Aamun lehdet, olkaa hyvät feat. prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank

Eilen Windsorissa juhlittiin ihastuttavissa häissä Ison-Britannian kruununperimyksessä tällä hetkellä yhdeksäntenä olevan ja arjessaan taidegalleriassa työskentelevän prinsessa Eugenien ja alkoholijuomabisneksessä uraa luovan Jack Brooksbankin häitä. Etukäteen kritiikkiä herättäneet häät sulattivat monen yrmeämmän sydämen, mutta valitettava tosiasia kuitenkin on, etteivät häät olleet ns. aivan etusivun uutinen (varsinkaan lauantaipäivän lehdissä) samaan tapaan, kuin prinssi Harryn ja Sussexin herttuatar Meghanin häät oli viisi kuukautta sitten. Muutamiin lehtien kansiin Pyhän Yrjön kappelin tapahtumat (joihin palaamme vielä tänään koosteen muodossa), kaunis morsian, tai vieraat kuitenkin pääsivät, joten tässä hiukan luettavaa kahvikupin seuraksi.

Olivatpa häät päässeet The Telegraphin pilapiirtäjän Mattinkin käsittelyyn

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Aamun lehdet, olkaa hyvät feat. prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank

 1. Kiitos aamulukemisesta! 🙂 Paljonhan noita lehti-linkkejä on. Katsoin vasta ensimmäisen linkin, eli Evening~Standardin linkin, ja jo siitäkin löytyy aika paljon kivoja kuvia.

  Tykkää

  • Sääli, että sensaatiolehdet Mirror ja Daily Star ovat jälleen kerran menneet helpointa reittiä ja laittaneet kanteensa vain naisten sääriä, vaikka aika paljon muutakin tapahtua. Joitakin se ei vain ilmeisesti lakkaa hämmästyttämästä, että nuorilla kauniilla naisillakin on jalat.

   Tykkää

 2. Lueskelin brittilehtiä ja kiinnitin huomiota siihen, miten Lady Louisesta kirjoitettiin suurella hellyydellä ”Lady Louise – the quiet, thoughtful girl of whom the Royal family should be proud” tuntui olevan pääasiallinen tunnelma Louiseen liittyvissä jutuissa. Sophie ja Edward tekevät hienoa työtä ja hoitavat ilmeisesti julkisuussuhteitaan huolella. Se auttanee myös haastavina hetkinä.

  Tykkää

  • Lady Louisea käsitellään mediassa tosiaan aina tosi kauniisti. Olet varmaan oikeassa, että Wessexien mediasuhteet auttavat, sillä ikäkään ei pelkästään enää suojele Louisea. On todella hienoa, että tämä ”näkökulma” on valittu ja toivottavasti se ulottuu myös ujolta vaikuttavaan Jamesiin. Toisaalta nyt jo näyttää, että esim. Savannah Phillipsille ollaan antamassa jotain kiusanhengen roolia ja Mia Tindallille villikon. Molemmat vaikuttavat rempseiltä pikkutytöiltä, mutta pelkään pahoin, että tulevaisuudessa sävy ei ole yhtä kaunis, kuin Louisen kohdalla.

   Tykkää

   • Olisi mielenkiintoista ymmärtää paremmin, kuka tätä tarinaa kirjoittaa? Tai siis näitä tarinoita? Miten Lady Louisesta tuli hiljainen, suloinen tyttö, Miasta villi ja Savannahista kiusanhenki? Aikuisten kohdalla voimme ainakin olettaa, että ihmisten oma käyttäytyminen vaikuttaa ainakin jonkin verran, mutta eihän lapsista voi tällaisia johtopäätöksiä vetää – oikeasti. Kuka tai mikä kunkin ”tarinan” aloittaa, mikä sitä jatkaa ja vahvistaa? Kuinka julkisuudessa annettua kuvaa pystyy muuttamaan? Vai pystyykö? Nämähän ovat tietynlaisia diskursseja, jotka muodostuvat jossain, mutta missä? Onkohan muuten kuninkaallisten julkisuuskuvasta tehty akateemisia tutkimuksia? Onko kukaan teistä törmännyt?

    Tykkää

    • Sepä se onkin. Periaatteen tässä kyllä arvaa, mutta ne nyanssit ja ns. ruohonjuuritason päätökset, että miksi juuri näin jonkun tietyn henkilön kohdalla. Luonnollisesti taustalla vaikuttaa misogynia ja ikivanhat asenteet, jossa tyttölapsista kirjoitetaan mielellään rumasti. Savannahin kohdalla huonoa onnea on ollut, että muutamat julkisuudessa nähnyt ”tuhmuudet” on tullut tehtyä Georgen kanssa, jonka asema ja vanhemmat takaavat hänelle automaattisesti sen kiltin roolin ja vastakkainasettelu sitten myy, joten Savannah kirjoitetaan toimineeksi väärin. Loistava esimerkki tässä: People.com otsikoi ”Did You Catch Savannah Phillips’ Mischievous Move in This New Royal Wedding Portrait?” ja tämä hirveä teko on sitten se, että Savannahin jalka on hameenhelmalla virallisessa kuvassa. Mutta koska narratiivia on jo Troopingista asti rakennettu, sitä on helppo jatkaa.

     Jos joku tietää akateemisesta tutkimuksesta, minäkin kuulisin siitä mielelläni!

     Tykkää

     • Onpa tosiaan karmea artikkeli Savannahista. Näyttää suoranaiselta vainoamiselta. Ja erittäin taitavaa kuvajournalismia, varmasti etsitty pienestä kaikkein epäedullisimmat kuvat.

      Minä en ollut tullut ajatelleeksi, että tytöistä kirjoitetaan rumemmin kuin pojista. Erittäin avartava havainto. Sen myötä pohdin myös kuninkaallisia naisia ja naiskuvaa. Onko niin, että prinsessan pitäisi edustaa perinteistä naiskuvaa puhtaimmillaan. Olla kaikkein oikein nainen sanan patriarkkalisessa merkityksessä? Ja on paha paha paha asia, kun prinsessa poikkeaa tästä vaaditusta peruskuvasta? Miettitään vaikka Sarahia. Katsoin Eugenien häitä ja ajattelin, että Sarah on varmasti luonteeltaan todella ilmeikäs ja eläväinen nainen (tai siis patriarkkaalisesti epä-nainen). Tätä ei pystytä oikein sulattamaan, koska prinsessat (naiset) eivät rönsyile eivätkä ilmeile. Ovat nöyriä, eivätkä pidä melua itsestään.

      Onko kaikki, mikä prinsessoissa on huonosti, seurausta perinteisen naiskuvan rikkomisesta? Anne käyttää vanhoja vaatteista, eikä ole pehmeä ja suloinen. Diana loisti kirkkaammin kuin miehensä. Camilla on miehekäs ja rikkoi seksuaalitabuja olemalla toinen nainen (huora, kun Dianasta tehtiin madonna – molemmat olennaisinta naista alistavaa kuvastoa). Beatrice ja Eugenie pukeutuivat rumiin vaatteisiin. Meghan ei pidä huolta perheestään, niinkuin kunnon nainen. Kate-parka taas on muurannut itsensä perinteisen naiskuvan vankilaan niin tiukasti, että on tullut epäinhimilliseksi (ei ole hyvä olla liian nainen). Toki prinsessoita arvostellaan muistakin asioista ja aivan syystä, mutta perinteisen naiskuvan rikkominen suurimpien uutiskohujen aihe. Etiketti ja sen valvojat ovat tämän problematiikan kirkas ilmentymä (hyvänen aika – Meghan sulki itse auton oven), ihan kuin prinsessa tarvisisi jokaiselle liikkeelleen ylimmän naiseuden ohjekirjan ja kaikkien meidän on valvottava sitä silmä kovana. Kuinka paljon miesten etikettirikkeitä valvotaan??

      Sophie onnistuu erinomaisesti suorittamaan uraansa ydinnaisena. Miten hän sen tekee? Onko koulutus ja työkokemus PR:n hioneet hänelle niin vahvan ammattitaidon, että naiseuden mokia sattuu hyvin vähän? Vai onko hän niin suosittu, ettei kukaan ole aloittanut epänaiseuden narratiivia hänen kohdallaan?

      Ja vielä viimeisenä huomiona – katsoin Koko maailman kuningatar – dokumenttia eilen ja joku kommentaattoreista mainitsi, että Elizabeth oli valtaan noustessaan nuori naisjohtaja aikana, jolloin ei ollut nuoria naisia johtajina. Mutta hän oli niin taitava roolissaan, että kaikki unohtivat hänen olevan nuori nainen (mikä ilmeisesti oli hänelle eduksi). Menevätkö hallitsevat kuningattaret (ei siis kuningatar-puolisot) niin totaalisesti ohi perinteisen naiskuvan, että heille myönnetään erivapaus sukupuolestaan (niin kuin ensimmäisille yliopistoon päässeille naisille) ja unohdetaan heidän naiseutensa kokonaan.

      Tykkää

      • Onpa todella mielenkiintoista pohdintaa, kiitos! Varoitan jo nyt, että joskus tulevaisuudessa inspiroidun tästä postaukseen asti ja otan sitten sun kommentit esiin.

       Kuninkaallisiin liitetään muutenkin yleisesti sellainen täydellisen ihmisen vaatimus. Heidän on oltava esikuvia, kaikkinensa tahrattomia, terveitä ja kauniita jne. – sellainen perinteinen malliperhe. Samaan kuvioon sopii mielestäni täydellisesti se, että etenkin naisille, jotka muutenkin ovat vapaampaa riistaa, asetaan ristiksi myös tämä perinteinen (tai täydellisenä nähty) naiskuva. Siitä kun poikkeaa, saa aina kritiikkiä osakseen ja kun katsoo, miten olet eritellyt brittihovin naisten ”poikkeamia” ne tuntuvat hyvin järkeenkäyviltä. Olen moneen kertaan pohtinut, miten vaikeaa tähän lokeroon asettuminen on Meghanille, jonka asenteet tuntuvat olleen lähes päinvastaiset.

       Sama pätkä särähti dokumentissa korvaani, vaikka se tosiaan taisi olla tarkoitettu kehuksi. Tämähän on laajemminkin nähtävissä ihan normielämässä. Kuinka moni nainen on saanut kuulla olevansa ’hyvä jätkä’ tai ’ei ollenkaan niinkuin muut naiset’. Jopa jotkut naiset toistelevat samoja ja kantavat näitä ”kohteliaisuuksia” kuin arvonimiä. Naishallitsijan sukupuolettomuus on myös äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys, en ole sitä aivan noin ajatellutkaan. Erikoista on, että jos ajattelee Elisabetia, Margareetaa ja Beatrixia, ovat he kaikki oikeastaan hyvinkin naisellisia naisia ulkoisesti, mutta silti väittäisin, että pohdinnassasi on paljon perää.

       Tykkää

      • Tämä on mielenkiintoinen aihe. Ehkä voimme palata tähän isommallakin porukalla hiljaisempina kuninkaallishetkinä? Pakko kuitenkin kommentoida vielä tuota kuningattarien naisellisuutta; tullakseen hyväksytyksi, onko hallitsevan kuningattaren oltavakin korostetun naisellinen? Siis samaan aikaan sekä sukupuolestaan vapautettu ja sitä korostava? Tämä hahmottaminen vaatii nyt vähän aivojumppaa, enkä ole varma että ymmärränkö itsekään oman ajatukseni. Onko niin, että maskuliininen hallitseva kuningatar olisi perinteisessä mielessä jo niin kummajainen, ettei suuri yleisö voisi sitä sulattaa? Otetaan esimerkkejä historiasta; Elizabeth I oli tunnetaan Neitsytkuningattarena ja Victoria Euroopan isoäitinä. Molemmat hyvin feminiinisiä rooleja, vaikka kumpikin heistä oli hyvin pystyvä hallitsija.

       Tykkää

      • Mulla on ollut jo pidempään pohdinnassa sellaiset keskusteluun kannustavat alustustyyppiset postaukset, tämä voisi olla otollinen aihe sellaiselle. Mutta menee varmaan ensi vuoden puolelle, kun tässä on taas kaikenlaista joulunkin kanssa ym.

       Tuokin on mielenkiintoinen pointti. Maskuliinen kuningatar olisi jo liikaa ja toisaalta pitääkö kuningattareen pystyä liittämään myös varsinaisena hallitsijana sellaista maan äiti -ajattelua? Ja tietysti maata on edustettava kauniilla ulkomuodolla. Kun sattuu olemaan naispuolinen hallitsija, joutuu kantamaan eräällä tavalla sekä kuninkaan, että kuningattaren roolit – olemaan vähän niinkuin koko kuningaspari yksinään.

       Tykkää

 3. Tuolla toisessa postauksessa kun pohdittiin niinkin oleellista seikkaa kuin Lady Louisen korkojen korkeutta, jäin miettimään tätä hänen mediarauhaansa. Toi matalien korkojen pitäminen saattaa tuoda hänelle vähän lisäaikaa. Siinä vaiheessa, kun korot kapenevat ja nousevat jonnekin seitsemään senttiin, veikkaan että repostelu saattaa alkaa. EIkös me kaikki niihin aikoihin muututa häikäilemättömiksi syöjättäriksi ja jonkin sortin luntuiksi? Toki Louise on muutenkin herttaisen lapsenomainen, mutta tuntuu että sitä myös vaalitaan..

  Kuningatardokumentissa oli jotenkin järkyttävää kuunnella, miten jossain kansanyhteisön maassa (Kiitos, muistini, ja selkeät lähdeviitteeni) oli tehty laulu kuningatarta vastaanottamaan grand tourin aikaan. Siinä kuvailtiin moneen kertaan kuinka kuningatar on kaunis ja Philip fyysisesti täydellinen 😀 Toki ajatkin olivat onneksi toiset. Mutta valuuhan toi nykypäiväänkin.

  Ja parka Savannah! Itsekin huomaan, miten osuvasti valikoitu kuvamateriaali ja kritiikki pyrkivät ujuttautumaan ajatusmaailmaani. Näin kuvan, jossa Savannah oli soittavinaan trumpettia perjantaina, ja eka ajatukseni oli että voi että on ärsyttävä lapsi. Joo, ei tarvii kertoa, kuinka kohtuuton ja perusteeton ajatus, ymmärrän sen järjellä itsekin. Hääkuvat nähtyäni katsoin Savannahin jalkaa ja ajattelin jo vähän siedettävämmän ajatuksen ”No niin, tästä kuullaan vielä!” Saas nähdä kauanko menee, että saan aivoistani kokonaan pois sen ajatuksen, jossa itseään täynnä oleva pikkutyttö kiusaa pientä George-ressukkaa… Yritän kuitenkin koko ajan muistuttaa itseäni siitä, että en tiedä heidän suhteestaan yhtään mitään ja media tätä peliä pelaa. Ja että Savannah on pieni lapsi, jolla on oikeus olla juuri sitä mitä hän on. Myös esim. väsynyt, ärtynyt, temppuileva, pienempiään pomottava, omanarvontuntoinen ja vaikka mitä muuta. Vaikka koko ajan, saati sitten hetkittäin.

  Tykkää

  • Louisea todella pidetään vielä selvästi pikkutyttönä niin perheessä, kuin varsinkin mediassa ja yleisön silmissä. Se on minusta oikein hyvä, koska ensinnäkin 14-vuotias on vielä oikeasti tosi nuori ja toisaalta jos hän ei ole niitä kaikkein varhaiskypsimpiä, niin onneksi häntä ei siihen pakoteta. Sitten taas jos julkisuuskuva laahaa perässä se ei ole niin iso ongelma, vaan sen kyllä muuttaa yksillä korkkareilla ja minihameella tarpeen tullen. Mikään kiire ei siihen perinteiseen naisen rooliin tosiaan ole. Joko puhutaan painosta tai aletaan arvailla, kenestä tulee bilettävä huono nainen jne.

   Mulla on vielä dokkarin kakkososa katsomatta, mutta ekasta jäi sama kohta mieleen. Aika oli toki eri, mutta kyllä sitä toivoisi, että asiassa olisi menty eteenpäin. Toisaalta juuri eilen kuuntelin mielipiteitä siitä, kuinka Meghan säilyttää suosionsa vanhanakin, koska tummaihoisten naisten ulkonäkö ei rapistu. Mielelläni ajattelisin, että hänen suosionsa perustuisi johonkin muuhunkin, mutta tokihan se nykyään on määrittelevä tekijä sille, kuka pääsee esiin.

   Mä ajattelen, että tällainen median harrastama ”pakkosyöttö” ei voi mitenkään olla vaikuttamatta meihin. Vaikka kuinka tiedostaisi ja ajattelisi ja kyseenalaistaisi, niin silti vaan ne asiat jää elämään jossain takaraivossa. Siksi vihaan itse sitä, että esim. Meghanista kirjoitetaan näitä ”rikkoi taas sääntöjä” -lööppejä. Koska ihmiset eivät lue sitä juttua, tuo muodostuu heille totuudeksi. Sitten ollaan joskus kahvipöydässä ”Ai Meghan, sehän on se joka aina rikkoo sääntöjä” vaikkei seurattaisi kuninkaallisia yhtään. Lasten kohdalla tietysti vielä monin verroin surullisempaa. Mutta vaikka tuota ei voi välttää, ei peli ole menetetty. Kun itse miettii, pohtii ja kyseenalaistaa OMIA ajatuksiaan, pääsee jo pitkälle. Suurin virhe, minkä voi tehdä, on minusta kuvitella, että on muodostanut itse mielipiteensä, vaikka ei olisi uhrannut sille ajatustakaan. Yleensä sen on silloin muodostanut joku muu.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.