Team Kate vs. Team Meghan – kuninkaallisharrastajat vastakkain

Olen joskus aiemmin kirjoittanut, että Cambridgen herttuatar Catherinen ympärillä keskustelu polarisoituu helposti ja nopeasti. Herttuattarella on faninsa ja vihaajansa, ja vaikka molemmilla on hyviä pointteja mennään usein yli kaiken järjen ja säällisyyden mennen tullen. Viimeisen vuoden, ja yhä kiihtyvällä tahdilla viimeisten kuukausien, aikana on tuntunut, että keskustelu on mennyt entistä mahdottomammaksi, sillä nyt mukana on positiivisen ja negatiivisen lisäksi myös Meghan-napa Kate-napaa vastaan. Rintamalinjat on vedetty ja jokaisen on valittava puolensa – tahtoi tai ei.

Embed from Getty Images

Herttuatar Catherineen pantiin paljon toivoa, kun hän liittyi kuninkaalliseen perheeseen. Hänen uskottiin tuovan mukanaan uutta intoa, uusia näkökulmia ja suorastaan muuttavan koko monarkian. Herttuatar itse sanoi kihlajaishaastattelussa olevansa valmis oppimaan nopeasti, työskentelemään kovasti ja auttamaan kaikessa, missä vain voi. Melkein seitsemän vuotta häiden jälkeen pitää hän kuitenkin edelleen perää työmäärissä, ennen niin säästäväiseksi ylistetyn herttuattaren vaatelaskut alkavat olla tähtitieteellisiä ja yleisö on alkanut menettää kiinnostustaan.

Uutta energiaa on nyt vuorostaan tuomassa Meghan Markle, prinssi Harryn 36-vuotias kihlattu, amerikkalainen näyttelijä ja hyväntekijä. Meghan on ottanut yleisön omakseen ammattilaisen ottein ja esiintyi tänään jo kolmatta kertaa virallisesti työtehtävissä kuninkaallisen perheen osana (näitä kuvia tuoreimmista esiintymisistä aina hääsivulla). Meghanin odotetaan tarttuvan työhön heti häidensä jälkeen, ottavan omakseen roolin, jota hänelle tarjotaan hopealautasella ja joka todella antaa hänelle mahdollisuuden muuttaa maailmaa, mihin hän on sanonut elämässään pyrkivänsä. Valloittavan prinssi Harryn rinnalla avoin, positiivinen ja aktiivinen tuleva herttuatar tuntuu voittavan puolelleen sydämet minne tahansa hän meneekin ja pariskunnan harteilla sovitellaan monarkian pelastajan viittaa. Kuulostaako tutulta?

Embed from Getty Images

Tämän blogin lukijoille ei tule yllätyksenä, että allekirjoittanut on äärimmäisen pettynyt herttuatar Catherinen työpanokseen ja jatkuvaan selittelyyn, jota hovi on harrastanut jo vuosien ajan. Yllätyksenä ei tule myöskään, että odotan ja toivon Meghan Marklelta paljon. Kahta hyvin erilaista naista tulee helposti verrattua ja olen sitä tehnyt täällä blogissa, sekä lukenut teidän lukijoiden kirjoittamana kommenttiosiossa. En pidä sitä sinänsä vääränä, vaikka osin se toki voi mennä kohtuuttomuuksiin, sillä ovathan he ominaisuuksiltaan erilaisia, heillä on erilainen asema ja rooli, sekä hyvin erilaiset kumppanit rinnallaan. Silti kaikkea ei voida asettaa näihin kehyksiin. Herttuatar Catherinen ”puolustukseksi” on keksitty lukemattomia uusia kuninkaallisia sääntöjä, kuten etteivät kuninkaallisen perheen naiset saa edustaa housuissa, ristiä jalkojaan tai vaikkapa oikeastaan työskennellä silloin, kun he ovat suosittuja. Nämähän luonnollisesti ovat täyttä puppua ja ylipäätään ihmeellinen ilmiö, sillä olisihan mahdollista argumentoida myös, että herttuatar sattuu pitämään hameista. Mitä ilmeisimmin herttuattaren toiminnassa on pääasiassa kyse hänen omista valinnoistaan ja siitä, miten hän rooliaan tulkitsee. Meghan Marklen on täysin mahdollista valita toisin ja tulkita toisin.

Erilaisten kansainvälisten järjestöjen ja jopa YK:n kanssa yhteistyötä tehneen Meghanin odotetaan ottavan kaiken hyödyn irti uudesta asemastaan ja näkyvyydestään. Merkit osoittavat siihen suuntaan, mutta varmojahan emme voi olla. Meillä on jo kokemusta omien toiveidemme projisoimisesta tuntemattomaan henkilöön, eikä se viimeksikään mennyt ihan nappiin. Täyttä luottamusta minulla ei edelleenkään ole myöskään prinssi Harryn haluun ja kykyyn oikeasti tehdä täysipäiväistä työtä, vaikka hänet mielellään asetetaankin veljesparin täydellisen osapuolen pallille samalla, kun prinssi Williamia lyödään (monelta osin ansaitustikin) joka suunnalta.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Tässä vastakkainasettelussa sen ymmärrettävyyden lisäksi pesii myös suuri ongelma. Kuninkaallisharrastajien keskustelu on viime aikoina mennyt monilla areenoilla täysin mahdottomaksi. Myös media ruokkii tilannetta, jossa jokaisen on valittava puolensa, oltava joko Team Kate tai Team Meghan. Ja kun se puolen on valinnut, on siinä pysyttävä ja oltava fanaattinen. Ei mitään haihattelua ja vastapuolen ymmärtämistä saati kehumista. Uskallapa sanoa, että siinä omassakin suosikissa voi joskus olla jotakin vikaa ja saat niskaasi tulta ja tulikiveä. Viime aikoina esimerkiksi Twitterin puolella pitkäaikaiset kuninkaallisharrastajat ovat kilvan asettaneet tilejään yksityisiksi tai jopa hylänneet ne ilon kadottua harrastuksesta. Jo aiemmin on ollut nähtävissä, että edes herttuattaren faniblogeja tai -sometilejä pitävät eivät ole olleet turvassa, jos herttuatar on esimerkiksi valinnut päälleen asun, joka ei olekaan kaikkien mieleen. Mekon kyseenalaistaminen on johtanut koko fanituksen kyseenalaistamiseen – ehkä kyseessä onkin jopa vihaaja? Meghaniin kohdistetaan myös aivan törkeää kommentointia ja usein kantavana ideana näyttää olevan vain nostaa omaa suosikkia toisen painamisen avulla. Osa ei malta odottaa, että kuninkaallisen perheen uusin tulokas tekisi jonkin virheen, sillä se ei kertoisi kokemattomuudesta, vaan ilmeisesti perustavaa laatua olevasta epäsopivuudesta kuninkaalliseksi.

Embed from Getty Images

Aivan samaa on toki nähtävissä Meghanin leirissä, eikä Meghanin oppimisprosessia hyväksy sielläkään kukaan. Virheitä ei ole olemassakaan, eikä niistä ainakaan saisi puhua, vaikka se olisi kuinka luonnollista. Lisäksi kaikki mitä herttuatar Catherine tai prinssi William tekee, on väärin. Ilmoille heitellään jopa salaliittomaisia teorioita ja minkäänlaista kykyä – tai halua – ymmärtää ei ole. Samaan aikaan prinssi Harry ja Meghan nähdään messiaina, jotka ilmeisesti vapaa ajallaan kävelevät huvikseen vetten päällä. Rumana piirteenä keskustelussa ovat myös äärimmäisen helposti heitellyt rasismisyytökset. Yhteiskuntana Britannia (kuten Suomikin, meillä ei ole tässä yhtään varaa esiintyä parempina) on monilta osin edelleen hyvin rasistinen ja varsinkin alkupään uutisointi Meghanista oli usein paitsi mautonta ja valheellista, myös kiistattoman ja törkeän rasistista. Kihlauksen myötä lehtikirjoittelu on jonkin verran rauhoittunut, mutta yksityishenkilöiden kommentointi rehottaa kammottavan villinä. Lisäksi myös näennäisesti asiallisesti kirjoitetuissa teksteissä usein pohjavire on kuitenkin rasistinen, mahdollisesti jopa kirjoittajan itsensä huomaamatta. Asenteet ja ennakkoluulot istuvat tiukassa ja niiden tunnistaminen vaatii työtä, jota kaikki eivät ole halukkaita tekemään. Ei silti ole millään tavalla hedelmällistä, eikä edes hyväksyttävää, heittää vastauksena jokaikiseen kriittiseen lauseeseen rasismikorttia.

Embed from Getty Images

Erittäin runsasta keskustelua herätti ennen joulua Meghanin käyttämä asu kihlajaiskuvissa. Ralph & Russon iltapuvun hinnaksi on väitetty monenlaista, mutta yleisimmin toisteltu hintalappu taitaa olla jopa 56 000 puntaa. Hovin mukaan puku on ostettu ”yksityisesti”, mutta ostajaa ei nimetty. Lisäksi on tuotu esiin, että puku on viime vuoden mallistoa, eikä haute couture -puvuille annettu hinta muutenkaan vastaa totuutta. Puvut kiertävät cat walkilta kuvausrekvisiitaksi ja sieltä stylisteille ja heidän asiakkailleen ja hinta on tässä välissä voinut tippua murto-osaan. Lisäksi on todettu, että Meghanilla on ihan itse omalla työllä tienattu miljoonaomaisuus, jonka käyttäminen on henkilökohtainen asia. Minulla ei ole näistä asioista sinänsä nokan koputtamista, sillä laki ei kiellä ketään rahojaan tuhlaamasta ja vaikeaa on uskoa, että puvusta olisi maksettu kymmeniä tuhansia. Silti asiassa on todella suuri mutta omasta näkökulmastani. Oliko pukuvalinta hyvä, kun siitä puhuttiin lopulta enemmän, kuin kuvista? Oliko fiksua valita puku, joka maksaa enemmän, kuin monen britin vuositulot tai josta ainakin saatiin sellaiset otsikot? Miksei julkisuuteen tottunut Meghan, hänen stylistinsa, prinssi Harryn henkilökunta tai jopa asian kanssa vuosikausia paininut herttuatar Catherinen henkilökunta ymmärtänyt tätä etukäteen? Ja jos puku todella maksoi kymmeniä tuhansia puntia, mitä se kertoo ostajastaan? Mielestäni asu oli yksiselitteisesti virhe, mutta eihän siihen nyt maailma kaadu.

Luulin, että mielipiteeni perustuu arvoihini, mutta nopea kierros Twitterissä kertoi, että kyseessä olikin rasismi. Yksiselitteisesti vain ja ainoastaan rasismi, koska ikinä ei kenenkään muun kuninkaallisen vaatteiden hintoja ole kritisoitu tai edes kyseenalaistettu. Ei koskaan. Paitsi tietysti herttuatar Catherinen, prinsessa Dianan, herttuatar Sarahin, varmasti jossain välissä jopa kreivitär Sophien. Mutta heitä ei nyt lasketa, koska omaa suosikkia täytyy puolustaa henkeen ja vereen. Sama tietysti toisella puolella, herttuattaren fanit meinasivat tukehtua haukkuihinsa kun Meghan esiintyi kymmenien tuhansien yksityisesti hankitussa puvussa. Kukaan ei tuntunut muistavan, että herttuatar Catherine on esiintynyt esimerkiksi kymmenien tuhansien kaulakorussa, joka niin ikään oli yksityistä omaisuutta. Tai kuluttanut kymmeniä tuhansia muutamiin esiintymisiin ja kyseessä on vieläpä prinssi Charlesin lompakosta tuleva kansakunnan yhteinen raha. Ei, kukaan ei muista mitään aiemmin lukemaansa tai jopa itse kirjoittamaansa.

Embed from Getty Images 

Osin kyse toki onkin siitä, että molempien naisten mukana kuninkaallisia harrastavien joukkoon on saapunut runsaasti uusia kasvoja. Sehän on tietenkin periaatteessa vain positiivista, sillä kuten kaikki tietävät, joukolla on aina hauskempaa. Joukossa tosin myös tyhmyys tiivistyy ja siitä tuntuu välillä olevan kyse näissä kannatusjoukkueissa. Erityisesti näillä uusilla harrastajilla tuntuu olevan hyvin minimalistiset tiedot monarkiasta järjestelmänä (varsinkin, kun he ovat usein amerikkalaisia, jotka ovat myös tottuneet aivan erilaiseen fanituskulttuuriin) ja kontekstina oman suosikin toiminnalle, mutta mielipiteitään kertovat kuitenkin kovimpaan ääneen juuri ne, jotka vähiten tuntuvat tietävän. Tietoja toki voi kerryttää, mutta se vaatii halua tehdä muutakin, kuin lyödä vastapuolta. Jostakin syystä mukaan tähän hyppää myös niitä, joiden pitäisi vuosien kokemuksella tietää ja ymmärtää, mistä on kyse. Ja sitten ryhdytään tappelemaan.

Ei tietoakaan mielipiteiden perustelemisesta tai mielipiteiden taistelusta, suoraan hyökkäykseen vaan ja kohteeksi toisen henkilön mielipide ja kommentointityyli ja aseiksi haukut. Täällä blogin kommenttiosiossa olemme usein harvinaisen yksimielisiä, mutta yhtä suurella mielenkiinnolla luen myös ne poikkeavat mielipiteet. Ainut, mitä en siedä, enkä hyväksy, on toisen henkilön kritisoiminen hänen (asiallisesti esitetyn) mielipiteensä pohjalta. Asiat ovat vapaata riistaa, henkilöt eivät, enkä ota henkilöön menevää kritiikkiä vastaan myöskään omista kirjoituksistani. Asioista voi olla eri mieltä, mutta sitä perustellaan sitten asialla, eikä haukkumalla toisen mielipidettä. Onneksi tämänkaltaiset viestit ovat äärimmäisen harvinaisia ja haluankin tässä samalla erityisesti kiittää kaikkia fiksusta ja sivistyneestä keskustelusta.

Kuukausista ennen toukokuisia häitä on tällä menolla tulossa tuskaisia, elleivät kaikki ota paria askelta taaksepäin. Olisi hyvä miettiä, mistä asiat johtuvat hyppäämättä suoraan tulkintoihin. Esimerkiksi prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen kiistatta nykyään aiempaa paljon pienemmät yleisöjoukot johtuvat osaltaan varmasti heikentyneestä julkisuuskuvasta ja näkymättömyydestä, mutta kehitys on myös täysin normaalia vuosien vieriessä. Emme voi suoraan tulkita, että prinssi Harryn ja Meghanin valtavat yleisömassat johtuvat heidän henkilökohtaisesta erinomaisuudestaan, onhan heillä apunaan uutuudenviehätys ja lähestyvien häiden tuoma valovoima. Muutaman vuoden päästä pääsemme näkemään, miten asiat oikeasti kehittyvät. Henkilökohtaisesti uskon, että prinssiparilla on herttuapariin nähden jatkossakin etulyöntiasema henkilökohtaisten ominaisuuksiensa puolesta, mutta en lähtisi kamalasti aiheella elämöimään vain omien luulojeni perusteella.

Toinen hyvä idea on hiukan muistella, mistä aiemmin on puhuttu ja kirjoitettu. Onko kuitenkaan aivan varmaa, että sitä omaa suosikkia on aina ja ikuisesti haukuttu ja vastapuolta vain perusteettomasti kehuttu? Kuninkaallisista keskusteltaessa jokainen saa kyllä osansa niin kehuista, kuin haukuistakin. Ja niitä pitäisi muistaa jakaa, myös silloin, kun kuninkaallinen, josta ei niin välitä, onnistuu jossakin. Yhtä tärkeää on uskaltaa kritisoida myös omia suosikkeja, kun aihetta esiintyy. Jalustalta tie on vain alaspäin ja se koskee muitakin, kuin Cambridgen herttuaparia. En halua ajaa mitään ”tolkun ihmisten” asennetta, mielipiteitä saa ja pitää olla ja ”ääripäihinkin” saa kuulua. Jokaisella on vapaus fanittaa tai inhota, kehua tai kritisoida, toivoa tai vaipua epätoivoon, mutta yritetään tehdä se perustellusti ja asiallisesti, sekä suhteellisuudentaju muistaen, jotta emme tapa alkuunsa tätäkin iloa.

Embed from Getty Images

31 kommenttia artikkelissa “Team Kate vs. Team Meghan – kuninkaallisharrastajat vastakkain

  1. Olipas mielenkiintoisen postauksesta tehnyt. Entä jos ei ole ehtinyt muodostaa mielipidettä puolesta tai vastaan. Tai jos on niin vanhanaikainen ja puolustaa perhettä enemmän kuin intohimoisesti työtä tekevää ääripäätä jonka lapset kasvavat pelkästään lastenhoitajan kanssa ja vanhemmat vain käyvät lastensa luona vierailulla. Anteeksi jo kärjistykseni. Ja toivottavasti kukaan ei tosiaan hermostu kommentistani. Oikeasti paras on tuossa välillä.

    Mutta Catherine vs. Meghan. Jos minun täytyy mielipide kertoa, niin hienoisesti Catherine johtaa minun listalla. Jos haluat tietää, että miksi,niin en osaa sanoa.

    Ei Meghanissa mitään vikaa ole. Luulen, että nykyinen suosio on uutuuden viehätystä. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että ei ole haitaksi, vaikka suosio jatkuisi ja saisi Harryn huomaamaan työn tärkeyden.

    Yhä edelleen toivon, että Kunhan Williamin ja Catherinen lapset ovat hiukan vanhempia, niin Catherinen työtahti muuttuu. Olen siinä mielessä vanhanaikainen, että lapset eivät pitäisi kovin vaikuttaa isän töihin. Toki lapset tarvitsevat molempia vanhempia, mutta lapsen ensimmäinen vuosi sitoo äitiä todella paljon enemmän kuin isää.

    Sitä paitsi, emme me voi tietää, että miten Meghan haluaa hoitaa kuninkaalliset työt. Entä miten toimivat jos saavat lapsia?

    Tykkää

    • Sitähän ei tosiaan voi tietää, mikä on Meghanin ja Harryn (itse pidän molempia vanhempia yhtä tärkeinä lukuunottamatta nyt imetystä) toive lasten suhteen. Jos haluavat, että Meghan jää kotiin seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, olen äärimmäisen pettynyt, mutta toki heille kuuluu samat oikeudet, kuin Katelle ja Williamille, joilla itseasiassa rooli jopa enemmän velvoittaisi töihin.

      Sehän tässä enemmistöllä ongelmana onkin, ettei ole ehtinyt muodostaa tällaista äärimielipidettä tai ainakaan se ei ole tyystin mustavalkoinen – tai lähinnä ei ole halua muodostaa sellaista. Harvemmin kukaan kuitenkaan täydellinen on tai myöskään täysin epäkelpo. Ja kuten kirjoitin, saahan toki mielipiteitä olla (itsellänikin on ja jauhan niitä ääneen kokoajan!), mutta sitä suhteellisuudentajua peräänkuuluttaisin. En oikein ole noiden kärjistystenkään kannalla, sillä tykkään vähän realistisemmasta otteesta. Keskustelu on silloin helpompaa ja hedelmällisempää. Ja kuten sanoit, paras on yleensä siellä välissä ja samoin yleensä totuus, sillä harvemmin kukaan oikeasti on kumpaakaan ääripäätä. Samoin en välitä rivien välistä lukemisesta, jota jotkut varsinkin Twitterissä harrastavat. Aina ei jokaiseen viestiin ole piilotettu salamerkityksiä, eikä edes kokonaiseen blogipostaukseen.

      Lähestulkoon kaikki, mitä Meghanista tiedämme, on minun silmissäni ollut tähän mennessä positiivista. Mutta kuten todettua, emme häntä vielä ollenkaan kokonaan tunne ja vaikka hän onkin julkisuudessa ollut aiemminkin, tämä rooli on täysin erilainen. Aika näyttää, mutta eletään toivossa, ettei mitään isompia yllätyksiä tulisi.

      Tykkää

      • Eihän Meghanissa ole mitään vikaa. Ainoa mikä mielestäni petti, oli mekko ja varsinkin sen hinta, joka on annettu julkisuuteen. Ja nämä tällaiset laskee arvostusta sellaisten silmissä, jotka eivät muutenkaan arvosta kuninkaallisia yhtään.

        Arvasin, että mielipiteestäni ei pidetä, silti kerroin sen. Toki aika on muuttunut paljon 1940-50 luvulta tähän päivään. William ja Catherine ovat ottaneet paljon mukaan ulkomaan vierailulle Georgen ja Charloten. Toisin kuin Charlesin ja Annen lapsuudessa. Toivottavasti löytyy oikea tasapaino työn ja lasten välillä.

        Se on totta, että Catherine ja Meghan tulevat ihan erilaisesta kulttuurista. Catherine on aika nuoresta ollut mukana Williamin piireissä, vaikka ei virallisesti vielä kuulunutkaan kuninkaallisen perheeseen. Meghan on taas ehtinyt luoda uraa ja olla itsenäinen omissa jutuissaan ja elänyt julkisuudessa pitkään. Se ei voi olla vaikuttamatta siihen, miten hän käsittelee yleisöä ja toivottavasti se lisää myös Harryyn ja miksi ei myös Williamiin ja Catherineen tiettyä rentoutta. Hovin etiketti on tietenkin jäykkä kuin mikä, mutta se ei estä tulemasta muutamaa porrasta alemmas. Monarkian asema ei varmasti siitä horju.

        En pidä siitä, että rasismikortti vedetään esille turhan herkästi. En pidä myöskään siitä, että haukutaan n********* tai millään muullakaan vastaavalla. Harry on Meghanin valinnut ja hänen ihonvärinsä ei muille kuulu.

        Se on kyllä totta, että Meghanin ja Catherinen asema tulee olemaan ihan erilaiset. Brittimonarkia tarvitsee molempia pariskuntia.

        Tykkää

        • Mekkoasia oli tosiaan mielestäni virhe, kuten kirjoitinkin. Harmillista on, että se vaikuttaa vahvimmin juuri niihin, jotka muutenkin suhtautuvat kuninkaallisiin negatiivisesti – suorastaan vahvistaa heidän pahimpia mielikuviaan. Sääli, että näin tapahtui, sillä varmasti asia ei ihan heti unohdu. Henkilökohtaisesti pidän koko tapausta myös pienenä kysymysmerkkinä Meghanin suhteen. Kuten Roosa totesi, tämä osoitti, ettei Meghankaan täydellinen ole. Voi olla, että kyseessä oli täysin viaton virhe, mutta kyllähän se väkisinkin kertoo, ettei Meghan osannut ajatella asiaa siltä kantilta, miltä ”rahalla leveily” oikeasti tuntuu monissa ihmisissä. Tässä on varmasti osansa myös ympäristön- ja kulttuurinvaihdoksella. Tärkeä oppitunti ja opiksi on varmasti jo otettu, kuten Sannakin mainitsi. Toisaalta, kuten sanoit, Meghanilla on myös mahdollisuus tuoda hyvää omasta ympäristöstään ja varsinkin odotan ja toivon kehitystä media- ja yleisösuhteissa.

          Tykkää

  2. Vaikka minun tämän hetkisestä Meghan(&Harry) ihkutuksesta sitä ei ehkä arvaisi, en oikein ole koskaan ymmärtänyt sellaista mielipuolista fanitusta (tai edes ripauksen vähemmän fanaattistakaan), mitä näyttelijät ja muut julkisuuden henkilöt saavat osakseen. Varsinkin, kun osa ihmisistä ei tunnu olevan millään tavalla kiinnostuneita ihailun kohteensa mielipiteistä tai työstä, vaan enemmän ulkonäöstä, vaatteista ja muusta turhasta. Kuninkaallisten kohdalla vielä vähemmän tiedämme siitä, mitä he ajattelevat, joten työtehtävät, niiden määrä ja tapa, jolla he kohtaavat ihmisiä noilla vierailuilla ovat oikeastaan ainut tapa luoda käsitys heistä ihmisinä.

    Kun on aseman puolesta on mahdollisuus vaikuttaa asioihin, mutta ei tee sitä, en voi olla menettämättä kunnioitustani. Samalla tavalla kuin töissä en voi kunnioittaa työkaveria, joka ei hoida hommiaan, vaikka muuten olisikin hyvä tyyppi. Siksi juuri ihailen ja kunnioitan esimerkiksi herttuatar Camillaa hänen tukemien tahojen takia ja miten hankalasta lähtötilanteesta hän on tunnollisesti tehnyt työtään kritiikistä huolimatta.

    Toivoisin siis kauheasti, että pääsisimme lähiaikoina iloitsemaan myös Williamin ja Catherinen lisääntyneestä työmäärästä ja heidän suuremmasta panostuksestaan rooliinsa. Esimerkiksi tulee mieleen, että kumpikaan ei ole erityisen luontevia puhujia, mutta se kuuluu hommaan, joten heidän pitäisi harjoitella (nykyistä) enemmän.

    On ikävä joutua myöntämään, että ihailun kohde ei ole täydellinen, mutta asiallisella kritiikillä saadaan toivottavasti muutosta oikeaan suuntaan.

    Niin ja toki tässä kuninkaallisten seuraamisessa on hauskaa myös ne vaatteet ja muut turhuudet, mutta upeinkaan leninki tai kimaltavin tiara ei pelasta, jos muuten vaan vetelehtii kotisohvalla. 🙂

    Tykkää

    • Olen aivan samoilla linjoilla fanituksen suhteen, en ole koskaan osannut tehdä sitä. Toki tykkään joistakin näyttelijöistä tms. ja osaa kuninkaallisista seuraan paljon mieluummin, kuin toisia, mutta en kyllä sanoisi, että olisin ollut koskaan kenenkään fani saati että joku julkkis olisi ollut idolini. Luulen, ettei muutenkaan Suomessa ehkä ole ihan niin paljon sellaista kulttuuria, kuin esimerkiksi USA:ssa, mikä näkyy hyvin myös suomalaisten ja amerikkalaisten kuninkaallisharrastusta katsellessa. Toinen ero on suhtautuminen rahaan, sillä amerikkalaisten mielestä se saa ja kuuluukin näkyä, suomalaiset (ja britit, sekä monet muut eurooppalaiset) selvästi karsastavat ylenmääräistä ökyilyä. Tuota fanituksen kohdistumista pelkkään ulkokuoreen en myöskään ymmärrä. Toki itsekin nautin tiaroista, vaatteista ym. mutta joillekin se tuntuu olevan koko sisältö. Toki se ei ole väärin, viihdettähän tämä kaikille on ja jokainen keskittyy siihen, mikä eniten ilahduttaa, mutta ongelma syntyy minusta siinä vaiheessa, kun idoli ansaitsee kunnioituksen pelkästään ulkoisilla seikoilla ja sitten se kunnioitus laajennetaan koko henkilöön ja hänen toimintaansa, vaikkei siihen muuhun puoleen ole välttämättä ollenkaan edes yritetty tutustua.

      Samoin allekirjoitan täysin kunnioitus-pointtisi. Kun on paljon annettu, jotain on myös annettava itse.

      Nyt muuten Kate piti puheen, jossa ei käyttänyt muistiinpanoja ollenkaan. Ei se kovin pitkä ollut, eikä sisällöltään vaikea, mutta selvää kehitystä silti. Hienoa, että sitäkin tapahtuu!

      Tykkää

      • Katsoin tämän puheen kanssa twitteristä ja kiinnitin huomiota siihen kuinka paljon aiempaa rennomamman oloinen Catherine oli! Pisteet sinne kehityksestä, vaikka eipä puhe nyt tosiaan kovin pitkä tai ihmeellinen ollut. Mutta ujolle ihmiselle tuokin voi olla jo työvoitto.

        Liked by 1 henkilö

      • Piti palata vielä tähän haastatteluun, että kehitystä on kyllä tapahtunut. Tänään Kate on taas vierailulla ja tilaisuus vaikuttaa sellaiselta, että luvassa on puhe. Myös William oli juuri pitänyt puheen, täytyy etsiä se käsiin jossain välissä!

        Tykkää

        • Eilen luin, että Kate tosiaan pitäisi puheen. Ja kai se kuuluukin asiaan, kun kerran on avaamassa uutta kampanjaa. Williamin puhetta Kensingtonin palatsi on referoinut viimeisissä twiiteissään. Väkisinkin herää kysymys, miten Williamin oma panos suhteutuu hänen mainitsemiensa henkilöiden panokseen sekä siihen, että hän antaa ymmärtää heillä olleen itseensä suuri vaikutus. Mielenkiintoista lukea koko puhe jossain vaiheessa.

          Tykkää

          • Kuuntelin sekä Williamin että Katen eiliset puheet kokonaan ja ovat kyllä molemmat kehittyneet puheenpitäjinä. Williamin puhetta kuunnellessa pakostakin miettii, että ainakaan ulkopuolelle ei työmäärien perusteella näytä, että hyväntekeväisyys työ olisi aivan niin lähellä sydäntä kuin antaa ymmärtää.

            Tykkää

            • Minä en ehtinyt vielä Williamin puhetta kuunnella, mutta KP:n pätkät luin Twitteristä. Aivan sama ajatus heräsi, että kylläpä todella on vaikea nähdä esim. sitä, että hyväntekeväisyystyö olisi suorastaan elämän keskiössä vai miten se nyt oli Williamin elämässä. Hienoja sanoja, mutta kyllä on vielä tekemistä, että se myös näkyisi. Siitä olin kuitenkin iloinen, että Charles sai tätä kautta tunnustusta, sillä niiden pätkien todenmukaisuudesta mulla ei kyllä ole epäilystä.

              Katen puheen kuuntelin ja siinä oli tosiaan tapahtunut jälleen kehitystä, oikein hyvä. Ensimmäistä kertaa minusta Kate kuulosti oikeasti aika luontevalta ja vaikka paikoin painotukset ja tauot meni vähän oudosti, puhe oli sujuva. Ei myöskään hiusten heiluttelua tai pakonomaisia katseita ympäri yleisöä. Lisäksi tuntui, että Kate oli ehkä vähän höllännyt sitä hupaisuuteen asti yläluokkaista puhetapaa, jonka on omaksunut häiden jälkeen. Uskon edelleen, että kunhan Kate näkee vaivaa ja tekee asioita, kehittymismahdollisuuksia on paljon. Se vaan vaatii toistoa, toistoa ja toistoa.

              Tykkää

  3. Erittäin hyvä kirjoitus! Itse pelkäsin tälläisen vastakkainasettelun syntymistä jo ennen Harryn ja Meghanin kihlausta ja niinhän siinä tietenkin kävi… Itse en ainakaan halua mitään ”puolta” tai ”suosikkia” valita. Vaikka aina välillä kritisoinkin Katea esimerkiksi työmäärän vähäisyydestä, niin ei minulla ole mitään häntä vastaan. Meghaniin kohdistuu paljon toiveita ja alun perusteella hän vaikuttaa oikein fiksulta ja sympaattiselta naiselta, mutta ei hänkään täydellinen ole kuten tuo mekkogate osoitti.

    Ylipäätään on surullista että yhä 2010-luvulla ihmisten pitää tapella siitä kumpi kahdesta naisesta on parempi ja vetää toinen likaan. Asiallinen kritiikki on täysin sallittua ja vertailukin tietyissä rajoissa, mutta vastakkainasettelua ja haukkumista en suvaitse. Tässä maailmassa naiset joutuu muutenkin kokemaan liikaa arvostelua esim. ulkonäön tai äitiytensä johdosta, naisten pitäisi tukea ja kannustaa toisiaan enemmän (kuitenkin suurin osa kuninkaallisten seuraajista on oletettavasti naisia). Onneksi täällä blogissa keskustellaan hyvässä hengessä ja kaikilla on hyviä näkökulmia ja perusteluja asioihin 🙂

    Tykkää

    • Samaa pelkäsin, mutta jotenkin naivisti kuvittelin, että vastakkainasettelu johtuisi pääasiassa vain mediasta. Ja kyllähän se on siinä kunnostautunutkin, mutta todellinen pettymys on ollut nähdä ihan tavallisten harrastajien lähteminen mukaan sen äärimmäisiinkin muotoihin. Väistämätöntähän tietysti on, että tällaista vertailua syntyy, kun on kaksi ihmistä periaatteessa samassa asemassa ja he toimivat eri tavoin. Osa tykkää toisesta ja osa toisesta. Mutta tämä on nyt lähtenyt ihan lapasesta ja ainakin somessa alkaa uhata koko häistä iloitsemista. Ja tuo puolen valitseminenhan on ihan älytöntä. Itse en erityisemmin välitä Katesta ja olen tykännyt siitä, mitä olemme Meghanista nähneet tähän asti, mutta eivät ne sisänsä liity toisiinsa. Toki olen iloinen, kun Meghan vaikuttaa tekevän toisin asioita, joihin olen Katessa pettynyt, mutta silti pointtina on se asia, ei se mitä kukakin tekee ja miten.

      Hyvin naisvoittoista tuntuu harrastajakunta olevan ja siltä vaikuttaa täällä bloginkin puolella. Vaikka puhumme usein tyylistäkin, olen itse yrittänyt pitää esillä juuri sitä työpuoltakin ja kuninkaallisten naisten vaikutusta, sillä omalla tavallaan tämä on kuitenkin naisten kannalta aika voimaannuttava aihepiiri. Usein puhutaan siitä, kuinka kuninkaallisnaiset ovat jonkinlaisia mykkiä koristeita, mutta väitän kyllä, että meillä on Euroopassa useita vahvoja kuninkaallisia naisia, jotka seisovat aivan omilla jaloillaan ja omiin ansioihinsa tukeutuen miehisessä maailmassa. Sitä puolta pitäisi ehdottomasti arvostaa ja korostaa.

      Tykkää

  4. Tästä tuli mieleen, että olen itse todella iloinen, että Williamin ja Katen tulevilla Tukholman ja Oslon matkoilla isäntäkuninkaallisten rooli on selkeästi annettu kruununperijäpareille. On otettu onkeen ainakin siitä, että Williamin ja Katen välit muihin eurooppalaisiin kuninkaallisiin ovat olleet aika olemattomat viime vuoteen asti. Eli pisteet Kensingtonin palatsille! 😀

    Meghanista ja Harrysta puhuttaessa yritän koko ajan muistuttaa itselleni, että en laittaisi nyt ihan liikaa toivoa heidän varaansa. En vaan voi sille mitään, että lähtöasetelma vaikuttaa niin hyvältä. Vaikea usko, että YK:n kanssa yhteistyötä tehnyt nainen syystä tai toisesta olisi tarttumatta töihin herttuattarena. Hyvä pointti kuitenkin, että Harrylle on nyt aseteltu tätä paremman veljen titteliä. Itsekin olen paljon puhunut hyvään sävyyn Harrysta ja hänen työstään. Ei siitä kuitenkaan kovin kauaa ole, kun Harryakaan ei näkynyt juuri yhtäänHarrysta ja hänen työstään. Ei siitä kuitenkaan kovin kauaa ole, kun Harryakaan ei näkynyt juuri yhtään kuninkaallisena missään, ja ei hänkään varmasti erityisen positiivisena ole asemaansa ajatellut vielä vaikkapa noin viitisen vuotta sitten. Erona Williamiin on minusta se, että Harry on selkeästi kehittynyt (esim. mediasuhde) enemmän ja yrittänyt oikeasti löytää oman roolinsa vahvuudet ja mahdollisuudet. Williamin rooli on tietysti paljon sidotumpi, ehkä vähän epäselväkin, kun Elisabet on pitänyt ymmärtääkseni aika tiukasti kiinni omista velvollisuuksistaan tähän asti, ja niissäkin avustaa ensisijaisesti Charles. Mutta työtä olisi varmasti tarjolla jokaiselle. Katen rooli ei vain voi olla sellainen, että hän on kotona (päiväkodissa ja esikoulussa olevien) lasten kanssa, käy muutamalla ulkomaan työreissulla vuodessa ja näyttäytyy silloin tällöin punaisella matolla tai palatsin parvekkeella.

    Itse olen aina kokenut olevani siinä mielessä diplomaattinen, että käyn paljon päässäni toisaalta – toisaalta -keskusteluja. En osaa vihata tai yltiöfanittaa, siksi tämä Katen ja Meghanin kilpailuttaminen tuntuu niin absurdilta omaan silmään. Käsittämätöntä, että aikuiset ihmiset ovat niin tohkeissaan tuntemattomista ihmisistä ja varsinkin heidän pukeutumisestaan.

    Tykkää

    • Samoja keskustelu käyn minäkin, yleensä kaikissa asioissa on vähintään kaksi puolta. Luonnollisesti kukaan ei voine väittää, etteikö helposti jokaiselle muodostu ennakkoluuloja ja ne väkisinkin vaikuttavat asenteisiin, mutta töitä tekemällä niitäkin voi käsitellä. Ja silti on juttuja, joissa vaan aina päätyy samaan lopputulokseen, mutta ei se silti millään tavoin mitätöi sitä prosessia, jossa otetaan huomioon plussia ja miinuksia avoimesti. Tavoitteenahan ei ole neutraali mielipide vaan perusteltu mielipide!

      Tämä on juuri se, mitä Harryn kohdalla pidän vielä pienenä kysymysmerkkinä. Aivan ehdottomasti todella positiivista kehitystä on tapahtunut ja selvästi jonkinlainen lamppu syttynyt päässä, mikä on tuonut mukanaan uudenlaista arvostusta asemalle – niin Harryltä itseltään, kuin yleisöltäkin. Mutta aivan yhtä totta on, että ei siitä niin kauan ole, kun Harryä ei yhtään tippaa näyttänyt kiinnostavan. Uskon, että ihminen voi muuttua, mutta ei välttämättä sentään niin täydellisesti, että nyt meillä olisi käsissämme unelmien prinssi. Varsinkin, kun kaikkien unelmat taitavat olla hiukan erilaisia. 😉 En hämmästy tippaakaan, jos Harry ajaa Meghanille ja itselleen aivan samaa yksityisyyttä, pientä työmäärää ja etäisiä mediasuhteita, jossa lapsia nähdään todella harvoin, kuin W&K, vaikka toivonkin toista.

      Katen ja Williamin vierailuohjelma näyttää hyvältä (löytyy täältä, jos joku ei ole vielä nähnyt). Erityisen positiivista on juuri tuo, että seurana ovat kruununperilliset puolisoineen, vaikka toki se onkin luonnollista, kun kyseessä ei ole valtiovierailu. Kuningasparit olisivat turhan arvokkaita seuralaisia. Mutta samalla saadaan se kiistaton hyöty, että William ja Kate pääsevät paremmin tutustumaan myös näihin mitä luultavimmin samaan aikaan hallitsijoina istuviin.

      Tykkää

  5. Mä olen aika keltanokka tässä vakavammassa seuraamisessa, mutta täytyy myöntää, etten osaisi valita ”puolta” jos joku kysyisi.

    Catherine on musta ollut aika turvallinen säädyttömästä keskiluokkaistaustastaan huolimatta – sellainen sievä ja edustava, no, edustusvaimo. Hän pukeutuu musta todella tyylikkäästi ja kyllä, tappijalkana olen kadehtinut hänen sääriään ja sorjia käsiään. Hän on myös tehnyt, prinssin avustamana, todella nätit ja lupaavat kuninkaalliset lapset, ja ilokseni useamman. Miinuksiksi lasken epäselvän puheen ja yleisen hajuton-ja-mauton -fiiliksen. Lisäksi herttuatar vaikuttaa, ehkä viileän esiintymisensä vuoksi, laskelmoivalta pelurilta. Mutta hän on ihana seurattava ja toki nautin siitäkin, että hän tuo katsottavaksemme upeita pukuja ja erityisesti huikean tyylikkäitä päähineitä.

    Meghaniin laitan toki paljon toivoa. Lämpimän ja vilpittömän oloinen aikuinen nainen, joka on luonut jo omaa elämäänsä ennen prinssiäänkin. Pari on puhunut ”perheen perustamisesta” ja toivon sen tarkoittavan lapsihaaveita ja toivon myös, että jos he lapsia toivovat, he niitä myös saisivat. Koska Meghan on kaunis ja Harry on NIIN KUU-MA, lapsista tulisi tietysti kauniita, empaattisia ja älykkäitä. Ehkä heitä myös puettaisiin julkisuuteen rennommin kuin serkkujaan isän puolelta? Saahan sitä toivoa. Ehkä heistä saataisiin myös kuvia enemmän? Voi olla.

    Molemmille mimmeille miinusta kalliista pukeutumisesta. Meghan toki pitää korvansa auki ja yritti jo tasapainottaa hulabaloota pukeutumalla edulliseen neuleeseen, ja onhan näitä maltillistamistempauksia Katellakin ollut. Jään mielenkiinnolla seuraamaan.

    Olisi ihanaqa, virkistävää ja hyvin kumbayaa-henkistä, jos leidien värejä ei ulkopuolelta tulehdutettaisi, vaan annettaisiin heidän ehkä jopa kasvaa läheisiksi toistensa tukijoiksi. Vai onko se jo liian utopistinen haave…

    Tykkää

    • Sanoisin, että pisteet sinulle, ettet osaa valita puolta. Varmaan pystyisit sanomaan, kummasta ehkä tykkäät enemmän ja ainakin erillisten asioiden kohdalla valitsemaan, mutta eihän sen valitsemisen tarvitse sulkea toista pois tai tehdä toisesta aina vastakkaista napaa. Jos tykkään Meghanissa asiasta X, en sen takia vihaa Katen versiota X:stä. Voi olla, etten tykkää siitä Katen versiosta tai toisinpäin, mutta eivät ne sinänsä toisiinsa liity. Ja tämä näkyy hyvin kommentissasi, tykkäät joistain jutuista ja kritisoit toisia, kuten normaalia onkin. Ja vaikka lopulta vaakakuppi kallistuisi toisen puolelle, ei sekään väärin ole. 🙂

      Meghan sanoi kihlajaishaastattelussa, että Kate on ollut suuri tuki. Toki se oli kohteliastakin sanoa, mutta ihme olisi, jos Kate ei olisi tarjonnut asiantuntemustaan vaikeassa tilanteessa ja Meghan sitä ottanut vastaan. Ihan normaaleilta välit minusta ainakin vaikuttavat. Eivät ehkä niin sisarillisilta, kuin halutaan ajatella, sillä mitä ilmeisimmin Harry ja Williamkaan eivät ole aivan niin erottamattomat, kuin julkisuudessa usein ajatellaan. Mutta sehän on myös normaalia, eivät kaikki kälyt ryhdy siskoksiksi, itseasiassa varmaan useimmat eivät. Ja aikaahan on, suhde on vasta ihan lapsen kengissä. Lehdet toki tykkäävät kirjoittaa vain äärijuttuja, joko Meghan on pyytänyt Katea morsiusneidoksi (ei muuten tule tapahtumaan kuninkaallisissa piireissä :D) tai vaihtoehtoisesti ovat avoimessa sodassa, koska sellaiset jutut myyvät. Sinänsä toivon, että näistä porukkatöistä nyt päästäisiin, kun Harry ei ole yksin kolmantena pyöränä ja molemmat pariskunnat eriytyisivät vähän omiksi yksiköikseen. Toisaalta joku yhteistyöprojekti Meghanin ja Katen kesken voisi olla todella menestyksekäs. Tuon julkisuuden kun yhdistäisi ja kohdistaisi esimerkiksi tasa-arvo- tai naiskysymyksiin, otettaisiin varmasti askelia eteenpäin.

      Tykkää

  6. En ymmärrä minäkään sitä kuninkaallisten fanituksen mielipuolisuutta, mitä se pahimmillaan on… Vaikka silti luulisin että olisin ollut pitkään aika tolaltani ja soperrellut sekavia, jos olisin päässyt kättelemään prinssi Williamia hänen Suomen vierailullaan :D:D

    Mitä Meghaniin (ja Kateen) tulee, kuinkahan ”moderni” tai ”raikas” brittihovissa edes on mahdollista olla? Epäilen, että monarkia kankeine perinteineen kyllä tukahduttaa tehokkaasti tuoreutta ja freesiyttä ja siihen tulokkaiden on vain mukauduttava. Toivoisin toki olevani väärässä.

    Meghan ja Harry toivovat varmasti saavansa lapsia mahdollisimman pian, ihan jo Meghanin iästä johtuen. Tämä tarkoittaa väistämättä, että Meghanin työmäärät tulevat olemaan lähivuosina verrattain matalia, Katen tasoa. Tosin onhan näillä lastenhoitajat sun muut, joten töitä pitäisi olla mahdollista tehdä.

    Tykkää

    • En tiedä missä ihmeen tutkijamoodissa oikein olin, kun pääasiassa huomio kiinnittyi siellä Espalla kaiken käytännönjärjestelyjen seuraamiseen. 😀 Mielenkiintoista oli seurata, miten lähetystön henkilökunta valmisteli yleisöä lipuin, miten media toimi paikalle saavuttuaan ja miten William hoiti walkaboutin ja kuinka yksityissihteeri häälyi koko ajan vieressä. Kättelyssäkin mielenkiintoisinta oli, kuinka Williamilla oli kyky luoda sellainen fiilis, että olin sen sekunnin suunnilleen ainut ihminen maailmassa. Normaalisti pesin kädet sen jälkeen. 😉

      Meghanin modernius ja raikkaus tulee taatusti karsiutumaan osittain. En tiedä, toiko Kate sitä oikeasti koskaan mukanaan, mutta riippumatta hänen ”esimerkistään” Meghan ei voi jatkaa tällä linjalla tulevina vuosina. Hän on aivan liian avoin, liian haavoittuvainen ja herättää liikaa ”voiko näin tehdä?/eikö protokolla kiellä?” -kysymyksiä, vaikkei teekään mitään väärin. Minusta tämä uusi ote olisi tervetullutta, mutta kuten sanoit, brittihovin perinteet ovat kankeita.

      Uskon, että lapsia ryhdytään hankkimaan heti ja se vie väkisin Meghanin ensimmäisistä vuosista suuren osan. Toivon kuitenkin suuresti, että hän ei kokisi hylkäävänsä lasta, jos käy silloin tällöin kodin ulkopuolellakin. Nannyt ja muu apu tosiaan on ja suurin osa maailman ihmisistä ihan sujuvasti yhdistää vanhemmuuden ja työn olematta millään mittarilla sen vuoksi huono vanhempi.

      Tykkää

  7. En kerennyt lukea mitä mieltä kirjoittaneet ovat olleet joten saatan toistaa jo jonkun sanomaa mutta….
    On mielenkiintoista nähdä minkälaiset välit Katella ja Meghanill on tai minkälaiset niistä tulee kunhan tosi toimet alkavat häiden jälkeen. Kovat ja kovin tutut odotukset on asetettu Harrylle ja Meghanille. Messiaat tulevat ja tuovat mukanaan hyväksynnän.
    Britit ovat aivan omaa luokkaansa oman pesän likaamisessa. Armotonta hypetystä ja yhtä armotonta poljentaa lattian rakoon.
    Sitä ei voi kuin ihmetellä. Ja samalla ihmetellä sitäkin,että kuka siihen pyöritykseen ihan vapaasti haluaa. Rakkaus on ihmeellinen .
    Todella hyvä postaus. Niin kuin Hovikirjeenvaihtaja kirjoitti, pidetään asiat asioina ja mielipiteiden vapaus vapautena ilman toisen mollaamista. Niinhän se tässä blogissa on ollutkin ja se on hieno juttu.

    Tykkää

    • Brittimedia on tosiaan ihan omaa luokkaansa ja tuntuu, että iso osa kansastakin on varmaan niin tottunut siihen, että oikein reippaasti mennään mukana – suuntaan jos toiseen ja aina yhtä kovalla kiihkolla. Harmillista on myöskin, että monet lehdet käyttävät aika kovaa kieltä, joka sitten sallii samanlaisen ja toki paljon pahemmankin kielenkäytön kommenttiosiossa. Kaukana on lehdistön edes näennäinen neutraalius. Kuninkaallisille hommasta tekee hankalan vielä se, että vaikka toisaalta voisi ajatella, että lehtikirjoittelun voi jättää omaan arvoonsa, ei se sitten kuitenkaan ole täysin tuulesta temmattua, vaan heijastelee ainakin osin kansan mielipiteitä. Välillä voi siis joukossa oikeastikin olla sellaista, mistä kannattaisi ottaa onkeensa.

      Tykkää

  8. Minä ajattelin ja ajattelen edelleen, että nyt kun Harry saa puolison, niin hän on tasavertainen Williamin ja Catherinen kanssa. Toisaalta asema tulee olemaan erilainen, koska Williamista tulee kruununperillinen.

    Vaikka itse tykkään enemmän Catherinesta, niin ei mun tarvitse onneksi verenmaku suussa fanittaa.

    Tykkää

    • Jos seuraa esim. Kensingtonin palatsin somea, William on ehdoton ykkönen, eikä tasa-arvosta ole tietoakaan. Kuten ei toki kuulukaan olla, hän on kuitenkin tuleva kuningas. Toisaalta Harrynkin työ ansaitsee huomiota ja uskon, että avioliiton myötä tämä ehkä alkaa toimia paremmin. Sitten voidaan toivottavasti unohtaa nuoruusvuosista periytynyt asetelma, jossa prinssit tekevät yhdessä, kun molemmilla on oma puoliso ja ovat jo aikuisia ja työ vakavampaa.

      Tykkää

  9. Valitettavasti tällainen mielipiteiden polarisoituminen ja jykkä vastakkainasettelu ei yllätä. Erityisesti some on niin täynnä sitä, oli kyse sitten politiikasta tai viihteestä. Ja mielestäni kuninkaalliset elävät juuri tuon politiikan ja viihteen epämääräisessä rajapinnassa, joten kommentoijia riittää. Herttuatar Catherine on jo yksinään jakanut aika jyrkästi mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta nyt on lähdetty ihan uusille kierroksille kun Meghan tuli virallisesti mukaan kuvioihin kihlauksen myötä.

    Täytyy myöntää, että itsekin olen ollut avoimen pettynyt Catherinen työtahtiin ja toisaalta olen omalta osaltani ollut myös hehkuttamassa Meghania. Pitäisi muistaa, että Meghan on vielä aika villi kortti, emmekä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toki hänellä on vakuuttava historia hyväntekeväisyydestä jo kauan ennen kihlausta, mutta jää nähtäväksi, millainen työura hänelle muodostuu. Erittäin mielenkiintoinen pointti tuossa ylhäällä oli, että miksi ihmeessä Harry&Meghan edes tekisivät enemmän töitä tai olisivat avoimempia median suhteen kuin Cambridget eli tuleva hallitsijapari? Tai voiko heiltä edes vaatia sellaista?

    Meghanin kihlajaismekosta vielä sananen. Minua sen hinta ei niin hirveästi häirinnyt. Toki se on alkuperäishinnaltaan pröystäilevän kallis. Käsittääkseni Jenkeissä on kuitenkin ihan tavallista, että näyttelijät lainaavat couture-asuja suunnittelijoilta: suunnittelija saa näkyvyyttä ja näyttelijä huomiota herättävän asun. Kaikki voittavat. Ymmärrän, että kuninkaallisilla tuollaista diiliä ei katsota niin hyvällä, mutta toisaalta Meghan ei ihan vielä ole kuninkaallinen samassa mielessä kuin vaikka Madeleine (viittaan asuun prinssi Gabrielin ristiäisissä). Meghan on vasta tulossa osaksi kuninkaallista perhettä, ja tosiaan hän on ihan omalla työllään ansainnut suuren omaisuuden. Minua ei haittaa, vaikka puku olisi ostettu täyteen hintaan, kunhan se ei ole mennyt kuninkaallisesta kukkarosta. Siinä mielessä mekko oli virhe, että siitä syntyi kohu. Omasta mielestäni kohu oli hieman turha, mutta sellainen olisi joka tapauksessa voitu välttääkin. Toivon, että häiden jälkeen Meghanin vatebudjetti pysyy kohtuudessa, yksittäisen ökykalliin mekon ennen häitä hyväksyn vielä.

    Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, että missä vaiheessa Charlesin rahat alkavat juosta Meghanin suuntaan. Hääjärjestelyt toki menevät jostain yhteisistä varoista, mutta varmaan Meghan käyttää omia vaatteitaan, joita hän on itse hankkinut ennen kihloja. Ja varmasti hänellä on varaa maksaa omastakin pussista edustusvaatteita jos tulee tarvetta.

    Tykkää

    • Mietin tuota, että voiko Harryltä ja Meghanilta vaatia enemmän, kuin Katelta ja Williamilta. Taisin itse kirjoittaa, ettei voi ja olen sitä mieltä yleisellä tasolla, koska kun tämä on nyt hyväksytty ja kovasti ylistetty (ja puolusteltu) lähestymistapa Williamilta ja Katelta, ei näissä puitteissa voida sitten samasta kritisoida toista paria. Toisaalta taas sitten itsehän perustan kritiikin siihen, mistä esim. Alithea tuossa kirjoitti, että kun on mahdollisuus, eikä tee, menettää kunnioituksen. Sillä mittarilla sitten taas koen, että ainakin itse petyn henkilökohtaisesti Harryyn ja Meghaniin, jos alkavat vaikuttaa laiskoilta. Ja siis sillä mittarillahan olen koko ajan Kateen ja Williamiin pettynyt, eikä asiassa auta ainakaan se, että heidän asemansa tulee kuitenkin tulevina vuosina tuomaan edelleen näkyvyyttäkin ihan eri tavalla. Tai ainakin toisi, jos sitä oikeasti haluaisi hyödyntää. Tuleva kuningas tai kuningatar on kuitenkin aina tuleva kuningas tai kuningatar. Mielenkiintoista on muuten nähdä Georgen ja Charlotten aikuistuessa, että sallitaanko heillekin hyvin löysä työtahti reilusti yli kolmikymppiseksi, kuten vanhemmilleen. Siinä vaiheessa nimittäin voi hyvin olla, että kuninkaallisia on enää neljä (W, K, H ja M) tai ainakin Charles ja Camilla ovat hidastaneet työtahtia vanhuudenpäivillään. Voi hyvin olla, ettei tätä etuoikeutetta ”itsensä etsimiseen” enää seuraavalla sukupolvella olekaan.

      Kirjoitinkin tuossa jo omaa mielipidettäni Meghanin puvusta ja pidin virheenä. Minusta siinä on kyse ensinnäkin siitä, että vaikka kuten sanoit, hän ei ole vielä virallisesti kuninkaallisen perheen jäsen, on kihlattunakin hänellä jo asema jalustalla ja kaikki mielikuvat yhtä positiivisia tai negatiivisia, kuin ”oikeilla” kuninkaallisillakin. Mielestäni tässä kihlausvaiheessa häneen pätee ihan samat vaatimukset kansan edustajana, kuin muihinkin perheenjäseniin. Toki vahingot annetaan eri tavalla anteeksi aloittelijalle! Minua kuitenkin häiritsi ihan se puvun hintakin. Henkilökohtaisesti olen aikalailla sellaisen, miten nyt sanoisi, säädyllisen rahankäytön kannattaja. En todellakaan ajattele, että rikkaiden pitäisi antaa kaikki rahansa hyväntekeväisyyteen, mutta on minun sitäkin vaikea ymmärtää, jos varsinkin henkilö, joka oikeasti näistä asioista välittää, ostaa 50k puvun (oletetaan nyt, että se siitä todella maksettiin). Jos olisi ostanut vaikka 10k puvun, niin sekään ei olisi ollut mistään Seppälän alerekistä. Tätä on vähän vaikea selittää. Mutta siis mun ongelma on se, kun varakkaat ihmiset (vaikka kuinka olisivat tienanneet itse rahansa) kuluttavat tolkuttomasti. Se, mikä nyt sitten on tolkutonta, on toki aika suhteellista. 😀 Mutta esim. Meghanilta en todellakaan odottanut satasen kihlajaismekkoa, mutta tosiaan esim. sillä kymppitonnillakin löytyy jo taatusti vaikka mitä. Se, että on valmis maksamaan 50k yhdestä hameesta, luo vaan valitettavasti vähän negatiivisia mielikuvia. Mutta sinänsä tämä nyt on vähän turhaa pohdintaa, kun en oikeasti usko, että puvusta tuota maksettiin. Silloin jää jäljelle vain tuo aika tone deff valinta, joka ei uponnut hyvin tuleviin kanssakansalaisiin. Moka, mutta ei mitään, mistä ei pääsisi yli. Ja kuten tuossa Sanna mainitsi, myöhemmillä vaatevalinnoillaan Meghan on osoittanut, että pointti on ymmärretty ja toivottavasti linja jatkuu.

      Kuninkaallisten raha-asiat ylipäätään ovat mielenkiintoisia! Miten rahaa jaetaan ja miten käytetään, kuka on kenellekin vastuussa? Harryn ja Meghanin talous on vielä siitä mielenkiintoinen, että jos oikein ymmärsin, Harrynkin raha-asiat tulevat amerikkalaislainsäädännön puitteissa paljon julkisemmiksi avioliiton myötä. Eli varmaankin jatkossakin yksityiset raha-asiat saattavat olla aika erillisiä. Sitähän ei kukaan tiedä, kuinka paljon Charles avustaa poikiensa yksityiselämää myös, onhan heillä omaakin omaisuutta, vaikka palkkatulot eivät mitenkään vastaakaan elintasoa. Voisin kuvitella, että tällaiset tavalliset arkivaatteet menevät ihan Meghanin omasta pussista monin osin tässä vaiheessa, koska oikeasti hänellä ei ole rahasta kiinni tällaiset ostokset. Mutta avioliiton myötä asia tietysti muuttuu ja sitten kun lähtevät ulkoministeriön pyytäminä matkalle, vaatelasku menee tietysti suoraan valtiolle. Eikä sekään kyllä mitenkään mahdotonta ole, että laskut menevät jo nyt suoraan Kensingtonin palatsiin, jonkinlaisesta määrärahastahan näitä varmasti maksetaan eikä niin, että viedään Charlesille kuitit ja sitten hän siirtää rahat tilille. 😀

      Tykkää

      • Kiitos pitkästä ja perusteellisesta vastauksesta! Ymmärrän hyvin näkökulman tähän säädylliseen rahankäyttöön, ja aloin pohtia olivatko omatkaan perusteluni aivan vedenpitäviä. Jauhan vielä hieman tästä Meghanin kihlajaismekosta, koska mielestäni siitä tuli niin mielenkiintoinen ilmiö. Kuninkaallisten rahankäyttö todellakin kiinnostaa ja samoin tällainen mokien anatomia (mitä tapahtui ja miksi näin pääsi käymään)! 😀

        Meghanin asema juuri nyt on hieman hassu, koska edelleen hän on Ms. Meghan Markle, ei vielä herttuatar, mutta kuitenkin vahvasti kytköksissä kuninkaalliseen perheeseen. Ja sen perusteella hänen rahankäyttöään voi toki kritisoida enemmän kuin yksittäisen amerikkalaisnäyttelijän. Hässäkkää toki lisää se, että ei ihan tarkalleen tiedetä, kuka teki mekosta ostopäätöksen, mihin hintaan ja kenen rahoilla. Kihlajaiskuvat ovat kuitenkin myös hovin omaa PR:ää, joten voisi kuvitella että joku hovissa olisi ollut tietoinen vaatetuksesta, vaikka Meghan tai hänen stailistinsa olisi sen itse hankkinut. Vaikka Meghan ei olisi ymmärtänyt, että mekosta voi nousta kohu, hovin työntekijöiden olisi se pitänyt tajuta. Minäkään en oikeastaan usko, että puvusta maksettiin täyttä hintaa, mutta minkäs tekee kun netistä löytyy kaikki mahdollinen tieto. Ja sen ei pitäisi tulla hovissa yllätyksenä.

        Tykkää

        • Ei todella pitäisi tulla yllätyksenä! Ihmettelen, miten näin voi mitenkään edes tapahtua. Kyllä siellä olisi pitänyt Kengintonin palatsin henkilökunnan olla hereillä ja jos ei Harryn porukalla sattuneesta syystä ole asiantuntemusta, kyllä Katen puolella täytyy jonkun tajuta puuttua asiaan. Tai jonkun heitä konsultoida. Ellei sitten ole niin, ettei Meghan tai kukaan muukaan tiennyt puvun alkuperäistä hintaa, mutta kyllä olisi ylipäätään kannattanut hiukan selvittää taustoja. Olisihan puku voitu nähdä vaikkapa Melania Trumpin yllä aiemmin ja siitäkö vasta olisi otsikoita revittykin. Kuten sanoit, kaikki löytyy netistä helposti ja sitä tietoa todella kaivetaan. Meghanin stylistina toimii kuitenkin hänen erittäin hyvä ystävänsä, joka asemansa puolesta voinee sanoa, mitä on oikeasti mieltä ja lisäksi hän on käsittääkseni ihan ammattilainen ja monia muitakin tähtiä stailannut. Toki kuninkaalliset piirit ovat erilaiset, mutta sitten pitää hiukan opiskella asioita. Ei ammattilaisella ainakaan yllärinä tule, että haute couture on kallista, vaikkei itse siitä joutuisikaan maksamaan. Toivon myös todella, että Meghanilla nähdyt vaatteet on itse maksettuja ylipäätään ja on ymmärretty lopettaa näyttelijäaikoina varmasti käytäntönä ollut ilmaisten vaatteiden vastaanottaminen julkisuushyötyä vastaan. Muuten tulossa on lisää rumia otsikoita.

          Tykkää

  10. Team Kate – Team Meghan… kurjaa ja turhaa tuollainen postauksessa mainitttu vastakkainasettelu. Mukavampaa olisi jos olisivat vaikkapa tiimit Team Kate & William – Team Meghan & Harry ilman tuollaisia vastakkaisuuksia… tyytyisivät vaan sellaiseen tavalliseen ihailuun taikka arvosteluun, miten kulloinkin.

    Meillä jokaisella on tietysti väkisinkin jonkinlainen oma ajatus näistä prinssien mielitietyistä, joka muodostuu jostain, mistä lie. Omalta osaltani en taida osata ees sanoa miksi, mutta jos sanoa pitää, niin taitaa Catherine johtaa minun ”listallani”, vaikkakin Meghan vaikuttaa hyvin herttaiselta ja sopivalta ihmiseltä Harrylle, enkä moiti häntä mitenkään.

    Ne naisten kauniit asusteet koruineen kuin myös ne miesten komeat univormut mitaleineen taitavat olla osa sitä kuninkaallista loistoa ja historiaa ja kuulua vielä tänäkin päivänä kuninkaallisuuteen ja siihen edustamiseen… miksi muuten heidän tekemisiään olisikaan niin hauska seurailla ja ihastella, sitähän minäkin täällä näköjään parast’aikaa teen. 🙂

    Tykkää

    • Tässäkin kommenttikeskustelussa on taas tullut esiin, kuinka fiksua väkeä täällä käy! 🙂 Juuri tämä, että suosikkeja toki on ja saakin olla, hyvänen aika, mutta nähdään monelta kantilta, eikä toista tarvitse sitten inhota. ”Tavallinen ihailu taikka arvostelu” on hyvin muotoiltu, tavallinen olisi niin riittävästi. Harmillista, että asiat menevät aina niin äärimmäisiksi ja sehän aina ruokkii vastapuolta. Katen tolkuton hehkutus on ehdottomasti osaltaan vaikuttanut vastapuolen syntymiseen ja nyt sitten Meghanin suhteen kaivaudutaan poteroihin.

      Siinähän se on nykymonarkioiden ongelman ydin, pitäisi olla tavallinen ja toisaalta miksi kukaan sitten pitäisi tavallista valtaistuimella. Jatkuvaa tasapainottelua sen välillä, kuinka paljon vaikkapa juuri niitä koruja ja univormuja on sopivasti. Jonkun verran on oltava, mutta ylikään ei voi vetää. 😀

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.