Kruununprinsessa Maryn monipuoliset rubiinit

Tarkastellessamme kuninkaallisten perheiden jalokivikokoelmia niiden monikäyttöisyyden ja muunneltavuuden näkökulmasta, lupasin paneutua vielä erikseen Tanskan kruununprinsessa Maryn upeaan rubiinisettiin. Yli 200 vuotta vanhat korut muokattiin muutamia vuosia sitten vastaamaan kruununprinsessan nykyaikaisempaa makua ja moninaisia juhlatilaisuuksia, joissa alkuperäinen parure ei olisi sellaisenaan käyttökelpoinen.

Toisin kuin monissa muissa kuninkaallisissa perheissä, Tanskassa jalokiviä ei ole säätiöity, eivätkä ne siten ole kuningasperheen naisten yhteisessä käytössä. Kuningatar Margareeta ei myöskään taida olla kovin halukas koruja jakamaan ja lainailemaan, mikä onkin johtanut tilanteeseen, jossa sekä kruununprinsessa Maryllä, että prinsessa Mariella, on suurimpia juhlatilaisuuksia varten melko suppea valikoima koruja. Kruununprinsessalla on toki lippaassaan miehensä kruununprinssi Frederikin isoäidiltään kuningatar Ingridiltä perimä suurenmoinen rubiiniparure, eli korusetti, joka koostuu tiarasta ja useista muista rubiini- ja timanttikoruista.

Toisin kuin tyttärensä, kuningatar Ingrid lainasi holvien sisältöä esimerkiksi tyttärilleen, mutta rubiinisetin hän piti itsellään ja siitä muodostuikin kuningattarelle suoranainen tavaramerkki. Kruununprinsessa Maryn käsissä korut ovat sittemmin kokeneet monia muutoksia, mutta muokkaamisen aloitti kuningatar Ingrid. Korusetin tunnettu historia alkaa 210 vuoden takaa Ranskan hovista, jossa keisari Napoleonin kruunajaisia varten hovin naisille hankittiin arvokkaita ja näyttäviä koruja. Kruunajaisiin osallistui myös Napoleonin entinen rakastettu Désirée Clary, jolle hänen puolisonsa ja yksi Napoleonin armeijan korkea-arvoisista upseereista Jean Baptiste Bernadotte, hankki rubiineista ja timanteista koostuvan korusetin, johon kuului myös hiuksissa kannettavia lehti- ja marja-aiheisia koruja. Kun kyseisestä upseerista tuli myöhemmin Ruotsin kuningas, toi kuningatar Désirée rubiinisetin mukaan pohjoiseen.

Tanskaan ja ruotsalaissyntyisen kuningatar Ingridin käsiin rubiinikorut päätyivät Ingridin aviomiehen, kuningas Fredrik IX:n isoäidin, niin ikään ruotsalaissyntyisen kuningatar Lovisan mukana. Vuonna 1947 kuningatar Ingrid muokkasi siinä vaiheessa vielä pienehkön ja yksinkertaisen tiaran meille jo paljon tutumpaan muotoon yhdistämällä siihen kaksi korusettiin kuulunutta rintaneulaa. Kun kuningatar Ingrid vuonna 2000 kuoli, rubiinisetti siirtyi kruununprinssi Frederikin omistukseen. Kolme ja puoli vuotta myöhemmin neiti Mary Donaldson kantoi koruja ensimmäisen kerran häitään edeltävissä juhlallisuuksissa. Toisin kuin moni muu prinsessa, Mary ei päässyt harjoittelemaan pienemmillä tiaroilla, vaan joutui heti tulikokeeseen historiallisten rubiinien kanssa. Molemmissa häitään edeltävissä iltajuhlissa tuleva kruununprinsessa kantoi niin tiaraa, kaulakorua, korvakoruja, rintaneulaa, kuin käsirengastakin. Tanskalaisessa De kongelige juveler -dokumentissa kruununprinsessa kertoo, kuinka häkellyttävää oli kuningasperheen uusimpana jäsenenä saada kantaa koruja, jonka kaltaisia hän ei ollut aiemmin edes nähnyt.

Embed from Getty Images

Vuonna 2010, kuusi vuotta häidensä jälkeen, kruununprinsessa Mary aloitti uskaliaan projektin, jossa rubiinikorut kokivat muodonmuutoksen. Kruununprinsessa uskoi korut stylistinsa Anja Camilla Alajdin, tanskalaisen korusuunnittelija Marianne Dulongin, sekä tämän kahden kultasepän, Klaus Kromannin ja Per Dirksenin käsiin. Tarkoituksena oli kunnostaa vanhat korut, sekä muokata niistä monikäyttöisempiä ja nykyaikaisempia versioita säilyttäen ne kuitenkin historiallisessa muodossaan. Seuraavien kahden vuoden aikana korut purettiin osiin ja entisöitiin. Lisäksi niihin suunniteltiin ja toteutettiin lisäosia, sekä lisättiin mahdollisuus poistaa osia koruista tarvittaessa.

Video (c) Marianne Dulong via Youtube

Upeasta lehtitiarasta ei muutosta aivan heti huomaa, mutta kun katsoo tarkasti, näkee, kuinka tiaran muodostavat lehdet on nyt aseteltu aiempaa tasaisemmin ja harmonisemmin. Tiaran keskellä ollut kärkimäinen uloke on poistettu ja lisäksi tiaran runkoa on muokattu niin, että se istuu paremmin kruununprinsessa Maryn päähän.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Tiaran jälkeen korusarjan merkittävin osa on 47,5cm pitkä kaulakoru, joka koostuu erikokoisista, hieman kukkasta muistuttavista osioista, joissa timantit reunustavat useita pienempiä rubiineja. Kaulakorun pääosasta haarautuu lisää pyöreähköjä osia, sekä pisaranmuotoisia riipuksia. Nämä ulkonevat osat on mahdollista korusta nyt irroittaa, jolloin jäljelle jää vain korun varsinainen pääosa. Tämän lisäksi kruununprinsessa on käyttänyt kaulakorua muodossa, jossa ainoaksi roikkuvaksi osioksi on jätetty korun alin pisaranmuotoinen riipus.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Rubiinisetin monihaaraiset korvakorut ovat ehkä setin hankalin osa, sillä upeudestaan huolimatta ne ovat hyvin kookkaat ja tyylillisesti hallitsevat. Osa muutosmahdollisuuksista on ilmeisesti ollut olemassa jo ennen kultaseppien tuoreinta käsittelyä, mutta joka tapauksessa erilaisia vaihtoehtoja korvakoruille on nyt olemassa ainakin kuusi. Alkuperäisen version lisäksi korvakoruista voi käyttää versiota, jossa nappiosasta riippuu vain aivan alin riipus, tai halutessaan vain suoraan korvaan kiinnitettävää nappiosaa. Marianne Dulongin kultasepät lisäsivät korusettiin myös kolmet erilaiset helmet, jotka voi vaihtaa riipusten tilalle. Uusina vaihtoehtoina ovat nyt hyvin tumman harmaat tai kermanvalkoiset lähes pyöreät helmet, sekä valkoiset pisaranmuotoiset.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Korvakorujen lisäksi helmet on mahdollista lisätä nyt myös rubiisetin upeaan rintaneulaan, josta alkuperäisessä muodossaan riippuu samankaltainen riipus kuin kaula- ja korvakoruissa. Marianne Dulongin julkaiseman videon perusteella näyttää siltä, että rintaneulaan on liitettävissä tosin vain harmaa tai kermanvalkoinen helmi, ensimmäisessä kuvassa näkyviin vitivalkoisiin helmikorvakoruihin ei ilmeisesti rintakoruhelmeä enää yhdistetty. Rintakorua kruununprinsessa Mary on käyttänyt myös kokonaan ilman riipusta ja tehnyt siitä jopa kaulakorun kiinnittämällä korun samettinauhaan. Rintaneulan riipuksesta kruununprinsessa on myös tehnyt korun ripustaessaan sen roikkumaan ohuesta ketjusta.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Rubiinisetin täydentävät hieman huomaamattomammat osat, kuten kaunis mutta muihin koruihin nähden melko yksinkertainen ja vaatimaton käsirengas.

Embed from Getty Images

Käsirenkaan kanssa samankaltaisen tyyliin jakaa rubiinisormus, joka on kruununprinsessa Maryn lisäys korusarjaan. Se suunniteltiin ja toteutettiin yhtä aikaa muiden muutosten kanssa. Kultaseppä Per Dirksen on sanonut, että ylipäätään rubiinisetin kanssa oli todella hienoa työskennellä, mutta parasta oli saada lisätä koru tähän upeaan settiin. Dirksenin erikoisalaa on jalokivien istuttaminen ja hän kertoo tutkivansa korun väriä, leikkausta, säihkettä, sekä kiven ilmettä tarkasti ennen sen istuttamista koruun. Rubiini kruununprinsessan sormukseen tuli ilmeisesti kuningashuoneen omista holveista.

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Maryn rubiinisetti on historialliselta ja tunnearvoltaan erittäin arvokas, mutta henkisen arvon lisäksi setissä on myös huomattava määrä ihan rahassa mitattavaa materiaalia eli jalokiviä ja korumetallia. Tätä materiaalia on jopa niin paljon, että kun tiaraa muokattiin, osia meinasi jäädä yli! Näistä rubiineista ja pienistä lehdistä luotiin vielä kolme erilaista hiusneulaa, joilla kruunuprinsessa voi koristella kampauksensa.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 Vaikka kruununprinsessa Maryn jalokivilippaassa ei ole suunnatonta valikoimaa ja vaikka hänellä ei ole pääsyä anopin holveihin, voitaneen kuitenkin todeta, että kruununprinsessalla on käsissään korusetti, joka hakee vertaistaan. Muutosten jälkeen tiaran lisäksi settiin kuuluu periaatteessa ainakin neljä erilaista kaulakorua, kuudet korvakorut, neljä rintaneulaa, käsirengas, sormus ja kolme hiusneulaa, kun erilaiset varitaatiot koruista lasketaan mukaan.

Muutokset ovat olleet melko suuria, mutta ne eivät ole tiaraa lukuunottamatta muuttaneet koruja pysyvästi. Projekti on ollut uskalias ja sitä voidaan kritisoida, mutta kultaseppien mukaan erityisen suurta huomiota kiinnitettiin yli 200 vuotta vanhojen korujen rakenteeseen ja tekniikkaan, jolla ne on aikanaan luotu. Joitakin osia oli pakko uudistaa tai poistaa, mutta mitään ylimääräistä tai turhaa muutosta ei tehty. Uudistustyön seurauksena kruununprinsessa pystyy hyödyntämään koruja entistä monipuolisemmin ja kuten kuningatar Margareeta tanskalaisdokumentissa toteaa, korut säilyvät kyllä laatikossakin, mutta käytettäväksi ne on tarkoitettu.

Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Kruununprinsessa Maryn monipuoliset rubiinit

  1. Osittain tuo Margareetan korujen lainaamattouus voi johtua siitä, että osa hänen koruistaan ovat Tanskan kruununjalokiviä, joita voi vain kuningatar käyttää. 🙂

    Tykkää

  2. Olipa mielenkiintoista, todella. Kuinka upeita kokonaisuuksia pystyi rakentamaan koruista nyt, kun niitä saattoi käyttää osina. Tiara, kaulakoru ja korvakorut alkuperäisessä muodossaan yht aikaa käytettynä on hyvin runsas kokonaisuus ja raskas.
    Rohkea veto Kruununprinsessa Marylta, mutta onnistunut.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s