Kuninkaalliset hääpuvut -näyttely – Kruununprinsessa Victoria

Hovikirjeenvaihtajan raportit Kungliga brudklänningar -näyttelystä Tukholmasta ovat edenneet toiseksi viimeiseen osaan. Tänään tarkastellaan lähemmin kruununprinsessa Victoria hääpukua ja samalla myös kruununprinsessan ja prinsessa Madeleinen Elie Saabin suunnittelemia iltapukuja, jotka näimme heidän yllään häiden aattoina.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian hääpuku, kuninkaalliset hääpuvut, kuninkaallinen hääpukunäyttely, Kungliga brudklänningar, Tukholma, morsiuslapset

Kruununprinsessa Victoriaa on usein sanottu historian kauneimmaksi kuninkaalliseksi morsiameksi. Hänen pukuaan on pidetty upeana, mutta useimmiten suurimmat kehut kerää kruununprinsessa itse, joka loisti hääpäivänä pukuaan ja korujaan kirkkaammin. Kruuunprinsessan morsiusasussa kaikki osaset olivat täydellisessä tasapainossa ja onnellinen prinsessa itse niin vapautunut, että kokonaisuus oli paljon enemmän, kuin osiensa summa. Kuulun itsekin tähän joukkoon, jolle kruununprinsessa kokonaisuudessaan oli kaunein morsian. Hänen pukunsa sitä vastoin ei ole koskaan ollut suurin suosikkini. Kaunis se toki on ja kantajalleen sopiva, mutta ei se aivan ykkönen kuninkaallisten hääpukujen joukossa.

Embed from Getty Images

Hääpukunsa suunnittelussa kruununprinsessa Victoria luotti prinsessa Sofian tapaan ruotsalaiseen suunnittelijaan ja kunnian sai Pär Engsheden. Klassista ja yksinkertaista tyyliä edustava puku on ommeltu helmenvalkoisesta kaksipuoleisesta duchesse-silkistä. Puku on yksi avonaisimmista kuninkaallisista hääpuvuista, ellei jopa avonaisin ja se olikin pienoinen yllätys pitkiin hihoihin tottuneelle yleisölle. Kruununprinsessa Victorian puvussa on laakea venepääntie edessä ja takaa se aukeaa melko syväksi V:ksi. Hihat ovat lisäksi lyhyet ja hartiat ovat hädintuskin peitossa. Yläosa on kuitenkin mielestäni puvun ehdottomasti kaunein osa ja se keventää muuten melko raskasta massaa, jonka puvun laaja helma ja pitkä laahus muodostavat.

Lähietäisyydeltä tarkasteltuna kruununprinsessa Victorian puku näyttää ehkä hitusen jäykältä ja siltä, että se voisi melkein seistä itsekseen pystyssä ilman tukea. Kangas tosin on todella ylellistä ja kiiltää kauniisti ja luonnollisesti myös ompelutyö on huippuluokkaa. Hiha-aukkoja ja vyötäröä katsellessa huomaa, miten kovin hoikka prinsessa puvun sisällä on ollut. Sama muuten toistui muidenkin prinsessojen pukujen kohdalla. Hoikiksi heidät tietenkin tiesi, mutta kovin kapeita olivat pukujen vyötäröt silti livenä. Toinen huomio, joka tuli erityisen selväksi juuri kruununprinsessan asun kohdalla oli laahuksen merkitys. Erityisesti postauksen ensimmäisestä kuvasta näkee, kuinka suuren kokonaisuuden morsian ja morsiuslapset laahuksen vuoksi muodostavat.

(Gallerioiden kuvat voi klikata suuremmiksi ja selata niitä erillisessä näkymässä)

Kruununprinsessa Victorian puku muistuttaa monella tapaa kuningatar Silvian pukua. Upean perintöhunnun ja tiaran on annettu olla asussa pääosassa ja itse puku on klassisen yksinkertainen. Puvun helma on samaa tyyliä, kuin kuningatar Silvian siten, että sivusta katsoen tämänkin puvun helma näyttää ylösalaisin käännetyltä kallalta, vaikkakin jonkin verran suuremmalta. Kaikkein selvin yhteys pukujen välillä on kuitenkin laahus, jonka samankaltaisuutta en ollut näin selvästi kuvissa huomannut. Kruununprinsessan laahus on hieman pidempi, lähes viisimetrinen, mutta laahuksen malli on täsmälleen samanlainen muotoa ja ompeleita myöten. Kruununprinsessa Victorian tiedetään arvostavan perinteitä ja olevan tunteellinen ihminen, joten laahuksen samankaltaisuus äidin (ja samalla tietenkin tätien) laahuksen kanssa ei varmasti ole vahinko.

Melko koruttoman hääpukunsa seuraksi kruununprinsessa oli valinnut koristeellisemmat asusteet. Aivan ihanat solkikoristeiset korkokengät ovat Roger Vivierin käsialaa ja yksityiskohta on hänen tavaramerkkinsä. Samanlainen solki koristi myös käsilaukkua. Esillä oli myös pieni rasia, johon kruununprinsessa on säilönyt hiuksissaan olleen myrttikoristeen. Myrttihän on kuningasperheen tärkeä hääperinne ja rasia, johon on kirjoitettu onnentoivotus, on lahja kuningatar Silvialta, joka toimitti myrtin esikoistyttärelleen tämän hääpäivänä. Kuvia kruununprinsessan hunnusta löytyy kuningatar Silvian hääpukua käsittelevästä postauksesta.

Kruununprinsessa Victorialla ja prinssi Danielilla oli yhteensä yhdeksän morsiuslasta seuranaan ja mukana oli useampiakin tulevia hallitsijoita. Tytöt oli puettu silkkiorganzasta valmistettuihin täyspitkiin ja kapealinjaisiin pukuihin, jotka ovat selvästi saaneet vaikutteita kuningatar Silvian ja kuningas Kaarle Kustaan morsiustyttöjen asuista. Pojat puolestaan oli puettu klassisiin merimiesasuihin.

Näyttelyssä olivat esillä myös kruununprinsessa ja prinsessa Madeleinen iltapuvut, joita he käyttivät häidensä aattona. Kruununprinsessa Victoria osallistui tässä Elie Saabin luomuksessa hallituksen järjestämään juhlakonserttiin, sekä illalliselle. Puku on hennon roosaa silkkisifonkia ja pitsiä ja puku on kauttaaltaan koristeltu paljetein.

Tämä kruununprinsessan iltapuku on niinikään suurimman osan suursuosikki. Järkytän nyt teitä lukijoita kertomalla, etten tykkää siitä. Enkä muuten ihastunut siihen edes livenä. Onhan se yleisesti upea, sitä en kiistä, puvun valmistus on varmasti ollut aikamoinen prosessi. Mutta jotenkin tämä ei vain ole makuuni. Suurin syy taitaa olla tuo ruskeansävyinen laahus ja helma, joka näyttää joltakin kasvustolta.

Kruununprinsessa Victorian puvun vieressä seisoi prinsessa Madeleinen iltapuku, joka on myöskin libanonilaisen Elie Saabin suunnittelema. Prinsessa käytti pukua Grand Hotelissa illallisella.

Prinsessa Madeleinen puku on silkkisifonkia ja se on koristeltu oppaan mukaan luonnollisen värisillä paljeteilla. Minulle oli itseasiassa yllätys, kuinka tosiaan koko puvun pinta on täynnä paljetteja. En ollut ymmärtänyt, että metallinhohtoinen pinta muodostui näin pienistä osista. Puvun väriä on kuvista valitettavan vaikeaa sanoa, mutta livenä puku ei ollut niin hopeinen, kuin kuvissa on näyttänyt, vaan punertavampi.

22 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset hääpuvut -näyttely – Kruununprinsessa Victoria

  1. Minustakin Victoria on kaikkien aikojen kaunein kuninkaallinen morsian – ja hänen ja Danielin häät olivat ne kaikkein ihanimmat 🙂 Victoria oikein sädehti hääpäivänään ja rakkauden pystyi näkemään parista, varsinkin se Danielin puhe oli ihana!

    Victorian puku on yksinkertainen, mutta todella kaunis. Varmasti on haluttu ajattomuutta, tulevan kuningattaren hääkuvia kun tullaan katselemaan useiden vuosikymmenten ajan. Katsoin muuten jo siinä Silvia-postauksessa, että ihan samanlainen laahus kuin Victorian, varmasti tietoinen valinta.

    Tykkää

      • Kameetiara ei ole suurinpia suosikkejani sekään, paitsi häätiaran, jona se on täydellinen. En ole ikinä tykännyt siitä Silvialla Nobeleissa, mutta hän onkin yhdistänyt sitä väreihin ja esim. rusehtavaan. Mustan puvun kanssa se voisi toimia kieltämättä todella upeasti! Olisi ehkä jopa ainut oikeasti toimiva yhdistelmä valkoisen lisäksi. Kameetiara on jotenkin sellainen, että sen täytyy saada olla keskipiste ja puvun vain kehys tai tausta. Kun Silvia on yhdistänyt sitä osaksi pukua, lopputulos on ollut aika levoton.

        Tykkää

    • Ajattamuus on erittäin hyvä pointti, en tullut maininneeksi sitä postauksessa. Esimerkiksi verrattuna Madeleinen pukuun, varmasti yksi isoimmista vaatimuksista on ollut, että puvun täytyy kestää aikaa edes jotenkin. Toki esim. Silvian puku on hyvinkin aikansa tuote, mutta silti samalla jotenkin ajaton.

      Victoria oli yksinkertaisesti hääpäivänään lähes henkeäsalpaavan kaunis. Että voikin ihminen hehkua onnea niin, että se saa koko naisen loistamaan. Puku ei tosiaan ollut suurin suosikkini, mutta kokonaisuutena Victoria on kiistaton ykkönen. Ja erikseen täytyy kyllä mainita, että myös meikki ja hiukset olivat todella onnistuneet, eivät vain nämä ylle puettavat elementit.

      Tykkää

  2. Selvästikään Victorian onnea, onnellisuutta ja säteilyä ei ole haluttu peittää hörhelöihin. Vihdoin näkee kuvia näistä yksityiskohdista, kengistä yms. Olin nimittäin aika hämmästynyt näistä kengistä Victorialla. Nimittäin ovat niin eri tyyliset kuin puku. Ehkä hyväkin, että on, koska puku on niin yksinkertainen. Lyhyet hihat ja paljaat olkapäät herätti hämmästystä.

    Tykkää

    • Kengät ovat tosiaan aika erikoiset siinä mielessä, että niiden on todella selvästi ollut tarkoitus myös näkyä. Ja minusta valinta on osunut aivan nappiin, kauniit soljet olivat hauska yksityiskohta silloin harvoin, kun vilahtivat. Victoriallahan on nämä samat ainakin tummansinisenä, muistaakseni hääviikolla olivat ensimmäistä kertaa jalassa.

      Jos muuten joku yksityiskohta kiinnostaisi, sanokaa ihmeessä. Kuvia on reilusti enemmän, kuin olen julkaissut ja suurinta osaa voi zoomata aika reilusti. Voin siis muokata sieltä vielä muitakin kohtia esiin, kuin mitä olen postauksiin valinnut.

      Tykkää

  3. Harmi, ettei näitä hääkenkiä näe kunnolla itse häissä. Onneksi sentään nyt tuolla näyttelyssä. Piti taas fiilistellä ja katsoa pätkiä youtubesta.

    Luulen, että Victorian hääpuku kestää enemmän aikaa kuin äitinsä Silvian. Minusta on hienoa, että Victorian pukuun on otettu vaikutteita Silvian puvusta.

    Tykkää

    • Silloin, kun Victoria nousi ja lasketutui vaunuista ja muutamissa muissakin kohdissa vilahtivat, mutta eihän niitä tosiaan paljon näe, kun helmat ovat niin pitkiä.

      Nyt kun Victorian pukua katsoo, niin ajattomammalta tuntuu, kuin Silvian. Mutta voi olla, että ollaan vähän sokeita näille meidän aikakauden piirteille. Saattaa myöhemmin tuntua vahvastikin 2010-luvulta. Joskus olen miettinyt Katen pukua, jossa oli aika vahvojakin historiallisia vaikutteita, että miten se mahtaa kestää aikaa. Periaatteessa ei ole yhden aikakauden tuotos (eikä varsinkaan niin selvästi, kuin Dianan), mutta onko siinäkin puvussa kuitenkin sellaisia nykyaikaisia juttuja, että vanhenee silti.

      Tykkää

      • 1970-luvulla ja miksei jo aikaisemmin oli pitkät hihat ja korkea kaulus muotia. Ehkäpä silloin ei muuten olisi ollut ”kirkkoon asiaa” varsinkaan tulevalla kuningattarella. Mun vanhemmat on vihitty 1960-luvun loppupuolella. Äidillä oli suora polvipituinen mekko samantyylisellä kauluksella kuin Silvialla, eli hyvin aikansa puku.

        En ymmärrä, että mitä Dianan puvun suunnittelijat näkivät ja ajattelivat suunnitellessaan Dianalle sen puvun.

        Tykkää

        • Joo kyllä Silvian puvussa on vahvasti muodin vaikutteita siltä ajalta. Ja aika oli tosiaan eri ja samoin moraalikäsitykset. Kuninkaan sisarilla oli kaikissa pitkät tai pitkähköt hihat, mutta Christinalla kyllä sitten jo vähän avonaisempi pääntie. Mutta jos nyt ajattelee, niin nuo pitkät hihat ovat edelleen aika vahva normi kuninkaallisissa hääpuvuissa muualla kuin Ruotsissa. Äkkiseltään ei tule montaa muuta lyhythihaista mieleen, kuin Charlenen puku.

          Olisi kiinnostavaa tietää, mitä Diana mahtoi itse ajatella puvustaan myöhemmin. Sehän on nykypäivän näkökulmasta aika hirveä, jos suoraan sanotaan. Äärimmäisen vahvasti 1980-lukulainen ja vielä niin mahdottoman massiivinenkin. Diana oli kovin nuori, ehkä se vastasi hänen prinsessaunelmaansa.

          Belgian prinsessa Astridilla oli myös sellainen puku, ettei todellakaan ole kestänyt aikaa.

          Tykkää

          • Jotenkin tuntuu siltä, että Dianan ääntä ei kuunneltu ollenkaan, vaan suunnittelijat ottivat itselleen ohjat, koska pääsivät suunnittelemaan tulevan kruununprinsessan puvun. Oletko nähnyt dokumenttia Englannin kuninkaallisista häistä? Dokumentissa haastatellaan suunnittelijoita.

            Tykkää

            • Miten musta tuntuu, ettei Dianan ääntä kuunneltu oikein missään, eikä koskaan ainakaan alkuvuosina.

              Olen ainakin jonkun nähnyt, niitä taitaa olla useampiakin. Niiden suunnittelijoiden kannattaisi pitää aika matalaa profiilia, kun vaikka tyyliseikat jätettäisiin sivuun, esim. se että puku rypistyi jo kirkkoon tullessa ihan hirveästi, on ihan hirveä moka.

              Tykkää

  4. Kiitos Hovikirjeenvaihtaja näistä hääpukupostauksista, todella mielenkiintoista lukea näitä ja katsella kuvia, sillä näyttää siltä, että näyttely jää sittenkin näkemättä.
    Olen tylsästi niin samaa mieltä kanssasi siitä, että Victoria on kyllä ollut kaunein kuninkaallinen morsian, minkä televisiosta olen nähnyt.
    Piti ihan googlata morsiuslasten nimet, mutta joukossa olivat siis tulevat Hollanin ja Norjan kuningattaret sekä Tanskan kuningas, Victorian kummilapsia kaikki.

    Tykkää

    • Kiva, että olet tykännyt. 🙂 Oli kyllä niin kiva kokemus, että mielellään jaan kaikille tätä ”ilosanomaa”!

      Minusta tuo Victorian ja Danielin kummilapsikatras oli aika mainio, kun siellä olivat prinssi ja prinsessat, sekä ”tavalliset” lapset sulassa sovussa keskenään yhtä suloisina.

      Tykkää

  5. Victorian puku kertoo myös kantajastaan trendien lisäksi. Puku on linjakas ja elegantti kuten kantajansa.
    Totta on että häät olivat vertaansa vailla. Se onni ja rakkaus mikä välittyy pariskunnasta edelleen.
    Onko Hovikirjeenvaihtajalla tietoa mistä kankaat tulevat. On vaikea uskoa,että ruotsissa ommeltaisiin paljetteja käsin .

    Tykkää

      • Erittäin hyvä pointti molemmilla. Victorian puku on tosiaan Victorian tyyliä läpikotaisin, klassinen, elegantti ja majesteetillinen. Esimerkiksi Madeleinen puku näyttäisi Victorialla ihan oudolta kesämekolta ja Victorian puku taas ei sopisi Madden tyyliin, joka on paljon romanttisempi.

        Tykkää

    • Nämä iltapuvut ovat molemmat Elie Saabin suunnittelemia ja hänen pääateljeensa sijaitsee käsittääkseni Beirutissa, Libanonissa (Saab on siis libanonilainen) ja kaksi muuta ateljeeta Milanossa ja Pariisissa. Puvut on siis varmasti tehty ulkomailla. En tiedä, mikä on ruotsalaisen osaamisen taso, mutta tämä varmaan ylittää sen. Elie Saab on kuitenkin maailman ihan johtavia iltapukusuunnittelijoita. Hänen pukujaan on muuten nähty Victorialla aiemminkin ja erityisesti Luxemburgin suurherttuaperheen naiset suosivat häntä. Perintösuurherttuatar Stephanien ja prinsessa Clairen hääpuvut olivat Saabin suunnittelemat, tässä postauksessa siitä lisää. Todella upeita ja monimutkaisia molemmat!

      Tykkää

  6. Kiitos kovasti hyvistä kuvista niin pukujen kuin asusteidenkin osalta. On mielenkiintoista nähdä pukujen ja susteiden yksityiskohtia lähikuvissa. Tavanomaisissa lehdistökuvissa kun yksitysikohdat eivät tule esille. Kiitos siis oikein hyvistä ja informatiivisistä kuvista!

    Minusta kaikki hääpuvut ovat enemmän tai vähemmän aikakautensa tuote, toiset aikakaudet vaan näyttävät kauheammilta kuin muut. Minusta kaikki ruotsin prinsessat ovat olleet varsin kauniita ja säteileviä, vaikka pitää myöntää, että Victorian tyyli olisi lähinnä omaa makuani.

    Tykkää

    • Nauroin ääneen tuolle ”toiset aikakaudet vaan näyttävät kauheammilta kuin muut”! 😀 Aivan nappiin, näinhän se juuri on. Ja tässä tullaan juuri siihen, että me ollaan vähän sokeita omalle aikakaudelle. Voipi olla, että 20-30 vuoden päästä nauretaan näillekin, että olihan se silloin ihana, mutta jestas kun on 2000-lukulaista.

      Se on myös totta, että väkisinkin näissä tykästyy siihen, mikä on omaa makua ja tyyliä lähinnä. Minulle Victoria on aivan liian klassinen, kun taas Madden puvussa viehättää boheemius. Oma tyylini ei ole yhtä romanttinen tai koristeellinen, mutta sellainen maanläheinen kesämekkolook on mun makuun.

      Tykkää

  7. Victorian ja Danielin häät ovat kyllä ihan ykkönen niistä kuninkaallisista häistä, jotka itse olen nähnyt. Victoria oli kyllä todella kaunis ja puku sopi hänelle täydellisesti. Pidän Victorian puvusta, se on yksinkertaisen kaunis ja yläosa on hienon erilainen verrattuna muihin kuninkaallisiin hääpukuihin. Yksinkertainen puku ja näyttävämmät asusteet sekä kaunis kimppu ja onnea hehkuva nainen muodostivat täydellisen kokonaisuuden. Morsiusneitojen sekä -poikien asut ovat myös hienot ja lapset kyllä olivat todella suloisia ja onnistuivat tehtävässään hienosti hääpäivänä. 🙂

    Elie Saabin puvut ovat kyllä oikeita taidonnäytteitä. Ne ovat mielestäni näyttäneet kauniilta ja ovat vieläkin. Itse en kauheasti paljeteista pidä, mutta puvut ovat silti upean näköisiä.

    Tykkää

    • Yläosan leikkaus, varsinkin takaa, on kyllä tämän puvun ykkösjuttu. Ja kuten sanoit, verrattuna muihin kuninkaallisiin pukuihin, tosi erilainen. Aika monta sellaista ollaan nähty, jossa on pitkät hihat, V-aukko ja selästä peittävä. Victorian puku on kaunis poikkeus. Ja itseasiassa, jos tuota laahusta ei olisi, tämä voisi melkein olla jonkun tavallisenkin morsiamen puku. Niin moderni ja toisaalta klassinen, mutta perinteiset ”kuninkaalliset” piirteet puuttuvat.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.