Pari sanaa kuningas Felipestä Valkoisessa talossa – arvot ristiriidassa, elekieli ei

Ennen kuin pääsemme jälleen ihailemaan kauniita kuninkaallishattuja Royal Ascotin toisen päivän merkeissä, muutama vakavampi sananen, koska tänään tämä asia painaa taas erityisesti. Luin jokin aika sitten uudelleen paria postausta, jotka kirjoitin Yhdysvaltain presidentti Trumpin virkaanastujaispäivänä ja parisen viikkoa sen jälkeen. Aiheina oli presidentin tulevat tapaamiset kuninkaallisten kanssa ja vaikka olen alusta asti ollut äärimmäisen järkyttynyt Trumpin valinnasta ja mielestäni suhtauduin asiaan vuoden 2017 alussa vakavasti, tuntuu noiden tekstien sävy silti viimeaikaisten tapahtumien valossa hyvin kevyeltä. Sittemmin presidentti Trump on vieraillut Nato-asioissa Belgiassa tavaten kuningasparin ja vastaanottanut Valkoisessa talossa Jordanian kuningasparin ja viimeisimpänä eilen Espanjan kuningas Felipen ja kuningatar Letizian. Samaan aikaan suurimmat ja tärkeimmät Yhdysvalloista kantautuvat uutiset kertovat lasten erottamisesta vanhemmistaan ja suoranaisesta vangitsemisesta keskuksiin, joista he eivät välttämättä koskaan palaa perheidensä luo. Kuninkaan hymy ei jää kuvissa huomaamatta.

Embed from Getty Images

Aiemmissa postauksissa keskustelimme siitä, millaiset välit presidentille mahdollisesti muodostuu kruunupäiden kanssa ja pohdimme osaako hän käyttäytyä asiallisesti esimerkiksi kuningatar Elisabetin seurassa. No, sen pääsemme toteamaan heinäkuun 13. päivänä, jolloin presidentti ja hänen puolisonsa Melania Trump tapaavat kuningattaren Windsorin linnassa. Paljon keskustelua ja eritoten vastusta herättänyt valtiovierailu on ajan kuluessa typistynyt lyhyeksi viralliseksi vierailuksi, mutta luonnollisesti valtionpäämies joutuu kuitenkin vierailevan liittolaismaan presidentin tapaamaan. Vielä tässä vaiheessa ei ole tietoa siitä, ketkä muut kuninkaallisen perheen jäsenet mahdollisesti osallistuvat tilaisuuteen.

Kuvia tähänastisista tapaamisista katsellessa on käynyt selväksi, että presidentti on kyennyt esiintymään kuninkaallisten seurassa asiallisesti, mikä ei tietenkään siinä mielessä yllätä, että itsekin suorastaan yksinvaltiudesta haaveilevalle presidentille oikeat kruunupäät lienevät mitä mieluisinta seuraa. Lisäksi heidän kanssaan esiintyminen varmasti presidentin mielestä kohottaa hänen omaa profiiliaan ja eihän sitä voikaan kieltää, etteivätkö kuvat kuninkaista ja kuningattarista presidenttiparin rinnalla leviäisi laajalle.

Embed from Getty Images

Tällä hetkellä julkisuudessa leviää juuri noita kuvia, sillä kuningas Felipe ja kuningatar Letizia vierailivat eilen Valkoisessa talossa ja perinteiseen tapaan kuningas istahti kameroiden eteen kätellen presidentti Trumpia ja vieläpä leveä hymy kasvoillaan. Kyse on tietenkin diplomatiasta, suuremman mittakaavan politiikasta ja toki myös peruskohteliaisuudesta. Mutta kun samaan aikaan Twitterin aikajanallani vuorottelevat kuvat hymyilevästä kuninkaasta ja Trumpin hallinnon käsittämättömän epäinhimillisistä lasten, jopa taaperoikäisten, säilytyskeskuksista, ei voi kuin ihmetellä. YK:n ihmisoikeusneuvostosta juuri eronnut Yhdysvallat kerää pieniä lapsia keskuksiin, joissa silminnäkijät kertovat nähneensä häkkejä ja hallinnon edustajatkin myöntävät, etteivät lapset välttämättä koskaan tule palautetuiksi vanhemmilleen. Ja samaan aikaan eurooppalaisen valtion valtionpäämies kättelee kaiken takana olevaa presidenttiä leveä hymy huulillaan.

Kuvien voima on suunnaton ja näiden kuvia viesti on yksiselitteinen: ystäviä ollaan ja keskinäinen kunnioitus on voimissaan, vaikka kuinka kuningas korostaisi demokratiaa tai keskustelisi taloushuolista ja kaupankäynnin rajoitteista. Selvää tietenkin on, ettei pitkään valmisteltua vierailua voida noin vain peruuttaa, eikä kuningas Felipe voi istua penkillä käsiensä päällä kieltäytyen kättelemästä kuten presidentti Trump itse naurettavasti toimi Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Mutta sen ja tämän välillä on monta ilmettä, monta asennetta, monta viestiä. Puhumattakaan siitä, että valtiotasolla välien vaaliminen tällaiseen hirmuhallintoon tuntuu hetki hetkeltä kyseenalaisemmalta. Perustuslaillisessa monarkiassa asia ei tietenkään ole kuninkaan käsissä, mutta toivon silti todella, että kuningatar Elisabet ja muut brittikuninkaalliset taiteilevat nuoralla jotenkin niin, että kuvat eivät ole yhtä hirveitä, eivätkä pelaa vain ja ainoastaan Trumpin pussiin.

Sillä sillä, miten Trump käyttäytyy kuninkaallisten seurassa, ei todellakaan ole enää minkään valtakunnan väliä. Sillä, miten hän tuhoaa ensin Yhdysvallat demokraattisena sivistysvaltiona ja sitten paljon siitä, mitä ainakin me länsimaissa pidämme tärkeänä koko maailman tasolla, on väliä. Tämä ei ole politiikkablogi, ei edes yhteiskunnallisen keskustelun blogi, mutta kuninkaalliset ovat muutakin kuin tiaroita, mekkoja ja hattuja joten pidän heitä vastuullisina myös yhteiskunnallisesti. Hommat on hoidettava, mutta siinä, millainen viesti lähetetään, on valinnan varaa. Samaan aikaan ei voida esittää, että puolustamme sivistysarvoja ja ihmisoikeuksia ja tyytyväisenä poseerata niitä jatkuvasti polkevien kanssa.

Embed from Getty Images

18 kommenttia artikkelissa “Pari sanaa kuningas Felipestä Valkoisessa talossa – arvot ristiriidassa, elekieli ei

 1. Ymmärrän paremmin kuin hyvin, jos osa haluaa hypätä tyystin yli tällaisen aiheen ja pitäytyä mieluummin vaikkapa niissä hatuissa. Pienet pakohetket hupsuihin turhuuksiin ovat kaikille tarpeellisia ja terveellisiä (ja niihin ehdottomasti palataan heti illemmalla!).

  Liked by 1 henkilö

 2. Tämä aihe tekee niin kipeää. En tiedä, kuka tämän twiitin takana on:

  ”Queen Letizia & I enjoyed tea & time together focusing on the ways we can positively impact children.” Mä meinasin oksentaa näppäimistölleni.

  Olen varsin vasemmistolainen, sen myönnän, mutta olen koettanut perehtyä mahdollisimman puolueettomasti tilanteeseen, katsonut myös republikaanien reportaaseja aiheeseen liittyen jne. Haluaisin ajatella, että pystyn, saatavilla olevien tietojen rajallisuuden huomioon ottaen, tekemään ihan valideja arvioita tilanteesta. Sillai maltilla ja hysterisoimatta.
  Jotkut väittävät, että vain rikollisten lapset erotetaan vanhemmistaan. Musta fakta on se, että Yhdysvaltojen käsitys turvapaikanhakijoiden laillisuudesta on pahasti vääristynyt.
  Luin eilen Yhdysvaltain maahanmuuttoviraston sivuja. Heidän immigration law’nsa sanoo, että ENNEN RAJA-ASEMALLE SAAPUMISTA on oltava järjestelmään rekisteröitynä hakemus turvapaikasta. Mutta… eihän se niin VOI mennä! Ei rajalle saapuminen voi olla rikos!

  YK:n ihmisoikeusneuvosto antaa lausunnon, että USA rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia. Mitä tekee USA? Jättää ihmisoikeusneuvoston.

  Moni sanoo, että vertailu Natsi-Saksaan on räikeä loukkaus, että ei näitä ihmisiä tapeta, eikä USA:n lakeja rikota. Niin ei tapeta, vielä. Ei Natsi-Saksakaan aloittanut kaasuttamalla ihmisiä. Ensin luotiin juopaa kansanryhmien välille, puhuttiin tuholaisista, jotka vaarantavat maan ja kulttuurin (kuulostanee tutulta…) ja muuteltiin lakeja pikkuhiljaa niin, että lopulta oli ihan laillista tappaa miljoonia ihmisiä.

  Aina ihmetellään, miten saksalaiset antoivat kaiken sen hirveyden tapahtua. JUURI NÄIN. Ihan pilkulleen juuri näin.

  Olen katsonut tämän pätkän jo monta kertaa ja itken kuin hyeena.
  ”Minä olen vasta seitsemän mutta silti mä jotain jo ymmärrän
  Kun tv on mykkä ja radiossa kuulin uutisten lukijan itkevän”

  Mä olen lähettänyt mailia suoraan Donald Trumpille Amnestyn kautta. Olen riehunut pitkin Twitteriä, Olen kirjoittanut Suomen Amnestylle ja ihmetellyt, miksei ihmisoikeusjärjestön Suomen haara ota kantaa asiaan, johon emojärjestönsäkin on herännyt. Mä olen kirjoittanut suomalaisille puoluejohtajille.
  Mä olen eilen meilannut yli 40 jenkkifirmaan, kertonut lopettaneeni maan talouden tukemisen ja pyytänyt heitä kertomaan edustajilleen senaatissa ja kongressissa, että boikotti alkaa kerätä tuulta siipiensä alle ja bisnes kärsii (Trump ei ymmärrä muuta kuin rahaa, ehkä häneen pitää iskeä rajalla?). Olen irtisanonut Netflixit ja Audiblet, pikkuhiljaa tulee myös Facebookin ja näiden muiden vuoro.

  Mä en enää tiedä, mitä voin tehdä. Nykysukupolvet kysyivät saksalaisilta, miten te ette tehneet mitään. Tulevat sukupolvet kysyy meiltä. Mitä me sanotaan? Mitä me voidaan tehdä? Miksi olen näin avuton?

  JA MIKSI JUMALAUTA FELIPE HYMYILEE SAMAAN AIKAAN?

  Tykkää

  • En voi kuin syvän kunnioutuksen vallassa lukea, mitä kirjoitat. Nostan hattua, kiitän ja kumarran, hitto vaikka niiaan, aktiivisuudellesi.
   Tuntuu, että ihmiset naureskelevat, kun verrataan vaikka natseihin tai kun mainitaan joku lain kirjain, unohdetaan normaali inhimillisyys. Ei ole kaasukammioita ei, lakikin voi teknisesti sallia jotain ja toimia vaikka meillä Suomessakin samoin, mutta silti silmät avaamalla näkee joka ikinen, että toiminta on täysin epäinhimillistä ja käsittämätöntä. Ja kun samaan aikaan Trump itse, sekä erilaiset hallinnon korkea-arvoisetkin edustajat myöntävät, että näin tapahtuu ja kertovat samalla, että kyseessä on viesti tai käyvät suoraan kauppaa jostain muurin rahotuksesta. Kun he itse kertovat, ettei näin ole pakko toimia, miten voi löytyä loputtomasti ihmisiä puolustelemaan sitä pakkoa? Tai uskomaan hyvää, kun kerran suoraan sanotaan, ettei sitä hyvää ole. Ihan tekijöiden itsensä suulla.
   En ymmärrä, milloin tulee se hetki, kun oikeasti länsimaat saavat suunsa auki. Ei riitä enää kriittiset twiitit tapaamisen jälkeen vaan jotakin on tehtävä. Trump nyt toki vaikuttaa niin todellisuudesta irtaantuneelta, ettei mikään häneen vaikuta, mutta ei republikaaninen puolue voi täynnä samanmielisiä olla. Joku heihinkin puree, ehkä viimeistään se raha. Niinkuin kaikkeen.
   Sivistyneiden maiden ongelma on, että viimeiseen asti yritetään olla sivistyneitä ja kuvitellaan, että kyllä tämä ohi menee, kun vaan jaksetaan olla fiksusti. Ihan loputtoman ystävällinen ei kuitenkaan ehkä kannattaisi olla. Näyttää vähän, ettei se oikein toimi.

   Tykkää

   • Kiitti, ei tartte niiata.

    Twitterissä: Ne harvat suomalaiset poliitikot, jotka ovat jotenkin sivunneet aihetta, on saaneet kyllä sellaista lokaa niskaansa että huh huh. Taas tekis mieli olla jonkun ihan muun maan kansalainen. Mutta onko sellaista maata, jossa ei ole näitä ”tolkun ihmisiä”?

    Tykkää

    • Se ei ollut sitten vitsi (anteeksi, jos siltä kuulosti), arvostan todella sitä, että teet oikeasti konkreettisesti asioita, vaikka niiden vaikutuksen näkeminen varmasti on vaikeata.

     Ei sellaista maata liene, eikä varmaan aikaakaan. Eivät ne valitettavasti ole nytkään mistään ilmestyneet, vaan ovat nyt vaan siinä käsityksessä, että mielipiteensä on valtavirtaa ja uskaltavat kaiken typeryyden tuoda esiin ylpeinä siitä. Ihmettelen erittäin suuresti myös suomalaisten vallanpitäjien kannanottojen puutetta (tosin en sattuneesta syystä ulkoministerin…).

     Tykkää

     • En tarkoittanut sillä 🙂 Vaan ihan että en mä mitenkään täysin pyyteetön ole: Teen, jotta saisin ahdistustani edes vähän helpotettua. Miehen kanssa just puhuttiin, että on tyypillistä mua vaikeuttaa omaa elämäänsä kohtuuttomasti, vaikka siitä ei ole välttämättä mitään hyötyä. (Tietääkö kukaan muuten kohtuullista ei-yhdysvaltalaista hakukonetta? Kääk…). Onneksi puoliso kuitenkin tukee mua tässä ja kaiveli mulle joidenkin firmojen yhteystietojakin. Mut siis että en koe olevani mitenkään ansioitunut tässä – mulla on ollut hyvä pääsy tietokoneelle, mad google skills ja tarvittaessa sana hallussa, joten olen tehnyt sen, mihin se riittää. Kaikilla ei tartte olla voimia, osaamista tai aikaa samaan. Toisten ahdistusta helpottaa tekeminen, toisten keino selvitä ahdistuksesta on olla lukematta aiheesta liikaa.

      Tuossa Suomen pakolaiskriisin ollessa pahimmillaan ihmiset omalla nimellään ja kasvokuvallaan kirjoittivat facebookiin, että turvapaikanhakijat pitäisi pakata kontteihin jo rajalla ja upottaa kontit Itämereen. Suomessa. 2017. SUOMESSA 2017.

      Että nyt ois vaikka jotkut kuninkaalliset odotusuutiset vaikka poikaa.

      Tykkää

      • Ei kai mikään koskaan tyystin pyyteetöntä olekaan. Vaikka et helpottaisi omaa oloa, ajaisit kuitenkin omia mielipiteitäsi. Mutta eihän se väärin ole, niin vain maailma toimii. Ja etenkin, kun tavoitteenasi on yhteinen hyvä ja melkeinpä tässä tapauksessa enimmäkseen muiden etu, vaikka toki Trump uhka on myös länsimaiselle demokratialle ja ihan koko maailmalle yleensäkin. Ja silti moni niistäkin, jotka pystyisivät, eivät tee. Joten kyllä siitä olet kiitoksen ansainnut, vaikket kiitoksen takia sitä teekään.

       Ihmisten totaalinen epäinhimillisyys puistattaa ja hirvittää. Samanlaisia kirjoituksia olen lukenut ja aina yhtä paljon ihmetyttää, että ihanko meissä suomalaisissakin on tällaisia ihmisiä. Samassa yhteiskunnassa eläneitä, saman koululaitoksen läpi käyneitä, samat mahdollisuudet tietoon saaneita ja sitten lopputulos on niin tyystin erilainen. Julmuus on mahdottomissa mitoissa tällä hetkellä.

       Saisivat julkaista Zaran vauvasta kuvan ihan yleisen edun nimissä!

       Tykkää

 3. Felipe lienee aika konservativiinen (sellaisen kuvan olen ainakin saanut) ja ehkä tulee ihan hyvin toimeen Trumpin kanssa mutta kyllä hirvittää nuo kuvat. Kuninkaallisilla on myös arvojohtajan rooli ja vastuu, vaikka he eivät varsinaisesti poliittisia olekaan.

  Liked by 1 henkilö

  • Konservatiivin ja lasten häkkiin laittamisen välillä on kuitenkin hienoinen ero… Arvojohtajuutta tällaisessa tilanteessa juuri kaivataan. Vaikka ei voisi sanoa sitä ääneen, edes olemus voisi kertoa jotain. Etenkin, kun tilanne on juuri nyt täysin äärimmäinen jopa Trumpin presidenttiyden puitteissa.

   Tykkää

 4. Kuninkaallishömppä on kivaa vastapainoa arjen keskellä, mutta tämäkin aihe on tärkeä.

  Jollain tapaa ymmärrän Trumpin pakolaispolitiikkaa, elintasopakolaista pitää päästä eroon, (Älkää ymmärtäkö minua väärin) Mutta se miten jo maahantulijoita kohdellaan ja lapset erotetaan vanhemmista, on aivan käsittämättömän outoa. Siitä on inhimillisyys kaukana.

  Tykkää

  • Mun täytyy sanoa, että Trumpin politiikka on nyt sillä tasolla, etten ymmärrä mitään. Toki siellä voi jossain olla joku pointtikin kaiken tämän hirveyden alla, mutta sitä on turha kaivaa esiin, kun aivan joka ikisellä rintamalla toimitaan käsittämättömällä tavalla. Nyt on menty minusta jo niin monella tavalla yli kaiken järjen, että ymmärtämisen aika on sitten jonkun toisen hallinnon kohdalla.

   Tykkää

  • Ja siis, en ole koskaan pitänyt Trumpista,hänen toiminnastaan tai mistään. Hänen tapansa yrittää olla erilainen kuin Obama ja saada muutettua lait jotka Obaman aikana hyväksyttiin saa yökötyksen aikaan. Olin ihan ihmeissäni,että Jenkit ylipäänsä äänestivät hänet presidentiksi.

   Tykkää

   • Trump osoittaa koko ajan, kuinka pieni ja mitätön ihminen hän on ja kuinka matala on sivistyksensä taso. Järkyttävä alemmuuskompleksi ja surkea käsityskyky ovat huono yhdistelmä. Uskomatonta, että löytyi riittävästi ihmisiä valitsemaan hänet ja edelleen merkittävä joukko kannattamaan.

    Tykkää

   • Ja siitä olen samaa mieltä kanssasi, että hyvää tarkoittavat asiat haurautuu kaiken tuon saastan alle. Ja sitäkin olen miettinyt, että missä on itsekritiikki ja itsesuojeluvaisto? Eikö hän pelkää yhtään oman turvallisuutensa puolesta?

    Tykkää

    • En tykkää heitellä diagnooseja, kuten aiemmassa postauksessa puhuttiin, mutta kyllä minusta selvää on, että Trumpilla ei ole aivan normaali kuva itsestään ja kyvykkyydestään, vaan ylikorostumista on tapahtunut useammalla osa-alueella.

     Tykkää

 5. Ja kun vielä huomioidaan, että meksikolaisilla ja espanjalaisilla taitaa olla erityinen, yhteiseen kieleen ja sen luomaan kulttuuriin perustuva suhde, nämä hymykuvat ihmetyttävät vielä enemmän.

  En tunne lattarimaailmaa kovin hyvin, joten korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

  Tykkää

  • Sekin on mielenkiintoinen pointti. En tunne minäkään Espanjan ja Meksikon välejä, mutta yleisesti ottaen esim. juuri Felipe ja Letizia tuntuvat muita eurooppalaisia kuninkaallisia enemmän olevan tekemisissä Atlantin takaisten espanjankielisten valtioiden kanssa.

   Tykkää

 6. Paluuviite: Videoita: Estellen pieni elämä, Carl Philipin perheellistyminen ja Ruotsin kuningasperheen kesäkuun juhlat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.