Presidentti Trumpin tulevaisuus kuninkaallisten seurassa

Yhdysvallat on tänään saanut uuden presidentin. Liikemies Donald Trump valittiin maan äärimmäisen kyseenalaiseksi 45. presidentiksi vähintään yhtä kyseenalaisen vaalikampanjan jälkeen ja tänään hän vannoi virkavalansa. Trumpin politiikka tulee olemaan monelta osin vastenmielistä eurooppalaisille, mutta hän on suurvallan presidentti ja siten asemassa, jota ei voida, eikä haluta täysin kyseenalaistaa. Tulemme siis näkemään presidentti Trumpin seuraavien neljän vuoden aikana useasti myös kuninkaallisten seurassa. Sitä, minkälaiseksi suhde muodostuu, on mahdotonta vielä sanoa, mutta varmasti ainakaan väistyvän presidentin Barack Obaman, sekä tämän puolison Michelle Obaman kanssa muodostettuja hyvin lämpimiä välejä emme pääse näkemään.

Embed from Getty Images

Presidentti Trumpin kilpakumppanilla Hillary Clintonilla olisi ollut valmiiksi moninaisia suhteita maailman kruunupäihin. Miehensä presidenttikausien aikana Clinton matkusti ympäri maailmaa tavaten myös kuninkaallisia ja luonnollisesti yhteydet ovat vain jatkuneet hänen toimiessaan mm. maansa ulkoministerinä. Kuningatar Elisabetin Clinton on tavannut useasti ja tuttuja ovat varmasti myös muut Euroopan valtionpäämiehet ja luultavasti useimmille hän olisi ollut myös mieluisempi yhteistyökumppani Yhdysvaltain hallinnon kärjessä. Joulukuussa 2014, samoihin aikoihin, kun Hillary Clinton alkoi julkisesti puhua asettumisestaan presidenttiehdokkaaksi vuoden 2016 presidentinvaalissa, prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine tapasivat hänet New Yorkissa. Tilaisuus liittyi villieläinten suojeluun, mutta kuninkaallisten tapaaminen Clintonin kanssa ei jäänyt huomaamatta, eikä se varmasti ollut sattumaa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Erityisesti Britannian kuninkaallisen perheen yhteistyö presidentti Obaman ja tämän puolison kanssa on kukoistanut. Presidentti ehti vierailla maassa useampaan kertaan kahden presidenttikautensa aikana ja teki maahan jopa valtiovierailun vuonna 2011. Viimeisen kerran presidentti kävi Lontoossa huhtikuussa 2016, jolloin hän pyrki vaikuttamaan käynnissä olleeseen Brexit-äänestykseen. Presidenttipari tapasi matkan aikana kuningatar Elisabetin hyvin epämuodollisissa merkeissä, mikä kertoo mutkattomista väleistä ja erityisesti tätä alleviivasi tapaaminen Kensingtonin palatsissa, jossa presidentin ja rouva Obaman ottivat vastaan prinssi William, herttuatar Catherine ja prinssi Harry, sekä hyvin rennosti pyjamassaan esiintynyt tuleva valtiomies, prinssi George.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Yhdysvalloissa vieraillessaan presidentin työhuoneessa Valkoisessa talossa ovat poikenneet niin Walesin prinssi Charles, kuin molemmat hänen poikansa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Prinssi Harry on tehnyt lisäksi yhteistyötä Michelle Obaman kanssa Invictus Games -urheilukilpailun tiimoilta ja samassa yhteydessä saimme nähdä selkeimmän osoituksen siitä, että Obamissa on jotakin erityistä. Toki kuningatar Elisabet ensi sijaisesti tuki pojanpoikansa suurta projektia vammautuneiden veteraanien hyväksi, mutta täysin poikkeuksellista silti oli, että kuningatar esiintyi ulkomaisen valtionpäämiehen kanssa lähestulkoon huumorivideoksi kutsuttavassa pätkässä.

© The British Monarchy

Obamilla on ollut toimivat välit myös monien muiden Euroopan kuninkaallisten kanssa. Ensimmäisen kerran presidentti Obama tapasi kruunupäitä Oslossa vuonna 2009, jolloin hän vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon. Kahdeksan presidenttivuotensa aikana hän kohtasi kuninkaallisia erilaisissa tilaisuuksissa ympäri Eurooppaa, käyden kahdenvälisiä keskusteluja sekä toisaalta seurustellen heidän kanssaan erilaisissa juhlallisuuksissa ja kokouksissa. Valtiovierailuja presidentti Obama ei tehnyt Euroopan monarkioihin Isoa-Britanniaa lukuunottamatta, mutta vieraili muuten virallisesti esimerkiksi Espanjassa viime vuoden heinäkuussa. Myös Michelle Obama teki yhteistyötä Espanjan kuninkaallisten kanssa puhuessaan kuningatar Letizian kanssa Let Girls Learn -kampanjansa konferenssissa Madridissa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Presidentti Trump tulee astumaan Euroopan monarkkien eteen ristiriitaisessa asemassa. Toisaalta hän edustaa yhtä näiden valtioiden kiistatta tärkeimmistä kumppaneista, mutta samaan aikaan hän saapuu altavastaajana skandaalien leimaaman valintansa johdosta. Yhdelläkään Euroopan monarkioista ei kuitenkaan liene varaa osoittaa mieltään, saati katkaista suhteita, joten tulemme näkemään hyvin asiallisia välejä ja jopa hiukan yltiöpositiivista teatteria. Diplomaattisia suhteita vaalitaan tarkoin ja esimerkiksi Norjan kuningas Harald ja Luxemburgin suurherttua Henri ovat tänään lähettäneet julkiset onnittelunsa uudelle presidentille.

Your Excellency,

On the occasion of your inauguration as President of the United States of America, I wish to extend my warmest congratulations and my best wishes to you personally and to your family, and my hopes for the welfare and prosperity of the American people.

Harald R

 

Dear Mr President,

Together with the Grand Duchess I would like to congratulate you on the occasion of your inauguration as the 45th President of the United States of America.
The historical ties of friendship that unite our countries mean much to all of us in Luxembourg.
We wish you all the possible success for your mission as Head of State and we hope for a continued excellent transatlantic relationship.

Henri Grand Duke of Luxembourg

Tähän mennessä rouva Melania Trumpin roolia ei ole sen suuremmin selvitetty, joten Michelle Obamaan verrattavaa yhteistyökumppania ei välttämättä Euroopan kuninkaallisille löydy hyväntekeväisyysprojektien piirissä. Toisaalta roolin saattaa ottaa presidentti Trumpin Ivanka-tytär, jonka Jordanian kuningatar Rania ehti jo tavata Trump Towerissa New Yorkissa. Erilaisten sosiaalisten ongelmien kanssa arabimaissa taistelevalle kuningattarelle Yhdysvaltain ensimmäisen naisen tuki on tärkeää ja yhteistyö Michelle Obaman kanssa on mitä ilmeisimmin kukoistanut.

Pohjaa suhteille ei ilmeisesti ole kuitenkaan kovinkaan paljoa. Liikemiehenä Donald Trump on toki tavannut joitakin kuninkaallisia, kuten prinssi Charlesin, mutta toisaalta kiinteistö-, hotelli- ja viihdebisnes eivät yleensä ole aloja, joiden puitteissa kuninkaallisiin luodaan ainakaan vakavasti otettavia välejä. Suorasukaisista ja alatyylisistäkin puheistaan tunnettu presidentti on kunnostautunut mm. kommentoimalla herttuatar Catherinesta salaa napattuja ja sittemmin julkaistuja kuvia yläosattomissa aurinkoa ottamassa ja Trumpin arvio tilanteesta ei ollut kovinkaan hienotunteinen. Vastavalitun presidentin arvopohja ja poliittiset käsitykset ovat myös suurelta osin niin äärimmäisiä, että ristiriitoja myös asiakysymyksissä tulee väistämättä syntymään. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen kieltäjänä tunnetuksi tullut Trump kohdannee vaikeuksia ilmastoasioihin hyvin näkyvästi kantaaottavan prinssi Charlesin tai vaikkapa kuningas Kaarle Kustaan kanssa. Kuningas on julkisesti todennut tällaisten amerikkalaisten poliitikoiden olevan täysin todellisuudesta irrallaan.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Seuraavien neljän vuoden aikana presidentti Trump tulee siis tapaamaan useampia eurooppalaisia monarkkeja. Valtiovierailuja Pohjoismaihin tai Benelux-maihin lienee turha odottaa, mutta esimerkiksi erilaisten kansainvälisten sopimusten ja yhteistyöprojektien puitteissa tervehdyskäyntejä taatusti järjestetään. Isolle-Britannialle Yhdysvallat on edelleen äärimmäisen tärkeä kumppani ja maassa valmistellaan jo nyt uuden presidentin vierailua. Barack ja Michelle Obama saapuivat Lontooseen ensimmäisen kerran noin vuoden kuluttua valtaannousustaan G20-maiden tapaamisen merkeissä, mutta huhut povaavat presidentti Trumpille jopa valtiovierailua vuoden 2017 aikana. Kaikkia presidenttejä ulkoministeriö ei ole kuningatarta pyytänyt kutsumaan valtiovierailulle, mutta Obaman lisäksi viimeisimmistä presidenteistä myös Bill Clinton ja George W. Bush ovat tämän kunnian saaneet. Brexitin sekoitettua Britannian välit Manner-Eurooppaan saattaa tilanne olla sellainen, että valtameren taakse täytyy käsi ojentaa erityisen innokkaasti.

Tärkeä vieras on toivottavasti siihen mennessä oppinut myös valtiomiehen tavoille, sillä monia kauhistuttaa alistaa kuningatar Elisabet tapaamiseen tyylittömäksi ja sivistymättömäksi katsotun presidentti Trumpin kanssa. Ensimmäisessä puhelussaan pääministeri Theresa Mayn kanssa Trump lähetti kuningattarelle lämpimiä terveisiä ja totesi skotlantilaissyntyisen äitinsä olleen kuningattaren fani. Vaikka tätä presidenttiä emme tule ikinä näkemään seurustelemassa pyjama-asuisten pikkuprinssien kanssa, toivotaan, että asialliset ja kohteliaat välit on kuitenkin mahdollista muodostaa.

Embed from Getty Images

Mainokset

11 kommenttia artikkelissa “Presidentti Trumpin tulevaisuus kuninkaallisten seurassa

 1. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen postaus. Paljon sait aihepiiristä irti, vaikka tuntuukin että näin vallan vaihtuessa ollaan isojen kysymysmerkkien edessä: Mitä tulee tapahtumaan? Mikä on Trumpin linja ja toimintatapa, vaalikampanjasta tuttu öykkäröintikö? Vastaavankaltaista henkilöä vastaavassa virassa kun ei olla koskaan ennen nähty, sen verran outolintu hän tehtävässään on.

  Virkaanastumispuhe antoi viitteitä jonkinlaisesta sisäänpäinkääntyneisyydestä, toisin sanoen presidenttinä hän keskittänee huomiotaan sisäpoliittisiin kysymyksiin. Muulle maailmalle hän ei puheessaan juuri viestinyt, vaan ydin oli suunnattu voimakkaasti omille kansalaisille luvaten ”amerikkalaisia suojelevaa politiikkaa”. Nähtäväksi jää mitä tämä tarkoittaa kansainvälisten suhteiden näkökulmasta. Selvää on (pitäisi olla), että ei Yhdysvallat voi eristäytyä ja toimivat suhteet muihin maihin (etenkin suurvaltoihin ja toivottavasti myös Euroopan Unioiniin ja sen jäsenmaihin) ovat tärkeitä, mutta en ainakaan itse ole oikein saanut vielä irti mitä Trumpin hallinnon ulkopolitiikka ja kv. suhteet tulevat käytännössä olemaan. Aika näyttänee.

  Olen taipuvainen ajattelemaan laillasi, että tulemme näkemään yltiöpositiivista teatteria ja korostetun asiallisia välejä, mutta tuskimpa sen lämpimämpiä ystävyys- ja yhteistyösuhteita.

  Tykkää

  • Trump on tosiaan yksi suuri kysymysmerkki. Kun ei edes miehen puheisiin voi luottaa, vaan itsensä kanssa voi puhua ristiin koska tahansa, ei ikinä tiedä, mitä on tulossa. Kun katsoo Trumpia esim. Obaman kanssa, jää kuitenkin sellainen käsitys, että hän osaa ja haluaa käyttäytyä sivistyneesti. Sen perusteella luotan, että peruskäyttäytyminen kuninkaallistenkin kanssa onnistuu ihan hyvin. Toki se on sitten ihan toinen juttu, mitä tapaamisesta twiitataan jälkikäteen. Eikä hänen tiimissään tunnu olevan myöskään tuo etukäteen valmistautuminen kovin kova juttu, joten taatusti tulemme näkemään kättä kuningatar Elisabetin hartialla tai muita protokollan rikkomisena pidettyä liiallista läheisyyttä. Kuningatar toki siitä selviää, mutta lehdet revittelevät.

   Mutta kuten sanoit, en minäkään usko mihinkään syvällisempiin suhteisiin. Jo tuo, että Yhdysvaltain globaalit yhteistyövuodet näyttävät olevan ohitse, tarkoittanee, ettei suuria yhteisiä intressejä ole ainakaan missään hyväntekeväisyyspuolella. Ja jos suurissa kysymyksissä, kuten ilmastonmuutos tai vaikka ydinaseet, ollaan kovin eri linjoilla, tapaamisista tulee väkisinkin pintakohteliaita. Roolit/asemat vain kohtaavat, eivät ihmiset.

   Tykkää

 2. Mielenkiintoinen katsaus ajankohtaiseen aiheeseen. Tosiaan aikahan sen vain näyttää, mitä tuleman pitää. Kauhunsekaisin tuntein odottelen.

  Kiinnostavaa olisi lukea lisää kuningatar Raniasta ja näistä kirjoittamistasi sosiaalisista ongelmista. Seuraan kuningatarta Instagramissa, mutta en tiedä Jordaniasta kovinkaan paljoa, ja juuri naisten asemaan ja oikeuksiin liittyvät kysymykset kiinnostavat minua. Oletin siis, että nämä ongelmat liittyvät juuri naisten oikeuksiin…

  Tykkää

  • Harvinaisen ontto olo oli eilen virkaanastujaisia katsellessa ja kun Obamat lensivät pois. Ihan epätodellinen.

   Käsittääkseni ykköskohde kuningattarella ovat lapset ja nuoret, koulutus ja nyt viime aikoina ainakin myös pakolaisasiat. Mutta varmasti oikeastaan näistä kaikkiin kiertyvät aina myös naisten oikeudet ja asema, erityisesti tyttöjen oikeuksien kautta. Kuningattaren nettisivulla on esitelty työtä jonkinverran, mutta olen kyllä pyöritellyt mielessäni jonkinlaista postaustakin hänestä, koska tuntuu kovasti monia lukijoita kiinnostavan. 🙂

   Tykkää

 3. Hovikirjeenvaihtajan blogin hienouksia ja suola on ajankohtaisuus !!
  On jo ikävä Obaman arvokkuutta. Trumpin moukkamainen käytös ja arvaamattomuus eri tilanteissa ihan varmasti tulee vielä eteen monta kertaa. Juuri niin kuin Hovikirjeenvaihtaja kirjoitti tviiteissa se sitten saadaan lukea mitä hän kenestäkin ajattelee.
  Kuninkaalliset häntä tuskin arvostelevat, mutta maiden lehdistö antaa palaa jos vain aihetta on.
  Melanien rooli on mielenkiintoinen, kun nyt jo kirjoitellaan, että tytär Ivanka saattaa olla enemmän ” ensimmäinen nainen”. Sitä ei selitä asuminen New Yorkissa.
  Elämme todella mielenkiintoisia aikoja.

  Tykkää

  • Lehtitiedoista ei varmaksi koskaan tiedä, mutta nyt jo väitetään, että Trump haluaisi valtiovierailulle Britanniaan kesällä (jolloin ei muuten yleensä koskaan järjestetä valtiovierailuja) ja haluaa golfata kuningatatteren kanssa. Lienee sanomattakin selvää, että tämä toive ei toteudu. 😀 Näyttää siis olevan alusta asti ihan omanlainen ote tähänkin asiaan… Äärimmäisen mielenkiintoista on nähdä, miten käy, kun Trump kuninkaallisten vieraaksi saapuu. Ainakin häntä luulisi miellyttävän palatsien sisustus, vaikka kullan määrässä taidetaankin jäädä pahasti jälkeen Trump Towerista. 😀

   Melanie tuntuu olevan kaunis seuralainen, ei muuta. Trumpkin jättää hänet aina perässä kävelemään, joten eipä taida Melanie ottaa mitään sen isompia omia projekteja myöskään agendaansa. Täytyy toivoa, että Ivanka sitten edes panostaisi yhteiskunnalliseen hyvään. Kotimaassa tai ulkomailla.

   Tykkää

 4. Virkaanastujaisista en ehtinyt juuri seurata, ensin en edes ajatellut, mutta samaan aikaan täytyi olla hakemassa teinin kaveria junalta. Myöhemmin ajattelin, että voisi vaikka katsoakin.

  Jotenkin tuntuu, että tuollaisessa asemassa olevalla pitäisi olla edes hiukan käytöstapoja. Olkoot presidentti tai ei. Mietin, että onko hänellä mitään käsitystä protokollasta jne.

  Vielä Michelle Obamasta, yleensä olen ollut tyytyväinen hänen pukuihin ja asuihin, mutta perjantainen ei ollut onnistunut. Amerikkalaiset menettivät paljon, kun Obamat hyvästelivät Valkoisen talon.

  Tykkää

  • Trump jotenkin vaikuttaa siltä, että hänen käytöstapansa ovat tuollaisen rikkaan amerikkalaisen liikemiehen käytöstavat. Siis peruskohtelias, mutta kuninkaallisten kanssa kaikenlaiset taputtelut, halailut ja lentosuukot ei vaan oikein ole tapana. Hän on tottunut käyttäytymaan juuri niinkuin huvittaa. Ja tietysti sitten jos käytöstapoihin lasketaan rehellisyys, asiallinen esiintyminen ja kielenkäyttö jne. niin sittenhän hän ei edes osaa käyttäytyä.

   Michelle oli minusta pukeutunut vähän siihen tyyliin, että hän ei ollut päivän keskipiste. Eikä ollutkaan, Melania sai olla tähti ja hänen kuuluikin. Mutta kyllä tuosta asusta hiukan minusta huokui sekin, ettei tämä ollut Michellelle mikään juhlapäivä. Hienoista mielenosoituksen makua ehkä, enkä kyllä tuomitse.

   Tykkää

   • En tullut ajatelleeksi Michellen pukeutumista tuolta kannalta, ehkä oli juuri noin kuin sanoit. Kiinnitin huomiota myös Hillary Clintonin asuun. Miksi hän oli mielestäsi pukeutunut valkoisiin?

    Joskus vain tuntuu siltä, että ei edes peruskohteliaita tapoja ole.

    Tykkää

    • Clintonin valkoisen sanotaan viittaavan naisten äänioikeustaisteluun, sillä amerikkalaiset suffragetit pukeutuivat valkoiseen. Uskon, että tämä selitys on ihan oikea ja Clinton pukeutui kampanjan aikanakin joihinkin tärkeisiin tilaisuuksiin juuri valkoiseen.

     Sivistymätön moukkahan Trump on, ei siitä mihinkään pääse. Järkyttävän suuri muutos, kun on tottunut Obaman hyviin tapoihin. Obamissa on tyyliä.

     Tykkää

 5. Presidentti Trump on saanut kutsun Kuningatar Elisabetilta harvinaisen aikaisin, ollakseen uusi valtion päämies. Sitä vierailua innolla ja mielenkiinnolla odottamaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.