Hovikirjeenvaihtajan viikon valinnat, vko 40

Viikon valinnoissa tällä kertaa prinssi Edward ja Wessexin kreivitär Sophie Bruneissa, Norjan kruununprinssiperhe surffaamassa ja konkreettista tietoa prinssi Williamin, Cambridgen herttuatar Catherinen ja prinssi Harryn Heads Together -kampanjan vaikutuksista.

Norjan kruununprinssiperhe, kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit, prinsessa Ingrid Alexandra, prinssi Sverre Magnus surffaamassa, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

© Fjordlapse Photography, Det kongelige hoff

Monissa eurooppalaisissa kuningashuoneissa on harmillinen ongelma, joka koskee julkisuutta. Media ja yleisö ovat kiinnostuneita vain muutamista kuninkaallisen perheen jäsenistä ja he saavat kaiken julkisuuden, vaikka monet muutkin tekevät tärkeää työtä. Isossa- Britanniassa ongelma on erityisen selkeä ja täysin varjoon jäävät erityisesti prinsessa Anne, sekä ainakin minun mielestäni hieman yllättävästi myös prinssi Edward ja kreivitär Sophie. Tällä viikolla jälkimmäiset ovat vierailleet Bruneissa, jossa sulttaani juhlistaa 50 vuottaan vallassa. Brittilehdet ovat kuitenkin kirjoittaneet aiheesta niukasti, valokuvaajia ei tunnu olevan matkassa montaakaan ja jopa hovin sosiaalinen media on esimerkiksi Facebookissa unohtanut mainita vierailun kokonaan.

Vierailuun on kuulunut luonnollisesti virallisia tilaisuuksia sulttaanin hovissa, josta ei näytä loistoa puuttuvan. Sulttaani Hassanal Bolkiah on kuningatar Elisabetin jälkeen maailman toiseksi pisimpään hallinnut monarkki.

Virallisten osuuksien lisäksi prinssi Edward ja kreivitär Sophie ovat mm. vierailleet viidakossa brittisotilaiden luona, sekä tutustuneet kouluun, jossa heidän lapsensa opiskelevat.

Lisäksi ohjelmassa on ollut mm. visiitti Kampong Ayerin alueelle tutustumaan sen kulttuuriin. Daily Maililla runsaasti kuvia matkalta ja juhlallisuuksista.

Ne, jotka brittikuninkaallisista huomiota saavat, ovat ensisijaisesti nuorinta polvea. Erittäin tärkeän Heads Together -mielenterveyskampanjan kohdalla toki tämä on toivottavaakin ja näyttää siltä, että kampanja on todella saanut muutosta aikaan. Prinssi William vieraili eilen Imperial Collegessa Lontoossa, jossa hän pääsi tutustumaan viime keväänä Lontoon maratoniin huipentuneen kampanjan vaikutuksiin. Heads Together -kampanjahan on siis prinssi Williamin, herttuatar Catherinen ja prinssi Williamin projekti, joka tuo yhteen kahdeksan brittiläistä mielenterveysjärjestöä ja jonka ideana on saada mielenterveys kaikkien huulille. Erityisesti prinssi Harry on tuonut mukaan myös omia kokemuksiaan ja kertonut avoimesti vuosikausien ongelmista prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Kolmikon uutta avointa otetta kehuimme täällä blogissakin huhtikuussa.

Embed from Getty Images

Kampanjan ensimmäinen vaihe keskittyi pääasiassa siihen, että ihmisiä rohkaistiin yksinkertaisesti avaamaan suunsa ja ottamaan puheeksi sen, mikä mieltä painaa. Nyt on aika siirtyä eteenpäin ja oikeasti pohtia myös niitä keinoja, joilla ongelmia voidaan ratkaista. Herttuaparin ja prinssi Harryn yhteinen kuninkaallinen säätiö tekeekin nyt historiansa suurimman lahjoituksen ja antaa kaksi miljoonaa puntaa tarkoituksenaan rakentaa start up -henkinen digitaalinen toimija, jonka kautta myös ne ihmiset, jotka eivät ole onnistuneet löytämään apua, voisivat saada sitä.

Tutkimusfirma YouGovin 14 000 vastaajalle tekemän kyselytutkimuksen mukaan viime kevät toi oikeasti muutosta siihen, miten ihmiset kokevat mielenterveytensä. Helmikuusta toukokuuhun sellaisten henkilöiden määrä, jotka kertoivat puhuvansa mielenterveydestään nousi naisissa 52 prosentista 61 prosenttiin ja miehissä 45 prosentista 60 prosenttiin. Parhaimmillaan 1,2 miljoonaa miestä aiempaa enemmän puhui aiheesta. Erityisen voimakkaita tekijöitä muutoksen taustalla olivat tutkimuksen mukaan Heads Togetherin #OkToSay -videot, joilla monet julkisuuden henkilöt puhuivat mielensä jaksamisesta, prinssi Harryn antama haastattelu, sekä Lontoon maraton, jonka päähyväntekeväisyyskohteena Heads Together toimi. Kampanjalle laskettiin 59 000 mainintaa mediassa ja #OkToSay -videoilla oli jopa 50 miljoonaa katsojaa. Mukana olevista järjestöistä Mind, joka tuottaa neuvontaa ja mm. vertaistukea psyykkisistä ongelmista kärsiville raportoi 58% noususta vastaanottamissaan puheluissa, odottavien ja vastasynnyttäneiden äitien mielenterveyttä tukeva  Best Beginnings 105% nousun tarjoamansa mobiiliapplikaation latauksissa ja koululaisia tukeva Place2Be 148% lisäyksen kouluille tarkoitettujen materiaalien latauksissa.

Seuraavan kerran Heads Together on otsikoissa tiistaina, jolloin vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Prinssit ja herttuatar juhlistavat päivää illalla vastaanotolla Buckinghamin palatsissa. Tulevina kuukausina Heads Togetherin kohteina ovat erityisesti miehet, joiden itsemurhaluvut ovat Britanniassa hälyttäviä, sekä työpaikat ja armeija. On mielenkiintoista kerrankin saada konkreettista tietoa siitä, miten kuninkaallisten työ vaikuttaa. Vaikka luonnollisesti tulosten takana on vuosikymmenten työ järjestötasolla, voinemme silti hyvinkin todeta, että prinssit voisivat vihdoin lakata puhumasta siitä, kuinka eivät halua olla ”vain” prinssejä. Tämä työ kantaa hedelmää ja siitä pitää olla ylpeä.

View this post on Instagram

As we approach World mental Health Day on 10th October, The Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry have some exciting news to share. The Royal Foundation of the Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry is investing £2 million to establish a new start up for digital mental health innovation, which will develop new digital tools to help people have conversations about mental health. Through the Heads Together campaign, Their Royal Highnesses set out to give people the confidence to start a conversation on mental health, and get help when they need it. They are incredibly proud of the millions of conversations that the Heads Together campaign generated, working with The Royal Foundation and eight charity partners. Their Foundation also learned than better tools are needed to help give people the confidence to start a conversation on mental health – whether in times of calm or times of crisis – and to be able have this conversation wherever they are and whenever they need to. That is why they have announced this new digital mental health startup today – with more to follow in the year ahead.

A post shared by Kensington Palace (@kensingtonroyal) on

Kolmanneksi viikon kohokohdaksi olen nostanut pitkästä aikaa Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin, sekä heidän lapsistaan prinsessa Ingrid Alexandran ja prinssi Sverre Magnuksen. He nimittäin osallistuivat eilen Eurosurf 2017 -euroopanmestaruuskilpailujen avajaisiin ja sen kunniaksi hovi julkisti myös syyskuun lopulla otettuja hienoja kuvia perheestä surffaamassa Norjan suosituimmalla surffausalueella Hoddevikissa. Surffaus on ollut jo pitkään kruununprinssin harrastus ja mitä ilmeisimmin innostunus on tarttunut jo ainakin lapsiin.

© NRK, Kongehuset – Youtube

Lopuksi haluaisin vielä muistuttaa Roosa nauha -keräyksestä. Olemme onnistuneet jo saavuttamaan upeasti ensimmäisen tavoitteeni 200 euroa, suuret kiitokset lahjoittaneille! Olen kuitenkin sitä mieltä, että näinkin isolle porukalle tavoite oli aika matala, joten nostin sitä nyt hiukan ja toivon, että muutkin rohkaistuisivat lahjoittamaan rahaa tärkeään keräykseen. Rahat menevät suoraan lyhentämättöminä Syöpäsäätiölle ja ihan oikeasti jokainen euro auttaa. Mukaan voi siis lähteä ihan millaisella lahjoituksella tahansa!

Roosa nauha -keräyspotti, kuninkaalliset, prinsessoista mallia, hovikirjeenvaihtaja

Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Hovikirjeenvaihtajan viikon valinnat, vko 40

 1. Heti ensimmäisenä täytyy kysyä, että mikä tiara Sophiella on? Mielenkiintointoisia kuvia Edwardin ja Sophien matkasta Bruneihin.

  Täytyy sanoa, että olin jo ”unohtanut” Haakonin ja Mette-Maritin, niin vähän on ollut missään mitään.

  Onneksi kohta on Nobelit pääsee pian spekuloimaan etukäteen, että milainen iltapuku kelläkin on ja varsinkin ne tiarat ja muut korut herättää mielenkiintoa.

  Tykkää

  • Tiaralla on kaulokoruksikin taipuva akvamariinitiaransa. Se nähtiin mm. Carl Philipin ja Sofian häissä. Order of Splendor -blogissa lisää.

   Haakon ja Mette-Marit ovat kyllä todella syrjässä. Mielelläni heistä kirjoittaisinkin, mutta jotenkin eivät tee mitään sellaista, joka ylittäisi uutiskynnyksen. Tasaista puurtamista kai vain. Ja kun ei ole myöskään vauvoja tai muita uutisia, niin jäävät siksikin vähän pimentoon.

   Ensimmäisiä palkintoja onkin jo julkistettu, eikä gaalaankaan taida olla kuin pari kuukautta! Täytyy taas ajoissa tosiaan spekuloida, se on puolet hauskuudesta. 😀

   Tykkää

 2. No nyt on Catherinekin ollut julkisuudessa 6vkon tauon jälkeen. Asu oli kyllä aika…tätimäinen mutta pieni maha sentään oli jo nähtävissä 😊

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.