Kuninkaallisten reaktioita Tukholman terrori-iskuun (päivitetty 10.4. klo 9.40)

Monet kuningashuoneet ovat reagoineet Tukholman eiliseen järkyttävään terrori-iskuun ja lähettäneet maahan osanottonsa ja tukensa. Päivitykset postauksen lopussa.

Embed from Getty Images

Luonnollisesti ensimmäisenä kansalle viestitti kuningas Kaarle Kustaa, joka oli tapahtumahetkellä vielä poissa maasta, oltuaan vierailulla Brasiliassa yhdessä kuningatar Silvian kanssa. Kuningaspari on nyt palaamassa Ruotsiin. Jos satutte olemaan tänään Tukholmassa, kuninkaanlinnan aarrekammio, Drottningholmin linna, sekä Riddarholmskyrkan ovat suljettuina.

Kuninkaan mukaan koko kuninkaallinen perhe on ottanut tyrmistyneinä vastaan tiedon iskusta Tukholmasta ja kertoo heidän seuraavan tilanteen kehittymistä. Lisäksi kuningas toteaa perheen ajatusten olevan uhrien ja heidän perheidensä luona.

Kuninkaanlinnan, Drottningholmin linnan ja Hagan linnan liput liehuvat tänään puolitangossa.

Myös prinsessa Madeleine on lähettänyt terveisensä ”rakkaaseen Tukholmaan” ja iskun uhreille, sekä heidän perheilleen.

Naapurimaista Norjan kuningas Harald ilmaisi ensimmäisenä tukensa ruotsalaisille. Hänen viestinsä on osoitettu kruununprinsessa Victorialle, joka toimi isänsä poissaollessa sijaishallitsijana. Kuninkaan mukaan hän on vastaanottanut tiedon iskusta suuren surun vallassa ja hän toteaa, että jälleen kerran meitä on muistutettu demokraattisten perusarvojemme suojelemisen tärkeydestä. Lisäksi kuningas omasta, kuninkaallisen perheen, sekä kansan puolesta ottaa syvästi osaa suruun ja pyytää kruununprinsessaa välittämään terveisensä uhrien perheille, sekä koko Ruotsin kansalle.

Tillfällig Riksföreståndare,
Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Victoria

Kungliga Slottet
Stockholm

Deres Kongelige Høyhet!

Jeg har med stor sorg mottatt nyheten om det grufulle angrepet i Stockholm i ettermiddag, som resulterte i flere drepte og skadde. 

Nok en gang blir vi brutalt minnet om viktigheten av å verne om våre sentrale demokratiske verdier.

På vegne av meg selv, Kongefamilien og det norske folk, sender jeg min dypeste kondolanse, og jeg ber Deres Kongelige Høyhet om å viderebringe min medfølelse til de etterlatte og pårørende, og til hele det svenske folk.

Harald R

Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia lähettivät terveisensä kotimatkalta Japanista, jossa kuningaspari on ollut tällä viikolla valtiovierailulla. Twitterissä julkaistun viestin mukaan kuningaspari tuomitsee iskun ankarasti ja haluaa osoittaa solidaarisuutta Ruotsin kansalle.

Jordanian hovin Twitter-tilillä myös kuningas Abdullah tuomitsee pelkurimaisen iskun Tukholmassa ja lähettää osanottonsa kuningas Kaarle Kustaalle.

Lopuksi vielä presidentti Sauli Niinistön terveiset naapurimaahan.

Olen järkyttynyt Tukholmassa tehdystä iskusta. Viattomia ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut tässä mielipuolisessa terroriteossa. Jokainen terrori-isku on yhtä tuomittava, mutta kun isku tapahtuu pohjoismaisessa naapurustossa, se koskettaa syvästi. Otan osaa koko Suomen kansan puolesta uhrien omaisten ja kaikkien ruotsalaisten suruun.


Otan osaa uhrien perheiden suruun ja toivon jaksamista kaikille, joihin isku on vaikuttanut. Lisäksi toivon sydämestäni, että kaikki blogin lukijat ja läheisenne ovat turvassa. Päivitän postausta, jos kuninkaallisten viestejä tulee lisää tai jos Ruotsin kuningasperhe esiintyy julkisuudessa.

Kello 11.30 Suomen aikaa mustiin pukeutuneet kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailivat iskupaikalla. Liikuttunut kruununprinsessapari laski paikalle kukkia ja kruununprinsessa kertoi tuntevansa suunnatonta surua, sekä tyhjyyttä. Hän kuitenkin lisäsi, että tällainen tapahtuma on toisaalta myös voima, joka muistuttaa, että kansakuntana ruotsalaiset haluavat vastustaa pelkoa ja että ruotsalainen yhteiskunta perustuu luottamuksella, yhteisöllisyydelle ja yhteenkuuluvuudelle.

Crown Princess of Sweden visiting scene of #Stockholm attack

A post shared by M A X F O S T E R (@maxfostercnn) on

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia keskeyttivät terrori-iskun takia vierailunsa Brasiliaan ja palasivat tänään lauantaina Ruotsiin. Kuningaspari, kruununprinsessapari, sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia osallistuivat kuninkaanlinnassa tilaisuuteen, jossa heitä informoitiin iskusta, sekä poliisitutkinnan tilanteesta. Tämän jälkeen kuningas Kaarle Kustaa puhui medialle.

Kära svenskar,

Alla i Sverige,

Igår när jag på plats i Brasilien nåddes av beskedet om den fruktanvärda händelsen i Stockholm var det naturligt för mig att direkt återvända hem till Sverige.

Jag har just avslutat mötet med rikspolischefen och chefen för Säkerhetspolisen. De har informerat mig och Kungafamiljen om polisens arbete efter gårdagens attentat.

Först och främst vill jag framföra att mina och Kungafamiljens tankar, går till offren för detta avskyvärda dåd. Medmänniskor som skadats och bragts om livet.

Vi tänker också på deras familjer och vänner. Vi känner med dem i deras sorg och oro.

Vi är alla omskakade av det som hänt. Det är samtidigt hoppfullt att se den omtanke som människor visar varandra. Det visar på kraften i vårt samhälle.

Alla vi som vill hjälpa är många fler än de som vill oss ont. Den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt.

Polis, sjukvård och räddningstjänst har gjort ett fantastiskt arbete för att minimera skadeverkningarna. Nu är det viktigt att de får arbeta vidare i lugn och ro.

Vi har upplevt flera våldsdåd tidigare. Vi har klarat det då, och det ska vi göra nu.

Sverige är, har länge varit, och ska fortsatt vara ett tryggt och fredligt land.

Myös Tanskan kuningatar Margareeta on lähettänyt viestin kuningas Kaarle Kustaalle. Kuningatar kertoo olevansa syvästi järkyttynyt terrori-iskusta ja lähettävänsä kuninkaalle ja Ruotsin kansalle osanottonsa.

Dybt berørt over det alvorlige terroranslag, som ramte Stockholm i går, sender jeg dig og det svenske folk mine tanker og inderligste medfølelse.

Margrethe R

Belgian kuningas Philippe kertoi sunnuntaina hovin Twitterissä soittaneensa kuningas Kaarle Kustaalle ottaakseen osaa suruun.

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa ovat niinikään kertoneet järkyttyneensä tapahtumista ja lähettävät terveisensä uhrien perheille ja kaikille muille iskuista kärsineille.

Your Majesty,

The Grand Duchess and I are shocked to hear about the news of the tragic events in Stockholm.

Our thoughts and deepest sympathy are with the victims, their families and all those affected by this terrible attack.

Henri
Grand Duke of Luxembourg  


Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia osallistuvat tänään iskun uhrien muistolle järjestettävään viralliseen seremoniaan Tukholman kaupungintalon puistossa. Lähetystä voi seurata kello 12.30 alkaen SVT:n nettisivulla.

Mainokset

3 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallisten reaktioita Tukholman terrori-iskuun (päivitetty 10.4. klo 9.40)

  1. Ei voi kuin toivoa,että Ruotsi pääsee jaloilleen vahvempana vastustamaan terrorismia ja väkivaltaa. Teko oli raukkamainen kaikessa järkyttävyydessään.
    Arjen on jatkuttava niin kuin ennenkin periksi emme voi antaa. Emme voi sulkeutua koteihimme vaikka pelottaisi.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.