Joulukortit matkaan kohti Euroopan hoveja

Jos mielii lähettää joulutoivotuksia kuninkaallisille, tällä viikolla pitää olla reippaana, jotta ne ehtivät perille ennen joulua. Panostuksen ei tarvitse olla kummoinen, pieni mukava kirje tai vain kortti joulutoivotuksin riittää, eikä postimerkkikään tee pahaa lovea lompakkoon. Joulu on tietenkin sesonkiaikaa myös Euroopan hoveissa, joten hyvin todennäköisesti se oma viesti ei pääse oikeasti kuninkaallisten silmien eteen, mutta ainahan pieni mahdollisuus toki on ja joka tapauksessa suurin osa kuningashuoneista muistaa sinua vastauksella. Olen koonnut jälleen yhteen osoitteita ja muuta tarpeellista informaatiota, sekä kokemuksiani viime vuodelta. Vastauksia nimittäin saapui pitkin talvea, osa jopa oikein kivoja!

Joulukortteja kuninkaallisilta, postia kuningasperheiltä, Hovikirjeenvaihtaja

Viime vuonna lähetin ensimmäistä kertaa joulutervehdyksiä kuninkaallisille. Tunnustin silloin blogissakin rehellisesti, että vaikka tietenkin toivon mukavaa joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille, taka-ajatuksena oli saada pieniä joulumuistoja paluupostissa. Lähetin yhteensä neljätoista korttia ja kirjettä, joista vastauksen sain kahdeksaan. Osa vastauksista oli hyvin geneerisiä, mutta pari erityisen mukavaakin yllätystä mahtui mukaan.

Viime jouluna Hovikirjeenvaihtajan päämajasta joulupostia lähti Isossa-Britanniassa kuningatar Elisabetille ja prinssi Philipille, prinssi Charlesille ja herttuatar Camillalle, prinssi Williamille ja herttuatar Catherinelle lapsineen, sekä prinssi Harrylle. Ruotsiin lähti niin ikään neljä korttia tai kirjettä, kuningasparille, kruununprinsessaparille ja prinsessa Estellelle, prinssi Carl Philipille ja prinsessa Sofialle, sekä prinsessa Madeleinelle perheineen. Norjassa kortin saivat kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit lapsineen, Tanskassa kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, Alankomaissa, Belgiassa ja Espanjassa kuningaspari perheineen ja Monacossa ruhtinas Albert, ruhtinatar Charlene ja ruhtinasparin kaksoset.

Joulukortteja kuninkaallisilta, postia kuningasperheiltä, Hovikirjeenvaihtaja

Vastaukset noudattivat aika tuttuja kaavaa. Isosta-Britanniasta vastaus tuli jokaiseen korttiin, kuningatar Elisabetilta hovinaisen kirjoittama kirje Sandringhamista, jossa kuningatar oli jo joulunvietossa, sekä painetut kuvakortit muilta. Ruotsista ei jälleen kerran saapunut vastausta ollenkaan, eikä myöskään Norjasta. Alankomaista, Espanjasta ja Monacosta vastattiin niin ikään kortilla, Tanskasta samoin ja Belgiasta tiedän monien muiden saaneen vastauksen, mutta jostakin syystä minulle ei sellaista koskaan saapunut.

Tänä vuonna aion lähettää hieman vähemmän joulutoivotuksia ja ajattelin noudattaa raakaa karsintaa vastaanottajissa viime vuoden kokemuksiin perustuen. Kypsästi totean, että pitäkää tunkkinne ja en minäkään sitten viitsi lähettää korttia ainakaan Ruotsiin ja Norjaan! Tosin pienen poikkeuksen teen prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian kohdalla, sillä heille on lyhyt kirje tekeillä. Isoon-Britanniaan lähetän kortit samoilla vastaanottajille, kuin viimeksikin. Kuningatar Elisabetilta saapuvassa postissa on aina jotain pientä taikaa, vaikkei kuningatar varmaan ole kirjeitäni koskaan nähnytkään. Mukavia muistoja ovat myös Clarence Housen ja Kensingtonin palatsin lähettämät valokuvakortit. Viime vuonna tosin prinssi Harryn ja Cambridgen herttuaparin korteissa oli sama kuva, kuin aiemmissa korteissa samana vuonna, mikä oli aikamoinen pettymys. Tänä kesänä en kuitenkaan ehtinyt lähetellä kortteja Lontooseen, joten kuvat ovat minulle uusia joka tapauksessa. Brittien vastauspostiin ei muuten kannata odottaa ylipäätään samoja kuvia, jotka aina joulun alla julkaistaan joulukorttikuvina. Ne on varattu kuninkaallisten omiin joulukortteihin, ei tavallisten pulliaisten vastauksiin.

Joulukortteja kuninkaallisilta, postia kuningasperheiltä, Hovikirjeenvaihtaja

Belgiaa ajattelin kokeilla tänäkin vuonna, sillä sosiaalisessa mediassa olen nähnyt monien saaneen kuningasperheeltä mukavan perhekuvan vastauksena. Alankomaista saapunut kortti oli hieman tylsä taidekortti, mutta onhan sekin kiva yllätys toki ja varmaankin lähetän myös sinne uuden kortin ja samoin Tanskaan, vaikka vastaukset sieltä ovat vielä geneerisempiä. Ehdottomasti parhaat vastaukset saapuivat Espanjasta ja Monacosta, joista molempien korteissa oli sama kuva, joka perheen virallisena joulukorttikuvanakin julkistettiin. Espanjan korttiin oli lisäksi painettu perheen omakätiset nimikirjoitukset ja Monacon kortti oli oikea korttipohjaan liimattu valokuva ja siten todella hyvälaatuinen. Välimerelle lähtee siis tänäkin vuonna kortit ehdottomasti!

Joulukortteja kuninkaallisilta, postia kuningasperheiltä, Hovikirjeenvaihtaja

Muistelen, että useampikin teistä innostui viime vuonna korttipuuhiin. Saitteko vastauksia ja aiotteko lähettää toivotuksia tänäkin vuonna? Tämähän on helppo ja halpa pieni harrastus, jota voin suositella kaikille. Hoveihin ei ole mikään pakko lähettää kirjettä, vaan toki myös pelkkä kortti riittää. Mukavaa tietysti on, jos korttiinkin laittaa pienen henkilökohtaisen oman tervehdyksen. Luonnollisesti myös viestin henkilökohtaisuus, mielenkiintoisuus tai jokin muu muista erottava seikka parantavat mahdollisuuksia saada posti oikeasti myös kuninkaallisen luettavaksi. Viestissä on hyvä noudattaa kohteliasta puhetapaa, käyttää ainakin kertaalleen virallisia puhuttelumuotoja, kuten Your Majesty tai Your Royal Highness, sekä englannin kieltä, ellei pysty kirjoittamaan vastaanottajan omalla kielellä. Kirjeessä voi esimerkiksi muistella vuoden tapahtumia, kertoa jostakin kuninkaallisen tekemästä vierailusta tai esiin nostamasta aiheesta, joka on koskettanut itseä tai onnitella vaikkapa lapsen syntymän tai merkkipäivän johdosta. Myös tulevan vuoden tapahtumia voi ottaa mukaan ja onnitella esimerkiksi tammikuussa 80 vuotta täyttävää kuningas Haraldia tai aatonaattona syntymäpäiväänsä viettävää kuningatar Silviaa. Hovikirjeenvaihtajan kuninkaallisesta kalenterista blogin yläpalkista löytyy syntymä- ja hääpäiviä muistin virkistykseksi. Loppuun tietysti hyvän joulun toivotukset ja onnittelut uudelle vuodelle.

Hovien osoitteita löydätte alla olevien linkkien kautta. Virallisen osoitteen alkuun on hyvä kirjoittaa vastaanottajan titteli ja nimi, sekä kuoreen oma osoitteenne. Lisäksi myös itse korttiin tai kirjeeseen kannattaa kaiken varalta merkitä omat osoitetiedot, jos toivoo vastausta. Ulkomaanpostiin vaaditaan Suomesta 1,20€ ykkösluokan postimerkki ja viimeiset postituspäivät tänä vuonna ovat Pohjoismaihin 18.12. ja muualle Eurooppaan 16.12. Tämän viikon loppuun mennessä pitää siis kortit saada postiin, jos haluaa niiden ehtivän jouluksi perille, vaikkei pieni myöhästyminenkään torpedoi vastausmahdollisuuksia. Niitä nimittäin kannattaa odotella aikaisintaan tammikuussa, eikä ole mahdotonta, että niitä tipahtelee vielä keväälläkin.

Iso-Britannia (kuningatar Elisabet ja prinssi Philip), Iso-Britannia (muut kuninkaalliset), Ruotsi, Norja, Tanska, Alankomaat, Belgia, Luxemburg, Espanja, Monaco, Liechtenstein

12 kommenttia artikkelissa “Joulukortit matkaan kohti Euroopan hoveja

  1. Tämä postaus tuli hyvään saumaan, pohdinkin tässä että vieläköhän joulukortit ehtisi laittaa vai onko jo liian myöhäistä… Korttiostoksille siis! Britteihin laitan ainakin, sekä Tanskaan ja Monacoon. Äitini fanittaa kovasti Charlenea ja olisi kiva yllätys jos sieltä tulisi paluupostia 🙂

    Tykkää

  2. Mä olen tosi yllättynyt ettei Ruotsista ja Norjasta tullut vastausta. Kun kuitenkin varmasti kuvataan joulukuvia ja pitkin vuotta muutenkin, niin helppohan niistä olisi painaa vaikka vakiokortti vastaukseksi. Vielä kun Ruotsin kuningasperhe tuntuu niin maanläheiseltä niin hämmentävää etteivät panosta kansalaispostiin.

    Tykkää

    • Olen siinä käsityksessä, että Norjasta ja Ruotsista ylipäätään vastaataan huonosti. Ruotsista olen saanut Carl Philipin ja Sofian hääkuvan, kuninkaan syntymäpäiväkiitokset nyt kun täytti 70v ja yhden hovinaisen kirjoittaman lyhyen kirjeen kuvilla, kun kirjoitin Madeleinelle sen ihanan sairaille lapsille järjestetyn Sagokalasin jälkeen. Norjaan en ole tainnut muita, kuin joulukortin laittaakaan, mutta kun lukee muiden saamista vastauksista, nämä kaksi tuntuu olevan aina esillä siellä ”ei vastausta” -sarakkeessa. Olisiko sitten ihan rahasta kiinni? Aika paljon maksaa kuitenkin kaikille suomalaisillekin vastailla ja sitäkin summaa voi olla aika vaikeaa perustella, jos tulee kritiikkiä. Ja siis en tiedä kenenkään muunkaan ”taviksen” saaneen näistä vastausta, eli ilmeisesti eivät vastaa joulukortteihin ollenkaan. Belgia vähän harmittaa, ettei korttia tullut, kun ainakin yhden hollantilaisen ja yhden amerikkalaisen tiedän saaneen. Oisko sitten jompi kumpi, mun tai heidän, kadonnut matkalla tai muuten vaan joutunut johonkin ö-mappiin?

      Tykkää

  3. Olisi kyllä niin kiva lähettää joulukortteja kuninkaallisille, mutta tänä vuonna en taida ehtiä. 😦 Aloin vasta nyt ajatella, että olisipa kiva lähettää Britteihin ja kokeilla jos Espanjasta ja Monacosta saisi yhtä mukavia vastauksia, kuin sinä viimeksi sait. Viime vuonna lähetin kortit Britanniaan ja Ruotsiin. Ruotsista vastausta ei ole kuulunut, mutta Britanniasta sain valmiiksi painetut kuvakortit Charlesilta ja Camillalta sekä Williamilta ja Katelta. Kuningatar Elizabethiltä sain valmiiksi painetun kirjeen vastaukseksi. Itselläni ei ollut mitään allekirjoitusta, mutta lähetinkin vain kortin, joten ei siinä paljon kommentoitavaa ollutkaan 😀 Kiva kuitenkin saada jonkinlainen vastaus. Voisin ensi vuonna lähetellä taas kortteja ja jopa kirjeitä. Saattaa olla, että lähetän joillekin kuninkaallisille vuoden varrella myös, esimerkiksi syntymäpäiväksi 🙂

    Tykkää

    • Luulenpa, että vastaus kyllä tulee (jos on tullakseen), vaikka kortti menisi vähän myöhässä. 🙂 Ei niitä roskiin laiteta, vaikka ei olisi aatoksi ehtineet ja kun muutenkin vastailuun menee puoli kevättä, sinne varmasti mahtuu joukon jatkoksi. Tai sitten voi tietty laittaa uudenvuodenkortin! Ja tosiaan, onhan sitä vaikka mitä tilaisuutta vuoden varrella. Laitoin keväällä Madeleinelle pienen kirjeen, kun se ihana Sagokalas teki muhun niin vaikutuksen ja sain hovinaiselta vastauksen, jossa oli monta kuvaa mukana. En nyt löytänyt sitä tähän hätään, mutta ainakin Estellen synttärikuva ja Leonoren yksi ristiäiskuva oli mukana, muistaakseni yhteensä neljä. Tosi kiva vastaus!

      Tykkää

  4. Oho..ilmeisesti William ja Kate ovat saaneet taas kansan vihat päälleen ,jos oikein ymmärsin, niin eivät lähetä joulukorttikuvia ollenkaan ja viettävät joulun täysin poissa julkisuudesta Katen vanhempien luona. Näin instagramista ymmärsin.

    Tykkää

    • Aivan oikein olet ymmärtänyt. Ensin herätti kohua ja pettymystä se, ettei toimittajien tietojen mukaan ole odotettavissa uutta kuvaa perheestä jouluksi ja itseasiassa ilmeisesti emme näe edes kuvaa joulukortista. Sitten Telegraph paljasti, että menevät Buckleburyyn jouluksi. Sinänsä ymmärrän kyllä, että haluavat olla Katen perheen kanssa myös, mutta ymmärrän kyllä senkin, että varsinkin britit pettyivät. Tuo joulupäivän esiintyminen on kuitenkin yksi vuoden ”pyhiä” kuninkaallistilaisuuksia Troopingin ja kuningattaren puheen rinnalla. Se, mikä itseäni ihmetyttää todella on, että jos itse tietäisin olevani poissa joulun, panostaisin jouluntoivotuksiin kansalle. Ottaisin kivan kuvan ja lähettäisin jouluterveiset kaikille sen kautta. Mutta he eivät ilmeisesti ole sitäkään velkaa kansalaisille sitten…

      Tykkää

  5. En joulukortteja ole koskaan kuninkaallisille lähetellyt, enkä muutenkaan. Ensi keväänä ajattelin laittaa prinsessa Estellelle syntymäpäiväonnittelut, mutten tiedä osoitetta. Mistä se löytyy?

    Tykkää

    • Tuossa postauksen lopussa on linkit hovien nettisivuille, suoraan sinne missä osoite on. Ruotsiin voi kortit laittaa osoitteella:

      H.M. Konungens Hovmarskalksämbete
      Kungl. Slottet
      107 70 Stockholm
      Sverige

      Osoitteen alkuun voi kirjoittaa vielä H.K.H. Prinsessan Estelle (tai kenelle sitten kulloinkin on kirjoittamassa)

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.