”Yhdessä” – tragedia lähentää kuninkaallisia ja kansaa

Kun kruununprinsessa Victorialta kysyttiin, miten Ruotsi jatkaa eteenpäin terrori-iskun jälkeen, kruununprinsessan vastaus oli yksinkertainen ja nopea, ”yhdessä”. Vastaus tarkoitti tietenkin jokaista ruotsalaista ja ruotsissa asuvaa alkuperään, kansallisuuteen, ikään, sukupuoleen tai asemaan katsomatta. Kuningasperheen reaktiot ja vahva läsnäolo iskun jälkeen osoittavat, että yhdessä tarkoitti myös hallitsijaperhettä. Monarkian merkitys kansan puolueettomana yhdistäjänä nousee aina arvoonsa erityisesti kriisin hetkellä ja kansallisen surun jakaminen ja esiintuominen ovat yksi kuninkaallisten vaikeimmista tehtävistä. Tänään kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia seisoivat rintarinnan tukholmalaisten kanssa uhrien muistoksi järjestetyssä tilaisuudessa. Kevään aikana myös muualla Euroopassa kuninkaalliset perheet ovat osoittaneet tukensa terrorin uhreille ja kansalleen, sekä toistaneet tärkeää sanomaa, eteenpäin on jatkettava.

Embed from Getty Images

Tukholmassa järjestettiin tänään puoliltapäivin virallinen muistotilaisuus lauantaina terrori-iskun uhrien muistolle. Neljän ihmisen hengen vaatinut kuorma-autoisku Drottninggatanilla on ollut Ruotsissa luonnollisesti suuri shokki, vaikka sitä on ehkä jollakin tasolla jo odotettukin. Sunnuntaina tuhannet ihmiset kokoontuivat Tukholman keskustaan osoittamaan, että rakkaus voittaa ja tänään myös kaupungintalon puutarhassa pääministeri Stefan Löfvénin johdolla pidetyssä seremoniassa kokoontuivat maan viralliset edustajat. Paikalla olivat myös kuningaspari, sekä kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia. SVT:n lähetyksen tilaisuudesta voi katsoa täällä. Seremonia alkaa hiljaisella hetkellä kohdassa 29:30.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
© Expressen TV via Youtube

Ruotsin kuninkaallisella perheellä on moneen muuhun monarkiaan verrattuna melko mutkaton suhde mediaan ja ennen kaikkea kansaan. Ei olekaan siis yllätys, että kuningasperhe on ollut mukana tapahtumissa lähes ensihetkistä alkaen. Kuninkaan ensimmäinen viesti kansalle julkistettiin sosiaalisessa mediassa hyvin nopeasti, vaikka kuningas oli parhaillaan vierailulla Brasiliassa ja hallitsijan sijaisena toiminut kruununprinsessa Victoria yhdessä prinssi Danielin kanssa saapui iskupaikalle heti lauantaina aamupäivällä. Hyvin liikuttunut kruununprinsessa laski kimpun punaisia ruusuja vahvasti vartioituna ja vastasi lyhyesti toimittajien kysymyksiin.

© Nyhetsmorgon via Youtube

Kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian saavuttua Tukholmaan iltapäivällä, kuninkaallinen perhe osallistui linnassa infotilaisuuteen, jonka aikana heille kerrottiin iskusta ja tutkinnan tilanteesta. Tilaisuuden jälkeen kuningas asteli median eteen pitämään puheen, jossa hän kertoi kuninkaallisen perheen ajatusten olevan uhrien ja heidän perheidensä, sekä ystäviensä luona. Lisäksi kuningas korosti yhteiskunnan voimaa sen toimiessa yhdessä, heitä, jotka haluavat auttaa on enemmän, kuin heitä, jotka haluavat tehdä pahaa. Kuninkaan mukaan Ruotsi on pitkään ollut, on tällä hetkellä ja tulee olemaan jatkossakin turvallinen maa.

© Expressen TV via Youtube

Tukholman isku tapahtui vain reilun kahden viikon kuluttua edellisestä terrori-iskusta Euroopassa. Maaliskuun 22. päivänä Lontoon Westminsterissä tapahtunut väkivalta vaati niin ikään neljän ihmisen hengen ja haavoitti lukuisia muita. Lontoossa ja Britanniassa ylipäätään terroriuhkaan ja hyökkäyksiin on ehkä jo jollakin tasolla hieman totuttu, joten kuninkaallisen perheen reaktiot eivät olleet yhtä tunteikkaita ja akuutteja, kuin Ruotsissa. Osin asiaan vaikuttaa luonnollisesti myös toisenlainen kommunikaatiokulttuuri monarkian ja kansan välillä. Jonkin verran ihmetystä on kuitenkin herättänyt kuningatar Elisabetin hyvin vähäinen reagointi iskun jälkeen. Kuningattaren ja prinssi Philipin oli tarkoitus seuraavana päivänä avata New Scotland Yardin uudet toimitilat, mutta vierailu peruttiin, jotta poliisivoimia ei olisi turhaan sidottu muualle, kuin tapahtumien tutkintaan. Kuningatar lähetti aiheesta julkisen viestin, jossa hän pahoitteli tilaisuuden siirtämistä ja otti samalla osaa omaisten suruun, sekä kiitti poliisivoimia ja pelastushenkilökuntaa niiden työstä. Muuta ei kuningattarelta ole kuultu.

Following the shocking events in Westminster, Prince Philip and I are sorry that we will not be able to open the New Scotland Yard building as planned today, for very understandable reasons. I look forward to visiting at a later date.

My thoughts, prayers, and deepest sympathy are with all those who have been affected by yesterday’s awful violence.

I know I speak for everyone in expressing my enduring thanks and admiration for the members of the Metropolitan Police Service and all who work so selflessly to help and protect others.

ELIZABETH R.

Walesin prinssi Charles sentään vieraili kaksi päivää iskun jälkeen King’s College Hospitalissa tapaamassa uhreja, sekä heitä hoitanutta henkilökuntaa. Prinssi William, Cambridgen herttuatar Catherine ja prinssi Harry puolestaan osallistuivat tämän viikon keskiviikkona Westminster Abbeyssä ekumeeniseen muistotilaisuuteen, joka oli järjestetty uhrien kunniaksi. Britannian kuninkaallinen perhe ja sen yksittäiset jäsenet jäävät usein yleisölle hyvin vieraiksi ja myös tällaisella surun hetkellä etäisyys säilyy. Vaikka kuninkaalliset näkyvät, he eivät kosketa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Samana päivänä, kun Lontoossa terrori vaati uusia uhreja, muisteltiin Brysselissä vuodentakaisia tapahtumia. Lentokentällä ja metroasemalla toteutetuissa iskuissa menetti henkensä 32 ihmistä ja satoja loukkaantui. Iskuja seuranneina päivinä kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde olivat erittäin aktiivisesti mukana tavaten uhreja ja pelastushenkilökuntaa, vieraillen hätäkeskuksessa ja sairaalassa, sekä iskupaikoilla ja osallistuen muistotilaisuuksiin. Tänä vuonna kuningaspari osallistui Maelbeekin metroasemalla järjestettyyn muistotilaisuuteen, johon he matkustivat metrolla lentokentältä ja jossa he tapasivat myös paljon yleisöä. Matkustustapa lähetti vahvan viestin siitä, kuinka eteenpäin on jatkettava ja pelon ei saa antaa vaikuttaa elämään. Sama teema jatkui kuninkaan puheessa, kun hän paljasti uuden muistomerkin uhreille.

Dear families,

With countless victims around the world, you share the deep wounds caused by deadly madness.

Let me put to you this one conviction: it is the responsibility of each and every one of us to make our society more humane and more just. Let us learn to listen to each other again, to respect each other’s weaknesses and to put them right. And above all, let us dare to be tender.

On this day of awareness and recollection, our country owes you this commitment.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Espanja on yksi niistä Euroopan maista, jotka ovat kärsineet erilaisista lähteistä peräisin olevasta terrorismista eniten. Viime vuodet maa on saanut olla suhteellisen rauhassa, mutta terrorin jäljet ovat pitkät. Vuosittain uhreja muistetaan In Memoriam -konsertissa, joka järjestetään Madridissa. Tänä vuonna jo viidennentoista kerran järjestettyyn konserttiin osallistuivat maaliskuun alussa kuningas Felipe ja kuningatar Letizia, jotka ovat valtaannousun jälkeen ottaneet tehtävän vastaan kuningas Juan Carlosilta ja kuningatar Sofialta.

Embed from Getty Images

Ensimmäinen muistokonsertti järjestettiin vuonna 2003, jolloin kuningatar Sofia oli paikalla ja seuraavana vuonna silloiset prinssi Felipe ja neiti Letizia Ortiz Rocasolano kunnioittivat tilaisuutta läsnäolollaan. Tämä järjestyksessään toinen konsertti oli erityisen mieleenpainuva, sillä Espanjan historian tuhoisin terrori-isku, Madridin junapommit, jotka vaativat lähes kahdensadan ihmisen hengen, oli tapahtunut vain pari kuukautta aikaisemmin. Alle kaksi viikkoa konsertin jälkeen prinssi ja tämän kihlattu vihittiin, ja vaikka kruununperillisen häät olivat riemujuhla Espanjalle, surulliset tapahtumat eivät voineet olla vaikuttamatta niiden tunnelmaan. Kuningatar Letizialle, joka toki aikaisemmassa työssään uutistoimittajana oli varmasti joutunut tekemisiin monenlaisten vakavien tapahtumien kanssa, olivat terrori-iskut kuitenkin melkoinen hyppy kylmään veteen kuninkaallisuran alussa. Iloiset kihlajaistunnelmat ja esittäytymisvierailut vaihtuivat muutamassa kuukaudessa sairaalakäynteihin, muistotilaisuuksiin ja häiden suunnittelemiseen surun varjossa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Omalla tavallaan kuningatar Letizian kokemuskin osoittaa, miten henkilökohtaisella tasolla kuninkaallisten ja kansan suhteissa liikutaan, kun yhdistävänä tekijänä on menetys ja suru. Vielä asteen syvemmälle joutui kuitenkin menemään Norjan kruununprinsessa Mette-Marit, jota terrori-isku kosketti henkilökohtaisesti. Kruununprinsessan velipuoli, Rolf Berntsen oli, kuten tunnettua, yksi Anders Behring Breivikin uhreista Utøyan saarella heinäkuussa 2011. Tällaisella hetkellä kuninkaallisetkin ovat vain yksi kansasta.
Embed from Getty Images

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “”Yhdessä” – tragedia lähentää kuninkaallisia ja kansaa

 1. Hyvä aihe, kiitos.
  Minusta juuri tällaisissa isoissa koko kansakuntaa koskevissa tapahtumissa, olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia, korostuu kuninkaallisten merkitys kansaa yhteensitovana voimana sekä pitkäaikaisen, jopa historiallisen, jatkumon mahdollistajana. Se on jotakin sellaista mihin nykyajan tiuhaan vaihtuvista pääministereistä tai presidenteistä ei valitettavasti ole.

  Mutta kaikenkaikkiaan terroristiset teot ovat kauheita ja tuomittavia, ei tällaisiin oikein sanoja riitä.

  Tykkää

  • Minähän olen ehdoton tasavallan kannattaja ja itseasiassa en pidä monarkiaa ollenkaan hyvänä valtiomuotona (saa yllättyä :D). En myöskään yleensä oikein näe sitä argumenttia, että kuningas tai kuningatar yhdistää kansaa oikein validina, kun järjestelmä tuo sitten niin paljon muita ristiriitoja ja jakoja yhteiskuntaan. Mutta uskon kyllä täysin, että tällaisissa poikkeukstapauksissa, kun ihmiset kokevat tarvetta kokoontua yhteen ja kokea yhteenkuuluvuutta vieraidenkin ihmisten kanssa, kuninkaallisilla on erittäin merkittävä rooli. Erityisesti silloin, kun kuninkaalliset kykenevät reagoimaan henkilökohtaisella tasolla ja oman persoonansa peliin pistäen. Jos nyt näitä postauksen esimerkkejä ajatellaan, on vaikea nähdä, että kuningatar Elisabetista on ollut kenellekään lohtua tai turvaa Westmisterin iskun suhteen, mutta kuningas Kaarle Kustaa taas on hyvinkin tuntunut ”isälliseltä” tai sellaiselta, että järkyttyneestä ihmisestä voi tuntua, että joku ottaa ohjat käsiinsä.

   Tykkää

 2. Jep, juuri noin. Kuningatar Elisabetin jätin erikseen mainitsematta, kun brittihovi nyt muutoinkin on mitä on. Tai ehkä hän pitkänä monarkkina luo ikäänkuin jatkumoa, vaikka ei niin kansanläheinen olisikaan.

  Mutta vaikka ei juurikaan tähän aiheeseen liity, vaan ennemminkin kommenttiisi, niin uskon kyllä että kuninkaallisista on tiettyä apua kauppasuhteiden ja muiden yhteistyöasioiden mahdollistajana (sekä tietenkin turismissa ja muussa markkinoinnissa). Toki markkinat toimivat ihan omalla tavallaan, mutta jos verrataan vaikka suomalaista delegaatiota, jossa on yrittäjien ja valtion edustajia ja vaikka ruotsalaista vastaavaa, jossa mukana on myös Victoria, niin veikkaanpa kyllä, että Victorian antama PR-lisä on aika huomattava. Mitään todellista tilastoa asian merkittävyydestä en kyllä ole nähnyt, vaan ihan puhtalla veikkauksella mennään. Mutta ehkä tästä voidaan joskus jonkin postauksen (vink, vink) yhteydessä vaikka keskustella enemmänkin. 🙂

  Tykkää

  • Olen jo pidempään pohdiskellut postausta aiheesta, mutta en ole saanut oikein aikaiseksi. Tuntuu hiukan vaikeasti hallittavalta aiheelta. Mutta siitä kyllä syntyisi varmasti todella mielenkiintoista keskustelua, joten täytyy ottaa uudelleen harkintaan!

   Epäilen kyllä hiukan, että sillä, että mukana on kuninkaallinen, olisi suurta merkitystä yritysten investoinneissa. Ovat niin suuria päätöksiä kuitenkin. Mutta esim. turismin ja kulttuurin edistämisessä uskon ehdottomasti, että kuninkaallisilla on vaikutusta. Mutta mun henkilökohtainen asenne monarkiaa kohtaan on sellainen, että vaikka ymmärrän tietyt edut ja uskon niiden olemassaoloon, se ei minulle riitä silti oikeuttamaan koko systeemiä. Lähinnä kyse on arvopohjasta ja vaikutuksista yhteiskuntaan, ei niinkään punnista tai kruunuista.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s