Belgian pieni ja läpitimanttinen tiarakokoelma

Koska aurinko ei enää tänä kesänä liiemmin kimaltele mökkilaiturin edustalla järven pinnassa, tässä hiukan tiarakimallusta sitä paikkaamaan. Olemme käyneet vähitelleen läpi kuningashuoneiden tiarakokoelmia (linkit postauksen lopussa) ja monet on pitänyt jakaa kahteen osaan varsinaisen tiaramaratonin välttämiseksi, mutta tänään vuorossa olevan Belgian kokoelma mahtuu valitettavasti yhteen postaukseen. Muutamia kauniita esineitä kuningatar Mathilden holveista kyllä löytyy, mutta kovin laihahan tämä tiarasaalis on.

Embed from Getty Images

Pienen kokoelman ykkönen on Nine Provinces Tiaran nimellä tunnettu koru, jota käyttää aina yksinomaan maan kuningatar. Tällä hetkellä tämä hyvin muuntautumiskykyinen tiara koristaa siis yleensä kuningatar Mathilden hiuksia, vaikka emme Belgiasta kovin usein tiarakuvia pääsekään näkemään. Alunperin tiara oli Belgian kansan lahja Ruotsin prinsessa Astridille, joka avioitui vuonna 1926 tulevan kuningas Leopold III:n kanssa ja sen valmisti belgialainen koruseppä Van Bever. Alkuperäisessä muodossaan tiara muodostui pantamaisesta, meanderikuvioisesta alaosasta, jonka päälle oli kiinnitetty yksitoista timanttia Belgian silloisesta siirtomaasta Kongosta kuin tikkujen nokkiin, mutta ilmeisesti hyvin alkuvaiheessa siihen lisättiin myös kaarirakennelma kehystämään yksittäisiä timantteja. Alusta saakka tiaraa oli myös mahdollista käyttää joko pelkästään pantamuodossa ilman timantteja tai koko yläkerrosta, sekä myös muodossa, jossa pantaan kiinnitetään vain kaaret ilman keskikiviä. Edelleen näemme tiaraa usein sekä isommassa, että pienemmässä muodossa ja lisäksi pantaosaa on mahdollista käyttää kaulakoruna tai käsirenkaana. Yhdeksän provinssin tiara koostuu yli sadasta timantista ja sopivassa valossa yksitoista isompaa timanttia näyttävät sävyltään hiukan kellertäviltä.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Toiseksi tunnetuin tiara Belgian kuningashuoneen kokoelmassa lienee toinen häälahja, kuningatar Mathilden laakeriseppeletiara. Kreivin tyttärenä tuleva kuningatar oli jo ennen avioliittoaan Belgian aateliston jäsen ja aateli muisti omaansa tämän avioituessa Belgian kruununperillisen, silloisen Brabantin herttua Philippen kanssa. Lahjaksi oli hankittu brittiläinen vintagetiara vuodelta 1912 ja ennen miehensä valtaannousua kuningatar Mathilde käytti vain tätä tiaraa hääpäiväänsä lukuunottamatta. Onneksi häälahja oli fiksusti valittu, sillä pelkistä timanteista koostuvaa keskikokoista tiaraa voi yhdistellä monenlaisiin asuihin ja lisäksi tätäkin tiaraa on mahdollista käyttää myös kaulakoruna. Court Jeweller -blogin Ella Kay arvelee myös, että tiarassa on saattanut alunperinkin olla kaksi erilaista runkoa, jotka mahdollistavat sen käyttämisen hieman korkeampana tai matalampana mallina. Laakeriseppelettä muistuttava tiara koostuu lehdistä ja marjoista ja sen valmistukseen käytettiin aikanaan 631 timanttia.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Toinen tiara, jota tuleva kuningatar Mathilde käytti ennen uutta titteliään oli hänen hääpäivänään tulevalta anopiltaan kuningatar Paolalta lainaamansa yksinkertaisen geometrinen tiara, joka tunnetaan yleisesti nimellä Queen Elisabeth’s Diamond Bandeau tai Art Deco Bandeau. Tämä kauniin yksinkertainen tiara on ehdoton suosikkini Belgian kokoelmasta ja erityisen kauniilta se näytti – itsekin kuvankauniilla – nuorella prinsessa Paolalla. Ennen miehensä kuningas Albertin valtaannousua hänellä oli nimittäin miniänsä tapaan käytössään vain yksi tiara ja se oli juuri tämä pantamainen timanttikoru, joka taipuu myös kaulakoruksi. Tiara, jonka muoto koostuu toisiinsa kiinnittyneistä E-kirjaimista kuului alunperin kuningas Albert I:n vaimolle kuningatar Elisabethille ja hänen sanotaan antaneen sen eteenpäin prinsessa Astridille, kuningas Albert II:n äidille ja kuningatar Paolan anopille, joka kuitenkin surullisesti kuoli vain reilu vuosi tulevan kuninkaan syntymän jälkeen. Kuningatar Paola on ilmeisesti pitänyt tiaran hallussaan miehensä vallastaluopumisen jälkeenkin, sillä sitä ei ole vielä kuningatar Mathildella nähty. Kuningatar Mathilden lisäksi kuningatar Paola on kuitenkin lainannut tiaraa häätiaraksi myös tyttärenpoikansa prinssi Amedeon Elisabetta-morsiamelle ja monet arvelevat, että tämä tiara siirtyy seuraavaksi kuningas Philippen ja kuningatar Mathilden vanhimman tyttären, Brabantin herttuatar Elisabethin, tulevan kuningatar Elisabethin, käyttöön.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Belgian kuningasperheen tiarakokoelman kohtaloksi ovat koituneet perinnöt, lahjat ja myynti, jotka aina uhkaavat tällaisia koruholveja. Viimeisimmät jännityksen aiheet ovat olleet vuonna 2014 kuolleen kuningatar Fabiolan kaksi tiaraa, joiden kohtalosta ei heti kuningattaren kuoleman jälkeen ollut tietoa. Sittemmin toinen niistä on onneksi ilmestynyt kuningatar Mathilden käyttöön, joten se ilmeisesti on ainakin saatu pelastettua kuninkaalliseen kokoelmaan. Kyseessä on hyvin pienikokoinen Wolfers-tiara, joka – yllätys yllätys – muuntuu kaulakoruksi, on koristeltu pelkästään timanteilla ja oli alunperin häälahja, tällä kertaa Belgian Antwerpenin korutuotannon edustajilta. Tiaran Wolfers-nimi tulee sen valmistajalta. Tiara koostuu kahdesta timanttirivistä ja niiden päälle asetelluista kolmen hiukan isomman timantin ryhmistä. Jalokiviä korussa on yhteensä yli kaksisataa.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Toinen kuningatar Fabiolan henkilökohtaisesti omistamista tiaroista on tällä hetkellä tuntemattomassa paikassa, eikä sitä ole nähty vuosikausiin, ei ennen, eikä jälkeen kuningattaren kuoleman. On mahdollista, että se on mennyt muun omaisuuden mukana kuningattaren perustamalle hyväntekeväisyysjärjestölle, jolle tämä myös testamenttasi omaisuutensa. Muutamia muita merkittäviä koruja on Wolfers-tiaran lisäksi kuitenkin nähty niin ikään kuningatar Mathilden käytössä, joten voi olla, että niin kutsuttu Espanjalainen tiarakin vielä jostakin ilmestyy. Monikäyttöisyydessään se olisi ainakin oiva lisä Belgian pieneen kokoelmaan ja lisäksi toisi mukanaan siitä kokonaan puuttuvia värillisiä jalokiviä. Espanjalaissyntyinen tuleva kuningatar Doña Fabiola de Mora y Aragón sai Espanjan hallitukselta eli käytännössä maata silloin johtaneelta Francisco Francolta häälahjaksi monikäyttöisen jättitiaran. Puhumme usein siitä, kuinka monet kuninkaallisten korut ovat muuntautumiskykyisiä, mutta kuningatar Fabiolan tiara on kyllä siinäkin joukossa lähes ainutlaatuinen. Tiarasta on mahdollista muokata kaksi hyvin erilaista versiota tai muuttaa se kokonaan kaulakoruksi ja sen lisäksi tiaran kuvioiden keskikiviä on kolmet erilaiset. Akvamariinien lisäksi tiaraan voidaan istuttaa punaiset tai vihreät kivet, mutta siitä, ovatko nämä aitoja rubiineja ja smaragdeja on ilmeisesti hieman epäselvyyttä. Tiaran kaksi muotoa, kruunumainen malli, jossa kukkamaiset kuviot on aseteltu kapean pohjan yläpuolelle, sekä suppeampi versio, jossa lehväkoristeet sijoitetaan suoraan runkoon rintarinnan, ovat joka tapauksessa hyvin näyttäviä.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kuningatar Mathilden ja kuningatar Paolan lisäksi Belgian kuninkaalliseen perheeseen kuuluu kaksi tiaroita käyttävää prinsessaa. Prinsessa Claire, kuningas Philippen nuoremman veljen prinssi Laurentin vaimo, omistaa ilmeisesti henkilökohtaisesti kaksi tiaraa. Ensimmäisen näimme prinsessan hääpäivänä ja toinen on ilmestynyt käyttöön vasta 2010-luvulla. Häätiaran alkuperästä ei ole sen suurempaa tietoa, mutta se oli häälahja kuningas Albertilta ja kuningatar Paolalta tuoreelle miniälle. Hyvin pienikokoinen ja tyyliltään herkkä tiara koostuu timanteista. Prinsessa Clairen toinen henkilökohtainen tiara puolestaan on Belgian kokoelmassa poikkeus siinä mielessä, että timanttien lisäksi tässä tiarassa on helmiä. Tiaran runko-osa on lisäksi monimutkaisin kierrekuvioin koristeltu ja koostuu mitä ilmeisimmin hyvin pienikokoisista timanteista. (Valitan kehnoja kuvia.)

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Belgian pienen tiarakokoelman päätteeksi vielä eräänlainen lainatiara. Kuningas Philippen sisaren prinsessa Astridin puoliso prinssi Lorentz on Austria-Esten arkkiherttua ja Habsburgien vanhaa mahtisukua, sekä äitinsä puolelta italialaista Savoy-sukua. Prinsessa Astridin anopin prinsessa Margheritan äidin, Orléansin prinsessa Annen, myötä Savoyn sukuun saatiin todella kaunis, suurehko timanttitiara, jonka koristelut esittävät kukkia ja erilaisia kiemuroita ja jonka keskiosa on hieman koholla ja ilmeisesti isommalla jalokivellä koristettu. Tämä tiara ei siis kuulu Belgian kuningashuoneen kokoelmaan, mutta koska se on jo moneen kertaan pienehköksi todettu, prinsessa Astrid yleensä lainaa tätä tiaraa miehensä perheestä.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Aiemmin olemme tarkastelleet seuraavia tiarakokoelmia: Ruotsi osa 1 ja osa 2, Tanska osa 1 ja osa 2, Norja osa 1 ja osa 2, Espanja, kuningatar Elisabetin tiarat ja kruununprinsessa Maryn tiarat.


Muistakaa osallistua blogiarvontaan, jossa tarjolla Robert Laceyn The Crown – Todellinen tarina Otavalta! Aikaa on vielä perjantai-iltaan ja vaatimuksena vain kertoa, mikä juonikuvio tai henkilöhahmo on omasta mielestänne kaikkein mielenkiintoisin. Postauksessa mukana myös oma arvioni teoksesta.

Mainokset

22 kommenttia artikkelissa “Belgian pieni ja läpitimanttinen tiarakokoelma

 1. Belgian kuningatar Paola oli 1960-luvulla niin suosittu, kaunis ja kaikin tavoin ihana, että hänestä kirjoitettiin jopa laulu. Asialla oli Belgiassa asuva italialainen laulaja Salvatore Adamo ja kappaleen nimi oli yksinkertaisesti Dolce Paola, Suloinen Paola.

  Liked by 1 henkilö

  • Adamolla ja Paolalla oli kuulemma jotain vispiläkauppaakin meneillään… Hovin painostuksesta peli tietysti vihellettiin tylysti poikki. Murtunut Adamo teki laulun rakkauden loppumisesta. Lieneekö tarina totta?

   Tykkää

 2. Mahtava katsaus itselleni tuntemattomampaan korukokoelmaan. Ensin pari ulkonäköhuomiota: Fabiolan tukkalaitteet on kyllä aivan mahtavia ja jestas että on kaunis nainen tuo Prinsessa Claire.

  En usko, että Francolta peräisin oleva tiara ilmaantuu enää käyttöön sellaisenaan, tausta on liian poliittisesti arkaluontoinen. Mutta kiehtovan näköinen tiara on, se on pakko myöntää. Aika ison näköinen myös!

  Suosikkini tässäkin kokoelmassa on orgaanisen oloinen lehväaihe, eli tuo laakerinlehtiseppele. Se näyttää olevan ihan valtavan kaunis myös kaulassa. Myös art deco bandeau on kaunis.

  Mä en tykkää yhtään kahdesta tiaratyypistä. Toinen on sellainen, josta töröttää asioita ylöspäin (tässä Wolfers). Toinen on sellainen, joka on keskeltä kohollaan (tässä Astridin lainatiara).

  Liked by 1 henkilö

  • Espanjassa käyttävät Francon lahjatiaraa ihan aktiivisesti, myös ulkomailla, mutta toki tilanne siellä on ehkä vähän eri. Vaikea arvioida, olisiko Farncon perintö tässä suhteessa niin paha, ettei tiaraa voisi käyttää. Toki otsikoita varmaan syntyisi, niinkuin kaikesta ja kun Belgiassa muutenkin käytetään tiaroita vähemmän, ehkei siihen viitsittäisi ”turhaan” ryhtyä. Siis jos tiara edes on perheen hallussa enää.

   Mun tiaramaku on mennyt jotenkin sellaiseksi, että vain aika tasaiset miellyttää. Fringet, Elisabetin Kokoshnik, Camillan Greville, Maryn uudistetut rubiinit jne. Jotenkin silmä lepää näissä, jotka on selkeitä ja yksinkertaisia kokonaisuuksia, eikä ole liikaa koristeellisuutta, vaikka kokoa voikin olla.

   Tykkää

 3. Toivon, että Elisabeth saisi 18v synttäreinä tai aikanaan hääpäivälahjaksi tai kruunajaisiinsa jonkun uuden ja näyttävän tiaran, kyseessä sentään tuleva ensimmäinen hallitseva kuningatar 🙂 En kuitenkaan pidätä hengitystä

  Tykkää

 4. Oi,mikä postaus ja laulu Dolce Paula kaupan päälle.
  Huomioni kiinnittyi ehkä – 20 tai -30 luvun kuvaan, jossa tiara oli aika otsalla. Se näytti upealta. Toisinaan tiarat ”keikkuvat” kampausten päällä, eikä aina ollenkaan kauniisti tai edustavasti. Muodilla lienee osuutta asiaan.

  Tykkää

  • Mielenkiintoinen huomio! Kun juuri noita kuvia vertailee, tulee ehkä vähän sellainen olo, että vanhassa kuvassa, joka esittää prinsessa Astridia, tiara on kuin päähine tai hattu, kun taas nykyään niitä käytetään enemmän koruina pään päällä ja kampauksen lisänä. On tosiaan upean näköinen noin.

   Tykkää

 5. Art Deco viehättää minua aina ja tässä kokoelmassa minusta ehdottomasti kaunein. Toisena tuo Clairen timantteja ja helmiä yhdistävä tiara. Olisi kyllä mahtavaa nähdä Mathildella tuo espanjalainen tiara vielä joskus, mutta taustansa takia ei ehkä koskaan tulla näkemään. Jännä olisi nähdä Mathildella noin iso tiara!

  Tykkää

  • Näin netissä jotain photaroituja kuvia tiarasta Mathildella, mutta minusta niissä mittasuhteet eivät olleet kohdallaan, vaan tiaraa oli vähän pienennetty. Mathilde on pitkä ja kaunis nainen, mutta ehkä hiukan turhankin vaatimattomasti esiintyvä, joten olisi tosiaan mielenkiintoista nähdä, miten tällainen tiara hänellä toimisi. Se kuitenkin vaatisi ehkä hiukan enemmän ylväyttä ja majesteettisuutta, kuin monet muut tiarat.

   Tykkää

 6. Kiitos taas kivasta ja kattavasta tiarapostauksesta! Näistä lemppari taitaa olla tuo Art Deco Bandeau. Tosin pidän siitä silloin, kun se on istutettu tukkaan kuten vanhentuneella Paolla eli että tiaran runko myötäilee päänmuotoa. Mielestäni tuo tapa, miten Mathilde piti tiaraa hääpäivänäään on vähän tönkkö (tuo tapa muistuttaa itse asiassa vähän Prinsessa Sofian häätiaraa).
  Tuosta Nine Provinces Tiaran pantamaisesta alaosasta tulee hieman mieleen Zara Tindallin hääpäivänä pitämä tiara (pahoittelut, kun en muista nyt nimeä sille). Lähinnä siis tuosta geometrisyydestä ja suorista timanttirivieistä.

  Tykkää

  • Mä en myöskään tykkää tuosta päälaella kenottavasta tiarasta, kuten olen juuri Sofiankin häätiaran kohdalla moneen kertaan todennut. Olen siis aivan samaa mieltä asennosta. Ja muutenkin tuo tiara hyötyy minusta siitä, että se on ns. pystyssä ja tulee jotenkin paremmin esiin. Zaran, tai Annenhan se oikeasti on, tiarassa on myös tuota meanderikuviota ja sitähän löytyy myös infanta Elenan usein käyttämästä miehensä suvun tiarasta. Samaa pantamaisuutta kaikissa ja tosiaan kreikkalaista henkeä kuvioinnissa.

   Tykkää

 7. Minä olen kaivannut tiarakeskustelua, joten tylyä että on nyt pitänyt töissä ja kaikessa muussa niin kiirettä että melkein jäi kommentoimatta. Mutta kiitos Hovikirjeenvaihtajalle että toit tiarat jälleen keskusteluihin!
  Olen hyvin samoilla linjoilla Sanna Kaarinan kanssa siitå, millaisista tiaroista en pidä, oikein iso inhokki minulle ovat ne, joissa keskellä jotain törröttää korkeammalla kuin muu. Sen mallisista minulle aina tulee mieleen missikisojen kruunut. Ruotsin Nine Prong on tätä sarjaa. Ja kyllä, Claire on todella kaunis ja tuo helmillä täydennytty tiara todellakin sopii hänelle.
  Minusta Nine provinces tiara erityisesti pienemmässä muodossa on ihastuttava ja sopii Mathildelle todella hyvin. Fabiolan Francolta lahjaksi saaman tiaran toki mielelläni näkisin jälleen käytössä, mutta varsinkin isommassa muodossa se sopisi minusta paremmin naapurimaan Maximalle kuin Mathildelle, mutta matalammassa muodossa se voisi olla oikein tyylikäs Mathildella. Ja kyllähän timantit ja akvamariinit ovat aina unelmanihana yhdistelmä!

  Tykkää

  • Tiarakeskustelua tuntuu olevan aina liian vähän! 😀 Minulla on tuo sama, että missikruunuja muistuttavat eivät ole omaan makuun. Ne myös helposti näyttävät jotenkin halvoilta, ihan kuin jalokivetkään eivät olisi aitoja ja syytän siitä juuri tuota mielleyhtymää missikruunuihin ja kaikenmaailman strasseihin.

   Olisi hienoa, jos Fabiolan tiarasta voisi tehdä jonkun uudemman version Mathildelle. Tosin ne ruusukkeet itsessään on kyllä niin isot, ettei niitä ainakaan taida sen paremmin saada aseteltua. Purkaminen sitten taas olisi jo aikamoinen operaatio. Mutta jotain värillistä kokoelma kyllä kaipaisi, vaikka juuri niitä akvamariineja. Koska koon puolesta Mathildella on nyt aika näppärä, periaatteessa neljän tiaran kokoelma, mutta muita kuin timantteja uupuu.

   Tykkää

 8. Tää tiarapostaus on vähän ”outo”, kun mä en oikein löydä sanottavaa. Lähes kaikki ovat ihan ok tiaroja. Ehkä parhaita ovat Nine Provinces matalana versiona ja Mathilden häätiara. En minäkään älyttömästi pidä tiaroista joiden keskiosa on huomattavan korkea. Paljon on merkitystä kampauksella ja tiaran asettelulla.

  Tykkää

  • Mulla on samat fiilikset Belgian kokoelman suhteen. Kaikenlaista on, eikä mitään kovin outoja, mutta ei myöskään mitään erityistä. Jos pitäisi tehdä jonkunlainen unelmakokoelma kuninkaallisten tiaroista, en usko, että tästä pääsisi mitään mukaan (ellei sitten Art Deco, se olisi ainoa ehdokas).

   Tykkää

 9. Kiitos taas kivasta postauksesta! Tiaraholveihin sukeltaminen on aina mielenkiintoista!

  Belgian kokoelma ei tosiaan ole koolla pilattu, mutta aika käyttökelpoisia tiarat kuitenkin vaikuttavat olevan, ei liian outoja tai vaikeasti yhdisteltäviä yksilöitä. Kuningatar Fabiolan tiara kyllä kelpaisi joukkoon ison koon ja värillisten kivien takia, vaikka ei se muuten kauheasti hivele minun silmääni. Nine Provinces Tiara on periaatteessa oikein kaunis, mutta mulla menee silmät ristiin aina kun katson sitä! Mun silmään geometrinen alaosa ja kaareva yläosa riitelee aika pahasti, vaikka molemmat osat ovat erillisinä kauniit.

  Omat suosikkini näistä ovat Art Deco Bandeau sekä molemmat Clairen tiarat.

  Tykkää

  • Mä en välitä Nine Provinces -tiarasta. Jotenkin se on mun makuun kömpelö ja juuri tuo häiritsee, että osat ovat jotenkin niin eri paria. Siitä näkee aivan liian selvästi, ettei tätä kokonaisuutta ole suunniteltu alunperin tällaiseksi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.