Hovikirjeenvaihtajan viikon valinnat, vko 36

Kulunut viikko oli umpitäynnä uutisia, kun Ruotsin tuore prinssi Gabriel sai nimen, vain minuutteja ennen julkistettiin herttuatar Catherinen kolmas raskaus ja seuraavina päivinä kerrottiin myös prinssi Henrikin dementiasta, nähtiin prinssi Georgen aloittavan koulunsa, sekä julkaistiin Meghan Marklen haastattelu, joka toi taas tuulta kihlaushuhujen siipien alle. Kuninkaallissyksy on siis alkanut täydellä tohinalla ja kuninkaalliset ovat palanneet lomiltaan. Viikon valinnoiksi olen nostanut pari pidempää projektia, joista toinen vasta alkoi ja toinen juhlisti menestystään.
Embed from Getty Images

Ruotsissa kruununprinsessa Victoria aloitti eilen vuoden mittaisen projektin, jonka aikana hän tulee patikoimaan jokaisessa Ruotsin 25 maakunnasta. Kruununprinsessan tarkoituksena on päästä tutustumaan maan kauniiseen luontoon eri puolilla ja eri aikoina, sekä samalla kohottaa ulkoilun ja liikunnan mainetta. Luonnollisesti vaellusreissuilla kruununprinsessa pääsee myös tapaamaan runsaasti paikallisia ja tutustumaan heidän elämäänsä. Patikointiprojekti on loistava esimerkki melko pienestä henkilökohtaisesta panostuksesta, jonka lopputulos on kuitenkin erittäin näkyvä kokonaisuus ja joka paitsi edistää kruununprinsessa Victorialle tärkeitä aiheita, antaa hänelle myös jälleen kerran mahdollisuuden päästä lähemmäksi maata ja kansaa, joiden hallitsija hänestä jonakin päivänä tulee.

Ensimmäiseksi maakunnaksi oli luonnollisesti valikoitunut kruununprinsessan oma herttuakunta Länsi-Göötanmaa ja mukaan oli lähtenyt myös Länsi-Göötanmaan herttua eli prinssi Daniel. Sateisen päivän ohjelmaan kuului patikoimista Varnhemin ja Hornborgasjönin välisellä pyhiinvaellusreitillä, sekä pysähdykset Kata Gårdin viikinkiaikaisen kirkon raunioilla, Heljesgårdenissa, jossa kruununprinsessa pääsi kokeilemaan kyntämistä hevosvetoisella auralla, sekä Hornborgasjönin luontokeskuksessa.

Isossa-Britanniassa puolestaan Walesin prinssi Charles pääsi tutustumaan työnsä hedelmiin. Prinssi nimittäin pelasti kymmenen vuotta sitten 1700-luvun puolivälistä peräisin olevan Dumfries Housen ja kuluneen vuosikymmenen aikana projekti on paitsi pelastanut osan kansakunnan yhteistä kulttuuriperintöä, myös alueen yhteisön. Skotlannin Ayrshiressä sijaitseva Dumfries House on kuulunut Dumfriesin jaarleille ja Buten markiiseille jo vuosisatoja, mutta valitettavasti kartanon suuret ylläpitokustannukset pakottivat Buten seitsemännen markiisin myymään talon. Rakennus antiikki-kokoelmineen oli menossa julkiseen kauppaan, kun prinssi Charles puuttui peliin ja osti talon kansalle. Rahat 45 miljoonan punnan kauppaan kerättiin prinssin kontaktien kautta ja 20 miljoonaa puntaa katettiin lainana prinssin Prince’s Trust -säätiöltä.

Jo kulttuuriperinnön säilyttäminen olisi riittänyt syyksi kehuille, mutta prinssi Charlesin tavoitteet olivat korkeammalla. Dumfries Housesta pyrittiin rakentamaan ensinnäkin itseään elättävä kokonaisuus, sekä samalla elävöittämään kaupunkia, jonka talous oli kärsinyt kovasti hiilikaivosten sulkemisesta. Tänä päivänä Dumfries House  on alueen toiseksi suurin työllistäjä, joka sivutoimineen työllistää yli 200 paikallisia ollessaan auki yleisölle ja toimiessaan esimerkiksi hääpaikkana, sekä juhlatilana erilaisille järjestöille ja yrityksille. Lisäksi talon restaurointi tehtiin paikallisin voimin ja tila on elävä osa yhteisöä, jonka koululaiset käyvät sen mailla tutustumassa puutarhaan ja historiaan. Lisäksi paikkakunnalle on rakennettu urheiluhalli, vuokra-asuntoja, sekä lomamökkejä tuottamaan lisäpuntia kaupungin taskuun. Kartanon tuotoilla on kyetty myös kunnostamaan Cumnockin kaupungin kiinteistöjä, kuten uima-allas ja panostamaan edulliseen asumistuotantoon.

Skotlannissa kesälomaansa viettäneet prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla, jotka alueella tunnetaan muuten skottilaisilla arvonimillä Rothesayn herttua ja herttuatar, pääsivät torstaina osallistumaan Dumfries Housen 10-vuotisjuhliin. Ohjelmassa oli mm. puutarhajuhlat, koiranäyttely, sekä tanssia Elviksen tahtiin.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Hovikirjeenvaihtajan viikon valinnat, vko 36

 1. Moni voisi ottaa mallia Kruununprinsessa Victorian toiminnasta. Tuolla tavoin pääsee lähemmäksi kansaa ja luontoa, samalla hän pääsee nostamaan luontoarvoja esiin. Jos oikein muistan, niin Victorialle on tärkeää Itämeren tulevaisuus, niin ei yhtään hämmästyttänyt hänen tavoitteensa ”patikoida läpi Ruotsin”. Tuosta voisi ottaa mallia moni muukin nykyinen ja tuleva hallitsija.

  Suomessa media keskittyy liian paljon siihen miltä kuninkaalliset näyttävät , eikä siihen mitä he tekevät. Tämäkin Charlesin projekti Skotlannissa osoittaa sen. Minusta on hienoa se, että pelastetaan jotain arvokasta samalla pystytään työllistämään paikallisia ja saada paikalle näkyvyyttä.

  Kuninkaallinen viikko oli kyllä melkoinen ja eniten kyllä mielenkiintoa herättää Harryn ja Meghanin tulevaisuus. Alkuvuodesta tai joskus niihin aikoihin taisin sanoa, että ei yllätä yhtään jos he menisivät pian kihloihin ja naimisiin.

  Tykkää

  • Muistat aivan oikein, Itämeri on yksi Victorian keskeisistä kohteista ja samoin kestävä kehitys, joten siinäkin mielessä tosiaan tällainen luontoteema on mitä sopivin.

   Suomalaisen median kuninkaallisjutut ovat tosiaan aika surullista luettevaa, vain skandaalit ja vaatteet kiinnostavat. Vaikka eihän se yllätys ole siinä mielessä, että monet kuninkaallisista joutuvat kotimaassaankin taistelemaan saman ongelman kanssa. Esimerkiksi tämä Charlesin projekti lienee suurimmalle osalle briteistä aika tuntematon. Olen täällä blogissa yrittänyt nostaa myös tätä puolta esiin ja pohtinut postaussarjaa, jossa keskityttäisiin eri kuninkaallisten tärkeimpiin teemoihin. Toivottavasti saan sen joskus jalostettua tekstiksi asti.

   Vuoden vaihteessa ennustin vauvoja, mutta olin näemmä kirjoittanut, että Harryn kihlaukseen en ihan usko. Näyttää kovasti siltä, että saatan joutua myöntämään erehdykseni… Toivotaan niin! 🙂

   Tykkää

   • Postaussarja kuninkaallisten eri kohteista olisi kyllä mielenkiintoista luettavaa. Esimerkiksi kruununprinsessa Maryn kohteet on minulle aika vieraita.

    Minä niin toivon, että syksyllä olisi kihlaus ja keväällä häät. 😊

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.