Norjan kuningasparin syntymäpäiväjuhlat lähestyvät, näemmekö jälleen kuninkaallisten suurkokoontumisen?

Päivitän artikkeliin ja kommentteihin, kun hovit ilmoittavat osallistujiaan!

Norjan kuningas Harald täytti 80 vuotta helmikuussa ja kuningatar Sonja juhlii samoja pyöreitä vuosia heinäkuussa. Kuningas oli merkkipäivänään klassisesti ”matkoilla” ja koko perhe lapsenlapsia myöten juhlisti virstanpylvästä Etelä-Afrikassa. Kuningaspari on kuitenkin päättänyt juhlistaa syntymäpäiviään tänä vuonna yhteisjuhlilla ja toukokuun 9. ja 10. päivälle odotetaan suuria pippaloita Oslossa. Hovin vastikään julkistaman tiedon mukaan molempina päivinä on tiedossa juhlaillallinen, mutta vieraslista on vielä kovasti hämärän peitossa. Ajattelin kuitenkin, että koska kaikenlainen spekulointi on osoittanut hauskaksi ajanvietteeksi ja koska norjalainen Se og Hør -lehti väitti aiemmin tänä vuonna kutsuvieraiden joukossa olevan 60(!) kuninkaallista vierasta, voisimme hieman pohtia, keitä Norjassa saatetaan nähdä. Toteutuessaan tällainen juhla olisi nimittäin vuoden ehdoton kohokohta kuninkaallisia seuraaville.

Norjan kuningas Haraldin 70-vuotissyntymäpäivät 2007

© Bjørn Sigurdsøn – Det kongelige hoff

Norjassa hallitsijaparin isompia syntymäpäiviä on juhlittu näyttävästi. Vuonna 1997 kuningas ja kuningatar viettivät niin ikään yhteisjuhlia, silloin kesäkuussa ja paikkana oli Trondheim. Ohjelmassa oli kaksi juhlaillallista, toinen pukukoodilla smokki ja toinen frakki, ja mukana juhlimassa olivat mm. Tanskan kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, sekä kruununprinssi Frederik, Ruotsin kuningaspari ja kruununprinsessa Victoria, Belgian kuningas Albert ja kuningatar Paola, Walesin prinssi Charles ja Alankomaiden silloinen prinssi Willem-Alexander, sekä Espanjasta toinen nykyinen kuningas, prinssi Felipe.

Kymmenen vuotta myöhemmin seitsemänkymppisiä juhlittiin erikseen, mutta varsinkin kuningas Haraldin helmikuinen kutsuvieraslista oli erittäin mittava (ryhmäkuva postauksen alussa, klikkaa suuremmaksi). Ruotsista saapuivat kuningas ja kuningatar, sekä prinsessat Victoria, Madeleine, Désirèe ja Christina, Tanskasta prinssi Henrik, kruununprinssipari, sekä prinssi Joachim ja muita hieman kaukaisempia sukulaisia, Belgiasta silloinen prinssipari Philippe ja Mathilde (kuningaspari oli estynyt), sekä prinsessa Astrid ja prinssi Lorentz, Alankomaista prinssiveljekset Willem-Alexander, Constantijn ja Friso puolisoineen, Isosta-Britanniasta prinsessa Anne, Sir Timothy Laurence ja prinssi Edward, sekä Gloucesterin herttuapari. Luxemburgista saapuivat suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa, Monacosta ruhtinas Albert, Kreikasta kuningaspari, sekä prinsessa Alexia puolisoineen ja Espanjasta infanta Cristina ja Iñaki Urdangarin (kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia olivat estyneitä). Kesällä kuningatar Sonjan juhlissa (alla) nähtiin niin ikään vieraita Ruotsista, Tanskasta, Belgiasta, Alankomaista, Luxemburgista ja Kreikasta.

Norjan kuningatar Sonjan 70-vuotissyntymäpäivät 2007

© Det kongelige hoff

Tänä vuonna suunnitelmat ovat olleet pitkään hämärän peitossa, mutta tuoreen tiedon mukaan juhlat alkavat tiistaina 9. toukokuuta illansuussa, jolloin kuninkaanlinnan edessä on tarjolla ohjelmaa ja kuningaspari eurooppalaisine vieraineen tervehtii kansaa parvekkeelta. Tämän jälkeen vieraat nauttivat juhlaillallisen linnassa. Keskiviikkona 10. toukokuuta juhlaväki nauttii lounaan hovin Norge-aluksella ja illalla ohjelmassa on juhlaillallinen oopperatalossa, mikä puolestaan on hallituksen virallinen lahja kuningasparille. Illallisista ensimmäisen pukukoodi on ilmeisesti white tie, eli frakit, iltapuvut ja tiarat, ja toisen illan sitten black tie, eli smokki. Juorulehti Se og Hørin mukaannkuninkaallisia vieraita olisi listalla kuusikymmentä. Kuulostaa melko korkealta, enkä pidä ollenkaan mahdottomana, etteikö lehti ole napannut lukunsa suoraan kuninkaan 70-vuotisjuhlien ryhmäkuvasta. Jos näin on, luku sisältää ensinnäkin päivänsankarit itsensä, norjan kuninkaallisen perheen jäseniä, joita en pidä vieraina, sekä aika monta sellaista, jota emme tänä vuonna taatusti näe paikalla. Lisäksi vielä ei ole ylipäätään mitään todisteita siitä, että tarkoitus on ylipäätään kutsua muita, kuin tavallisia vieraita naapurimaista. Toisaalta Ruotsin kuningashuoneen virallisesti ilmoittama laajahko edustus vaikuttaa lupaavalta. Spekuloidaan siis vähän.

Norjan kuningasperhe luonnollisesti edustaa mahdollisimman laajalti. Paikalla ovat tietenkin juhlakalut kuningas Harald ja kuningatar Sonja, sekä kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit ja prinsessa Märtha Louise. Hieman tilaisuuksien luonteesta riippuu, näemmekö myös kuningasparin lapsenlapsia paikalla. Lisäksi kuningas Haraldin sisar, prinsessa Astrid osallistuu varmasti ja tuo mukanaan myös perhettään.

Pohjoismaisiin pippaloihin on aina lupa odottaa laajaa edustusta Ruotsista. Tällä hetkellä Ruotsin hovi on ainoa, joka on virallisesti vahvistanut, ketkä juhliin osallistuvat. Naapurimaahan matkustavat kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia. Selvästi kutsu on siis lähtenyt myös nuoremmille sukupolville, mutta kovin suuri yllätys ei ole, että prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill eivät paikalle saavu. Kuninkaan sisaria ei kalenteriin merkitä, vaikka he osallistuisivatkin, mutta koska prinsessa Christina sairastaa, prinsessa Désirèe on vasta jäänyt leskeksi ja vanhemmat sisaret eivät yleensä tällaisissa tilaisuuksissa esiinny, voinemme jättää heidät laskuista.

Tanskasta varmoiksi vieraiksi voitaneen laskea kuningatar Margareeta, sekä kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary. Reilu vuosi sitten eläköitynyt prinssi Henrik on jättänyt virallisen edustamisen pääasiassa taakseen, mutta tällaiseen henkilökohtaiseen juhlaan häntä voidaan kyllä odottaa. Toisaalta kuningas Kaarle Kustaan seitsemänkymppiset jäivät viime keväänä väliin, joten kuningatar saattaa yhtä hyvin saapua myös yksin. Potentiaalisia vieraita ovat toki myös prinssi Joachim ja prinsessa Marie, sekä prinsessa Benedikte. Tanskan lain mukaan jonkun on kuitenkin jäätävä kotiin hallitsijan sijaiseksi, jos tämä on poissa maasta enemmän kuin 24 tuntia, joten veikkaan, että prinsessa Benedikte ei osallistunu, kuten ei osallistunut kumpiinkaan seitsemänkymppisiin vuonna 2007. Sen sijaan näimme hänen tyttärensä Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinsessa Alexandran paikalla. Hovin kalenteri on tällä hetkellä tyhjillään kaikkien perheenjäsenten osalta.

Päivitys: Tanskan hovi on ilmoittanut, että kuningatar Margareeta ja kruununprinssipari osallistuvat molempien päivien juhlallisuuksiin ja että prinssi Joachim ja prinsessa Marie liittyvät heidän seuraansa jälkimmäisenä päivänä.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäivät, kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja

© Peter Knutson – Kungahuset.se

Entä Iso-Britannia? Euroopan kuninkaallisten juhliessa yhdessä olemme saaneet tottua brittien puutteeseen. Joko heitä ei nähdä paikalla lainkaan tai paikalle saapuvat vain prinssi Edward ja kreivitär Sophie. Norjan kuningasperheeseen briteillä on kuitenkin keskimääräistä lämpimämmät välit jo pelkästään sukulaissuhteen perusteella ja kuningasparin kanssa erityisen läheisiä ovat prinssi Charles ja prinsessa Anne. Hovin kalenterissa prinsessa Annella ja Gloucesterin herttua Richardilla on kuitenkin töitä kyseisinä päivinä, joten he eivät juhlaan osallistu ja prinssi Edwardin kalenteri näyttää töitä ensimmäisenä juhlapäivänä. Rehellisesti sanoen olisin todella yllättynyt prinssi Charlesin ja Cornwallin herttuatar Camillan osallistumisesta, sillä kuningas Willem-Alexanderin virkaanastujaisia lukuunottamatta heitä ei ole yhteisissä juhlissa vuosiin nähty. Voi siis pahimmassa tapauksessa olla, ettei Britanniasta saavu vieraita lainkaan.

Benelux-maista näemme varmasti vieraita, mutta mahtaako edustus olla yhtä laajaa, kuin kymmenen vuotta sitten. Tuntuu, että viime vuosina Euroopan kuninkaalliset juhlat ovat pienentyneet ja ehkä kulunut aikakin on muuttanut perheiden dynamiikkaa niin, etteivät keski-ikäistyneet prinssit ja prinsessat enää samalla tavalla osallistu tällaisiin tilaisuuksiin vanhempiensa seurana. Luxemburgista odotan paikalle jälleen ehdottomasti suurherttua Henriä ja suurherttuatar Maria Teresaa, mutta heidän lapsensa puolisoineen olisivat yllätys. Jos siihen kuuteenkymmeneen yritetään väkisin pyrkiä, ehkä perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stephanie ovat jotenkuten mahdollisia vieraita. Belgiasta voi niin ikään edustus jäädä kovin kapeaksi, sillä epäilen joulunaikaan pariinkin otteeseen itseään loukanneen kuningatar Paolan olevan edelleen levossa ja kuningas Albert ei saapune yksin. Heitä ei myöskään nähty kuningas Kaarle Kustaan juhlissa, jossa kuningatar Mathilde edusti yksin, eikä kuningatar Margareetan kahden vuoden takaisissa 75-vuotisjuhlissa, jossa kuningattaren seurana oli kuningas Philippe. Kuningaspari, sekä mahdollisesti kuningas Philippen sisar, prinsessa Astrid ja miehensä prinssi Lorentz lienevät varmimmat vieraat. Alankomaiden hovin kalenterista näemme, että kuninkaan täti, prinsessa Margriet puolisoineen ovat molemmat töissä juhlien aikaan ja myös prinssi Constantijnin puoliso prinsessa Laurentien ainakin tiistaina. Prinssi Frison kuoltua prinsessa Mabel ei varmasti edusta yksin, joten oletan että veljeksistä paikalla saapuu vain kuningas Willem-Alexander ja hänen seurassaan kuningatar Maxima, sekä prinsessa Beatrix.

Päivitys: Belgian hovin kalenterin mukaan prinsessa Astrid on Etelä-Koreassa toukokuun 10. päivä, eli ei varmasti osallistu syntymäpäiville. Kuningatar Mathildelle puolestaan on merkitty läsnäolo Kuningatar Elisabeth -viulukilpailussa 8. ja 11.-12. päivä, mikä viittaisi siihen, että juhlapäivät on jätetty osallistumisen vuoksi tyhjiksi. Päivitys 3.5. Kuningaspari osallistuu molempina päivinä. Päivitys 7.5. Luxemburgia edustavat suurherttuapari ja perintösuurherttuapari. Päivitys 8.5. Alankomaista saapuvat kuningas Willem-Alexander, kuningatar Maxima, prinsessa Beatrix, prinssi Constantijn ja prinsessa Mabel.

Norjan kuningas Haraldin 70-vuotissyntymäpäivät 2007

© Bjørn Sigurdsøn – Det kongelige hoff

Espanjaa edusti kymmenen vuotta sitten infanta Cristina Iñaki-miehensä kanssa, mutta koska verosotkut ja talousrikokset ovat sittemmin vieneet niin maineen, tittelin, kuin Iñakin kohdalla vapaudenkin, he pysyvät tästä juhlasta varmasti poissa. Vuosi sitten Tukholmassa kuningasta juhlistivat kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia, jotka ovat hyvin potentiaalisia vieraita tänäkin vuonna. Kuningas Felipeä ja kuningatar Letiziaa emme silloin nähneet, mutta kaksi vuotta sitten Kööpenhaminassa kylläkin, joten heidänkin osallistumisensa on mahdollista. Infanta Elenaa en tälläkään kertaa odottaisi paikalle.

Päivitys 7.5. Espanjaa edustavat kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia.

Välimereltä juhlaan saapunee muitakin vieraita, mutta Monacosta se tarkoittaa mitä luultavimmin vain ruhtinas Albertia. Kaksosten synnyttyä ruhtinatar Charlene on jättänyt tällaiset juhlallisuudet järjestään väliin, eikä mikään viittaa siihen, että nytkään tehtäisiin poikkeusta. Kreikan kuningas Konstantin ja kuningatar Anne-Marie sen sijaan tuntuvat osallistuvan kuninkaallisiin juhliin mielellään, joten heitä odotan paikalle ja onhan se aina mahdollista, että myös joku lapsista puolisoineen seuraa perässä. Hovin tiedotteessa puhutaan vain eurooppalaisista vieraista, joten ilmeisesti kuninkaallisia vieraita ei kannata muualta odottaa. Japanista, Jordaniasta ja silloin tällöin myös Marokosta on kuitenkin vieraita erilaisissa juhlissa nähty, joten ei sekään mahdotonta liene. Suomea edustavat toivottavasti presidentti Niinistö ja Jenni Haukio.

Ilman Norjan omaa kuninkaallista perhettä ja aika reilulla kädellä laskien saisin tuosta yhteensä alle neljäkymmentä kuninkaallista vierasta Euroopasta. Toteutuessaan tuo olisi luonnollisesti aivan loistava luku, mutta pelkäänpä, että sekin on hieman yläkanttiin. Jostakin syystä näistä juhlista ei ole jäänyt sellaista tunnetta, että kovin suurta spektaakkelia olisi tulossa ja toisaalta kuten sanoin, viime vuosina ylipäätään aika usein kuninkaallisten perheiden edustukset ovat olleet toivottua pienempiä. Tänä vuonna ei kuitenkaan ole luvassa muitakaan kovin kummoisia juhlia, joten otamme ilolla vastaan sen, mitä saamme. Ja kuten aina, olen todella mielelläni väärässä, jos tuo kuusikymmentä vierasta jostakin oikeasti repäistään. Mitä olette mieltä arvailuistani ja keitä itse odotatte (tai toivotte) paikalle?

Varmistuneet vieraat:

 • Ruotsi: Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia
 • Tanska: Kuningatar Margareeta, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, prinssi Joachim ja prinsessa Marie (vain 10.5.)
 • Suomi: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio (vain 9.5.)
 • Belgia: Kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde
 • Espanja: Kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia (ilmeisesti vain 10.5.)
 • Luxemburg: Suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa, perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stephanie
 • Alankomaat: Kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima, prinsessa Beatrix, prinssi Constantijn, prinsessa Mabel
Mainokset

14 kommenttia artikkelissa “Norjan kuningasparin syntymäpäiväjuhlat lähestyvät, näemmekö jälleen kuninkaallisten suurkokoontumisen?

 1. Tuo 60 on kyllä hurja luku ja en usko että siihen päästään. Puolet tuostakin olisi jo hyvä, paljon juhlapukuja ja tiaroita luvassa joka tapauksessa 😀 Kiva että Sofia ja Carl Philipkin osallistuvat, tällä kertaa päästään varmaan jo näkemään se vauvamaha ja tietysti että minkä tiaran Sofia on tällä kertaa valinnut. Toivoisin kyllä, että Monacosta tulisi myös Charlene, eikä aina vain Albert yksin… ja Britanniasta toivottavasti tulisi myös joku.

  Tykkää

  • Uskon kyllä, että kun Ruotsin edustus on tuo, myös Tanskasta nähdään Margareeta ja Mary ja siinä onkin sitten jo isäntäväen kanssa aika hyvin tiaroita! Toivottavasti nähdään jotain mielenkiintoista. Ja tosiaan Charlene olisi kiva nähdä pitkästä aikaa, vaikka tiaraa ei sieltä kyllä olekaan odotettavissa…

   Tykkää

   • Ihmetyttää kyllä tuo Charlenen tiarattomuus… Eikös Albertkin varta vasten Charlenelle teettänyt sen Ocean tiaran? Ilmeisesti hän ei koe niitä yhtään omakseen, mutta silti ruhtinatar voisi joissain tilaisuuksissa käyttää tiaraa tai vaikka edes jotain kevyttä timanttipantaa.

    Tykkää

    • Ihmettelen kyllä samaa. Monacossa toki muutenkin tosi vähän käytetään tiaroita, mutta on Carolinekin joskus sentään käyttänyt. Ja kuten sanoit, Albert on jopa teettänyt Charlenelle oman ja lisäksi vielä sen pantamaisen, jota käytti hääiltana. Jos Ocean tuntuu liialliselta, käyttäisi edes sitä. Charlene näyttää aina yhtä oudolta Madeleinen ja Chrisin häiden kuvissa, kun ei ole tiaraa, eikä kunniamerkkejä, vaikka kaikilla muilla on.

     Lisätietoa: Median tietojen mukaan ensimmäisen illan juhla on white tie, eli iltapuvut, tiarat ja frakit, toisen illan pukukoodi sitten smokki. Näin arvelinkin, joten uskon, että tämä tieto on totta.

     Tykkää

 2. Jahas, viime hetkellä kirjoitin postauksen, sillä informaatiota vieraista alkaa tippua. Tanskan hovi ilmoitti juuri, että kuningatar ja kruununprinssipari osallistuvat molempiin juhlapäiviin ja prinssi Joachim prinsessa Marien kanssa jälkimmäiseen.

  Tykkää

  • Belgian hovin kalenterin mukaan prinsessa Astrid on Etelä-Koreassa toukokuun 10. päivä, eli ei varmasti osallistu syntymäpäiville. Kuningatar Mathildelle puolestaan on merkitty läsnäolo Kuningatar Elisabeth -viulukilpailussa 8. ja 11.-12. päivä, mikä viittaisi siihen, että juhlapäivät on jätetty osallistumisen vuoksi tyhjiksi.

   Tykkää

 3. Näitä isoja juhlia ei voita kyllä mikään, vaikka ovatkin vähän pienentyneet! Kun iltapukuhäitäkään ei ole näköpiirissä, juhlitaan nyt näitä synttäreitä. En itsekään luottaisi tuohon 60 vieraaseen, vaikka se mahtavaa olisikin. Onneksi pohjoismaistakin tulee jo tarpeeksi loistoa! Ihmettelen joka kerta, että miksi brittien edustus on niin huonoa, eivät kai he pidä itseään muita parempina niin kuin juorupalstoilta usein lukee. 😀 On kyllä aika erikoista, että Elisabetia ei nuorempanakaan nähty juhlimassa ulkomailla, nyt sen jo iän puolesta ymmärtääkin, kun valtiovierailutkin ulkomaille ovat vähentyneet.

  Ps. Tuossa 1997 juhlien vieraslistassa on tullut jokin virhe, sillä Mary eleli silloin vielä Australiassa 😉

  Tykkää

  • Siis uskokaa tai älkää, mä ihan oikeasti oikoluen näitä 😀

   Briteillä on varmaan jus se ongelma, ettei sellaista osallistumisen perinnettä edes ole. Monet muut kuningashuoneet ovat ystäviä ja jopa sukulaisia keskenään, mutta Britannia on pitänyt välimatkaa näihin edelleen elossa oleviin monarkioihin jo aika pitkään. Eikä sekään varmaan voi olla vaikuttamatta, että ihan ylipäätään britit eivät tunnu ollenkaan sitoutuneen eurooppalaisuuteen samalla tavalla, kuin me muut. Katse tuntuu olevan enempi kohti Yhdysvaltoja ja Kansainyhteisön maita. Ja jos rehellisiä ollaan, ehkä siinä hiukan haiskahtaa myös sellainen, ettei ainakaan koeta mitenkään pakolliseksi osallistua ”kaikenlaisiin kissanristiäisiin”…

   Tykkää

 4. Brittien vastahakoisuus osallistua eurooppalaisten serkkujensa juhliin on myös osaltaan nykyisen kuningattaren isoisän kuningas George V:n peruja. Hänhän ei koskaan antanut eurooppalaisille sukulaisilleen anteeksi ensimmäistä maailmansotaa eikä suostunut enää poistumaan Britannian rajojen ulkopuolelle. Tämän jälkeen brittien osallistuminen manner-Euroopan rientoihin on ollut nihkeää sukupolvesta toiseen. Ennen ensimmäistä maailmansotaahan briteillä oli usein korkeimman tason edustus Euroopan sukujuhlissa, kuningatar Victoriasta ja kuningas Edward VII:stä alkaen.

  (En toki tarkoita, että britit edelleen kyräilisivät maailmansodan muistoja, mutta brittien ja heidän mannermaisten serkkujensa kohteliaan kaukaiset välit juontavat juurensa näihin päiviin. Norjan kanssa tällaista viileyttä ei kylläkään ole koskaan ollut. Itse kuningataräitihän osallistui useisiin kuningas Olavin juhlallisuuksiin.)

  Tykkää

  • Kiitos, erittäin mielenkiintoista! Selvästi tämä ”perinne” on sittemmin jatkunut, vaikka kuten sanoit, taatusti ei sentään ole kyse enää sotakaunoista. Mutta kuten todettua, kun kerran perinne menee poikki, sitä on vaikea uudelleen aloittaa. Varsinkin, jos ei näe sille kovin suurta tarvetta ylipäätään. Ja tosiaan, Norjaan välit ovat selvästi hyvin lämpimät. Olisipa mukavaa, kun samaa nähtäisiin myös suhteessa muihin hoveihin.

   Tykkää

  • Muistat oikein, kuningas Haraldin isoäiti kuningatar Maud oli tosiaan syntyjään britti, kuningas Edward VII:n ja kuningatar Alexandran nuorin tytär. Kuningatar Elisabet jakaa samat isoisovanhemmat, sillä hän on Edwardin ja Alexandran toiseksi vanhimman pojan, myöhemmin kuningas Yrjö V:n pojantytär. Eivät siis kauhean läheistä sukua, jos tarkkoja ollaan, mutta kuninkaallisilla nämä sukulaissuhteet tuntuvat olevan vähän toisenlaisia, kuin meillä tavaksilla. 🙂

   Tykkää

 5. Presidentin kansliasta vastattiin tänään, että presidentti Niinistö ja rouva Haukio edustavat Suomea tiistain juhlaillallisella. Valitettavasti eivät kuitenkaan ilmeisesti enää keskiviikon juhlallisuuksissa. Kyselin myös Yleltä mahdollisia lähetyksiä, mutta niitä ei näytä olevan luvassa. Toivotaan, että norjalaislähetykset ovat katsottavissa myös Suomessa. Linkkejä blogiin myöhemmin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.