Kuninkaallinen joulukalenteri – 14. luukku

Hovikirjeenvaihtaja Kuninkaallinen joulukalenteri, kuninkaalliset, joulu

Kaksien kuninkaallisten häiden vuosi huipentuu joulukalenteriin täynnä kuninkaallisia häitä! Tutustuimme aiemmassa luukussa Tanskan kuninkaallisen perheen upeaan huntuperinteeseen. Samaa häähuntua on siellä käytetty jo neljässä polvessa ja lainattu kertaalleen myös miniälle. Mainitsin, että suuressa osassa kuvista oli myös toinen yhteinen elementti ja sehän oli morsiustiara. Aivan yhtä pitkä perinne ei sen osalta ole kyseessä, mutta onhan kuusikin kantajaa samalle korulle jo vahva perinne. Tanskan ja Kreikan kuninkaallisten perheiden, sekä Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssiperheen yhteisenä häätiarana toimii Egyptin kediivin tiara (The Khedive of Egypt Tiara), joka kuuluu tätä nykyä Kreikan kuningatar Anne-Marielle. Hän on kuitenkin lainannut erikoista koukeroista timanttitiaraa oman tyttärensä lisäksi sisarentyttärilleen ja kun tiara kuului vielä kuningattaren äidin kuningatar Ingridin kokoelmaan, se hiuksillaan avioutuivat myös hän itse, sekä hänen sisaresta kuningatar Margareeta ja prinsessa Benedikte.

Embed from Getty Images Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

Kuten perintöhuntu, myös tiara on peräisin kuningatar Ingridin äidiltä, Connaughtin prinsessa Margaretilta. Tiaran on valmistanut Cartier ja se oli häälahja Egyptin kediiviltä eli varakuninkaalta vuonna 1905 prinsessan avioutuessa Ruotsin tulevan kuninkaan kruununprinssi Gustaf Adolfin kanssa. Juuri tämän tiaran valikoituminen hääperinteeksi on erityisen sopivaa, kun ottaa huomioon, että prinsessa ja kruununprinssi tapasivat, rakastuivat ja sopivat avioliitosta juuri Kairossa. Tanskaan tiara kulkeutui hunnun tapaan kuningatar Ingridin mukana tämän perittyä sen äidiltään ja avioiduttua tulevan kuningas Frederik IX:n kanssa.

Kuningatar Ingrid ei itse käyttänyt tiaraa hääpäivänään, mutta kuten todettua lainasi sitä kaikille kolmelle tyttärelleen näiden hääpäivänä. Kuningatar Anne-Marie on puolestaan lainannut sitä tyttärelleen Alexialle ja prinsessa Benedikten tyttärille Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Alexandralle ja prinsessa Nathalielle. Seuraavana vuorossa lienee jokin aika sitten kihlauksestaan ilmoittanut Kreikan prinsessa Theodora ja jos tapaa jatketaan seuraavalle sukupolvelle, prinsessa Alexian, prinsessa Alexandran ja prinsessa Nathalien tytärten lisäksi mahdollisia käyttäjiä tiaralle ovat tietenkin kruununprinssi Frederikin ja prinssi Joachimin tyttäret prinsessa Isabella, prinsessa Josephine ja prinsessa Athena.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Vaikka kuningatar Ingrid toi timanttitiaran mukaan Kööpenhaminaan, ei Ruotsissa jääty suremaan vaan aloitettiin oma perinne. Alunperin Ranskasta ja Napoleonin hovista lähtöisin oleva Kameetiara on peräisin aivan 1800-luvun alkuvuosilta ja on siis jo yli 200 vuotta vanha. Ruotsiin sen toi alkuperäisen omistajan, eli Ranskan keisarinna Joséphinen kaima, hänen pojantyttärensä Leuchtenbergin Joséphine, joka avioitui vuonna 1823 Ruotsin ja Norjan kruununprinssi Oscarin kanssa. Hänen käsistään tiara siirtyi ensin tyttärelle prinsessa Eugenielle ja sen jälkeen tämän veljenpojalle prinssi Eugenille, joka puolestaan lahjoitti sen kuningas Kaarle Kustaan äidille prinsessa Sibyllalle tämän avioituessa perheeseen.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kuten kuningatar Ingrid, myöskään prinsessa Sibylla ei käyttänyt tiaraa hääpäivänään, mutta lainasi sitä kahdelle tyttäristään. Ensin se päässään häitään juhli prinsessa Birgitta vuonna 1961 ja kolme vuotta myöhemmin vuonna 1964 prinsessa Désirée. Prinsessat Margaretha ja Christina valitsivat hiuksilleen muuta koristusta, mutta vuonna 1976 kuningatar Silvia valitsi Kameetiaran häätiarakseen. Ikimuistoisesti tiara käytti myös kuningattaren esikoistytär kruununprinsessa Victoria vuonna 2010, mutta kattavaa perinnettä siitä ei vieläkään päässyt muodostumaan, sillä prinsessa Madeleine valitsi hiuksilleen oman tiaransa. On kuitenkin hyvin mahdollista, että ainakin prinsessa Estellen päässä näemme tiaran jonakin päivänä hänen astellessaan alttarille, ja viimeistään siinä vaiheessa tiaraperinnettä voidaan jo sanoa vahvaksi.

Kullasta valmistettuun tiaraan on kiinnitetty seitsemän kameeta, joista keskimmäisen aiheena on hääteemaan hienosti sopiva Cupidon ja Psykhen rakkaustarina kreikkalaisesta mytologiasta. Muut kuusi kameeta, eli useimmiten jonkinlaisesta korukivestä kaiverretusta reliefistä, esittävät muita aiheita, eikä niitä ole alunperin suunniteltu asetettaviksi samaan tiaraan. Helmin ympäröidyt kameet ovatkin kooltaan, muodoltaan ja värisävyltään keskenään hieman erilaisia. Kameetiaran kanssa samaan settiin kuuluu kaulakoru, korvakorut, rintaneula ja kaksi käsirengasta. Häätiaraksi Kameetiara sopii erityisen hyvin sen muistuttaessa Ruotsissa perinteisiä morsiuskruunuja.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Tämän joulukalenteriluukun äänestyksessä on vain kaksi ehdokasta: Tanskan häätiaraperinne ja Ruotsin häätiaraperinne. Pohtikaa tiaran ulkonäköä, käyttökelpoisuutta, historiaa, sekä perinteen vahvuutta ja sentimentaalisuutta. Kumpi on enemmän mieleenne?

23 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallinen joulukalenteri – 14. luukku

 1. Aivan epäreilua, että piti valita toinen vain! Päädyin Kediiviin, vaikka aivan hyvin olisin voinut äänestää myös Kameetiaraa. Pari vuotta sitten ”löysin” Kediiviin ja siitä asti se on ollut yksi lempitiaroista. Harmi, että se ei ole Tanskassa Maryn käytössä.

  Tykkää

  • Mikäs äänestys sellainen olisi, jossa saisi valita kahdesta kaksi? 😉 Kediivi on nykyään istutettu uuteen runkoon, uusi pystympi malli näkyy Nathalien kuvassa. En oikein osaa päättää, onko parempi nyt vai ei. En tykännyt tuosta Alexian asettelusta, kun tiara törröttää etukenossa, mutta jos ja kun se taipui hiukan pantamaiseksi taaksepäin, kuten ehkä ainakin Margareetalle näyttäisi, niin se on minusta kauniimpi.

   Tykkää

   • Tälle päivälle olisi voinut olla ”äänestä vaikka molempia” 😊
    Margareetalla tiara on aivan täydellisesti aseteltuna. Ja oliko toisessa kuvassa Anne-Marie? Uudempi versio ei mun mielestä ole niin hyvä.

    Tykkää

 2. Hetkeäkään epäröimättä äänestin Ruotsia. Jos morsian valitsee kameetiaran osaksi hääpäivän lookiaan, vaikka mahdollisuus olisi vaikka mihin timanttisiin ihanuuksiin, niin kyseessä täytyy olla todella halu kunnioittaa ja vaalia perinteitä ja tiaran täytyy oikeasti merkitä heille jotain.

  Tykkää

  • Mielenkiintoinen perustelu, kiitos! Itsehän en tykkää Kameetiaran ulkonäöstä oikeastaan ollenkaan, enkä ole koskaan välittänyt siitä Silvialla normaalissa iltapukukäytössä värillisten pukujen kanssa. Mutta sitten häätiarana se on ollut minusta kaikilla upea ja Victorialla tietysti ihan täydellinen. Tiaran tarkoitus ja tehtävä ovatkin ehkä tehneet siitä kauniin omissakin silmissäni.

   Tykkää

   • Tähän on muuten pakko lainata oma kommenttini Timanttisalongin postaukseen koskien kameetiaraa:

    millapeu
    10/12/2018 21:38
    Silloin kun Vickan ja Daniel menivät naimisiin, niin olin vähän pettynyt siihen, että Victoria valitsi tuon kameetiaran, koska se oli mun mielestä vanhanaikainen ja ruma keltakultineen ja kameineen. Mutta nyt kun katsoo vaikka tuota postauksen ensimmäistä kuvaa ikionnellisesta Vickanista, niin mikään tiara ei olisi voinut sopia juuri tuolloin hänelle paremmin! Tuo jotenkin täydentää omassa erikoisuudessaan tuon aurinkoisen ilmeen ja koko ihanan hääpäivänsä.

    Tykkää

 3. En pysty päättämään näiden välillä! Enemmän pidän khediivin tiaran ulkonäöstä, mutta toisaalta kameetiaran morsiuskruunumaisuus ja erikoisuus muutenkin tekee siitä hienon häätiaran! Eli muut saa päättää 🙂

  Tykkää

 4. En ole khediivin fani, joten valinta oli helppo. Miksi mä pidän niin paljon kameetiarasta, vaikka en tykkää keltakullasta enkä helmistä? EHkä se on toi tietty kruunumaisuus, johon viittasitkin, ja aivan uniikki ulkonäkö yleensäkin. Ja historia. Olen ihan pikkutytöstä asti fanittanut Ranskan vallankumouksen aikaa (yksi vuosi tein Ranskan vallankumous -pipareita, joissa pienet sokerinallet jonottivat giljotiiniin). Luin Annemarie Selinkon Desiréetä kerta toisensa jälkeen, ihailin Josephinéa ja myötäelin Desiréen eli kuningatar Desiderian elämän käänteissä. Ehkä tämä Desiréen miniän tiara on siksi mulle niin heikko kohta?

  Mitä sentimentaalisuuteen tulee, Victorialla taitaa olla siinä samanlainen hempeä sydän kuin minulla.

  Siksi ääni Ruotsiin.

  Tykkää

  • Piparigiljotiini kuulostaa hauskalta! 😄 Mua on aina kiinnostanut Marie Antoinetten tarina.

   Mä oon tullu siihen tulokseen, että kameetiara on ehdottomasti parhaimmillaan hääkäytössä, muu setti on on onneksi hyvin yhdisteltävissä kaikenlaisiin vaatteisiin. Tiara on virallisesti ainut kultatiara, josta tykkään jotenkin, mutta noi muut korut huolisin vaikka heti!

   Kediivi on kaunis, yleiskäyttöisempi ja siinä on vahvempi perinne häätiarana, siksi ääni meni tällä kertaa sinne.

   Liked by 1 henkilö

  • Kameetiara oli kyllä erittäin selkeä valinta täälläkin, ja aivan samoista syistä!

   Ja kiitos myös hulppeasta pipari-ideasta, tämän vuoden piparit onkin vielä tekemättä 😁 😁 (toki jos vain sallit että matkin ideaasi)

   Liked by 2 people

 5. Tosi vaikeaa oli valita kumpaa äänestää, Tanskaa puolti vahvempi perinne ja Ruotsia tiaran uniikkius. Päädyin lopulta äänestämään kameetiaraa, koska se on todellakin niin ainutlaatuinen tiaroiden joukossa. Tavallisen iltapuvun kanssa siitä en ole Silvialla vakuuttunut ja aika näyttää, ottaako Victoria sitä ikinä sellaiseen käyttöön. Mutta häätiarana kamee ja siihen liittyvä korusetti vaan jotenkin toimii täydellisesti. Hieman sääli kyllä, ettei päästy näkemään, miten kamee olisi Maddella ja Sofialla toiminut, mutta toisaalta ei ehkä niin hyvin kuin Victorian äärimmäisen yksinkertaisen puvun kanssa. Toivottavasti päästään näkemään Estelle aikanaan kameetiarassa. Myös Ruosin morsiuskruunu-perinne on erittäin mielenkiintoinen!

  Tykkää

  • Olen aina ajatellut, että Kameetiara vaatii just yksinkertaisen puvun, mutta nyt aloin miettiä, että oisko se kuitenkin voinut sopia myös Madden pukuun? Se olisi voinut mennä siinä samassa boheemissa kesämekkofiiliksessä, vaikka äkkiseltään tuntuu, että krumeluuria olisi ollut liikaa.

   Tykkää

 6. Nyt en ole varma, että tuleeko minulta ääntä kummallekaan, kun tällä selaimella ei äänestys toimi (Firefox). Tiaroista kommentointi sen sijaan onnistuu ja niistä minulla on aina jokin mielipide 😉

  Kameetiara on häätiarana todella ihastuttuva! Toki sen ensimmäiset käyttäjät olivat prinsessoja, joista osasta tuli avioliiton myötä ihan vaan rouvia, mutta Silvian myötä siitä tuli tulevan kuningattaren häätiara (riippumatta siitä, onko morsian syntyjään Bernadotte vai ei) ja tavallaan tämä perinne syntyi kun Victoria kameetiaraa omissa häissään käytti mutta Madeleine ja Sofia eivät. Ja se ehkä tekee kameetiarasta aivan erityisen: sen uudelleen ilmestymistä odotetaan vuosikausia, mutta koska se kuuluu säätiöityihin Ruotsin kuninkaallisiin tiaroihin, on sen jatkumo turvattu. Voimme turvallisesti odottaa, että kameetiara on Estelle aikanaan käytettävissä, jos Estelle niin haluaa (ja kuningashuone Ruotsissa säilyy…)

  Khedive on minusta kauniimpi ja monikäyttöisempi tiarana mutta koska se on ”vain timanttitiara” ja koska sen käyttö häätiarana on vakiintunut Ingridin tyttärille ja tyttären tyttärille, mutta ei miniöille (kuten vaikka kruununprinsessa Marylle) ja kun vielä on hyvin epäselvää, kenen omistukseen tiara siirtyy Ann-Marien jälkeen, on tämän häätiaraperinteen jatkuminen epävarmempaa.

  Näillä perusteilla ainakin moraalinen ääni minulta kameelle.

  Tykkää

  • Minäkin odotan Kameetiaraa aikanaan Estellelle ja jopa vaikka monarkia olisi mennyttä, koska en ikinä usko, ettei näitä koruja säilytettäisi, vaikka joutuisivat valtion käsiin. Eiköhän Victorialta tartu tyttäreen tätä sentimentaalista suhdetta koruihin ja muihin yhteyksiin.

   Khedive saisi mennä kyllä takaisin monarkille, mutta saapa tosiaan nähdä, mitä tapahtuu. Siellä on kuitenkin muitakin tiaroita Anne-Marien lippaassa tyttärille perittäviksi ja tämä on ainut, jolla on suurempaa merkitystä.

   Tykkää

 7. Kediivitiara on ehkä ravallisena tiarana kauniimpi, mutta kameetiara on upea nimenoman häätiarana ja sai siksi ääneni.
  Alkavat käydä vähiin joulukalenterin luukut! Joulukuun alussa tuntui niitä olevan kovin monta ja nyt tajusin, ettei enää kauaa ehdi näistä nauttia. Hykertelen täällä ja mietin millä kaikella kivalla meitä vielä hemmottelet. Herkkusuuna olisi kiva nähdä vaikka hääkakkuja, ja kirkon kukka-asetelmista tulisi varmaan myös huikaiseva luukku. Kiitos tästä ihanasta joulukalenterista, tästä on kuitenkin pysyvämpää iloa kuin suklaisesta versiosta. 🙂

  Tykkää

  • Voi että, kuinka valitsitkin juuri ne pari luukkua, jotka joutuivat (pipari)giljotiiniin. Monet ideat, joita yritin toteuttaa, osoittautuivat mahdottomiksi kuvamateriaalin puutteen takia, kun näissä pippaloissa pääasiassa kuvataan vain ihmisiä ja niitä muita harvoja kuvia ei saa mistään luvallisesti käyttöön. Toivottavasti kuitenkin jotain muuta sinua ilahduttavaa on vielä mukana viimeisissä luukuissa! 🙂 Ja aattoonhan saa kerätä omat muistot ja suosikit muillekin kerrottaviksi!

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.