Uuden vuoden juhlava vastaanotto Tanskassa

Vuoden ensimmäinen tiaratilaisuus on taas perinteiseen tapaan jo nähty, vaikka tammikuu vasta alkoi. Eilen Kööpenhaminassa juhlistettiin uutta vuotta kuningatar Margareetan emännöimällä uudenvuodenvastaanotolla, jolle osallistuivat myös kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, sekä prinssi Joachim ja prinsessa Marie.

Valitettavasti tämänvuotinen kooste tilaisuudesta on suppea ja osin aiempien vuosien postauksista tuttua tekstiä, sillä en voinut siihen kunnolla paneutua kirjoittamista haittaavan kivun takia. Hartiassa jokin vaivaa, mutta menee varmaan parissa päivässä ohi ja seuraavaksi keskustellaan luultavasti jälleen kuninkaallisten työmääristä, kuten vuodenvaihteessa on ollut tapana.

Aatto alkaa monelle tanskalaiselle virallisesti siitä, kun kuningatar Margareeta ilmestyy televisioruutuihin uudenvuoden puheensa kera. Puhe lähetetään suorana ja aina tasan kello 18. Tänä vuonna kuningatar Margareeta piti puheensa jo 47. kerran. Virallisen uudenvuodenpuheperinteen aloitti kuningas Kristian IX jo 1800-luvun loppupuolella. Kuningas Fredrik VIII:n aikana 1900-luvun ensimmäisinä vuosina puhe alettiin painaa lehteen ja vuonna 1941 se esitettiin ensimmäistä kertaa radiossa, jolloin äänessä oli kuningatar Margareetan isoisä, kuningas Kristian X. Alunperin puhe tosin pidettiin uudenvuodenjuhlassa, eikä aattona, kuten nykyään. Vuonna 1958 puhe siirrettiin aatolle ja sitä alettiin esittää radion lisäksi myös televisiossa, jolloin kansa saattoi nähdä kuningas Fredrik IX:n esiintyvän. Kuningatar Margareetan aikana lähetykset on laajennettu nettiin, jonka välityksellä myös ulkomailla asuvat tanskalaiset ovat päässeet kuulemaan puheen suorana vuodesta 2010 alkaen. Monille tanskalaisille puhe merkitsee juhlinnan virallista lähtölaukausta ja sen jälkeen saatetaan jo poksauttaa auki ensimmäinen pullo kuohuvaa. Tänä vuonna puhe käsitteli mm. talouskasvun vaikutuksia ihmisten elämään, kiirettä ja tarvetta olla esillä muiden muistamisen kustannuksella, sekä sitä, miten kohtaamme muut ihmiset – myös sosiaalisen median kautta. Lisäksi kuningatar kiitti kaikesta lämmöstä ja tuesta, jota hänelle ja koko perheelle on vuoden aikana osoitettu prinssi Henrikin kuoleman johdosta.  Puheen voi lukea englanniksi hovin sivulla.

Uudenvuoden kuninkaallinen vastaanotto jatkui eilen tiistaina perinteiseen tapaan juhlaillallisella Amalienborgissa, johon oli kutsuttu hallitus, asevoimien korkeimmat edustajat, kirkon, oikeuslaitoksen, sekä Kööpenhaminan yliopiston edustajia sekä hovin tärkeimpiä työntekijöitä. Kristian IX:n palatsissa järjestettävä juhlaillallinen on vuoden merkittävimpiä tilaisuuksia kuninkaallisessa hovissa. Illallista valmistellaan pitkään ja hartaasti, sekä perinteitä kunnioittaen. Illallinen nautitaan palatsin suuressa salissa, jonka rokokoosisustus on peräisin 1700-luvun puolivälistä. Huippukokkien valmistama ruoka tarjoillaan arvoastioista ja nautitaan luonnollisesti arvokkailla aterimilla, vieraat hopeisilla ja kuningattaren pöydässä kultaisilla.

Ruoan kanssa tarjoiltavalla Rosenborg-viinillä on mahtava historia. Sen toi alunperin Tanskaan kuningas Kristian IV 1500-luvulla ja sitä tarjoiltiin ensimmäisen kerran uudenvuodenillallisella vuonna 1598. Viiniä on vuosien varrella jatkettu toisella viinillä, mutta vuoteen 1982 asti sitä säilytettiin alkuperäisissä puutynnyreissä. Vuodesta 1729 saakka viiniä on säilytetty Rosenborgin linnassa ja uskotaan, että sitä voidaan tarjoilla vielä seuraavat 300 vuotta. Menun muista viineistä ainakin osa on aina peräisin kuningatar Margareetan ja prinssi Henrikin loma-asunnolta Château de Caïxista Ranskasta, jossa prinssi Henrik aiemmin itse harjoitti viininviljelyä. Ruokalistalla oli tänä vuonna ainakin hummerikohokasta, lammasta madeirakastikkeessa, sekä jälkiruoaksi suklaamoussekakkua, joka oli prinssi Henrikin suosikki.

Kuningatar Margareeta on iltapukujen suhteen hyvin kierrätyshenkinen ja tänäkin vuonna näimme heti uusintakierroksella kauniin vaaleanpunaisen pitsipuvun viime keväältä kruununprinssi Frederikin syntymäpäiväjuhlista. Puvun seuraksi kuningatar oli valinnut helmitiaransa ja muita helmikoruja, sekä kuten tapoihin kuuluu, Elefanttiritarikunnan kultaisen käädyn.

Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Mary poikkesi perinteistä jättämällä tällä kertaa kotiin kauniin rubiinitiaransa ja kantaen sen sijaan omaa hankintaansa, antiikkista timanttitiaraa, jota voidaan käyttää myös kaulakoruna. Todella kaunis iltapuku oli tanskalaisen Jesper Høvringin suunnittelema, mutta herätti hiukan keskustelua siitä, oliko se aivan riittävän arvokas juuri tähän tilaisuuteen. Kruununprinssi Frederik juhli tänäkin vuonna laivaston kontra-amiraalin univormussa.

Embed from Getty Images

Prinsessa Marie kantoi tavalliseen tapaan Prinsessa Dagmarin kukkatiaraa ja pukukin oli prinsessalle aika tyypillinen, vaikkei tällä kertaa hiukan erikoisen pötkömäisen siluettinsa vuoksi ollenkaan suosikkini. Prinssi Joachim esiintyi lähivuosien tapaan maavoimien everstin univormussa.

Embed from Getty Images

Bonuksena mukaan vielä tiaraloistoa Japanista. Tyyli keisariperheen uudenvuodenjuhlissa tosin on hiukan yksipuolisempi, mutta toisaalta tiaroita on runsaasti enemmän. Iloisena yllätyksenä 16 vuoden poissaolon jälkeen mukana myös kruununprinsessa Masako, josta tulee keisarinna toukokuun ensimmäisenä päivänsä miehensä kruununprinssi Naruhiton noustessa keisariksi.


Tänään ja huomenna ovat Tanskassa vuorossa jokavuotiset vastaanotot diplomaattikunnalle, sekä muille yhteiskunnan tärkeille tahoille. Jos ja kun kuvia saadaan ja olen kirjoituskunnossa, lisään niitä tähän postaukseen myöhemmin.

17 kommenttia artikkelissa “Uuden vuoden juhlava vastaanotto Tanskassa

  1. Pikaista paranemista Hovikirjeenvaihtajalle, muista levätä! 🙂 Tykkäsin kyllä ihan Tanskan leidien juhlaeleganssista. Margareetan kierrätyspuku on kaunis, vaikkakin värin puolesta aika kesäinen. Maryn puvun siluetti on kaunis, ainoa mistä en tykkää on puvun takana oleva vetoketju, joka oli todella näkyvä. Mutta muuten Mary on upea ja tuo hänen hankkimansa tiara on kyllä parhaita ostettuja tiaroita! Marien puvussa tosiaan tuo muoto tekee vartalosta jotenkin pötkylän, mutta varsinkin yläosa on kyllä kaunis. Mikä on muuten taustalla siinä, ettei kruununprinsessa Masako juuri edusta? En ole seurannut Japanin kuninkaallisia juurikaan.

    Tykkää

    • Kiitos! 🙂

      Masakolla diagnosoitiin 2004 masennuksen alamuoto, joka käsittääkseni suomeksi tunnetaan sopeutumishäiriönä. Syinä on pidetty hurjia paineita poikalapsen saamiseksi ja vaikeuksia sopeutua Japanin hovin tiukkoihin rajoihin ja elämään. Samantapaisia ongelmia on ilmeisesti ollut myös keisarinna Michikolla ja kruununprinssiparin tyttärellä Aikolla. Masakon paraneminen on ollut hidasta ja hän on esiintynyt hyvin vähän julkisuudessa. Viime vuosina tilanne on kuitenkin selvästi kehittynyt ja esim. tässä tuoreessa artikkelissa puhutaan siitä, kuinka tärkeäksi Masako on kokenut yleisön tuen.

      http://www.asahi.com/sp/ajw/articles/AJ201901010043.html

      Tykkää

  2. Paranemisia sinne!

    Margareeta näytti tavallisen tyylikkäältä. Nyt tuo pukukin näytti mielestäni paremmalta kuin Frederikin synttäreillä.

    Mary oli illan parhaiten pukeutunut, vaikka tiaravalinta oli pieni pettymys. Tuon puvun kanssa olisi sopinut aivan hyvin rubiinitkin, mutta ehkä Mary halusi vaihtelua. Näin tämä ei kyllä aivan yllä juhlavuudessa tarpeeksi korkealle.

    Marie oli ihan peruskiva. Hänen puvustaan ei oikein voi valittaa, mutta ei sitä oikein kehuakaan voi. Musta tuntuu, että se on ihan yleinen linja Marien puvuissa, sillä mikään niistä ei herätä suuria tunteita. En sitten tiedä onko se Marien tyylikin, mutta ei hänellä niin suuria määrärahojakaan ole kuin Marylla.

    Tykkää

    • Kiitos!

      Margareetan puku toimi moninverroin paremmin helmikorujen kanssa. Keväällä mun mielestä keltakullan yhdistäminen tähän pukuun särki silmiä.

      Tämä Maryn kokonaisuus oli mun mielestä itsessään todella upea, mutta ei aivan ehkä niin juhlava, kuin frakit ja juhlaunivormut vaatisivat. Jossain smokkitilaisuudessa tämä olisi täydellinen.

      Marien tyyli tuntuu olevan aika usein vähän pikkunättiä, eikä siten mun makuun. Mutta sekin on kyllä kiistatonta, että budjettikaan ei varmasti ole lähelläkään Marya. Esim. tämä kultainen puku näytti mun silmään ehkä hiukan amatöörimäiseltä.

      Tykkää

      • Joulun aikaan katsoin youtubesta videoita ja oli pätkiä Frederikin syntymäpäiviltä. Mietin, että oliko joku symbolinen juttu, että Margareetalla oli juuri se keltakultainen tiara?

        Tykkää

        • Naasut-tiarahan on lahja Grönlannilta, joten voi hyvin olla, että se oli Margareetan tapa pitää valtakunnan kaukaisinkin osa mukana tulevan hallitsijan juhlinnassa. En oikein välitä keltakullasta tiarametallina, mutta Naasut on kyllä niistä ihan ehdotonta parhaimmistoa. Se vain olisi tarvinnut seurakseen jonkun aivan muun puvun.

          Tykkää

  3. Mulla oli marraskuussa olkapää todella kipeä välillä, oli ilmeisesti tulehtunut, eikä kestänyt kylmää yhtään. Välillä oli pakko laittaa villalapaset käteen sisälläkin ja luulen että varovaisen venyttelyn ja lapasten avulla sain tulehduksen pois.

    Välillä kun keskeyttää tänne kommentoinnin, niin unohtaa, että mitä on lukenut. Mutta mitä Maryn ja Marien pukuihin tulee, niin tykkäsin ja en tykännyt. Ja kieltämättä olin vähän hämmästynyt, Marylla ei ollut Ingridin tiaraa. Toisaalta se ei olisi tuon puvun kanssa sopinut.

    Tykkää

    • Tajusin lukiessani, että mullahan oli ensin kyynärpää kipeä ja olen kyllä saanut kylmää vähän lähiaikoina. Ehkä siellä on jotain pientä tulehdusta. Kun pahin kipu menee ohi, täytyy kokeilla tuota venyttelyä. Nyt on vähän sellainen, ettei kättä kärsi nostaa oikeastaan ollenkaan.

      Olen usein harmitellut, että vaikka rubiinitiara on suosikkejani, se aikalailla rajoittaa Marya tässä tilaisuudessa. Siinä mielessä oli siis ihan kiva nähdä jotain muutakin. Toisaalta sitten taas rubiineja nähdään muuten tosi vähän, joten toivon niille tälle vuodelle jotain muuta hyvää esiintymistä.

      Tykkää

  4. Toi on kyllä hilpeä toi Margareetan puku. Näyttäisi olevan oranssin kankaan (silkin?) päällä tuo korallinpunainen pitsi. Harva pystyy, mut Margareetahan pystyy mihin vaan!

    Prinsessojen puvuista en tällä kertaa pidä. Varsinkin Marien puku huokailututtaa: se on varsin epäpukeva, luo melkein mielikuvan pursuilevasta vyötäröstä, ja joissain kuvissa osat näyttävät liian erillisiltä luodakseen kovin juhlavaa vaikutelmaa. Mary on vaan… noh, aika mitäänsanomaton.

    Liked by 1 henkilö

  5. Jotain tuosta Maryn puvusta jää puuttumaan, että olisi sopiva tähän tilaisuuteen. Toivottavasti nähdään uudestaan joskus niin ei mene kaunis puku ”hukkaan”.

    Margareetan puku näyttäisi kammottavalta varmaan kenen tahansa toisen päällä, mutta hänelle se sopii. Ja nyt tosiaan tiara sopii paremmin pukuun. Naasut olisi voinut muuten toimia Maryn puvun kanssa ja ehkä se kokonaisuus olisi ollut osuvampi tähän tilaisuuteen.

    Marien puku oli kammottava!

    Tykkää

    • Maryn puku olisi tosiaan niitä harvoja, joihin ihan oikeasti sopisi keltakultainen tiara! Värin lisäksi Naasutin luontoteema ja aika vapaa asettelu sopisivat tuohon pukuun hyvin. On muuten mielenkiintoista nähdä, miten Mary aikanaan jakaa tiaroita. Isabella ja Josephine tietysti saavat jotain käyttöönsä, mutta olisi kiva, että heillä, sekä Mariella olisi parikin vaihtoehtoa. Toisaalta eipä Maryllekään siinä vaiheassa kauhean montaa jää, jos sitten aikanaan rubiinitkin siirtyy Christianin vaimolle.

      Tykkää

      • Yöllä taas etsin vanhan postauksen Tanskan tiaroista ja harmillisen pieni kokoelma niitä on, jos ajattelee, että Isabella, Josephine ja ehkä Athenakin tarvitsee tiaran käyttöön. Olisi mielenkiintoista tietää jo etukäteen, että onko tulossa uusia hankintoja. Maryn hiuksien väriin kyllä hyvinkin sopisi kultaiset tiarat.

        Tykkää

        • Anteeksi, unohdin tyystin vastaa. Se on kyllä totta, että kokoelma ei ole mahdottoman suuri. Toisaalta siellä on muutamia sellaisia, joita Mary ei todellakaan ”tarvitse” kuningattarena. Baden Palmette tulee heti mieleen, samoin turkoositiara, joka sopisi oikein hyvin nuorille prinsessoille. Lisäksi toivon, että Benedikten ja Anne-Marien jälkeen osa tiaroista palaisi kotiin Tanskaan, koska kummankaan jälkipolvilla ei niille kovin paljoa ole käyttöä.

          Tykkää

          • Ovatko rubiinit siis menossa Christianin vaimolle siinä vaiheessa kun hän menee naimisiin? Onko siitä jotain perinteitä olemassa? Jotenkin kuvittelin, että Mary jatkaisi niiden käyttöä ikuisesti! 😀

            Tykkää

            • Rubiinitiara ei kai mitenkään ”virallisesti” ole kruununprinsessan tiara, kun Ingridkin sitä käytti kuolemaansa saakka. Mutta jos katsoo tiaran aiempaa historiaa, niin siellä on useampikin vaihto, jossa tiara on annettu lahjaksi uudelle miniälle. Sillä ajatuksella ilmeisesti myös Ingrid jätti sen Frederikille, että hänen vaimollaan olisi ”oma” kunnollinen tiara ja korusetti. Eli ei mitään varmaa, mutta minusta tuo olisi hyvinkin jatkamisen arvoinen perinne, kun tosiaan Maryllä on sitten muitakin tiaroita siinä vaiheessa käytössään.

              Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.