Twistaava kuningatar ja prinsessa Anne uimapuvussa – ”Ensimmäisen paparazzin” otoksia Britannian kuninkaallisesta perheestä

Internetaika, älypuhelimet, yksityisen ja julkisen rajan hämärtyminen, sekä paparazzit ovat 2010-luvun kuninkaallisten jatkuvana riesana. Milloin kuvaajat seuraavat kuninkaallisia lomamatkoille, milloin kahvilan asiakkaat twiittaavat kuvasaaliinsa kahvia ostavista prinsseistä ja prinsessoista ja tietenkin ravintoloiden ulkopuolella monet nuoret kruunupäät tallentuvat toistuvasti valokuviin. Aivan tuoreesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, vaikka siltä saattaa tuntua. Jo 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla Ison-Britannian kuninkaallinen perhe kävi samaa taistelua ja yritti estää ensimmäiseksi paparazziksikin tituleerattua Ray Bellisariota kuvaamasta itseään vapaa-ajalla. Kuninkaallisia ärsyttäneistä kuvista osa on tungettelevia, mutta joukossa on myös aivan mahtavia otoksia rennoista kruunupäistä ja muutamia suoranaisia klassikoitakin.

Embed from Getty Images

Kesäkuun alussa 82-vuotiaana kuollut Ray Bellisario nappasi vuonna 1954 vastakruunatusta kuningatar Elisabetista kuvan suojassa sateenvarjonsa alla ja sai myytyä sen useisiin lehtiin. Vaikka palatsi piti valokuvaa tungettelevana ja kuningattaren yksityisyyttä loukkaavana, Italiasta muuttaneiden jäätelökauppiasvanhempien poika ymmärsi, että tässä voisi olla hänen mahdollisuutensa ja päätti keskittyä valokuvaamaan kuninkaallista perhettä. Näkökulmaksi Bellisario päätti kuitenkin valita hieman muista kuvaajista poikkeavan tyylin ja ryhtyikin metsästämään kuvia kuninkaallisista vapaa-aikaansa viettämässä. Alkuun hän tosin oli mukana muiden kuvaajien ja toimittajien kanssa kuninkaallisia luvan kanssa seuranneessa lehdistöjoukossa, mutta kun kuningattaren silloinen lehdistösihteeri jostakin syystä peruutti Bellisarion kuvausluvan kansainväliselle kiertomatkalle, totesi suivaantunut kuvaaja voivansa toimia omin nokkinensakin. Ja niin menestyksekäs Bellisario oli, että ansaitsi kuningattaren sisarelta prinsessa Margaretilta nimityksen ”Se perhanan Bellisario” ja hovilta lukuisia valituksia ja jopa oikeusjutun. Bellisario itse on väittänyt kuulleensa, että jopa mahdollisuuksista hänen karkottamisekseen oli keskusteltu. Toisaalta tunteet olivat yhtä negatiivisia puolin ja toisin. Tasavallan elinikäinen kannattaja Bellisario viittasi kuningattareen sanoilla ”that damn woman” ja kuvasi valokuvaajan Towerin vankityrmään lähettämistä ehdottanutta prinssi Philipiä lehtikirjoituksessa ylimieliseksi, omia mielipiteitään turhan korkealle arvostavaksi ja loukkaavasti käyttäytyväksi kuninkaalliseksi suurisuuksi.

Embed from Getty Images

60- ja 70-luvuilla Ray Bellisario käytti hyväkseen yhteyksiään hoviin, saamiaan vihjeitä sekä omien sanojensa mukaan ihan yksinkertaisesti selvää järkeä ja jopa oveluutta ja lopputuloksena oli kuninkaallista perhettä kauhistuttaneita kuvasarjoja. Vaaniminen Sandringhamissa ja Balmoralissa, milloin minkäkin puskan takaa kurkistelu ja jopa kameran työntely piilossa lastenvaunuissa ympäri Buckinghamin palatsin läheisiä puistoja kuninkaallisia bongaillen olivat siihen aikaan poikkeuksellisia toimintatapoja. Prinsessa Annea Ray Bellisario seurasi erityisesti tavoitteenaan saada kilparatsastajaprinsessasta kuva putoamassa hevosensa selästä. Tämän valokuvaajan omasta suusta kuultuaan prinsessa totesi, ettei hän tule ikinä sitä näkemään, mutta niinpä vain putoaminenkin tallentui Bellisarion filmille vuonna 1970. Kuvaajan paneutumisesta kertoo, että hän kertomansa mukaan tutustui syvällisesti esteratsastuksen saloihin voidakseen päätellä, mikä kulloisenkin radan esteistä olisi vaikein ja siten mahdollistaisi tavoitellun kuvan.

Embed from Getty Images

Räikeimmin ”ensimmäinen paparazzi” rikkoi yksityisyyden rajoja kuvatessaan esimerkiksi prinsessa Margaretia, prinssi Charlesia ja nuorta prinsessa Annea uimapuvuissa. Yksi Bellisarion uran suurimmista skuupeista olivat kuvat prinssi Charlesista ja prinsessa Margaretista vesihiihtämässä ja jopa kuningatar Elisabetista rentoutumasta laiturilla Windsorissa. Kuvat märkäpukuisesta prinsessa Margaretista saivat kuninkaallisen perheen valittamaan lehdistöä säätelevälle taholle ja aiemmin otetut kuvat prinsessa Annesta toivat mukanaan syytteen. Molemmat tahot tuomitsivat valokuvaajan toiminnan, mutta se ei näytä liiemmiin hidastaneen Bellisariota.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kuninkaallinen perhe pyrki estämään kuvien julkaisua myös ottamalla yhteyttä brittilehtien päätoimittajiin, jotka ryhtyivätkin boikotoimaan Bellisarion kuvia laajalti. Toisaalta markkinoita kuville löytyi aina ulkomaisesta lehdistöstä ja sinne Bellisario myi vuonna 1965 myös salakuvat kuningatar Elisabetista ja tämän sedästä, kruunusta luopuneesta kuningas Edvard VIII:sta Buckinghamin palatsin puistossa. Samaan aikaan kun hovista kiven kovaan kiellettiin, ettei kuninkaallisen perheen jäsenillä ollut minkäänlaista yhteyttä silloiseen Windsorin herttuaan, Ray Bellisario kuvasi Hilton-hotellin 19. kerroksen ikkunasta kuningatarta keskustelemassa setänsä kanssa.

Embed from Getty Images

Ray Bellisario kuvasi uransa aikana myös muita julkisuuden henkilöitä, mutta kuninkaallisista napatut otokset toivat leivän hänen pöytäänsä. Valokuvaaja julkaisi jopa kirjan vuonna 1972 kertoen kokemuksiaan kuningattaren henkivartijoiden huijaamisesta. Vain kaksi vuotta myöhemmin hän kuitenkin ilmoitti yllättäen lopettavansa kruunupäiden jahtaamisen, mihin Bellisarion oman kertoman mukaan johti mm. puhelimen salakuuntelu ja seuratuksi joutuminen, sekä jatkuvat vihaviestit. Jätettyään kuninkaalliset rauhaan Bellisario kiersi ympäri maailmaa kuvaamassa ja opetti mm. jonkin aikaa journalismia Havannan yliopistossa Kuubassa. Hän ikuisti filmeilleen mm. sisällisotia ja konflikteja ja kokemukset maailman köyhimmissä kolkissa innoittivat Bellisariota perustamaan ilmaista lakiapua tarjonneen Reach For Rights -järjestön. Sen hyväksi hän myös huutokauppasi vuonna 2002 koko valokuva-arkistonsa ja kuvien tekijänoikeudet. Uransa muututtua ja elämänsä loppupuolella Ray Bellisario ei halunnut tulla kutsutuksi paparazziksi, vaan toivoi tulevansa muistetuksi vakavammista aiheista huolestuneena journalistina.

Embed from Getty Images

Suurin osa Ray Bellisarion kuvista ei ole nykymittapuulla kovinkaan hurjia, vaan samankaltaisia salakuvia näkee julkisuuden henkilöistä päivittäin ja joskus jopa kuninkaallisista. Lisäksi monet kuvat on selvästi otettu avoimesti julkisella paikalla, vaikka kuninkaallinen perhe onkin siellä viettänyt vapaa-aikaansa ja esimerkiksi prinssi Charlesin tuolisurffauskuvien kohdalla olivat Bellisarion mukaan juonessa mukana niin prinssi itse, kuin venettä ohjannut ja tilanteesta kuvaajalle vihjannut prinsessa Margaretin aviomies Snowdonin jaarli. Mutta aika oli silloin erilainen ja kuninkaallisia ympäröi vielä jonkinlainen mystiikka. Nyt kun olemme jo kuulleet ja nähneet melkein kaiken, suurin osa kuvista ei kauhistuta, vaan herättää lähinnä hilpeyttä. Vai mitä sanotte twistaavasta kuningattaresta, kengänpohjaansa tarkistavasta ja poniaan hoputtavasta prinssi Andrewsta tai aivan muina miehinä Lontoossa autoilevasta prinssi Charlesista? Lehtien kansiin näillä tosin edelleen pääsisi ja kohuakin saattaisi tupakointikuvista nousta.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Osa Ray Bellisarion valokuvista on yksinkertaisesti hyvin tyylikkäitä ja kauniita, tässä vielä muutamia omia suosikkejani. En rehellisesti sanoen panisi pahakseni, jos tämän tyyppisiä upeita kuvia nähtäisiin kuninkaallisista myös nykypäivänä hieman useammin.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images Embed from Getty Images
Embed from Getty Images Embed from Getty Images
Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Lisää Ray Bellisarion kuvia on nähtävillä kuvatoimisto Getty Imagesin nettisivuilla.

Mainokset

15 kommenttia artikkelissa “Twistaava kuningatar ja prinsessa Anne uimapuvussa – ”Ensimmäisen paparazzin” otoksia Britannian kuninkaallisesta perheestä

  • Prinsessa Anne on tullut äitiinsä kuningattareen siinä, että on halunnut komea miehen. Siitä en tiedä, että onko Philip hyväluontoinen, mutta ei ainakaan kuningatarta uskaltaisi pahoinpidellä. Toisin voisi olla, jos olisi tavallinen kansalainen. Prinsessa Annen toinen mies on Tim Laurence on mielettömän komea! Katsokaa you tubesta videoa prinsessa Annen ja Tim Laurencenin häistä 1992. Ihan siis käsittämättömän komea mies, ainakin minun makuuni. Luin juttua, että prinsessa Anne on nuoruudessaan ollut tunnettu nimenomaan siitä, että hänellä oli silmää komeille miehille, ja niitä kuulemma riitti. Joo, komea miehekäs mies kuningattaren puoliso, wow!

   Tykkää

 1. Ooh, täälläkin huomio kiinnittyi pääasiassa Philipin ja hevosen kuvaan! VAU! Philip on todellakin ollut komea ja karismaattinen. Mutta itse artikkeli: kiitos jälleen kerran, uutta asiaa minulle kera tyylikkäiden kuvien ja huolellisen suomen kielen. Erityispointsit viimeiseksi mainitusta!

  Tykkää

  • Kun ajattelee, miten paljon heikompaa kameralaitteisto oli nykypäivään verrattuna, kuvaajat ovat mitä ilmeisimmin päässeet tosi lähelle kuvattaviaan. Nykyäänhän jos vertaa vaikka Katen ja Meghanin kuviin poolo-otteluista, on ne otettu usein tosi kaukaa, vaikka näyttääkin, että kuninkaalliset ovat olleet hyvin avoimesti kameroiden edessä.

   Tykkää

   • Taitoahan näihin on tarvinnut ihan eri tavalla kuin nykyään. Toisaalta minusta nämä on taidokkaampia kuin nykyiset metrin mittaisilla putkilla kuvatut. Minua on myös kiehtonut aina vanhat valokuvat. Vanhemmillani on paljon suvun kuvia ja joka kerta kun niitä selaa, löytää aina uutta.

    Liked by 1 henkilö

 2. Mielenkiintoinen kirjoitus jälleen kerran, kiitos! En ollutkaan aikaisemmin kuullut tästä herrasta. Näissä kuvissa on kyllä tyyliä enemmän kuin nykyajan paparazziotoksissa. Kuva Andrew’sta ja ponista on mainio, saatoin hieman hymähtää 😀

  Tykkää

  • Ainahan vanhat kuvat näyttävät jotenkin tyylikkäämmiltä, mutta kyllä näissä tuntuu, että Bellisario on lähtenyt ottamaankin enemmän ”taidekuvia”, eikä vain raportoimaan siitä, että kuninkaalliset olivat paikalla. Sellaista olisi kiva nähdä nykyäänkin enemmän ja aina ilahduttaa, kun joku kuvaaja on vähän panostanut rajaukseen, kuvakulmaan, valoon ym.

   Tykkää

 3. Mitä lie mietti prinsessa Anne pudotessaan hevosensa selästä? Ehtikö siinä muistua mieleen, että missä jossain luuraa nyt Bellisario kameransa kanssa? 🙂

  Kaikkinensa kivoja kuvia, joista suosikkikuvikseni taitaa kuitenkin nousta seuraavat: Kuningatar Elisabet nojaamassa autoon ja Philip istumassa auton katolla, osoittelemassa jotain (lienevätkö he jossain safarilla?) . Kuva kuningataräidistä on sekin harvinaisen selkeä ja onnistunut.

  Tykkää

 4. Jälleen kerran luin loistavaa, taustoittavaa asiaa täältä!
  Ja kerrassaan mahtiotoksia olet poiminut jutun kuvitukseksi; toivoisin että kuningataräiti itsekin olisi pitänyt tuosta otoksesta, samoin huivipäinen Anne on kuvassa veikeän näköinen.

  Tykkää

  • Kiitos Heli, mukavaa saada palautetta 🙂

   Tämä Anne-kuva lienee otettu ennen putoamiskuvan metsästystä, kun prinsessa on noin iloisena vielä. 😉 Olen itse mustavalkokuvien fani, joten monet näistä todella puhuttelivat. Olisi mahtavaa, kun itsestä olisi olemassa joku tuollainen kuva, kuin Philipistä auton katolla.

   Tykkää

 5. Tähän paparazzipostaukseen täysin liittymätön kommentti, mutta pakko on kuitenkin mainita tuosta Hovikirjeenvaihtajan twiittaamasta Hesarin jutusta… että kerrassaan ihanalta vaikuttaa tuo prinssi Charlesin ’pieni’ Poundburyn kylä.

  Liked by 2 people

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.