Brittikuninkaallisten kiltit ja tartaanit

Kuninkaalliset viestivät usein vaatetuksellaan silloinkin, kun he eivät varsinaisesti sano mitään. Kuningatar Elisabet valitsee rintakorunsa huolella, kuningatar Maxima tunnustaa kuningashuoneen oranssia väriä vaatetuksessaan, herttuatar Catherine pukeutuu ulkomaanvierailulla maan lipun väreihin tai paikallisen suunnittelijan asuun ja prinssi Harry kantaa kaulassaan rykmenttinsä kravattia. Osa viesteistä ja asujen teemoista on vaikeammin, osa helpommin havaittavissa. Yksi selkeimmistä viesteistä on Ison-Britannian kuninkaallisen perheen Skotlannin ylämailla käyttämät kiltit ja muut tartaaniasusteet, jotka kertovat kuninkaallisen perheen siteistä valtakuntansa kaukaisempiinkin osiin.

Ruudullinen tartaani on yleensä villainen kudostekstiili, joka useimmiten yhdistetään skotlantilaisiin klaaneihin. Tartaanista voidaan valmistaa monenlaisia asusteita kuten huiveja, hameita, takkeja ja luonnollisesti myös kilttejä, skotlantilaisia perinnevaatteita. Kilttihän on hameenkaltainen miesten vaate, joka perinteisesti laskostettiin vyötäisille. Nykymallit ovat enemmänkin kietaisumallia, mutta asuun kuuluu edelleen myös polvisukat, nahkakengät, lyhyt takki ja usein myssy. Asun kruunaavat sukanvarteen sujautettava tikari, sekä vyötäröllä kannettava nahkapussukka, sporran.

Tartaanin värit, ruutujen koko ja raitojen tiheys luovat kankaisiin vaihtelua ja erilaisia yhdistelmiä onkin lukuisia. Perinteisten klaanitartaanien lisäksi skotlantilaisilla sotilasosastoilla, oppilaitoksilla, alueilla ja jopa joillakin yrityksillä on omia tartaaneja, joita niihin liittyvät ihmiset voivat kantaa. Se, kenellä on oikeus kuhunkin tartaaniin tulkitaan välillä tiukemmin, välillä löyhemmin, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että varsinkin kilttiin pukeutuvalla miehellä on yleensä ainakin jonkinlainen yhteys tartaanin kotipaikkaan.

Embed from Getty Images

Britannian kuningasperhe on tunnetusti pääasiassa nykyään saksalaista sukujuurta, mutta yhteytensä silläkin on luonnollisesti myös Skotlantiin. Läheisin side tällä hetkellä on kuningatar Elisabetin äiti, jonka isä oli skotlantilainen ja joka vietti suuren osan lapsuudestaan Skotlannissa. Lisäksi kuningasperhe on pitkään vaalinut yhteyttä Skotlantiin ja esimerkiksi perheen rakas kesäpaikka, Balmoralin linna, sijaitsee siellä.

Kuninkaallisen perheen käytössä on useita tartaaneja, joista osa liittyy kaukaisiin sukulaisiin eli Stuart (Stewart)-hallitsijasukuun ja osa taas on hieman uudempaa perua. Kuningatar Victorian, kuningatar Elisabetin isänisänisänäidin, puoliso prinssi Albert oli innokas suunnittelemaan esimerkiksi erilaisia koruja ja prinssi kokeilikin taitojaan myös tartaaneissa. Prinssi Albertin käsialaa on Balmoral-tartaani, jota saa käyttää ainoastaan kuningatar Elisabetin henkilökohtaisella luvalla ja kuninkaallisen perheen jäsenten lisäksi tätä tartaania näkeekin vain kuningattaren henkilökohtaisen säkkipillinsoittajan yllä. Harmaa-musta-punaisen tartaanin pohjassa on lisäksi valkoista ja se on suunniteltu muistuttamaan Balmoralin linnan mailla virtaavan Dee-joen ympäristön louhittua graniittia.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Tartaaneista maailmanlaajuisesti varmasti tunnetuin on meillä Suomessakin kotoisasti skottiruutuna tunnettu punainen ruutukangas eli Royal Stewart -tartaani. Kaupallistumisestaan huolimatta sekin on kuitenkin ihan oikea tartaani ja vieläpä kuningatar Elisabetin henkilökohtainen, jota kaikilla kuningattaren alamaisilla on oikeus käyttää.

Embed from Getty Images

Royal Stewartin lisäksi kuninkaallisen perheen tartaanivalikoimaan kuuluu mm. Hunting Stewart -tartaani, jonka ns. Ancient colors -versiossa prinssi Charles nähdään erittäin usein. Ylipäätään prinssi on kuninkaallisista aktiivisin kiltin käyttäjä ja vierailleessaan Ylämailla eli Skotlannin pohjoisemmassa osassa hän pääsääntöisesti pukeutuu juuri kilttiin. Kilttiharrastajien ja -asiantuntijoiden mukaan prinssi Charlesin kiltit ja niihin liittyvät asusteet ovat muuten aivan äärimmäisen tyylikkäitä ja prinssiä pidetäänkin kilttipiireissä ainakin jonkinlaisena kilttipukeutumisen esikuvana. Prinssillä näyttää olevan kaksi suosikkisporrania, eli nahkapussukkaa, jotka ovat mitä ilmeisimmin perintöä aiemmilta kuninkaallisilta sukupolvilta.

Embed from Getty Images

Hunting Stewart on prinssi Charlesin lisäksi myös yksi kuningattaren suosikeista tämän viettäessä vapaa-aikaansa Balmoralin mailla ja toinen äidin ja pojan yhteinen suosikki on Old Stewart -tartaani, jota käytti mielellään myös kuningataräiti.

Embed from Getty Images

Nuorempana prinssi Charlesin yllä nähtiin myös King George VI -tartaani, joka on nimetty prinssin isoisän, kuningas Yrjö VI:n mukaan. Sen pohjana on ollut kuningas Yrjö IV:lle 1819 kudottu tartaani, jossa Royal Stewartin punainen oli vaihdettu nykyistä tummempaan vihreään.

Embed from Getty Images

Kuningasperheen tartaanien lisäksi prinssi Charlesilla on mahdollisuus pukeutua myös useampaan muuhunkin kilttiin. Prinssin viralliseen titteliin (His Royal Highness The Prince Charles Philip Arthur George, Prince of Wales and Earl of Chester, Duke of Cornwall, Duke of Rothesay, Earl of Carrick, Baron of Renfrew, Lord of the Isles, Prince and Great Steward of Scotland) kuuluu myös skotlantilaisia arvonimiä ja ne tuovat mukanaan siis myös tartaanin. Skotlannissa vieraillessaan prinssi Charlesin virallinen titteli on Rothesayn herttua ja punasävyistä Rothesay Hunting -tartaania nähdäänkin herttuan yllä aina silloin tällöin. Skotlannissa myös Cornwallin herttuatar Camilla vaihtaa arvonimensä Rothesayn herttuattareen ja esimerkiksi tämän punaisen takin kauluksissa on samaa Rothesay Hunting -tartaania.

Embed from Getty Images

Toinen vanha skottiarvonimi prinssi Charlesin tittelirimpsussa on Lord of the Isles eli vapaasti kääntäen Saarten herra. Tämä ikivanha titteli tuo mukanaan vaaleanvihreän ja muista prinssi Charlesin tartaaneista hieman pieniruutuisemmalla mallillaan poikkeavan kiltin.

Embed from Getty Images

Sukusiteiden ja arvonimien lisäksi prinssi Charlesille tartaanivaihtoehtoja tuo vielä armeija. Vuodesta 2006 asti prinssi on ollut Britannian asevoimien Skotlannin kuninkaalliseen rykmenttiin kuuluvien Black Watch -joukkojen Colonel-in-Chief eli eräänlainen kunniaeversti ilman varsinaista operatiivista roolia. Black Watchin tummanpuhuva tartaani näyttää upealta prinssin juhlaunivormun osana.

Embed from Getty Images

Toinen asevoimiin liittyvä tartaani prinssin yllä on Gordon-tartaani, joka liittyy niin ikään skotlantilaiseen rykmenttiin, tällä kertaa tosin Gordon Highlandersiin. Prinssi Charles oli rykmentin kunniaeversti vuoteen 1994 asti, jolloin se liitettiin kahden muun ylämaalaisen rykmentin kanssa yhteen ja tehtävän otti vastuulleen prinssi Philip.

Embed from Getty Images

Gordon Highlandersin lisäksi yleisemmällä nimellä tunnetun The Highlanders -rykmentin muodostivat Cameron Highlanders ja Seaforth Highlanders. Uusi Colonel-in-Chief on nähty vuosien varrella kaikkien kolmen kilteissä.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kilttien lisäksi tartaanista voidaan valmistaa lähes mitä tahansa. Naisten asuissa tartaania näkee yleisimmin kuitenkin takin somisteina ja hameina, sekä huiveina. Myös kuninkaallisen perheen naispuoliset jäsenet käyttävät tartaanikangasta tällä tavoin. Kuningatar pukeutuu usein Skotlannissa ollessaan vapaa-ajallaan tartaanihameisiin, mutta on vanhemmiten jättänyt ne pois edustuspuvustostaan. Sen sijaan herttuatar Camilla näyttää viihtyvän ruutukuvioissa ja hänen vaatekaapissaan onkin useita vaatekappaleita, jotka toistavat prinssi Charlesin kilttien kuoseja. Aiemmissa kuvissa näkyi herttuattaren Balmoral-hame ja siihen sopiva takki, sekä Rothesay Hunting -koristeltu takki. Balmoralin tartaania herttuatar on halunnut myös paksumman päällystakin koristeeksi ja vihreä Lord of the Isles Hunting on päätynyt jakkupuvun materiaaliksi.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Vieraillessaan Kanadan Nova Scotiassa herttuatar kunnioitti aluetta ja isäntiään liittämällä asuunsa alueen tartaanin.

Embed from Getty Images

Kiltti on ollut pitkään kuninkaallisen perheen perinne ja sekä prinssi Charles veljineen, että kuningatar Elisabetin isä ja tämän veljet pukeutuivat nuorina poikina säännöllisesti kilttiin.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Lapsena myös prinssit William ja Harry puettiin perinneasuun (katso perhekuvat Balmoralista täältä ja täältä), mutta myöhemmin he ovat luopuneet siitä ilmeisesti kokonaan. Ainakaan julkisuudessa kumpaakaan prinssiä ei ole aikuisiällä nähty kertaakaan kiltissä, eikä oikeastaan muussakaan tartaaniasussa. Prinssi Williamin vuodet skotlantilaisessa St. Andrewsin yliopistossakaan eivät muuttaneet asiaa ja kun prinssi vuonna 2005 vieraili isovanhempiensa kanssa Braemarissa katsomassa perinteisiä ylämaan kisoja hän päätti sielläkin olla pukeutumatta kilttiin. Saa nähdä, jääkö perinne prinssien osalta tähän, vai ottavatko he asun omakseen vanhemmalla iällä.

Embed from Getty Images

Prinssien luopuessa perinteestä on kuitenkin mukavaa nähdä, ettei sitä ole kokonaan nuoremmassa polvessa unohdettu. Cambridgen herttuatar Catherine pukeutuu silloin tällöin tartaanikuoseihin ja vaikkei ruutukuvioisilla takeilla taida olla yhteyttä kuninkaallisen perheen tartaaneihin, ovat ne kuitenkin mukava jatkumo.

Embed from Getty Images

Ja itseasiassa herttuatar jatkaa perinnettä kyllä ihan oikeastikin. Kaunis kelta-punasävyinen ruutuhuivi, joka herttuatar Catherinella on nähty julkisuudessa useammankin kerran on Strathearnin tartaania ja prinssi Williamhan on Strathearnin jaarli ja Catherine Strathearnin kreivitär.

Embed from Getty Images


Huom! Tartaanien vertaaminen mallikuviin ja niiden tunnistaminen valokuvista on melko vaikeaa. Olen kuitenkin yrittänyt parhaan taitoni mukaan sitä tehdä ja lisäksi tutustunut aiheeseen foorumeille ja muilla nettisivuilla. Jos kuitenkin huomaat virheen tai tiedät jotakin lisää, ole ystävällinen ja laita kommentti!

4 kommenttia artikkelissa “Brittikuninkaallisten kiltit ja tartaanit

  1. Mielenkiintoista miten pukevasti naiset käyttävät tartania somisteena .Tartaneissa on erittäin kauniit värisävyt.Täytyy sanoa, että kiltit ovat todella hyvän näköisiä! Varsinkin prinssi Charlesia ne pukevat hyvin.
    Muistan hyvin, kun skottiruudullinen puolihame tai housut punaisena oli muotia. Olisiko ollut -70 luvun alkua ? Puolihame oli raikas katseen vangitsija vielä myöhemminkin.

    Tykkää

    • Ennen tämän postauksen tekemistä en ollut oikeastaan osannut kiinnittää huomiota noihin naistenkin tartaaneihin, vaan jotenkin huomioin vain kiltit. Varsinkin Camilla on minusta todella kauniisti sisällyttänyt tartaanit asuihinsa.

      1970-luvulla taisi tuo punainen skottiruutu saada suosiota punk-piireissä ja varmaan sieltä levisi muidenkin käyttöön, joten 70-luku ja ehkä vielä 80-luvun alkukin voisi olla sitten sitä kulta-aikaa.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.