Brittihovissa puhaltavat uudet tuulet

Ison-Britannian hovi ei ole kuninkaallisista talouksista dynaamisin, mutta puhaltavat sielläkin sentään joskus uudet tuulet. Juuri nyt käynnissä on eräänlainen sukupolvenvaihdos ja huhut kertovat jopa toisesta, suuremmastakin. Lisäksi kuninkaallisen perheen tärkeiden jäsenten henkilökunnat hakevat hieman muotoaan, sillä sekä kuningatar Elisabetin, että Cambridgen herttuatar Catherinen yksityissihteerit ovat lähdössä ja samalla hovin rakennettakin ollaan ehkä hieman muuttamassa. Mitä tulevaisuus on tuomassa Windsoreille?

Embed from Getty Images

Yksi aikakausi tuli eilen päätökseensä, kun prinssi Philip, Edinburghin herttua, suoritti viimeisen virallisen työtehtävänsä. Lähes elämänmittainen ura valtion palveluksessa tuli päätökseensä Buckinghamin palatsin pihamaalla, jossa prinssi vastaanotti kuninkaallisten merivoimien paraatin. Prinssi on ollut vuodesta 1953 saakka merivoimien seremoniallinen pää, Captain General, ja yhteys merivoimiin yltää aina seitsemänkymmenenkahdeksan vuoden taakse, jolloin prinssi aloitti uransa sen palveluksessa. Valtion palveluksessa alkanut ura muutti muotoaan vuonna 1952, jolloin kuningatar Elisabet II astui valtaistuimelle ja prinssi Philipistä tuli virallisesti prinssipuoliso. Kuluneiden kuudenkymmenenviiden vuoden aikana nyt 96-vuotias prinssi on hovin mukaan suorittanut 22 219 työtehtävää, suorittanut 637 ulkomaanmatkaa, joista 229 matkaa 67 Kansainyhteisön maahan ja 408 vierailua 76 muuhun maahan, pitänyt 5496 puhetta, toiminut 785 organisaation suojelijana ja kaikki tämä yksin. Luonnollisesti päälle on siis lisättävä vielä vierailut, matkat ja tilaisuudet yhdessä kuningattaren kanssa ja sitä numeroa ei ole kukaan tainnut edes jaksaa laskea. Upea ura, josta britit saavat olla ja näyttävät olevankin kiitollisia ja ylpeitä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Toinenkin aikakausi on tullut viimeaikoina päätökseensä. Prinssi William, Britannian kuningashuoneen ensimmäinen siviilipalkkatyössä ollut jäsen, lopetti uransa helikopterilentäjänä viikko sitten torstaina. Prinssi toimi ensin kuninkaallisten ilmavoimien pelastushelikopterin lentäjänä vuodesta 2010 saakka Angleseyn saarella Walesissa ja sittemmin heinäkuusta 2015 saakka East Anglian Air Ambulancen palveluksessa ambulanssihelikopterin kakkoslentäjänä. Tänä kesänä 35 vuotta täyttäneen prinssin siviilityö on herättänyt runsaasti keskustelua, eikä kritiikiltäkään ole vältytty. Kiistatta prinssin työ pelastustoimen palveluksessa on ollut hyvin tärkeää ja yhteiskunnalle arvokasta, sekä antanut hänelle arvokkaita kokemuksia yhteisön jäsenenä.

’I wanted to say thank you to my colleagues, team mates and the people of East Anglia who I have been so proud to serve. Over the past two years I have met people from across the region who were in the most desperate of circumstances. As part of the team, I have been invited into people’s homes to share moments of extreme emotion, from relief that we have given someone a fighting chance, to profound grief. I have watched as incredibly skilled doctors and paramedics have saved people’s lives. These experiences have instilled in me a profound respect for the men and women who serve in our emergency services, which I hope to continue to champion even as I leave the profession. I am hugely grateful for having had this experience.’ – Prinssi William Eastern Daily Press -lehdelle

Embed from Getty Images

Iän karttuessa prinssiltä on kuitenkin odotettu myös varsinaisten tehtävien omaksumista, sillä tulevaisuus on joka tapauksessa valtaistuimella, eikä helikopterin ohjaamossa. Kysymyksiä on herättänyt myös prinssin hyvin kevyt työtahti sekä EAAA:n, että kruunun palveluksessa. Nyt päätös on kuitenkin tehty ja edessä on suurempi rooli tulevana kruununperillisenä ja vastuunkantajana ikääntyvien isovanhempien ansaitusti höllätessä tahtia. Prinssi Williamin on laajalti uutisoitu ryhtyvän nyt kokopäiväiseksi kuninkaalliseksi ja monissa artikkeleissa samaa vastuuta on sälytetty myös herttuatar Catherinen harteille, mutta valitettavasti kuluneet vuodet ovat Cambridgen herttuaparia seuraaville opettaneet, ettei aivan kaikkea kannata uskoa suoralta kädeltä. Hovin tiedotteessa, joka julkaistiin tammikuussa, sanotaan seuraavaa:

”From this autumn, however, The Duke and Duchess will increasingly base their family at Kensington Palace. As they have in recent years, Their Royal Highnesses are keen to continue to increase their official work on behalf of The Queen and for the charities and causes they support, which will require greater time spent in London.”

Jos aivan tarkkoja ollaan, täysipäiväisyydestä ei puhuta yhtikäs mitään, vaan prinssi ja herttuatar ovat jälleen kerran ”hyvin innokkaita” lisäämään työmääräänsä. Tämähän on tietenkin niin vanha laulu, että sen kaikki osaavat jo ulkoa. Koska media kuitenkin ahkerasti kirjoittaa aiheesta, toivon todella, että sillä on jotakin lisätietoa, jota ei tiedotteessa ole sanottu. Joka tapauksessa suhtaudun tilanteeseen hienoisella varauksella ja kuten usein totean, olen enemmän, kuin mielelläni väärässä, jos herttuapari heittäytyykin syksyllä työhön oikein kunnolla. Jotakinhan prinssin ainakin on ihan pakko alkaa tehdä, sillä muuten työnvieroksujan leima ei irtoa ikinä. Henkilökohtaisesti tosin en välttämättä toivo hänelle hirveän suurta lisäystä hyväntekeväisyystyöhön, sillä prinssillä voisi olla käyttöä myös hieman laajemmalle koulutukselle ja perehtymiselle ihan valtion ja yhteiskunnan toimintaan, kansainvälisiin suhteisiin, kieliin ynnä muuhun kruununperilliselle tärkeisiin asioihin. Prinssi Williamin koulutus on valitettavan kapea-alaista verrattuna muihin Euroopan tuleviin hallitsijoihin.

Herttuatar Catherine on niin ikään tilanteessa, jossa lusikka täytyy ottaa kauniiseen käteen. Lapset alkavat olla jo isoja – prinssi George aloittaa syksyllä koulun Lontoossa (aiheesta lisää myöhemmin) ja hovin mukaan myös prinsessa Charlotte aloittaa jossakin vaiheessa kaupungissa päiväkodin – ja kuuden ja puolen vuoden totuttelujakso kuninkaalliseen elämään lienee jo ihan riittävä. Tämän vuoden puolella työmäärät eivät ole päätä huimanneet, vaikka viime vuonna sekä prinssi William, että herttuatar Catherine nostivat numeroitaan ihan mukavasti. Viime vuonna laskelmissa päädyttiin prinssi Williamin kohdalla 188 työtehtävään ja herttuattaren kohdalla puolestaan 140 tehtävään, mutta tänä vuonna luvut ovat vasta yhdeksänkymmenen ja seitsemänkymmenen paikkeilla. Kun brittikuninkaallisten lomat vasta alkavat ja muutto Lontooseen vienee myös työaikaa, ei aktiivisia kuukausia jää tälle vuodelle kovin montaa ja siten luvut jäänevät viime vuotta matalammiksi. Merkittävämpää muutosta ei kannattane odottaa ennen vuoden vaihdetta.

Vaikka herttuatar Catherinen kohdalla ei puhuta edelleenkään täysipäiväisestä kuninkaallisuudesta, on hänen henkilökunnassaan edessä mielenkiintoinen muutos. Kuninkaallista perhettä jo kymmenen vuoden ajan palvellut ja herttuatar Catherinen yksityissihteerinä vuodesta 2012 toiminut Rebecca Priestley (ennen avioitumista Deacon) jättää tehtävänsä nyt elokuussa ja lokakuussa tehtävään astuu 58-vuotias Catherine Quinn. Rebecca Deacon on totuttu näkemään herttuattaren rinnalla niin kotimaassa, kuin ulkomaan vierailuillakin ja hänen suhdettaan herttuattareen on pidetty läheisenä. 34-vuotias Rebecca astui kuninkaallisen perheen palvelukseen vuonna 2007, kun prinssit William ja Harry järjestivät prinsessa Dianan muistokonserttia. Sittemmin hän työskenteli myös prinssi Harryn Sentebale-järjestölle, sekä muissa tehtävissä prinssien ja herttuattaren toimistossa.

Embed from Getty Images

Nuoren sukupolven henkilökunta on koostunut niin ikään lähinnä hieman nuoremmasta väestä ja yleisesti on katsottu, että kokemuksen vähäisyys, sekä mahdollisesti ihan puhdas auktoriteetin puute suhteessa työnantajiin, ovat olleet Kensingtonin palatsin viimeaikaisten ongelmien taustalla. Nyt ohjat ottaa ainakin herttuatar Catherinen kohdalla hyvin erilainen nainen, sillä Catherine Quinn tuo mukanaan osaamista monelta osa-alueelta ja näyttävän ansioluettelon. Viimeisimpänä tehtävänään Quinn on hoitanut Oxfordin yliopiston Saïd Business Schoolia ja Oxfordin yliopiston MBA-tutkinnon lisäksi hänellä on arvosanoja muista brittiläisistä ja amerikkalaisista yliopistoista. Lisäksi median tietojen mukaan herttuatar on palkannut myös uuden apulaisyksityissihteerin, joten voinemme olettaa, ettei rouva Quinnia nähdä kantamassa kukkakimppuja kaksi askelta herttuattaren jäljessä. On hyvin mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus herttuattaren rooliin, työtehtäviin ja mediasuhteisiin tällä muutoksella on.

Merkittävä muutos brittihovin henkilökunnassa on myös kuningatar Elisabetin yksityissihteerin Sir Christopher Geidtin hieman yllättävä irtisanoutuminen. Geidt on ollut kuningattaren läheisin neuvonantaja ja hovin tärkein jäsen jo kymmenen vuoden ajan ja häntä on pidetty avainapelaajana prosessissa, joka pyrkii vallan siirtämiseen kuningattarelta prinssi Charlesille sopivassa tahdissa. Geidtin seuraajaksi nousee hänen aiempi kakkosmiehensä Edward Young. Hovin lähteiden mukaan muutos on vasta ensimmäinen suurempi irtisanoutuminen ja niitä saattaa olla luvassa syksyn aikana vielä useampia. Robert Jobsonin mukaan (lehti on Daily Mail, mutta Jobson itse pätevämpi kuninkaallisasiantuntija) yksi lähtemistä harkitseva on prinssi Williamin yksityissihteerinä kymmenen vuoden ajan toiminut Miguel Head (vas.). Toinen, joka pohtii vaihtoehtojaan, on prinssi Harryn yksityissihteeri Edward Lane Fox (oik.). Prinssien ja herttuattaren hankala tilanne hyötyisi varmasti muutoksesta ja nyt on sille sopiva hetki, mutta kyllä silti kaikkien kolmen yksityissihteerin yhtäaikaiset lähtöajatukset kuulostavat hieman yllättäviltä.

Embed from Getty Images  Embed from Getty Images

Sir Cristopher Geidtin lähtö liittyy lähteiden mukaan suurempaan uudelleenjärjestelyyn hovissa. Hovin tärkeimmät osat, eli kuningattaren ja kruununperillisten toimistot ovat jo vuosia toimineet erillään. Kuningattaren asioita hoidetaan Buckinghamin palatsista, prinssi Charlesin Clarence Housesta ja prinssi Williamin, herttuatar Catherinen ja prinssi Harryn puolestaan Kensingtonin palatsista. Jakoa on pidetty ongelmallisena ja sen on katsottu johtaneen kilpailuasetelmaan ja jopa vihollisuuksiin toimistojen välillä. Nyt tarkoituksena onkin ilmeisesti yhdistää toimintoja ja arvioida hieman uudelleen sitä, miten asiat kannattaa hoitaa. Robert Jobson antaa ymmärtää, että prosessi nähdään kiireellisenä ja tärkeänä.

Ilman kriisejäkin toki tulossa on suuria muutoksia. Prinssi Philip jättäytyy pois virallisesta vahvuudesta, prinssi William ja mahdollisesti herttuatar Cathrine, sekä enenevässä määrin myös prinssi Harry, ottavat lisää vastuuta ja kuningatar Elisabet puolestaan edelleen vähentää tehtäviään, joten koko työnjako on myllerryksen alla. Merkittävin muutos on vasta huhujen asteella, mutta siitä puhutaan yhä enemmän. Väitteiden mukaan nimittäin kuningatar Elisabet suunnittelisi tekevänsä prinssi Charlesista sijaishallitsijansa vuonna 2021, jolloin hän itse täyttää 95 vuotta. Tämä toki edellyttää, että kuningatar on ylipäätään elossa ja että tulevat vuodet eivät vaikuta hänen kykyynsä hoitaa tehtäviään, mutta jos tällainen suunnitelma todella on olemassa, on se merkittävä muutos aiempaan. Kuningatar Elisabetiahan on pidetty yhtenä niistä hallitsijoista, jotka eivät koskaan luovu kruunusta, mutta sijaishallitsijuus olisi eräänlainen välimuoto, joka päästäisi kuningattaren eläkkeelle, antaisi prinssi Charlesille vihdoin ainakin osittain hallitsijan aseman, sekä toisaalta ylläpitäisi perinteistä systeemiä, jossa hallitsija kantaa tehtäväänsä kuolemaansa saakka.

Prinssi Charlesin nouseminen koko ajan lähemmäs ykköspallia ja hänen poikiensa roolin kasvu vievät myös brittimonarkiaa jatkuvasti ja vääjäämättä lähemmäs tilannetta, jossa toiminta keskittyy yhä pienemmälle piirille. Kuningattaren serkut jäävät pois vahvuudesta luonnollisista syistä ja heidän tilalleen ei ole tulossa ketään. Samoin prinssi Charlesin sisarukset ovat siinä asemassa, että heidän työlleen ei ole suoraa jatkajaa. Prinsessa Anne nyt toki jatkanee perheen työjuhtana juuri niin kauan, kuin jalka yhtään nousee ja prinssi Andrewkin tuntuu löytäneen jälleen itselleen sopivan aseman, mutta kummankaan lapset eivät tule perimään vanhempiensa tehtäviä. Prinssi Edwardin ja Wessexin kreivitär Sophien lapset eivät toki vielä ole siinä iässäkään, että heille töitä katseltaisiinkaan, mutta serkkujensa tapaan hekään eivät ryhdy työkuninkaallisiksi koskaan. Prinssi Edward ja kreivitär Sophien tuntuvat jatkavan valitsemallaan polulla ottaa kantaakseen prinssi Philipin perintöä, mikä on erittäin luontevaa ja hyvää kehitystä. Prinssi Harrylle puolestaan povataan jatkuvasti avioliittoa ja kun se joskus toteutuu, myös prinssi ja tuleva vaimo ottavat näkyvän roolin mahdollisesti silloin jo kuningas tai ainakin sijaishallitsija Charlesin tukena. Samassa tehtävässä jatkaa tietenkin myös juuri 70 vuotta täyttänyt herttuatar Camilla. Valitettavasti edelleen brittiyleisö ei hänelle aivan lämpeä ja viimeisimmän kyselyn mukaan vain noin 40% kansasta hyväksyy hänet kuningattarekseen. Toisaalta lukuun kannattanee olla tyytyväinen, sillä häiden aikaan se oli vain seitsemän!

Mielenkiintoinen syksy siis edessä. Brittimonarkia on kuin kone, joka jatkuvasti puksuttaa eteenpäin tasaiseen tahtiin, mutta viime aikoina se on hieman yskähdellyt. Ehkä muutama uusi osa ja huolto auttavat ja jatkossa meno on tasaisempaa. Varmaa joka tapauksessa on, että jatkossakin ohjaamossa vilahtelee myös prinssi Philip, joka ei taatusti pysty pysymään täysin sivussa kaikkien näiden vuosien jälkeen ja sitähän me toki toivommekin. Siihen asti – Thank you, Sir!

Embed from Getty Images
Mainokset

14 kommenttia artikkelissa “Brittihovissa puhaltavat uudet tuulet

 1. Nyt elellään kyllä jännittäviä aikoja! Innolla odotan miten kuninkaallisen perheen tulevaisuus muotoutuu. Williamin ja Katen työllistymisen ainakin odotan kasvavan.

  Soisin Elisabetille kaiken mahdollisen lomailun, mutta toisaalta jopa pelottaa hänen vetäytymisensä ja työmäärän vähentäminen! Hän on aina ollut ja tuntuu oudolta ajatella, ettei tule aina olemaan.

  Kuka tietää mihin kaikki nämä muutokset
  johtavat, mutta yksi asia on varmaa ja se on, että 10 tai viimeistään 15 vuoden päästä brittien kuningashuone on kokenut suurimman muutoksensa varmaan ikiaikoihin!

  Tykkää

  • Tuo on totta, että kovasti Elisabetille toivoo vapaata, mutta toisaalta olisi se tosi outoa ja surullistakin, jos häntä näkisi vain viikkojen tai jopa kuukausien välein. Sama Philipin kohdalla – eläke täysin ansaittu, mutta jäädään häntä kaipaamaan, jos kovin piiloon jää.

   Muutoksia tosiaan tapahtuu ja varmasti jo 10 vuoden päästä ollaan todella erilaisessa tilanteessa, kuin nyt. Ihmisten lisäksi varmasti myös kuninkaallisten tehtävät ja rooli ovat muuttuneet paljonkin. Usein toivotaan, ettei Charlesista tulisi kuningasta ollenkaan, mutta lukuisien muiden seikkojen lisäksi kyllä hänestä pitää hallitsija tulla jo siksi, että hänellä on selvästi uudistava ote koko hommaan. Pelkään, että puheista huolimatta William ei samalla tavalla muuttaisi asioita, kuin Charles, jolla tuntuu olevan visio.

   Tykkää

  • Onhan se hirmuinen taakka, jos koko elämänsä ajattelee, ettei pidetä minään. Toisaalta Henrik voisi mennä myös vähän itseensä ja miettiä, miksi hän tarvitsee juuri titteleissä tuon tasa-arvon. Ja jos parisuhteessa on myös epätasa-arvoa, oikea paikka sen käsittelyyn ei kyllä ole julkisuus.

   Tykkää

   • Niin, hetken tuossa ehdin ajatella, että tuskin Prinssi Philip on samoin ajatellut Elisabetin rinnalla. Ja eikö kuitenkin olisi tärkeintä, että parisuhteessa olisivat saman arvoisia, julkisuudessa kuitenkin hallitseva puoliso on se ykkönen edelleen.

    Tykkää

    • Näin juuri, julkisuudelle ei voi mitään ja asemat ovat, mitä ovat, joten kyllä se yksityinen suhde ja elämä ratkaisee. Tietenkään emme voi tietää, miten se puoli on toiminut, mutta jotenkin on vaikeaa uskoa, että Margareeta olisi 50 vuotta pitänyt Henrikiä kotonakin alempiarvoisena. Britanniassa aina sanotaan, että kotona Philip on ollut perheenpää, mikä on varmaan tuonut tarvittavaa tasapainoa.

     Tykkää

 2. Hyviä näkökulmia, itsekin odotan kovasti että mihin suuntaan brittimonarkia menee lähivuosina. Täytyy myöntää, että tuota sijaishallitsemista en ole tullut edes ajatelleeksi. Mediassa on tuntunut olevan joko tai -asenne, tämmöinen välimuoto ei ole tullu mieleen, mutta toisaalta ei se olisi ainakaan ennenkuulumatonta. Ihan hyvä idea.

  Tiettyä haikeutta näihin muutoksiin liittyy, kuten kirjoititkin. Olen koko nuoruuteni katsonut brittihovia oikeastaan juuri tällä kokoonpanolla. Vaikea ajatella, että Elisabet ja Philip eivät ole täällä ikuisesti. Elisabetin serkkujen poistuminen edustuskuvioista on ihan luonnollista, mutta sinänsä harmi, että kuningasperhe typistyy kun Annen, Andrew’n tai Edwardin lapset eivät jatka vanhempien työtä. Tulee vähän sellainen olo, että vain E&P pitävät sukua koossa, mutta mahdotontahan on sanoa, millaiset välit heillä on. Olen seuraavaan postaukseeni tutkinut paljon nimenomaan brittihovin historiaa kuningatar Victorian lapsista alkaen, ja tuntuu hassulta että perinteisesti runsaslukuinen kuningashuone kutistuisi todella näin paljon!

  Tykkää

  • Tätä sijaishallitsijavaihtoehtoa ei tosiaan ole pidetty liiemmin esillä. Osin ehkä siksikin, että median kannalta se on tylsä, koska ei tule kruunajaisia, uutta kuningasta ja kuningatarta jne. vaan lähinnä kaikki jatkuu aika samanlaisena. Melkeinpä ehkä tabloidilehdistön näkökulmasta aikamoinen antikliimaksi. Mutta valtion (ja Elisabetin/Charlesin) kannalta vaikuttaisi fiksulta ratkaisulta, toivottavasti kuningatar pohtii vakavasti. Ja vaikka vähän aiemminkin, kuin 95-vuotiaana… 😉

   Britannian kuningashuonehan on siinä mielessä hyvin poikkeuksellinen, että ylipäätään väkevä on mukana näin paljon. Eipä oikeastaan missään muualla hallitsijan serkut ole aktiivisesti mukana, mutta toki Britanniassa se oli luontevaa, kun valtio on aika iso ja mukana on tietysti vielä Kainsainyhteisö ja nuori kuningatar tarvitsi apua. Että siinä mielessä aika luontevaa kehitystä, etteivät Annen, Andrewn ja Edwardin lapset, eli Williamin serkut enää ole mukana. Britanniassakin kun vähän järkeistää tuota työkenttää, menee se pienemmälläkin porukalla. Mutta onhan se silti outoa, koska siihen on niin tottunut, että väkeä on paljon ja heitä riittää vähän joka tilaisuuteen.

   Tykkää

 3. Jännittävää nähdä mitä tuleman pitää. Nauratti kun joku instagramissa kirjoitti kuinka uuden sihteerin tehtävä on kantaa kukkia ja lahjoja. Ei kyllä oikein vaikuta ihmiseltä joka sellaista tekee ja toivon että ” potkii” vähän Kateen vauhtia 😉 porukka jo kommentoi kun olivat Belgiassa että ” hän ( Kate)näyttää niin uupuneelta” 😂

  Tykkää

  • Jep, ei taida olla tämän uuden tehtävän tuo. 😀 Eikä se tietenkään ollut Rebecankaan ainoa tehtävä, yksityissihteerihän hoitaa kuninkaallisen koko kalenteria, myös yksityistä puolta ja tietenkin yhteyksiä erilaisiin organisaatioihin ym. Mutta uskon tosiaan, että Quinn keskittyy enemmän siihen hallinnolliseen puoleen. Toivottavasti se myös näkyy ja ote on kaikkinensa vähän tiukempi.

   Tykkää

 4. Mielenkiintoisia aikoja Britanniassa on edessä, kuningattarella ei voi olla kovin monta vuotta edessä enää hallitsijana. Miten on toimittu jos menee kyky olla kansakunnan johtaja? Tuleeko Charlesista sijaishallitsija vai luopuuko Elisabet kruunusta?

  Sitä myös mietin, että miksi eri palatsien täytyy kilpailla keskenään, kuitenkin ovat samaa perhettä ja samaa yhteistä työtä Britannian eteen tekevät.

  Tykkää

  • Britanniassa laki säätelee sijaishallitsijuutta ja jos kuningas/kuningatar ei ole kykenevä hallitsemaan, hänen sijastaan hallitsee sijaishallitsija. Lain mukaan se on prinssi Charles, joka siis ottaisi ohjat. Vallasta ei tarvitse luopua, vaan sijaishallitsija hallitsee, kunnes varsinainen hallitsija on taas kunnossa tai jos tila ei parane, kunnes hän kuolee ja kruunu siirtyy normaalilla tavalla eteenpäin. Sama laki on ilmeisesti kirjoitettu sen verran löyhästi, että tällainen periaatteessa ilman syytä tapahtuva sijaishallitsijuus, josta nyt huhutaan, olisi myös mahdollinen.

   Sehän se kummaa onkin, miksi kilpailua toimistojen välille syntyy. Henkilökunnan keskuudessa se lienee siinä mielessä luonnollista, että jokainen yrittää luonnollisesti maksimoida sen ”oman kuninkaallinen” aseman, positiivisen julkisuuden ja vaikutusvallan, joten sitten väkisin syntyy kilpailua. Mutta miksi sitä näyttää välillä syntyvän myös perheenjäsenten välille? Kai ne hyvät puolet sitten ovat kuitenkin rajallisia ja niitä tulee itselle tavoiteltua.

   Tykkää

   • Siinä mielessä ymmärrän kilpailun, että oikeasti kaikki yrittäisivät edes lähelle samaan työmäärässä kuin kuningatar. Siitä kuitenkaan tuskin on kyse, joten kilpailuasetelma on ihan turha.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.