…ja sitten Norja – Prinssi William ja herttuatar Catherine Skandinaviassa

Prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine ovat viettäneet tämän viikon Pohjoismaissa tehden ensimmäiset viralliset vierailunsa Ruotsiin ja Norjaan. Tiistai ja keskiviikko kuluivat Tukholmassa kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin seurassa ja Oslossa taas seuranpidosta vastasivat toiset tulevat hallitsijat kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit. Kuten Ruotsissa, myös Norjassa ohjelma oli kiireinen sekoitus virallista edustamista, Oslon ja Norjan PR-työtä, sekä herttuparin omia mielenkiinnonkohteita.

Embed from Getty Images

Prinssi William ja kolmatta lastaan huhtikuussa syntyväksi odottava herttuatar Catherine lensivät keskiviikkona ennen puoltapäivää paikallista aikaa yksityiskoneella Osloon, jossa heitä olivat vastassa kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit. Lentokentältä matka jatkui suoraan kuninkaalliseen linnaan, jossa herttuapari pääsi tapaamaan myös kuningas Haraldia ja kuningatar Sonjaa. Tukholmassa herttuapari yöpyi suurlähettilään residenssissä linnan remontin muoksi, mutta Norjassa heille oli varattu kuninkaallisen linnan paras huone, Kuningas Haakon VII:n sviitti. Olohuoneesta, kahdesta makuuhuoneesta ja kylpyhuoneesta koostuvaa ylellistä sviittiä käytetään vain tärkeimpien vieraiden majoittamiseen ja siellä on yöpynyt myös prinssin isoäiti kuningatar Elisabet. Vaikka prinssi William ja herttuatar Catherine ovat tähän mennessä olleet hyvin vähän tekemisissä muiden eurooppalaisten kuninkaallisten kanssa, Britannian ja Norjan kuninkaallisilla perheillä on perinteisesti ollut läheiset välit sukulaissuhteista johtuen. Kuningas Haraldin isoäiti, kuningatar Maud, oli Ison-Britannian kuningas Edvard VII:n nuorin tytär ja siten kuningatar Elisabetin isoisän sisar. Osin varmasti tästä lounaalle osallistuivat myös Lontoossa itsekin asunut prinsessa Märtha Louise, sekä edelleen virallisissa tilaisuuksissa usein edustava prinsessa Astrid, kuningas Haraldin sisar.

(Huomatkaa, että useimmat postauksen kuvat ovat jälleen selattavia gallerioita.)

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Linnassa nautitun lounaan jälkeen prinssi William ja herttuatar Catherine siirtyivät linnan puutarhaan, jossa  he pääsivät  tapaamaan paikalle kerääntyneitä oslolaisia, joita olikin saapunut paikalle ihan mukavasti, vaikkei varsinaista yleisöryntäystä tällä kertaa ihan nähtykään. Yleisökierroksen jälkeen kruununprinssiparin tytär prinsessa Ingrid Alexandra, itsekin tuleva hallitsija ja prinssi Williamin kollega prinsessa Estellen tapaan, pääsi esittelemään nimeään kantavaa veistospuistoa vanhempiensa ja isoäitinsä kuningatar Sonjan kanssa. Herttuaparin omat lapset eivät olleet tällaisella lyhyellä työmatkalla lainkaan mukana, vaan kävivät normaalisti koulussa ja päiväkodissa Lontoossa lastenhoitajien pitäessä heistä huolen.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Myöhemmin iltapäivällä prinssi William ja herttuatar Catherine, sekä kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit tutustuivat MESHiin, yksityisyrittäjien ja start-up -yritysten yhteiseen avoimeen työtilaan, joka tähtää synergiaetuihin tuomalla yhteen erilaisia toimijoita luovassa ympäristössä. Vierailun tarkoituksena oli myös tuoda esiin Norjan ja Ison-Britannian välistä yhteistyötä, sekä esitellä MESHissä toimivia yrityksiä molemmista maista. Erityisesti esittelyssä olivat start-upit, jotka työskentelevät ympäristön, hyvinvoinnin ja mielenterveyden parissa.

Embed from Getty Images

Nelipäiväisen matkan virallisin juhla nähtiin kuninkaallisessa linnassa ensimmäisen Norja-päivän iltana. Kuningas Harald ja kuningatar Sonja olivat kutsuneet herttuaparin juhlaillalliselle, jolle osallistuivat myös prinsessa Märtha Louise ja prinsessa Astrid, sekä noin satakunta vierasta maan hallinnosta, yritysmaailmasta ja kulttuurialalta. Lisäksi kutsuvieraslistalla oli Norjan asevoimien henkilökuntaa ja veteraaneja, joita herttupari pääsi tapaamaan. Kuningas Harald ja prinssi William pitivät illallisella molemmat myös puheet, joissa he korostivat mitäpä muutakaan, kuin ystävyyttä. Tosin kuningas Harald puhui myös perheestä ja kutsui herttuatarta tuttavallisesti ”Kateksi”, mikä kertonee vieraiden ja isäntien epävirallisistakin suhteista. Prinssi William taas puhui puolustusyhteistyöstä, Natosta ja taloudellisista suhteista, mikä selvästi alleviivasi prinssin entistä selkeämpää ”aikuista” roolia valtionsa edustajana.

Embed from Getty Images

Juhlaillallisen pukukoodi oli tällä kertaa black tie, eli smokki ja siten emme päässeet näkemään tiaroita. Luonnollisesti tällainen ei edes kruununperillisen suorittama virallinen vierailu ei yllä virallisuudessa tässäkään suhteessa valtiovierailujen tasolle, mutta Pohjoismaissa, joissa kuninkaalliset eivät turhaan tiaroitaan piilottele, olisi ollut mukavaa nähdä myös jalokivien kimallusta. Brittikuninkaalliset eivät kuitenkaan kuningatar Elisabetia lukuunottamatta yleensä kanna mukanaan tiaroita ja siten sellaista ei ollut herttuatar Catherinellekaan odotettavissa. Itse asiassa näinkin juhlava iltatilaisuus ja näyttävät puvut olivat hienoinen yllätys, sillä Ruotsissahan ohjelmassa oli samasta pukukoodista huolimatta melko pienimuotoinen tilaisuus ja Suomessa käydessään prinssi edusti yksinkertaisesti puvussa päivällisellä Mäntyniemessä. Selvästi myös tässä omaa rooliaan esitti perheiden välinen ystävyys ja sukulaissuhteet. Herttuatar Catherine oli valinnut tilaisuuteen ylleen Alexander McQueenin kauniin mekon ja viitan yhdistelmän ja kruununprinsessa Mette-Marit puolestaan edusti ilmeisesti norjalaissuunnittelijan puvussa. Koostan vielä Skandinavian-vierailun pukeutumisesta erillisen postauksen.

Illan menu:

Kuningasrapua ja avokadokierteitä, perulastuja ja yuzumajoneesia

Haudutettua ruijanpallasta, sipulia ja sienitorttua tryffelillä ja sinappikastikkeella

Lakritsicremeux veriappelsiinilla ja jugurttisorbetilla

Embed from Getty Images

Vierailun toinen päivä koostui samaan tapaan, kuin Tukholmassa vieraiden mielenkiinnonkohteista. Päivä alkoi käynnillä Oslon keskustassa sijaitsevassa Hartvig Nissen -koulussa, jossa kuvattiin Suomessakin valtavan suosion saanutta Skam-sarjaa ja jonka edustalle oli kertynyt runsaasti varsinkin nuoria katsomaan kuninkaallisia vieraita. Oslolaisnuorten elämää kaikkine haasteineen kuvaava draamasarja jatkui neljä kautta ja se löytyy kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Koululla kuninkaalliset vieraat pääsivät tapaamaan sarjan tähtiä ja tuottajia, sekä kuulemaan nuorten ensikäden kokemuksia siitä, miten myös vaikeita aiheita, kuten kiusaamista, seksuaalisuutta, syömishäiriöitä ja päihteitä käsitellyt sarja vaikutti niistä käytyyn keskusteluun ja millainen rooli varsinkin prinssi Williamin usein parjaamalla sosiaalisella medialla on siinä ollut. Valitettavasti herttuapari ei kuitenkaan ollut sarjaan tutustunut etukäteen, sillä herttuatar totesi sarjan nuorille aikovansa katsoa jonkin jakson kotiin palattuaan. Luonnollisesti vierailusta olisi varmasti saanut hieman enemmän irti, jos jakson olisi katsonut jo ennen matkaa.

Embed from Getty Images

Koululta herttuapari ja kruununprinssipari matkasivat hieman Oslon ulkopuolelle Askeriin nauttiakseen yksityistä lounasta kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin kotona Skaugumissa. Lapset olivat ilmeisesti koulussa, mutta seuraa piti kruununprinssiperheen labradoodle Muffins Kråkebolle. Sitä jäin kuitenkin ihmettelemään, kuinka kylmä Skaugumissa oikein on, kun herttuattaren piti istua olohuoneessakin takki päällä…

Embed from Getty Images

Päivän ja koko nelipäiväisen matkan viimeisten tilaisuuksien näyttämöksi oli valittu kaikille suomalaisillekin tuttu Holmenkollen, jossa sijaitsee Norjan hiihdon kansallisareena. Vierailun teemana oli mukana seuranneen kruununprinssiparinkin voimakkaasti ajama ajatus, ja mitä ilmeisimmin Norjassa laajalti jaettu käsitys, ulkoilman ja liikunnan merkityksestä kokonaishyvinvoinnin kannalta.

Ensimmäiseksi prinssi William ja herttuatar Catherine pääsivät tutustumaan Holmenkollenin hiihtomuseoon ja sen jälkeen seuraamaan Norjan alle 18-vuotiaiden mäkihyppääjien huippujen hyppyjä. Sen jälkeen he saivat nousta ylös mäkihyppytorniin, josta aukeavat upeat maisemat yli Oslon ja jossa he pääsivät myös keskustelemaan nuorten urheilijoiden kanssa. Kensingtonin palatsin mukaan erityisesti herttuaparia kiinnosti näin olympialaisten alla, miten Norja on kyennyt ylläpitämään äärimmäisen kovaa tasoaan hiihtourheilussa.

Embed from Getty Images

Hyppytornista laskeuduttuaan herttuapari ja kruununprinssipari osallistuivat Norjan hiihtoliiton järjestämään tilaisuuteen, jossa he saivat seurata paikallisten päiväkotilasten laskettelutuntia rinteillä ja myös itse osallistua ulkoilma-aktiviteetteihin, kuten makkaranpaistoon nuotiolla. Lisäksi herttuapari keskusteli lapsille toimintaa ja opetusta järjestävien hiihdonopettajien kanssa.

Embed from Getty Images

Holmenkollenilta prinssi William ja herttuatar Catherine jatkoivat lentokentälle ja suoraan kotiin Lontooseen nopeatempoisen matkansa päätteeksi. Ohjelmaa näille neljälle päivälle oli pakattu runsaasti ja varsinkin Tukholman ja Oslon kaupunginisät lienevät tyytyväisiä vierailuun, sillä niin laajalti he pääsivät kaupunkejaan esittelemään. Valitettavasti tosin jälleen kerran herttuaparin halu liikkua ulkomaanmatkoillaan aina yhdessä vähensi hieman vierailukohteita, sillä esimerkiksi Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla liikkuvat aina myös erikseen tuoden näin julkisuutta useammille kohteille. Kuninkaallisten puolelta matkan tarkoituksena oli toki henkilökohtaisten teemojen lisäksi jälleen kerran jo aiemmin keskustelemamme aihe, eli viedä Eurooppaan viestiä siitä, kuinka Britannia on edelleen ystävä, vaikka EU:sta ovet paukkuen lähteekin. Tämä ja maiden kahdenvälisten suhteiden yleinen vaaliminen ja yhteyksien lisääminen eri aloilla ovat ensisijainen syy kaikille kuninkaallisten ulkomaanmatkoille, heitä itseään kiinnostava ohjelma vain mukava lisä sen päälle. Oli kuitenkin mielestäni jälleen mukavaa nähdä, miten herttuaparia tällä hetkellä suuresti kiinnostava mielenterveystyö erityisesti nuorten parissa oli Helsingin tapaan saatu sisällytettyä matkaohjelmaan, vaikka valitettavasti se kyllä alkaa jo vähitellen hieman toistaa itseään.

Mielenkiintoista oli myös nähdä vihdoin ja viimein Cambridget työskentelemässä yhdessä kollegoidensa kanssa, sillä aiemmat tapaamiset muiden tulevien hallitsijoiden ja heidän puolisoidensa kanssa ovat olleet hyvin vähissä. Luonnollisesti rooleissaan hyvin rutinoituneet pohjoismaiset prinssit ja prinsessat pääsivät nyt hieman loistamaan vieraidensa kustannuksella, mutta toisaalta kokemus oli varmasti oikeasti myös hyödyllinen prinssi Williamille ja herttuatar Catherinelle. Jos brittitoimittajien mielipiteelle antaa painoa, he ainakin ihastuivat tyystin Ruotsin kruununprinsessapariin. The Timesin Valentine Low ja The Sunin Emily Andrew, joka itse tosin on tällä kertaa kotona Lontoossa äitiyslomalla, kiteyttivät asian seuraavasti.

Täällä blogissakin on useaan otteeseen herättänyt keskustelua juuri herttuparin media- ja yleisösuhde. Seuraavat kaksi videota näyttävät mielenkiintoisella tavalla käytännössä tuon eron Ruotsin kruununprinsessapariin. Ensimmäisessä videossa pariskunnat ovat juuri saapuneet Karoliiniseen instituuttiin ja kruununprinsessa Victoria joutuu aika näkyvästikin huolehtimaan, että seurue poseeraa paikalle saapuneille kuvaajille. Tämähän on tyystin arkipäivää Manner-Euroopan kuninkaallisten piirissä, mutta saarivaltiossa sitä ei samalla tavalla harrasteta. Jopa kuningatar Elisabet kuitenkin katsoo välillä kameroihin ja Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla, sekä Wessexin kreivitär Sophie ovat suorastaan kuuluisia yhteistyökyvystään, mutta Cambridget esiintyvät yleensä, kuin eivät edes huomaisia kuvaajien läsnäoloa. Tämä on luonnollisesti paitsi epäkohteliasta, myös harmillista median välityksellä kuninkaallisia seuraavan yleisön, sekä ihan niiden vierailukohteidenkin kannalta, sillä hyvät kuvat ovat ensiarvoisen tärkeitä kuninkaallisten työstä raportoitaessa.

Jälkimmäisessä videossa puolestaan pariskunnat ovat saapumassa NK-tavarataloon. Kruununprinsessa Victoriaa ilmeisesti kutsutaan paikalle kertyneestä yleisöjoukosta ja hän piipahtaakin heidän luonaan hakemassa kukkia ja vaihtamassa muutaman sanan ennen sisälle siirtymistä. Samaan aikaan prinssi William ja herttutar Catherine puolestaan kävelevät suoraan sisään tervehtimättä yleisöä mitenkään. En ole aivan varma, osoittiko kruununprinsessan jääminen jälkeen nyt tällä kertaa aivan täydellistä tilannetajua, mutta nimimerkillä ”Kokemusta on” voin sanoa, että prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen harjoittama yleisön totaalinen huomiotta jättäminen (tässä tosin näemme nopean vilkutuksen!) tuntuu myös todella tylyltä ja erikoiselta ja väkisinkin asettaa hiukan kyseenalaiseen valoon sitten sen walkabouteilla harjoitettavan yltiöystävällisyyden.

Avoimuutta ja positiivisempaa suhtautumista mediaan ja yleisöön silloinkin, kun ei ole tarkoitus kuvata kansan tervehtimistä herttuapari siis pääsi molemmissa maissa näkemään, sillä myös kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit tuntuvat kohtaavan ihmisiä hyvin avoimesti. Tosin herttuaparin välittömät reaktiot eivät ole ainoa ongelma median suhteen. Hieman hämmästystä on herättänyt, kuinka heikosti ruotsalaislehdistö on käsitellyt vierailua ja keskustelussa kävi ilmi, että ainakin osin ruotsalaistoimittajat ovat jääneet nuolemaan näppejään tilaisuuksissa, joissa heillä normaalisti omien kuninkaallistensa kanssa olisi mahdollisuus päästä lähemmäksi. Hieman epäselväksi jäi, tulivatko rajoitukset isänniltä vai Kensingtonin palatsilta, mutta lehdistön pääsyn rajoittamisestahan on ollut aiemminkin merkkejä herttuaparin matkoilla. Joka tapauksessa rajoitukset myös ruotsalaismedialle olivat ilmeisesti selvästi tiukemmat, kuin normaalisti Ruotsin kuninkaallisten kanssa.

Sitä suuremmalla syyllä neljän päivän viettäminen kruununperillisen rooliin ammattimaisesti suhtautuvien kuninkaallisten kanssa oli varmasti laajemminkin avartava kokemus herttuaparille ja kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marithan toki ovat mitä parhaita esikuvia oman paikan löytämisessä ja mieleiseksi muokkaamisessa. Tulevina vuosina onkin mielenkiintoista seurata, miten pariskunnat etenevät ”urillaan” ja millaisiksi heidän roolinsa muodostuvat ja toivottavasti myös prinssi Williamin ”monarkian modernisoimisprojekti” sai hiukan lisäeväitä tutustumisesta Pohjoismaiden rennompiin vastineisiin.

Mainokset

46 kommenttia artikkelissa “…ja sitten Norja – Prinssi William ja herttuatar Catherine Skandinaviassa

 1. Olenpa minäkin ihmetellyt kuninkaallisten brittiladyjen takkimekkoilua. Vaikuttaa ihan peruskäytännöltä olla se takki päällä sekä ulkona että sisällä vierailukohteessa. Tietysti englantilaisten talojen sisälämpötilat eivät aina ole ihan meikäläisten tasolla 😀 Mistähän tuo käytäntö juontaa juurensa?

  Tykkää

  • Kuningatarhan toimii näin lähes aina ja riisuu takin vain tosi harvoin. Ehkä siitä on sitten tullut tapa. Monissa tilaisuuksissahan se onkin ihan luontevaa, kun ollaan lyhyitä aikoja samassa paikassa ja käydään välillä ulkona. Oudolta se näyttää silloin, kun selvästi sisätiloissa ollaan pidempään tai kuten Skaugumissa, kun kaikki muut (William mukaanlukien) ovat ilman. Tulee sellainen olo, että Katellä on kiire pois. Mirror muuten kirjoitti aiheesta oikein nettiartikkelin, jossa väitettiin, että protokolla kieltää Kateä riisumasta takkia julkisesti. Tämähän nyt on tietysti ihan roskaa, sillä kyllä Kate sen välillä riisuukin ja esim. kuvissa näimme hänet juuri Hagassa ilman takkia. Ja kaikki muut kuninkaalliset tietysti riisuvat myös.

   Tykkää

 2. Kylläpäs oli jotenkin kiusallisia nuo videot, kun Victoria yrittää monta kertaa saada Cambridget poseeraamaan ja toisessa empii pitkään lähteäkkö herttuaparin perään vai mennä tervehtimään yleisöä. Hiukan tilannetajua olisi toivonut Katelta ja Williamilta noissa tilanteissa. Toivottavasti tämä matka ja skandinavian kuninkaallisten tapaaminen antoi heille ajattelemisen aihetta. Kuten sanoit niin sekä V&D kuin H&MM olisivat kyllä hyviä ”esikuvia” monessa asiassa herttuaparille.

  Tykkää

  • Kiusallinen on kyllä hyvä sana tässä tilanteessa. Tosin olivat sitä varmaan Williamille ja Katellekin, kun eivät ”osanneet” toimia oikealla tavalla. Heitäkin olisi voinut henkilökunta vähän ensin briiffata. Mutta toivottavasti nyt ainakin huomasivat, miten positiivinen vastaanotto noinkin pienillä asioilla oli. Lisäksihän varsinkin Ruotsissa kuninkaalliset usein vastaavat muutamiin kysymyksiin aiheesta vierailun jälkeen, mikä minusta on tosi tärkeää ja hyvä keino heille tuoda tärkeää aihetta esiin. Tätä ei tällä kertaa nähty ja ruotsalaistoimittajan mukaanhan heillä tosiaan ei ollut samanlaista pääsyä kuninkaallisten lähelle, kuin normaalisti.

   Tykkää

 3. Nyt kun kuvia vierailulta tuli seurattua enemmänkin, niin pisti kyllä omaankin silmääni, että Catherine on niin sisällä kuin ulkonakin takkimekossaan. Vierailukohteet jotenkin vielä ymmärrän, mutta että vierailulla H&M-M kotonakin! Tuskin kuitenkaan isäntäväki jätti näyttämättä naulakon sijainnin…

  Videota Karoliiniselta en ollut nähnytkään. Aika ponnekkaasti siinä Victoria näyttäisi pariin kertaan saavan sanoa, että josko poseerattaisiin kameroille. En ole aivan varma vilkuttaako Catherine pikaisesti tuossa NK:n edustalla olevassa videossa yleisölle (videossa vasemmalla puolen olevalle). Minusta hänen kätensä irtoaa laukusta, mutta mahdollinen vilkutus jää vieressäkävelevän tyypin taakse.

  Ja voi juku, miten upeasti tiarat olisvat sopineet Norjan kuninkaanlinnan illalliselle. Lover’s knot olisi ollut oikein piste ii:n päälle Catherinelle.

  Tykkää

  • Katsoinkin vielä tuon NK:n videon ja minusta näyttää että Catherine vilkuttaa nopeasti, mutta tämä jää kameramiehen (eikä vieressä kävelevän tyypin taakse, ei siis pidä tarinoida vaan mutulla) taakse näkymättä.

   Liked by 1 henkilö

  • Suurin harmi minusta tuossa takissa oli, että siellä alla oli norjalaismerkin mekko, jota emme päässeet lainkaan näkemään. Merkki on vielä sellainen, jolla on eettinen agenda (laitan lisää vaatepostaukseen) ja oli siis sinänsä huippuvalinta Katelta. Sääli, ettei siitä nyt vaan kukaan muu kuin tosiharrastajat kuulleet mitään.

   Olet oikeassa, kyllä Kate vilkuttaa hyvin lyhyesti ja William myös. Missasin sen, kun kyttäsin sitä alkua liian tarkasti!

   Katen ja Mette-Maritin asut oikein huusivat tiaroita, Sonjan ehkä oli enemmän black tie. Olisi ollut kyllä kiva nähdä tiaroita, mutta valitettavasti tämä nyt tuntuu olevan brittien tapa. :/

   Tykkää

 4. Aaah. Minua jäi pahasti häiritsemään se, että herttuapari ei ollut katsonut Skamin jaksoja. Kun heille on järjestty tapaaminen sarjan tekijöiden kanssa, tuntuu hieman tökeröltä että aiheeseen ei oltu perehdytty yhtään paremmin. Jaksot vaihtelevat noin 20 minuutista tuntiin, joten luulisi että pari jaksoa olisi ehtinyt katsoa. Ja vielä kun sarjan teemat koskettavat hyvin herttuaparin omia mielenkiinnon kohteita, luulisi että olisi hieman enemmän kiinnostanut.

  Tykkää

   • Skamin jaksoja löytyy netistä englanninkielisillä tekstitykstillä, ei pitäisi olla este. Ja vaikka ei löytysikään, ihan hyvin he olisivat voineet katsoa yhden jakson, ja muuten tutustua sarjan teemoihin ja sen ympärillä käytyyn keskusteluun (tai pyytää edes avustajia tekemään varsinaisen työn). Ja sitten voineet rehellisesti sanoa, että sarjaa on katsottu.

    Lähinnä peilaan tässä käytöstä tavallisten ihmisten arkitodellisuuteen. Se on ihan normaalia ns. oikeassa työelämässä, että tapaamisia varten tehdään vähän taustatyötä. 🙂

    Tykkää

    • Kyllä löytyy, mutta mahtavatko ne netistä löytyvät versiot olla laillisia ja luvallisia katsoa? Virallisilla vierailuilla pitää toki sellaisetkin asiat ottaa huomioon 🙂

     Tykkää

     • Taitaa olla vähän sellainen juttu, ettei taatusti herttuaparilta kukaan kysy, mistä ja miten ne katsoitte ja oliko varmasti laillista. Ja toisekseen tällainen vierailu on tuotantoyhtiölle niin tärkeä, että siellä vaikka tuottaja itse puhuu nauhalle sen käännöksen, jos herttuapari esittää toiveen käännöksestä tai teettää erikseen tekstikäännöksen heitä varten. Missään tapauksessa ei ole kyse siitä, että jää katsomatta, koska mistään ei vaan saada käännöstä ohjelmalle. Ja 20 minuutin pätkän nyt katsoo vaikka paperilta tekstit lukien ja Lontoo on pullollaan väkeä, joka pystyy norjaa kääntämään englanniksi.

      Tykkää

    • Olet niin asian ytimessä, että turha sitä on tässä yrittää yhtään eri tavalla sanoa, loistavasta kiteytetty.

     Ja sekin muuten tulee mieleen, että kun aina sanotaan, että Katen ja Williamin esiintymiset eivät kerro kaikkea, vaan taustalla on paljon juuri tätä valmistautumista ym., että olisihan sen tuloksia sitten joskus kiva nähdäkin, jos siihen todella panostetaan.

     Tykkää

  • Nimenomaan tämä, että kyseessä oli heidän oma mielenkiinnonkohteenssa, tekee siitä minusta erityisen tuomittavaa. He ovat tuolla töissä ja tarkoitus on aina antaa tilaisuudesta, johon osallistuu tai teemasta, johon tutustuu paras mahdollinen kuva. Se on se kuninkaallisten tehtävä. Erityisen helppoa sen luulisi olevan silloin, kun aihe oikeasti kiinnostaa itseä. Skamille ja sen roolille oli kuitenkin pyhitetty kokonainen aamupäivä, eikä varmasti vastoin Williamin ja Katen tahtoa.

   Tykkää

 5. Eniten minua taitaa ilahduttaa se, että Ingrid Alexandra oli mukana, hänestä tulee varmasti yhtä sympaattinen kruunun perillinen kuin Victoria on. Ingrid on muuten minun suosikkinimistä kuninkaallisilla.

  Tykkää

  • Olin tosi iloinen, kun Ingrid Alexandra oli mukana. Varsinkin tietysti, kun tuo puistokin on hänen. Tosi sopiva ohjelmanumero ja tärkeä osa prinsessan koulutusta myös. Oikeastaan hauskaa, että molemmissa maissa William pääsi tapaamaan myös näitä ”vertaisiaan”. 🙂 Ja Ingrid on minunkin suosikkinimiäni, tosi kaunis. Luulen, että yksityisesti käyttävät pelkästään sitä.

   Tykkää

 6. .. ja takkimekoista vielä: ei taida olla vain brittien piirre.
  Mette-Maritilla taitaakin olla sama takkimekko yllä sekä W&C:tä vastaanottaessa ulkona lentokentän punaisella matolla (missä varmasti oli kylmä) ja sitten ryhmäkuvassa kuningasparin ja vieraiden kanssa lounaalla linnassa. Kate kuten muutkin tässä taas oli riisunut takkinsa.
  Mitä ihmeen materiaalia nuo takkimekot on??

  Tykkää

  • Jonkun verran niitä tosiaan näkee muillakin, joskus esim. muistaakseni Maryllä on ollut ja Mette-Maritilla samoin aiemminkin. Varmaan ovat aika vaihtelevia materiaaleja, mutta veikkaan että aika usein ohutta villakangasta.

   Tykkää

   • Tässä kyllä on todella selvä kulttuuriero!
    Suomalaisessa talvitakkikulttuurissa elävä ei voi käsittää, miksi kukaan nainen vapaaehtoisesti istuu sisällä takissaan kun seurueen muut henkilöt sen ovat riisuneet (joten ongelmana ei voi olla naulakon puuttuminen tai aikataulukiireet 🙂

    Tykkää

 7. Jooh, mä en edes aloita Williamista ja Katesta. En pidä heistä enkä heidän päälleliimatusta roolistaan. Ihan alkaa ahdistaa.

  Ingrid Alexandra on ihana, hänessä on sellaista upeaa karismaa, että seuraan innolla hänen kasvuaan tehtäviinsä. Upea nuori nainen!

  Ja tuosta Skamista, olen aina luullut, että kuninkaallisilla on työntekijöitä juuri sen vuoksi, että he selvittävät asioita ja niitä sitten tiiviissä paketissa briiffaa eteenpäin, jotta pomonsa pääsee loistamaan töissään. Mutta ehkä sitten briteissä ei…

  Juu mä lopetan urputtamisen nyt. 😀 Lupaan olla hiljaa vaatepostauksessa.

  Tykkää

  • Ingrid Alexandrasta tulee sellainen fiilis, että Haakonin ja Mette-Maritin kasvatuksessa hänelle tehdään roolin merkitys selväksi, mutta silti ollaan melkoisen tavallisia. Jotenkin hirveän tasapainoinen vaikutelma syntyy.

   Kyllä niitä briiffaajia briteilläkin on, eri juttu sitten lukeeko kukaan niitä briiffejä… Williamhan ihan itse Kanadassa kertoi vierailukohteessa, ettei ollut lukenut hänelle annettua materiaalia. Uskomatonta.

   Ja Intiassa muuten Bollywood-gaalassa, ettei ollut ikinä nähnyt Bollywood-elokuvaa. Ihmeellistä, ettei tajuta pitää suuta kiinni, jos ei ole viitsinyt yhtään perehtyä aiheeseen, pakkoko sitä on suorastaan mainostaa?

   Tykkää

   • Olen kyllä lähes järkyttynyt, ettei William lue hänelle annettuja briiffejä ja etteivät W&K olleet katsoneet edes yhtä jaksoa Skam-sarjaa. Luulisi, että hekin saisivat enemmän irti näistä tapaamisista, jos heillä on parempi käsitys tavattavista ihmisistä ja puhuttavista asioista. Aivan käsittämätöntä!

    Tykkää

    • Toivon ja uskon, että tuo oli poikkeus. En millään voi uskoa, että William menisi aina valmistautumatta tilaisuuksiin, ei niin epäammattimainen voi olla. Mutta mitä ilmeisimmin sitäkin tapahtuu ja jostakin syystä se vielä kehdataan sanoa ääneen. Ja kuten sanoit, enemmän saisi irti valmistautuneena. Jotenkin sitä ajattelisi, että jos työ itsessään ei ole unelma, kannattaisi kuitenkin yrittää maksimoida se, minkä siitä saa irti. Olisi itsellekin isoksi eduksi jaksamisen kannalta.

     Tykkää

 8. No tuossa olet kyllä aivan oikeassa. Vaikka olisi vieras aihe, voihan siitä inokkaasti kysellä ja keskustella – mutta kuka oikein erikseen sanoo, ettei ole kiinnostanut ottaa selvää???

  Tykkää

  • Se on aivan uskomattoman kummallista! Ihan kuin esim. William luulisi, että se on jotenkin hauskaa. Ongelma on myöskin se, että siihen suhtaudutaan julkisuudessa positiivisesti, pidetään jotenkin sympaattisena vaikka se on oikeasti todella epäkohteliasta. Suu kiinni ja sitten esitetään, että tunnetaan aihe, jos ei olla perehdytty etukäteen.

   Tykkää

   • Mänttiähän se on, ettei osata olla kiinnostuneita ja osoittaa arvostusta vierailukohteelle ja sen panostukselle. Sympaattinen kuva tietämättömyydestä häviää viimeistään silloin, kun kohde on jokin itselle läheinen ja tärkeä.

    Eurooppalaisena ei ehkä osaa harmitella sitä, jos joku ei ole nähnyt yhtäkään Bollywood-elokuvaa, koska ei itsekään välttämättä ole. Intialaisena ajatus voisi kuitenkin olla aivan toinen. Kyseessä on kuitenkin maailman suurin elokuvateollisuus, ja ainakin itse koen olevani melkoisen sivistymätön, koska tunnen sitä niin huonosti. Skam taas on yksi suurimmista viime vuosien nuorisoilmiöistä, joten mistään aivan perähikiän asiasta ei tässäkään ole kyse.

    Täytyy tosin myöntää, että olen itse suuri Skam-fani, eikä oikeastaan mikään herttuaparin tekemisistä ole viime aikoina ilahduttanut. Asenne on toki jo valmiiksi sekä negatiivinen että puolueellinen.

    Tykkää

    • Ihanan rehellistä! 😀 Mutta niinhän se on, että toki ennakkoasenteet vaikuttavat mielipiteeseen. Silti sitä on aika vaikea mennä tuomitsemaan, kun tälläkin kertaa on kyse ihan ikuisuusaiheesta. Eihän sille mitään voi, jos jatkuvasti sama aihe herättää itsessä vastenmielisyyttä.

     Olen täysin samaa mieltä siitä, että niiden henkilöiden kokemus asian tärkeydestä voi olla tyystin toinen, joiden luona vieraillaan ja se tulisi ottaa huomioon. Peruskohteliaisuus edellyttää, että varsinkin tällaisissa tilaisuuksissa osoitetaan kiinnostusta sitä aihetta kohtaan, joka on vierailun isännille/muille osallistujille tärkeä. Eikä se nyt vaikka Bollywood-leffojen osalta tarkoita koko genren tuntemusta alusta loppuun, mutta vaikkapa yhtä elokuvaa. Ja kuten moneen kertaan on todettu, suun pitämistä kiinni, jos sitä ei ole viitsinyt tehdä.

     Tykkää

 9. Jos jonkulaisen mielipiteeni esittää näistä nuorista kuninkaallisista. Haluan kyllä sanoa positiivista. Ylipäätään on hirmu tärkeää, että vierailu järjestettiin Norjaan ja Ruotsiin, varsinkin kun joskus ovat yhtä aikaa hallitsijoina. Tähän asti vierailut on ollut lähinnä Kansanyhteisön maihin, Saksaan ja Puolaan viime kesänä. Ylipäätään Brittikuninkaallisilla vierailukohteet on aika valikoituja.

  Toki muutaman jutun olisi voinut tehdä toisin, kuten tutustuminen etukäteen. Nyt on vielä hyvä aika opetella miten toimitaan vierailuilla ja miten huomioidaan media ja yleisö. Williamin ja Harryn lapsuudessa kokema median ahdistelu (syystä voidaan olla monta mieltä) ei voi olla vaikuttamatta vieläkin. Toivottavasti mukaan tulee rentoutta. Eikä kaikesta voi syyttää Williamia, vaan kyllä se jäykkyys tulee korkeammalta.

  Toivottavasti luette ymmärryksellä.

  Tykkää

  • Olen ehdottomasti samaa mieltä, että ylipäätään herttuaparin matka Ruotsiin ja Norjaan (Williamin vierailu aiemmin Suomeen) on positiivinen asia! Vaikka itsekin jätin kriittisiä kommentteja tänne, pitäisi muistaa myös positiiviset puolet. Todella mielenkiintoista nähdä brittejä Pohjoismaissa ja erityisesti hienoa, että William ja Catherine pääsevät tutustumaan oman ikäluokan kuninkaallisiin muissa maissa.

   Liked by 1 henkilö

  • On ollut todella mielenkiintoista nähdä Katen ja Williamin matkustavan muuallekin, kuin mainitsemaasi Kansainyhteisöön ja se on minusta ollut tärkeää heidän asemansa ja ”koulutuksensa” kannalta. Olen täysin samaa mieltä, että on hyvä nähdä heidän tekevän kv-työtä myös laajemmin. Odotan mielenkiinnolla myös, pääsemmekö näkemään heitä lähivuosina myös lähi-idässä vai onko alue jatkossakin enemmän Charlesin ja ehkä Edwardin heiniä.

   Tykkää

 10. Mielenkiintoisia näkökulmia asioihin – viimeksi luin Noon ajatukset, ja kyllä minäkin haluaisin ymmärtää myös tuon puolen, mistä käytöksen jäykkyys ja yleisön huomiotta jättäminen juontuu. Toivotaan tosiaan, että W&C tekevät analyysiä omasta vs. Ruotsin ja Norjan ikätoveri-kollegoiden käytöksestä ja pohtivat, voisiko jotakin vaikkapa vastaisuudessa tehdä toisella tapaa.
  Takkipäällä Haakonin ja Mette-Maritin olohuoneessa istuvaa Catherinea minäkin ihmettelin, josta fiilis minulla, että näin hän osoitti olevansa töissä eikä vierailulla, ei toki lapsuuden sydänystävän luona mutta kollegan kotona kuitenkin.
  Sinällään hauskaa oli päästä kurkistamaan Haakonin ja Mette-Maritin kotiin edes yhden kuvan verran. Aika englantilainen tunnelma, ei mitään mikä viittaisi skandinaavisuuteen. Ja kylläpä tuossa taloudessa pidetään kynttilöistä!

  Tykkää

  • Tuo yleisön (ja median) huomiotta jättäminen on mielenkiintoinen piirre, sillä tarvittaessa se kyllä onnistuu heiltä. Jos katsoo kuvia ja videoita walkabouteilta eli noista erityisistä yleisön tapaamisista, vaikuttavat molemmat hyvin luontevilta ja ystävällisiltä. Samoin kun itse pääsin katselemaan Williamin toimintaa läheltä, minusta hän veti walkaboutin todella hyvin. Tottakai siinä on esitystä mukana, ei ventovieraiden tapaaminen niin mukavaa ole, mutta sitähän se työ on ja minusta William suoriutui siitä tosi hyvin. Ja minä kyllä kyttäsin tarkasti! 😀 Siksi minua ihmetyttääkin se, että sitten toisissa tilaisuuksissa ei huomioda yleisöä ollenkaan ja se näyttää minusta valinnalta, jota en hyväksy. Jos kyse olisi hirveästä ujoudesta tms. ei sen sitten luulisi luonnistuvan koskaan.

   Toki tässä on myös takana monien mainitsemaa brittihovin jäykkyyttä. Joku Victoria pomppaamassa hakemaan yksittäisiä kukkia olisi ihan ihme Britanniassa (ja itseasiassa Meghan onkin…), eikä muutenkaan joka tilaisuuteen sovi lähempi kontakti yleisöön. Mutta tosiaan se, että välillä ei edes hymyä tai käden heilautusta liikene ja esim. median edustajat kertovat, ettei vaikkapa hyvään huomeneen vastata, tuntuu kyllä olevan ihan Katen ja Williamin oma erikoisuus, jota en ymmärrä.

   Tuo takkijuttu oli sinänsä tosi outo, että Victorian ja Danielin luonahan näimme monta kuvaa ilman takkia. Ja varmasti Katekin sen riisui lounaaksi myös Skaugumissa. Yksittäisestä hetkestä siis varmasti kyse, mutta nousi keskustelun aiheeksi, koska tätä takki päällä istumista on vuosikaudet ihmetelty.

   Tuolla Haakonin ja Mette-Maritin olohuoneessa on otettu myös joskus muistaakseni joulukuvia ja olisiko muissakin kuvissa esiintynyt. En nyt nopeasti löytänyt, mutta googlaamalla varmaan onnistuu. Selvästi kodinomaisempi tila, kuin Victorialla ja Danielilla Hagassa, vaikka heilläkin on kaunis olohuone, eikä mikään varsinainen edustustila.

   Tykkää

 11. Mulla tulee itselläni Williamista mieleen jotenkin Madde. Kumpaakaan ei oikein tunnu aseman tuomat velvollisuudet kiinnostavan ja mielummin tekisi muuta, mutta enemmän tai vähemmän on edustettava. Williamin inhon lehdistöä kohtaan pystyn sinällään hyvin ymmärtämään, koska harva ihminen on joutunut elämään lapsuudestaan lähtien tuollaisen mediahuomion kohteena. Siihen päälle vielä oman äidin kuolema, josta on helppo syyttää juurikin lehdistöä, niin voisi olla useampi meistä joka ei kuuna päivänä haluaisi nähdä yhtäkään kameraa lähellään. Tuossa asemassa se ei kuitenkaan toimi ja yleisölle pitäisi jaksaa hymyillä ja vilkuttaa, vaikka se ikävä lehdistö sitten saakin samalla huomiota. Valtava ristiriita ja toivottavasti asiaa on oikeasti voinut (ja voi, koska eipä tuo näytä balanssissa olevan) työstää ihan ammattilaisten kanssa. Toisaalta brittihovi on muutoinkin hirvittävän paljon etäänpänä kansasta kuin mitä kuninkaalliset Pohjoismaista, joten eipä se malli ole ainakaan asioita helpottanut. Samoin oma puoliso tuntuu myös enemmän tukevan sitä vähempi parempi -linjaa enkä kyllä usko, että William olisi ikinä valinnut puolisokseen naista, joka tykkää olla huomionkeskipisteenä, toisin kuin veljensä näyttää tehneen. Tosin epäilen vahvasti, että Meghanillakin suunta on vain sisäänpäin eikä ulospäin, vaikka toivon kovasti että hän saisi muutettu positiiviseen suuntaan mediasuhteita.

  Tykkää

  • Minusta tuntuu, että ainakin äidin kuoleman osalta William on käsitellyt asioita paljon enemmän, kuin Harry. Toivon todella, että hän on saanut tukea myös tässä kuninkuusasiassa, eikä asiaa ole vaiettu kuoliaaksi. Sinänsähän mediasuhteen vaikeudet ovat täysin ymmärrettäviä, kuten sanoit, mutta olen samaa mieltä myös siitä, ettei homma vain toimi näin. Eikä se toimi siis myöskään Katen ja Williamin osalta. Tällä menolla heillä on loppuiän kestävä taistelu käsissään, eivätkä voi sitä voittaa. Lisäksi ajattelen myös niin, että William alkaa pian lähennellä neljääkymmentä ja Dianan kuolemastakin on 20 vuotta. Asioissa täytyy vain päästä eteenpäin, eikä Harryyn ja Williamiin voida loputtomasti suhtautua mediassa ja yleisön keskuudessa ”Dianan poikina”. Aikuisia miehiä, jotka ovat kykeneviä tekemään myös aikuisten määrän hyvää. Yksityiselämää ei tarvitse myöskään yleisölle avata, mutta vaikkapa salakuvat vapaa-ajalla ja kameraan katsominen työtehtävissä ovat kaksi niin eri asiaa, ettei niistä pitäisi edes samassa yhteydessä joutua puhumaan.

   Tykkää

 12. En tiedä miten britit suhtautuu nykyään Dianaan nykyään. Minä olen ainakin jo osittain unohtanut hänet. Enkä tiedä millaiset välit Williamilla ja Harryllä on Camillaan, julkisuudessa näyttää ainakin ihan luontevilta.

  Se on totta, että jos nykypäivänä aikoo olla hallitsijana, täytyy muuttaa suhtautumista siihen, että miten ottaa yleisön ja median. Ja vaikka en kovin haluaisi arvostella nyt, vaan etsiä niitä positiivisia puolia, niin Catherinella on ollut aikaa opetella käsittelemään media ja yleisö paljon paremmin.

  Tykkää

  • Mulla on sellainen vaikutelma, että Dianasta välittävät edelleen etenkin ne, jotka elivät prinsessan häiden aikaan. Heille on syntynyt alunperin se kiintymyssuhde prinsessaan ja se on säilynyt. Osalla militantimpana muotona, jossa ei siedetä esim. Camillaa lainkaan ja osalla sitten vain arvostuksena. Mutta sitten kun mennään nuorempiin sukupolviin, sanotaan vaikka kolmikymppisiin ja sen alle, samanlaista kiintymystä ei enää ole ollenkaan yhtä laajalti. Se tietysti on ihan luonnollista, mutta myös osoitus siitä, että kaikkien kuninkaallisten (tämän keskustelun kontekstissa tietenkin etenkin Williamin ja Katen) pitäisi muistaa, että suosio ei säily eikä varsinkaan uusiudu itsellään, vaan sitä pitää aina ansaita uudelleen ja ylläpitää. Ja suosiotahan tarvitaan työn onnistumiseen, vaikkei itse olisikaan siitä henkilökohtaisesti kiinnostunut.

   Niin, vaikka erikoinen työ onkin, niin ei tuo kuninkaallisten edustustyö kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole. Ihmisten tapaamista pääasiassa ja vaikka Kate vaikuttaa ehkä hiukan ujolta, on minusta kuitenkin nähty, että hänellä on ihan normaalit edellytykset sosiaaliseen kanssakäymiseen. Mutta mä olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että Katelle on tehty karhunpalvelus, kun mitään ei ole vaadittu. Toki oli hyvä aloittaa vähän kevyemmin, kun kaikki oli uutta ja kiinnostus niin intensiivistä, mutta nyt on kohta mennyt seitsemän vuotta ja Kate ei ole kovin paljon kehittynyt. Musta tuntuu, että hän on niin vähän julkisuudessa, että joutuu jatkuvasti eräällä tavalla aloittamaan alusta.

   Tykkää

   • Onhan se paljon luonteestakin kiinni, itsekin olen loppujen lopuksi ujo, mutta ei se kuitenkaan stä kanssakäymistä tuntemattomien kanssa. Samaa voin kyllä sanoa Catherinesta, ei voi ujouden piikkiin laittaa ollenkaan. Minusta häneltä vain puuttuu tietynlainen medialukutaito yms, jota tuossa työssä tarvitaan. Ja kaiken Williamin kokeman jälkeen, ei Williamkaan ehkä ole osannut rohkaista. Mutta olkoot tämä minun pohdintani tässä ja toivottavasti muutosta tulee viimeistään silloin kun Charles on kuninkaana. Silloin viimeistään on osattava ottaa huomioon.

    Mitä vielä omaan näkemykseen Camillasta ja Dianasta. Itse elin lapsuuteni kun Diana oli Walesin prinsessa ja lähes parikymppinen kun Diana kuoli. Oma näkemykseni on muuttunut täysin erilaiseksi. Dianan kohtalo oli todella surullinen, en ole viitsinyt katsoa edes sitä uusinta Dokumenttia.

    Eilen lueskelin tietoja Tanskan kuninkaallisista linnoista ja törmäsin nimeen Hilleröd. Sanoin miehelleni, että mehän oltiin yksi yö Hillerödissä 2000-luvun alkupuolella. Miksi me ei tuota huomattu. Kuulemma veljeni oli sen huomannut ja sanoikin siitä meille, en vain muista sitä. Arvaas harmittaako nyt?

    Tykkää

    • Siellä taitaa sijaita Frederiksborgin linna, joka ainakin kuvissa näyttää todella upealta. Olisi varmaan ollut mielenkiintoinen vierailukohde. Mutta niin ne välillä jää huomaamatta, kun on niin paljon kaikkea ja aikaa rajallisesti.

     Mitä tarkoitat tuolla, että näkemyksesi Dianasta on muuttunut? Onko kiinnostus hiipunut vai kohtalo niin surullinen, ettet enää halua sitä ”märehtiä”. Miten suhtaudut Camillaan? Dianaa ”fanittaneissa” tuntuu olevan vahvasti kahta koulukuntaa.

     Tykkää

     • Camilla ei ole mikään ”fanittamisen” kohde, kuten vaikka Victoria ta Mary. Mutta Camilla on ihan ok nykyään, vaikka aluksi se tuntui ihan kamalalta vaihtoehdolta kaiken sen jälkeen, mitä Brittihovissa tapahtui 1990-luvulla. Samoin Diana ei ole enää samalla tavoin jalustalla, kuten hän oli silloin. Näin aikuisena ja asioihin perehtymällä osaa suhtautua eri tavalla kuin lapsena ja nuorena. (hä olenko jo aikuinen, keski-ikä hiipii nurkan takana) Dianan kohtalo saa olon surulliseksi, siksi niitä ei viitsi aina lukea tai katsoa dokumentteja tms.

      Tykkää

      • Tuo on minusta juuri mielenkiintoista, kuinka paljon iällä ja ajalla on näissä asioissa merkitystä. Itse kun en ole ”fanittaja-tyyppiä” muutenkaan, on aina mielenkiintoisempaa yrittää katsella asioita hieman etäämmältä ja useammista näkökulmista. Tässä tuntuu auttavan myös ajan kuluminen. Ja tietysti se, mistä ollaan puhuttu aikaisemminkin, eli etteivät asiat välttämättä sulje toisiaan pois. Kuten esimerkiksi juuri tuossa, että voit arvostaa Camillaa hylkäämättä silti Dianaa.

       Tykkää

      • Niin, tämä minun fanittaminen on hyvin maltillista, siksi se onkin laitettu lainausmerkkeihin.

       Onhan asioita helpompi laittaa oikeaan perspektiiviin kun aikaa on kulunut paljon. Tapahtumahetkellä ne voivat näyttää hyvinkin mustavalkoisilta ja toisiaan poissulkevilta.

       Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.