Kuninkaalliset koulutiellä, osa 2

Prinssi George aloitti viikko sitten torstaina koulutiensä Lontoossa Thomas’s Batterseassa ja vaikka perinteitä rikotaankin prinssin mennessä ns. sekakouluun, jossa opiskelee siis sekä poikia, että tyttöjä, on kallis yksityiskoulu silti tyystin eri maailmasta julkisten koulujen kanssa. Vastakohtana käytin edellisessä postauksessa Norjaa, jonka kuningas Harald jo vuonna 1945 aloitti julkisella ala-asteella. Sittemmin tosin Norjassakin on käännytty takaisin hieman yläluokkaisempaan koulutukseen. Käydään nyt läpi muita Euroopan monarkioita ja katsotaan, miten niissä sukupolvien vaihtuminen on vaikuttanut valittuihin kouluihin.

Embed from Getty Images

Norjassa kuningas Harald ja kruununprinssi Haakon aloittivat koulunsa julkisissa kouluissa ja samoin teki prinsessa Ingrid Alexandra, mutta sittemmin hänet on veljensä kanssa siirretty Osloon yksityisiin kouluihin. Rajan takana Ruotsissa on ollut nähtävissä hieman samanlaista kehitystä. Kuningas Kaarle Kustaan koulut tosin olivat vielä hyvin eksklusiivisia, sillä linnassa suoritetun vuoden esiopetuksen jälkeen prinssi kävi ensimmäiset kuusi vuotta Bromsin yksityiskoulua Tukholman keskustassa ja koulutovereihin kuului mm. sellaisten rahasukujen kuin Wallenbergin ja Bonnierin vesoja. Ylemmät luokat tuleva kuningas vietti samassa seurassa Sigtunassa sijaitsevassa Sigtuna Humanistiska Läroverket -sisäoppilaitoksessa, jossa oppia sai aikanaan myös tuleva pääministeri Olof Palme.

Embed from Getty Images

Kuningasparin lapset laitettiin kuitenkin aivan tavallisiin kouluihin. Kruununprinsessa Victoria näytti sisarukselleen tietä vuonna 1984, kun hän aloitti Brommassa kunnallisen Smedslättsskolanin 1D-luokalla ja kolme vuotta myöhemmin Ålstensskolanin neljännellä luokalla. Yläasteelle kruununprinsessa siirtyi Norrmalmille Tukholman keskustaan, jossa hän opiskeli julkisin varoin ylläpidettävässä, mutta ei varsinaisesti kunnallisessa Carlssons Skolassa. Koulu toimii samaan tapaan yksityisen Enskilda Gymnasietien alaisuudessa ja sinne kruununprinsessa siirtyi lukio-opintojaan jatkamaan.

Nuoremmat sisarukset prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine aloittivat ensin Västerledsin seurakunnan esikoulussa ja siirtyivät sieltä Smedslättsskolaniin isosiskon perässä.  Ålstensskolan, Carlssons Skola ja viimein Enskilda Gymnasiet olivat myös nuorempien sisarusten matkan varrella.

Seuraavasta sukupolvesta prinsessa Estelle aloitti vuonna 2014 luonto- ja ulkoilupainotteisessa Äventyret-päiväkodissa Djursholmissa, mutta vaihtoi sieltä viime syksynä Djurgårdenissa sijaitsevaan Lilla Kvikkjokk -montessoripäiväkotiin. Hovin mukaan syynä oli helpompi logistiikka ja kruununprinsessan toimistohan toki sijaitsee ihan lähellä hovin talleilla. Syyksi on epäilty kuitenkin myös kruununprinsessan ja prinssi Danielin halua vaihtaa prinsessa Estelle samaan päiväkotiin, jossa on myös paljon heidän ystäviensä lapsia. Valitettavasti samalla pikkuprinsessa on tullut vaihtaneeksi hoitopaikkaan, joka on profiloitunut seurapiirien suosikiksi ja johon lapset valitaan haastattelujen perusteella, eikä kaukana ole edes tilanne, jossa prinsessan ystäväpiiri vaihtuu uudemman rahan edustajien jälkikasvusta vanhemman rahan perijöihin.

Prinsessa Estellen sukupolvesta eräänlaisen koulutiensä aloitti tänä syksynä myös prinsessa Leonore, joka käy ruotsalaisessa päiväkodissa nyt syyskuun ja myöhemminkin aina, kun perhe on Ruotsissa. Samaan aikaan Leonore osallistuu varhaiskasvatukseen myös Lontoossa. Myös nuoret prinssit Nicolas, Oscar ja Alexander menevät syksyn aikana päiväkotiin. Hovi ei ole kuitenkaan lasten ja heidän tovereidensa perheiden yksityisyyteen vedoten paljastanut päiväkotien nimiä. On kuitenkin hyvin mahdollista, että ainakin prinssi Oscar on samassa päiväkodissa, kuin prinsessa Estelle ja miksei siellä saattaisi alkaa käymään myös prinssi Alexander, sillä perhe asuu nykyään Djurgårdenissa. Myös prinsessa Madeleinen lasten päiväkoti sijaitsee Tukholman keskustan alueella, lähellä heidän asuntoaan hovin talleilla.

Embed from Getty Images

Tanskassa suurin loikkaus kohti tavallista koulutusta on tapahtunut vasta viime vuosina ja oikeastaan ainoastaan kruununprinssi Frederikin perheessä. Kuningatar Margareeta oli kööpenhaminalaisen yksityisen tyttökoulun Zahles Skolen oppilaana vuodesta 1945 vuoteen 1959. Tästä ensimmäiset vuodet kuningatar opiskeli yksityisoppilaana kotona Amalienborgin linnassa ja viisikymmentäluvun puolivälissä Foreland Lodge -sisäoppilaitoksessa Englannissa. Kuningatar valmistui 1959 Zahles Skolesta kielilinjalta saatuaan yksityisopetusta. Myös kuningattaren sisaret prinsessa Benedikte ja kuningatar Anne-Marie olivat Zahles Skolen oppilaita.

Kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim aloittivat niin ikään koulutiensä kotioppilaina Amalienborgissa ja kolmannelta luokalta koulun yksityisessä Krebs’ Skolessa. Koulu on erittäin yläluokkainen ja se on monien aatelissukujen perinteinen koulu, jota on käyty sukupolvi toisensa jälkeen. Lisäksi molemmat prinssit opiskelivat École des Roches-sisäoppilaitoksessa Ranskassa, sekä kirjoittivat ylioppilaaksi Øregaard Gymnasiumista, joka ilmeisesti on julkinen oppilaitos, mutta jonka alumnilistalla komeilee runsaasti tunnettuja nimiä.

Prinssi Joachim on jatkanut lastensa kanssa yläluokkaista opintietä ja prinssin vanhemmat pojat prinssi Nikolai ja prinssi Felix seurasivatkin isänsä jälkiä Krebs’ Skoleen. Sieltä prinssi Nikolai jatkoi 15-vuotiaana Tanskan ehdottomasti perinteisimpään sisäoppilaitokseen Herlufsholmiin, joka perinteineen, koulupukuineen ja poikkeuksellisine opiskelusysteemeineen on lähes epätodellinen poikkeus tanskalaisessa koulukentässä. Tänä kesänä 15 vuotta täyttäneen prinssi Felixin tulevaa koulua ei ole kerrottu julkisuuteen. Prinssi Joachimin ja prinsessa Marien yhteiset lapset prinssi Henrik ja prinsessa Athena puolestaan käyvät Kööpenhaminan keskustassa yksityistä katolista Sct. Joseph Søstrenes Skolea. Prinsessa Athena aloitti siellä tänä syksynä.

Kruununprinssi Frederikin perheessä asiat ovat ainakin vielä toisin. Prinssi on sanonut, että hänet ja veljensä kasvattivat lastenhoitajat ja kotiopettajat, eikä hän halua samaa lapsilleen. Kruununprinssiparin esikoinen prinssi Christian olikin kuninkaallisen perheen ensimmäinen jäsen, joka kävi päiväkodissa. Kyseessä tosin oli vielä yksityinen Dr. Louises Børnehus Kööpenhaminan ulkopuolella, mutta kouluksi valittiinkin sitten julkinen. Ainakin lehdistö odotti, että perinteen mukaan myös kruununprinssi Frederikin esikoispoika menisi suoraan Krebs’ Skoleen, mutta kruununprinssipari olikin valinnut lapsilleen kouluksi Kööpenhaminan esikaupungissa Hellerupissa sijaitsevan Tranegårdeskolenin. Sinne prinssiä ovat seuranneet myös prinsessa Isabella ja tänä vuonna esikoulun aloittaneet prinssi Vincent ja prinsessa Josephine. Tulevaisuudessa on mielenkiintoista nähdä, missä prinssi Christian suorittaa lukio-opinnot.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Belgiassa kouluvuosi alkoi syyskuun ensimmäisenä päivänä ja perinteiseen tapaan kuningas Philippe saattoi lapsensa kouluun. Tuleva kuningatar, Brabantin herttuatar Elisabeth, sekä nuoremmista sisaruksista prinssi Gabriel ja prinsessa Eléonore saapuivat tavalliseen tapaan Brysselissä sijaitsevaan Sint-Jan Berchmanscollegeen. Koulu on jesuiittojen alunperin 1604 perustama roomalaiskatolinen koulu ja siten jo lähtökohdiltaan luultavasti hieman yläluokkaisempi, mutta se, mikä koulussa on poikkeuksellista, on kieli. Herttuatar Elisabeth on nimittäin Belgian ensimmäinen kruununperillinen, joka aloittaa koulunsa hollanniksi. Sisarusnelikosta prinssi Emmanuel pääsi aloittamaan kouluvuoden vasta viime viikon maanantaina. Hän käy koulua Leuvenissa, jonka Eureka-kouluun hän siirtyi vuonna 2012 ilmeisesti dyslexian vuoksi. Myös kuningas Philippen sisaren prinsessa Astridin lapset ovat opiskelleet Sint-Jan Berchmanscollegessa. Kuningas itse puolestaan oli maan ensimmäinen kruununperillinen, joka sai julkisen koulutuksen. Hän aloitti opintiensä ranskankielisessä Saint-Michelin jesuiittakoulussa ja jatkoi sieltä hollanninkieliseen Zevenkerkenin luostarikouluun, joka on eliitin suosima sisäoppilaitos.

Embed from Getty Images

Rajan takana Alankomaissa ei käsitykseni mukaan samalla tavalla yksityisiä kouluja tunnetakaan, kuin vaikkapa Britanniassa, mutta kunnallisiakaan ne eivät silti ole. Kuningas Willem-Alexander kävi kuusi ensimmäistä vuotta koulua Nieuwe Baarnse -ala-asteella, jota myös hänen veljensä kävivät. Samassa koulussa oli opiskellut myös prinsessa Irene, kuninkaan täti, joka opiskeli myös sisarensa prinsessa Beatrixin kanssa De Werkplaats -ala-asteella. Seuraavana oppiasteena tulevalla kuningattarella sisarineen oli Baarns Lyceum, jossa he eivät kuitenkaan päässeet aivan tavallisten oppilaiden joukkoon, vaan opiskelivat erillisessä rakennuksessa vanhassa huvilassa yhdessä erikseen valittujen oppilastovereiden kanssa. Myös kuningas Willem-Alexander opiskeli Baarn Lyceumissa ja myöhemmin perheen muutettua Haagiin Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceumissa. Tässä kristillisen aatepohjan koulussa oli opiskellut aikanaan myös kuninkaan isä prinssi Claus. Lukiotason opinnot tuleva kuningas suoritti Britanniassa, jossa hän opiskeli United World College of the Atlantic -koulussa suorittaen IB-tutkinnon. Oppilaitos on tunnettu liberaalista, edistyksellisestä ja radikaalista opetuksestaan ja panostuksesta paikalliseen ja globaaliin kestävään kehitykseen. Yksityiskoulussa oppilaat osallistuvat esimerkiksi koulun puutarhan töihin tai pitävät musiikkiterapiaa dementiapotilaille.

Embed from Getty Images

Kuninkaan omat tyttäret aloittivat tavallisessa koulussa. Prinsessa Catharina-Amalian, prinsessa Alexian ja prinsessa Arianen koulunkäynti alkoi kodin lähellä Wassenaarissa Bloemcampschoolissa, joka on julkinen ala-aste. Yläasteelle prinsessa Catharina-Amalia ja tänä syksynä myös prinsessa Alexia siirtyivät Christelijk Gymnasium Sorghvliettiin Haagiin. Koulun aatepohja on protestanttinen ja se kuuluu maan kymmenen parhaan koulun joukkoon.

 Embed from Getty Images

Myös Espanjassa nuorin sukupolvi aloitti perinteitä rikkoen päiväkodissa, kun tuleva kuningatar, nykyinen Asturian ruhtinatar Leonor aloitti El Pardo -päiväkodissa 2007. Seuraavana vuonna perässä seurasi myös pikkusisko infanta Sofia ja ruhtinatar Leonor siirtyi ensimmäiselle luokalle Santa María de los Rosales -yksityiskouluun, jolla on katolinen tausta, mutta jonka opetus on sekulaaria. Koulu on erittäin tunnettu ja sitä käyvät monien merkkihenkilöiden lapset ja lapsenlapset jopa niin, että paikalliset häiriintyvät jatkuvasta turva-autosaattueista koulun ympäristössä. Myös kuningas Felipe kävi koulunsa Santa María de los Rosalesissa ja siihen aikaan myös kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia olivat tuttu näky koululla. Koulun sanotaan keskittyvän ensisijaisesti lapsen kasvattamiseen tukemalla hänen persoonaansa ja ottamalla huomioon hänen tulevan asemansa esimerkiksi tapakoulutuksessa, ja akateeminen opiskelu on sitten vasta toissijaista. Ruhtinatar Leonorin aloitettua koulussa on tosin alettu panostaa englannin opiskeluun ja lisäksi prinsessoilla on kotiopettajia, jotka varmistavat, että kaksikielisyys ja riittävä tuntemus maan ja kuningashuoneen historiasta saavutetaan.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kuten jo aivan alkuun totesin, Euroopan kuningashuoneiden kouluvalinnoissa on suurta hajontaa. Luonnollisesti kasten koulutuksessa painotetaan laadukasta opetusta ja runsasta tarjontaa, mutta osassa hoveista myös yhteys tavalliseen kansaan on selvästi otettu tärkeäksi osaksi kouluprosessia. Lienee kiistatonta, että ns. tavallisen elämän näkeminen ja tutustuminen lapsiin erilaisista taustoista on äärimmäisen tärkeää ihan kuninkaallisten nuorten oman kehityksen kannalta, mutta ensiarvoista tietenkin eritoten tuleville hallitsijoille. On kuitenkin mielenkiintoista huomata, että esimerkiksi Espanjassa, jossa kuningaspari pitää kiinni myös mahdollisuudestaan käydä vaikkapa ravintolassa, elokuvissa tai konsertissa ystäviensä kanssa ja kuljeskella sen jälkeen Madridin katuja, tyttäret on kuitenkin laitettu näinkin erityiseen kouluun. Samoin yllättää, että Norjassa ja mahdollisesti myös Ruotsissa on ehkä tavoitettu jo jonkinlainen ”tavallisuuden huippu” ja ollaan ehkä siirtymässä takaisin hieman eksklusiivisempaan koulumaailmaan. Onko tässä kyse vain pragmaattisuudesta, vai ovatko tavallisuutta tavoittelevat kuninkaalliset kruununperilliset kuitenkin niin tottuneet etuoikeuksiinsa, että erehtyvät luulemaan niitä tavalliseksi elämäksi ja siten eivät näe, millaisia valintoja lapsilleen tekevät.

Samaa näkyy Britanniassa, jossa prinssi Harry sanoo, että kävisi itse ruokakaupassa, vaikka olisi kuningas, mutta samaan aikaan yksityisesti koulutettu veli jatkaa lapsilleen yksityisopetusta tasokkaassa koulussa. Jokainen toki tahtoo tarjota lapsilleen parasta, mutta kyllä edelleen brittikuningasperheen kosketus tavalliseen kansaan jää harvinaisen heikoksi, sillä myös herttuatar Catherinen tausta on vähintään ylemmässä keskiluokassa, kuten aiemmin totesimme. Toisaalta voidaan kysyä, onko myöskään ala-asteen käyminen tavallisten lasten kanssa niin autuaaksi tekevää, sillä esimerkiksi Ruotsin kuningasparin lasten ystäviä tarkastellassa huomaa, että aika usein siellä toistuvat samat varakkaat ja vallakkaat sukunimet ja poissaolollaan loistavat putkimiesten pojat ja tyttäret. Jatkossa on mielenkiintoista seurata eritoten kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn, sekä Ruotsin kuninkaallisten valintoja lastensa koulujen suhteen. Lisäksi on muistettava, että koulupäätös ei kuninkaallisilla ole yksin vanhempien käsissä, vaan perinne ohjaa hyvin pitkälle ja muutos on saavutettava pienin askelin. Tämä näkynee erityisen hyvin prinssi Georgen tulevissa kouluissa.

Mainokset

10 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset koulutiellä, osa 2

 1. Kiitos näistä kiinnostavista koulupostauksista! Taitaa olla niin, että kouluvalinnat kertovat paitsi kustakin kuningasperheestä, myös laajemmin yhteiskunnasta. Esimerkiksi Britannia on yhä vahvasti luokkayhteiskunta ja myös laatuerot julkisten ja yksityisten koulujen välillä ovat suuria. Pohjoismaissa puolestaan julkisia kouluja on totuttu pitämään laadukkaina ja yhteiskunnan huipulle on mahdollista nousta ihan tavallista koulupolkua pitkin. Mainitsenpa esimerkkinä Suomen ja viimeaikaiset pääministerit, jotka ovat kirjoittaneet ylioppilaaksi mm. Jalasjärven, Siilinjärven ja Puolangan lukioista.

  Mainitsemasi Tanska on kyllä mielenkiintoinen. On vähän yllättävää että omasta elitistisestä todellisuudesta on tultu ulos kouluvalintojen myötä vasta nykyisen kruunuprinssiparin lasten kohdalla. Kiinnitin huomiota myös siihen että Joachimin ja Marien lapset ovat katolisessa koulussa, lie Marien taustan vuoksi? Vaikka Tanska onkin kovin maallistunut, otaksun että esimerkiksi tulevan kruununperijän kohdalla tällaista kouluvalintaa ei ehkä hyväksyttäisi, onhan valtiokirkko kuitenkin ev.lut.

  Tykkää

  • Uskon, että olet aivan oikeilla linjoilla. Ehdottomasti kouluvalinnoissa heijastuvat yhteiskunnat ja sitten kun ollaan ristiriidassa, syntyy keskustelua, kuten Norjan tapauksessa. Yritin selvitellä tuota Joachimin nuorempien lasten koulua ja nettisivulla todella puhutaan kristillisestä vakaumuksesta. Espanjan prinsessojen kouluhan on sekulaari, vaikka perinne onkin katolinen, mutta tosiaan Sct. Joseph Søstrenes Skole vaikuttaa olevan oikeasti tunnustuksellinen. Uskon, että kouluvalinnalla on tosiaan yhteytensä Marien alkuperäisen uskon kanssa vaikka hän käsittääkseni ennen avioliittoaan liittyi Tanskan kirkkoon. Kruununprinssin lasten kohdalla en minäkään usko, että tällainen valinta olisi sopinut. Tanskan hovi noin ylipäätään on muuten sellainen, että sen vanhoillisuus joskus yllättää. Sitä kuvittelee, että meno on samanlaista, kuin Ruotsissa ja Norjassa, mutta kyllä Tanskassa on ”tiukempaa”.

   Tykkää

 2. Jälleen kerran hyvää analyyttistä pohditaa, siitä miten kuninkaalliset ovat valinneet koulun jälkikasvulleen.

  Minusta on hienoa, että kotiopetukset ovat historiaa ja Britanniassakin uskalletaan laittaa lapset kouluun jossa on sekä tyttöjä, että poikia. Hämmästyin kyllä siitä miten Tanskassa Frederik ja Joachim ovat olleet kotiopetuksessa. Tanskan monarkia taitaa tulla kaukana siitä, mitä Tanskan tavikset ovat.

  Tykkää

  • Kotiopetus on kyllä tosiaan viimeinen asia, jota toivoisi kuninkaallisille lapsille. Ihan heidän omaksi hyväkseen, sekä erityisesti yhteiskunnan kannalta. Olin iloinen lukiessani tuosta Georgen koulusta, että on myös monikulttuurinen ja jossain näin kuvausta koulumatkasta ja reitti kulki myös hieman tavallisempien alueiden kautta. Mukavaa, ettei George ole pelkästään valkoisen aristokratian ympäröimänä, vaikka toki tuollainen lukukausimaksu silti kovasti rajaa kaveripiiriä.

   Tykkää

 3. Olipa mielenkiintoinen ja valaiseva postaus! Ruotsihan on aika jännä maa, toisaalta niin demokraattinen ja toisaalta niin kovin luokkayhteiskunta. Onneksi siellä kuningasperheessä on osa porukasta entisiä mellansvenssoneita, jotka tietävät, mitä on tavallinen arki.

  Tykkää

  • Uskon vakaasti myös, että siitä on perheelle rutkasti hyötyä, että Daniel ja Sofia ovat eläneet oikeasti ihan tavallista elämää. Kovastihan sitä välillä kritisoidaan, että kun ”taika” häviää, kaatuu myös monarkia. Uhkahan se onkin, mutta kyllä homma on korjattava keksimällä kuninkaallisille relevantti rooli. Tuntuisi käsittämättömältä, että järjestelmää pidettäisiin yllä sillä, että kuninkaalliset olisivat kuin lasimaljassa. Kuinka voi edes edustaa sellaista, jota ei tunne?

   Tykkää

 4. Mielenkiintoinen postaus. Opetetaanko näille kuninkaallisille lapsilla myös jotain ekstraa esimerkiksi kuningashuoneen historiasta tai vastaavista? Voisin hyvin kuvitella, että ainakin jotain mediassa esiintymistä ja etikettiä opetettaisiin jo melko nuorillekin ainakin joltain osin.

  Tykkää

  • Varmaa tietoa tällaisesta on olemassa aika vähän, sillä hovit eivät sellaista oikeastaan tiedota. En myöskään muista, että asiasta olisi liiemmin kirjallisuudessakaan kirjoitettu. Brittihovista muistan, että olisiko prinssi Edward sanonut, että yleisön tapaamista walkabouteilla eli sitä sellaista aidanvierustalla etenemistä ei opetettu mitenkään, vaan hänet ja Andrew vain heitettiin kylmiltään tilanteeseen. Toisaalta aika on varmasti tuosta muuttunut ja kaikki hovitkaan eivät ole yhtä erikoisia, kuin britit. Uskoisin, että nykyään lapset ja nuoret saavat julkisuusasioissa ohjausta, sillä niin luontevia monet heistä ovat. Tietysti vannhemmatkin toimivat esimerkkeinä, joiden toiminnasta voi oppia paljon. Uskon myös, että vaikka kuninkaallisten lapsille yleensä nykyään halutaan taata mahdollisimman normaali lapsuus, korostuu kasvatuksessa kuitenkin myös perheen ja valtion historia ym. muissakin kuin Espanjan kuningasperheessä. Olisi sulaa hulluutta minusta jättää antamatta lapsille tätä kontekstia omaan elämäänsä. Ja samoin etikettiä, kaunista käytöstä ja sellaista varmasti korostetaan normaalia kasvatusta enemmän. Se on kuitenkin lastenkin etu, sillä outoihin tilanteisiin on hirveän paljon helpompi mennä, kun niihin on valmistautunut.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.