18-vuotislahja prinsessalle? Tiara tietenkin!

Vaikka kuninkaallisen perheen lapsilla velvollisuudet ja kuninkaallinen ura alkavat jo varhain, on myös täysi-ikäistymisellä merkitystä. Kruununperilliselle se tarkoittaa yleensä aseman virallista vastaanottamista ja muillakin nuorilla kuninkaallisilla työtehtävät yleensä lisääntyvät ja he alkavat osallistua yhä useammin myös erilaisiin virallisiin tilaisuuksiin. Pohjoismaissa prinsessojen täysi-ikäistymistä on usein juhlistettu erityisellä lahjalla, nimittäin ikiomalla tiaralla, joka on ollut samalla myös ensimmäinen kyseisen prinsessan käyttämä tiara.

Tanskan kuningatar Margareeta, sekä sisarensa prinsessa Benedikte ja Kreikan kuningatar Anne-Marie, saivat kukin vanhemmiltaan kuningas Fredrik IX:ltä ja kuningatar Ingridiltä lahjaksi tiaran täyttäessään 18 vuotta. Jokaisella tiaralla oli tunteikas historia Tanskan kuninkaallisessa perheessä.

Tyttäristä vanhin, silloinen prinsessa Margareeta, täytti 18 vuotta huhtikuun 16. päivänä 1958. Lahjaksi prinsessa sai niin sanotun Alexandrine Drop Tiaran, jonka nimi on peräisin niin tiaran historiasta, kuin sen rakenteestakin. Alunperin tiara valmistettiin Pariisissa 1900-luvun vaihteessa prinsessan isoäidille kuningatar Alexandrinelle. Tiara koostuu kultaisesta rungosta, jonka kaarimaisessa rakenteessa riippuu pisaranmuotoisia timantteja. Liikkeessä tiara heijastelee valoa todella kauniisti. Valitettavasti en onnistunut löytämään kuningatar Margareetasta sellaisia kuvia tiara päässään, joita olisin voinut laittaa tähän postaukseen. Kuvia voi käydä kuitenkin katsomassa The Royal Order of Sartorial Splendor -blogissa, joka on muutenkin ehdottomasti vierailun arvoinen!

Kuningatar Margareetan syntymäpäivätiara on pienehkö ja vuosien saatossa kuningatar lakkasi käyttämästä sitä, sillä jalokivilipas sisälsi paljon suurempia ja arvokkaampiakin tiaroita. Ensimmäiseksi tiaraksi koru kuitenkin sopi hyvin ja vuonna 1995 kuningatar antoi sen häälahjaksi prinsessa Alexandralle, prinssi Joachimin ensimmäiselle vaimolle. Parin erottua vuonna 2005 tiara jäi Alexandralle, sillä se oli hänen henkilökohtaista omaisuuttaan.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kun prinsessa Benedikte neljä vuotta isosiskonsa jälkeen, huhtikuun 24. päivänä 1962, täytti 18 vuotta, kaiveltiin jälleen perheen jalokivirasiaa. Prinsessa Benedikte sai lahjaksi kukka-aiheisen tiaran, joka valmistettiin prinsessan isoäidin, jo aiemmin mainitun kuningatar Alexandrinen rintaneulan ympärille. Tiaran keskiosa on siis tuo perintökoru ja sen saa edelleen tiarasta irti. Lisäksi tiarasta voidaan irroittaa kaksi muuta rintakorua. Entistäkin monikäyttöisemmän kultaan ja hopeaan istutetuista timanteista valmistetusta tiarasta tekee se, että keskellä tiaraa sijaitsevasta kukkakuviosta on mahdollista vaihtaa tarpeen mukaan timantti joko smaragdiin tai helmeen.

Prinsessa Benedikte käyttää tiaraa edelleen monissa juhlatilaisuuksissa ja monissa perhejuhlissa, kuten häissä, hän lainaa sitä tyttärilleen Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Alexandralle ja prinsessa Nathalielle.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Tanskan prinsessasisaruksista nuorimmainen, nykyinen Kreikan kuningatar Anne-Marie juhli 18-vuotispäiväänsä elokuun 30. päivänä 1964, vain kaksi viikkoa ennen häitään Kreikan kuningas Konstantin II:n kanssa. Lahjaksi silloinen prinsessa Anne-Marie sai niin sanotun Antique Corsage Tiaran, jolla oli sisarusten lahjoista pisin historia. Tiaran pohjana käytetty suuri rintakorutyyppinen timanttikoru oli nimittäin peräisin kuningatar Ingridin isoäidiltä, Ruotsin kuningatar Victorialta. Tiaraa varten rintakoru käännettiin ylösalaisin ja istuettiin keltakultaiseen runkoon. Timanttien lisäksi tiaraa koristavat helmet.

Kreikan kuningattarena Anne-Mariella on ollut käytössään monia merkittävämpiä tiaroita ja syntymäpäivätiara jäikin aika vähälle käytölle. Sittemmin kuningatar on kuitenkin antanut sille uuden elämän eräänlaisena aloitustiarana Kreikan kuninkaallisessa perheessä lainaten sitä niin tyttärilleen kuin miniöilleenkin. Molempien kuningatar Anne-Marien tähän mennessä avioutuneiden poikien morsiamet, niin kruununprinsessa Marie-Chantal, kuin prinsessa Tatianakin kantoivat tiaraa häissään. Kuvia tiarasta kuningatar Anne-Mariella, sekä sen aiemmasta muodosta kuningatar Ingridin miehustan koristeena voi jälleen kurkistaa Order of Splendorin puolelta.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kuningatar Margareetalle ei syntynyt tyttäriä, joten perinnettä ei siellä jatkettu, mutta muissa Pohjoismaissa seuraavan sukupolven prinsessat saivat 18-vuotissyntymäpäivälahjaksi tiarat. Norjan prinsessa Märtha Louise sai isoisältään kuningas Olavilta syyskuun 22. päivänä 1989 lahjaksi Garrardin valmistaman timantti- ja helmitiaran. Kevytrakenteinen ja yksinkertainen tiara sopi hyvin nuoren naisen ensimmäiseksi tiaraksi ja koska tiara on edelleen prinsessa Märtha Louisen ainut oma tiara, näemme sitä julkisuudessa silloin tällöin. Persoonallisesta ja aika yllättävästä vaatemaustaan tunnetulle prinsessalle moderni ja hiukan poikkeuksellinen tiaramalli sopii hyvin.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Norjan lisäksi myös Ruotsissa prinsessat saivat kimaltavat syntymäpäivälahjat tullessaan täysi-ikäisiksi. Kruununprinsessa Victoria osallistui ensimmäisen kerran tiaran vaativiin suurempiin juhlatilaisuuksiin samana vuonna kun täytti 18 vuotta eli 1995 ja hiuksillaan kruununprinsessa kantoi tätä hyvin kevyttä ja sanoisinko hieman köyhää tiaraa. Runko on jonkinlaista metallia ja kannattelee muutamaa timanttia ja safiiria. Eniten silmään ottaa tuo rakenne, jonka takia tiaran varmaan kuuluisi ikäänkuin leijua ilmassa, mutta joka näyttää vain siltä, että tiara on aseteltu päähän jotenkin väärin.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Myös kruununprinsessa Victorian pikkusisko prinsessa Madeleine sai kuningas Kaarle Kustaalta ja kuningatar Silvialta kesäkuussa 2000 syntymäpäivälahjaksi tiaran. Tämä kykloopiksikin välillä haukuttu tiara koostuu hyvin kevyestä metallirungosta ja isokokoisesta akvamariinista. Kuvissa sitä ei kovin hyvin näe, mutta kiven ympärillä runko on peitetty pienin timantein, jotka livenä varmasti kimaltelevat kauniisti.

Tiara on kuulunut Ruotsin kuninkaallisen perheen jalokivikoelmaan jo pidemmän aikaa ja on mahdollisesti peräisin 1900-luvun alkupuolelta, jolloin tiaraa oli ehkä tarkoitus pitää otsalla ajan tyyliin. Ennen Madeleinea tiaraa käyttivät myös kuningas Kaarle Kustaan sisaret ja ehkä tulevaisuudessa näemme sen prinsessa Leonorella. Kevyt ja raikas tiara on monien inhokki, mutta itse olen jotenkin aina pitänyt siitä. Erityisesti prinsessa Madeleinen nuoruuden tyyliin pastellivärein, sinisin silmin ja pitkin vaalein hiuksin se sopi mainiosti.

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

Mainokset

7 kommenttia artikkelissa “18-vuotislahja prinsessalle? Tiara tietenkin!

 1. Kiitos jälleen kerran. On mielenkiintoista, kuinka ”käytännöllisesti” on ajateltu tiarasuunnittelussa, kun niistä voidaan irrottaa osia ja näin saada”uusia ” koruja.
  Madeleinen tiara tuo minulle mieleen silmän ja on jotenkin jännä. Victorian ilmassa oleva tiara on kaunis, mutta muodoltaan näin aika jännittävä eikä näytä istuvan kampaukseen/kampauksiin.
  Hyvö postaus 🙂

  Tykkää

  • Tiarat ja muutkin kuninkaallisten arvokorut ovat tosiaan muokattavissa ja monikäyttöisiä. Eikä ihme, kun materiaalit ovat kalliita ja käsityö samoin, ei ole, eikä ole ollut aiemminkaan, varaa hankkia niitä loputtomasti. Tästä muokattavuudesta on muuten tulossa jossain vaiheessa ihan oma postaus tai ehkä jopa kaksi! 🙂

   Madeleinen tiara on aika ainutlaatuinen, ainakin näissä kuninkaallisten piireissä, joita itse tunnen. Ja silmämäinen se tosiaan on, mutta jotenkin minusta silti kaunis. Mutta sopii vain nuorelle prinsessalle, näyttäisi hullulta esim. Silvialla!

   Tykkää

 2. Olipas mielenkiintoinen kirjoitus. Olet kyllä oikeassa, tuo Victorian kruunu ei näytä istuvan ja on jotenkin ihan ”köyhä”. Luulisi että kruununperillinen olisi saanut vähän kauniimman kruunun. Ja olen muuten aina luullut, että Madde sai sen tiaran jota käytti häissään lahjaksi kun täytti 18 vuotta. Se tiara muuten taitaa olla kaulakoruna tuossa alemmassa kuvassa? 😊

  Tykkää

  • Victorian synttäritiara on kyllä suorastaan pahamaineisen surkea. Madeleinen akvamariinitiaraa monet sanovat rumaksi ja kykloopiksi, mutta kyllä tuo Victorian on vielä rumempi. Eihän se oikeastaan ole tiara ollenkaan! Onneksi nykyään hänellä on käytössä vähän upeampia koruja!

   Olet oikeassa, Maddella on häätiara kaulakoruna. Ja jotta et pääsisi blogin otteesta irti lainkaan, linkkaan taas seuraavan postauksen muutettavissa olevista koruista, jossa siitä ja muista muuntautumiskykyisistä koruista vähän lisää. ;D

   Tuota tiaraa muuten nimitetään hovin puolesta aina ”yksityiseksi tiaraksi”, mutta yleisen käsityksen mukaan se on ollut hääpäivälahja kuninkaalta Silvialle. Mutta enimmäkseenhän sitä on Madeleine käyttänyt ja nyt monet uskovat, että Madde sai sen häälahjaksi ja on nyt siis hänen yksityisomaisuuttaan.

   Tykkää

 3. Oi tää on ihan mahtavaa kun linkität aina seuraavan postauksen. Riittää hyvin kesälukemista. 🙂 Kiitos

  Mun mielestä toi Madden ”kyplooppi” tiara on hieno ja Maddella oli se hiuksissaan viime joulukuussa, jollain illalisella ja se oli jotenkin todella nätisti aseteltu ja sopi hyvin vaikka mekko olikin vaaleanpaunaiseen taittava. Ja onneksi tosiaan Victoria on saanut muita kruunua hiuksilleen. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s