Walesit Länsi-Afrikassa – päivät 1-9, Gambia, Ghana ja Nigeria

Seurasimme juuri kuusitoista päivää Sussexin herttuaparia Oseaniassa, mutta lepoa ei harrastajille senkään jälkeen suotu. Kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan saivat oman ohjelmansa päätökseen Uudessa-Seelannissa vaihtui viestikapula lennossa Walesin prinssi Charlesin ja Cornwallin herttuatar Camillan käsiin. Katseet käännettiin Länsi-Afrikkaan, jossa prinssi ja herttuatar vierailivat Gambiassa, Ghanassa ja Nigeriassa. Hovikirjeenvaihtajan rahkeet eivät riittäneet päivittäiseen postaamiseen, mutta koska meillä on nyt vielä tuoreessa muistissa se, miten täysiltä päivät tuntuivat ja miten pitkä Oseanian-kiertomatka oli, ajattelin, että jonkinlaisen käsityksen ja ehkä mielenkiintoisen vertailukohdan saisimme kuitenkin tällä kertaa myös koosteesta. Hypätkää siis mukaan, on aika käydä läpi seitsemänkymppisen prinssiparin yhdeksän täyttä päivää Länsi-Afrikassa!

Embed from Getty Images

Koska kyseessä on kooste, olen koonnut tiedot päivistä ja niiden ohjelmasta hyvin tiiviisti. Matkaa on kuitenkin seurattu kattavasti Clarence Housen eli prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan Twitterissä, Instagramissa ja nettisivulla, sekä hovin yhteisellä Facebook-sivulla ja sieltä löytyy lisätietoa ja -materiaalia halukkaille. Runsaasti kuvia löytyy myös Getty Imagesin sivuilta.

Jälleen matkustuskohteena oli kolme Kansainyhteisön maata ja matkan tarkoituksena juhlistaa Ison-Britannian tiiviitä suhteita Gambiaan, Ghanaan ja Nigeriaan. Erityisesti fokuksessa olivat juuri Kansainyhteisösiteet, eivätkä varmasti vähiten siksi, että prinssi Charles valittiin viime keväänä Kansainyhteisön seuraavaksi johtajaksi äitinsä kuningatar Elisabetin jälkeen. Ensimmäisenä vierailukohteena oli Gambia, joka liittyi mukaan uudelleen viime helmikuussa ja jonne prinssi Charleskin matkusti viralliselle vierailulle nyt vasta ensimmäistä kertaa.

Päivä 1, Gambia

Prinssi Charles ja herttuatar Camilla saapuivat maahan keskiviikkona 31. lokakuuta ja lentokentällä heitä oli vastassa Gambian presidentti Adama Barrow puolisoineen. Heti ensimmäisenä iltana oli ohjelmassa myös tervetulovastaanotto, jonka aikana oli tarjolla runsaasti paikallista kulttuuria musiikin ja tanssin muodossa.

Embed from Getty Images

Päivä 2, Gambia

Ensimmäisen kokonaisen vierailupäivän puolestaan aloitti virallinen tervetuloseremonia maan pääkaupungin Bajulin McCarthy-aukiolla, jossa prinssi Charles tarkasti kunniavartion ja piti puheen.

Embed from Getty Images

Tyypilliseen tapaansa prinssi Charles ja herttuatar Camilla suorittivat osan päivän ohjelmasta erillään, millä taataan useampien vierailukohteiden mahtuminen mukaan, sekä näkyvyys molempien henkilökohtaisille teemoille. Prinssi Charles vieraili London School of Hygiene and Tropical Medicinen toimipisteessä, jossa hän tutustui sen henkilökunnan uraauurtavaan tutkimustyöhön Malariaa vastaan, sekä Gambian armeijan koulutuskeskuksessa, jossa joukkoja koulutetaan YK:n ja Afrikan unionin yhteisprojektiin Darfurissa.

Herttuatar Camilla puolestaan suuntasi paikalliseen kouluun, jossa hän mm. osallistui The Queen’s Commonwealth Essay Competition -kirjoituskilpailun palkintotilaisuuteen. Lukeminen ylipäätään ja erityisesti lasten luku- ja kirjoitustaito ovat yksi herttuatar Camillan tärkeimmistä teemoista kuninkaallisessa työssä. Kouluvierailun jälkeen herttuatar osallistui yhdessä Britannian suurlähettilään kanssa yhteisöjä tiivistämään tähtäävälle Commonwealth Big Lunch -lounaalle. Tilaisuuden aikana herttuatar pääsi tapaamaan myös paikallisia naisyrittäjiä muodin ja käsityön alalta.

Embed from Getty Images

Iltapäivällä prinssi ja herttuatar vierailivat vielä sotilashautausmaalla muistamassa erilaisissa konflikteissa kaatuneita Kansainyhteisön sotilaita ja illan päätteeksi oli vielä ohjelmassa valtioillallinen vieraiden kunniaksi.

Embed from Getty Images

View this post on Instagram

Tonight President Barrow of The Gambia hosted a State Dinner for The Prince and The Duchess. In a speech The Prince recalled The Queen’s visit to The Gambia in 1961. “I remember quite clearly The Queen and The Duke of Edinburgh returning from their own visit to The Gambia in 1961, when I was just thirteen, and telling me how much they had enjoyed their time here. “I remember seeing some of the photographs that my Father had somehow managed to take with his miniature Minox camera and thinking how marvellous it would be to visit myself one day. “Little did I know that it would take me nearly fifty-seven years to get here! Having enjoyed our visit as we have, all I can say, however, is that it has been well worth the wait!” #RoyalVisitTheGambia 🇬🇲

A post shared by Clarence House (@clarencehouse) on

Päivä 3, Ghana

Perjantaina prinssipari matkusti matkan toiselle etapille Ghanaan, jonne saavuttuaan prinssi Charles ja herttuatar Camilla osallistuivat tervetuloseremoniaan maan pääkaupungissa Accrassa. Kuten erityisesti Fidzillä ja Tongalla, myös Gambiassa, Ghanassa ja Nigeriassa yleisöä oli näissä tilaisuuksissa runsaasti läsnä, sekä toivottamassa vieraita tervetulleiksi teiden varsilla. Prinssiä ja herttuatarta oli vastassa myös Ghanan presidentti Nana Addo Dankwa Akufo-Addo puolisoineen. Accrassa prinssi Charles ja herttuatar Camilla tapasivat myös maassa yhtäaikaa Edinburghin herttuan palkinnon tiimoilta vierailleen prinssi Edwardin, jonka kanssa he yhdessä vierailivat jälleen sankarihaudoilla ja laskivat muistokukkia. Haustausmaalla kuninkaalliset vieraat tapasivat myös veteraaneja, sekä haustausmaasta huolehtivia puutarhureita. Illalla ohjelmassa oli Ison-Britannian suurlähettilään Iain Walkerin isännöimä vastaanotto, jolla ensi viikolla 70 vuotta täyttävä prinssi Charles pääsi nauttimaan synttärikakkua.

Embed from Getty Images

Päivä 4, Ghana

Ghanan-vierailun ensimmäinen kokonainen päivä alkoi vakavissa merkeissä, kun prinssi Charles vieraili alunperin ruotsalaisten ja tanskalaisten rakentamassa Christiansborgin linnassa Accrassa. Linnoituksen omistivat myöhemmin mm. portugalilaiset ja britit ja se toimi pääasiassa orjakaupan keskuksena. Myöhemmin rakennus on toiminut myös Ghanan itsenäistymisen jälkeisenä hallintorakennuksena ja vierailulla katsottiinkin myös eteenpäin prinssi tutustuessa tulevaisuusprojekteihin. Kuten prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin matkalla myös Afrikassa esiin nousivat ilmastoon ja luonnonsuojeluun liittyvät teemat, sekä ympäristön kehittäminen. Ghanassa prinssi Charles tutustui mm. Accran rannikkoalueiden uudelleensuunnitteluun. Lisäksi hän tapasi paikallisen yhteisöjohtajan Okyenhenen, joka on itäisessä Ghanassa sijaitsevan muinaisen Akyem Abuakwan kuningaskunnan kuningas. Yhdessä herttuatar Camillan kanssa prinssi vieraili Jamestown Caféssa tutustuen paikalliseen kulttuuriin, taiteisiin ja urheiluun.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Päivä 5, Ghana

Seuraavan päivän prinssi Charles aloitti paikallisessa kirkossa Accrassa, jossa hän tapasi myös seurakunnan jäseniä sadonkorjuujuhlan jumalanpalveluksessa. Sen jälkeen prinssi ja herttuatar Camilla matkustivat Ghanan toiseksi tärkeimpään kaupunkiin Kumasiin, jossa he tapasivat Asantehenen, hänen majesteettinsa Otumfuo Osei Tutu II:n, Ashanti-kansan kuninkaan. Seurueen nautittua yhdessä teetä herttuatar Camilla vastaanotti perinteisen Kente-kankaan kuninkaan puolisolta Lady Julialta. Tapaamisen jälkeen prinssi ja herttuatar osallistuivat Durbar-seremoniaan ja nauttivat erilaisista kulttuuriesityksistä.

Embed from Getty Images

Päivä jatkui prinssi Charlesin osalta Kumasin jättimäisellä torilla, jossa hän tapasi siellä kauppaa tekevien tuhansien kauppiaiden edustajia, sekä muita paikallisia yrittäjiä. Samalla alueella prinssi vieraili myös kaakao-farmilla. Herttuatar Camilla puolestaan vieraili yhdessä Lady Julian kanssa Kumasin kansallisen kulttuurin keskuksessa, joka tähtää perinteisten käsityötaitojen ja taiteen säilyttämiseen, sekä paikallisessa yliopistossa järjestetyssä luku- ja kirjoitustapahtumassa, jossa hän osallistui lasten lukupiireihin. Myös prinssi Charles saapui yliopistolle istuttamaan puun ja avaamaan nimeään kantavan puiston.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Päivä 6, Ghana

Maanantaina Accrassa järjestettiin British Councilin tilaisuus, jossa prinssi Charles piti matkan tärkeimmän puheensa Kansainyhteisöstä. Samalla prinssi pääsi myös tutustumaan paikallisiin startup-yrityksiin. Iltapäivällä prinssi Charles osallistui pyöreänpöydän keskusteluun vastuullisesta kaakaontuotannosta yhdessä paikallisten yrittäjien, hallinnon edustajian, maanviljelijäjärjestöjen ym. kanssa, sekä toiseen tilaisuuteen, jonka teemana oli meriä uhkaava muovijäte.

Embed from Getty Images

Herttuatar Camilla puolestaan osallistui brittiläisen Jude Kellyn perustaman naisten ja tyttöjen asiaa ajavan Women of the World -järjestön tilaisuuteen niin ikään Accrassa. Herttuatar on järjestön järjestämän vuosittaisen festivaalin kunniapuheenjohtaja ja Ghanassa hän pääsi kuulemaan paikallisten naisten tarinoita, sekä tapaamaan maan naisvaikuttajia. Lisäksi herttuatar vieraili Ghanan kansainvälisessä koulussa käynnistämässä Commonwealth Essay Competition -kirjoituskilpailun, sekä Ghanan kansainvälisessä alakoulussa osallistumassa jälleen Commowealth Big Lunch -lounaalle, sekä tutustumassa paikalliseen kulttuuriin ja tapaamassa omaa taidettaan esitelleitä koululaisia.

Embed from Getty Images

Illan ja Ghanan-vierailun päätti presidentti Nana Akufo-Addon isännöimä juhlaillallinen, jonka aikana esiteltiin myös paikallista muotia. Yhtenä illan kohokohdista prinssi Charlesista tehtiin Ghanan korkeimman ritarikunnan jäsen.

Embed from Getty Images

Päivä 7, Nigeria

Tiistaina prinssi Charles ja herttuatar Camilla saapuivat matkan viimeiselle etapille Nigeriaan, jossa heitä odottivat perinteiset seremoniat kunniakaarteineen heti lentokentällä. Presidentti Muhammadu Buhari vastaanotti vieraat maan pääkaupungissa Abujassa, minkä jälkeen prinssi Charles suuntasi Britannian suurlähetystöön istuttamaan muistopuun ja tapaamaan pitkäaikaista henkilökuntaa. Prinssi on vieraillut Nigeriassa kolmesti aikaisemmin, vuosina 1990, 1999 ja 2006. Suurlähetystössä prinssi tapasi myös paikallisia heimojohtajia, joiden asema pohjautuu aina kolonialismia edeltäneisiin itsenäisiin valtioihin ja kuningaskuntiin.

Embed from Getty Images

Herttuatar Camilla puolestaan jatkoi matkaa Abujassa sijaitsevaan Salamander Café -kahvilaan, jossa hän tapasi jälleen lapsia luku- ja kirjoitusharrastuksen parissa. Lisäksi paikalla oli nigerialaisia ja brittiläisiä kirjailijoita, jotka lukivat otteita teoksistaan ja esittivät runoja. Kirjallisuuden jälkeen herttuatar palasi jälleen Women of the World Festival -teemaan osallistuessaan ideointikokoukseen, jonka tarkoituksena on valmistautua maassa järjestettävään tilaisuuteen.

Illan päätti vastaanotto suurlähettilään residenssissä, jolla prinssi ja herttuatar pääsivät tapaamaan erityisesti paikallisia ruohonjuuritason vaikuttajia.

Päivä 8, Nigeria

Matkan toiseksi viimeinen päivä alkoi herttuatar Camillan kotimatkalla. Alkuperäinen lehdistötiedote ei sanallakaan viittaa herttuattaren poistumiseen matkalta kesken kaiken, mutta brittitoimittajien mukaan se oli suunniteltua, joten uskomme siihen. Herttuatar ei tunnetusti nauti lentämisestä, eikä kuumista ilmanaloista, mitä tälläkin matkalla oli runsaasti ja muutamille aiemmillekin matkoille hän on saapunut esimerkiksi muutamia päiviä prinssi Charlesia aiemmin tottuakseen oloihin. Lisäksi alkavan viikonlopun täyttävät muistojuhlallisuudet, joten on hyvin mahdollista, että 71-vuotiaalle herttuattarelle on jätetty tarkoituksella hieman lepoaikaa.

Prinssi Charles jatkoi kuitenkin väsymättä uurastusta tyypilliseen tapaansa matkustaen Nigerian suurimpaan kaupunkiin Lagosiin. Media, josta iso osa matkusti suoraan Uudesta-Seelannista Afrikkaan tuntui myös antaneen periksi matkustaen suurelta osin kotiin, joten valitettavasti myös julkisuus typistyi lähinnä hovin oman somen varaan matkan viimeisinä päivinä. Lagosissa prinssi Charles joka tapauksessa jatkoi muodin parissa ja tapasi nuoria suunnittelijoita, jotka ovat mukana Nigerian muotiviikolla. Samalla vastaanotolla oli mukana myös nuoria muusikoita, taiteilijoita, näyttelijöitä, valokuvaajia ja jopa Youtube-tähtiä, ja selvästi fokus oli jälleen nuorissa ja tulevaisuudessa.

Päivän aikana prinssi vieraili myös satamassa, jossa hän tutustui mm. Britannian ja Nigerian laivastojen koulutusyhteistyöhön ja seurasi harjoituksia. Lisäksi prinssi Charles osallistui Lagosissa hyväntekeväisyyssäätiönsä kuuluvan A4S-projektin pyöreänpöydän keskusteluun. A4S:n tarkoituksena on tukea yrityksiä muokkaamaan toimintaansa kestävän kehityksen edellyttämällä tavalla.

Illalla ohjelmassa oli toinen vastaanotto, jolle oli kutsuttu runsaasti näyttelijöitä, tuottajia ym. elokuva- ja tv-alan väkeä. Lisäksi paikalla oli entinen huippumalli Naomi Campbell. Syntymäpäivälahjaksi prinssille luovutettiin Nigerian jalkapallojoukkueen pelipaita sopivalla pelinumerolla ja ”nimellä”.

Päivä 9, Nigeria

Matka tuli päätökseensä tänään torstaina. Viimeisen päivän ohjelma Nigerian Abujassa oli ilmeisesti kerätty kokoon melko lyhyellä valmistautumisajalla, sillä prinssi Charlesin suunniteltu vierailu Keski-Nigeriassa sijaitsevaan Josin kaupunkiin jouduttiin perumaan alueen epävakaan turvallisuustilanteen vuoksi. Päivä alkoi jälleen vierailulla sotilashautausmaalle ja seppeleen laskulla. Kaikissa kolmessa maassa yhtenä teemana olivat ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa, sekä myöhemmissä rauhanturvaoperaatioissa kaatuneet sotilaat. Myöhemmin päivällä prinssi vieraili kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa hän tutustui nigerialaisen maaseutuväestön elämään ja pääsi mm. kokeilemaan kanan rokottamista. Myöhemmin päivällä hän osallistui vielä keskusteluun alueen konfliktien ratkaisemisen ja rauhan rakentamisen keinoista.

Embed from Getty Images

Matka päättyi Abujan lentokentälle, jossa prinssi Charlesin saattelivat kotimatkalle Nigerian ulkoministeri Khadija Bukar Abba Ibrahim ja Ison-Britannian suurlähettiläs Paul Arkwright.

Embed from Getty Images

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tiukka ja täysi aikataulu Australiassa, Fidzillä, Tongalla ja Uudessa-Seelannissa herätti keskustelua ja hiukan ihmettelyäkin. Kiistatta matkaan oli ahdettu todella paljon erilaista ohjelmaa ja monet päivät alkoivat heti aamusta jatkuen vielä myöhään iltaan. Ilman herttuatar Meghanin raskautta aikataulu ei toisaalta olisi välttämättä tuntunut niin erikoiselta ja kuten huomaamme, myös prinssi Charles pitää yllä tiukkaa tahtia. Toki hän onkin kuninkaallisen perheen ahkerin työmyyrä, jonka kanssa työmäärissä kykenee kilpailemaan vain prinsessa Anne. Herttuatar Camillan ohjelma on matkoilla hiukan rennompi, mutta toki on muistettava, että kyseessä on 71-vuotias nainen, joka käytännössä eläkeiällä on ottanut vastaan kokonaan uuden uran ja tärkein tehtäväkin on vasta tulossa. Valitettavasti kuuma ilmasto tuntui paikoin rasittavan prinssiparia ja ehkä hiukan normaalia vähäisempi mediakattavuus ei pystynyt välittämään meille aivan yhtä paljon mainioita hetkiä, kuin olemme persoonalliselta pariskunnalta tottuneet odottamaan. Mielestäni Walesien seuraaminen on kuitenkin aina yhtä suuri ilo, kuin nuoremmankin sukupolven, eivätkä he työn tärkeydessäkään ainakaan kakkosiksi jää.

Embed from Getty Images
Mainokset

10 kommenttia artikkelissa “Walesit Länsi-Afrikassa – päivät 1-9, Gambia, Ghana ja Nigeria

 1. Charles ja Camilla todella tekevät tärkeää työtä! Heidän pitäisi saada siitä enemmän tunnustusta muiltakin kuin harrastajilta, mutta harmittavasti he vain eivät ole niin mediaseksikkäitä.

  Tuli muuten tuosta Camillan iästä mieleen, että ei Charlesia ja Camillaa oikein ajattele 70-vuotiaiksi. Ehkä enemmänkin kuusikymppisiksi. Osaltaan varmaan asiaan vaikuttaa sekin, että Elisabetkin on yli 90-vuotias, mutta silti vain jaksaa tehdä töitä. Joskus havahtuukin siihen, että tavallaan vaatii heiltä liikaakin. Jos ihan tavallisia 70-vuotiaita oltaisiin lähettämässä ulkomaille helteeseen moneksi päiväksi töihin, sanoisin, että ei tule kuuloonkaan. Mutta ei se tässä kontekstissa haittaa. Elisabet (ja Philip) taas sitten ovat ihan omaa luokkaansa. Ei muitakaan vanhoja kuninkaallisia oikeastaan miellä niin vanhaksi kuin mitä he ovat. Itse toivoo, että pääsisi edes 70-vuotiaana eläkkeelle, mutta niin vaan kuninkaalliset painaa töitä vielä lähemmäs 100-vuotiaina.

  Pakko muuten vielä sanoa, että rakastan noita Camillan helleasuja! En yhtään ihmettelisi, jos aurinkovarjokin olisi kuningataräidin peruja.

  Tykkää

 2. Kyllä saivat painaa hommia! Huhhuh! Ihmettelin Sussexien jaksamista (ja toki reissu oli melkein tuplasti pidempi), mutta tässä on kuitenkin eläkeikäinen pariskunta kyseessä.

  Hienoja kohteita oli kyllä ahdettu aikataulu täyteen. Myös Camillalla on tuo ihmisen kohtaamisen lahja, kuvia oli tosi kiva katsoa. Camillalla oli iltajuhlissa myös ei-valkoisia pukuja!

  Tykkää

  • Kauniisti sanottu, ihmisen kohtaamisen lahja. Allekirjoitan täysina myös Camillan kohdalta. Ja kuten monta kertaa on todettu, häntähän valokuvaajat ja toimittajat aina kehuvat – pitävät miellyttävimpänä kuninkaallisen perheen jäsenistä. Enkä yhtään ihmettele sen perusteella, mitä kuvissa ja haastatteluissa ym. näemme ja kuulemme.

   Tykkää

 3. Melkoista haipakkaa kyllä tämäkin matka. Kiinnostavia kohteita molemmilla, mutta kirjallisuuden ystävänä täytyy arvostaa Camillan työtä aivan erityisen paljon.

  Dokumentin katsoin juuri ja se oli kerrassaan mainio! Charlesin persoona avautui ihan uudella tavalla. Ja ne kohtaukset kalkkunoiden ja (villi?)sikojen kanssa, voi jestas 😀

  Tykkää

 4. Kiitos taas hienosta ja kattavasta postauksesta Hovikirjeenvaihtajalle! Pakko kompata Sanna Kaarinaa ja muita yllä olevia, että on kyllä hulua että nämä yli 70-vuotiaat painavat melkein samalla tahdilla (vai jopa samalla?) kuin Sussexit! Todellakin ansaitsisivat enemmän arvostusta niin mediassa kuin ihmisten keskuudessakin. Camilla tuntuu suosivan noita kauniita vaaleansävyisiä asuja, mutta erityisesti jäin ihailemaan tuota 5. päivän vihreän kirjavaa mekkoa. Se oli mielestäni todella kaunis ja sopi kantajalleen.

  Tykkää

  • Charles ja Camilla jäävät kyllä tyystin nuoremman sukupolven jalkoihin, kuten oikeastaan kaikki muutkin brittikuninkaalliset. Toki se on ymmärrettävää ja tulevaisuuden kannalta positiivista, mutta helposti koko aihe menee sitten hiukan kevyeksi ihkutteluksi. Ja toki Charlesin ja Camillan tärkeät aiheet jäävät sivuun. On mielenkiintoista nähdä, miten heitä kohdellaan mediassa, kun on Charlesin aika nousta kuninkaaksi. Rooli tuo silloin tietysti painoarvoa, mutta nykyään tuntuu, että kuningatar Elisabetkin on silti vähän syrjässä, eikä julkisista esiintymisistä kirjoiteta kovin paljoa.

   Tykkää

 5. Ei voi kuin nostaa hattua näille seitsemänkymppisille kun jaksavat reissata ja edustaa! Jos jonkun kuninkaallisen koskaan haluaisin tavata niin se olisi varmaan Camilla.

  Tietäisikö joku että saako noita Camillan käyttämiä hellepaitoja jostain Suomesta? Tänä kesänä olisi tullut tarpeeseen.

  Toivottavasti se Charles-dokkari löytyisi vielä netistä kun jossain vaiheessa ehdin katsomaan. Kaikkien kommenttejen perusteella ilmeisesti todella hyvä!

  Tykkää

  • Dokkaria voi todellakin suositella, aivan mahtava! Nyt tuo linkin takana oleva näyttää poistuneen, mutta haulla löytyi toinen. Ja näin sivumennen sanoen (hys hys 😀 ) noita voi youtubesta ladata omalle koneelle, kunhan ei sitten levittele missään muualla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.