Prinssi Philip eläkkeelle huhumyllyn pyörteissä ja kiitosten saattelemana

Kesäkuussa 96 vuotta täyttävä prinssi Philip, Edinburghin herttua, on tänään ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle. Uutisen taitavat kaikki jo tietää, sillä niin intensiivisesti aamupäivällä Lontoon tapahtumia seurattiin. Huhumyllyn laukaisi myöhäisillan ja yön aikana Daily Mailin artikkeli, jonka mukaan koko kuningattaren henkilökunta aina Skotlantia myöten oli kutsuttu hätäkokoukseen aamuksi. Tyypilliseen tapaansa sosiaalinen media keitti kokoon sopan, jossa vuorotellen arvailtiin kuningattaren ja prinssi Philipin kuolemaa, kihlauksia ja vauvoja ja ehkä hieman huumorimielessä jopa koko Brexitin peruuttamista kuningattaren mahtikäskyllä. Prinssin eläkepäätös olikin hienoinen yllätys, vaikka sitä tervehdittiin ilolla. Prinssin lähes seitsemän vuosikymmentä jatkunut ura kansan palveluksessa on ansainnut kaiken kiitoksen ja prinssi vähintään yhtä paljon eläkevuotensa.

Embed from Getty Images

Prinssi Philip, syntyjään Kreikan ja Tanskan prinssi, liittyi Britannian kuninkaalliseen perheeseen vuonna 1947 avioiduttuaan tulevan kuningatar Elisabetin kanssa. Kuluneet vuodet julkisuuden valokeilassa ovat esitelleet meille miehen, joka on varmasti taistellut roolinsa ja sen odotusten kanssa yksityisesti, mutta joka on julkisuudessa ollut vaimonsa vankkumaton tuki. Vastuuntuntoa prinssi on tuntenut myös kansaa ja maataan kohtaan ja on tehnyt prinssipuolisona uran, joka hakee vertaistaan. Nuorempana prinssi suoritti vuosittain satoja työtehtäviä kellottaen samanlaisia 500-600 lukemia, kuin poikansa Walesin prinssi Charles nykyään. Vuosien myötä ikä on pakottanut hiljentämään tahtia, mutta vielä 2010-luvulla olemme hänen ylittävän 300 työtehtävää ja vielä viime vuonnakin niitä kertyi nuorimman sukupolven kevyesti varjoonsa jättävät 219. Prinssille tärkeitä teemoja ovat olleet mm. nuoret, joiden aktivoimiseksi hän perusti vuonna 1956 sittemmin maailmanlaajuiseksi kasvaneen Edinburghin herttuan palkinnon, luonnon ja villieläinten konservointi, asevoimat, urheilu, sekä tieteellinen tutkimus ja tekniikan kehitys. Näiden ja lukemattomien muiden aiheiden piirissä hän on myös 780 erilaisen järjestön ja tahon suojelija.

Embed from Getty Images

Solahtaminen puolison rooliin ei aina ole välttämättä ollut helppoa miehelle, joka on syntynyt miesten valtaa korostavana aikana. Itsepäinen luonne ja kipakka kieli, sekä vähintäänkin omalaatuinen huumorintaju ovat niin ikään olleet rasitteita prinssin julkisuuskuvalle. Britit kuitenkin rakastavat persoonallista prinssipuolisoaa ja kunnioitusta on tänäänkin osoitettu vuolaasti. Suurin meriitti prinssille lieneekin se, miten hän on kohdellut kansan vielä kovasti enemmän rakastamaa kuningatarta. Prinssin omin sanoin hänen työnsä on ensisijaisesti ja kaikkein viimeksi olla pettämättä kuningattaren luottamusta. Kuningatar Elisabet puolestaan on julkisesti todennut pariskunnan 50-vuotishääpäivänä, että juuri sen prinssi on tehnyt ja kiitollisia saavat olla myös kansalaiset.

He is someone who doesn’t take easily to compliments but he has, quite simply, been my strength and stay all these years, and I, and his whole family, and this and many other countries, owe him a debt greater than he would ever claim, or we shall ever know.

Embed from Getty Images

Buckinghamin palatsin tämänpäiväisessä tiedotteessa todetaan, että prinssi Philip jättäytyy syksystä alkaen pois julkisista tehtävistä. Hän suorittaa kaikki aiemmin sovitus vierailut, tapaamiset ja muut velvoitteensa, mutta uusia ei enää sovita. Luonnollisesti prinssi kuitenkin saattaa oman harkintansa mukaan osallistua erilaisiin tilaisuuksiin myös tulevaisuudessa ja lisäksi hän ei aio tässä vaiheessa luopua asemastaan ja yhteistyöstä niiden satojen erilaisten toimijoiden kanssa, joihin hän on vuosikymmenien varrella sitoutunut. Tiedotteen mukaan kuningatar jatkaa aiempaa työtahtiaan, mutta oletettavaa on, että samalla myös kuningattaren työmääriä pienennetään ja erittäin toivottavaa olisi, että nuorempi sukupolvi myös kantaisi jatkossa useampia korsia yhteiseen kekoon.

Prinssi Philip eläkkeelle

Päätös on hovin mukaan prinssin oma, mutta hänellä on sille kuningattaren täysi tuki. Kuningattaren ja yleisön lisäksi päätöstä kunnioittivat myös esimerkiksi pääministeri Theresa May, joka välitti prinssille omasta ja kansan puolesta sydämelliset kiitokset ja onnentoivotukset, sekä oppositiojohtaja Jeremy Corbyn, joka korosti prinssin vastuuntuntoa ja tahtoa pyhittää elämänsä kuningattaren ja kansakunnan tukemiselle. Media on yksimielisesti ylistänyt prinssiä ja vaikka päätös tosiaan tuli hieman yllätyksenä – ihmiset taisivat odottaa, että prinssi kaatuu niin sanotusti saappaat jalassa – kiitoksiin ovat yhtyneet myös kansalaiset. Se, mikä minua kuitenkin henkilökohtaisesti hieman hämmästytti, oli valtaisa yksimielisyys, joka aiheesta vallitsi myös kuninkaallisia seuraavien keskuudessa.

Olen itse jo pidempään odottanut, että prinssi ja oikeastaan myös kuningatar tekisivät jopa aiempaa selkeämpiä muutoksia työmääriinsä ja oikeasti jäisivät eläkkeelle. Prinssi on siis vapaa-aikansa enemmän, kuin ansainnut. Toisaalta juuri tähän ”ansaitsemiseen” sisältyy se, mitä en itse mielelläni allekirjoita. Kun ikää on 96 vuotta, jokaisen kuuluisi olla eläkkeellä. Siinä ei paina uran pituus, sen sisältö tai painoarvo, ihmisen henkilökohtaiset ominaisuudet, vastuuntunnon tai uhrausten määrä, eikä henkilön yleinen miellyttävyys. Elämän ehtoopuolella jokainen on enemmän kuin ansainnut vapautensa ihan vain olemalla olemassa. Kuninkaallisia pidetään kuitenkin tässä(kin) mielessä jotenkin erilaisessa asemassa ja on hyvin yleinen ajatus, että heidän tulisi suorittaa tehtäviään hautaan saakka. Suuret etuoikeudet tietenkin kompensoivat, mutta jokainen voi omalla kohdallaan pohtia, millaisella palkalla suostuisi loppuiän kestävälle uralle.

Kävimme tätä samaa keskustelua puolisentoista vuotta sitten, kun Tanskan prinssi Henrik jäi eläkkeelle. Silloin kyseessä oli ennakkotapaus ja vastaanotto sen mukainen, sillä kritiikkiä sateli joka puolelta. Prinssin katsottiin hylänneen kuningattaren, luovuttaneen, itsekeskeisesti valinneen vain oman etunsa ja niin edelleen. Harva ylisti tai kiitteli prinssiä, lukuunottamatta ehkä meitä suomalaisia, jotka tunnumme suhtautuvan kuninkaallisiin yleisestikin kovin paljon rationaalisemmin.

Otin aiheen esiin Twitterissä sitä hetken ihmeteltyäni ja saamani vastaanotto ei ollut yllätys. Minulle kerrottiin, kuinka prinssit olivat täysin erilaisessa tilanteessa. Ikäero oli kuulemma erittäin merkittävä eli 15 vuotta, vaikka prinssi Henrik oli myös kuusitoista vuotta yli yleisen tanskalaisen eläkeiän jäädessään syrjään edustamisesta. Prinssi Philipin eläkkeen syyksi tiedettiin satavarmasti terveys, vaikka hovi sen kielsi ja vaikka jokainen näkee, että myös 82-vuotias prinssi Henrik on näyttänyt viime aikoina paljon aiempaa terveemmältä. Lisäksi ranskalaissyntyinen prinssi teki päätöksen kuulemma vääristä syistä, oli itsekäs ja muutenkin hankala. Mikä mielenkiintoisinta, suurin osa argumenteista keskittyi luettelemaan prinssin luonteen vikoja tai hänen työtään ja asennettaan sitä kohtaan.

Embed from Getty Images

En missään tapauksessa kiellä, etteikö prinssi Henrik olisi harvinaisen hankalan oloinen ihminen. En kiellä, etteikö hän olisi tehnyt itsestään ja siinä sivussa kuningatar Margareetasta ja koko monarkiasta naurunalaisen puheillaan kuninkuudesta ja kummallisella tuittupäisellä käytöksellään. Mutta mitataanko näillä asioilla todella yli kahdeksankymppisen henkilön oikeutta eläkevuosiin? Arvioidaanko kenenkään muun oikeutta vanhuuden rauhaan sillä perusteella, kuinka hyvin hän on tehnyt työnsä tai onko hän, hyvänen aika, miellyttävä persoona?  Kaksinaismoralismi kukoistaa harvinaisen usein kuninkaallisista keskusteltaessa, mutta tämän aiheen ympärillä se on suorastaan vastenmielistä.

Henkilökohtaisesti olen edelleen vankkumattomasti sitä mieltä, että jokaikinen kuninkaallinen on eläkkeensä ”ansainnut”. Kenenkään ei ole kaaduttava saappaat jalassa, ei hallittava hautaan saakka, eikä pyydettävä lupaa muutamaan vapaavuoteen uransa päätteeksi. Tuota oikeutta ei voi kyseenalaistaa, eikä sitä voi verrata muihin. Jos prinssi Philipin 96 vuoden ikä asetetaan sopivaksi rajaksi, suurin osa meistäkin saa jättää haaveet eläkkeestä sikseen. Suurin osa meistä ei edes elä niin vanhaksi. Ja jos jokaisen kuninkaallisen kohdalla odotamme jännittyneinä, koskevatko uutiset hänen kuolemaansa vai eläkevuosia, jotain on pahasti pielessä.

Uutisten odottamisesta puheen ollen, on minulla toinenkin valituksenaihe. Kun prinssi Philip jää syksyllä eläkkeelle, ehkä toisiin tehtäviin voisi siirtyä hänkin, joka palatsin tiedotuksesta vastaa. Kuinka voi olla mahdollista, että näinä sosiaalisen median aikoina ja joulun huhumylly ja ihmisten pelot tuoreessa muistissa, voidaan ajautua tilanteeseen, jossa jälleen kerran tuntikausia vatvotaan (ja pelätään, briteille nämä ihmiset oikeasti merkitsevät paljon) hallitsijan tai hänen puolisonsa kuolemaa? Miten voi mennä tunteja, ennenkuin joku saa sanottua, ettei kenelläkään ole mitään hätää? Miksi pääministerin toimisto kaataa bensaa liekkeihin ilmoittamalla, että he julkaisevat tiedotteen heti palatsin jälkeen? Miksei näitä asioita voi yhtään suunnitella etukäteen? Ja vielä yksi kysymys – miksi me ihmiset olemme valmiita hyppäämään näille kärryille uudelleen ja uudelleen, sillä joskus tuntuu, että kuninkaallisten kuolema on joillekin vain kauhistuttavaa hupia, jännitystä ja draamaa, jossa on mukava velloa. Seuraavaa kertaa odotellessa.

Embed from Getty Images
Mainokset

7 kommenttia artikkelissa “Prinssi Philip eläkkeelle huhumyllyn pyörteissä ja kiitosten saattelemana

 1. Philip kyllä ansaitsee eläkevuotensa, jos joku! Ihmettelen vaan tätä tapaa miten se tuotiin esiin. Oliko hätäkokouksen järjestäminen pakollista? Miksi ei vaan annettu tietoa henkilökunnalle ja olisi sitten ilmoitettu julkisuuteen, vai pelättiinkö asian vuotavan?

  Mietin myös jääkö Philip pois julkisuudesta yhtä paljon kuin Henrik vai nähdäänkö häntä vielä suurimmissa tapahtumissa kuten Trooping the colourissa, valtiovierailuilla tai parlamentin avajaisissa. Itse veikkaan (ja vähän toivonkin), että ainakin alkuvuosina hän vielä osallistuu, jos vain terveys kestää.

  Tykkää

  • Tätä hätäkokousasiaa todella ihmettelen. Eihän tämä nyt missään tapauksessa ole sellainen asia, jolla olisi ollut suunnaton kiire, kun työt eivät loppuneet heti. Ja kun William ottaa syksyllä isomman roolin, lienee ”siirto” suunniteltu jo ajat sitten. Joko tosiaan tieto oli vuotamassa ja se haluttiin kertoa ”omalle väelle” ensin tai sitten tässä on jotenkin mediassa korostunut tuo kiire, vaikka sellaista ei ollut. Ymmärsin kyllä, että mailit olisi lähetetty aamuyöllä (varmaan automatisoidusti tietenkin), joten aika lyhyt olisi ollut varoaika. Toki se myös auttaa vuotojen estämisessä, sillä jos tällaisesta kokouksesta kertoo viikkoja ennen, media alkaa jo järjestää Charlesille (tai Williamille…) kruunajaisia.

   Uskon, että Philipiä nähdään enemmän. Hänellä on niin erilainen asenne työhönsä ja hän on suosittu ja odotettu henkilö tällaisissa tilaisuuksissa. Ainakin Trooping, Ascot, Garter Day ovat sellaisia, joissa on myös henkilökohtainen aspekti. Toki vuosia ei liene loputtomasti jäljellä, eikä ainakaan sellaisia vuosia, jolloin hän siellä omin jaloin seisoisi. Jotenkin veikkaan, että pyörätuolilla Philip ei sitten enää paikalle saavu.

   Tykkää

 2. Minulla meni täysin ohi kaikki arvuuttelu ja hätäily salailusta ja hätäkokouksesta. Luin koko asiasta vasta, kun tiedettiin, että Philip jää eläkkeelle. 😀 Mutta on tuollainen salailu ja tiedottamisen epäonnistuminen kyllä outoa.
  Mutta, itse asiaan. En jotenkin yhtään osannut odottaa tätä uutista, vaikka Philip on jo niin vanha ja terveyshuoliakin on ollut. Taidan hieman syyllistyä siihen, että pidän toisinaan häntä ja Elizabethiä ikään kuin kuolemattomina, mitä he eivät tietenkään ole. Vaikken osannutkaan odottaa tätä niin olen todellakin sitä mieltä, että Philip on kyllä eläkepäivänsä ansainnut ja toivon, että hän nauttii niistä.

  Ja kyllä soisin muillekin iäkkäämmille kuninkaalisille eläkepäivät. Tietysti jos he jaksavat ja intoa riittää niin mielelläni näen heidän jatkavan tehtävissään, mutta kyllä heilläkin on oikeus nauttia rauhallisemmasta elämästä, kun eläkeikä on saavutettu ja monilla vuosikymmenilläkin monien kohdalla ylitetty.

  Tykkää

  • Mulla alkoi aamu aika äimistyksellä, kun spekulointi tuli vastaan Hesarin mobiilissa. Täytyy olla outoa, kun hesarikin kirjoittaa! 😀 Mutta aika äkkiä sitten Twitterissä selvisi asian oikea laita.

   Myönnän, että minullekin oli yllätys. Arvelin, että Philip olisi niitä kuninkaallisia, jotka eivät vain osaa tai tahdo luopua, mutta olin kyllä iloisesti yllättynyt, että tässäkin asiassa ollaan päästy nykyaikaan. Toki, kuten sanoit, pakko ei ole ja jos jaksaa ja työstään tykkää, miksi ei jatkaisi. Valtiolle ja yhteiskunnalle työ on taatusti tervetullutta. Mutta toivoisin, että yleinen mielipide ja kuninkaallisten oma käsitys olisi sellainen, että tuon päätöksen voi vapaasti tehdä.

   Tykkää

 3. Mietin olisiko ollut toista tapaa ilmoittaa. Ja toki olisi ollut. Medialle ja henkilökunnalle yhtä aikaa. Ei olisi somessa ja mediassa samanlaista spekulaatiota kuin eilen. Toisaalta tuli myös sekin mieleen, anteeksi oma spekulointi, että onko prinssi Philipin terveydessä sittenkin tullut jotain muutoksia, mitä ei vielä haluta kertoa julkisuuteen.

  Mitä prinssi Henrikiin tulee, niin minusta hän jolloin tapaa näyttää iäkkäämmältä kuin prinssi Philip. En ole perehtynyt hänen luonteenseensa, mutta henkilökohtaisesti häiritsee se, että on jättänyt jotkut perhejuhlat väliin tai ei ainakaan näyttäydy kansalle.

  Mutta prinssi Philip, hän on todellakin eläkepäivät ansainnut. Omat isovanhempani olivat suunnilleen Elisabetin ja Philipin ikäluokkaa, niin en ole osannut ajatella hallitsijaparia kuolemattomana, milloin tahansa voi tulla suruviesti Britannianasta.

  Tykkää

 4. Kiitos tästä monipuolisesta koosteesta! Erikoinen tiedotuslinja kerrassaan. Ja tästä (samoin kuin siitä joulukuisesta tapauksesta) voi kyllä jo päätellä, millainen hysteria on luvassa, kun suru-uutisia sitten jossain kohtaa (toivottavasti ei vielä piiiiitkään aikaan) kuullaan..

  Prinssi Philip on ehkäpä suosikkikuninkaalliseni brittihovissa. Särmikäs herrasmies, joka todellakin tukee kuningatarta kaikin keinoin, mutta on kuitenkin oma itsensä ja on sorvannut itselleen omanlaisensa roolin. Myös huumorintaju vaikuttaa sellaiselta, joka vetoaa minuun 😀 Ja pakkohan se on todeta – brittihovin ehdottomasti komein mies myöskin. (Sori Harry!)

  Olen jossain määrin hurahtanut Ylen esittämään Victoria-sarjaan, joka on kyllä melkolailla totaalista hömppää (ja siksi ah niin tarpeellista). Prinssi Albertin (Tom Hughes) ilmestyminen kuvioihin nosti sarjan tasoa huomattavasti ja sai pohtimaan yhtäläisyyksiä Albertin ja Philipin välillä. Alku ei kummallekaan ollut ilmeisestikään kovin helppo, mutta kun aikansa puurtaa, alkaa arvostustakin tulla.

  Tykkää

  • Erityisesti kuningatar Elisabetin kuolema tulee kyllä olemaan todella erikoinen hetki. Eiköhän meillä Suomessakin nähdä ylimääräisiä uutislähetyksiä jne. Ja tietysti sosiaalinen media sekoaa täysin. Joskus mietin, että on vaikea ennustaa omia tunteita. Uskon, että olo voi olla yllättävänkin surullinen.

   Philip on kyllä mahtava. Aivan omaa luokkaansa työn puolesta ja tyyppinä myös mielenkiintoinen. Ihan varauksetta en naureskele kaikkia juttujaan, sillä kyllä hänelle on vuosien varrella annettu anteeksi lukemattomia asiattomuuksia ja rasismia, sovinismia ym. Mutta noin yleisesti kyllä ihan helmi kuninkaallisten joukossa! Ja allekirjoitan kyllä tuon komeuden. Ikä on toki tehnyt tehtävänsä, mutta edelleen frakissa ja silinterissä ei kukaan pärjää lähellekään.

   Hyvä, kun mainitsit Victorian! Katsoin pari ekaa jaksoa ja sitten unohdin kokonaan, kun katseltiin iltaisin jotain muuta. Näköjään kolmannessa jaksossa aikaa enää 35h jäljellä. Philipiä ja Albertia on usein vertailtu ja kyllähän heissä tosiaan yhtäläisyyksiä löytyy. Molemmilla vahva vaimo ja erikoinen rooli aikansa sukupuolirooleihin nähden. Molemmat myös saivat muodostettua itselleen mielekkään roolin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.