Prinsessa Margaretin yksinkertainen hääpuku ja upea häätiara

Kuninkaallinen historia tuntee lukemattomia toinen toistaan kauniimpia hääpukuja, mutta vain muutamat niistä jäävät oikeasti elämään ihmisten mieliin. Prinsessa Dianan hääpuku oli yhdistelmä prinsessaunelmaa ja tuhkimotarinaa, sekä hiukan liikaa yritystä. Monacon ruhtinatar Gracen puku oli puolestaan kuin rooliasu kirjailtuine rukouskirjoineen, mutta silti hän oli yksi kauneimmista kuninkaallisista morsiamista kautta aikain. Kuningatar Elisabetin puvun taas jättivät historiankirjoihin tarinat siitä, kuinka morsiamet ympäri maan lähettivät prinsessalle säännöstelykuponkinsa, jotta tämän pukuun varmasti saataisiin kangasta. Tässä joukossa prinsessa Margaretin puku on omalla tavallaan vaatimaton yksinkertaisella muodollaan ja vähillä koristuksillaan. Mutta taskukokoinen prinsessa silkki- ja tyllipilvessään, hiuksillaan jättimäinen tiara on silti yksi henkilökohtaisista suosikeistani kuninkaallisten morsianten joukossa ja onpa puku kestänyt aikaa niin hyvin, että se kelpasi inspiraatioksi miniälle vielä kymmeniä vuosia myöhemmin.

Embed from Getty Images

Prinsessa Margaret avioitui suhteellisen vanhana, sillä hän oli naimisiin mennessään jo 30-vuotias. Taustalla oli mahdottomaksi osoittautunut rakkaustarina kuninkaallisten ilmavoimien upseerin Peter Townsendin kanssa ja avioliittoa valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin kanssa on pidetty alusta alkaen tuhoontuomittuna. Sitä, kuinka suuresta rakkaudesta liitossa oli kyse, emme voi tietää, mutta suureellisesti kuningattaren pikkusisko kuitenkin vihittiin Westminster Abbeyssä toukokuussa 1960.

Embed from Getty Images

Kuninkaalliset morsiamet törmäävät usein morsiuspukuaan valitessaan ongelmaan, joka syntyy suurista kirkoista ja kaukaisista parvekkeista. Kansan pitäisi kaunis morsian nähdäkin ja erityisen hankalaa on, jos vartta on suotu vain 155 senttiä, kuten prinsessa Margaretille. Prinsessan morsiuslookissa kiinnitettiinkin erityistä huomiota mittoihin ja tarvittavia lisäsenttejä koottiin korkeasta nutturasta ja upeasta Poltimore-tiarasta. Volyymiä tuotiin myös pullealla hameella ja muhkealla hunnulla.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Hääpuvun suunnittelijaksi valikoitui lähes itsestäänselvästi Norman Hartnell, joka oli suunnitellut myös kuningatar Elisabetin hääpuvun ja kruunajaispuvun, sekä runsaasti kuningattaren ja kuningataräidin muuta puvustoa. Kuningattaren runsaasti kirjailluista puvuista poiketen prinsessa Margaret toivoi kuitenkin selkeitä linjoja ja yksinkertaisuutta. Puvusta jätettiinkin pois kirjailut, helmet, paljetit, pitsit ja muut koristukset ja luotettiin 1960-luvun tunnistettavaan siluettiin. Prinsessan kapeaa vyötäröä korostettiin tiukasti istuvalla yläosalla ja erittäin muhkealla, mutta keveällä alaosalla. Pitkät hihat helmipäällysteisin napein ja V:n muotoinen kaula-aukko korostivat puvun omalla tavallaan veistoksellista muotoa.

Embed from Getty Images

Morsiuspuku valmistettiin silkkiorganzasta ja ohuen ohutta silkkiä käytettiin kymmeniä metrejä sekä puvun ylä-, että alaosaan. Kahdestatoista paneelista koostuva alaosa on suunnittelijan ja ompelijoiden taidonnäyte, joka koostaan huolimatta oli kevyt. Helmaa kohotti kahdeksan kerrosta tylliä ja takaa helma oli halkaistu kahtia niin, ettei puku rypistynyt prinsessan saapuessa vaunukyydillä kirkkoon. Puvussa ei ollut erillistä laahusta, mutta helma muodosti pienehkön laahuksen, jonka päällä myös huntu lepäsi.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Norsunluunvärisellä satiinilla reunustettu tyllihuntu toi niin ikään volyymia prinsessan ulkomuotoon ja lehdistö kuvailikin hänen liikkuneen kuin kevyen valkoisen pilven sisällä.

Embed from Getty Images

Yksi prinsessa Margaretin hääasun huomattavimmista osista on tietenkin tiara, joka oli jopa kuningattaren sisarelle melkoisen massiivinen. 1870-luvulta peräisin oleva timanttitiara kantaa nimeä Poltimore-tiara sen ensimmäisen omistajan, Florencen, lady Poltimoren mukaan. Kokopyöreäksi ympyräksi taipuva korkea tiara koostuu pelkästään timanteista, jotka on istutettu kultaan ja hopeaan ja se on hajotettavissa osiin niin, että jalokiviä voidaan käyttää myös kaulakoruna tai yhtenätoista erilaisena rintaneulana. Lisäksi Garrardin suunnittelmasta tiarasta oli mahdollista muotoilla hieman pienempi tiara. Tiara ostettiin prinsessa Margaretille huutokaupasta kihlauksen aikaan ja valitettavasti prinsessan kuoleman jälkeen tämän lasten oli myytävä se kattaakseen korkeat perintöverot. Legendaarinen tiara on nyt nimettömäksi jääneen yksityisen ostajan omaisuutta ja toivottavasti vielä koossa, eikä purettu vain kivien saamiseksi. Tiaran kauppahinta oli vuonna 2006 lähes miljoona puntaa. Hääpäivänä prinsessa Margaretin hiukset oli koottu lisäkkeen tukemina muodissa olleelle beehive-nutturalle ja koko komeuden ympärille oli sitten kiedottu Poltimore-tiara.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Erittäin näyttävän tiaran seurana prinsessa Margaretilla oli isoäidiltään kuningatar Maryltä perimänsä timanttikaulanauha, joka niin ikään myytiin vuonna 2006.

Embed from Getty Images

Prinsessa Margaretin ja Antony Armstrong-Jonesin morsiuslasten mekot olivat myös Norman Hartnellin käsialaa. Tytöt, joiden joukossa kunniapaikalla esiintyi tietenkin prinsessan siskontytär prinsessa Anne, olivat pukeutuneet hameisiin, joiden inspiraationa oli ollut eräs prinsessa Margaretin omista lapsuusajan mekoista. Kyseinen puku oli ollut prinsessan isän, häiden aikaan jo kahdeksan vuotta kuolleena olleen kuningas Yrjö VI:n erityinen suosikki. Prinsessa Margaretin valkoinen morsiuskimppu, joka oli eräänlainen pienoisversio hänen sisarensa kimpusta, koostui orkideoista, kieloista ja tuoksuköynnöksestä. Mukana oli myös perinteistä myrttiä kuningatar Victorian istuttamasta pensaasta ja tämä perinnehän on levinnyt Britanniasta suvun mukana myös Ruotsin ja Tanskan kuningashuoneisiin.

Embed from Getty Images

Prinsessa Margaretin häät olivat ensimmäiset televisioidut kuninkaalliset häät ja miljoonat ihmiset ympäri maailman seurasivat niitä. Muotitietoisen prinsessan morsiusasu teki suuren vaikutuksen ja jätti varmasti oman jälkensä ajan morsiustyyliin, mikä olikin täysin ansaittua, sillä kaikessa yksinkertaisuudessaankin prinsessa Margaretin morsiuspuku oli äärimmäisen kaunis. Puvun selkeät linjat ja tornimainen kampaus suurine tiaroineen olivat täydellisessä tasapainossa, eikä pienikokoinen, mutta karismaattinen prinsessa hukkunut kaikkeen muhkeuteen ympärillään. Morsiuslook on myös kestänyt aikaa, sillä se ei ole vain nykykatsojankin silmään kaunis, vaan kelpasi myös inspiraatioksi prinsessan miniälle. Vuonna 1993 Serena Stanhope nai prinsessan pojan, Linleyn varakreivi Davidin puvussa, jonka tyköistuva yläosa, muhkea alaosa, V-kaula-aukko ja pitkät hihat eivät jätä sijaa epäillyille puvun esikuvasta. Jopa morsiamen kampaus heijasteli anopin nutturaa, vaikka sen ympärille olikin päätynyt vain sittemmin myös Cambridgen herttuatar Catherinellakin nähty Lootuksenkukkatiara.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images


Antony Armstrong-Jones, Snowdonin ensimmäinen jaarli, kuoli perjantaina 13.1.2017 rauhallisesti kotonaan 86-vuotiaana. Hän oli prinsessa Margaretin kanssa naimisissa 18 vuotta ja senkin jälkeen Britannian kuningasperheen läheinen ystävä. Pariskunnalla oli kaksi yhteistä lasta, joista Linleyn varakreivi David perii isänsä arvonimen ja josta hautajaisten jälkeen tulee Snowdonin toinen jaarli.

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Prinsessa Margaretin yksinkertainen hääpuku ja upea häätiara

 1. Aivan ihana postaus! Ja nyt kun ajatuksella luki ja katseli kuvia niin prinsessa Margaret nousee kyllä minunkin häälook lemppareiden listalle. * peukku ylös *.
  Taas tuli opittua roimasti uutta nippeli tietoa, ja tuo tiara on kyllä upea, todella sääli että sitä ei enään nähdä. Hurjaa myös tuo että vaikka on kyse noinkin varakkaaasta perheestä (ja vanhemmista) niim silti lasten on pitänyt myydä äidin perintökorut verot kattaakseen :0 tiaralla nyt ei niin historiaa eikä tunne arvoakaann varmasti ole kuin taas tuolla timanttikorulla joka oli sukukalleus. Mutta taas toisaalta veikkaan että Margaretin jälkeläiset elävät melko normaalia elämää ja kaukana kuninkaallisuudesta vaikka kuningatar Elisabet heidän tätinsä onkin 😀

  Tykkää

  • Googlasin vähän tuosta perinnöstä ja ilmeisesti omaisuutta oli reilut 7 miljoonaa puntaa, mutta perintövero oli 40%. Maksettavaa jäi siis kolmisen miljoonaa. Kiinteää omaisuutta ei ollut, sillä Margaret asui Kensingtonin palatsissa (samassa asunnossa, jossa William ja Kate nyt) ja oli luovuttanut loma-asuntonsa pojalleen jo aiemmin. Omaisuus koostui siis lähinnä rahasta, koruista, taiteesta ym. esineisöstä. Tästä sitten myyntiin aika iso osa huutokaupalla. Osa tuotosta meni hyväntekeväisyyteen, koska osa esineistä oli lahjoja, jotka Margaret oli saanut ns. viran puolesta.

   Margaretin lapsista Sarah on taidemaalari ja David omistaa luksushuonekaluja ja -sisustustuotteita valmistavan firman. Varmasti molemmilla on omaisuutta ja ovat hyvin toimeentulevia, mutta eivät hurjan rikkaita välttämättä. Ja tietysti harmittaisi maksaa miljoonia siitä, että saa ”ostettua” toisen ihmisen tavaraa, vaikkakin oman äidin. Sääli, että Poltimore joutui uhratuksi, mutta oli varmaan niitä esineitä, joista tiesi saatavan helposti hyvän hinnan.

   Liked by 1 henkilö

 2. Margaretin puku on yksi myös minun suosikeistani. Puku on todellakin kestänyt aikaa ja tuo yksinkertaisuus näyttää todella virkistävälle viime vuosien yksityiskohtaisten pitsipukujen jälkeen. Ja tuo tiara! Aivan upea, todella sääli että jouduttiin myymään 😦 Olisi ollut mielenkiintoista päästä näkemään tuo Katen tai miksei Camillankin käytössä.

  Margaret on ollut minulle aika tuntematon Brittien kuningasperheen jäsen, The Crownin myötä kiinnostuin hänestä. Harmi ettei hänen ja Peter Townsendin suhde sitten lopulta onnistunut. Margaret on kyllä ollut todellinen kaunotar, nämä hääkuvatkin todistavat sen.

  Tykkää

  • Veikkaan, että Katelle tämä olisi saattanut olla vähän liikaa (jo pelkän pituuden takia), mutta Camilla olisi kantanut takuulla tyylillä. Sääli, ettei sitä päästä näkemään. Mutta ymmärrän kyllä, ettei kuningatar tätä hankkinut omaan kokoelmaansa, sillä minkäänlaista muuta historiaa tai kytköstä ei ollut, kuin Margaret.

   Margaret oli kyllä hurjan kaunis nuorena, ei ole maine yhtään liioiteltu. Ja jos oikein katsoo kuvia, niin vaikka tiara on upea ja puku kaunis, niin kyllä Margaretin oma kauneus kruunaa kokonaisuuden. Katse kiinnittyy kasvoihin, vaikka ympärillä on kaikenlaista upeaa!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.