Prinssi Henrik viimeiselle matkalle

Tanskan prinssi Henrik on tänään siunattu ja hänen ruumiinsa on lähetetty edelleen poltettavaksi. Myöhemmin, yksityisessä tilaisuudessa, puolet hänen tuhkastaan sirotellaan mereen ja toinen puoli haudataan kotiin, Fredensborgin linnan puutarhaan. Prinssin viikonmittainen lähtö viimeiselle matkalleen oli kaunis sekoitus yksityistä ja julkista.

Embed from Getty Images

Tanskan kuningatar Margareetan puoliso prinssi Henrik kuoli viikko sitten tiistaina Fredensborgin linnassa, jonne hänet oli siirretty sairaalasta samana päivänä. Tutussa paikassa, lähimpien ympäröimänä prinssi kuoli rauhallisesti kello yhdentoista jälkeen illalla. Monet heräsivät suru-uutiseen aamulla ja muistokirjoitukset täyttivät pian median. Keskiviikon aikana monet tanskalaiset toivat kukkia ja kynttilöitä hallitsijaparin asuntojen Fredensborgin, Amalienborgin ja Marselisborgin eteen korteilla ja viesteillä varustettuina. Monissa korteissa oli kauniita tekstejä, kiitoksia ja terveisiä prinssille ja kuningattarelle. Monissa myös tituleerattiin prinssiä vihdoin kuninkaaksi. Kuningatar Margareeta kävi lyhyesti Fredensborgin linnan portilla katsomassa sinne jätettyjä kukkia ja kiittämässä paikalle kerääntynyttä yleisöä muistamisesta. Hymyilevä kuningatar näytti tilanteen huomioon ottaen hyvinvoivalta ja varmasti ihmisten muistaminen lämmitti mieltä surun keskellä. Hautajaispäivänä kukat kerätään ja siirretään sodassa kaatuneiden sotilaiden muistomerkeille. Kortit ja viestit otetaan talteen, jotta kuninkaallinen perhe voi tutustua niihin rauhassa.

Embed from Getty Images

Torstaipäivä alkoi aamukahdeksalta kunnialaukauksilla, joita ammuttiin sekä Kööpenhaminassa, että Helsingørissä. Tykeillä ammuttuja laukauksia ammuttiin kolme kertaa 27 laukauksen sarja puolen minuutin väleillä ja kunnianosoitus kesti yhteensä noin 40 minuuttia.

Torstaina oli vuorossa myös prinssi Henrikin maallisten jäännösten siirtäminen Kööpenhaminaan, jossa hautajaiset tänään järjestettiin. Lähimmät palvelijat kantoivat prinssin valkoisen, henkilökohtaisella vaakunalla varustetulla lipulla peitetyn arkun hiljaisuuden vallitessa ruumisautoon. Arkkua seurasivat kuningatar Margareeta, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, sekä lapset prinssi Christian, prinsessa Isabella, prinssi Vincent ja prinsessa Josephine, prinssi Joachim ja prinsessa Marie, sekä prinssi Nikolai, prinssi Felix, nuorempi prinssi Henrik ja prinsessa Athena. Kuninkaallinen perhe asettui hovin mustiin autoihin ruumisauton perään ja saattue aloitti matkansa kohti Kööpenhaminaa. Letka kiersi lyhyesti linnan ympäri ja ajoi hitaasti vielä kerran pääoven ohi, jonka eteen asettuneet henkilökunnan jäsenet kumarsivat prinssin arkun lipuessa ohi. Linnan etupihalla saattueen kulkua säesti sotilassoittokunta.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Linnan portille ja pois johtavalle tielle oli kerääntynyt runsaasti paikkakuntalaisia hyvästelemään alueella kovin suosittua prinssiä ja myös matkan varrelle, esimerkiksi moottoritien ylittäville silloille, oli asettunut tanskalaisia seuraamaan ruumissaattoa. Reitin varrella Tanskan liput liehuivat puolitangossa. Noin tunnin ajomatkan jälkeen kulkue saapui Kööpenhaminaan, jossa niin ikään katujen varsilla oli paljon yleisöä ja ajoi kirkonkellojen soidessa Amalienborgiin ja Kristian IX:n palatsiin, jossa kuningattarella ja prinssillä on talviasunto. Jälleen arkun kantamisesta olivat vastuussa prinssin omat työntekijät ja sisällä palatsissa arkku lepäsi Ritarisalissa telineellä, joka on valmistettu kotoa Fredensborgin linnasta, perheen kesäpaikasta Gråstenin linnasta, sekä Ranskassa sijaitsevalta Château de Cayx -viinitilalta tuodusta puusta. Arkun peitti prinssin oma lippu vaakunoineen ja sen ympärille oli aseteltu samat neljä kynttilänjalkaa, jotka valaisivat aikanaan myös kuningatar Margareetan vanhempien kuningas Frederik IX:n ja kuningatar Ingridin arkkuja. Kunniavartiossa seisoivat kuninkaallisen henkivartiokaartin sotilaat ja kuningasperheen Dannebrog-aluksen miehistön jäsenet.

Prinssin arkun saavuttua palatsiin astuivat kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim perheineen ulos katsomaan isänsä muistoksi tuotuja kukkia ja viestejä. Kruununprinsessa Maryn asua koristi kaunis timanttirintaneula, jonka hän sai prinssi Henrikiltä kihlajaislahjaksi.

Embed from Getty Images

Perjantai-iltana prinssi Henrikin ruumis siirrettiin Christiansborgin palatsin kappeliin, jossa siunaustilaisuus tänään järjestettiin. Palatsin edustalla prinssin ruumiin ottivat vastaan Jydske Dragonregimentin sotilaat, joiden kunniakomentaja prinssi oli. Arkun kappeliin kantoi puolestaan kymmenen kuninkaallisen henkivartiokaartin sotilasta. Palatsin pihalla surumarssia soittivat Prinsens Musikkorps -sotilassoittokunnan jäsenet ja sisällä kirkossa lauloi Kööpenhaminan poikakuoro. Reitin varrella oli jälleen kerääntynyt runsaasti ihmisiä ja arkun siirtämisen kuvattiin jopa hetkellisesti pysäyttäneen vilkkaan pääkaupungin elämän. Ranskan suurlähetystön edessä ohi kulkenutta arkkua tervehtivät suurlähettiläs henkilökuntineen, sekä lähetystön seinään kiinnitetty muistojuliste, joka esittää nuorta prinssi Henrikiä ja johon on painettu prinssin lausahdus: ”Runous on sielun nektaria”.

Embed from Getty Images

Kööpenhaminan keskustassa Slotsholmenin saarella sijaitsevassa rakennuksessa toimii monia valtiollisia instansseja, kuten Tanskan parlamentti, maan pääministeri ja korkein oikeus, minkä lisäksi siellä on myös kuningashuoneen edustustiloja. Kaunis vaaleansävyinen ja kupolikattoinen Christiansborgin palatsin kappeli on kuningashuoneen virallinen kirkko, jossa on mm. kastettu prinssi Christian ja jossa kuningatar Ingrid lepäsi ennen arkun siirtoa Roskilden tuomiokirkkoon, johon hänet haudattiin. Kirkko oli prinssi Henrikin oma valinta siunaustilaisuutta varten. Arkun saavuttua kirkkoon kuninkaallinen perhe osallistui lyhyeen yksityiseen tilaisuuteen sen äärellä.

Kuninkaallisen perheen aikuiset vierailivat kirkossa myös lauantaiaamuna. Arkun jalkopäähän oli aseteltu lepäämään kruununprinssi Frederikin ja prinssi Joachimin ja heidän vaimojensa seppeleet ja niiden eteen lattialle pieni seppele, joka oli osoitettu yksinkertaisesti grand-papalle ja toinen, kuningatar Margareetan valkokukkainen seppele, jossa allekirjoituksena oli yksinkertaisesti ”Daisy”. Arkun sivulla puolestaan lepäsi seppeleet ”Anne-Marielta ja Tinolta” eli kuningatar Margareetan sisarelta Kreikan kuningatar Anne-Marielta ja tämän puolisolta kuningas Konstantinilta, kuningasparin lapsilta, sekä prinsessa Benedikteltä, kuningatar Margareetan toiselta sisarelta, jonka puoliso prinssi Richard kuoli viime keväänä. Lisäksi myös hovin henkilökunta oli muistanut prinssiä seppeellä. Lauantai-iltapäivästä alkaen yleisön oli mahdollista aina maanantai-iltaan asti käydä jättämässä omat jäähyväisensä prinssi Henrikin violetilla kankaalla päällystetyn katafalkin päällä levänneen arkun äärellä. Kolmen päivän aikana lähes 20 000 henkilöä kävi prinssin arkun äärellä monien jonotettua tuntikausia ulkona.

Castrum Doloris -nimellä tunnettu seremonia, jossa vainaja lepää kunniavartion vartioimana periytyy Tanskan kuningashuoneessa aina 1600-luvun lopulta saakka. Kunniavartiossa vuorottelivat maa-, ilma- ja merivoimien, sekä kodinturvajoukkojen kahdeksanjäseniset kaartit ja esillä olivat myös prinssi Henrikin korkeimmat tanskalaiset kunniamerkit, sekä hänen Elefanttiritarikunnan kilpensä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Maanantaina aamupäivällä kirkossa järjestettiin yksityinen tilaisuus, johon oli kutsuttu parisataa vierasta. Heidän joukossaan oli mm. prinssin ystäviä ja kummilapsia, sekä edustajia erilaisista järjestöistä ja tahoista, joiden kanssa prinssi eläessään toimi yhteistyössä. Tilaisuudessa kuultiin mm. oopperalaulaja Jens-Christian Wandtin esittämänä kappale Den blå anemone. Prinssi Henrik oli kuullut kappaleen vuosia sitten ystävänsä hautajaisissa ja ihastunut siihen. Kysyttyään ensin voisiko hautajaisissa esittää muutakin musiikkia, kuin virsiä, prinssi lisäsi kauniin laulun hautajaistoiveisiinsa. Noin kaksikymmentä minuuttia kestäneen kokoontumisen jälkeen kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim, jotka saapuivat kirkosta isänsä autolla, ottivat vieraat vastaan Christiansborgin palatsissa järjestetyllä vastaanotolla. Tilaisuutta kuvattiin hyvin lämminhenkiseksi ja monet prinssi Henrikin ystävistä kertoivat sen aikana prinssistä muistojaan ja tarinoitaan. Yllätyksenä vieraille he saivat kuulla myös huumorintajustaan kuuluisan prinssin viimeisen, erityisesti tälle juhlaväelle tarkoitetun viestin, joka kuului kutakuinkin ”Kylläpä te kaikki näytätte aivan hautausurakoiltijoilta!”. Itseoikeutetusti ystävien joukossa olivat myös prinssi Henrikin ja kuningatar Margareetan rakkaat mäyräkoirat Nelly, Tillia ja Helike.

Tänään tiistaina oli viimein prinssin siunauspäivä. Oslossa kuninkaallisen palatsin parvekkeella lippu liehui päivän merkiksi puolitangossa ja Tukholmassa Riddarholmin kirkossa järjestettiin kuolleiden Serafiimiritarikunnan jäsenten kunniaksi pidettävä perinteinen seremonia. Lisäksi kirkot eri puolilla Tanskaa soittivat kellojaan puolen tunnin ajan ennen ja jälkeen siunaustilaisuuden.

Screenshot DR 20.2.22018

Prinssin oma toive oli, ettei hänelle järjestettäisi valtiollisia hautajaisia, mutta kuninkaallinen perhe oli kuitenkin päättänyt jakaa pienimuotoisen siunaustilaisuuden yleisön kanssa television välityksellä (koko DR:n lähetys katsottavissa täällä, kuninkaalliset vieraat alkavat saapua noin kohdassa 1:40:00, arkun lähtö kirkolta puolestaan täällä). Siunauksen toimitti Kööpenhaminan hiippakunnan piispa ja kuninkaallisen perheen pitkäaikainen henkilökohtainen pappi  Erik Norman Svendsen, joka on vuosien varrella mm. vihkinyt prinssin molemmat pojat, sekä kastanut monet lapsenlapsista. Siunaustilaisuus oli niin pienimuotoinen ja yksityinen, ettemme nähneet paikalla kuninkaallisia vieraita lähiperhettä ja kuningatar Margreetan sisaria prinsessa Benedikteä ja Kreikan kuningatar Anne-Marieta lukuunottamatta. Yhteensä vieraita tilaisuudessa oli kuusikymmentä ja heidän joukossaan oli kuninkaallisen perheen ja suvun lisäksi prinssin sukulaisia Ranskasta, prinssi Joachimin ex-vaimo Fredensborgin kreivitär Alexandra, sekä hovin ja valtion edustajia, kuten pääministeri Lars Løkke Rasmussen ja parlamentin puhemies Pia Kjærsgaard, sekä Ranskan suurlähettiläs François Zimeray. Kuninkaallisen perheen asuja emme käsittele tilaisuuden luonteen huomioiden lainkaan, mutta koruista kerrottakoon, että kruununprinsessa Mary muisti appiukkoaan tältä kihlajaislahjaksi saamallaan kaulakorulla ja takkiin kiinnitetyllä rintakorulla, joka oli niin ikään kihlajaislahja prinssiltä. Kruununprinsessan vanhemman tyttären prinsessa Isabellan rinnassa puolestaan näytti kimaltevan päivänkakkarakoru, jonka kaltaiset olemme oppineet yhdistämään kukalta nimensä saaneeseen kuningatar Margareetaan ja joka oli lainassa kruununprinsessalta. Kuningatar Margareetan asua koristi timanttisydän, jota hän on käyttänyt aiemminkin hautajaisissa, kuten esimerkiksi viime keväänä lankonsa prinssi Richardin siunaustilaisuudessa ja korviinsa kuningatar oli asettanut samat timantti- ja helmikoristeiset korvakorut, joita hän käytti myös hääpäivänään.

Embed from Getty Images

Luonnollisesti tilaisuuteen osallistuivat myös kaikki prinssi Henrikin kahdeksan lastenlasta. On ollut hienoa nähdä, kuinka lapset on otettu mukaan prinssin viimeisiin hetkiin ja he ovat päässeet rauhassa jättämään myös omat jäähyväisensä rakkaalle ’grand papalle’. Prinssi Joachimin ex-vaimo ja prinssi Nikolain ja prinssi Felixin äiti Fredensborgin kreivitär Alexandra on sanonut lehdille, että prinssit ovat onnellisia, että pääsivät sanomaan hyvästinsä ja iloitsevat siitä, että isoisä sai niin hyvän lopun hyvälle elämälle. Pidän erittäin hienona myös sitä, että prinssi Henrikin viimeinen matka on ollut hyvin pitkälti hänen omien toiveidensa mukainen. Prinssi oli itseasiassa jättänyt hautajaistoiveensa kirjallisina.

Embed from Getty Images

Noin 45 minuuttia kestäneessä kauniissa ja jotenkin kaikkinensa valoisassa tilaisuudessa kuultiin piispa Svendsenin kaunis muistopuhe, sekä kuultiin upeaa musiikkia. Saattoväen tunnelma vaikutti hartaalta, mutta myös hymyjä nähtiin prinssiä muisteltaessa. Luonnollisesti jokainen myös suree omalla tavallaan. Kirkkoa koristi oikea kukkameri, sillä prinssille tuodut muistoseppeleet oli aseteltu lattialle käytävän molemmin puolin ja joukosta saattoi huomata esimerkiksi kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin seppeleen. Hovin puolesta kirkkoa oli koristeltu kirjavin tulppaanikimpuin ja prinssin ystävien valitsemat iloisen väriset muistokukat kertonevat jotakin myös prinssin persoonasta. Arkun jalkopäässä lepäsi yksinkertaisen kauniisti vain kuningatar Margareetan viimeinen tervehdys miehelleen. Musiikista vastasi kolme kuoroa, joista yksi oli jo perjantaina esiintynyt Kööpenhaminan poikakuoro, jonka suojelija prinssi oli 46 vuoden ajan. Hiekka, jota seremonian lopussa arkulle siroteltiin, oli peräisin Marselisborgin linnan puutarhasta, sekä Château de Cayxista.

Kukkien asettelu oli hovin mukaan prinssi Henrikin viimeinen yllätys kuningattarelle. Prinssi piti hääpäivänään kuningattarelle puheen, jossa hän esitti seuraavan runon (vapaasti suomeksi käännettynä) ja jonka piispa Svendsen myös tänään puheessaan toisti. Prinssi oli luonut vaimolleen kukkivan puutarhan, jonka keskelle hän tänään kirkossa astui.

Tulin kukkien maasta kukkivaan puutarhaan. Syreeneitä ja kultasateita, seljoja ja pioneja, kukkia puistoissa, vainioilla ja metsissä, kukkia ojanpientareilla. Mutta tyttö oli kuitenkin puutarhan kaikkein viehättävin koristus.

Screenshot DR 20.2.22018

Tilaisuus päättyi kunnianalaukauksiin ja prinssin arkku kannettiin kirkosta kymmenen henkivartiokaartin jäsenen voimin samaan tapaan, kuin se sinne perjantaina vietiinkin. Samalla henkivartiokaartin soittokunnat soittivat surumarssia ja prinssin arkkua kuljettaneen auton lähtiessä prinssin henkilökohtaista kunniamarssia. Kunniavartioston kirkon edustalla muodostivat henkivartiokaartin, kuninkaallisen Dannebrog-aluksen miehistön, sekä Karupin helikopterijoukkojen edustajat. Kuninkaallinen perhe jätti prinssille viimeiset hyvästinsä yksotyisesti ilman kameroita ja seurasivat sen jälkeen kirkon edustalla arkun lähtöä kirkolta. Aivan viimeiselle matkalle lähtivät mukaan vain arkkua kantaneet henkivartokaartin sotilaat. Siunaustilaisuuden jälkeen saattoväki siirtyi Amalienborgiin yksityiseen tilaisuuteen.

View this post on Instagram

Prins Henrik er blevet bisat.

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

Embed from Getty Images

Tanskan hallitsijat ja heidän puolisonsa on perinteisesti haudattu Roskilden tuomiokirkkoon, jossa lepää 21 kuningasta ja 18 kuningatarta. Prinssi Henrik ei kuitenkaan halunnut tulla haudatuksi sinne, vaan hänen ruumiinsa poltetaan. Tämä hautausmuoto on kuninkaallisissa piireissä poikkeuksellinen, mutta toki muuten hyvin suosittu ja yleinen Tanskassa. Tuhkaamisen on arveltu olevan yhteydessä prinssin kiinteisiin Aasia-suhteisiin ja häneen mahdollisesti vaikuttaneisiin itäisiin uskontoihin, mutta mukana on myös kaunista symboliikkaa, sillä puolet prinssin tuhkasta sirotellaan mereen Tanskan edustalle ja toinen puoli haudataan kotipihalle Fredensborgin linnan puutarhan yksityiseen osaan. Tämä hautajaisten viimeinen osuus tulee olemaan yksityinen.

Päätän postauksen vielä viimeiseen kuvaan, jonka Tanska hovi on prinssi Henrikistä julkaissut. Yksityisen albumin aurinkoinen kuva esittää hyväntuulista prinssiä Egyptin Sharm el-Sheikhissä vähän ennen kohtalokasta sairastumista. Kuva on luultavasti viimeisiä, joita prinssistä on otettu elinvoimaisena omana itsenään ja kaunis muisto meille kaikille.

Au revoir, Henri.

Tanskan prinssi Henrik on kuollut, menehtynyt, hautajaiset

© Kongehuset

26 kommenttia artikkelissa “Prinssi Henrik viimeiselle matkalle

 1. Pari sanaa tästä postauksesta. Ensinnäkin se on pitkä ja sisältää monenmuotoista mediaa, pahoittelen, että latautuminen saattaa joillakin laitteilla kestää. Toisekseen olen tarkoituksella yrittänyt pitää postauksessa välimatkaa kuninkaallisen perheen jäseniin niin, ettemme tungettelisi liikaa vaikeana aikana. En ole sisällyttänyt postaukseen kuvia yksityisistä hetkistä, kuten käynneistä sairaalassa ja myös hautajaisten osalta kuvia on hyvin rajoitetusti. Linkin kautta pääsee katsomaan koko hautajaisseremonian, jossa myös kuninkaallisen perheen tunteet olivat esillä, mielestäni valitettavasti paikoin liiankin tungettelevasti.

  Lisäksi vinkkinä Julietten löytämä mainio yhteishaastattelu prinssi Henrikistä ja prinsessa Mariesta, jossa prinssi kertoo mm. että prinssipuoliso on outo eläin, jolla on oltava sarvikuonon paksu nahka, mutta samaan aikaan seismografin herkkyys.

  http://danishroyalmediawatch.blogspot.fi/2013/01/formidable-edition-danoise-point-de-vue.html

  Tykkää

 2. Minusta kaikkein liikuttavinta oli katsoa prinssi Christianin surua. Kaiken kaikkiaan oli varmasti sellainen tilaisuus, jota prissi Henrik toivoi. Mutta mietin sitä, että oliko silloin jokin yksityinen hetki kun TV-kuva siirtyi ulos ja jonkin aikaa meni, ennen kuin arkku ja omaiset tuli? Päivällä ainakin Dr.dk:ssa oli kirjoitettu hetki hetki hetkeltä mitä kirkossa tapahtui ja ilmeisesti Henrikin tuhkauskin on jo tehty?

  Tykkää

  • Siinä vaiheessa kantajat valmistelivat arkun poistumista varten ja jo etukäteen sanottiin, ettei sitä näytetä. Reaktioista päätellen se oli kuitenkin vaikea hetki myös omaisille, joten siksikin varmasti annettiin yksityisyyttä. Ja uskon, että viimeiset hyvästit on myös siinä vaiheessa jätetty, koska arkku vietiin sitten suoraan pois ja tuhkattavaksi.

   Tykkää

  • En ollut vielä käynyt katsomassa, eikä olisi ehkä tarvinnutkaan. Huoh. Vähän oli epäselvyyttä, kummalla tarinalla mennään: toisen mielestä kuningatar itki vuolaasti, toisen mielestä hymyili ja hyväntuulinen. Minkäänlaista yksityisyyden tai surun kunnioitusta ei tietenkään kummallakaan.

   Tykkää

   • Niin ja tietysti kuvat mistä tilaisuudesta sattuu ja muutenkin tiedot aikalailla sinnepäin. Iltalehden jutussa hautajaisista ei ole yhtäkään kuvaa tältä päivältä vaan ”miehensä hautajaisiin rientävä” kuningatar saapuu niissä kirkkoon lauantaina.

    Tykkää

    • Lähinnä kuvat sai minut kiehumaan, eikö edes sen vertaa voida tehdä työtä, että olisi oikeat kuvat, koska niitäkin on olemassa. Eilisessä Meghania ja Harrya koskevassa jutussa oli myös asiavirheitä. Mutta ei vaivautunut korjaamaan tekstiä.

     Liked by 1 henkilö

 3. En oikein tiedä mitä mieltä olisin tuosta kameroiden päästämisestä siunaistilaisuuteen. Toisallta hienoa, että kokivat pystyvänsä jakamaan tilaisuuden kansalaisille ja on mukavaa, että ihmiset pääsevät tällä tavalla osallistumaan haitajaisiin vaikka yksityiset olivatkin. Toisaalta tekee pahaa katsoa tuota surua, vaikka yllättävän tyynenä tuossa lyhyessä klipissä ainakin pysyivät. Enkä kyllä itse varmaan tuossa tilanteessa haluaisi kameraa naamani eteen.

  Tykkää

  • Minä ajattelen niin, että kuninkaallisten osalta on hienoa, jos pystyvät jakamaan yleisön kanssa, koska yleensä vainaja on merkinnyt jotain myös kansalle ja hekin haluavat omalla tavallaan hyvästellä. Esimerkiksi ihan itse tällaisena suomalaisena harrastajana koen, että hautajaisten seuraaminen oli itsellekin jonkinlainen etappi. Erityisesti toki on hienoa, että jakavat, kun tilanne on kuitenkin näinkin luonnollinen, kyseessä pitkän elämän elänyt ihminen. Sitten taas, jos vainaja on vaikka joku nuorempi ja olisuhteet traagisemmat, ymmärtäisin hyvin myös tarpeen pitää yksityisenä.

   Mutta kyllä tässä lähetyksessä minusta kuvattiin liikaa perhettä. Toki on heillekin ehkä eduksi, että hiukan tunteita näytetään, koska heti näimme rumia otsikoita esim. Margareetan hymyilemisestä. Mutta kyllä minusta niissä hetkissä, kun selvästi näkee, että on paha olla, pitäisi heti vaihtaa kameraa ja antaa yksityisyyttä. Tässäkin lähetyksessä varsinkin Marien ja Frederikin kohdalla olisi sellaisia hetkiä ja kuningatarta nyt pitäisi kunnioittaa ylipäätään niin paljon, että annettaisiin surra rauhassa. Hyvin tällaisenkin pystyisi kuvaamaan niin, ettei lähikuvia otettaisi surijoista.

   Tykkää

   • Totta, ja toisaalta tuli mieleen että eikös valtiolliset hautajaiset yleensä näytetä televisiossa? Ainakin Suomessa Mauno Koivisto sai valtiolliset hautajaiset ja ne tuli tv:stä. Tämän varjossa en ihmettele päätöstä näyttää kansalla, koska jos Henrik ei olisi toivettaan yksityisistä hautajaisista esittänyt niin olisi ne näytetty joka tapauksessa. Ja hienosti sanottu että onhan hautajaiset jonkinlainen etappi, näin kaukaa seurattunakin ja varmasti monet läheisemmätkin pääsevät nyt jatkamaan eteenpäin elämässään.

    Tykkää

    • Kyllä, valtiolliset hautajaiset olisi varmasti näytetty ja olisivat olleet isompi spektaakkeli ulkomaisina vieraineen jne. Kaunis päätös oli tämänpäiväinen tilaisuus, mutta olen kyllä iloinen, että tuhkan sirottelun perhe pitää itsellään. Kaikkea ei tarvitse jakaa.

     Erityisen iloinen olen jakamisesta senkin takia, että Henrikin oma kosketus oli niin selkeä. Hienoa päästä näkemään vielä pieni pilkahdus hänen persoonastaan. Jos hovi vielä paljastaa jotain samankaltaista, kuin Henrikin kukkayllätys kuningattarelle, voi olla että alan itkeä täyteen ääneen. 😀

     Tykkää

  • Valitettavasti tämä ei ollut se kuningattaren alkuperäinen, vaan hiukan pienempi ja erilainen. Epäselvää oli ainakin päivällä vielä (nyt en ole ehtinyt tarkistaa mistään), onko kyseessä esimerkiksi Maryn rintaneula vai ehkä joku muu. Voihan olla myös vaikka Isabellan oma ja lahja isovanhemmilta. Sekin olisi tosi kivaa!

   Tykkää

   • Minä vähän ehkä ihmettelin tuota Daisy-korua Isabellalla, koska luulen, että se on aika tärkeä Margareetalle. Mutta tuo kyseinen ei olisikaan Margareetan, kuulostaa paljon paremmalta.

    Tykkää

    • Juu ei tosiaan ole sama, tämä on pienempi ja muodoltaankin erilainen. Mutta Margareetallakin on näitä ilmeisesti useampia ja tosiaan tämä voi olla Isabellan omakin. Toisaalta Margareeta sai sen tunnetuimman kuningatar Ingridiltä, joka taas peri sen omalta äidiltään. Ja alunperin rintakoru oli häälahja Ingridin äidille ja tehty hänen edesmenneen äitinsä jalokivistä. Kun Margareetalla ei ole tyttäriä, jonain päivänä rintaneula voi hyvinkin olla Isabellan omaisuutta vanhimpana pojantyttärenä ja se olisi minusta todella hienoa.

     Tykkää

 4. Seppeleiden asettelu kirkon lattialle eräänlaiseksi puutarhaksi oli hovin mukaan Henrikin oma idea ja viittaus kauniiseen runoon, jonka hän itse esitti kuningattarella hääpäivänä ja jonka pappi tänään toisti puheessaan. Ihania yksityiskohtia nämä prinssin omat toiveet.

  Tykkää

 5. Minä vähän ehkä ihmettelin tuota Daisy-korua Isabellalla, koska luulen, että se on aika tärkeä Margareetalle. Mutta tuo kyseinen ei olisikaan Margareetan, kuulostaa paljon paremmalta.

  Tykkää

 6. Kiitos hienosta postauksesta kuvineen ja linkkeineen
  (tähän mennessä olen katsonut molemmat hautajaislähetykset) !

  Tuo Prinssi Henrikin toiveiden mukainen kukkameri siunaustilaisuudessa taisi olla kaunis muistutus rakkaudesta,
  ja samalla ikäänkuin sitä sielun nektaria… etenkin Margaretalle.

  ”Rip Kong Henrik”

  Tykkää

 7. Kuningatar Margreeta on kiittänyt perheen saamasta tuesta.

  View this post on Instagram

  H.M. Dronningen takker.

  A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus) on

  Google Translaten käännös eli jotenkuten sinnepäin englanniksi:

  For me and my family, it has been deeply moving to experience the warmth and sympathy that has flowed from all parts of Danish society in connection with Prince Henrik’s death and bribery. The many beautiful flowers spontaneously laid down at the places where the Prince was, the many thousands of people from near and far who opposed the winter cold to show the Prince the last glory in the castle church and the countless written sympathetic expressions we have received, has touched us all deeply and is instrumental in helping us through this difficult time.
   

  For all these beautiful testimonies of devotion and compassion, I and my family wish to express our heartfelt thanks to all the Danish people.

  Margrethe R

  Kukat on nyt siirretty palatsien edestä kaatuneiden sotilaiden muistomerkeille eri puolilla maata.

  Tykkää

 8. Oli kyllä mahtava kukkameri siellä kirkossa. Piispan puhe oli kaunis, huomaa kyllä, että hän tuntee hyvin kuninkaallisen perheen. Tanskan kirkon virsikirjassa on kauniita melodioita, erityisesti se viimeinen virsi. Pieni oli saattoväki toivomuksensa mukaan Henrik-prinssillä. Kuitenkin oli hyvä, että tilaisuus televisioitiin. Toivotaan nyt kuninkaalliselle perheelle voimia! Tyhjyys tulee hautajaisten jälkeen, kun muut jatkaa elämää, mutta lähimmät joutuvat tekemään surutyötä. Minulle on jäänyt kuva, että tuo perhe pitää yhtä. Nyt sitä erityisesti tarvitaan!

  Tykkää

  • Monella tapaa tämä oli varmasti perheelle odotettu lopputulos, eikä yhtä suuri yllätys, kuin meille ulkopuolisille. Sehän ei tietysti surua vähennä mitenkään, mutta antoi ehkä keinoja ja apua surun kanssa selviämiseen. Toivottavasti saavat tosiaan toisistaan tukea!

   Tykkää

   • Hovin sivujen mukaan Margareeta onkin näköjään lähdössä maanantaina pariksi viikoksi ulkomaille ja Frederik on sen aikaa vastuussa. Yksityinen matka, joten ei tietoa määränpäästä tai matkaseurasta, mutta usein talvilomat ovat suuntautuneet Norjaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.