Saanko esitellä, herra ja rouva Jack Brooksbank (ihan pian…)

Prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank sanovat toisilleen tahdon perjantaina Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa. Molempien hymyilevät kasvot ovat tulleet kaikille tutuiksi viimeistään kuluneen vuoden aikana, mutta erityisesti tämän pariskunnan kohdalla tuntuu olevan totta se monen kuninkaallisen osalta mieleen hiipivä huomio, ettemme tosiaan tunne heitä yhtään pintaa syvemmältä. Pitkälti yksityistä elämää elävän hääparin kohdalla se ei tietenkään ole yllätys, mutta jotta tietäisimme edes jotakin perjantain juhlakaluista, kurkistetaan hiukan lähemmin heidän elämäänsä. Tässä ovat Eugenie ja Jack.

Prinsessa Eugenie on elänyt julkisuudessa syntymästään saakka, mutta on kuitenkin samaan aikaan jäänyt jopa monille harrastajille melko etäiseksi. Tärkein syy lienee sijoitus kruununperimyksessä, joka on tällä hetkellä yhdeksäs, sekä tietenkin asema vasta hallitsijan toiseksi vanhimman pojan tyttärenä. Ilman aivan mahdotonta tragediaa prinsessa Eugeniella ei siis ole asiaa valtaistuimelle. Toinen syy, joka on ajanut prinsessan hiukan sivuun julkisuudesta lienevät hiukan paradoksaalisesti hänen vanhempansa. Prinssi Andrew, Yorkin herttua, sekä Sarah, Yorkin herttuatar tunnetaan molemmat julkisuutta kaihtamattomina ja varsinkin prinssiä pidetään myös asemastaan kovasti tärkeänä, mutta koska vanhempien avioliitto päättyi eroon jo prinsessan ollessa kuusivuotias, ei julkisuuden rakastamaa perheidylliä oikein päässyt suuremmassa mittakaavassa kehittymään. Lisäksi vanhempien perua oleva negatiivinen julkisuuskuva on mahdollisesti pitänyt sekä prinsessa Eugenien, että isosiskon prinsessa Beatricen silloin tällöin poissa julkisuudesta.

Sanon silloin tällöin, sillä brittihovin vakiopuheenaihe eli yksityisyys ja sen puute eivät ole tuntuneet Yorkin prinsessoja haittaavan. Kuninkaallinen työ ja vastuu eivät ole paljon hartioita pakottaneet – tosin hyvin suurelta osin hovin asettamien esteiden vuoksi, mutta lomailu ja seurapiirielämä ovat kyllä täyttäneet tilan tehokkaasti. Toisaalta vuonna 1990 syntynyt prinsessa Eugenie suoritti loistavat arvosanat ehkä lähinnä Suomen ylioppilaskirjoituksia vastaavissa A-level -kokeissa ja jatkoi myöhemmin Newcastlen yliopistoon pääaineinaan taidehistoria ja englantilainen kirjallisuus, sekä politiikka. Prinsessan arvosanat ovat kuninkaallisen perheen aivan parhaasta päästä ja tässä mielenkiintoisessa The Sunday Timesin artikkelissa hänen ystävänsä kertoo, että erityisesti akateemisesti vaativassa Malborough Collegessa hän todella panosti opiskeluihinsa. Valmistumisen jälkeen prinsessa on työskennellyt lähinnä taidemaailmassa, tällä hetkellä arvostetussa Hauser & Wirth -taidegalleriassa Lontoossa.

Lapsuutensa prinsessa Eugenie vietti juuri Windsorissa, joten hääpaikka tulee olemaan morsiamelle hyvin tunteikas. Paikalle linnan pihamaalle on kutsuttu oppilaita prinsessan entisistä kouluista, sillä hän aloitti opintiensä paikallisessa St. George’s Schoolissa, joka alunperin perustettiin tuottamaan laulajia Pyhän Yrjön kappelin kuoroon. Prinssi Andrewn ja Sarahin, Yorkin herttuattaren kuningattarelta häälahjaksi saama Sunninghill Park vaihtui myöhemmin Royal Lodgeen linnan mailla, mutta Windsorin kaupunki pysyi kotina. Luonnollisesti lapsuus ja nuoruus kuluivat myös perinteisissä kuninkaallisissa ympyröissä Norfolkin Sandringhamissa ja Skotlannin Balmoralissa. Prinsessa Eugenien sanotaan olevan innokas ulkoilmaihminen, kalastaja ja ratsastaja, sekä laskettelija – kaikki harrastuksia, jotka hän jakaa myös sulhasensa Jack Brooksbankin kanssa.

Prinsessa Eugenie ja prinsessa Beatrice saavat usein lokaa niskaansa siitä, ettei kumpikaan kellota suuria numeroita kuninkaallisia töitä vuosittain. Tämä on kuitenkin asia, josta prinsessoja ei sinänsä voi syyttää. Hovi (ja varmasti isolta osalta Walesin prinssi Charles) on tehnyt selväksi, ettei prinsessoille ole käyttöä ns. työskentelevien kuninkaallisten joukossa. Tämä tarkoittaa, etteivät he edusta virallisesti kuningatarta, heidän hyväntekeväisyystyötään ei merkitä hovin viralliseen kalenteriin, eikä heille siten myöskään makseta työstä korvausta. Jopa turvallisuuskulut menevät Andrew-isän omasta pussista. Molemmat prinsessat ovat kuitenkin perineet vanhemmiltaan sosiaalista omaatuntoa ja työskentelevät jonkin verran vapaaehtoisesti erilaisten teemojen parissa. Prinsessa Eugenie on viime aikoina profiloitunut modernin orjuuden ja ihmiskaupan vastustamisessa jopa yhteistyössä YK:n kanssa. Muita kohteita prinsessalle ovat mm.  Royal National Orthopaedic Hospital, joka hoiti menestyksekkäästi prinsessan skolioosia tämän ollessa 12-vuotias, sekä yhdessä Sarah-äidin kanssa aasiannorsun pelastaminen Elephant Family -järjestön puitteissa. Lisäksi molemmat prinsessat ovat äitinsä tavoin nuoria syöpäpotilaita auttavan Teenage Cancer Trustin suojelijoita. Lisää prinsessa Eugenien hyväntekeväisyystyöstä löytyy Yorkin herttuan nettisivulta ja prinsessan ajatuksiin voi tutustua myös hänen Instagramissaan, sekä selailemalla hänen kokoamiaan Pinterest-tauluja.

Embed from Getty Images

Luonteeltaan prinsessan sanotaan olevan hyvin sosiaalinen ja hauska. Hänet tuntevat pitävät prinsessaa taitavana seurustelijana, joka muistaa nimet, esittää oikeat kysymykset ja hurmaa lähestyttävyydellään. Nämä ominaisuudet, sekä luonnollisesti suku, ovat keränneet prinsessan ympärille laajan ystäväpiirin, joka koostuu hyvin suurelta osin varakkaista, tunnetuista ja etuoikeutetuista nuorista ihmisistä. Joukkoon kuuluu runsaasti julkkiksia, joita tulemme varmasti perjantaina näkemään, sekä kytkyjä sinne tänne muiden nuoremman polven kuninkaallisten suhdeverkostossa.

Itselleni mielenkiintoinen dilemme prinsessa Eugenien ja myös prinsessa Beatricen suhteen on aina ollut se, kuinka pitkälle he ovat vanhempiensa tyttäriä näiden julkisuudessa negatiivisempina näkyvien ominaisuuksien osalta. Prinsessat ovat antamissaan haastatteluissa maalanneet elämästään hyvin tavanomaisen kuvan ja ympänneet mukaan jopa vastuuta ja velvollisuutta, mutta toisaalta esimerkiksi raportoidut kymmenet lomat kertovat tarinaa rikkaista nuorista naisista nauttimassa asemastaan. Ja siinähän ei toki mitään väärää sinänsä ole, jos rahaa on, sitä on vapaa käyttämään. Häiden suureellisuus ja hiukan yllättäväkin aseman korostus ovat kuitenkin herättäneet vanhan pohdinnan jälleen henkiin, sillä en kuitenkaan missään tapauksessa usko, että vanhemmat ovat pakottaneet tytärtään mihinkään, mitä tämä ei olisi suureksi päiväkseen halunnut. Mieleen nousevat väkisin prinsessan 25-vuotissyntymäpäiväjuhlat kolmen vuoden takaa. Naamiaisteemaisiin juhliin päivänsankari saapui Lumikiksi pukeutuneena ja seurassaan seitsemän varta vasten palkattua lyhytkasvuista henkilöä. Ymmärrän idean, mutta en pääse yli enkä ympäri siitä, miten mahdottomassa ristiriidassa oman maailmankuvani kanssa tällainen ihmisten esineellistäminen on. Mainitsemassani The Timesin artikkelissa prinsessan kouluaikainen ystävä kertoo, että Eugenie-nimen lyhenne Eug, jota olemme kuulleet mm. Jackin käyttävän, lausuttiin usein mielellään Uge. Sanaleikki pelaa lempinimen ja suunnatonta ja valtavaa tarkoittavan ’huge’ sanan samanlaisella lausunnalla. Ystävän mukaan prinsessa Eugeniella kaikki oli aina hiukan elämää suurempaa.

Prinsessan sydämen valittu ei kuitenkaan äkkiseltään tunnu olevan ’huge’. Jack Brooksbankilla ei ole valtavaa varallisuutta, ei valtavaa asemaa tai valtavia suhteita. Sen sijaan Jack vaikuttaa sympaattiselta ja monella tavalla hyvin tavalliselta nuorelta mieheltä, joten voi hyvinkin olla, että se tärkein, eli rakkaus, on valtavaa. Pariskunta tapasi toisensa kahdeksan vuotta sitten eli vuonna 2010, kun prinsessa oli vasta 20-vuotias ja Jack kahdenkymmenenneljän. Tapaamispaikka oli Verbier, rikkaiden suosima laskettukohde Sveitsin alpeilla, jossa yhteiset ystävät esittelivät prinsessan ja siihen aikaan Lontoossa tarjoilijana työskennelleen Jackin toisilleen.

Jack Christoper Stamp Brooksbankilla on kuitenkin tavallista tarjoilijaa merkittävämpi sukutausta. Monen mutkan kautta myös prinsessa Eugenielle sukua oleva Jack kuuluu Brooksbankien baronettisukuun ja hänen sukupuunsa on täynnä englantilaisia ja skotlantilaisia aatelisia, joihin voitte jälleen Marlenen Royal Musings -blogissa perehtyä syvällisemmin. Jackin perheeseen kuuluvat vanhemmat George Edward Hugh Brooksbank ja Nicola Newton, sekä pikkuveli Thomas (joka toimii Jackin bestmanina, lisätietoa kommenttiosiossa). Sekä isä, että veli ovat työskennelleet liike-elämässä. Suvun merkittäviin jäseniin voidaan lukea mm. Stamp Brooksbank, 1700-luvun Englannin pankin pääjohtaja, isoisoisä Sir John Spencer Coke, joka toimi kuningas Yrjö VI:n – prinsessa Eugenien isoisoisän, miespalvelijana, sekä tietenkin suvun ensimmäinen baronetti, Sir. Edward Clitherow Brooksbank.

Hiukan brittiläiselle yläluokalle epätyypilliseen tapaan Jack lähti luomaan uraa ravintolamaailmassa. Hän aloitti koulutiensä Buckinghamshiressä sijaitsevassa Stowe Schoolissa, alunperin poikakouluksi perustetussa yksityisessä oppilaitoksessa. Sieltä hän ei kuitenkaan jatkanut yliopistoon, vaan aloitti työt tarjoilijana. Ura ei kuitenkaan jäänyt jumittamaan alimmille portaille, vaan Jack on seurusteluaikanaan toiminut mm. Lontoon Mayfairissa sijaitsevan kuuluisan Mahiki-yökerhon johtajana, missä ominaisuudessa hän on kestinnyt runsaasti myös nuorempia kuninkaallisia. Vuodesta 2016 Jack on toiminut näyttelijä George Clooneyn ja supermalli Cindy Crawfordin aviomiehen Rande Gerberin perustaman Casamigos-tequilan Britannian brändijohtajana (ja Jackin mukaan juomaa päästään nauttimaan myös häissä). Lisäksi Jack on työskennellyt useissa pubeissa ja kertonut nuorempana lehtihaastattelussa haaveekseen omistaa perinteisten maalaispubien ketjun. Hiukan konkreettisempi tulevaisuuden suunnitelma lienee oma yritys, Jack Brooksbank Ltd nimellä rekisteröity firma, jonka alaksi on ilmoitettu alkoholikauppa.

Embed from Getty Images

Jackin sanotaan harrastavan mielellään ulkoilma-aktiviteetteja ja erityisesti laskettelua, ja seurusteluvuosina hän on päässyt viettämään aikaan myös kuninkaallisen perheen henkilökohtaisessa skotlannin ulkoilmaihmemaassa Balmoralissa. The Timesin artikkelissa vanha koulukaveri kertoo, että Jack on onnellisimmillaan kumisaappaissa onkivapa kädessään. Lisäksi häntä kuvataan hyvin viehättäväksi (minkä saimme itse todeta myös kihlajaishaastattelussa), mutta tulevaa vaimoaan hiljaisemmaksi. Aivan ainutlaatuisen (ja hupaisan) vilkaisun kuninkaallisen sulhasen persoonaan antoi hänen isoäitinsä, 91-vuotias Joanna Newton, joka kertoi The Sunille tyttärenpojan olevan ihastuttava ja kaikkea sellaista, mutta ei aivan kamalan älykäs, minkä vuoksi kuninkaallinen avioliitto olikin ollut aikamoinen yllätys. Isoäidin sanaisesta arkusta pääsivät ilmoille myös termit tavallinen, hyvätapainen, hyvännäköinen ja mukava, sekä hauska kuvaus ”good egg”, hyvä muna. Vaikkei isoäidin mukaan Jackissa olekaan mitään kovin erikoista, hänen mielestään kertoo paljon hyvää prinsessa Eugeniesta, että juuri tällainen tavallinen, mukava nuorimies on se, jonka prinsessa haluaa.

Perjantaina Windsorissa tanssitaan siis aivan tavallisen Jackin ja hiukan elämää suuremman Eugenien häitä – aika näyttää, mitä tulevaisuus tälle sympaattiselle nuorelle parille tuo tullessaan!

Mainokset

18 kommenttia artikkelissa “Saanko esitellä, herra ja rouva Jack Brooksbank (ihan pian…)

 1. Tänään annetun tiedon mukaan prinsessa Eugenien kaasona tulee toimimaan isosisko prinsessa Beatrice ja Jackin bestmanina pikkuveli Tom Brooksbank.

  Morsiulapset ovat:

  Prinsessa Charlotte, 3v.
  Savannah Phillips, 7v.
  Isla Phillips, 6v.
  Mia Tindall, 4v.
  Maud Windsor, 5v. (Eugenien kummityttö, Kentin prinssi Michaelin pojantytär)
  Theodora Williams, 6v. (Robbie Williamsin ja Ayda Fieldin tytär)
  Prinssi George, 5v.
  Louis de Givenchy, 6v. (vanhemmat ilmeisesti prinsessa Eugenien ystäviä)

  Lisäksi hovin mukaan erityisrooleissa myös prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien lapset lady Louise 14v. ja James, Severin varakreivi 10v.

  Tykkää

 2. Morsiuslapsillistaa lukiessa en voinut olla kiinnittämättä huomiota: ei ketään sulhasen puolelta!

  Onko Hovikirjeenvaihtajalla uutta tietoa Yle Areenan häälähetyksestä?

  Tykkää

  • Mietin ihan samaa morsiuslapsista, ettei ketään sulhasen puolelta! Mutta sitten mietin, että voihan tämä olla Jackin lähipiirin toivomuskin.

   Tykkää

  • Samaa katselin, että yksipuolista on. Voihan tietysti olla, että Robbie Williamin vaimoineen ja nuo de Givenchyt ovat enemmän Jackin ystäviä, mutta en tiedä näistä suhteista sen enempää, eikä oikein lehdetkään tuntuneet tietävän. Brooksbankien sukulaislapsista en myöskään tiedä, paitsi ettei Jackin ainoalla veljellä ole lapsia. Ehkei sitten serkuillakaan, ainakaan läheisiä. Harryllä ja Meghanilla oli kyllä kiva, kun oli puolet ja puolet.

   Ei niin minkäänlaista tietoa vieläkään Areenasta! En ole saanut mitään infoa, eikä netistäkään löydy mitään. Onneksi kuitenkin just luin, että hovin somesta ja youtubesta voi seurata ITV:n lähetystä myös suorana, joten muitakin väyliä on tulossa.

   Tykkää

 3. Kiitos mukavasta postauksesta!

  Ihania nuo pariskunnan lapsuudenkuvat, ovat näköjään sopivan näköisiä toisilleen jo lapsena. Nyt en sitten puhu titteleistä mitään, sanon vaan, että onpa Jackilla mainio isoäiti ! 🙂

  Tykkää

 4. Ihan ilman sarvia ja hampaita huomautan, että toki (varsinkin kun titteleistä tai sukunimistä ei kai ole julkaistu vielä mitään?) voisimme kutsua tätä pariskuntaa myös herra ja rouva prinsessa Eugenieksi…? 🙂
  Tässä on kyllä kaunis pari. Toivottavasti huomenna kaikki menee hyvin eikä media revi ilkeitä otsikoita sen enempää morsiusparista, näiden sukulaisista kuin hääjärjestelyistäkään.

  Tykkää

  • Tasa-arvon nimissä kyllä (ja oikeiden henkilökohtaisten nimien käyttäminen olisi minulle mieluisinta), mutta tämä oli nyt olevinaan tällainen mielikuvitusleikki. Kun tuolla brittihovissa näitä edelleen käytetään, paitsi mukavana yllätyksenä ei morsiuslapsista kertoneessa tiedotteessa. Esimerkiksi Zaraan viitattiin juuri kesäkuussa hovin virallisessa tiedotteessa ja Twitterissä nimellä Mrs Michael Tindall. Hirvittävän vanhanaikainen tapa.

   Toivon aivan samaa. Meghanin ja Harryn häiden alla kirjoitettiin vaikka mitä, mutta loppujen lopuksi oikeastaan kaikki kirjoittelu hääpäivänä ja heti sen jälkeen oli todella positiivista. Uskon ja toivon, että nytkin käy niin. Ainut pelkoni on, että kun Yorkin prinsessojen vaatteille pitää aina nauraa, saa Beatrice sen kaiken osakseen (ansiottakin), koska morsianta ei kehdata kritisoida. Toivotaan, ettei sitäkään tällä kertaa olisi, vaan iloinen tunnelma tarttuisi myös mediaan ja yleisöön.

   Tykkää

 5. Tykkää

 6. Tämä Lumikki-episodi oli unohtunut tai kokonaan mennyt ohi. Ei lisää arvostusta mutta toisaalta ollaan kaikki tehty hölmöjä juttuja nuorena, toiset vaan tekevät niitä julkisesti.

  Niin kuin useasti Yorkien kanssa, ristiriitaiset fiilikset. Vähän myös harmittaa Eugenien ja Beatricen puolesta, heitä on varmaan pitkälti (varsin onnistuneen oloisesti) kasvatettu työ-kuninkaallisiksi ja sitten matto vedetään alta. Nyt vähän päättöminä kanoina haahuilu ei ainakaan lisää kuninkaallisen perheen arvostusta. Toki osa ei muista heitä ollenkaan ellei häitä olisi nyt.

  Tykkää

  • Näinhän se on, kaikilla tulee virhearvioita, mutta tuosta nyt ei kuitenkaan ei ole kuin kolme vuotta… Mulle tällaiset kertoo jotain perusarvoista ja siitä en oikein tykkää. Vähän sama, kuin Harryn natsiunivormu naaimiaisissa. Prinssinä pitäisi osata ennakoida huono julkisuus, mutta mulle suurempi ongelma on se, että ihan kouluja käyneelle nuorelle ihmiselle natsit on niin vitsi, ettei sellaista tule edes ajatelleeksi. Eli se ajatusprosessi siellä takana tai sen puute, ja sitä kautta arvot, on mulle se ongelma.

   Yorkien kanssa on tosiaan aina ristiriitaiset fiilikset. Jotenkin tykkään prinsessoista aika paljonkin, Sarah on hupaisa ja Andrewkin menettelee, vaikka typeriä juttuja tekeekin. Mutta mua kyllä vähän epäilyttää, millaisiksi työkuninkaallisiksi Beatricea ja Eugenieta on kasvatettu. Kuninkaallisiksi ja siihen elämäntapaan kyllä, mutta ei Charlesin tai Annen kaltaisiksi työmyyriksi. Silti toki tylsää, että ovat olleet olleet tuollaisessa kummallisessa löysässä hirressä asian suhteen niin pitkään. Joka tapauksessa pelkään, että tämä suureellisuus muodostaa vielä jälkikäteen ongelmaksi, vaikka toki harrastuksen kannalta nautin tästä menosta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.