Hovikirjeenvaihtajan viikon valinnat, vko 31

Juuri kun kuninkaalliset meinasivat vaipua ihan hiljaisuuteen, päätti Tanskan prinssi Henrik jälleen repäistä. Puheet kuninkuudesta ja kaikenlainen muukin draamailu kuuluvat prinssin vakiokalustoon, mutta se, ettei enää hautapaikkakaan kelpaa, pääsi kyllä yleisön yllättämään. Onneksi Britanniasta viikon uutiset ovat iloisempia, prinssi Harry ja Meghan Markle ovat matkustaneet Afrikkaan lomamatkalle ja tietenkin taas odotellaan kihlausta. Viikkokoosteen kesälomafiiliksistä puolestaan vastaavat espanjalaiset, jotka ovat perinteiseen tapaansa suunnanneet Mallorcalle.
Embed from Getty Images

Hoidetaanpa prinssi Henrik ensin alta pois. Kirjoitin pari vuotta sitten prinssistä otsikolla ”Mikä prinssi Henrikiä oikein vaivaa?” ja jotenkin tuntuu, että tuo otsikko olisi taas käyttökelpoinen. Tämänkertainen show koskee hautapaikkaa, sillä Tanskan hovi ilmoitti torstaina virallisesti, että prinssi Henrik ei halua aiemmista tiedoista ja käytännöistä poiketen tulla haudatuksi Roskilden tuomiokirkkoon kuningatar Margareetan viereen. Kirkko on toiminut kuninkaallisten hautapaikkana aina 1400-luvulta lähtien ja sinne on haudattu 21 kuningasta ja 18 kuningatarta. Jo vuosien ajan myös kuningattarella ja prinssillä on ollut suunnitelmia hautapaikan suhteen ja kuvanveistäjä Bjørn Nørgaard on suunnitellut heitä varten hyvin erikoisen lasisarkofagin. Suunnitelmien mukaan kuningattaren ja prinssin oli tarkoitus levätä sarkofagin alla ja lasiumpioihin olisi sijoitettu heitä esittävät patsaat. Tällä hetkellä ei ole tietoa, luovutaanko sarkofageista kokonaan vai haudataanko kuningatar sellaiseen yksin, mutta hovin mukaan kuningattaren hautasuunnitelmat eivät ole muuttuneet.
Embed from Getty Images

Tanskalaismediassa kiersi ennen julkista tiedotetta huhu, jonka mukaan prinssi haluaisi tulla haudatuksi synnyinmaahansa Ranskaan, mutta hovin mukaan tästä ei ole kyse. Suunnitelmien mukaan prinssi nimittäin haudataan kyllä aikanaan Tanskaan, ei vain Roskilden tuomiokirkkoon. Hovin mukana kuningatar Margareeta on tiennyt suunnitelmista jo pitkään ja saman on vahvistanut myös prinssi Joachim. Sitä, kuinka pitkästä ajasta on kyse, ei kuitenkaan ole kerrottu, joten epäselvää on, liittyykö päätös puolentoista vuoden takaiseen eläköitymiseen tai sitä edeltäneisiin julkisiin mielenosoituksiin, joita prinssi harrasti mm. jättämällä vaimonsa 75-vuotispäivät tyystin väliin.

Oli päätös sitten uusi tai vanha, syy on kuitenkin vanha tuttu, eli väärä titteli ja tämän myös hovi on vahvistanut. Prinssi Henrik kokee, että koska hän ei ole elämässään ollut vaimonsa kanssa tasavertainen, ei hän voi sitä olla myöskään kuolemassa. Vakiintuneen perinteen mukaanhan kuninkaan puoliso on aina arvonimeltään kuningatar, kuten esimerkiksi kuningattaret Sonja, Silvia, Maxima ja Letizia, mutta hallitsevan kuningattaren puoliso on vain prinssi, kuten Henrikin lisäksi myös Britannian Philip on. Taustalla on tietenkin ikiaikainen perinne, jossa mies on naista korkea-arvoisempi ja siten myös kuningas-titteliä on totuttu pitämään kuningatarta korkea-arvoisempana (Tanskassa myös perustuslaki tuntee kuninkaan hallitsijan synonyyminä). Prinssi Henrik on jo vuosikymmeniä kokenut, että titteliasia on epätasa-arvoinen ja prinssiys on jotenkin alentavaa. Prinssi kokee, että valtio ja yhteiskunta kohtelevat häntä vaimoaan alempiarvoisena. Kruununprinssi Frederikin täysi-ikäistyminen ja asema kruununperillisenä on ollut niin ikään ongelma, sillä kuningattaren poissa-ollessa kruununperillinen on luonnollisesti ollut isäänsä korkea-arvoisempi. Vuonna 2002 tilanne kärjistyi riidaksi, jonka aikana prinssi Henrik pakeni suutuspäissään Ranskaan ja perheen piti hänet sieltä henkilökohtaisesti käydä maanittelemassa takaisin. Selkkauksen seurauksena prinssille kehiteltiin ihan oma virallinen titteli Prinsgemalen, prinssipuoliso.

Sinänsähän prinssi Henrik on ihan oikeassa, 2000-luvun tasa-arvoon pyrkivissä yhteiskunnissa titteliasia on hyvin vanhanaikainen. Se, mikä prinssiltä tuntuu jäävän huomaamatta, on kuitenkin se tosiasia, että vaikka hänen nimensä edessä koreilisi mikä tahansa arvonimi, hänen vaimonsa olisi kuitenkin aina korkea-arvoisempi. Kuningatar Margareeta on valtionpäämies, eikä asia muutu siitä muuksi, vaikka prinssi Henrik olisi galaktinen kuningaskeisari. Prinssi voisikin siis lakata loukkaamasta vaimoaan ja maataan julkisesti ja vain yksinkertaisesti hyväksyä ne suunnattomat etuoikeudet, jotka hänellä jo ovat, eikä vaatia aina vain lisää.

Toinen asia on sitten toki se, millainen avioliitto kuningattarella ja prinssillä on. Avioliiton solmimisen aikaan ja vielä vuosikymmeniä sen jälkeenkin tänä kesänä 50-vuotishääpäiväänsä viettävän hallitsijaparin parisuhdetta on pidetty aika täydellisenä rakkausliittona, johon joskus jopa omien lasten oli vaikea mahtua mukaan. Onko rakkaus hiipunut vanhemmiten, sitä ei kai kukaan voi tietää. Myöskään parisuhteeseen sisäisestä dynamiikasta voi tehdä vain arvauksia, joten voihan olla, että prinssi Henrik on kokenut jäävänsä kakkoseksi myös kotona palatsissa. Jos näin on, tuntuu hautapaikan siirtäminen toki todella surulliselta, sillä onhan varmasti suurimman osan aviopareista toive viettää myös ikuisuus yhdessä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että siinäkään tapauksessa likapyykin peseminen julkisuudessa ei ole asiallista ja kun muistamme prinssin aiemmat tempaukset, on vaikeaa olla tälläkään kertaa kovin myötätuntoinen.
Embed from Getty Images

Prinssi Henrik murjottakoon, siirrytään me iloisempiin asioihin. Prinssi Harryn parisuhde on jatkuvan tarkkailun kohde ja vaikka onnellisella prinssillä ja hänen näyttelijänaisystävällään Meghan Marklella ei näytä ole sen suurempaa kiirettä, yleisö odottaa kihlausta jo kuumeisesti. Toukokuussa arvioimme suhteen vakavoitumista ja tulimme siihen tulokseen, että Meghan saattaisi olla se, joka vielä tiara kutreillaan alttarille astelee, mutta onhan toki suhde vielä nuori, sillä pariskunta on seurustellut vasta reilun vuoden verran.

Se ei kuitenkaan estä yleisö toivomasta kihlausta ja uutta tuulta siipiensä alle toiveet ovat saaneet tällä viikolla, kun Sunin Emily Andrews paljasti prinssin ja Meghanin matkustaneen perjantaina Afrikkaan. Perjantai sattui olemaan myös Meghanin 36-vuotissyntymäpäivä ja Andrewsin mukaan prinssi on järjestänyt rakkaalleen ikimuistoisen safariloman. Tarkkaa paikkaa jutussa ei tosin paljasteta, sillä parin yksityisyyden lisäksi suojeltavana on myös Sunin yksinoikeudella saama skuuppi reissusta, mutta muiden lähteiden mukaan matkan kohteena on Botswana. Prinssi Harry on itse todennut, että Afrikan manner on hänen henkinen kotinsa, jossa hän tuntee voivansa olla oma itsensä ja erityisesti Botswanaa, jossa prinssi on vieraillu 20 vuoden ajan hän on kutsunut jopa toiseksi kodikseen. Tämä fakta tietenkin on tuonut lisätoivoa siitä, että matkan aikana prinssi ehkä esittäisi Meghanille suuren kysymyksen. Positiivisena on pidetty myös sitä, että Meghan vietti aikaa Lontoossa myös edellisellä viikolla ja silloin mukana oli myös äiti Doria Radlan. Katselivatko äiti ja tytär ehkä asuntoja tai olisiko ohjelmassa ollut tapaaminen prinssi Charlesin kanssa? Jäämme toiveikkaina odottamaan.

Viimeiseksi kesätunnelmia Mallorcalta. Espanjan kuninkaallinen perhe on suunnannut saarelle perinteiseen tapaan kesälomanviettoon ja loman aluksi kuningas Felipe, kuningatar Letizia, Asturian ruhtinatar Leonor ja infanta Sofia poseerasivat jälleen kuvaajille perheen lomapaikan Marivent-palatsin pihalla. Lomaan on kuulunut myös tavalliseen tapaan purjehdusta, sillä kuningas Felipe on osallistunut Copa del Rey -purjehduscupiin ja kisaa ovat olleen seuraamassa myös kuningatar Sofia, sekä kuninkaan sisar infanta Elena tyttärineen. Lisää kesäpaikasta ja perheen lomaperinteistä Mallorcalla voi lukea tästä viimekesäisestä postauksesta.

Embed from Getty Images


Huomatkaa, että kruununprinsessa Victorian syntymäpäivähaastattelu on katsottavissa Yle Areenassa enää viikon verran!


 

Mainokset

19 kommenttia artikkelissa “Hovikirjeenvaihtajan viikon valinnat, vko 31

 1. Voi prinssi Henrikiä. Tässä asiassa on monia seikkoja, joita minun on vaikea käsittää: 1) Miksi kiukutella vuosikaudet asemastaan. Kuningattaren puolison asema (sekä titteli) on ollut tiedossa jo ennen heidän avioliittoaan. 2) Miksi tästä hautapaikasta pitää tehdä näin iso juttu? 3) Miksi hovi tiedotti asiasta jo nyt? Eikö asian (muualle hautaamisen) olisi voinut hoitaa hienovaraisesti kuoleman jälkeen. Eli haudata muualle ja todeta että tässä noudatettiin vainajan tahtoa. 4) Miksi asiasta piti tiedottaa samaan aikaan kun Britanniassa kunnioitettiin prinssi Philipin pitkää uraa eläkkeelle jäämisen myötä. Samanaikaisuus suorastaan korostaa näiden kahden erilaista suhtautumistaan asemaansa ja rooliinsa puolisoidensa rinnalla.

  Tykkää

  • Hyviä kysymyksiä, samoja pohdin. Ajankohtaa varmaan selittää se, että media oli jo uutisoinut asiasta (osin väärin tiedoin) ja ehkä sitten haluttiin yrittää pelastaa jotain sanomalla, että Tanskaan kuitenkin. Toisaalta minusta se vei vain enemmän ojasta allikkoon, sillä Ranskan olisin sentään ymmärtänyt tunnesiteiden pohjalta, mutta muu paikka Tanskassa on vain loukkaus loukkauksen päälle. Yhtäaikaa Philipin kanssa julkisuuteen tuleminen oli todella suuri virhe. Vertailu on ollut aivan liian helppoa. Ylipäätään tämä uutinen on päässyt esiin joka puolella maailmaa ja väittäisin, että 95% jutun lukeneista ei tiedä Henrikistä mitään muuta. Nämä titteliasiat jäävät hänen perinnökseen ainakin Tanskan ulkopuolella vääjäämättä.

   Henrik on tosiaan varmasti tiennyt jo kauan ennen avioliittoaan, miten titteliasiat menevät. Ja jotenkin on vaikeaa uskoa, että hän olisi kuvitellut, että perinnettä olisi nyt muutettu. En tiedä, kuinka paljon hän puhui aiheesta nuorempana, mutta nyt viimevuosina asia tuntuu jotenkin eskaloituneen. Olisiko mukana myös vanhuutta ja tunnetta omasta tarpeettomuudesta, kun Frederik ottaa omalla tavallaan isänsä paikan kakkosena? Joka tapauksessa asia, josta pitäisi kyetä pääsemään yli. Jossain oli lainaus, jonka mukaan Henrik on sanonut kutakuinkin niin, että hän oli pitkään Tanskan kakkonen, eikä nyt ole valmis olemaan kolmonen. Näin tavallisen ihmisen näkökulmasta on kyllä mahdottoman vaikeaa ymmärtää sitä tilannetta, jossa julkisesti kehtaa sanoa noin. Ja Henrik kuitenkin vain aikalailla tavallinen ihminen syntyjään, ei edes oikea kreivi. Ei tosin ensimmäinen kerta, kun kuninkaallisten keskuudessa näemme sokeutta omille etuoikeuksille…

   Tykkää

 2. Mielipiteeni taisin jo aiemmin sanoa. Surulliselta ja oudolta tuntuu. Samoin ajattelen kuin Unni, että kaikki tuo on ollut tiedossa ennen avioliittoa. Toisaalta ymmärrän myös monarkiaa, mikä haluaa pysyä perinteessä. Ja kuitenkin, valtionpäämies on aina valtionpäämies.

  Tykkää

  • Sehän tässä tosiaan on asian ydin, että kun Henrik olisi kuitenkin aina kakkonen, vaikka titteli olisi mikä. Eivät Sonja, Silvia, Maxima, Letizia, Mathilde, Charlene, Michiko ja Maria Teresa mitenkään jaa miestensä valta-asemaa tai roolia, vaikka heillä onkin miestensä tittelin naisversio. He ovat aina vähempiarvoisia protokollan suhteen. Tässä on nyt vähän sellainen tilanne, jossa Henrikiä suututtaa, kun häntä kohdellaan kuten naisia on aina kohdeltu…

   Tykkää

 3. Tämä ei liity millään tavalla viikon valintoihin mutta kuitenkin: keskiviikkona National Geographic kanava esittää Suomessa tuon Diana: omin sanoin dokumentin mistä on jonkun verran iltapäivälehdet jo repineet otsikoita! Näin mainoksen ja pistin mieleen että täytyypä vilkaista. Myös se Diana dokumentti jossa prinssit William ja Harry ovat äänessä tulee mielestäni Suomen tästä myöhemmin elokuussa, Yleltä jos oikein muistan. Ajattelin infota jos on joltakin mennyt ohi😄😄

  Tykkää

  • Kiitos vinkeistä, varmasti kaikki eivät olleet huomanneet! Itsekään en itseasiassa tajunnut, että tosiaan tuo Diana: Omin sanoin näkyy meillä ilmaisilla kanavilla. Katson niin vähän telkkaria, etten muistanut koko National Geographicia. 😀

   Tykkää

   • Juu kyllä olisi mennyt minultakin ohi jollei joku toinen kanava olisi mainostanut 😀 ihan mielenkiintoista katsottavaa varmasti näin kuninkaallis- ja historia fanille. Henkilökohtaisesti minulla ei ole niin vahvaa tunnesidettä Dianaan (olin aika nuori kun hän kuoli) ja täytyy myöntää, etten ihan täysin ymmärrä tätä kaikkea hulapaloota kuoleman vuosipäivän ympärillä. Mukavaa että muistetaan ja dokumentit ovat varmasti mielenkiintoisia, mutta se ettei Camillan 70-vuotispäivää juhlittu tai muistettu mitenkaan sen kummemmin julkisesti vuosipäivän vuoksi, on mielestäni naurettavaa. Ymmärrän brittien antipatiat Camillaa kohtaa, mutta aikansa kutakin, kyseessä on kuitenkin tuleva kuningatar (tai prinsessapuoliso).

    Tykkää

    • Mulla on sama Dianan suhteen. En vielä Dianan aikana niin seurannut kuninkaallisia ja vaikka toki muistan kuoleman ja hautajaiset, niin sellaista suurta rakkautta prinsessaa kohtaan ei ole, kuin monilla vanhemmilla, jotka näkivät jo häät ja sitten kaikki ne vuodet kuninkaallisena. Ymmärrän kyllä hyvin, että Diana kosketti ihmisiä ja hänen työnsä oli todella tärkeää, mutta sitä en tajua, miksi vielä 20 vuotta myöhemmin pitää velloa kaikessa siinä, kuka oli syyllinen mihinkin ja kuka kärsi eniten. Tottakai lehdet kirjoittavat, kun se näyttää myyvän, mutta miksi yleisökin puhuu vain siitä? Ja muistojututkin on joko skandaaleita tai kertovat vaatteista. Vähitellen voisi koittaa päästää irti.

     Tykkää

 4. Draamakuningas Henrik jälleen vauhdissa! Kummallinen henkilö, kerta kaikkiaan. Eikä perusteena nyt oikein käy äärettömän poikkeuksellinen asemakaan, kun samaan aikaan myös Prinssi Philip ja kuningatar Beatrixin puoliso prinssi Claus hoitivat/ovat hoitaneet omat tonttinsa ilman vastaavia kohuja? Prinssi Clausilla vielä saksalaisuuden taakka kierrettävänään. Huhhuh. Ymmärrys ei riitä.

  Espanjan perhekuvat ovat herttaisia ja lämminhenkisiä 🙂 Prinsessatkin ovat jo kovin kasvaneet, taitaa kuningatar jäädä tämän perheen lyhimmäksi henkilöksi!

  Tykkää

  • Hups, prinssi Claus taisi kyllä hieman kyseenalaistaa tiukkaa protokollaa, mutta pysyi ilmeisen suosittuna henkilönä silti. Kuinkahan suosittu prinssi Henrik mahtaa olla?

   Tykkää

   • Faktatietoa ei nyt ole, mutta olen siinä käsityksessä, ettei kovin suosittu. Ja jos suosiota on ollut, nämä tittelikohut viime vuosina ovat kyllä nakertaneet sitä pahasti. Margareeta on kuitenkin niin suosittu, että hänen loukkaamisensa otetaan taatusti vakavasti.

    Tykkää

  • Taitaa olla niin, että kaikille tuon sukupolven prinssipuolisoille asema oli hiukan hankala, koska olihan miehen rooli silloin (ja monin paikoin vieläkin) sellainen, että naisen kuului jäädä kakkoseksi. Mutta kuten totesit, Philip ja Claus hoitivat homman merkittävästi tyylikkäämmin.

   Espanjan kuvissa oli hauskaa huomata, että Sofia on nyt mennyt pituudessa ohi Leonorista. Pitkään olivat samanmittaisia, vaikka ikäeroa on puolisentoista vuotta, mutta nyt pikkusisko hujahti ohi. On tainnut periä isänsä geenit. Ja tosiaan, Letizia jäänee lyhimmäksi, vaikka hänkin on sentään kai reilut 170cm.

   Tykkää

  • Tätä minäkin olen pohtinut, kun käsittääkseni muistisairaudet voivat hyvinkin näkyä alkuvaiheessa persoonallisuuden muutoksena ja kärjistymisenä. Mutta nyt tanskalaislehden toimittaja kertoi tavanneensa prinssin ja hänen mukaansa vaikutti olevan oikein hyvissä voimissa, jopa paremmissa, kuin aiemmin ja täysin skarppi. Toki eihän se muistisairaus aina ollenkaan päällepäin näy alkuvaiheessa. Voi myös olla, että näin vanhemmiten, kun elämän rajallisuus alkaa tuntua selkeämmin, vanha ongelma alkaa paisua ja se vaan on saatava ulos. Mutta ihmettelen silti, kun tämä on kuitenkin perimmältään niin naurettava asia!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.