Katolisten kuningatarten Le Privilège du Blanc

Kun tavallinen pulliainen tapaa kuninkaallisen henkilön, erityisesti hallitsijan, etiketti on usein hyvin tiukka. Ohjeita annetaan niiamisesta ja kumartamisesta, puhuttelumuodoista ja esimerkiksi koskettamisesta. Lisäksi on hyvä pukeutua tietyllä tavalla. Osin on kyse kohteliaisuudesta, osin historianjäänteistä ja osin tietysti siitä, mihin kuninkaallinen henkilö on elämänsä aikana tottunut, mahdollisesti omasta tahdostaan riippumatta. Kruunupäät joutuvat kuitenkin harvemmin miettimään näitä asioita, he kun yleensä ovat vastaanottavalla puolella. Poikkeus silti löytyy, nimittäin paavi.

Virallinen protokolla vaati aiemmin kaikkia naispuolisia vieraita tapaamaan paavin mustassa pitkässä puvussa, jonka hihat olivat niinikään pitkät ja kaulus korkea. Hiukset tuli peittää mustalla hunnulla. Pukeutumisella tähdättiin erityiseen säädyllisyyteen. Sittemmin ohjeistusta on höllennetty merkittävästi, mutta edelleen suuri osa paavin naispuolisista vieraista valitsee asukseen jotakin mustaa.

Pukeutumissäännöstä on kuitenkin aina ollut olemassa poikkeus ja tästä ovat päässeet nauttimaan tietyt katoliset kuninkaalliset. Erittäin eksklusiiviseen kerhoon ovat aikojen saatossa kuuluneet Itävalta-Unkarin keisarinna, Espanjan, Portugalin, Ranskan, Italian, Puolan, Belgian ja Baijerin kuningattaret, Luxemburgin ja Liettuan suurherttuattaret, muutamat saksalaiset prinsessat sekä naispuoliset kapteeni-valtionhoitajat San Marinosta. Ajan myötä kato on käynyt Euroopan kuningashuoneiden joukossa ja nyt joukko on entistä pienempi. Nykyään erityisoikeus koskee Italian (jossa ei tosin ole vallassaolevaa kuningashuonetta), Belgian ja Espanjan kuningattaria, Luxemburgin suurherttuatarta, sekä italialaisen Savoy-suvun prinsessaa.

Poikkeuksen nimi on ’Le Privilège du Blanc’ ja se oikeuttaa nimensä mukaisesti pukeutumaan paavin seurassa valkoiseen. Vatikaanin Pietarinkirkon aukion suuresta, tummanpuhuvasta ihmismassasta voi merkittävissä tilaisuuksissa silmään osua muutama kirkkaan valkoinen piste, yleensä sieltä eturivistä.

Embed from Getty Images

Tällä hetkellä valkoiseen pukeutuminen on sallittu kuudelle kuninkaalliselle naiselle. Listalla ovat kaikki kolme Belgian kuningatarta, Mathilde, joka ei vielä ole kuningattarena Vatikaanissa käynyt, sekä entiset kuningattaret Fabiola

Embed from Getty Images

ja Paola.

Embed from Getty Images

Heidän lisäkseen Espanjan kuningatar Sofia,

Embed from Getty Images

Luxemburgin suurherttuatar Maria Teresa

Embed from Getty Images

ja Savoy-sukuinen Napolin prinsessa Marina voivat valita vaalean asun.

Embed from Getty Images

PÄIVITYS: Kesäkuussa 2014 joukkoon liittyi vielä Espanjan uusi kuningatar, Letizia.

Embed from Getty Images

Aiemmin asuun kuului usein pitkä mantilla-huntu, sekä sitä kannatteleva kampa. Itse puku oli pitkä ja leveähelmainen. Tässä Belgian kuningatar Fabiolan ja Espanjan kuningatar Sofian tyylinäyte vuodelta 1975. Paikalla oli myös Luxemburgin suurherttuatar Joséphine Charlotte. Nykyään valkoinenkin asu on usein esimerkiksi jakkupuku ja huntu on vaihtunut pienempään ja kevyempään.

Embed from Getty Images

Jokaiseen tapaamiseen paavin kanssa nämäkään naiset eivät valkoiseen kuitenkaan sonnustaudu, vaan yleensä privilège du blanc säästetään niihin suurimpiin tapahtumiin. Esimerkiksi kuningatar Paola pukeutui mustaan tavatessaan paavin huhtikuussa, mutta toisaalta paria päivää myöhemmin kuningatar Sofia päätyi valkoiseen.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

On hyvä huomata, että privilège du blanc ei koske automaattisesti kaikkia kuninkaallisia naisia, jotka tunnustavat katolista uskoa. Alankomaiden kuningatar Maxima esimerkiksi säilytti katolisen uskonsa naituaan Alankomaiden protestanttisen prinssin, mutta hän pukeutuu paavin seurassa jatkossakin aina mustaan. Lisäksi oikeus on varattu vain kuningattarille, prinsessoja se ei koske. Siksi esimerkiksi Espanjan prinsessa Letizia, Belgian prinsessa Astrid ja Luxemburgin perintösuurherttuatar Stéphanie pukeutuvat muiden naisten tavoin mustaan.

Embed from Getty Images

Toisaalta höltyneet säännöt ulottuvat heihinkin, sillä huhtikuussa prinsessa Astrid päätyi valkoiseen jakkuun paavin vastaanotolla.

Embed from Getty Images

Eräänlainen poikkeustapaus on viimeaikoina ollut Monacon ruhtinatar Charlene. Monacon ruhtinattarelle valkoinen asu ei ole aiemmin kuulunut, mutta tammikuussa 2013 ruhtinatar Charlene kuitenkin tapasi paavin valkoisessa asussa.

Embed from Getty Images

Vatikaani antoi myöhemmin tiedotteen, jonka mukaan ruhtinattarelle oli annettu tähän lupa. Seuraavan kerran Vatikaanissa vieraillessaan ruhtinatar Charlene oli kuitenkin jälleen mustissa. Mahdollisesti Monacolle ei  privilège du blancia siis nytkään annettu ja monet ovatkin arvelleet, että Vatikaanin tiedotustoimisto pelasti ruhtinashuoneen nololta tilanteelta, johon he olivat ehkä vahingossa joutuneet.

Embed from Getty Images

Kuten aluksi kirjoitin, paavin suhteen armoa ei tunneta edes maan mahtavien suhteen. Ison-Britannian kuningatar Elisabet on tavannut paavin useaan otteeseen ja pukeutunut tunnollisesti mustaan.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Vasta viime vuosina kuningatar on pukeutumisen suhteen hieman höllännyt ja viimeksi hän tapasi paavin hennon vaaleansinisessä asussa. Tätäkin tosin selitettiin tapaamisen epävirallisella luonteella.

Embed from Getty Images

Valkoiseen ei kuitenkaan kuningatar Elisabetkaan päätynyt, toisin kuin muutamat muut huomionarvoiset naiset. Britannian silloisen pääministerin Tony Blairin puoliso Cherie valitsi ylleen valkoista 2006 ja herätti melkoista kohua. Presidentti Bushin Laura-vaimo pukeutui niinikään valkoiseen 2008. Nämä muistetaan edelleen, joten valkoinen tuntuu säilyttäneen erityisasemansa vaikka muuten ohjeet ja käytännöt ovatkin löystyneet. Ja kertoohan siitä myös erikoiskerhomme käytös, valkoista kuningattaret valitsivat ylleen viimeisimmälläkin Vatikaanin vierailullaan. Huhtikuun lopulla sekä kuningatar Sofia, kuningatar Paola, että suurherttuatar Maria Teresa pitivät perinnettä elossa kauniin valkoisissa asuissaan.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Seuraa blogia:

Follow on Bloglovin

Blogilista

tai sähköpostilla

Mainokset

10 kommenttia artikkelissa “Katolisten kuningatarten Le Privilège du Blanc

  1. Mielenkiintoista! Toivottavasti saamme lukea lisää erilaisista säännöistä ja tavoista, mitkä vaikuttavat kuninkaallisten elämään ja tapoihin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s