Strathearnin jaarli ja kreivitär, aka Wills ja Kate, vierailulla Skotlannissa

Cambridgen herttua William ja herttuatar Catherine vierailivat tänään Skotlannissa. Päivän ohjelmaan kuului mm. vierailu paikallisessa panimossa.


Video (c) The Telegraph via Youtube

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Suuri yleisöhän tuntee herttuan paljon paremmin ja yleisemmin nimellä prinssi William ja vaikka herttuattaren arvonimi ja varsinainen etunimi alkavatkin jo vakiintua kansan suussa, Kate (Middleton) on edelleen se monille varmasti tutuin. Korkea-arvoisimpien titteliensä, sekä tutumpien versioiden lisäksi herttuaparilla on vielä pari muutakin arvonimeä ja brittiläiseen tapaan Skotlannissa vieraillessaan heistä käytettiin otsikossakin nähtyjä arvonimiä, Strathearnin jaarlia ja kreivitärtä.

Hääpäivänsä aamuna prinssi William vastaanotti isoäidiltään, kuningatar Elisabetilta kolme uutta arvonimeä. Prinssistä tehtiin Cambridgen herttua, Strathearnin jaarli ja paroni Carrickfergus. Kun neiti Catherine Middleton vihittiin prinssin kanssa Westminster Abbeyssa, asteli hän kirkon ovesta kantaen upouusia arvonimiään hänen kuninkaallinen korkeutensa Cambridgen herttuatar, Strathearnin kreivitär ja lady Carrickfergus. Herttuattaren arvonimet ovat siis kaikki hänen miehensä arvonimien vastineita, eivät ns. hänen omiaan.

Embed from Getty Images

Herttuaparin korkeimmat arvonimet ovat Cambridgen herttua ja herttuatar, ja niitä tulisi heistä aina käyttää. Tarkkaan ottaen arvonimen kanssa ei kuulu lainkaan käyttää etunimeä, vaan englanniksi herttuapari on vain The Duke of Cambridge ja The Duchess of Cambridge. Suomenkielisessä, epävirallisessa tekstissä käytetään selvyyden vuoksi kuitenkin yleensä nimen ja arvonimen yhdistelmää.

Cambridgen herttuan arvonimi on peräisin 1600-luvun puolivälistä ja sitä ovat kantaneet useat kuninkaallisen perheen jäsenet. Yliopisto- ja hallintokaupunki Cambridge sijaitsee East Anglian alueella Englannissa ja herttuapari vieraili siellä marraskuussa 2012.

Embed from Getty Images

Strathearnin jaarli (ja kreivitär) on arvonimirimpsun skotlantilainen osa ja sitä käytetään virallisena arvonimenä prinssi Williamin ollessa Skotlannissa. Koska Britannian kruununperillinen on samalla myös Skotlannin tuleva kuningas, on hänelle ja puolisolleen perinteen mukaan annettu myös skotlantilainen titteli. Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla tunnetaan Skotlannissa Rothesayn herttuana ja herttuattarena.

Strathearnin jaarlin arvonimi periytyy kaukaa 1300-luvulta ja on ollut pitkään kuninkaallisen perheen jäsenten käytössä. Keskiajalla Strathearnin jaarli oli alueensa varsinainen hallitsija. Jaarli ja kreivitär vierailivat Skotlannissa myös huhtikuussa 2013.

Embed from Getty Images

Skotlannissa vieraillessaan kreivitär Catherine on valinnut mielellään ylleen alueelle tyypillisiä tartaanikankaita. Punasävyistä Strathearnin tartaania herttuatar on kantanut huivina myös alueen ulkopuolella.

Embed from Getty Images

Viimeinen prinssi Williamin arvonimistä viittaa Irlantiin ja Pohjois-Irlannissa vieraillessaan herttuapariin viitataankin heidän irlantilaisilla arvonimillään paroni ja lady Carrickfergus. Virallisesti paronin puoliso on aina paronitar, mutta oikea puhuttelumuoto on lady.

Carrickfergus on Antrimin läänin vanhin kaupunki ja sen paikalla on ollut asutusta jo ennen Pohjois-Irlannin pääkaupunkia Belfastia. Arvonimi on kuitenkin melko nuori, se on ollut olemassa vain 1800-luvun puolivälin paikkeilta. Lisäksi arvonimellä on ollut vain yksi kantaja ennen prinssi Williamia, joka vieraili Pohjois-Irlannissa morsiamensa Catherine Middletonin kanssa maaliskuussa 2011.

Embed from Getty Images

Viitteet:

Herttuatar Catherinen tartaanihuivi, Scotweb

Kuvia tämänpäiväiseltä vierailulta, Daily Mail 1 ja 2, Mirror, Zimbio


Seuraa blogia:

Follow on Bloglovin

Blogilista

tai sähköpostilla

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s