Ruotsin kuninkaallisessa perheessä on muutamia hääperinteitä morsiamen asun suhteen ja yksi niistä on juuri tiara. Niin kuningatar Silvialla, kuin kruununprinsessa Victoriallakin nähty upea kameetiara on tuttu myös kuningas Kaarle Kustaan sisarten prinsessa Birgitan ja prinsessa Desiréen häistä, mutta koska prinsessa Madeleine ei kaksi vuotta sitten tiaraa päähänsä valinnut, harva uskoi Sofiankaan sitä kantavan. Sama koski perintöhuntua, joka niin ikään nähtiin prinsessan anopilla ja kälyllä, sekä kolmella appiukon sisarista, eikä sitäkään siis lauantaina prinsessa Sofian asuun kuulunut.

Ruotsin kuningasperheen kokoelmaan kuuluu kuitenkin runsaasti muitakin tiaroita, joten valinnanvaraa on. Valitettavasti monet tiaroista kuitenkin selvästi henkilöityvät tiettyyn kantajaan ja jäljelle jääneet tiarat eivät ehkä ole sieltä aivan kauneimmasta päästä. Tästä syystä moni toivoikin uudelle prinsessa ikiomaa tiaraa ja niin lopulta kävikin, sillä kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia sellaisen antoivat miniälleen häälahjaksi. Henkilökohtaisesti en odottanut uutta tiaraa, koska niitä ei Bernadotte-kokoelmaan vuosien varrella ole liiemmin lisäilty, mutta mukava yllätyshän uusi kaunis tiara luonnollisesti on! Timanteista ja smaragdeista koostuvaa tiaraa on monin paikoin sanottu upouudeksi, mutta epäselvää on, viitataanko sillä sinänsä tiaran valmistusvuoteen, vai vain siihen seikkaan, että se on kokoelmassa täysin uusi hankinta. Toivottavasti saamme tiarasta jossakin vaiheessa lisätietoa, sillä omaan silmääni tiara vaikuttaa kyllä ehdottomasti vintagelta ja jos mietitään, mitä uuden tiaran valmistaminen maksaa verrattuna esimerkiksi huutokaupattaviin koruihin, jo olemassaolevan tiaran ostaminen tuntuu paljon järkevämmältä.

Kevytrakenteinen tiara koostuu joka tapauksessa timanttikoristeisesta rungosta, jonka alaosan kuviot esittävät monista tiaroista tuttuja kuusaman tai palmun lehviä. Tiaran ylimmän jalokivirivin muodostavat mitä ilmeisimmin smaragdit. Väriään lukuunottamatta pienehkö tiara vaikuttaa helpoltä käyttää ja sopiikin loistavasti vielä kokemattomalle prinsessalle. Vihreiden kivien yhdistäminen saattaa tosin ajan myötä osoittautua ongelmalliseksi elleivät ne ole vaihdettavissa tai prinsessa Sofia pääse kokeilemaan myös muita kuninkaallisen holvin aarteita. Hovikirjeenvaihtajan silmään tiara ei ole ehkä sieltä aivan kauneimmasta päästä, vaikka ulkomuodoltaan symmetrinen ja perusnätti onkin, mutta toisaalta se saattaa päästä paremmin oikeuksiinsa hieman toisella tavalla aseteltuna. Nyt morsiamen pään päällä töröttänyt tiara loi valitettavan vaikutelman hieman pitkänomaisesta ja suorasta päästä, joka jatkui ylöspäin loputtomasti. Tiaran lisäksi prinsessa Sofialla oli vain yksinkertaisen kauniit timanttikorvakorut.

Kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen morsiuslookit olivat kruununprinsessan tiaraa lukuunottamatta lähestulkoon täysvalkoiset, mutta ainakin pukeutumisensa perusteella väreistä pitävä prinsessa Sofia valitsi asuunsa vihreiden jalokivien lisäksi väriä myös morsiuskimppuunsa, joka koostui kerman ja korallinsävyisistä puutarharuusuista ja sointui kauniisti häiden oranssiin teemaväritykseen. Hiusten lisäksi myös hieman valuvaan muotoon sidotussa kimpussa oli perinteiseen tapaan Sofieron myrttiä.

Morsiuskimpun lisäksi myös pienten morsiustyttöjen pyöreät kimput koostuivat samoista ruusuista ja prinsessa Estellen, Chloé ja Anaïs Sommerlathin, sekä Tiara Larssonin yllä nähtiin Ida Sjödstedtin suunnittelemat lyhythihaiset, polvimittaiset mekot silkistä ja silkkiorganzasta. Morsiuspuvun tapaan myös pikkutyttöjen mekoissa hihat olivat pitsiä.

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian viralliset hääkuvat

(c) Mattias Edwall – Kungahuset.se

Ennakkopostauksessani rinnastin prinssi Carl Philipin julmasti morsiamen muihin asusteisiin, mutta toivomme, että prinssi tämän kestää ja jatkamme samalla linjalla. Häidensä alla hurjan sympaattiseksi osoittautunut prinssi oli nimittäin univormussaan mitä upein seuralainen tuoreelle prinsessalle ja sulhasen asu koostuikin juuri niistä elementeistä, joita aiemmin hänelle spekuloimme.

Prinssi Carl Philip on sotilasarvoltaan majuri ja suorittanut asepalveluksensa laivastossa, joten laivaston juhlaunivormu mallia 1878 oli luonteva valinta prinssille ja samaa tyyliähän olemme hänen yllään nähneet mm. prinssin sisarten häissä. Univormu koostuu tummansinisestä lyhyestä takista, valkoisesta liivistä ja tummansinisistä housuista ja sen kanssa käytetään valkoista frakkipaitaa, sekä mustaa solmuketta. Päässään prinssi kantoi univormuun kuuluvaa päähinettä ja jalassaan hänellä oli kiiltanahkakengät. Prinssin rinnan poikki kulkeva vaaleansininen nauha on Ruotsin korkeimman ritarikunnan, Serafiimiritarikunnan nauha ja kaulassaan prinssi kantoi Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkkiä sen mustassa nauhassa. Hieman vyötärön yläpuolella vasemmalla takkiin oli kiinnitettynä Serafiimiritarikunnan tähti ja rintapielessä prinssi kantoi pienoisversioita muistomitaleistaan, joiden joukossa on kuninkaallisen perheen juhliin, kuten esimerkiksi kruununprinsessaparin häihin, sekä asepalvelukseen liittymiä mitaleita.

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin hääasut

 1. Sofian häälook oli kaunis. Totta tuo, miten tiara saa pään näyttämään pitkältä. Luulen että siihen vaikuttaa myös tuo jakaus. Tiara on simppeli ja monikäyttöinen, varsinkin jos virheät kivet pysytyy irroittamaan/vaihtamaan.

  Tykkää

 2. Sofian asu oli onnistunut kokonaisuus. Puku ei vaikuttanut liian pramealta tai kalliilta, mutta näytti kuitenkin ajattomalta ja tyylikkäältä! Tosin puvun teettäminen on varmasti maksanut kymmeniä tuhansia 😊. Voisin kuvitella sama tyylisen puvun myös ihan tavalliselle ”rahvaalle”morsiamelle. Sofian uusi tiara on muodoltaan hyvin perinteinen ja ihan kaunis. Mielenkiinnolla jään seuraamaan käyttääkö Sofia vastaisuudessa aina omaa Tiaraa. Mitä mieltä olet, olisiko tatuointi pitänyt peittää? Mielestäni se ei erityisemmin häirinnyt häätyyliä ja on kuitenkin osa morsiamen persoonaa.

  Tykkää

  • Minusta tatuointia ei ollut tarpeellista peittää, mutta siitä huolimatta odotin sitä. Arvelin, ettei Sofia halua otsikoita tatuoidusta bikinimallista á la Daily Mail (tosin voiko niitä edes välttää?) ja siksi peittäisi tatuoinnin, mutta olen kyllä oikein tyytyväinen, ettei niin lopulta tapahtunut. Sofia on halunnut tatuoinnin ja se on osa häntä, ei sitä salata tarvitse. Ja tatuointeja nyt on nykyään ihan kaikilla, myös syntyperäisillä kuninkaallisilla, joten ei se mielestäni ole edes mitenkään ”epäkuninkaallista”. Mutta hirveän kaunis minusta Sofian tatuointi ei kyllä ole, joten jatkossa ehkä toivon, että hienompien iltapukujen kanssa esim. ei olisi aina näkyvillä, kun ei ehkä tyylillisesti niihin oikein sovi. Peittäminen tosin minusta sitten vain vaatteella, meikkaaminen olisi ihan liiallista.

   Katselin muuten ihan samaa hääpuvusta, että ilman laahusosaa se olisi voinut tyyliltään olla melkeinpä kenen tahansa morsiamen päällä. Materiaalit tietysti ovat huippulaadukkaita, mutta malli on sillä tavalla tavanomainen ja ehkä toteutuskaan ei varsinaisesti huuda laatua tai kalleutta, vaikka puku onkin tosi kaunis.

   Tykkää

 3. Täytyy vielä sanoa, että Sofian asu oli kokonaisuudessaan hyvin turvallinen valinta. Se ei ollut yhtä persoonallinen valinta kuin Victorian ja Madeleinen hääpuvut ovat olleet.

  Tykkää

  • Itse arvelin, että Sofia valitsee jotain Victorian klassisen ja Madeleinen boheemin väliltä, joten olin aika yllättynyt, kun Sofia menikin vielä perinteisempään suuntaan, kuin Victoria. Kauniita pukuja kylläkin kaikki kolme ja tietysti kantajatkin erilaisia persoonia.

   Tykkää

 4. Mun mielestä tatskaa ei tarvitse peittää. Jos sellaisen on ottanut, niin se pitää nahassaan kantaa oli tilanne mikä hyvänsä. Tatuoinnit ovat karseita ja varsinkin tuo Sofian on suttuinen ja levinnyt. Mutta eihän se vaikuta hänen persoonaansa tai kykyynsä hoitaa hommansa kunnolla 🙂

  Tykkää

  • No tuo on kyllä harvinaisen totta, ettei se tatuointi taatusti vaikuta Sofian työhön tai onnistumiseen prinsessana yhtään millään tavalla! 😀 Eikä tatuointi nykypäivänä kerro mitään erityistä ihmisestä muutenkaan, niin yleisiä ne ovat.

   Tykkää

 5. Sofia oli kaunis morsian. Hääpuku ei yllättänyt minua, sillä Sofian tyyli noudattaa klassista linjaa. Ainoa moittimisen aihe on tatuointi. Olen samaa mieltä siinä, ettei tatuointi tee Sofiasta epäkuninkaallisempaa, huonompaa ihmistä tai estä häntä työskentelemästä kuningasperheessä. Tatuointia ei myöskään tarvitse hävetä eli sitä on turha peittää jokaista julkista esiintymistä varten. Sen sijaan tatuointi ei minusta ollut ihan yhtenevä muun tilaisuuden kanssa. Itselläni tatuointeja ei ole mitään vastaa, mutta sen peittämistä olisin häissä toivonut.

  Tykkää

  • En tiedä, ottiko tatuointi silmään siksi, että se ei sopinut asuun ja tilaisuuteen, vai siksi, että se oli niin hirveän poikkeuksellinen yksityiskohta kuninkaallisissa häissä. Ehkä vähän molempia.

   Olisitko toivonut peitettävän meikillä vai vaatteen muodolla?

   Tykkää

    • Minustakin meikki tekisi jotenkin koko tatuoinnin kielletyksi, toivottavasti Sofia ei sitä käytä koskaan. Eikä varmaan käytäkään, kun kerran halusi nytkin tatuoinnin esille ja tärkeintähän on, kuten sanoit, morsiamen oma mieltymys. 🙂

     Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.