Ketkä saavat kunnian olla prinssi Oscarin kummeja?

Ruotsin prinssi Oscar Carl Olof, Skånen herttua, kastetaan perjantaina kuninkaanlinnan kirkossa Tukholmassa. Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin kauan odotettu toinen lapsi on kruununperimyksessä kolmantena ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, hänestä ei koskaan tule maan hallitsijaa. Seremoniat eivät siis välttämättä ole aivan yhtä suureelliset, kuin ne olivat tulevan kuningattaren eli prinsessa Estellen kohdalla, mutta koska paikka on sama, äiti on sama ja muutenkin selvästi ristiäisiä kohdellaan valtiollisena tilaisuutena, myös kummit saattavat olla melko korkea-arvoisia. Mukana on siis varmasti myös kuninkaallisia kummeja ja luultavasti ainakin yksi vanhempien sisarus, sekä tällä kertaa ehkä ystäviä, joiden päätä ei korista kruunu. Hovi paljastaa kummit luultavasti viimeistään perjantaiaamuna, mutta sitä ennen… Spekuloidaan!

Prinsessa Estellellä on viisi kummia. Ensinnäkin vanhempien sisarukset prinssi Carl Philip ja Anna Westling Söderström ja heidän lisäkseen silloinen Oranian prinssi, mutta nykyinen Alankomaiden kuningas Willem-Alexander, toinen tuleva kuningas eli Norjan kruununprinssi Haakon, sekä Tanskasta kruununprinsessa Mary. Tulevalle hallitsijalle sopivasti ulkomainen kuninkaalliskolmikko on korkea-arvoinen ja heillä on ja tulee olemaan ensikäden tietoa siitä, mikä prinsessa Estelleä odottaa, jos Ruotsin monarkia selviää prinsessan valtaannousuun saakka.

Prinsessa Estellen kummit, prinssi Oscarin ristiäiset, kastejuhla, kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja

© Bruno Ehrs – Kungahuset.se

Koska, kuten todettua, prinssi Oscar ei kuitenkaan ole virallisessa mielessä aivan yhtä tärkeä, kuin sisarensa, odotettavissa voi osin olla hiukan erilaiset kummit. Prinsessa Madeleinen ja Christopher O’Neillin lapset saivat merkittävästi tavallisemmat kummit, kuin Estelle-serkkunsa. Prinsessa Leonoren kummeja ovat kruununprinsessa Victoria, prinsessa Madeleinen paras ystävä Louise Gottlieb, kuningatar Silvian veljenpoika ja prinsessa Madeleinen serkku Patrick Sommerlath (jonka kaksostyttöjen kummi prinsessa on yhdessä veljensä kanssa), Chrisin sisarista hänelle läheisin Tatjana d’Abo, toisen sisarpuolen aviomies kreivi Ernst Abensperg und Traun ja Alice Bamfor, Chrisin lapsuudenystävä.

Prinssi Nicolaksen kummit puolestaan ovat prinssi Carl Philip, prinsessa Christinan poika ja prinsessa Madeleinen serkku Gustaf Magnuson, prinsessa Madeleinen pitkäaikainen ystävä Katarina von Horn, Chrisin neljästä sisarpuolesta toinen äidinpuolelta eli kreivitär Natascha Abensperg und Traun, toisen sisaren aviomies Henry d’Abo ja Chrisin vanha ystävä Marco Wajselfisz.

Kartoittaaksemme kummimahdollisuuksia, kannattaa vielä vilkaista hieman muihin kuningashuoneisiin. Tanskassa ja Norjassa kruununprinssiparien esikoisten kummit ovat samaa tasoa, kuin prinsessa Estellellä. Prinssi Christianin kummeissa on isän veli ja äidin sisar, sekä neljä kruununprinssiä- tai prinsessaa. Prinsessa Ingrid Alexandralle puolestaan valittiin kummeiksi isänisä ja äidinäiti, prinsessatäti, sekä kolme kruununperillistä, naapureiden lisäksi Espanjan nykyinen kuningas Felipe. Toisena syntyneet lapset saivatkin jo tyytyä selvästi tavallisempiin kummeihin, sillä prinsessa Isabellan kuudesta kummista kuninkaallisia oli enää kaksi, Belgian nykyinen kuningatar Mathilde ja Kreikan prinsessa Alexia. Prinssi Sverre Magnuksen kummeista kuninkaallisia oli neljä, kuningatar Sonja, Alankomaiden nykyinen kuningatar Maxima, Kreikan kruununprinssi Pavlos ja Bulgarian prinsessa Rosario.

Odotettavissa lienee tälläkin kertaa viisi kummia tai aivan maksimissaan kuusi ja sukupuolijakauma suunnilleen puolet naisia ja puolet miehiä. Sanoisin, että prinsessa Madeleine on sataprosenttisen varma valinta itsestäänselvistä syistä, mutta koska prinssi Danielilla on vain yksi sisarus, toiselle ”perhepaikalle” ei ole yhtä selvää vaihtoehtoa olemassa. Käsittääkseni Ruotsissa ei suosita isovanhempien pyytämistä kummeiksi, joten myöskin Ewa ja Olle Westling lienevät poissa laskuista. Anna Westling Söderströmin tyttäristä vanhempi, Hedvig Blom, joka oli muuten myös yksi kruununprinsessa morsiustytöistä, alkaa toisaalta olla riittävän vanha ja 17-vuotiaan on sanottu olevan erityisen läheinen prinsessa Estellen kanssa. Yksi mahdollisuus lienee myös Annan puoliso, Mikael Söderström, jos hän on kruununprinsessaparille läheinen, sillä Chrisin sisarten miehet ovat saaneet kunniatehtävän toimia hänen lastensa kummeina. Samalla perusteella potentiaalinen vaihtoehto on luonnollisesti myös prinsessa Sofia, mutta olisiko hänellä tuoreessa äitiydessä nyt riittävästi työtä?

Kuninkaallisiakin tullaan kummeissa näkemään. Pohjoismaiden kolme kruununperillistä ovat hyvin läheisiä ystäviä ja kruununprinsessa Victoria onkin kuvannut kruununprinssi Haakonia ja kruununprinssi Frederikiä kuin suojeleviksi isoveljiksi. Prinsseistä Haakon sai kunnian jo prinsessa Estellen kohdalla, mutta olisiko nyt kruununprinssi Frederikin vuoro? Se, että kruununprinsessa Mary on jo pikkuprinsessan kummi ei liene mikään este ja koska kruununprinsessa Victoria on molempien kruununprinssien esikoisten kummi, voi hyvinkin olla, että myös Tanskan tuleva kuningas halutaan mukaan. Kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäivillä monien silmään sattui, kuinka kruununprinsessa Mary halusi ensin kuvan itsestään oman kummityttönsä kanssa ja kuvasi sitten miestään kruununprinsessa Victorian ja prinssi Oscarin kanssa. Tätä on pidetty todisteena tulevasta kummiudesta, mutta ottaen huomioon perheiden läheiset välit, en lukisi siitä vielä liikaa, kuten en välttämättä siitäkään, että molempien maiden kruununprinssiparit ovat tulossa vieraiksi kastetilaisuuteen. Toisaalta on hyvinkin mahdollista, että kummius osuu jälleen jopa molempien pariskuntien kohdalle, sillä onhan myös kruununprinsessa Mette-Marit hyvin läheinen kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin kanssa.

Screenshot SVT World via Yle Areena

Screenshot SVT World Direkt via Yle Areena

Kruununprinsessa Victorialla tunnetusti kummilapsia riittää, yhteensä heitä on kuusitoista ja mukana on kuusi prinssiä tai prinsessaa, joista kolme on vielä tulevia kruununperillisiäkin. Prinsessa Estellen kummeiksi pyydettiin kolmen kruununprinsessan oman kummilapsen, eli prinsessa Ingrid Alexandran, prinssi Christianin ja Alankomaiden kuningasparin vanhimman tyttären, Oranian prinsessa Catharina-Amalian vanhempaa. Lisäksi kruununprinsessan kummilapsikatraaseen kuuluvat prinsessa Leonore, Belgian kuningas Philippen ja kuningatar Mathilden nuorempi tytär prinsessa Eléonore, sekä Kreikan kruununprinssiparin vanhin poika, prinssi Constantine Alexios. Kytkyjä on siis Pohjoismaiden lisäksi myös Manner-Eurooppaan kuningashuoneisiin ja on hyvin mahdollista, että sieltäkin saatetaan joku kummi nähdä. Kreikan prinssi Nikolaos ja prinsessa Tatiana ovat tuttuja vieraita Ruotsin kuningasperheen pippaloissa ja kruununperillisten oman tukiverkoston kautta myös esimerkiksi Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stephanie ovat hyviä tuttuja. Varsinaisia hallitsijoita en odota prinssi Oscarin kummeiksi, joten aika lienee ajanut esimerkiksi kuningatar Maximan ja kuningatar Mathilden kummiusmahdollisuuksien ohi.

Prinssi Oscarin nimeä arvaillessamme odotimme, että nimirimpsuun saattaisi päästä mukaan jonkun kumminkin nimi, kuten prinsessa Estellenkin nimessä. Tällä kertaa vinkkejä ei löytynyt, sillä vaikka prinsessa Christinan yhden pojan nimi sattuukin olemaan Oscar (kuvassa vasemmalla) ja vaikka hän toki onkin ihan mahdollinen kummi, en usko, että hän on päässyt etunimeään pikkuprinssille lainaamaan. Oscar Magnusonin vanhempi veli Gustaf on prinssi Nicolaksen kummi, joten on toki mahdollista, että joku toinenkin prinsessa Christinan kolmesta pojasta pääsee pienen prinssin kummiksi. Lisäksi serkkuja on tarjolla toki myös prinsessa Margarethan, prinsessa Birgitan ja prinsessa Désiréen perheissä ja tietenkin myös Saksassa. Kruununprinsessa Victorian omista kummilapsista Vivien Sommerlath ja Giulia Sommerlath ovat kasvaneet jo nuoriksi naisiksi ja siten toki ovat mahdollisia kummeja hekin.

Jos katsomme prinsessa Madeleinen lasten kummeja, sekä Norjan ja Tanskan toiseksi vanhempien lasten kummeja, on mukana runsaasti myös vanhempien ystäviä. Tällä kertaa myös kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin valinta on hyvinkin voinut osua luotettuihin ja uskoittuihin ystäviin. Kruununprinsessa Victorian paras ja hyvin vanha ystävä Caroline (Kreuger) Nilsson lienee erittäin vahva ehdokas ja esimerkiksi myös Caroline Dinkelspiel, Andrea Engsäll tai Leonie Persson voisivat olla vaihtoehto. Ei-kuninkaallisten kummien kohdalla toki on huomioitava se, että asema tuppaa tekemään henkilöstä ainakin jonkinlaisen julkkiksen, joten kaikki tavalliset ihmiset eivät ole siihen välttämättä halukkaita. Kruununprinsessa Victorian ystäväpiiriin kuuluminen on toisaalta tehnyt esimerkiksi edellämainitusta naisista pikkujulkkiksia Ruotsissa jo aikaa sitten, joten he ehkä suostuisivat tuosta vain. Prinssi Danielin ystävät ovat saaneet olla hiukan yksityisempiä, mutta heistäkin prinssin hyviksi ystäviksi tiedetään ainakin Andreas Nylin, jonka kanssa prinssi on ollut ystävä ensimmäiseltä luokalta saakka, sekä Niklas Ek, jonka bestmanina prinssi Daniel toimi.

Ottaen huomioon kummien määrän, laadun ja sukupuolijakauman taidan sanoa omaksi veikkauksekseni prinsessa Madeleine, kruununprinssi Frederik, prinssi Nikolaos, Caroline Nilsson ja Hedwig Blom. Mitä te veikkaatte?

Mainokset

18 kommenttia artikkelissa “Ketkä saavat kunnian olla prinssi Oscarin kummeja?

  • Minä veikkaan kummeiksi valittavan ainakin kruununprinssi Frederik ja Madeleine. Toivoisin, että prinsessa Sofiasta tulisi kummi mieluummin kuin Madeleinesta, mutta en kuitenkaan usko niin tapahtuvan. Hedvig Blom olisi hienoa nähdä kummien joukossa. Villejä veikkauksia ovat Mette-Marit ja Luxemburgista Guillaume tai Stephanie, mutta koska koska kyseessä ei ole kruununperijä, en usko hänen saavan kummeikseen montaa korkea-arviosta, joten noin ollen nämä kummiveikkaukset jäänevät haaveiksi😊

   Tykkää

   • Joo, kyllä mä uskon, että Madeleine on tällä kertaa ihan ehdottomasti vuorossa. Sanoisin, että tämä valinta on niin varma, ettei kannattaisi edes rahaa laittaa likoon, koska kerroin olisi niin surkea. 😀

    Tykkää

 1. Minä veikkaisin Madeleinea, Frederikiä, Mette-Maritia, Mikael Söderströmiä ja yhtä ystävää molemmilta.
  Mielestäni on muuten erikoista, että Norjassa isovanhempia on pyydetty Ingrid Alexandran kummeiksi. Onko se Norjassa yleinenkin tapa?

  Tykkää

  • En valitettavasti tunne Norjan normaalia tapaa, mutta ainakin kuninkaallisella perheellä tämä on selvästi tapana. Ingrid Alexandran ja Sverre Magnuksen lisäksi Haakonilla, Märtha Louisella ja Haraldilla on omia isovanhempia kummeina muiden kummien lisäksi. Sama tapa on muuten ilmeisesti myös Espanjassa, koska Leonorin kummit ovat kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia ja pikkusisko Sofian kummi on kuningatar Letizian äiti.

   Tykkää

 2. Itse jäin kanssa hämmästelemään tätä Norjan mallia, jossa isovanhemmilal voi olal ns.tuplarooli myös kummina. Ja kuten mainitsit myös Espanjassa on näin. Hämmentävää. Laitan kyllä veikakukseni siihen, ettei Ruotsissa näin toimita.

  Madeleine on kyllä iahn ehdoton kummivalinta ja selkeästi vuorossakin seuraavaksi. Ja kuten Hovikirjeenvaihtaja totesi, tämä on kyllä niin selvä valinta, että pitkävedossa kerroin olisi todella surkea. Kovasti toivoisin että Hedvig Blom olisi valinta Danielin perheestä. Onko niin että Hedvig on siis Danielin siskon Annan lapsi, mutta isä on joku muu kuin nykyinen aviomies? Sukunimeä jäin miettimään… Loput kummit ovatkin sitten vaikeampia veikkailla, Tanskaan ja Norjaan on hyvät ja selkeästi läheiset suhteet, mutta valitaanko just Frederikiä ja Mette-Maritia sieltä, kun kuitenkin ei kyse ole kruununperijästä, tosin kruununperijän lapsesta… Kuitenkin oeln vakututtunut että enemmän kuninkaallisia kummeja lapsella on kuin vain prinsessa Madeleine. Ja tällä kertaa myös kaverit pääsevät mukaan apajille, veikkaa Caroline Nilssonille kunniaa, oliko hän se kenen kanssa Victoria lähetettiin aikoinaan jenkkeihin toipumaan anoreksiasta? Danielin puolelta veikkaus menee Andreakselle.

  Jos oli nimispekuloinnit vaikeita niin on kyllä kummienkin valinta vaikeaa. 😀

  Tykkää

  • Madde on tosiaan ns. varma valinta ja veikkaan, että Victoria Alexanderille saattaa hyvinkin olla aivan yhtä varma.

   Hedvigin ja Annan toisen tyttären Veran isä ei tosiaan ole tämä Mikael, vaan he menivät naimisiin vasta 2011. Aiemmin Annan sukunimi oli Westling Blom, joten ilmeisesti on siis eronnut ja oli aiemmin naimisissa lastensa isän kanssa.

   Mietin myös tuota kruununprinssiä/prinsessaa toiselle lapselle, mutta arvelen, että tässä tapauksessa merkitystä olisi enemmän henkilökohtaisilla suhteilla, kuin arvolla. Joachim ei ainakaan vaikuta ollenkaan yhtä läheiseltä Victorialle ja voi olla, ettei Märtha Louisekaan. Kruununperillisillä on varmaan sen verran yhteistä matkaa takana näin naapureina, että tosiaan oikea ystävyys on päässyt kehittymään.

   Amerikkaan taisi Victorian kanssa lähteä toinen Caroline eli Caroline Dinkelspiel, hyvin vanha ystävä hänkin. Nimi oli näköjään unohtunut postauksesta, mutta lisäsin sen nyt. Hänkin on varmasti ihan potentiaalinen vaihtoehto kummiksi.

   Tykkää

 3. Hei! Yksi vakilukija ilmottautuu ja tunnustaa että kommentoi liian harvoin! Mutta paras blogi ikinä, iso peukku:)!

  Omat kummiveikkaukseni ovat Madeleine, tanskan Frederik, norjan Mette-Marit, Danielin puolelta Hedwig Blom ja ehkäpä joku parin ystävä lisäksi.
  Villejä kortteja voisi olla Luxemburgin Guillaume tai Kreikan Nikolaus.

  Itselläni on onni päästä näkemään ristiäishumua paikan päälle, matkustamme ystäväni kanssa Tukholmaan keskiviikko iltana. 🙂

  Tykkää

   • Pääasiassa menemme kaupunkilomalle, mutta kyllä olisi tarkoitus perjantai aamupäivä pyhittää ristiäistohinoille ja kuninkaallisten bongaamiselle. Viime kesän häähulinat synnytti tukholma rakkauden, joten päätettiin ottaa uusi reissu, ja sattui sopivasti prinssejä syntymään, niin soviteltiin ristiäiset osaksi reissua 🙂

    Tykkää

     • Oltiin joo häiden aikaan, piti jo silloin kommentoida enemmän mutta jotenkin se sitten aina jäi.. mutta meillä oli silloinkin huippu reissu, oltiin kirkolla ja nähtiin kaikkien kuninkaallisten saapuminen, seremonian aikana yritettiin vaihtaa paikkaa, jossa epäonnistuttiin (juututtiin ruuhkaan) ja näin ollen vaunuajelusta nähtiin vain onneton vilaus.. mutta logårdenin edustalta saatiin sitten hyvät paikat, tai no keskeltä väkijoukkoa mutta onneksi ylös parvekkeelle näki hyvin ja parveke seremoniat nähtiin hyvin aina Estellen loppuvilkutuksiin saakka 🙂 illalla oltiin aivan poikki kun aamupäivällä jo oltiin paikalle tultu hengailemaan! Vastailen mailiin illemmalla.

      Tykkää

      • Teillähän on ollut tosi hyvät paikat sitten! Aikamoinen ihmismassa taisi sieltä kirkolta alas valua, välillä katseltiin taaksemme ja todella paksusti oli väkeä. Ensin alkuun Logårdenin edustalla oli vielä sillä tavalla väljää, että ihmismassa ei painanut, mutta tosiaan sekin ilo kyllä siinä sitten hävisi. Kun lähdettiin pois, jouduttiin oikein tunkemaan väljemmille vesille. Ja väsymys kuulostaa tutulta, kyllä siinä ehti auringossa odotella! 😀

       Tykkää

 4. Minulla ei ole muita vahvoja veikkauksia kuin Mette-Marit. Se mikä varsinaisesti minua mietityttää on se, että koska ihana prinssi Daniel saa oman kummilapsen? Hän kyllä olisi kummisedän tittelin ansainnut 🙂

  Tykkää

  • Mukava yllätys tosiaan! Oletin, että taas mennään pelkällä SVT:n lähetyksellä mutta Ylen ystävällisesti lähettämässä mailissa kerrottiinkin tuosta selostuksesta. Samalla infosivat muuten Trooping the Colourista, tänä vuonna nähdään sekin suomeksi selostettuna ja kommentoituna ja oikein telkkarista. Hemmottelua. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s