Kuninkaalliset hääpuvut -näyttely – Prinsessa Lilian

Aloitimme Ruotsin kuninkaallisten hääpukujen käsittelyn itseoikeutetusti kuningatar Silvian äärimmäisen yksinkertaisesta 1970-luvun puvusta. Jatketaan tänään samalla linjalla, sillä vuosi on sama ja tyylikin lähestulkoon yhtä yksinkertainen. Kuningas Kaarle Kustaan setä, prinssi Bertil ja tämän pitkäaikainen kumppani Lilian Craig avioituivat puolisen vuotta kuningasparin jälkeen ja tuleva prinsessa Lilian asteli Drottningholmin linnan kappelin alttarille jäänsinisessä silkkipuvussa. Kungliga brudklänningar -näyttelyssä puku jäi väkisinkin hieman muiden asujen varjoon, mutta omanlaistaan kauneutta oli myös tässä leningissä ja se ansaitsee oman postauksensa. Lopusta löytyy myös kuvia kaikkien viiden hääparin kutsuista, menukorteista ja ohjelmalehtisistä.

Ruotsin prinsessa Lilianin hääpuku, kuninkaalliset hääpuvut, kuninkaallinen hääpukunäyttely, Kungliga brudklänningar, Tukholma

Prinsessa Lilian ja prinssi Bertil avioutivat vain muutaman kuukauden kuningasparin jälkeen, joulukuussa 1976. Prinssi oli joutunut odottamaan avioitumisen kanssa, sillä puolisoksi olisi tarvittu kuninkaallinen, jotta oikeus kruununperimykseen olisi säilynyt. Kun nuori kuningas Kaarle XVI Kustaa sitten meni naimisiin ja jälkikasvua voitiin alkaa odottaa, oli vanhan prinssin vihdoin mahdollista asettaa oma elämänsä etusijalle. Suurta juhlapäivää varten tuleva prinsessa Lilian kääntyi luottosuunnittelijansa puoleen ja hääpuku annettiin brittiläisen Elizabeth Wondrakin tehtäväksi. Naisten yhteistyö oli alkanut jo 1950-luvulla ja prinsessavuosiensa aikana Lilian tilasi Wondrakilta kymmeniä juhla- ja edustusasuja. Lopputulos oli iäkkäämme morsiamelle sopivan arvokas olematta kuitenkaan mitenkään tylsä ja prinsessan iloinen persoona korostoi minusta erityisesti höyhenpäähineessä. Prinsessa itse oli suunnittelijalta lahjaksi saamaansa pukuun erittäin tyytyväinen ja kirjoitti kirjeessä myöhemmin

”It really was a dream and admired by everyone.”

Ruotsin prinsessa Lilianin hääpuku, kuninkaalliset hääpuvut, kuninkaallinen hääpukunäyttely, Kungliga brudklänningar, Tukholma

Näyttelyssä prinsessa Lilianin puku oli aseteltu aivan salin takanurkkaan, eikä se kerännytkään samaan tapaan huomiota, kuin esimerkiksi nuorempien prinsessojen puvut. Kaunis se omalla tavallaan kuitenkin oli ja jos ajattelee, että morsian itse oli avioituessaan jo kuudenkymmenen, hyvinkin onnistunut valinta. Kuvissa värit toistuvat hieman huonosti, mutta pukuhan on kauniin vaaleansiniseen taittavan harmaa ja materiaaliksi valittu kiiltäväpintainen silkki vaikutti melko paksulta ja jopa karkealta. Tukholman joulukuiseen säähän se kuitenkin sopi varmasti hyvin ja toisaalta keveyttä asuun toivat yksinkertaisen kaunis kielokimppu, sekä höyhenistä koottu pääkoriste. Kaunis hunnunkorvike oli säilynyt todella hyvin ja höyhenet olivat edelleen pöyheitä. Rakenteeltaan päähine oli hyvin tavanomainen paksu hiuspanta. Prinsessa Lilianin hääpuku on monella tavalla hyvin samaa tyyliä, kuin kuningatar Silvian. Puvun helma on täysin suora, kaula-aukko pieni ja hihat pitkät. Prinsessa Lilianilla tosin kevyesti trumpettimaiset ja puvun selkää koristi nappirivi.

Gallerioiden kuvat voi jälleen klikata suuremmiksi.

Näyttelyn virallisesta opaskirjasesta (yksi parhaillaan arvottavana blogin Facebookissa!) löytyi sympaattinen teksti, joka on pätkä kuningas Kaarle Kustaan pitämästä onnittelupuheesta:

Ostsufflé à la Lilian

Ingredienser:
1 ½ matsked charm
1 ½ matsked humor
2 ¾ dl personlighet
150 g klokhet
2 grönä ögon
Många glada skratt

Tillagning:
Charm och humor fräses, personligheten påspädes. Klokheten tillsäts under omrörning. Tålamod och omdöme bredes över den färdiga formen. Glitter och leende strös över i riklig mängd. Tillagas med stort tålamod, gräddningstid 33 år. Resultatet blir superbt!

Näyttelyssä oli esillä pukujen lisäksi myös kaikkien viiden hääparin kutsuja, häämenuja, sekä vihkitilaisuuksien ohjelmia. Kuningatar Silvian puvun seurana oli lieriö, jonka sisällä oli hopearunkoon istutettu marsipaaniruusu. Kaunis koriste oli erään hovin henkilökunnan jäsenen antama hopeahäälahja hääparille. Hääpöytää koristi aikanaan marsipaaniruusuista koottu seppele ja hovin työntekijä oli säästänyt näistä yhden. 25 vuotta myöhemmin hän teetti ruusulle varren ja lehdet ja ojensi kukan kuningattarelle hääpäivälounaalla. Ruusun rinnalla oli esillä pieni rasia riisiä, joka niin ikään on peräisin kuningasparin häistä. Kun kuninkaallisia talleja remontoitiin, parin häissään käyttämistä vaunuista löytyi riisiä ja samaisena hopeahääpäivänä ne ojennettiin kuningattarelle muistoksi kauniissa rasiassa.

12 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset hääpuvut -näyttely – Prinsessa Lilian

  1. En olekaan ennen ajatellut, että Silvian ja Lilianin puvut ovat niin samanlaiset. Toki väri muuttaa paljon ja se, että Silvialla oli laahus ja Lilianilla ei. Harmi, että aika oli silloin eri, eivätkä Lilianin ja Bertil voineet mennä aikaisemmin naimisiin.

    Tykkää

  2. Pidän puvun väristä sekä höyhenpääkoristeesta. Kokonaisuus on kaunis ja sopi hyvin Lilianille. Ja kuninkaan pitämän onnittelupuheen pätkä on kyllä ihana ja hienosti ajateltu 🙂

    Tykkää

    • Löysin just kirjastosta kirjan, jossa Lilian itse kertoo elämästäänja erityisesti suhteestaan Bertiliin. Odotan innolla, että päästään häihin asti, jos siellä olisi jotain kivaa lisäinfoa. Aika heppoinen kirja muuten, mutta sympaattinen. Lilian vaikuttaa olleen aika mainio persoona. 🙂

      Tykkää

  3. Varmaankin on sama kirja, josta olit laittanut kuvan Twitterissä. Näin sen ja muistelin, että meillä olisi kirjahyllyssä sama kirja. Ja olihan se siellä. 😀 En ole vielä lukenut sitä vaikka se on ollut meillä kotona monta vuotta. Pitää ehkä jossain vaiheessa lukea se, vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta ja prinsessa Lilianin elämä kyllä kiinnostaa.

    Tykkää

    • Juuri se sama! Se on hauskaa, mitä välillä ihan omistakin kätköistä löytyy. 🙂 Lukaisin sen tuossa jo ja ihan kivahan se oli. Aikalailla heppoinen kyllä, suunniteltu toki antamaan Lilianista ja Bertilistä paras mahdollinen kuva ja tekstinä vähän ehkä paikoin naivia, mutta niin harvinaista herkkua on kuulla kuninkaallisten omia sanoja elämästään, että olihan se ehdottomasti lukemisen arvoinen.

      Tykkää

  4. On kyllä niin ihanaa kuulla kuninkaallisten omia ajatuksia ja kertomuksia. 🙂 Aika harvinaista, mutta Ruotsin kuninkaalliset tuntuvat olleen ainakin jollakin tasolla aika monissa kirjoissa mukana. Eivätkö Silvia ja Carl Gustaf olekin olleet jotenkin mukana kirjoissa, joita on tehty syntymäpäivien kunniaksi? Esimerkiksi Carl Gustafin vallassaolon 40-vuotisjuhlan kunniaksi on tehty kirja, jonka nimi on Mina 40 år för Sverige. Siinä on ainakin johdantosanat Carl Gustafin kirjoittamat ja taitavat olla kuvatkin hänen valitsemiaan. Lisäksi minulla on kirja Vårt Bröllop, jossa on paljon asiaa Victorian ja Danielin häistä ja kuvia valmisteluista esimerkiksi hääharjoituksista.
    En kyllä sitten muista kuninkaallisista perheistä saa mieleeni, että olisi samanlaisia. Ainoa, joka tulee mieleen on Andrew Mortonin kirja prinsessa Dianasta.

    Tykkää

    • Vårt Bröllop on kyllä ihana kirja, mullakin on se. Voi kun sellaisen saisi kaikista kuninkaallisista häistä. Toinen, mikä mulla on omana, on kuningatar Sonjan elämäkerta (kirjoittanut Ingar Sletten Kolloen), jonka tekemisessä kuningatar on myös ollut paljon mukana. Sitä saa myös suomeksi, WSOY kustantajana. Tuota kuninkaan kirjaa katselin linnanpuodissa, mutta oli vähän tyyris siihen nähden, etten ihan luota omaan ruotsin osaamiseen kokonaisen kirjan verran. Mutta tosiaan, Ruotsissa ovat olleet mukana useammassakin projektissa ja Silviakin omassaan. Äkkiseltään en nyt muista muita, joissa kuninkaalliset olisivat olleet itse äänessä.

      Tykkää

  5. Olisi kyllä tosi ihanaa, jos kaikista kuninkaallisista häistä olisi samanlainen kirja, josta voisi lukea valmisteluista ja hääparin ajatuksista. Minulla sattuu muuten olemaan kaikki mainitsemasi kirjat. 😀 Kuningatar Sonjasta kertovan kirjan olen jopa ehtinyt lukea ja oli kyllä mielenkiintoinen ja avasi paljon Sonjan elämää, josta en aikaisemmin niin paljon tiennytkään. Olisin voinut lukea enemmänkin Sonjan lapsuudesta, joka kirjassa jäi vähäisemmälle, mutta kaiken kaikkiaan lukemisen arvoinen kirja.

    Tykkää

    • Onko sulla siis myös Silvia- ja Kaarle Kustaa -kirjat? Suositteletko? Mulla on Sonja-kirja jotenkin ikuisesti puolivälissä. Pitäisi ottaa oikein asiaksi lukea se.

      Kirjahyllyä siivotessa huomasin, että mulla on tällainen kirpparilöytö myös. Ei ole Silvian ja Kaarle Kustaan omia ajatuksia ilmeisesti mukana, mutta kiva kooste häistä kuitenkin.

      Tykkää

  6. On molemmat, Silviasta ja Kaarle Kustaasta. En ole kumpaakaan vielä kunnolla lukenut mutta moneen kertaan olen selaillut. Ja kyllä sanoisin, että ovat hieno lisä kirjakokoelmaan. Kaarle Kustaasta kertova sisältää kuvia eri vuosikymmeniltä ja aihealueilta eikä siinä oikeastaan ole tekstejä kuin kuvateksteinä. Silviasta kertova kirja sisältää taas paljon kommentteja Silvialta itseltään muilta kuninkaallisen perheen jäseniltä sekä SIlvian tuntemilta henkilöiltä. Lisäksi kirjassa käydään läpi kuningattaren työtä ja vuoden 2013 merkkihetkiä.

    Kannattaa kyllä lukea Sonjasta kertova kirja, kun on aikaa. 🙂 Ja kivan näköinen kirja tuo Silvian ja Kaarle Kustaan häistä kertova. Hauskaa, kun välillä siivotessa tulee vastaan kaikenlaisia aarteita, joita ei edes muistanut.

    Huomenna olisi lähtö Tukholmaan kohti hääpukunäyttelyä ja linnan lahjapuotia. 😀 Melkeinpä poikkeuksetta lahjapuodista on aina Tukholman matkalla tarttunut mukaan jokin kirja. Uskon, että näin tapahtuu tälläkin kertaa. Luin, että olit ostanut hääpukunäyttelystä kertovan kirjan, kun itse kävit siellä. Oliko se myynnissä siellä lahjakaupassa? Entä suositteletko ostamaan, jos sattuu kohdalle?

    Tykkää

    • Kiitos, täytyy pitää silmät auki, jos sattuvat vastaan kirjastossa tai jossain edullisesti.

      Se hääpukunäyttelyyn liittyvä teos on sellainen kirjanen, taitaa olla 50 sivua. Kuvia häistä ja muutama näyttelystä ja samaa tietoa, kuin näyttelyssäkin. Ei siis kovin kummoinen, mutta ihan kiva muisto. Hintaakin oli vain 50 kruunua, joten ihan ilmainen. Puodissa niitä tosiaan myytiin, oli heti siinä kassojen lähellä ja korttien vieressä pienellä pöydällä. Lisäksi taisivat myydä niitä myös lipunmyynnissä.

      Mukavaa reissua! Kannattaa mennä heti aamusta ensimmäiseksi näyttelyyn, jos vaan sopii suunnitelmiin. Aika äkkiä tuntui porukka lisääntyvän.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.