Espanjan uusi kuninkaallinen perhe

Espanja sai torstaina uuden kuninkaan ja vallanvaihdon myötä myös eräällä tavalla uuden kuninkaallisen perheen. Jo vuosikymmeniä Espanjan kuninkaallinen perhe on koostunut kuningas Juan Carlosista ja kuningatar Sofiasta, sekä näiden lapsista, prinssi Felipestä, infanta Elenasta ja infanta Cristinasta. Lisäksi kuninkaalliseen perheeseen on kuulunut luonnollisesti prinssi Felipen oma perhe, silloinen prinsessa Letizia, sekä infantat Leonor ja Sofia.

Vallanvaihdon seurauksena kuninkaallisen perheen koostumus on muuttunut. Nyt virallisen kuninkaallisen perheen muodostavat hallitsijapari, kuningas Felipe VI ja kuningatar Letizia, heidän tyttärensä Asturian ruhtinatar Leonor ja infanta Sofia, sekä väistynyt kuningaspari, kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia.

Embed from Getty Images

Jatkossa viralliseen kuninkaalliseen perheeseen eivät enää kuulu kuninkaan sisaret, eivätkä heidän perheensä. Vero- ja muissa taloussotkuissa yhdessä miehensä Iñaki Urdangarinin kanssa rypevä infanta Cristina saattaa huokaista helpotuksesta, sillä julkinen paine hellittää heidän osaltaan nyt ehkä edes hiukan. Lisäksi muutos ei heille ole suuren suuri, sillä infanta ei ole lähivuosina osallistunut kiinteästi kuninkaallisen perheen työhön skandaalista johtuen. Infanta Elenalle muutos on suurempi, sillä hän on kantanut oman osansa työtaakasta aivan vallanvaihtoon saakka. Jatkossa infanta Elena ei enää osallistu virallisiin tilaisuuksiin, kuten esimerkiksi valtiovierailuihin ja vuosittaisiin virallisiin juhlapäiviin. Luonnollisesti infanta Elena jatkaa kuitenkin monien hyväntekeväisyyskohteidensa parissa työskentelyä ja koska molemmat infantat kuuluvat edelleen tietenkin kuninkaan perheeseen, heitä voi nähdä esimerkiksi erilaisten perhejuhlien yhteydessä, kuten vuosien varrella on nähty myös kuningas Juan Carlosin sisaria, infanta Pilaria ja infanta Margaritaa. Infantat eivät myöskään menetä titteleitään, eivätkä paikkojaan kruununperimyksessä.

Yhdeksi infanta Elenan viimeisistä virallisista työtehtävistä jäi varainkeruutilaisuus Madridin Caritas-järjestölle.

Embed from Getty Images

Torstaina järjestettyjen virkaanastujaisten jälkeen arki koitti Espanjan uudelle kuningasparille nopeasti. Lauantaina kuningas Felipe ja kuningatar Letizia tapasivat ensimmäisessä virallisessa työtehtävässään hallitsijaparina edustajia erilaisista järjestöistä ja säätiöistä, jotka edustavat espanjalaisia terrorismin uhreja. Kuningaspari osallistui tapaamisessa myös hiljaiseen hetkeen uhrien muistoksi.

Embed from Getty Images

Kuningas Felipe painotti virkaanastujaistilaisuudessa pitämässään puheessa voimakkaasti yhteiskunnan ja valtion yhtenäisyyttä, sekä sitä, että kuninkaana hän haluaa olla lähellä kansaa ja mukana sen vaikeuksissa ja hyvissä hetkissä. Puheensa lopussa hän lainasi repliikin Don Quijotelta, joka on vapaasti käännettynä kutakuinkin ”ihminen ei ole toista ihmistä arvokkaampi, ellei hän tee toista enemmän”. Tämän jälkeen kuningas totesi, ettei mikään olisi hänelle suurempi kunnia kuin se, että Espanjan kansa olisi uudesta kuninkaastaan ylpeä hänen jokapäiväisen työnsä ja panoksensa ansiosta. Puheensa lopuksi kuningas kiitti kuulijoitaan kaikilla maan neljällä kielellä. Etnisesti jakautuneen kansan yhtenäisyyttä ja kuninkaan suosiota koettelee erittäin rankasti myös Espanjan kriisiytynyt taloudellinen tilanne, jonka eteen kuningas lupasi nyt työskennellä ankarasti. Hovin mukaan kuningasparin ensimmäinen virallinen ulkomaanvierailu puolestaan kohdistuu Vatikaaniin, jossa kuningaspari tapaa paavin (kuningatar Letizia luultavasti valkoisessa asussa privilege du blancin myötä). Tämä varmasti miellyttää Espanjan katolilaista enemmistöä ja onkin ehkä tarpeen, sillä valtion ja kirkon ollessa Espanjassa nykyään erilliset instituutiot, virkaanastujaisista oli riisuttu pois kaikki uskonnolliset elementit.

Embed from Getty Images

46-vuotiaan tuoreen kuninkaan valtakausi alkaa mielipidemittausten mukaan melko hyvässä myötätuulessa. Lähes puolet kansasta kannatti tuoreessa tutkimuksessa kuningas Felipen nousua valtaistuimelle ja vain 36% toivoi monarkiasta luopumista. Toisen tutkimuksen mukaan 55.7% kansasta kannatti monarkiaa kuultuaan kuningas Juan Carlosin suunnitelmista luopua kruunusta. Puoli vuotta sitten luku oli 49,9%. Nyt 57,5% uskoi kuningas Felipen voivan palauttaa kuninkaallisen perheen menettämän arvovallan. Lisäksi suuri enemmistö uskoi Felipen onnistuvan kuninkaana ja 75% totesi vallanvaihdon olleen hyvä ratkaisu kuningas Juan Carlosilta.

Toisaalta 62% kansasta toivoo, että tulevaisuudessa voitaisiin äänestää maan valtiomuodosta. Tämä ei tietenkään vielä tarkoita, että enemmistö olisi silloinkaan valmis monarkiasta luopumaan, mutta kertoo, ettei nyt jo ehkä vanhanaikainen valtiomuoto ole enää Espanjassakaan selviö. Erityisesti äänestyksen kannalla ovat 18-34 -vuotiaat, mikä saattaa johtaa monarkian kannatuksen laskuun luonnollisen poistuman kautta. Lisäksi esimerkiksi itsenäisyyttä tavoittelevassa Kataloniassa vallanvaihto ei paikoin herättänyt liiemmin edes mielenkiintoa, sillä monien huomio on kiinnittynyt itsenäistymiseen ja kuningas nähdään joko tämän vastavoimana, tai asian suhteen tyystin voimattomana. Lisäksi kuningas nähdään usein hyvin espanjalaisena hahmona, jota onkin vaikeaa kannattaa, jos ei tunne itseään lainkaan espanjalaiseksi.

Kuningas Felipen yhteyttä kansaansa edesauttaa varmasti kuningatar Letizia, joka on Espanjan ensimmäinen keskiluokkainen kuningatar. Kertaalleen eronnut, urallaan menestynyt 41-vuotias entinen uutistoimittaja ei tosin ole voittanut kansaa puolelleen samaan tapaan, kuin esimerkiksi hurjaa kansansuosiota nauttiva Alankomaiden kuningatar Maxima, vaan on vaikuttanut kansasta ehkä hieman etäiseltä ja viileältä. Toisaalta tuore kuningatar on iltapäivälehtien vakiokalustoa ja esimerkiksi hänen tyyliään ihaillaan ulkomaita myöden. Kuningatar Letizia poikkeaa ehkä muista kuninkaalliseen perheeseen avioituneista tavallisista naisista siinä, että hänen sanotaan olevan melko itsepäinen, sekä ihminen, joka haluaa pärjätä itse ja hoitaa omat asiansa. Hän on miehensä tukena, mutta on tehnyt selväksi, että hänellä on kuninkaallisen perheen jäsenenä myös oma agenda ja tavoitteet. Erityisesti lähellä tuoreen kuningattaren sydäntä ovat koulutus ja terveys, sekä harvinaiset sairaudet ja syöpätutkimus. Omien kiinnostuksenkohteidensa lisäksi prinsessana Letizia halusi pitää yllä myös aiempaa elämäntapaansa ja hänet onkin voinut bongata esimerkiksi shoppailemassa Madridin kaduilla tai viettämässä iltaa elokuvissa tai rock-konserteissa ystäviensä kanssa. Seurueessa on voitu nähdä myös prinssi Felipe, jonka ystäväpiiri ennen avioliittoa koostui enemmänkin maan rikkaista ja mahtavista, mutta on nyt osittain keskiluokkaistunut.

Embed from Getty Images

Espanjan johtavan iltapäivälehden El Paisin mukaan kuningatar ajatettelee itse ja mikä huomionarvoista, myös ajoittain sanoo, mitä ajattelee. Tässä tuore kuningatar poikkeaa edeltäjästään kuningatar Sofiasta, joka ei tällaisia vapauksia ole vuosien varrella ottanut. Kruununperillisen puolisona Letizian on täytynyt pitää vielä aika matalaa profiilia, mutta aika näyttää, mihin suuntaan hän kuningattarena lähtee. El Paisin mukaan kuningatar Letizia on miehensä tärkein neuvonantaja ja on varmasti päässyt vaikuttamaan merkittävästi suunnitelmiin perheen tulevaisuudesta.

Monille muille nykyisille (ja vastakruunatuille) kruununperilliselle tyypilliseen tapaan myös Letizia ja Felipe ovat halunneet lapsilleen mahdollisimman tavallisen kasvatuksen ja vallanvaihdosta huolimatta heidän arvellaan jäävän asumaan pienempään taloonsa Zarzuela-palatsin alueella muuttamisen sijaan. Pienten infantojen arki ei varmaankaan heti suuremmin muutu, vaikka heidän isästään nyt tulikin Espanjan valtionpäämies. Siskokset käyvät jatkossakin uskonnotonta Nuestra Señora de los Rosales -koulua Madridissa. Jatkossa erityisesti sisaruksista vanhempaa, 8-vuotiasta infanta Leonoria odottaa jonkinasteinen sotilaallinen koulutus, sekä mahdollisesti opiskelu ulkomailla.

Infanta Leonorista tuli Asturian ruhtinatar samalla hetkellä kun hänen isästään tuli kuningas. Infanta on kruununperimyksessä ensimmäisenä ja kantaa siis Espanjan kruununperilliselle perinteisesti kuulunutta arvonimeä, jota hänen isänsä kantoi ennen häntä. Asturian ruhtinasparina Felipelle ja Letizialle on kuulunut runsaasti virallisia työtehtäviä, joita ei nyt voida tietenkään sälyttää lapsen harteille. Aika näyttää, miten esimerkiksi Asturian ruhtinaan säätiön kanssa menetellään. Tällä hetkellä säätiön nettisivuilla tehdään ainakin muutostöitä, joten sukupolvenvaihdos lienee sielläkin tulossa. Infantan täyttäessä 18 vuotta järjestetään seremonia, jossa Leonor vannoo uskollisuutta maan perustuslaille, samoin kuin hänen isänsä teki aikanaan. Kruununperillisen paikalta infanta Leonorin voisi vielä syrjäyttää pikkuveli, mutta näyttää siltä, että Espanjan kuningasparin lapsiluku on nyt täynnä.

Embed from Getty Images

Kuningas Juan Carlos I on aina antanut ymmärtää, ettei vallasta luopuminen ole hänelle vaihtoehto. Heikentynyt terveys, sekä varmasti myös monarkian kohtaamat skandaalit ja ongelmat saivat kuitenkin kuninkaan muuttamaan mieltään, mikä olikin viisasta, sillä mielipidemittausten mukaan väistyvän kuninkaan suosio kasvoi vallanvaihdon myötä merkittävästi. Kuninkaan valtakausi sai ennen ilmoitusta noin 41% kannatuksen ja vallastaluopumisen jälkeen suosio hypähti reippaasti, 65% kannatukseen. Myös vallasta luopumisen jälkeen Juan Carlos säilyttää tittelinsä ja hänet tunnetaan siis jatkossakin kuninkaana, samoin kuin Sofia kuningattarena. Hovin nettisivun mukaan entisen kuningasparin korrekti puhuttelumuoto on edelleen hänen majesteettinsa, kuningas/kuningatar. Ainoa ero näyttäisi olevan se, että kuninkaan nimen perästä on pudotettu järjestysnumero I pois. Lisäksi kuningas ja kuningatar tulevat arvojärjestyksessä vasta hallitsijaparin lasten jälkeen. Espanjan asevoimissa kuningas Juan Carlos säilyttää ylipäällikön arvonsa, mutta erotuksena uudesta kuninkaasta, kuuluu vain reserviin.

Espanjan hallitsijana kuningas Juan Carlos nautti syytesuojaa, eikä häntä vastaan voitu nostaan oikeusjuttuja. Luovuttaan vallasta kuningas menetti samalla tuon syytesuojan, mutta Espanjan hallitus on puuhannut hänelle vastaavaa suojaa, jonka on tarkoitus tulla voimaan pikavauhtia. Jatkossa vain Korkeimmalla oikeudella on mahdollisuus haastaa kuningas oikeuteen hänen julkiseen tai yksityiseen elämäänsä liittyvissä asioissa. Sama syytesuoja tulee koskemaan myös kuningatar Sofiaa, sekä kuningatar Letiziaa ja ruhtinatar Leonoria. Lakimuutoksella kuningasta suojellaan ainakin kahdelta aiemmalta haasteelta, jotka koskivat kuninkaan mahdollisia aviottomia lapsia, mutta joita ei voitu hallitsijan syytesuojan takia puolitoista vuotta sitten käsitellä.

Kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia ovat olleet naimisissa 52 vuotta. Puheessaan kuningas Felipe kiitti äitiään tämän lähes elämänmittaisesta työstä Espanjan kansan hyväksi, sekä lojaaliudesta ja tuesta kuningas Juan Carlosia kohtaan. Kuten jo yllämainituista haasteista voi päätellä, kuningas Juan Carlosilla on ollut myös aviovuosinaan silmää muullekin naiskauneudelle ja huhut ja melko varmatkin tiedot hallitsijan naissuhteista ovat kiertäneet ympäri Espanjaa jo vuosikymmeniä. Elämänkerran kuningattaresta kirjoittanut kirjailija Pilar Eyre on kutsunut häntä jopa Euroopan yksinäisimmäksi naiseksi. Avio-ongelmien lisäksi kuningattaren ongelma on ollut protokolla, joka on estänyt häntä saamasta omaa ääntään kuuluviin. Jo pitkään kuningas ja kuningatar ovat edustaneet suurimmaksi osaksi erillään ja jatkossakin näemme varmasti kuningatarta hänelle tärkeiden asioiden lähettiläänä. Vuosikymmenet hiljaista ja arvokasta työtä sekä läsnäoloa ansaitsivat kuningattarelle virkaanastujaisissa pojan kiitokset, sekä seisten annetut suosionosoitukset.

Embed from Getty Images

Viitteet:

Lisätietoa Asturian ruhtinaan säätiöstä, Fundación Príncipe de Asturias

Lisätietoa Nuestra Señora de los Rosales -koulusta, koulun nettisivu

5 kommenttia artikkelissa “Espanjan uusi kuninkaallinen perhe

    • Anteeksi, kommenttisi oli jäänyt julkaisematta, koska sen oli jostain syystä napannut roskapostisuodatin. 😦

      Leonor on tosiaan kuvissa aika vakavan näköinen pikkutyttö, mutta ehkä se on tuo asema. Tytöt eivät ole kovin tottuneita julkisuuteen, koska heitä on pidetty ehkä vähän piilossa ja onhan tuo aika erikoinen tilanne, kun pitää astua kameroiden ja yleisön eteen. Minusta Leonor ei näytä surulliselta, vaan enemmän sellaiselta, että joko ei niin pidä huomiosta, tai sitten on käsketty olla kovin vakavana. 🙂

      Tykkää

  1. Totta tosiaan, voisi kyllä enemmän tuo Leonor hymyillä, on niin uskomattoman kaunis kuin myös Sofíakin. Mutta aika näyttää millaisen Pepsodent-hymyn Leonor vielä kansalle näyttää 🙂
    Kovasti kiinnostaa aina nämä arkisemmat asiat kuninkaallisissa perheissä. Olisi esimerkiksi todella mielenkiintoista jos pääsisi vaikka seuraamaan Letizian ja Felipen lasten arkea. Millaista on olla kuninkaan tytär, yms…ja kuinka koulussa suhtaudutaan kun luokassa on kruununperillinen.
    Tiedätkö käykö tytöt tavallista koulua vaiko yksityistä?
    Todella kiinnostava ja myös ”kriittinen” blogi jossa kuninkaallisia myös vähän erilaisesti kommentoidaan. Sellainen kiinnostaa sillä eihän aina jaksa niitä Madden häitä ja Estellen ristiäisiä hehkuttaa vaikka nekin mukavia asioita ovat!
    Jään ehdottomasti lisää lueskelemaan!

    Tykkää

    • Yritin selvittää tuota koulujuttua, mutta en nyt pikagooglauksella kyllä löytänyt vastausta. 😦 Jotenkin uskon, että monille lapsille on aika luontevaa se, että toinen lapsi on erilainen. Jonkun isä on lääkäri, jonkun putkimies, kolmannen kuningas. Mutta vanhemmat onkin sitten toinen juttu ja uskon, että siinä helposti tulee sitä yhden lapsen (ja tämän vanhempien) erityisyyden korostamista. Hyvässä ja pahassa.

      Kiitos palautteesta, tosi mukavaa kuulla, että tykkäät ja olet löytänyt kiinnostavia juttuja täältä. Itse en tykkää sellaisista nuivista vihablogeista, mutta en kyllä millään jaksa lukea hattaraa ja ihannointiakaan, joten yritän pitää itse täällä aika objektiivisen linjan. 🙂 Ja kiitos kommenteistasi, sekä tervetuloa mukaan!

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.