Yksi päivä jouluun – Kuninkaallisia tunnelmia

Yksi päivä jouluun ja viimeistä kuninkaallista joulukoostetta viedään! Tämä tosin onkin sitten muhkea, sillä Euroopan kruunupäät ovat olleet kiireisiä viimeisellä viikolla ennen lomia.

Embed from Getty Images

Viime viikolla odottelin jo maanantaille jouluterveisiä Hagan linnasta eli Ruotsin kruununprinsessa Victorialta, prinssi Danielilta, prinsessa Estelleltä ja prinssi Oscarilta. Aivan samalla aikataululla, kuin viime vuosina niitä ei kuitenkaan saatu, sillä ohi taisivat ajaa kuningatar Silvian lähestyvän 75-vuotispäivän juhlallisuudet. Tunnelmallinen video ja kivoja kuvia perheestä puuhailemassa linnan kasvihuoneessa saatiin kuitenkin keskiviikkona ja ne löytyvät tästä postauksesta.

Toinen Ruotsin kuninkaallisen perheen mukava jouluperinne on kuninkaanlinnan joulukuusien vastaanottaminen metsäalan opiskelijoilta. Tänä vuonna tehtävä oli langennut prinssi Carl Philipille, jota avusti suloinen tonttupoika prinssi Alexander.

Tanskan kuninkaallinen perhe aloitti joulujutut jo selvästi muita hoveja aiemmin, eikä tahti näytä vieläkään tyystin hiipuneen. Joulukalenteri pyörii edelleen hovin Instagramissa ja keskiviikon luukku oli oman kuninkaallisen joulukalenterimme kannalta mielenkiintoinen. Tontut olivat nimittäin löytäneet Frederiksborgin linnan ullakolta vanhoja lastenvaatteita, jotka kuningatar Ingrid ompelutti tyttärilleen sodan aikana hääpukunsa laahuskankaasta.

Kruununprinsessa Mary on mitä ilmeisimmin jouluisen kuoromusiikin ystävä, sillä hän osallistui tälläkin viikolla joulukonserttiin. Vuorossa oli Tanskan yleisradioyhtiön DR:n tyttökuoro, jonka suojelija kruununprinsessa on ollut keväästä saakka.

Joulunpyhät kruununprinsessa Mary, kruununprinssi Frederik, prinssi Christian, prinsessa Isabella, prinssi Vincent ja prinsessa Josephine viettävät Kööpenhaminan ulkopuolella. Tänä vuonna kuningatar Margareeta viettää ensimmäistä jouluaa ilmaan kevättalvella kuollutta prinssi Henrikiä, mutta saa vieraikseen Marselisborgin linnaan molemmat poikansa perheineen.

Ruotsin kruununprinsessaperheen lisäksi myös Tanskassa oli tänä vuonna asetettu videokameran eteen ja tuloksena oli mukava jouluvideo kansalle. Näitä olisi kiva nähdä kaikista hoveista!

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit osallistui kolmantena adventtina kotikunnassaan Askerissa paikallisessa vastaanottokeskuksessa järjestettyyn VårtNabolag -juhlaan. Meidän naapurustomme -tilaisuuksia järjestetään ympäri Norjaa ja niiden tarkoituksena on tuoda yhteen turvapaikanhakijoita ja paikallisia asukkaita. Askerissa kruununprinsessa sai nauttia paikallisen koulun oppilaiden esittämästä joulumusiikista ja muutenkin jouluisessa tunnelmasta.

Isossa-Britanniassa Sussexin herttuatar Meghan vieraili joulutunnelmissa vanhainkodissa. Entisiä näyttelijöitä ja muita esiintyviä taiteilijoita hoitava palvelukoti sai vieraan, joka kertoi varsinkin sinä päivänä tuntevansa olonsa erityisen raskaana olevaksi ja antoi vastalahjaksi jouluista yhteislaulua ja mukavaa yhdessäoloa, sekä tietenkin jouluaskartelua.

Embed from Getty Images

Herttuatar Meghanin appiukko, Walesin prinssi Charles, puolestaan osallistui yllätysvieraana Dumbfries Housen joulujuhlaan. Kyseessähän on meille jo tuttu kunnostusprojekti, jossa prinssi osti huutokauppaan joutumassa olleen historiallisen kartanorakennuksen ja on vuosien varrella kehittänyt siitä koko yhteisöä elävöittävän ja runsaasti paikallisia työllistävän keskuksen.

Embed from Getty Images

Vanhusten luona ovat vierailleet myös Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde. Heidän kohteenaan oli keskus, joka pyrkii tukemaan ikääntyneiden itsenäisyyttä ja toimimaan naapuruston ja lähiyhteisön tapaamispaikkana.

View this post on Instagram

⁣⁣ ⁣⁣ Visite de Noël à la Maison Biloba, un lieu de vie solidaire pour les personnes âgées du quartier Brabant à Schaerbeek. L’action de Biloba se concentre sur les piliers suivants : un lieu de rencontre, l’autonomie et l’encadrement des séniors et un réseau de renforcement du quartier.⁣⁣ —————⁣⁣ Kerstbezoek aan Huis Biloba in de Brabantbuurt te Schaarbeek. Het huis is een project van solidair wonen voor ouderen en fungeert als ontmoetingscentrum. De werking is dankzij een goede omkadering gestoeld op autonomie van de senioren en is ingebed in het buurtversterkingsnetwerk.⁣⁣ —————⁣⁣ Christmas visit to Maison Biloba in the Brabant neighborhood in Schaerbeek. The house is a project of solidarity for the elderly and functions as a meeting centre. Their way of working is based around the autonomy of the elderly and is embedded in the neighborhood enhancement network.⁣⁣ ⁣⁣ #MaisonBiloba #HuisBiloba #Schaarbeek #Schaerbeek #senioren #lesSéniors #elderly #BelgianRoyalPalace #MonarchieBe

A post shared by Belgian Royal Palace (@belgianroyalpalace) on

Lisäksi kuningaspari osallistui yhdessä lastensa Brabantin herttuatar Elisabethin, prinssi Gabrielin, prinssi Emmanuelin ja prinsessa Eléonoren, sekä kuningas Albertin, prinsessa Astridin ja prinssi Lorenzin kanssa perinteiseen joulukonserttiin.

Embed from Getty Images

Jouluterveiset hovista saatiin kauniin perhekuvan muodossa.

Myös Alankomaissa kuningatar Maxima on osallistunut perinteiseen joulukonsertiin, jossa esiintyi maan suurimmaksi koulubändiksi tituleerattu kokoonpano yli 300 nuorella soittajalla ympäri maata.

Embed from Getty Images

Hyvää joulua ja onnea uudelle vuodelle Alankomaiden kuningasperhe toivotti tyylikkäällä, vaikkei kovin jouluisella, yhteispotretilla. Kjell Arne Totlandin mukaan perhe viettää tämän joulun kuningatar Maximan kotimaassa Argentiinassa.

Yksi joulunajan odotetuimmista vuosittaisista tilaisuuksista on Monacon ruhtinasparin joululahjojen jako ruhtinaskunnan lapsille. Jostakin syystä ruhtinatar Charlene ei kuitenkaan tänä vuonna osallistunut tilaisuuteen, joten samantien se meinasi myös livahtaa ohi uutisvirrassa. Joulupukun apulaisina toimineet ruhtinas Albert ja prinsessa Stephanien poika Louis Ducruet eivät saa aikaan aivan yhtä suuria otsikoita, vaikka hauskalta tilaisuus taas kerran näyttikin.

Embed from Getty Images

Jordanian kuningashuoneessa joulu ei luonnollisesti ole samalla tavalla keskeinen juhla, kuin Euroopan puolella. Kuningatar Rania on kuitenkin tänä vuonna käynyt sytyttämässä jouluvalot Ammanissa ja lisäksi perhe on julkaissut perinteisen yhteiskuvan uuden vuoden kunniaksi.

Taisin varoittaa, että tästä tulee pitkä kooste? Jaksakaa vielä, melkein lopussa ollaan. Toiseksi viimeisenä pysäkkinä on Buckinghamin palatsi, jonne kuninkaallisen perheen jäsenet ja lähisuku saapuivat keskiviikkona perinteiselle joululounaalle. Sandringhamiinhan ei kaikkia kutsuta, eivätkä sinne kaikki mahtuisikaan, joten kuningatar Elisabet kutsuu laajemman vierasjoukon aina joulun alla joululounaalle. Tilaisuuden tarjoiluista ei kerrota mitään julkisuuteen, mutta jos kuninkaalliset joulupiparit kiinnostavat, Buckinghamin palatsi on julkaissut oman reseptinsä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Ensimmäisessä joulukoosteessa aivan kuun alussa kerroin, että joulutunnelmat alkavat pyöriä mielessäni, kun Tanskan kruununprinsessa Mary paljastaa vuoden joulupostimerkit marraskuun puolella, ja varsinainen joulu alkaa siitä, kun kuningatar Elisabet matkustaa junalla Sandringhamiin. King’s Lynnin asemalle hän saapui torstaina iltapäivällä, tällä kertaa ilman prinssi Philipiä, mutta muuten perinteiseen tapaan. Joulu alkoi siitä ja huomenna on aatto, sekä kuninkaallisen joulukalenterin viimeinen luukku. Siihen on aikaa osallistua vaikka koko ensi viikko, joten oikein lämmintä ja mukavaa joulua jo nyt niille, jotka rauhoittavat joulunsa kuninkaallisilta huomenna. Muiden kanssa tapaamme kuninkaallisten häiden merkeissä (tällä erää) viimeisen kerran!

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Aiemmat joulukoosteet tältä vuodelta löytyvät linkkien takaa: kolme viikkoa jouluun, kaksi viikkoa jouluun ja yksi viikko jouluun.

5 kommenttia artikkelissa “Yksi päivä jouluun – Kuninkaallisia tunnelmia

 1. Huomasin tuon vasemmalla kädellä kättelyn myös. yksi selitys voisi olla, että ovat partiolaisia, mutta toisaalta puhuttiin opiskelijoista eikä heillä ollut mitään partiolaisuuteen viittaavaa, esim. huivia kaulassaan. Tai sitten joku paikallinen tapa tiettyjen ryhmien sisällä, tai se käänteiskuva.

  Tykkää

  • Ihmettelin myös tuota kättelyä. Oletin, että kuva olisi ollut peilikuva, mutta nyt kun vertaa tuohon valokuvaan, Carl Philipillä on kello vasemmassa kädessä, jossa on myös kihlasormus, ja videolla kättelee kellokädellä, joten kyllä se tosiaan vasen käsi on. Ja nuoret kättelee täysin luontevasti myös vasemmalla, viimeinen nuorimieskään ei edes irrota oikeaa kuusesta, jota pitelee.

   Kuningas Kaarle Kustaahan on edelleen innokas partiolainen, joten voi olla myös Carl Philipin harrastus. ”Studenter från jägmästarprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet” ei kuitenkaan minusta viittaa siihen ja tosiaan ei ole huivejakaan. Tosi mielenkiintoista! Toivottavasti joku tietäisi syyn.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.