Hovikirjeenvaihtajan viikon valinnat, vko 21

Viime viikolla lanseerasin blogiin uuden osion, jota kutsuin viikon valinnoiksi. Tarkoituksena on, että näissä postauksissa voin nostaa esiin pienempiä ajankohtaisia juttuja ja pääsemme keskustelemaan myös niistä. Vastaanotto tuntui olevan positiivinen, joten jatketaan kokeilua. Tällä kertaa valitsin mukaan pari aihetta, joista olemme aiemminkin puhuneet, eli brittikuninkaallisten reaktiot terrori-iskuihin, sekä presidentti Donald Trumpin astumisen Euroopan maaperälle ja kuninkaallisten vieraaksi. Lisäksi mukana on kiva haastatteluvinkki Ruotsista.

Embed from Getty Images

Viimeksi jäi sanomatta yksi tärkeä pointti, jota kaikki eivät varmaan kommenttiosiosta enää huomanneet. Näitä viikoittaisia postauksia voi nimittäin aivan hyvin käyttää myös muiden tapahtumien kommentointiin. Eli vaikka en jotakin aihetta olisikaan nostanut esiin, niin voitte ihan vapaasti niitä kommentoida ja muidenkin mielipiteitä kysellä. Vielä parempi tietenkin, jos viitsii kaivaa jonkun linkin myös mukaan, ellei aihe ole kaikille tuttu. Ainut rajoitus on, että toivon, ettei kuvia liiemmin upotettaisi suoraan kommentteihin, tekijänoikeussyistä.

Mutta sitten asiaan. Manchesterin terrori-isku on ollut viikon järkyttävin uutinen ja erityisen hirvittävän siitä tietenkin teki uhrien lukumäärän lisäksi heidän ikänsä. Mukana oli useita alaikäisiä, jopa lapsia. Väkivalta on järkyttänyt koko Eurooppaa ja hyvin perustavanlaatuisesti erityisesti tietenkin brittejä. Edellisestä terroriteosta ei ole kulunut kuin pari kuukautta ja tällä kertaa kohteena olivat selvästi lapset ja nuoret. Westmisterin terrori-iskun jälkeen Walesin prinssi Charles vieraili sairaalassa tapaamassa loukkaantuneita, sekä hoitohenkilökuntaa ja prinssi William, Cambridgen herttuatar Catherine ja prinssi Harry osallistuivat uhrien muistoksi järjestettyyn jumalanpalvelukseen. Laajalti keskustelua herätti kuitenkin perheen jotenkin etäinen suhtautuminen, sekä erityisesti kuningatar Elisabetin hyvin mitättömäksi jäänyt panos.

Inhimillistä kärsimystä, sen laatua tai määrää, ei oikein voi keskenään kilpailuttaa. Mutta kuten todettua, Manchesterin isku on ollut vielä aiempia iskuja suurempi shokki monille. Varmasti juuri tästä syystä ja ehkä hieman edellisestä tapauksesta oppineena, tällä kertaa sairaalaan paikalle saapui itse kuningatar Elisabet. Hän vieraili Manchesterin kuninkaallisessa lastensairaalassa torstaina ja tapasi useita iskussa loukkaantuneita lapsia ja nuoria, sekä heidän vanhempiaan ja hoitohenkilökuntaa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Sairaalassa kuvatulla videolla kannattaa muuten ihan mielenkiinnosta kiinnittää huomiota kuningattaren puheisiin. Tältä ilmeisesti kuulostaa kymmenien vuosien kokemus keskustelun ylläpitämisestä ventovieraiden kanssa.

© 5 News via Youtube

Kuningattaren vierailun lisäksi prinssi Charles ja prinssi William, sekä kuningatar itse julkaisivat tiedotteet ja ottivat osaa uhrien omaisten suruun.

Toinen viikon suurista uutisista on ollut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ensimmäinen ulkomaanvierailu. Presidentti ja rouva Melania Trump ovat vierailleet Saudi-Arabiassa ja Israelissa, sekä Euroopan puolella Belgiassa, Vatikaanissa ja Sisiliassa. Saudi-Arabiassa presidenttipari tapasi luonnollisesti kuningas Salmanin ja mukana olivat myös presidentin tytär Ivanka Trump ja hänen puolisonsa, presidentti Trumpin neuvonantaja Jared Kushner. Belgian kuningas Philippen ja kuningatar Mathilden vieraiksi presidenttipari puolestaan saapui kahden, mikä puhuu mielenkiintoista kieltä eurooppalaisten modernien kuningashuoneiden ja Saudi-Arabian sukukeskeisen valtajärjestelmän eroista. Trumpien perhedynastia nähtiin Lähi-idässä vahvuutena, Euroopassa ei niinkään.

Embed from Getty Images

Yhdysvaltojen täysin epäpätevän presidentin ensimmäinen matka ulkomaille on ollut naurunaihe jo viikkoja ja menestykseksi sitä voinee kutsua vain, jos rima lasketaan presidentti Trumpin henkilökohtaiselle korkeudelle eli jonnekin maanrajaan. Tökeryys, loukkaava käytös ja osaamattomuus eivät kuitenkaan tällä kertaa tahranneet tapaamista Belgian kuningasparin kanssa, joten voinemme toivoa, että jatkossakin peloistamme huolimatta tämä puoli sujunee asiallisesti.

Loppuun vielä haastatteluvinkki. Ruotsin kruununprinsessa Victoria täyttää heinäkuussa neljäkymmentä vuotta ja Ruotsin TV4 on päässyt tekemään prinsessasta laajan haastattelun. Ebba Kleberg von Sydowin ohjelman ensimmäinen 44 minuuttinen osa on nyt katsottavissa TV4:n nettisivulla. Ohjelmaan saa päälle ruotsinkielisen tekstityksen. Katsominen vaatii rekisteröitymistä, mutta se on ilmaista ja tuntui onnistuvan hyvin myös Suomesta käsin.

Embed from Getty Images

 

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Hovikirjeenvaihtajan viikon valinnat, vko 21

 1. Manchesterin tapahtumat oli taas surullista, voi vain kysyä, että miksi taas. Hiukan hämmästytti se, että Hovi sanoi mitään niin myöhään. Monista maista oli tullut jo suruvalittelut. Anteeksi, että olen taas vähän negatiivinen. Hieno ele kuningattarelta, että kävi itse tapaamassa loukkaantuneita.

  Donald Trumpista en oikein löydä mitään sanottavaa, paitsi tavat ovat huonoja. Enkä kyllä ymmärrä Melania Trumpin tapaa torjua Donaldin yritykset pitää kädestä kiinni. Ei se vain voi olla sattumaa.

  Tykkää

  • Olet aivan oikeassa, brittihovi oli jälleen reaktioissaan todella hidas. Ja vaikka tosiaan kuningatar itse kävi sairaalassa, sekin tapahtui vasta torstaina, kun isku oli tapahtunut jo maanantai-iltana. Tälläkään kertaa emme myöskään nähneet yhtään kuninkaallista allekirjoittamassa surunvalittelukirjaa tms. Toivotaan, että edes luultavasti suunnitteilla olevassa muistotilaisuudessa olisi kuninkaallisedustus. Valitettavasti tälläkin kertaa britit jäävät kyllä kakkoseksi muihin kuningashuoneisiin verrattuna.

   Ei varmasti ole sattumaa Melanian toiminta. Mielenkiintoista olisi tietää, miksi tekee sen niin näkyvästi. Lähi-idässä saattoi kyllä olla siitäkin kiinni, ettei ehkä kädestä pitäminen julkisesti ole siellä niin tavallista ja Melania toimi varmaan siinä tapauksessa ihan oikein. Onhan aiemmin nähty myös, kuinka hän joutui muistuttamaan Trumpia käden pitämisestä sydämellä kansallislaulun aikana. Melania joka tapauksessa tästä kaksikosta on se, joka osaa pääasiassa käyttäytyä. 😀

   Tykkää

 2. Pari lisäystä aiheisiin tältä päivältä. Prinssi William laski tänään seppeleen Manchesterin uhrien muistolle osallistuessaan FA Cupin finaaliin.

  Prinssi Harry puolestaan isännöi Kensingtonin palatsissa presidentti Obamaa.

  Tykkää

 3. Itse olin ihan raivoissani hovin hitaasta reagoinnista. Voisivat ottaa mallia esim: Ruotsista..toivottavasti osallistuvat tosiaan muistotilaisuuteen .

  Tykkää

  • En voi kieltää, ettenkö olisi samaa mieltä. Kuningattaren ele mennä itse paikalle oli minusta hyvä, mutta jos nyt oikein ajatellaan, niin kun isku tapahtui maanantai-iltana, oli torstai todella, todella myöhään. Ja muitahan ei sitten olekaan nähty, paitsi pitämässä hiljaista hetkeä joidenkin tilaisuuksien alussa. Vaikea brittikuninkaallisia on puolustaakaan, kun ei oikein minkäänlaista vaivannäköä tai ”laskeutumista kansan tasolle” ole taaskaan näkyvissä. Jos ajattelee vaikkapa Victorian liikutusta tai monien muiden kuninkaallisten hyvin näkyvää tuskaa näissä tilanteissa, herää kysymys, millainen ero brittikuninkaallisten ja muiden kuningashuoneiden jäsenten ja kansan suhteessa oikein on.

   Tykkää

 4. Asiasta toiseen, miten Sofia voi? Edustaako hän entiseen malliin, vai onko raskaus hidastanut menoa? Minulla kun on sellainen tuntuma, että CP on kuvissa edustanut kovin yksinään.

  Toivottavasti kaikki on Sofialla hyvin. Toinen raskaus näin nopeasti edellisen perään on iso koetus elimistölle. Jos jotain kremppaa on, rehellisesti vain sairaslomalle.

  Tykkää

  • En ole nähnyt mitään juttuja Sofian voinnista, onko joku muu? Juuri tässä Sofia kyllä edusti yhdessä Silvian kanssa, mutta aika löyhä on ollut työtahti. Lisäksi viikonloppuna oli kuvia Sofiasta ja Carl Philipistä kävelylenkillä Djurgårdenissa. Toisaalta eilen Carl Philip näytti olleen yksin Dannebrogilla illallisella Victorian ja Danielin, sekä Maryn ja Frederikin kanssa. Raskaus ja vasta vähän yli 1v Alexander ei varmaan ole ihan kevyt yhdistelmä.

   Tykkää

 5. Mietin, että kysyäkö vai ei. Onko kukaan oikeasti miettinyt, että onko Victoria raskaana. Victorian facessa, ilmeisesti fanin tekemä, oli ihan selvästi masukuva. Tosin kuvassa ei ole mitään missä ja milloin se on otettu. Ei kai sille voi mitään jos on vähän utelias? 🙊

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s