Kuninkaalliset Nobel-juhlallisuudet tulossa

Joulukuun 10. päivänä jaetaan Tukholmassa ja Oslossa maailman ehkä tunnetuimmat ja merkittävimmät palkinnot ja sekä Ruotsin, että Norjan kuninkaalliset perheet ovat luonnollisesti mukana Nobel-juhlallisuuksissa. Ruotsissa fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden ja taloustieteen ansioituneita osaajia juhlistetaan näillä näkymin koko kuninkaallisen perheen voimin, sillä prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill saapuvat valtameren takaa ja prinssi Carl Philipin kihlattu Sofia Hellqvist osallistuu tilaisuuteen ensimmäistä kertaa.

Nobel-palkinnon pani alulle ruotsalainen, dynamiitinkin keksinyt Alfred Nobel ja varsinaiset palkintokategoriat perustettiin Nobelin testamentin mukaan mukaan vuonna 1895. Ensimmäiset fysiikan-, kemian-, lääketieteen-, kirjallisuuden- ja rauhanpalkinnot jaettiin vuonna 1901 ja Ruotsin keskuspankin jakama taloustiedepalkinto lisättiin mukaan vuonna 1968. Palkinnosta ei voi kilpailla, vaan se myönnetään tunnustuksena tehdystä työstä ja palkintomitalin lisäksi siihen kuuluu noin miljoonan euron suuruinen rahasumma.

Nobel-palkinnoista ehkä kuuluisin eli Nobelin rauhanpalkinto jaetaan Norjan pääkaupungissa Oslossa, jossa paikalla ovat yleensä kuningas Harald ja kuningatar Sonja, sekä kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit. Kuninkaallinen perhe istuu salin etuosassa heille varatuilla paikoilla, mutta ei varsinaisesti osallistu ohjelmaan, sillä palkinnon jakaa Norjan suurkäräjien valitsema Nobel-komitea. Tänä vuonna rauhanpalkinnon vastaanottavat lasten oikeuksien ja koulutuksen puolesta taistelevat Malala Yousafzai ja Kailash Satyarthi.

Päivätilaisuudessa kuninkaallisen perheen miehet pukeutuvat tummaan pukuun ja naiset päiväsuun, sekä hattuun. Mielenkiintoisena yksityiskohtana kannattaa kiinnittää huomiota kruununprinsessa Mette-Maritin tapaan taputtaa, sillä harvoin näkee yhtä laiskaa ja jotenkin välinpitämätöntä taputusta, vaikka se ei varmasti ole tarkoituksellista.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Illalla Oslossa nautitaan juhlaillallinen, jossa pukukoodi on black tie, eli miehillä smokki ja naisilla pitkä iltapuku. Kunniamerkkejä tai tiaroita ei Norjan kuninkaallisilla tässä tilaisuudessa kuitenkaan nähdä.

Embed from Getty Images

Juhlallisuudet Oslossa päättyvät seuraavana päivänä järjestettävään juhlakonserttiin, johon osallistuu yleensä kruununprinssipari ja mahdollisesti myös perheen lapset.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Ruotsissa juhlallisuudet järjestetään samana päivänä kuin Norjassa, eli 10.12. Tukholman konserttitalossa. Fysiikan Nobelin vastaanottavat Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja Shuji Nakamura, kemianpalkinnon Eric Betzig, Stefan W. Hell ja William E. Moerner, lääketieteen John O’Keefe, May-Britt Moser ja Edvard I. Moser, kirjallisuuden Patrick Modiano ja taloustieteen palkinnon Jean Tirole.

Ohjelmassa on ensin palkintojenjako Konserttitalossa ja sen jälkeen juhlaillallinen ja tanssiaiset Tukholman kaupungintalolla. Itse palkinnot jakaa kuningas Kaarle Kustaa ja muu kuninkaallinen perhe seuraa tilaisuutta omilta paikoiltaan Konserttitalon lavalta. Illallinen alkaa palkittujen ja heidän puolisoidensa juhlallisella saapumisella saliin ja heitä saattavat kuninkaallisen perheen jäsenet.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Viime vuonna korokkeella oli melko tyhjää, kun paikalla olivat vain kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, sekä prinssit Daniel ja Carl Philip. Kruununprinsessa Victoria ei päässyt osallistumaan presidentti Nelson Mandelan hautajaisten takia ja prinsessa Madeleine taas perui osallistumisensa viime hetkellä raskauteensa vedoten. Prinsessan puolison Chrisin O’Neillin ei ollut muutenkaan tarkoitus osallistua.

Embed from Getty Images

Mutta tänä vuonna tilanne on toinen ja hovin mukaan koko kuningasperheen on tarkoitus olla paikalla. Korokkeella näemme siis täydessä juhlaloistossaan kuningasparin, kruununprinsessaparin, prinsessa Madeleinen ja Chrisin, sekä prinssi Carl Philipin. Oletettavaa on, että Chris tosiaan istuu korokkeella vaimonsa seurassa, mutta prinssi Carl Philipin kihlattu Sofia Hellqvist joutunee seuraamaan seremonioita vielä tämän vuoden muun yleisön joukossa. Takariviin ei neiti Hellqvistkään kuitenkaan joudu, vaan hänelle on mitä luultavimmin varattu paikka kuninkaan sisaren prinsessa Christinan ja tämän puolison vierestä, jossa myös prinsessa Madeleinen kihlattu Jonas Bergström istui ennen kihlauksen purkautumista vuonna 2009. Illalliselle Sofia luonnollisesti osallistuu muun perheen seurassa.

Tukholmassa juhlan pukukoodi on Osloon verrattuna selvästi korkeampi ja sisältää miehille frakit, sekä kunniamerkit. Naiset taas pukeutuvat iltapukuihin ja nostavat hiuksilleen tiarat. Nobel-juhlat ovat Ruotsin kuninkaallisen perheen kalenterissa vuoden merkittävin juhlatilaisuus ja yleensä perheen naiset ovatkin upeimmillaan juuri tänä iltana. Sofia Hellqvistille on niin ikään odotettavissa iltapuku, mutta tiaraa ei varmaan vielä nähdä. Sen sijaan esimerkiksi prinsessojenkin hiuksilla nähty timanttipanta (kuva), tai jokin jalokivikoristeinen hiusneula voi hyvinkin tulla kyseeseen.

Embed from Getty Images

Juhlallisuudet jatkuvat vielä seuraavana iltana, jolloin kuningas Kaarle Kustaa tarjoaa palkituille illallisen kuninkaanlinnassa. Tässäkin tilaisuudessa pukukoodi on white tie, eli frakit, kunniamerkit, iltapuvut ja tiarat. Paikalla nähdään jälleen luultavasti myös Sofia.

Yle on aiempina vuosina televisioinut rauhanpalkinnon jakotilaisuuden ja Yle FEM muistaakseni esittänyt SVT:n lähetystä Tukholmasta. Postaan television lähetystiedot lähempänä ajankohtaa kun ne on julkaistu.

Televisointitiedot uudessa postauksessa!

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset Nobel-juhlallisuudet tulossa

 1. Kiitos mukavasta postauksesta! 🙂 On hauska päästä taas näkemään prinsessoja iltapuvuissa ja jalokivissä. Mielestäni on myös mielenkiintoista nähdä saako Sofia kenties lainaksi jalokivikokoelmasta jotakin. Ei varmaankaan tiaraa, kuten jo sanoit, mutta vaikkapa kaulakorun tai muuta. Itse olen aina pitänyt timanttipannasta, josta laitoit kuvan. 🙂 Se on mielestäni yksinkertainen, mutta kuitenkin juhlava ja todella kaunis hiuskoriste.

  Tykkää

  • Timanttipanta on minustakin tosi kaunis ja sitä olisi kiva nähdä useamminkin. Itseasiassa se on tainnut olla Victoriallakin käytössä vain kerran tai kaksi, enkä löytänyt mistään luvallista kuvaa, jonka olisin voinut laittaa postaukseen.

   Kuningaspari on minusta Sofian kohdalla erityisesti osoittanut, että tämä on tervetullut perheeseen, joten en yllättyisi ollenkaan jalokivilainasta. Pidetään peukut pystyssä! Ja vaikkei olisikaan tiaraa tai muita koruja, on hauska nähdä Sofian juhlatyyliä nyt, kun selvästi on stylisti muutenkin ollut mukana lookin uudistamisessa.

   Tykkää

 2. Mielenkiintoista miten eritasoisesti Nobel juhlia vietetään Norjassa ja Ruotsissa. Onko Hovikirjeenvaihtajalla jotain tietoa, miksi perinne on niin erilainen?
  Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta. Useiden postausten kautta mielenkiinto on entisestään lisääntynyt seuraamaan eri asioita.

  Tykkää

  • Nyt en kyllä valitettavasti ainakaan suoralta kädeltä osaa sanoa. 😦 Liittyisikö tuohon, että rauhanpalkinnon jakaa suurkäräjien valitsema komitea ja on sinällään ehkä jollain tavalla arkisempi tilaisuus? Ja tietysti tuo ero, että toinen on päivätilaisuus ja toinen ilta-, mutta en tiedä miksi jako on tämä.

   Tietäisikö joku muu?

   Me kuninkaallisten seuraajat ollaan tietty iloisia, että jako on näinpäin, eikö? Kaikki kunnia Sonjalle ja Mette-Maritille, mutta kyllä Silviaan, Victoriaan ja Madeleineen voi paremmin luottaa tuolla tyyli- ja upeusrintamalla. 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.