Hovikirjeenvaihtajan valinnat, vko 11

Otetaanpas taas vaihteeksi pieni kooste kivoja juttuja vime viikolta. Tuntuu, että tällä viikolla tapahtui paljon sellaista pientä, josta ei ole artikkeliksi, mutta pelkään, että niiltä teistä, jotka ette seuraa kuninkaallisia tarkasti sosiaalisessa mediassa, saattoivat ne mennä ohi. Mukana ainakin uusi kuva viikon ikäisestä prinsessa Adriennesta, lättyjä paistava kuningas, sekä kuninkaallinen hääpuku!

Embed from Getty Images

Aloitetaan työllä ja edetään kohti juhlaa. Viime viikonloppuna Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima, sekä prinsessa Beatrix osallistuivat vuosittaiseen NL Doet -tapahtumaan. Kyseessä on valtakunnallinen kaksipäiväinen tapahtuma, jonka aikana ihmisiä innostetaan tekemään vapaaehtoistyötä ja sen järjestää Oranje Fonds, kuningasparin häälahjaksi saama hyväntekeväisyyssäätiö. Aiempina vuosina olemme nähneet kuninkaallisen perheen jäseniä mm. remontoimassa ja hoitamassa eläimiä. Tänä vuonna kuningas ja kuningatar työskentelivät vanhainkodissa ja prinsessa Beatrix puolestaan päiväkodissa.

Embed from Getty Images

Tanskassa prinssi Henrikin kuoleman jälkeinen kuukauden suruaika on päättynyt ja kuninkaallinen perhe on palaamassa normaaliin työrytmiinsä. Kuningatar Margareeta, sekä kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary osallistuivat viime sunnuntaina puolustusvoimien juhlaillalliselle ja keskiviikkona kuningatar luovutti vuosittaisen ”Kuningattaren kellon” henkivartiokaartin parhaaksi valitulle sotilaalle. Hovin mukaan myös kuningattaren syntymäpäivää huhtikuun 16. päivänä juhlistetaan normaalisti parveke-esiintymisellä Amalienborgissa Kööpenhaminassa. Ja jos joltain on vielä jäänyt huomaamatta, Yle Areenassa on katsottavissa viime kesänä julkaistu dokumentti kuningattaren ja prinssi Henrikin rakkaustarinasta.

Viikon turha kohu syntyi prinssi Harryn ja Meghan Marklen hääluvasta. Olen kirjoittanut aiheesta lyhyesti myös tuonne erilliselle hääsivulle, jossa suosittelen vierailemaan silloin tällöin, sillä infoa häistä tipahtelee aina välillä. Olemme siellä myös keskustelleet hääaiheista, mutta mukaan mahtuisi vielä monta juttelijaa! Tämänkertaiset otsikot saatiin siis aikaan kuningatar Elisabetin virallisesti antamasta luvasta avioitua. Britanniassahan kruununperimyslaki edellyttää, että kuusi ensimmäistä jonossa pyytävät hallitsijalta luvan avioliitolleen tai muuten he menettävät perimysoikeutensa. Prinssi Harryn ja Meghanin saama lupa myös julkistettiin. Kohu syntyi siitä, että mediassa verrattiin kahta erillistä paperia prinssi Harryn ja prinssi Williamin häiden suhteen. Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen paperissa Kate Middletonia kutsuttiin sanoilla trusty ja well-beloved, eli luotettu ja rakastettu, mutta Meghanin kohdalta nämä puuttuivat. Tuttuun tyyliin tämä haluttiin nähdä kuningattaren kannanottona ja merkkinä siitä, ettei hän pidä Meghanista. Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen saamassa alkuperäisessä luvassa näitä sanoja ei kuitenkaan myöskään nähty.

Kohun jatkuessa asiaa selviteltiin monen toimittajan voimin ja loppujen lopuksi kävi selväksi, että myös myöhemmin julkaistavasta juhlallisemmasta julistuksesta tulevat nuo sanat mitä ilmeisimmin puuttumaan. Tämä kuitenkin johtuu Meghanin kansallisuudesta. Trusty ja well-beloved on varattu vain kuningattaren alamaisille eli Britannian tai jonkin muun sellaisen maan kansalaisille, jonka valtionpäämies hän on. Kyseessä ei siis ole millään tavalla kannanotto (miksi ihmeessä kuningatar ylipäätään tekisi sellaista julkisesti?!), eivätkä itseasiassa korusanat herttuatar Catherinen kohdalla liittyneet mitenkään häneen henkilökohtaisesti tai hänen suhteeseensa kuningatar Elisabetin kanssa.

Prinssi Harry ja Meghan Markle naimisiin, kuningatar Elisabetin lupa

Herttuatar Catherinesta puheen ollen, äitiysloman alku alkaa lähestyä. Lehtitietojen mukaan herttuattaren laskettu aika olisi huhtikuun loppupuolella ja aiemmissa raskauksissaan hän on jäänyt äitiyslomalle noin kuukautta ennen laskettua aikaa. Tällä hetkellä kalenterissa on ohjelmaa vielä tälle päivälle, jolloin prinssi ja herttuatar osallistuvat St. Patrick’s Dayn juhlintaan perinteisten apilakimppujen jakamisella Irish Guardsin parakeilla ja myös ensi viikon keskiviikolle ja torstaille on ohjelmaa. Nämä saattavat kuitenkin hyvinkin jäädä tällä erää viimeisiksi julkisiksi esiintymisiksi.

Toinen Britannian kuninkaallisen perheen odottava äiti eli Zara Tindall on jäänyt hieman pienemmälle huomiolle kuten tavallista. Zara ja Mikehan ilmoittivat toisesta raskaudesta tammikuussa ja normaalin tavan mukaan on laskettu, että synnytys ajoittuisi noin kuuden kuukauden päähän siitä. Ottaen kuitenkin huomioon, että viimeksi iloinen uutinen muuttui suruksi keskenmenon myötä, voi hyvinkin olla, että tällä kertaa ilmoitusta hieman venytettiin. Samoin Cheltenhamin laukkakisoissa tällä viikolla useampaan otteeseen esiintyneen Zaran ulkomuoto ehkä vihjaisi hieman pidemmällä olevaan raskauteen.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Jo syntynyttä vauvaa pääsimme ihailemaan jälleen eilen Ruotsista (huomatkaa loistavat aasinsillat tässä postauksessa…), kun prinsessa Madeleinen ja Christopher O’Neillin kuopus prinsessa Adrianne täytti viikon. Prinsessa Madeleinella on upouusi Instagram-tili, jossa hän on nyt julkaissut jo parikin yksityistä kuvaa lapsistaan. Kannattaa käydä vilkaisemassa silloin tällöin! Myös prinsessa Eugenie on avannut julkisen Instagram-tilin ja hänellä on aiemmin ollut myös esim. Pinterest-tili. Linkkejä kuninkaallisten nettisivuille ja sosiaalisen median tileihin löytyy blogin ylälaidasta.

View this post on Instagram

One week old today!

A post shared by Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden) on

Myös Monacon ruhtinatar Charlenella on julkinen Instagram, jossa julkaistaan kuvia paitsi hänen työstään, myös lapsistaan prinssi Jacquesista ja prinsessa Gabriellasta. Viime viikolla 60 vuotta täyttäneen ruhtinas Albertin synttäreiltä ruhtinatar julkaisi kuvia, joissa ruhtinas ja lapset puhaltavat kakun kynttilöitä.

View this post on Instagram

Happy Birthday Daddy

A post shared by HSH Princess Charlene (@hshprincesscharlene) on

Prinsessa Eugenielta ja Jack Brooksbankilta saapui tällä viikolla myös kiitokset kihlajaisonnitteluistani. Kaikki hovien lähettämät kortit ovat mukavia muistoja, mutta kyllä tällaiset, joihin on vähän panostettu, ovat ihan erityisiä. Ensinnäkin avattava kortti on iso, suunnilleen kokoa A5 ja hyvälaatuinen. Mutta mikä vielä mukavampaa, sisälle kirjoitettu teksti on alunperin prinsessan omin käsin kirjoittama ja sitten molempien nimmareille varustettuna painettu kortteihin. Mukavan henkilökohtainen yksityiskohta!

Viimeisenä vielä jo postauksen alussa luvatut kuninkaalliset häät. Myönnettäköön, että eihän hääpari nyt ihan meidän normaaliin määrittelyymme kuninkaallisista mahdu, mutta ei nyt anneta sen häiritä, kun tarjolla on kaunis hääpuku ja upea tiara! Jo aiemmin siviilimenoin naimisiin menneet Hannoverin prinssi Christian ja Alessandra de Osma juhlivat eilen liittonsa siunaamista morsiamen kotimaassa Perussa. Prinssi Christianhan on Monacon prinsessa Carolinen miehen Hanoverin prinssi Ernst Augustin poika ja siten paikalla olivat myös prinssi Christianin sisarpuoli, morsiusneitonakin toiminut prinsessa Alexandra, sekä prinsessa Carolinen pojista nuorempi Pierre Casiraghi. Lisäksi juhlimassa nähtiin prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie, sekä Kreikan kruununprinssi Pavlos, mutta valitettavasti kuvia tilaisuudesta on hiukan rajallisesti. Hyvin näemme kuitenkin espanjalaisen Jorge Vazquezin (täällä hieman suunnittelijan ajatuksia puvusta) suunnitteleman kauniin morsiuspuvun, sekä upean Hannoverin kukkatiaran.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Mainokset

19 kommenttia artikkelissa “Hovikirjeenvaihtajan valinnat, vko 11

 1. Nämä valinnat ovat kyllä kivoja postauksia myös! Seuraan semi-aktiivisesti kuninkaallisia sosiaalisessa mediassa, mutta silti osa jutuista menee ohi. Kiva, että täällä nostetaan esiin näitä pieniä tapahtumia.

  En pääse yli, miten sympaattisia Willem-Alexander ja Maxima ovat, sekä yhdessä että erikseen! Molemmista huokuu sellaista lämpöä ja välittämistä. Jännä yhdistelmä majesteettisuutta ja maanläheisyyttä.

  Toivon erityisesti Zaralle ja Mikelle turvallista odotusta. Keskenmeno on aina todella surullinen tapahtuma, mutta he eivät edes pytyneet pitämään sitä yksityisenä asiana, kun raskaudesta oltiin jo ehditty kertoa julkisuuteen. Ymmärrän hyvin, jos tällä kertaa raskaudesta kerrottiin julkisuuteen tavanomaista myöhemmin.

  Tykkää

  • Erityisesti minusta Willem-Alexander on mielenkiintoinen (Maxima muuten vaan ihana!). Hän on kuitenkin hyvin tavanomaisen näköinen ja oloinen ja on ollut sitä nuoresta asti. Sitten kun tarvitaan, hänestä huokuu kuitenkin sellaista arvokkuutta, että ihan heti en keksi Euroopasta kuningasta, joka sen kanssa pystyisi kilpailemaan. Eikä hän jää kakkoseksi vaimolleen, joka sentään on kuningattarista valovoimaisin. Todella mielenkiintoista seurattavaa!

   Jos minä olisin Zara, olisin pitänyt tiedon itselläni juuri niin kauan, kuin ikinä mahdollista. Ja tosiaan uskon, että tällä kertaa tietoa ei ihan 3kk kohdalla annettu. Toivottavasti kaikki menee tällä kertaa hyvin, Zara ainakin näyttää tosi hyvinvoivalta!

   Tykkää

 2. Jotenkin pidän Eugenien monogrammista tuossa kiitoskortissa 🙂 Tuleekohan parille sitten yhteinen monogrammi vai kuuluuko sellainen edes englannin hovin tyyliin.
  Kaunis on morsian! Tyylikästä ihan kukkakimppuun asti. Pidän tuosta pitsistä jota on kauttaaltaan koko puvussa ja muhevasta laahuksesta! Niin ja sitten tiara! Mahtavaa että ei ole käytetty pientä ja pliisua vaan on valittu vähän isompaa.

  Tykkää

  • Nyt tämä ei ole minkäänlaista faktatietoa, mutta väittäisin, ettei tule yhteistä monogrammia. Eugenie on niin kaukana kruunusta kuitenkin ja Jack ei luultavasti saa minkäänlaista arvonimeä. Muutenkin Britanniassa näitä yhteisiä monogrammeja tunnutaan käyttävän paljon vähemmän, kuin varsinkin Ruotsissa. En itseasiassa ole nyt ihan varma, onko Katellä ja Willimillakaan virallisesti yhteistä, muistaako kukaan? Tai Charlesilla ja Camillalla? Ainakin yhteiset joulukorttivastaukset tulevat yleensä vain Williamin monogrammilla varustetussa kirjekuoressa.

   Laahuksen muhkeus oli munkin suosikki tässä puvussa! Olen heikkona tuollaiseen yhtä aikaa kevyen ja raskaan näköiseen helmaan, upea! Tiarakin on upea ja vielä aseteltu niin pystyyn, että näyttää normaaliakin isommalta. Sama tiarahan oli viime kesänä myös kälyllä käytössä ja silloin näytti pienemmältä juuri asennon takia.

   Tykkää

 3. Itse pidän myös näistä viikon valinnoista. Kävin tuossa muutama päivä sitten googlettelemassa Zarasta tietoja, kun muistin että ai niin!, hänkin odottaa vauvaa. On jotenkin jäänyt ihan unholaan. Olen myös mielenkiinnolla seurannut, että Kate on nyt tehnyt monia julkisia esiintymisiä eli siis paiskinut hommia ihan urakalla. Tai sitten vaan haluan ajatella, että hän olisi hieman kunnostautunut tuolla saralla. Tosin kohtahan hän joka tapauksessa jää taas sivuun uuden vauvan myötä.

  Katsoin Hello!-lehden sivuilta, että prinsessat Eugenie ja Beatrice olivat tuolla kuninkaallisissa häissä läsnä, ja Eugeniella oli tismalleen samanlaiset kengät kuin Meghanilla silloin, kun kihlaus julkistettiin. Onkohan mahdollista, että nuoret kuninkaalliset käyttäisivät samoja kenkiä/ asusteita ym, vai onko vaan sattumaa? Luulisi, että heillä on stylisti käytössään ja voisiko hänen kauttaan jotenkin mennä näitä asusteita sitten aina toisellekin henkilölle käytöön? Apua, onkohan siellä koruholvien vieressä joku julmetun kokoinen kenkä- ja laukkuvarastokin vielä olemassa 😀 😀

  Tykkää

  • Katen työmääriä kun on alkuvuodelle laskettu, ollaan hiukan edellä aiempaa. Jos laskuista jättää pois Ruotsin- ja Norjan-vierailut, niin sitten ollaan suunnilleen samoissa. Periaatteessa siis ei ole tapahtunut oikeaa lisäystä, mutta kyllä tahti on ollut positiivisempi, kuin usein aiemmin. Ja saakin olla, kun tosiaan äitiysloma alkaa. Nyt myös esiintymisiä on ollut jotenkin tasaisemmin, mikä on myös oikein hyvä. Ja kuten Noo mainitsi, myös puheita on nähty muutama ja jopa ilman papereita, kehitystä siis tapahtunut siinäkin. Kirsikkana kakun päälle Kate on ryhtynyt silloin tällöin katsomaan kameraan!

   Uskon, että heillä on omat stylistit ja omat vaatteet/asusteet. Beatrice ja Eugenie varmaan lainailevat keskenään, mutta en kyllä usko, että Meghan kuuluu siihen rinkiin. Voi olla ihan sattumaa, että on samat kengät tai sitten mainostyön tulosta, sillä toki suunnittelijat tarjoavat tuotteitaan tällaisille julkkiksille. Ei liene sattumaa, että esimerkiksi Erdemiä nähdään nyt kaikkialla. Mutta tästä tuli mieleen, että Luxemburgissa tällaista yhteiskäyttöä todella on. Luxarazzi-blogissa on mahtavia koosteita siitä, kuinka perheen naiset jakavat vaatteita.

   Tykkää

 4. En oikein tiedä missä postauksessa tätä kysyisin, mutta tämä nyt sopikoon.

  Onko kukaan käynyt Tukholmassa siellä Sven-Harrys konstmuseumin Couturens hemligheter -näyttelyssä, jossa on esillä myös mm. muutamia Ruotsin kuninkaallisten Nobel-pukuja?

  Minulla oli tarkoitus ensi viikonloppuna mennä käymään ja edelleen kiinnostaisikin, mutta kun tässä on vähän sairasteltu, niin ei tiedä jaksaako lähteä sittenkään risteilemään sinne asti (laivaliput maksoivat jostain tarjouksesta ehkä 20e, niin niistä ei niin huolta). Reissun oikeastaan ainoa tarkoitus oli siis mennä käymään tuolla näyttelyssä, joten mielelläni kuulisin onko se sen väärti vai jäänkö suosiolla kotiin?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.