Tanskan kuninkaallinen tiarakokoelma – Osa 1

Pääsimme taannoin ihastelemaan Tanskan kuninkaallisen perheen tiaroita käytännössä, kun kuningatar Margareeta, kruununprinsessa Mary ja prinsessa Marie osallistuivat uudenvuodenjuhlaan Kööpenhaminassa. Naiset olivat valinneet tiaroistaan upeimmat tähän tärkeään tilaisuuteen ja vaikka Tanskan kuningashuoneen tiarakokoelma ei olekaan yhtä suuri, kuin osalla muista Euroopan hoveista, mahtuu mukaan tosiaan varsinaisia kaunottaria. Olemme vetäneet yhteen aiemmin Ruotsin (osat 1 ja 2), Norjan (osat 1 ja 2) ja Espanjan tiarakokoelmat, sekä kuningatar Elisabetin henkilökohtaiset tiarat, koostetaan nyt vuorostaan tanskalaista kimallusta. Tässä ensimmäisessä osassa tutustumme kuningatar Margareetan ja kruununprinsessa Maryn tiaroihin ja toisessa osassa sitten prinsessa Marien ja prinsessa Benedikten, sekä muutamiin erikoisempiin tiaroihin, jotka kokoelmaan kuuluvat tai prinsessojen käytössä nähdään.

Embed from Getty Images

Kuten monissa muissakin kuningashuoneissa, myös Tanskassa osa korukokoelmasta on säätiöity. Tämä tarkoittaa, etteivät korut ole kenenkään, edes hallitsijan, henkilökohtaista omaisuutta, vaikka yleensä hallitsija kokoelmaa hallinnoikin. Jalokivien säätiöimisen kiistaton etu on se, ettei niitä koske perintölainsäädäntö tai -verotus, mikä puolestaan pitää korukokoelman koskemattoma. Tällaisia koruja ei tarvitse jakaa monarkin kuollessa, eikä niitä jouduta myymään perintöverojen kattamiseksi. Usein säätiöiminen johtaa myös tiaroiden laajempaan käyttöön, kuten olemme nähneet esimerkiksi Ruotsissa ja Alankomaissa tapahtuvan. Tanskassa näin ei ole varsinaisesti tapahtunut, sillä suurin osa tiaroista ei kuulu säätiölle ja kuningatar Margareeta on hiukan pihin maineessa, mitä tulee tiaroiden jakamiseen miniöiden kanssa. Hurjan suuri kokoelma ei tosin myöskään ole, joten lainattavaakaan ei olisi loputtomasti.

Yksi tiara, jota kuningatar ei edes voisi lainata, vaikka haluaisi, on kruununjalokiviin kuuluva smaragditiara. Tätä vuodelta 1840 peräisin olevaa tiaraa kuningatar ei voi myöskään viedä pois maasta, vaan näemme sitä lähinnä harvakseltaan uudenvuodenjuhlissa tai muissa suurissa tilaisuuksissa Tanskan sisällä. Tiara, jonka vanhimmat smaragdit ovat peräisin 1700-luvun alkupuolelta, kuuluu korusettiin, jonka muut osat ovat kaulakoru, rintaneula ja korvakorut.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Smaragditiara on kruununjalokivistatuksensa vuoksi ehkä arvokkain kuningatar Margareetan tiaroista, mutta kokoelman varsinainen päätiara on kuitenkin uudenvuodenjuhlissakin nähty Pearl Poiré -tiara, jonka nimi johtuu sen päärynänmuotoisista helmistä. Tässä 1820-luvulta peräisin olevassa tiarassa on 18 suurta helmeä, jotka roikkuvat timanttikoristeisista kaarista. Tiaran alkuperä on Preussissa, jossa prinsessa Louise sai sen häälahjaksi isältään mennessään naimisiin Alankomaiden prinssi Frederikin kanssa. Tanskaan tiara päätyi Ruotsin kautta, jonne prinsessa Louisen tytär vei sen mukanaan naituaan Ruotsin kuningas Kaarle XV:n. Kuningatar Lovisan tytär, Louise nimeltään kuten äitinsä ja isoäitinsäkin, puolestaan sai tiaran mukaansa Tanskaan avioutuessaan Tanskan kuningas Frederik VIII:n, kuningatar Margareetan isoisän isän kanssa. Tanskassa tuore kuningatar ryhtyi käyttämään tiaraa yhdessä Egyptin kediiviltä häälahjaksi saamiensa kaulakorun ja korvakorujen, sekä isoäidiltään perimänsä rintakorun kanssa ja sittemmin koruista on muodostunut yhtenäinen korusetti, jonka näemme usein kuningatar Margareetallakin. Helmitiara kuuluu kuningashuoneen korusäätiöön, mutta perinteisesti sitä käyttävät vain kuningattaret.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kuningatar Margareetan henkilökohtaiseen kokoelmaan kuuluu sitten useampia tiaroita. Mielenkiintoisin niistä on pääasiassa Floral Aigrette -nimellä tunnettu timanttitiara, joka voidaan joko asettaa runkoon, kuten kuningattaren äiti kuningatar Ingrid sitä käytti tai vaihtoehtoisesti irrottaa tiaran kolme osaa toisistaan ja kiinnittää ne suoraan kampaukseen, kuten kuningatar Margareeta yleensä tekee. Kukka-aiheinen tiara on peräisin 1850-luvulta ja sen alkuperäinen omistaja oli mahdollisesti kuningatar Margareetan isän, kuningas Frederik IX:n äidinpuoleinen isoäiti Venäjän suuriruhtinatar Anastasia Mikhailovna. Kuningas osti tiaran vuonna 1963 tanskalais-amerikkalaiselta tenorilta Lauritz Melchiorilta ja antoi sen vaimolleen, joka käytti sitä ensimmäisen kerran tyttärensä ja ranskalaisdiplomaatti Henri de Laborde de Monpezatin häissä vuonna 1967. Kuningatar Margareeta puolestaan käytti tiaraa omien poikiensa häissä, sekä vuosien varrella monissa muissakin tilaisuuksissa. Välillä näemme vain korun ”sivuosat”, välillä kaikki kolme, riippuen tilaisuuden juhlavuudesta ja kuningattaren kampauksesta.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Toinen kuningatar Ingridiltä peritty tiara on Baden Palmette, joka koostuu sydämenmuotoon asetelluista palmunlehvää muistuttavista timanttikoristeista. Tämän tiaran näemme kuningattarella usein hänen ollessaan häävieraana, mikä varmasti johtuu sen romanttisesta muodosta. Kuten Pearl Poiré -tiara, myös Baden Palmette liittyi Tanskan kuningashuoneen kokoelmaan Ruotsiin tehdyn mutkan kautta ja tämäkin tiara on alunperin peräisin Preussista, jossa se niinikään oli alunperin häälahja. Tämä tiara ei ole kokoelman suurimpia helmiä ja sitä ovat kuningatar Margareetan lisäksi käyttäneet myös esimerkiksi hänen molemmat sisarensa nuorempina. Tämä tiara olisi myös yksi niistä, joita voisi joskus lainata perheen nuoremmille naisille, joista varsinkin prinsessa Marien tyyliin sydäntiara sopisi vaivattomasti.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Toinen pienempi tiara, joka toivottavasti nähdään joskus vaikkapa prinsessa Isabellan hiuksilla on kuningatar Margareetan turkoositiara. Tämä pantamainen ja pienikokoinen tiara koostuu pienistä jalokivikoristeisista kukista, jotka muistuttavat päivänkakkaroita ja sehän sopii mainiosti kuningatar Margareetalle, jonka lempinimi tunnetusti on päivänkakkaraa tarkoittava Daisy (ranskaksi marguerite). Yleisen käsityksen mukaan tiara on peräisin kuningatar Ingridin äidiltä, Ruotsin kruununprinsessa Margaretalta, jonka lempinimi niinikään oli Daisy. Tiara muodostetaan kahdesta käsirenkaasta ja settiin kuuluu myös korvakorut ja kolme rintaneulaa.

Embed from Getty Images

Kuningatar Margareetan kokoelmaan kuuluu vielä kaksi uudempaa, keltakultaista tiaraa, joista varsinkin toinen on hyvin persoonallinen, ellei jopa outo. Jätämme ne kuitenkin seuraavaan postaukseen ja tarkastelemme vielä lyhyesti kruununprinsessa Maryn tiaroita. Viime vuoden maaliskuussa, jolloin kahden seuraan liittyi kolmas, kävimme kruununprinsessan pienen, mutta kauniin kokoelman tarkemmin läpi ja siksi nyt riittänee hieman ylimalkaisempi listaus.

Kruununprinsessa Maryn tiaroiden ehdoton kuningatar on luonnollisesti rubiinitiara, jonka näimme jälleen uudenvuodenjuhlassa. Kuningatar Ingrid jätti ehdottoman suosikkinsa koruineen tyttärenpojalleen kruununprinssi Frederikille, jotta tulevalla kruununprinsessalla olisi riittävän arvokas korusetti käytettävänään. Timanttipäällysteisistä viininlehdistä ja ”rubiinimarjoista” koostuva tiara onkin kookas, kaunis, poikkeuksellinen ja ennen kaikkea vanha, sillä sen alkuperä voidaan jäljittää aina Napoleonin kruunajaisiin saakka, vaikka tiara ei tosin 1800-luvun alussa aivan tältä näyttänytkään. Tanskaan tiara päätyi jälleen Ruotsin kautta ja kuten sanottua, kuningatar Ingrid teki siitä varsinaisen tavaramerkkinsä. Kruununprinsessa Mary on rohkeasti muunnellut tiaraa, sekä etenkin siihen kuuluvia korvakoruja, kaulakorua ja rintakorua saadakseen setistä hieman monikäyttöisemmän.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kaksi muuta kruununprinsessa Maryn tiaraa ovat ilmeisesti hänen henkilökohtaisesti omistamiaan. Pitkään rubiinitiaran rinnalla palveli vain kruununprinsessan appivanhemmiltaan häälahjaksi saama pieni timanttitiara, joka ei ole koskaan kuulunut suurten tiarasuosikkien joukkoon. Tiaralla ei ole hienoa historiaa kuninkaallisissa piireissä, sillä se hankittiin tuoreelle kruununprinsessa mitä ilmeisimmin huutokaupasta. Sen verran monikäyttöinen koru kuitenkin on, että sitä voi käyttää kaulakoruna ja nykyään siitä on olemassa myös helmikoristeinen versio kruununprinsessan muokattua hieman tätäkin korua.

Toinen timanttitiara on uusi hankinta, jonka kruununprinsessa teki tanskalaisessa huutokaupassa maaliskuussa 2012. 1900-luvun alusta peräisin oleva tiara koostuu timanteista, rubiineista ja spinelleistä, jotka on istutettu 14 karaatin kultaan ja hopeaan. Tämäkin tiara on irrotettavissa kehyksestään ja käytettävissä kaulokoruna.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Seuraavassa postauksessa tutustumme prinsessa Marien käyttämään kukkatiaraan, molempien prinsessojen moderneihin lainatiaroihin, sekä kuningatar Margareetan erikoisempiin tiaroihin. Lisäksi otetaan mukaan prinsessa Benedikten tiarat, vaikka niistä osa kuuluukin periaatteessa saksalaiselle Sayn-Wittgenstein-Berleburgin suvulle.

Mainokset

24 kommenttia artikkelissa “Tanskan kuninkaallinen tiarakokoelma – Osa 1

 1. Nämä tiarapostaukset kuuluvat ehdottomasti suosikkeihini, niin kiva katsella upeita koruja ja oppia samalla kaikkea kiinnostavaa nippelitietoa niistä 🙂 Margareetan tiaroista oma suosikkini on upea smaragditiara. Floral Aigrette ei sinänsä ole mikään erikoinen tiara, mutta tykkään tuosta tavasta miten sen voi ”levittää” lähes pään ympäri!

  Täytyy kyllä sanoa, että Tanskassa tiaroiden jako on mennyt nappiin, rubiinitiara sopii upeasti Maryn tummiin piirteisiin ja se kukkatiara Marielle. Silti olisi kiva nähdä heidät joskus lainatiaroissa, varsinkin Marie jolla vain yksi ja ainut tiara käytössä.

  Eilen tuli muuten Tanskasta kiitokset joulukortista, ikävä kyllä ei kuvallista korttia… Mutta kiva että kuitenkin vastasivat 🙂

  Tykkää

  • Floral Aigrette on tosiaan mielenkiintoinen ja onneksi se on päätynyt kuningattarista juuri Margareetan käsiin, koska hän viitsii ja haluaa kokeilla erilaista. Hän on sanonutkin, että on mukavaa kokeilla sitä erilaisissa kampauksissa ja että kampaajakin näyttää tykkäävän. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä tämä joskus Marylla, joka myös mielellään varioi ja kokeilee uutta!

   Tanskasta tuntuu tulevan sellaisia pieniä tekstikortteja, mutta mukavaa, että edes sellainen! Sain muuten viime vuonna kuningattarelta ja prinssi Henrikiltä kiitokset tanskaksi, yleensä kaikki vastaavat englanniksi. Mun saldo on edelleen yksi, missä viipyvät?!

   Tykkää

 2. Oih! Kokoelma on ehkä pieni, mutta sisältää upeita tiaroita! Margareetassa on sellaista kuninkaallista tyyliä ja ryhtiä, kantaa tiaroitaan todella, no kuningatarmaisesti, ja vielä usein yhdistettynä todella vahvoihin ja persoonallisiin pukuihin.

  Miksiköhän kokoelma on tosiaan niin pieni ja nopeasti listattavissa vaikka monarkia on Euroopan vanhin? Onko tiaroita päätynyt avioliittojen kautta muualle, vai mistähän johtuu? Ja samalla kun ihmettelee kokoelman pienuutta, sopii toki muistaa että onhan tämä pienikin kokoelma valtavan arvokas.

  Tykkää

  • Jos joku hallitsee sellaisen oikein näyttävän kuningatarmaisen tyylin, niin Margareeta. Välillä asut ovat melkein rooliasuja, mutta silti jotenkin upeita. Ja kun hän on niin suuri persoona, ei myöskään huku vaatteisiinsa vaan purjehtii aina ylväästi paikalle kaikessa krumeluurissaan.

   Minäkin kuulisin mielelläni, miksi kokoelma on niin pieni. Itse en taustoja kovin hyvin tunne, mutta se nyt ainakin tulee mieleen, että koska kuningattarella on kaksi sisarta, siinä kohtaa jo on vuotanut tiaroita ulkomaille. Benedikte vei mukanaan kaksi ja samoin teki Anne-Marie. Joitakin ehkä matkasi myös Norjaan silloin, kun prinssi Carl ja prinsessa Maud matkustivat Norjaan ruvetakseen kuningaspariksi? Ja missä ovat kaikki vanhemmat tiarat, kun suurin osa tuntuu tulleen Ruotsista morsianten mukana?

   Tykkää

   • Tämä tiaraokokelman pienuus vaatii kyllä vähän pohdintaa ja jonkun historiaa paremmin tuntevan tietoja. Tuskin Tanskan hovi on edes ollut yhtä varakas, kuin vaikkapa Iso-Britannian tai Alankomaiden. Näiden jalokiviholvit ovat arvatenkin saaneet täytettä myös siirtomaa-aikojen seurauksina, onhan Iso-Britannia ollut melkoinen maailmanvalta ja omat siirtomaansa oli myös Hollannilla. On vähän eri asia hallita Färsaaria, Grönlantia ja Islantia 😀 (Okei, onhan se Naasut -tiara 🙂 )

    Tanskan prinsessoja on naitu muihin hoveihin jo aiemmissakin sukupolvissa, esimerkiksi Kristian IX:n tyttäriä naitiin niin Iso-Britanniaan, Venäjälle kuin Saksaan -tosin mukana siirtyneistä tiaroista en tiedä.

    Tykkää

    • Uskon, että mainitsemasi ovat varmasti vaikuttaneet osaltaan kokoelmaan kokoon. Rikkaudet ovat olleet varmasti toisenlaisia siirtomaavalloilla (edelleenhän Tanskan kuninkaalliset eivät ole kovin rikkaita, eli omaisuutta ei ole samalla tavalla säilynyt, kuin monilla muilla) ja lisäksi mailla, joilla oli valtaa ja vaikutusta ympäri maailmaa, oli myös ystäviä ympäri maailmaa, mikä usein tarkoitti merkittäviä jalokivilahjoja esim. häiden yhteydessä.

     Ulkomaille naidut morsiamet ovat tosiaan ”ongelma” tiaroiden suhteen, vaikka toki Tanska on ollut saamapuolellakin. Uskon, että kaikki prinsessat ovat jotain vieneet mukanaan, jos vain viemistä on ollut, vaikka sitten määränpäänä olisi ollut rikas hovi vaikkapa Venäjän tapaan. Täytyy toivoa, että Benedikte ja Anne-Marie ymmärtävät palauttaa edes isommat tiaransa takaisin Tanskaan, koska vähemmän heidän tyttärillään niille kuitenkin on jatkossa käyttöä.

     Tykkää

 3. Floral Aigrette on yksi suosikkitiaroista, lähes ainut, mitä Tanskassa on. Vihreä ei kuulu suosikkivärejäni, joten en niin pidä smaragditiarasta. Löytyykö Floral Aigretesta kuvia, jossa se on ns kokonaisena.

  Tykkää

 4. Onpa sääli, ettei tuota smaragditiaraa nähdä useammin! Olen kumminkin aika hyvin tutustunut kuninkaallisiin koruihin enkä muista ikinä törmänneeni siihen! Toivottavasti Mary käyttää smaragditiaraa enemmän kuin Margareeta nykyään, kun hänen aikansa tulee. Se varmasti sopisi hänelle erinomaisesti, niin kuin myös Naasut-tiara (joka varmaan sitten tulee osa kakkosessa😄)
  Kokoelma on kyllä verrattain pieni, mutta kaikki nämä tiarat ovat kauniita! Marylle sopii kyllä valtavan hyvin tuo rubiiniparure, ja hän on tehnyt siitä valtavan monikäyttöisen.

  Tykkää

  • Joissakin vanhemmissa muotokuvissa kuningatar käytti smaragditiaraa, mutta useimmiten tuntuu nykyään valitsevan helmitiaran. Uudenvuoden juhlissa smaragditiara on viimeksi esiintynyt itseasiassa toissa vuonna ja sitä edellisenä, eli 2015 ja 2014. Mutta tosiaan ei ulkomailla, joten nämä kuvatummat ja tutummat tilaisuudet, kuten häät, jäävät aina väliin. Naasut tulee seuraavassa, laskin sen moderneihin! 🙂

   Kaikki eivät pidä siitä, että Mary on muokannut rubiinikoruja niin paljon, mutta minusta ne ovat kyllä upeat. Ja juuri tuo monikäyttöisyys on tärkeää. Nythän hän pystyy käyttämän korusetin osia vähän arkisemmissakin tilaisuuksissa, mutta alkuperäisessä muodossaan ne olisi ollut pakko varata vain todella suuriin juhliin, koska olivat niin massiiviset.

   Tykkää

    • Tiarat on vähän sellaisia, että kampauksella ja ihan pään ja kasvojen muodolla on vaikutusta siihen, mikä kenellekin sopii. Rubiinitiaraa on muokattu selvästi juuri niin, että istuu paremmin. Ainut selvä miinus minusta on se, että tiara on nyt lyhyempi. Ennen se jatkui sivuilla pidemmälle taakse ja oli minusta siltä osin kauniimpi.

     Tykkää

 5. Mahtavaa, että kirjoitat koosteen Tanskan tiarakokoelmasta! Ainakin minulle tämä kokoelma on jäänyt jotenkin vieraaksi, lähinnä tunnistan Maryn käytössä olevat tiarat ja Marien kukkatiaran, mutta Margareetan tiarat eivät oikein ole jääneet mieleen.

  Minusta on todella harmi, että Margareeta ei lainaile tiaroja miniöilleen. Kokoelma on toki aika pieni ja ehkä halutaan pitää erillään kuningattaren tiarat ja prinsessojen tiarat, mutta silti. Luulisi, että joitain pienempiä tiaroita voisi lainailla Marylle ja Marielle. Toki heillä molemmilla on jo erittäin kauniit tiarat käytössä, mutta vaihtelun vuoksi olisi kiva nähdä näitä muitakin.

  Tämän postauksen tiaroista eniten sykähdyttää tuo Maryn rubiinitiara. Se on vaan niin mielettömän upea! Floral Aigrette oli minulle täysin uusi tuttavuus ja näytti erittäin hauskalta tiaralta. 🙂

  Tykkää

  • Johtuu varmaan juuri siitä kokoelman pienuudesta, että on vähän vieraampi. Margareetakin tuppaa käyttämään useimmiten tuota helmitiaraa ja Mary ja Marie toki omiaan. Tanskasta ei myöskään ole niin kauheasti yleensä kuvia tarjolla, vaikka useinkin tiaroita käyttävät kyllä. Ruotsista taas on kaikki tiarat kohta nähty Nobeleissa ja lähikuvissa. 🙂

   Minä aina valitan, ettei Margareeta lainaa (ja tuossa postauksessakin teen niin), mutta kun oikein miettii, ei siellä kyllä hirveän montaa ole, joita voisi lainata. Baden Palmette toki ja ehkä osia Aigrettesta myös ja johonkin sopivaan asuun voisi kyllä tuo turkoositiarakin sopia, ainakin Marielle. Mutta onhan se tylsää, että Mariellekin on käytännössä aina sama. Onneksi Mary on vähän saanut laajennettua kokoelmaa. Uusin tiara on minusta tosi kaunis ja helmetkin paransivat tosi paljon häätiaraa. Eli vähän sentään vaihtelua.

   Aigrettesta kannattaa kyllä googlata kuvia, ihan pelkkä tiaran nimi riittää. Aika monenella tavalla Margareeta on sitä käyttänyt!

   Tykkää

   • Harmi ettei Marylla ole enemmän ns. pikkutiaroja käytettävissä. Häätiarasta en oikein pidä, toki helmiversiona se on hienompi kuin ilman. Mielestäni Margareeta voisi muutamien tiarojen kanssa tehdä samoin kuin Silvia Ruotsissa, että ovat kaikkien käytössä.

    Tykkää

 6. Melko pieni on tosiaan tiaravalikoima Tanskassa. Yksi niistä lähti ainakin Alexandran mukaan, kun hän ja Joachim erosivat. Oliko se Drop tiara, jonka kuningatar sai 18-vuotis lahjaksi?
  Kyllä suosikkejani on Maryn rubiinitiara ja kuningattaren helmitiara. Se sopii varmasti Marylle upeasti, kun hän sen sitten aikanaan kutreilleen saa. Elise

  Tykkää

  • Alexandrine Drop -tiara ja tosiaan, lähti Alexandran mukaan. Suuri menetys kokoelmalle minusta, on tosi kaunis! Siitä hiukan lisää sitten jatkopostauksessa.

   Helmitiarakin tosiaan sopii varmasti hienosti Marylle. Hänellä on jotenkin sellaiset kasvot ja mittasuhteet, että hänelle ylipäätään tiarat sopivat ja tietysti tummissa hiuksissa pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Margareetan tiaroista oikeastaan tuo Baden Palmette on ainut, joka on minusta jotenkin turhan pikkunätti kaikkine sydämineen Marylle, muut sopivat varmasti hienosti. Ehkä Baden Palmette voisi sitten joskus olla Isabellan tiara?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s