Kruununprinsessa Victoria – Euroopan kummitäti

Ison-Britannian kuningatar Victoria naitti yhdeksän lastaan menestyksekkäästi eri puolille Eurooppaa ja ansaitsi samalla itselleen liikanimen Euroopan isoäiti. Kun hypätään vajaat parisataa vuotta eteenpäin ja Ruotsiin, löydetään toinen Victoria, Euroopan kummitäti. Lapsirakas tuleva hallitsija on ollut toivottu kummi vastasyntyneille, sillä kruununprinsessa lisäsi tänä vuonna jo kuudennentoista jäsenen kummilapsikatraaseensa, johon kuuluu niin sukulaisten ja ystävien lapsia, kuin kolme kruununperillistäkin.

Viime keväänä Tukholman Kuninkaanlinnan kirkossa vietettiin kastejuhlaa, jossa pääosassa oli kuningas Kaarle Kustaan sisarenpojan Gustaf Magnusonin ja vaimonsa Vickyn esikoinen. Kahdeksan kuukauden ikäinen pikkutyttö sai nimekseen Désirée isoäitinsä prinsessa Christinan vanhemman sisaren mukaan ja löytyypä tuo nimi myös kruununprinsessa Victorian nimirimpsusta. Serkun pieni tytär on kruununprinsessa Victorian kuudestoista kummilapsi.

Ensimmäisen kerran kruununprinsessasta tuli kummitäti jo alle parikymppisenä, kun kuningatar Silvian veli Jörg Sommerlath ja tämän Simone-vaimo pyysivät häntä tyttärensä Vivienin kummiksi. Hieman myöhemmin Victorian kummilapsiin liitettiin myös toinen Sommerlath-tyttö, tällä kertaa Giulia, kruununprinsessa Victorian serkun, Thomas Sommerlathin tytär. Aikaa on kulunut, sillä näin kauniita nuoria naisia osallistui prinsessa Madeleinen häihin kesällä 2013.

Äidin puolelta kruununprinsessan kummilapsijoukkioon kuuluu vielä toisen serkun, Patrick Sommerlathin Leopold-poika. Isän eli kuningas Kaarle Kustaan puolelta taas kruununprinsessan kummilapsia ovat kuninkaan sisaren, prinsessa Margarethan tyttären, vapaaherratar Sybilla von Dincklagen tytär Madeleine ja toisen sisaren, prinsessa Désiréen tyttären, vapaaherratar Kristina-Louisa Silfverschiöldin poika Ian de Geer. Lisäksi kruununprinsessa Victoria on pikkuserkkunsa Saksi-Coburg-Gothan perintöprinssi Hubertuksen tyttären, prinsessa Katharinan kummitäti. Saksaan sukujuuret käyvät kuningas Kaarle Kustaan äidin, prinsessa Sibyllan kautta.

Hääpäivänään kruununprinsessa Victoria antoi kummilapsilleen tärkeän tehtävän. Morsiusparin kymmenestä morsiuslapsesta kahdeksan oli kruununprinsessan kummilapsia ja mukana olivat kaikki kolme Sommerlathia, sekä vapaaherratar Madeleine von Dincklage ja vapaaherra Ian de Geer. Heidän lisäkseen seurueeseen kuuluivat prinssi Danielin sisaren tyttäret, sekä Tanskan prinssi Christian, Norjan prinsessa Ingrid Alexandra ja Alankomaiden prinsessa Catharina-Amalia, kruuununprinsessa Victoria kummilapsia hekin.

Sukulaislasten lisäksi kruununprinsessaa on pyydetty useammankin ystävän lapselle kummiksi. Tällaisia kummilapsia kruununprinsessalla on kolme, Leonie Perssonin poika Ian, Andrea Engsällin tytär Diana ja Caroline Kreuger Nilssonin ja Jesper Nilsson tytär Isabella. Kaikkien kolmen äidit ovat kruununprinsessan läheisimpiä ystäviä ja heistä ainakin Leonie ja Caroline ovat tunteneet Victorian aivan lapsesta saakka.

Kruununprinsessa Victorian omat kummit ovat Norjan kuningas Harald V, Alankomaiden ex-kuningatar, prinsessa Beatrix, kruununprinsessan täti prinsessa Désirée ja kuningatar Silvian veli, Ralf Sommerlath. Nuoremman polven kummisuhteissa ovat heijastuneet myös nämä suhteet prinsessa Désirée tyttärentyttären ja Ralf Sommerlathin pojanpojan Leopoldin muodossa. Läheiset suhteet kruununprinsessalla on myös myös Norjan ja Alankomaiden kuningasperheisiin, joissa hänellä on niin ikään kummilapset. Vuoroin vieraissa ollaan myös siinä mielessä, että prinsessa Estellen kummeiksi pyydettiin kolmen kruununprinsessan oman kuninkaallisen kummilapsen vanhempia.

Kuninkaallisia kummilapsia kruununprinsessalla on siis yhteensä kuusi. Ensimmäinen heistä oli kruununprinsessan pikkuserkun, Kreikan kruununprinssi Pavlosin ja kruununprinsessa Marie-Chantalin vanhin poika, prinssi Constantine Alexios, joka syntyi vuonna 1998. Seuraavat kolme olivat kaikki tulevia kruununperillisiä ja hallitsijoita, mutta samalla myös kruununprinsessan ystävien lapsia. Vuonna 2003 syntyi Alankomaiden kuningas Willem-Alexanderin ja kuningatar Maximan esikoinen, Oranian prinsessa Catharina-Amalia, seuraavana vuonna Norjan kruununprinssiparin prinsessa Ingrid Alexandra ja sitä seuraavana Tanskan kruununprinssiparin esikoinen prinssi Christian. Vuonna 2008 joukon jatkoksi liittyi vielä Belgian kuningas Philippen ja kuningatar Mathilden nuorempi tytär prinsessa Eléonore. Kummitytöistä prinsessa Catharina-Amalia ja prinsessa Eléonore kantavat nimirimpsussaan Victoria-nimeä.

Helmikuussa 2014 puolestaan syntyi kruununprinsessan sisaren, prinsessa Madeleinen Leonore-tytär, jonka ainoa kuninkaallinen kummi kruununprinsessa oli. Kummitätivalinta oli kuitenkin hyvin odotettu, sillä kuninkaalliset siskokset ovat hyvin läheisiä. Reilun viikon päästä kastetaan prinsessa Madeleinen toinen lapsi, prinssi Nicolas, mutta tällä kertaa odotetaan prinssi Carl Philipin saavan kunnian olla sisarensa lapsen kummi.

Ruotsin prinsessa Leonoren ristiäiset, kruununprinsessa Victoria kummitäti

(c) Anna-Lena Ahlström – Kungahuset.se

Mutta mikä on kruununprinsessan taika? Miksi häntä kysytään uudelleen ja uudelleen pienten vauvojen läheiseksi ja yhdeksi omista aikuisista? Haitaksi ei varmasti ole, että Victoria on tuleva kuningatar. Mikäs sen mukavampaa, kuin kutsua maan suurin julkkis lapsen synttäreille. Mutta jotenkin arvelen, että tähän perustuvat pyynnöt kruununprinsessa on kohteliaasti torjunut. Hyviä ystäviä on tietysti tapana pyytää omien lasten kummeiksi ja varsinkin tuleville kuningattarille kruununprinsessalla on varmasti paljon annettavaa saman kokeneena. Lapsirakkaudestaan usein puhunut kruununprinsessa Victoria on kuitenkin myös mitä  ilmeisimmin hyvin lämmin ihminen. Ystävällinen ja mukava, välittävä ja luotettava, sellainen, jonka toivot lapsellesi läheiseksi.

Tässä vielä linkkejä videoihin kastetilaisuuksista: Prinsessa Catharina-Amalia, prinsessa Ingrid Alexandra, prinssi Christian ja prinsessa Leonore.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Kruununprinsessa Victoria – Euroopan kummitäti

  1. Kiitos jälleen kerran ihanasta postauksesta! 🙂 Tiesin, että Victorialla on monta kummilasta, mutta että kuusitoista. Se onkin jo aika paljon. Ymmärrän hyvin miksi Victoriaa on pyydetty niin monen lapsen kummiksi. Niin kuin jo sanoit, hän on lämmin ja välittävä ihminen ja juuri kuninkaallisille lapsille hän on varmasti hyvä roolimalli ja tukija. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s