Herttuatar Catherinen raskaus siirtymässä toiselle kolmannekselle

Vielä vahvistamattomien tietojen mukaan Cambridgen herttuatar Catherinen ja prinssi Williamin perhe saa uuden jäsenen näillä näkymin huhtikuussa, jolloin lienee herttuattaren toisen lapsen laskettu aika. Keskiviikkoiltana herttuapari nähtiin Lontoossa herttuattaren raskautta hoitavan tohtori Alan Farthingin vastaanoton edustalla ja yleisesti uskotaan heidän käyneen silloin niin sanotussa 12 viikon ultrassa. Raskauden eteneminen toiselle kolmannekselle merkitsee toivottavasti myös parannusta erittäin voimakkaasta pahoinvoinnista kärsineen herttuattaren voinnissa. Jos näin on, voimme odottaa näkevämme yleisön suursuosikkia myös julkisuudessa jopa ihan lähitulevaisuudessa.

Vauvan varsinainen laskettu aika on luonnollisesti hyvin yksityinen asia, mutta hovi on luvannut  julkistaa synnytyskuukauden, kun herttuatar saavuttaa 12 viikon rajapyykin raskaudessaan. Tätä ilmoitusta ei vielä ole annettu, mutta yleisesti arvioidaan, että tämä hetki alkaa nyt olla käsillä ja ilmoitus saattaakin hyvin tulla ensi viikon aikana. Jos raskaus on nyt edennyt toisen kolmanneksensa alkuun, laskettu aika sijoittuu huhtikuun loppupuolelle. Aina on tietenkin myös mahdollista, että vauva ei ole ihan aikataulussa vaan antaa odottaa itseään kuten isoveljensä prinssi George, joka viihtyi kohdussa kaksi viikkoa ylimääräistä. Siinä tapauksessa synnytys voinee sijoittua myös aivan toukokuun alkupuolelle. Samoin tapahtuu tietysti myös, jos tuo 12 viikkoa ei vielä ole koossa. Joka tapauksessa kevätvauvaa Windsorin sukuun kuitenkin odotetaan.

Embed from Getty Images

Herttuatar Catherinen edellisessä raskaudessa päävastuun kantoi kuningatar Elisabetin silloinen gynekologi Sir Marcus Setchell, mutta tämän jäätyä eläkkeelle virkaa hoitaa nyt Alan Farthing. Hänkin on tosin tuttu odottavalle äidille, sillä Farthing avusti tohtori Setchelliä jo herttuattaren ensimmäisessä raskaudessa. Lisäksi mukana hoitotiimissä on erityisesti riskiraskauksiin erikoistunut synnytyslääkäri Guy Thorpe-Beeston. Yhdessä tohtorit valvovat herttuattaren raskauden etenemistä, sekä hoitavat tätä vaivaavaa Hyperemesis gravidarumia eli poikkeuksellisen voimakasta raskauden aikaista pahoinvointia, suomeksi hyperemeesiä.

Viime keskiviikkona herttuatar Catherine ja prinssi William vierailivat tohtori Farthingin vastaanotolla Lontoossa ja vaikuttivat olevan oikein hyvällä tuulella vesisateesta huolimatta. Oletettavasti herttuattarelle tehtiin raskauden ensimmäisen ja yleensä riskialtteimman kolmanneksen lopuksi Suomessakin yleinen 12 viikon ultraäänitutkimus. Herttuaparin poistuessa klinikalta prinssi Williamin kädessä nähtiin kirjekuori, jossa toiveikkaimmat arvelivat olevan kuvia tulevasta prinssistä tai prinsessasta. Paparazzikuvat arkisesta pukeutuneista kuninkaallisista voi käydä katsomassa New York Daily Newsin sivuilta.

Kate Middleton raskaana, herttuatar Catherine vauva, laskettuaika

Screenshot NY Daily News 17.10.2014

Prinssi William ja herttuatar Catherine kertoivat iloiset uutiset toisesta raskaudestaan kuusi viikkoa sitten. Tämän jälkeen herttuatarta ei ole nähty julkisuudessa ja hän onkin viettänyt aikaansa pääasiassa Lontoossa Kensingtonin palatsissa, jossa perheen koti sijaitsee, sekä vanhempiensa Carole ja Michael Middletonin kotona Buckleburyn kylässä Berkshiressa. Kuten edellisessäkin raskaudessaan, myös tällä kertaa herttuatar on kärsinyt erittäin voimakkaasta pahoinvoinnista. Hyperemesis gravidarum on siinä mielessä normaali raskausoire, että se ei yleensä kerro ongelmista raskaudessa vaan tila johtuu hormonitasojen muutoksista, eikä aiheuta haittaa sikiölle. Erittäin harmillinen oire se kuitenkin on, sillä tilaa ei pidä sekoittaa normaaliin aamupahoinvointiin vaan hyperemeesistä kärsivät naiset saattavat oksentaa 30 kertaa päivässä ja pahimmillaan lopulta verta, jos muuta oksennettavaa ei enää ole. Lisäksi elimistön kuivuminen ja erilaiset ruuansulatukseen liittyvät vaivat ovat odottavan äidin harmina ja tuloksena on usein noin viiden prosentin painonlasku. Pääasiassa hyperemeesiä hoidetaan suonensisäisellä nesteytyksellä, sekä pahoinvointia hillitsevällä lääkityksellä. Odottaessaan prinssi Georgea herttuatar Catherine joutui sairaalahoitoon, mutta tällä kertaa hoito on järjestetty herttuattaren kotona.

Pieni prosentti naisista kärsii hyperemeesistä koko raskauden ajan, mutta yleensä se hiipuu viimeistään 14. raskausviikon aikana. Tosin yleensä tila pahenee jokaisen raskauden myötä ja näyttääkin siltä, että tällä kertaa herttuatar on voinut vielä huonommin kuin viimeksi. Odottaessaan prinssi Georgea herttuatar Catherine esiintyi julkisuudessa ensimmäisen kerran jo pari viikkoa sairaalajakson jälkeen, mutta tällä kertaa herttuatarta ei ole nähty missään yli kuuteen viikkoon. Tällä välin herttuattaren henkilökunta on joutunut perumaan useita työtehtäviä, sekä viikonloppumatkan Maltalle, jossa herttuattaren oli tarkoitus osallistua maan itsenäistymisen 50-vuotisjuhlallisuuksiin. Seuraava merkintä herttuatar Catherinen kalenterissa on tuleva tiistai eli 21.10, jolloin Singaporen presidenttipari saapuu Isoon-Britanniaan valtiovierailulle. Presidenttiparin prinssi William ja herttuatar Catherine tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2012 Kaakkois-Aasian kiertomatkallaan ja tällä kertaa herttuaparille on suunniteltu roolia vieraiden vastaanottamisessa. Ohjelmassa on juhlava vastaanotto sotilasparaatein Lontoossa, sekä vaunuajelu takaisin Buckinghamin palatsiin. Hovin mukaan prinssi William osallistuu tilaisuuteen joka tapauksessa, mutta herttuattaren osallistuminen päätetään vasta lähempänä ajankohtaa riippuen hänen voinnistaan.

Embed from Getty Images

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.