Kuninkaallinen joulukalenteri – 11. luukku

Hovikirjeenvaihtaja Kuninkaallinen joulukalenteri, kuninkaalliset, joulu

Kaksien kuninkaallisten häiden vuosi huipentuu joulukalenteriin täynnä kuninkaallisia häitä! Niiaminen elää vahvasti monissa hoveissa edelleen, mutta jopa niissä hoveissa, joissa siitä on luovuttu, saattaa kuninkaallinen morsian silti niiata hallitsijalle vihkiseremonian jälkeen. Tässä kalenteriluukussa on esillä monenlaisia taidonnäytteitä ja taidostahan tuossa tosiaan on kyse, kun korkeissa koroissa ja ison hameen kanssa niiaus suoritetaan. Onneksi sentään rinnalla on sulhanen ihan konkreettisesti tukemassa. Kenen niiaus on mieleisin? Voit äänestää kolmea suosikkiasi.

1. Diana, Walesin prinsessa

2. Cambridgen herttuatar Catherine

3. Cornwallin herttuatar Camilla

4. Sarah, Yorkin herttuatar

5. Yorkin prinsessa Eugenie

6. Prinsessa Anne

7. Wessexin kreivitär Sophie

8. Prinsessa Alexandra, Lady Ogilvy

9. Kentin herttuatar Katharine

10. Ruotsin kruununprinsessa Victoria

11. Ruotsin prinsessa Sofia

12. Tanskan kuningatar Margareeta

13. Tanskan kruununprinsessa Mary

14. Frederiksborgin kreivitär Alexandra

15. Norjan kruununprinsessa Mette-Marit

16. Norjan prinsessa Märtha Louise

17. Espanjan kuningatar Letizia

18. Alankomaiden kuningatar Maxima

Sussexin herttuatar Meghan puuttuu äänestyksestä, sillä BBC mokasi televisioinnissa tämän kohdan. Vastoin yleistä harhaluuloa tuore herttuatar kuitenkin niiasi kuningattarelle perinteiseen tapaan. Sama koskee mahdollisesti Ruotsin prinsessa Madeleinea, jonka niaamista ei myöskään nähty tv-lähetyksessä.


Huomatkaa alla myös eilinen koostepostaust Nobeleista!

42 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallinen joulukalenteri – 11. luukku

 1. Prinsessa Anne, Camilla ja Margareeta saivat mun äänet. Olin niin tiukkis, et liiallinen virnuilu tiputti kisasta pois (looking at you, Sarah) ja Kentin Katharinen kohnalla naurahdin ääneen, kun kuvittelin mekosta kuuluvan sellaisen puffff-äänen. Maximan ilme oli jotenkin kiusaantuneen oloinen, joten sinänsä raikas ja moderni tulkinta jäi pois loppukisasta.

  Tykkää

 2. Äänestetty on Dianaa, Annea, ja Mette-Maritia! Vaan jopa oli niiamista 🙂 Charlesia en meinannut huomata sieltä Dianan röyhelöiden takaa ollenkaan, ja Maxima taitaa vaan vähän kumartaa, muuten oli aika tasaväkistä.

  Tykkää

 3. Täältä äänet Dianalle, Annelle ja Eugenielle! Vaikka niiaaminen onkin tapana enemmän tai vähemmän kyseenalainen, niin kyllä se silti tuo sitä kuninkaallisuuden tuntua. Erityisesti häissä se näyttää todella arvokkaalta.

  Tykkää

  • Minähän olen tyystin koko niaamista vastaan, mutta häissä se jotenkin menee, kun on niin seremoniallinen tilaisuus kuitenkin muutenkin kyseessä. Tuntuu myös enemmän siltä, että niiataan monarkille ja tämän asemalle, eikä sinänsä sille ihmiselle.

   Tykkää

 4. Minusta näyttää, että tässä sarjassa syntyperäiset prinsessat ovat vahvemmilla, kuin porvarisneidot. Paitsi Sofia ja Sophie vetävät hyvin, niin kuin muutenkin prinsessaroolin. Pakko antaa Maximalle pisteet luovasta ja erilaisesta lähestymistavasta asiaan.

  Tykkää

  • Harjoituksen tulosta varmaan ja myöskin luontevuutta, joka syntyy tottumisesta. Kyllä voin suoraan myöntää, että minun polvet ei ilolla taipuisi kovin paljoa tuossakaan tilanteessa, vaikka muuten puolison isästä, äidistä tai isovanhemmasta pitäisinkin.

   Tykkää

 5. Maryn niiaus pisti silmään, kun nykyisin niiaus on niin syvä ja tuossa ei. Eli harjoittelu tekee mestarin, sillä minä tykkään syvästä niiauksesta vaikka hassulta näyttääkin :). Maxima näyttää tosiaan jotenkin kiusaantuneelta, samoin Willem Alexander. Tulee kuitenkin olo, että heillä on niin läheiset ja mutkattomat välit Beatrixiin (joka vaikuttaa minusta jostakin syystä jotenkin todella vaatimattomalta ja herttaiselta), että nolostelevat kumartelua sen takia? Victorian niiaus on jotenkin kohtuullinen, ei kovin syvä, mutta ei kuitenkaan pelkkä nyökkäyskään. Arvolleen sopiva?
  Syntyperäiset tosiaan pärjää paremmin, paitsi tietenkin ihanat Sophie ja Sofia minunkin mielestäni. Heille pisteet ja sitten vielä Eugenielle. Näyttää vaivattomalta, vaikka menee todella alas.
  Harmi kun ei nähty Madeleinen ja Meghanin taidonnäytettä, etenkin Madeleine olisi kiinnostanut.

  Tykkää

  • Aivan samaa mietin Maryn kohdalla, että nykyään tyyli on hyvin erilainen. Jännä nähdä näin päin, kun taas Sofia, joka ei normaalisti niiaa, suoritti tuollaisen hyvin syvän sitten heti häissään. Maximan ja Willem-Alexanderin tervehdys on varmaan osin siksi kiusaantunut, että Alankomaiden hovissahan ei niiata ollenkaan. Kuningatar Juliana eli Beatrixin äiti tavan muistaakseni poisti ja minusta näyttää vähän siltä, ettei tuohon kohtaan ole oikein muuta tervehdystä keksitty, kun ei vilkuttaakaan voinut, mutta tämäkään ei tuntunut omalta, eikä sitä varsinkaan haluttu yhtään liioitella.

   Madeleinen niiaamista ei tosiaan nähty lähetyksessä (jos sellaista tapahtuikaan), eikä kyllä muutenkaan ole liiemmin vuosien varrella nähty. Ainut, jonka pikaisella googlaamisella löysin, on paavia tapaamasta. Aika vaikuttavaa kyllä, korkkareissa, raskaana ja lapsi sylissä…

   Tykkää

 6. Minä taas äänestin Maximaa juuri modernin tulkinnan vuoksi ja saman suuntaisilla kriteereillä Maryn ja Katen porvarillisemmat niiaukset miellyttivät minua enemmän kuin syntyperäisten prinsessojen.

  Liked by 1 henkilö

 7. Äänestin morsiamia, jotka niiasivat mahdollisimman vähän. Inhoan niiaamista, etenkin aikuisten, vaikkakin kuuluu hovietikettiin. Mielestäni kenenkään ei pidä niiata enää sen jälkeen, kun alakoulun päättötodistukset on saatu ja niiattu. Otin vapauden kommentoida niiaamista, vaikkei sitä kysytty. Camilla, Maxima ja Victoria kuuluivat tämän kategorian suosikkeihini.

  Tykkää

  • Aina saa kommentoida ja tässä asiassa olen itse aivan samoilla linjoilla, niiaamisen saisi jättää historiaan. Kuten tuossa toisessa kommentissa mainitsin, häissä se vielä jotenkuten menee, kun on muutenkin niin seremoniallista, mutta muissa tilaisuuksissa minusta käsittämätöntä näin 2010-luvulla.

   Tykkää

   • Mäkin äänestin Maximaa juuri niiauksen olemattomuuden vuoksi! Toisaalta toinen ääni meni sitten syvään niianneelle Eugenielle :)… Itsekin olen sitä mieltä, että tapa on turha, enkä itse asiassa ajattele että edes pikkutyttöjen pitäisi niiailla. Jotenkin siinä on sellainen alemmuuden fiilis ja tuntuu eron alleviivaamiselle sukupuolten kesken.

    Tykkää

    • Välillä sanotaan, että kyllähän miehetkin kumartaa ja tottahan se on, mutta kyllä minusta näissä eleissä on aikamoinen ero nykypäivänä. Ja itseasiassa en nyt kovin syviä kumarruksia toivo miehiltäkään, kohtelias tervehtiminen riittää.

     Tykkää

 8. Taisin jo unohtaa, että ketä äänestin. Dianaa, Victoriaa ja Marya? Victoria sai äänen sen vuoksi, että myös Daniel kumarsi. Mary taas siksi, että niiaus ei ollut liian syvä, niin kuin mun mielestä nykyään on. Kolmatta hyvää ei mun mielestä ollut, niin Diana sai äänen.

  Mun mielestä häät tai joku muu kirkollinen juttu on ainut paikka missä enää pitäisi niiata. Olen usein sanonut, että muuten se tuntuu ja näyttää ihan hassulta. Esimerkiksi Tanskassa Mary ja Marie niiaa tervehtiessään Margareetaa, mutta kuitenkin näyttää siltä, että Margareeta ei edes kiinnitä siihen huomiota. Ja missä on sitten Frederikin ja Joachimin kumarrus?

  Tykkää

  • Minäkin olen todennut tämän moneen kertaan, mutta ai että se näyttää kauhealta, kun Mary ja Marie niiaa ja Margareeta ei katso edes kohti. Samoin ihmettelen, miksei pojat sitten kumarra. Toivottavasti tästä tavasta päästään, kun Frederik nousee valtaan.

   Tykkää

 9. Minusta Margareetan lentosuudelma oli ihana vastaus Maryn niiaukseen. Eugenie sai minulta äänen.
  Mulla äänestyksen vaikutti vähän myös sulhasen tyyli. Carl-Philip vain nyökkäili ihan kuin olisi unohtanut mitä piti tehdä siinä tilanteessa.
  Minusta niiaukset eivät haittaa ollenkaan vaan on hauska jäänne etiketistä kun eivät varmasti normaalisti prinsessat ja muut niksauttele kunioituksesta kuin virallisissa pönötystilanteissa. Tosin joo, uskon että briteissä varmasti perhetapaamisissa lapset, lapsenlapset sun muut tervehtivät automaattisesti ainakin Elisabethia ja Philipiä niksauttaen tai kumartaen.

  Tykkää

  • Myös Tanskassa ilmeisesti edellytetään, että niiataan myös siviilissä. Lisäksi Espanjasta muistan järkyttävimmät niiauskuvat ikinä, kun Letizia (silloin vielä prinsessa) niiasi raskaana ollessaan kuningas Juan Carlosille oman itsemurhan tehneen sisarensa hautajaisissa. Se oli jotain aivan järkyttävää. Eli mulle käy häissä (jos se on morsiamen oma tahto!), mutta muusta saisi todella luopua.

   Tykkää

    • Otetaan nyt vielä pari kuvaakin, kun Gettyltä löytyi. Tosin epäilen, että Juan Carloskin saattoi kokea tilanteen vaivaannuttavaksi. Ja vaikka Letizian tuska on kauheaa katsottavaa, niin ehkei hän tuossa ajatellut yhtään mitään niaamisesta. Katsojan silmään vain otti.

     Embed from Getty Images

     Embed from Getty Images

     Tykkää

 10. Äänestin Sofiaa, Sophiaa ja Eugenieta 🙂 Minusta myös niiaus jotenkin on ihan luonnollinen osa seremoniaa, vaikka näyttääkin hieman hassulta jos mies vain seisoo vieressä edes nyökkäämättä päällään.
  Meghan muuten näytti eilen fashion awardseissa upealta!

  Tykkää

 11. Minun ääneni sai nyt Catherine ja Mary, oikeastaan ihan kuningattarien takia. Elisabethin lämmin hymy ja nyökkäys sekä Margareetan lentosuukko olivat ihania. Eugenielta se sujui niin luontevasti, että pisteet myös sinne.

  Liked by 1 henkilö

 12. Huippua että niiaus päässyt mukaan! Äänestin Dianaa, Eugenieta ja Sofiaa. Jos olisi saanu antaa neljännen äänen olisi mennyt Marylle. Komppaan myös tuota että syntyperäiset prinsessat niiaavat mielestäni jotenkin varmemmin, samoin syntyperäiset aateliset (Diana). Sofian ja Eugenien syvät niiaukset tekivät vaikutuksen.

  Itseäni niiaus perinteenä, kunnioituksen osoittamisena ja etiketin mukaisesti kiehtoo, mutta risti riita on kyllä valtava koska kuitenkin kannatan myös vahvasti tasa-arvoa ja toisaalta tuntuu hölmöltä koko niiaus. Mutta häihin sen pitää anyway mielestäni kuulua jatkossakin!

  Tykkää

 13. Äänet meni Eugenielle, Victorialle ja Sofialle. Olen samoilla linjoilla siinä, että niiaminen ei ole oikein enää tätä päivää, mutta häissä se jotenkin sopii osaksi seremoniaa. Mutta miehen kuuluu kumartaa samalla!

  Tykkää

 14. Ja demokraattisesti valittujen valtion päänaisten tulisi ehdottomasti lopettaa niiaaminen. Pääministeri on instituutio ja päätös niiaamisesta ei saisi olla henkilökohtainen. Yksityisesti niiatkoon vaikka naapurin kissalle, mutta virkatehtävissä – nounou…

  Tykkää

 15. Onko niin, että Margareetan niiatessa, koko hääväki niiaa ja kumartaa? Onko tässä kulttuuri muuttunut ja jättänyt morsiammen yksin niiailemaan?

  Tykkää

  • Erittäin hyvä kysymys. Yritin tarkistaa pidemmältä videolta, mutta ei ollut apua. Nuo kaksi päätä, jotka näkyvät takaa ovat minusta morsiuslapsia ja mies Henrikin takana ilmeisesti hänen isänsä. Voi silti olla, että kaikki kumarsivat. Useinhan sitä tehdään silloin, kun hallitsija saapuu, mutta ehkä Tanskassa tuohon aikaa kaikki yhtä aikaa?

   Tykkää

 16. Äänet menivät syntyperäisille prinsessoille, Eugenielle, Annelle ja Märtha Louiselle. Victoria neljäs suosikki. Minusta niiaus on kaunis osa seremoniaa, toki hassulta näyttää, jos toinen vaan niiaa ja mies seisoa tököttää paikallaan kuin vartiosotilas.

  Tykkää

 17. Voin julkisesti paljastaa, että kävin peilin edessä niiailemassa korkkareilla ja ilman. 😀 En sentään kaivanut mitään isoja leninkejä kaapista päälle. Piti saada kokeilla onko hankalaa ja mikä tekniikka on paras.

  Eugenien niiaus oli kaunis. Helma puffahti ihanasti ja käsitin hänen eleensä kiitoksena isoäidilleen kun hän oli läsnäolollaan kunnioittamassa Eugenien vihkimistä. Noin muuten en kyllä pidä tästä tavasta pätkääkään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.