Tavis-Kate vai yksityiskoulujen Catherine – herttuattaren tausta ylemmässä keskiluokassa

Tänään 35 vuotta täyttävä Cambridgen herttuatar Catherine on Britannian ensimmäinen tuleva kuningatar, joka on alunperin aateliton. Vasta avioliitto toi 29-vuotiaalle neiti Middletonille arvonimet ja nousun kiistatta maan korkeimpaan sosiaaliluokkaan. Media on mielellään korostanut herttuattaren aatelittomuutta, keskiluokkaisuutta ja jopa vaatimattomia sukujuuria kaivostyöläisten jälkeläisenä, sillä tarina myy hyvin. Mutta kuinka tavallinen tyttö Kate Middleton oikein oli? Titteliä ei tosiaan ollut ja löytyy suvusta työväenluokkaakin, mutta toisaalta herttuattaren lapsuudesta ja nuoruudesta löytyy myös kalliita yksityiskouluja ja suvun jo kuolleiden jäsenten jättämiä rahastoja.

Embed from Getty Images

Kuten sanottua, media ja yleisö ovat ottaneet kaiken irti ”tavallisesta tytöstä”, josta tuli prinssin morsian ja tuleva kuningatar. Harva herttuatarta käsittelevä artikkeli painetaan brittilehtiin edelleenkään ilman sanoja commoner tai middle class ja erityisen tiheään niitä viljellään, jos jutussa ovat mukana myös herttuatar Catherinen vanhemmat tai sisarukset. Britannia on läpikotaisin luokkayhteiskunta, jossa asema ja raha kertovat sinusta kaiken, sukulaissuhteita voidaan arvioida, kuin jalostuskoirien kantakirjaa ja jopa se raha voi olla vääränlaista. Sanaa commoner käytetään monenlaisessa tarkoituksessa. Yleensä se tarkoittaa tavallisen kansan edustajaa, joka ei ole kuninkaallinen, aatelinen tai papiston jäsen. Mutta sitä voidaan tulkita myös niin tiukasti, että commonereita ovat kaikki muut, kuin ylhäisaatelin jäsenet eli päärit. Tällä tulkinnalla esimerkiksi prinssi Harry on commoner ja prinssi Williamkin lakkasi olemasta vasta, kun kuningatar Elisabet teki hänestä herttuan juuri ennen prinssin häitä.

Herttuatar Catherinen kohdalla commonerilla on kuitenkin taviksen kaiku. Ihmisen, joka on tavallista väkeä, ihan sympaattista ja kovasti työteliästä, mutta kuitenkin omalla tavallaan hiukan heikompaa ainesta. Brittimedian käytössä sana esitetään usein periaatteessa positiivisessa valossa, mutta niin syvään ovat iskostuneet asenteet, että pinnan alla väreilee silti aina paheksunta. Toinen sana, jota herttuattaresta käytetään, on middle class, keskiluokkainen. Perinteisesti keskiluokka sijaitsee nimensä mukaisesti yhteiskunnan keskellä, alaluokan, eli työväen ja yläluokan, eli aatelin välissä. Lisäksi on olemassa tarkentavia termejä, kuten upper middle class, ylempi keskiluokka ja siihen herttuatar Catherinen perhe ehkä helpoimmin sujahtaa.

Morsiamen äidin, Carole Middletonin suku Goldsmithit olivat paljon esillä ennen häitä, sillä Lontoosta peräisin oleva suku ei ollut kovin kummoinen. Carolen isä oli ammatiltaan rakennusmies ja äidin suku Harrisonit olivat puhdasta työväenluokkaa, kuten kaivostyöläisiä. Perheen varakkuudesta ei ole myöskään näkynyt merkkejä ja tavatessaan tulevan miehensä julkisia kouluja käynyt ja lapsuutensa pienessä talossa asunut Carole työskenteli lentoemäntänä British Airwaysillä. Matkustamohenkilökuntaan kuului myös Michael Middleton, joka pian osallistui yhtiön sisäiseen koulutukseen ja valmistuttuaan ryhtyi työskentelemään lennonjohdossa. Avioiduttuaan 1980 pariskunta osti pienen viktoriaanisen aikakauden kivitalon Bradfieldin kylästä Berkshiresta 34 000 punnalla.

© CNN via Youtube

Kaksi ensimmäistä lasta, Catherine Elizabeth ja Philippa Charlotte syntyivät tässä ensimmäisessä yhteisessä kodissa vuosina 1982 ja 1983. Vuotta myöhemmin perhe muutti Jordanian Ammaniin Miken työn perässä ja jätti talon vuokralle. Runsaan kahden ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen oli aika palata Englantiin ja vuonna 1987 syntyi myös perheen kolmas lapsi James William. Vuonna 1986 esikoinen Catherine aloitti koulutaipaleensa lähistöllä sijaitsevassa St Andrew’s Preparatory Schoolissa, joka on oppilasvalintaa suorittava ja lukukausimaksuja perivä yksityiskoulu. Ensimmäiset vuodet tuleva herttuatar kävi koulua päiväkouluna ja viimeisinä vuosinaan myös asui koulussa osan viikkoa.

Embed from Getty Images

Yksityiskoulu-ura jatkui tytöille tarkoitetussa Downe Housessa, jossa lukuvuosi maksaa noin 22 000 puntaa. Opiskelu jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä koulussa Catherinea kiusattiin ja pian vanhemmat siirsivätkin esikoistyttärensä Malborough Collegeen Wiltshireen. Sekä tytöille, että pojille tarkoitettu sisäoppilaslaitos on erittäin hyvämaineinen ja kallis, sillä lukukausi täällä maksaa jo kolmisenkymmentätuhatta puntaa eli enemmän, kuin keskivertoperheen vuosiansiot Britanniassa.

Kun vielä tiedämme, että Pippa seurasi isosiskoaan samohin kouluihin ja myös pikkuveli James opiskeli mm. Malborough Collegessa, alkaa käydä aika selväksi, ettei koulutusta maksettu vanhempien palkoilla. Carole Middleton olikin perustanut perheen palattua Jordaniasta ja ollessaan lasten kanssa kotona, juhlatarvikkeita myyvän yrityksen nimeltä Party Pieces. Alunperin takapihan vajasta pyöritetty bisnes oli vuoteen 1995 mennessä kasvanut jo sen verran suureksi, että Carolen lisäksi myös Mike työskenteli firmassa täysipäiväisesti ja liiketoiminta oli siirretty selvästi isompii tiloihin. Samaan aikaan perhe myös muutti, kun ensimmäinen koti myytiin 355% voitolla ja Buckelburyn kylästä ostettiin Oak Acre, kuuden makuuhuoneen tudortyylinen kivitalo 250 000 punnalla. Vuoteen 2002 mennessä tulot olivat sillä tasolla, että Mike ja Carole ostivat Lontoon Chelsean kaupunginosasta 780 000 punnan asunnolla käteisellä ja kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 2012 pariskunta osti tiukan tarjouskilpailun jälkeen Bucklebury Manor -nimellä tunnetun ja 1830-luvulla rakennetun seitsemän makuuhuoneen kartanon, johon kuuluu mm. uima-allas ja tenniskenttä. Kauppahinnaksi on arvioitu 4,7 miljoonaa puntaa ja talon lisäksi Middletonit omistavat ainakin yrityksensä kiinteistöt. Samaan aikaan Party Pieces on kasvanut jatkuvasti ja nykyään Middletonien arvioidaan olevan multimiljonäärejä.

Embed from Getty Images

Pelkällä koristeiden myynnillä elintasoa ei kuitenkaan ilmeisesti ole saavutettu ja nyt tullaankin Michael Middletonin sukuun, joka on hieman toista maata. Mike tulee nimittäin vanhasta lakimiessuvusta, joka jo 1800-luvun alussa saavutti Yorkshiressa jonkinlaisen aseman, mutta joka näyttää päässeen rahaan ja varsinaiseen yläluokkaan käsiksi Miken isoisän Richard Noel Middletonin avioliiton myötä. Hän nimittäin nai vuonna 1914 Olive Luptonin, joka paitsi kuului yläluokkaan, tuli myös hyvin varakkaasta suvusta, joka oli rakentanut itselleen erityisesti villa- ja kiinteistökaupalla huomattavan omaisuuden. Aatelisia eivät olleet Luptonitkaan, mutta Olivella oli sukulaissuhteita moniin poliitikoihin ja näiden virkojen kautta myös kuninkaallisiin. Oliven kaikki kolme veljeä kuolivat ensimmäisessä maailmansodassa ja Francis-isän säätiöimä omaisuus jäi aikanaan Olivelle ja tämän sisarelle. Oliven kuoltua omaisuus siirtyi koskemattomana tämän ja Richardin neljälle lapselle, joista yksi oli Mike Middletonin isä Peter.

Peter Middleton oli Oxfordin yliopistossa koulutettu kuninkaallisten ilmavoimien lentäjä, joka lensi 1960-luvun alussa yhdessä prinssi Philipin kanssa tämän Etelä-Amerikan kiertomatkalla. Peterin Valerie-vaimo oli puolestaan pankkiirin tytär ja naapureiden mukaan pariskunta neljän poikansa kanssa eli ”hienostunutta” elämää. On arveltu, että tässä vaiheessa säätiöity omaisuus oli jaettu jo useisiin rahastoihin ja huomattavat kiinteistöomistukset tuottivat varsin suuria pääomatuloja perheelle. Francis Middletonin testamentti edellytti, että rahastoja käytetään hänen jälkeläistensä koulutukseen ja Mike opiskelikin isänsä ja isoisänsä tapaan kalliissa ja hyvämaineisessa yksityiskoulussa Clifton Collegessa. Sisäoppilaitoksesta Mike ei kuitenkaan jatkanut perheen miesten perinteiseen tapaan Oxfordin yliopistoon, vaan suuntasi British Airwaysin palvelukseen, mutta hänen lapsensa pääsivät vuorostaan hyötymään koulutusrahastosta.

Embed from Getty Images

Herttuatar Catherinen kaivostyöläisten kansoittama sukutausta on siis hyvinkin vajaa kuva Middletonien oikeasta yhteiskunnallisesta asemasta. Yhteyksiä aristokratiaan ja jopa kuninkaallisiin löytyy jo useamman sukupolven takaa, vaikka varsinaiset sukulaissuhteet ovatkin äärimmäisen kaukaisia, ja myös varallisuutta on ainakin runsaahkosti myös omien yritystulojen ulkopuolella. Lisäksi Middletonien on arveltu sijoittaneen Carolen veljen, Gary Goldsmithin yritykseen tai it-alalla miljonääriksi nousseen veljen auttaneen sijoittamisessa ylipäätään. Elintason selkeä nousu, asuntojen hinnan ja pinta-alan kasvu, sekä kallis elämäntyyli hinnakkaine ulkomaanmatkoineen kielivät varallisuuden selvästä kasvusta perheen lasten elinaikana.

Rahaa perheellä siis on ja sukulaissuhteita yläluokkaan. Toisaalta perheen elämä on aina näyttänyt vain hyvintoimeentulevan keskiluokkaisen perheen elämältä. Vanhat yläluokan harrastukset kuten ratsastus ja metsästys ovat loistaneet poissaolollaan ennen kuninkaallisiin piireihin liittymistä ja herttuatar Catherinen, sekä sisarusten ystävistä ne, jotka kantavat vanhaa sukunimeä, tuntuvat liittyneen kaveripiiriin vasta yksityiskouluissa tai jopa vasta prinssi Williamin myötä. Herttuaparihan tapasi ensimmäisen kerran vuonna 1999 yhteisten ystäviensä kautta ja yhdistävänä lenkkinä ystäväpiirien välillä tuntuu toimineen juuri Malborough College, jossa muuten myös prinsessa Eugenie opiskeli myöhemmin. Vuonna 2001 molemmat aloittivat sitten St. Andrewsin yliopistossa Skotlannissa pääaineenaan taidehistoria. Tulevan herttuattaren tähtäin oli tosin ollut aina edelliseen vuoteen saakka Edinburghin yliopistossa, jota myös hänen sisaruksensa myöhemmin kävivät, mutta jostakin syystä hän hylkäsi suunnitelman ja vaihtoi opiskelupaikkaa samaan aikaan, kun St. Andrews sai todistaa 44% kasvua hakemuksissa tulevan kruununperillisen ilmoitettua sen tulevaksi opinahjokseen.

Embed from Getty Images

Perheen arvoista tai kasvatuksesta, jonka lapset saivat, ei luonnollisesti voi tietää mitään varmaa. Näyttää vahvasti siltä, että Carole ja Mike Middleton ovat voimakkaasti pyrkineet kohottamaan elintasoaan ja vaikka vanhoja yhteyksiä yläluokkaan onkin, sosiaalista nousua tuntuu niinikään tapahtuneen. Perheestä Carole-äitiä usein pidetään moottorina, joka pitää kaiken käynnissä ja selvästi varsinkin bisnesmenestys ansaitsee hatunnoston. Oikeasti tavallisista oloista tuleva Carole on pyrkinyt menestykseen ja samasta asenteesta kielii myös Gary-veljen yrittäjyystausta ja omaisuus. James Middleton puolestaan jätti opinnot yliopistossa kesken aloittaakseen oman yrityksen, johon hän muuten omien sanojensa mukaan joutui ottamaan pankista lainaa. Näyttää siis siltä, ettei Middletonin lapsille ole opettettu vain vanhempien työn hedelmistä hyötymistä, vaan myös omaa panostusta on edellytetty. Pippa Middleton on joutunut etsimään paikkaansa yhteiskunnassa ja kirjoittanut mm. opaskirjan juhlien järjestämiseen, mutta keväälle suunnitellut häät upporikkaan James Matthewsin kanssa takaavat sen, ettei omasta elatuksesta tarvitse tulevaisuudessa huolehtia. Toisaalta Pippa on jo vuosia keskittynyt hyväntekeväisyyteen ja suorittanut mm. aikamoisia urheiluhaasteita kerätäkseen rahaa tärkeille kohteille.

Alunperin idea tähän postaukseen lähti mielenkiintoisesta keskustelusta, jota kävimme brittikuninkaallisten viimevuoden työnjakoon liittyvän postauksen kommenteissa (kiitos Päivi!). Keskustelu lähti siitä mielenkiintoisesta kysymyksestä, onko herttuatar Catherine koskaan suunnitellutkaan tekevänsä töitä vai elävänsä ehkä vapaan kotirouvan elämää. Samaan syssyyn totesimme, että herttuatar on kaukana siitä ”taviksesta”, joksi hänet mielellään esitetään. Realiteetithan toki ovat sellaiset, että valinnanvaraa työn suhteen ei avioliiton myötä ole. Silti herttuattaren näkökulma ei välttämättä ole samanlainen, kuin ”oikean tavallisen kansan”, sillä kiistatta herttuatar on ikänsä kuulunut hyvin etuoikeutettuun ja pienehköön ryhmään ihmisiä. Mitään väärää siinä ei tietenkään ole, mutta kun luemme keskiluokkaisen tavis-Katen tekemisistä, kannattaa aina muistaa, ettei kyse ehkä kuitenkaan ole ihan samanlaisesta ihmisestä, kuin sinä ja minä.

Embed from Getty Images
Mainokset

29 kommenttia artikkelissa “Tavis-Kate vai yksityiskoulujen Catherine – herttuattaren tausta ylemmässä keskiluokassa

 1. Mielenkiintoinen postaus taas. Tuon valossa Catherine ei ole sellainen tavis kuin kuvittelin hänen olevan.

  Minusta on hyvä, että Britanniassakin kuningashuoneen jäsenet mennä naimisiin tavisten kanssa. Mutta laiskuus työn suhteen ei ole omiaan lisäämään suosiota.

  Tykkää

  • Onneksi tämä tosiaan toteutuu jo Britanniassakin, kuten käytännössä kaikkialla muualla. Tanskassa on kummallinen perinne hakea puoliso ulkomailta, mutta muuten pääasiassa puolisot alkavat olla taviksia. Belgiassa ja Hollannissa toki tällä hetkellä kuningatar ja perintösuurherttuatar aatelisia, mutta en usko, että olisi sielläkään ollut pakollista.

   Tykkää

 2. Kate on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen hahmo kuninkaalliskentällä. Monet muut taviskuninkaalliset ovat pärjänneet niin paljon paremmin uudessa asemassaan. Katesta tuntuu näkyvän vain liehuvat hiukset, vaatteet ja lapset. Toivottavasti viimeistään Charlesin valtaannousussa pääsisimme näkemään herttuattaren tositoimissa!

  Tykkää

  • Et usko, miten vaikeaa oli keksiä aihetta, kun halusin jotain kirjoittaa Katestä syntymäpäivänä! Mieleen tuli ainoastaan vaatteet, hiukset ja hääpuku, enkä halunnut kirjoittaa mistään niistä. Sinänsä en ihmettele, että median ja somen puhe Katestä on niin yksipuolista, kun ei hän tosiaan mitään muuta anna, kuin pintaa. Siihen nähden hän kyllä ylikorostuu tässäkin blogissa tosi pahasti, mutta kuten sanoit, on niin mielenkiintoinen ja keskustelua herättävä hahmo, että pakko on aina välillä käsitellä.

   Tykkää

 3. Todella osuva tuo Timanttisalongin ”vain liehuvat hiukset, vaatteet ja lapset” 🙂 ! Minulle(kin) Katesta on jäänyt mieleen vain – tai no, pikemminkin ei ole jäänyt siis mitään muuta mieleen kuin em. kolmen asian lisäksi tummanpuhuvat kulmakarvat. En tiedä mikä asia on hänen sydäntään lähellä, olenkohan koskaan kuullut hänen edes puhuvan… Esimerkiksi prinssi Danielista tulee heti mielleyhtymä urheiluun, ulkoilmaelämään ja yrittäjyys-teemaan. Vaikea minun on kuvitella Katea vakavasti otettavana ja varsinkaan kovin ahkerana kuningattarena. Hmm, aika näyttää…

  Tykkää

  • Lapset ei ole lainkaan huono asia, koska siinä on kuningashuoneen tulevaisuus. Vaatteita kyllä kommentoidaan paljon ja yleensä mitä Catherinella päällä, myydään hetkessä loppuun ja minusta se on kansantalouden kannalta vain hyvä asia.

   Tykkää

   • Tuo Katen vaatteiden loppuunmyynti hetkessä on muuten suunnilleen yhtä totta, kuin Katen tavallisuus. Toki jotkut vaatteet tai asusteet ovat hittejä, mutta yhtälailla monia myydään vaikka kuinka kauan sen jälkeen, kun Kate on niitä käyttänyt. Sellaisista tapauksista ei vaan tehdä otsikoita. Lisäksi monen loppuunmyydyn tuotteen taustalla on yksinkertaisesti se, että Kate käyttää yleensä jo jonkin aikaa sitten hankittuja vaatteita (siis nekin, jotka näemme ensimmäistä kertaa, ovat jo vähän vanhempia), jolloin tuotteet on jo valmiiksi myyty loppuun tai niistä on vain muutamia hajakokoja jäljellä. Katen henkilökohtaisiin tuttuihin kuuluvan Beulah Londonin omistajat ovat jopa sanoneet, etteivät he myy koskaan mitään loppuun ja kun Kate käyttää jotakin heidän vaatettaan, näkyy nettisivulla aina pienehkö hyppäys ja sekin Yhdysvalloista. Toki Katella on merkitystä brittiläisen vaateteollisuuden kannalta, mutta sitä merkitystä on kyllä tolkuttomasti suurenneltu. Ja lastenvaatteethan on muuten melkein kaikki espanjalaisia, joten ne eivät edes kotimaata hyödytä.

    Tykkää

  • Tässä oli aivan juuri joku nettiartikkeli, johon oli koottu Katen ”ikimuistoisimmat puheet” tai jotain. Ikimuistoiset tosiaan, kun olivatkin melkein kaikki siinä sitten… 😀 Tässä on Katen viimeisin puhe, jossa on näkyvissä jo tosi hyvää kehitystä. Kate on saanut paljon maneereja pois ja homma alkaa sujua. Haastatteluja tulee mieleen tasan kaksi, kihlajaishaastattelu, sekä lyhyt pätkä yhdessä kuningattaren synttäridokkarissa.

   Tykkää

 4. Jes! Kiitos tästä! Ehdottomasti yksi laadukkaimmista jutuista, mitä on Katesta lukenut!

  Kate on tosi mielenkiintoinen hahmo. Mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta ihmisestä näkyy vain pintaa. Tuntuu, että media kohtelee häntä sellaisena paluuna 1700-luvulle, missä naisten ajatuksilla ei ollut väliä ja koulutuksessa panostettiin kauniiseen käsialaan ja leningin silkkiin.

  En itse jaksa kiinnostua hänen vaatteistaan, mutta huomioni kiinnittyy aina hänen jännästi etukumaraan asentoonsa, joka antaa ainakin minulle kuvan sisäänpäinkääntyvästä ja ihmisiä luotaantyöntävästä kuoresta. Hän ei viesti anteeksipyyntyöä vaan poissaolemisen vaikutelmaa. Miten te muut tulkitsette hänen tyypillisen asentonsa?

  Tykkää

  • Kiva, että tykkäsit, kun just meidän keskustelusta idea lähti! Aloin silloin lueskella sitä mainitsemaani wikipedian artikkelia ja aihe tuntui sellaiselta, josta ei kovin paljon oikeasti puhuta ja huomasin, että itsellänikin oli osin väärää tietoa/väärä mielikuva.

   Erittäin hyvä vertaus. Olen samaa mieltä, että mahdollisuuksia varmasti olisi, mutta media (ja osaltaan kyllä hovikin) luovat roolin, jossa tosiaan vallitsevat kovasti perinteiset arvot. Eikä Kate vaikuta itse estelevän. Minua aina hirvittää, kun nuoret tytöt pitävät häntä esikuvana. Ei hän paha ihminen ole tietenkään, mutta en keksi montaa sellaista asiaa, jota hän edustaisi, josta toivoisin esim. oman lapsen ottavan mallia. Toki hän on varmasti esim. hyvä äiti ja käyttäytyy kauniisti, mutta ne taas ovat sellaisia puolia, joihin toivoisi löytyvän halua ihan jokaisesta ihmisestä itsestään ja joita esim. kasvatuksella voisi edistää. Kirjailija Hillary Mantel sai hirveästi haukkuja puhuttuaan Katesta kriittiseen sävyyn, vaikka hän puhui ensisijaisesti juuri siitä, millainen Katesta on tehty, ei hänen persoonastaan. Jos et ole lukenut, kannattaa vilkaista. Löytyy esim. täältä.

   En oikein tiedä, mitä itse ajattelisin tuosta asennosta. Osin se on selvästi perua siitä, että Kate on aika pitkä ja käyttää todella korkeita korkoja, joten varsinkin muiden ihmisten kanssa jutellessa joutuu seisomaan kumarassa. Ja monet pitkät ihmiset kulkevat vähän noin, ilmeisesti selän suoristaminen vaatii itsetuntoa. Usein myös sanotaan, että Kate tavoittelee Dianan asentoa ja olemusta, mutta jos näin on, lopputulos ei minusta ole onnistunut. Anteeksipyyntöä tai nöyryyttä tms. asento ei tosiaan ainakaan viesti. Poissaolevuus on aika hyvä sana kuvaamaan sitä, miten itsekin koen Katen. Jos vertaa vaikkapa Maximaan tai Victoriaan, jotka tulevat jokaiseen tilaisuuteen jotenkin ”auki”. Selkä suorana, katse, hymy, kaikki kohdistettuna muihin ihmisiin. Avoimina, innokkaina ja vastaanottavina. Kate on sen vastakohta.

   Tykkää

   • Mitä nyt olen youtubesta katsonut eri videoita kuninkaallisista, niin kyllä harmittaa Dianan ja Catherinen etukumara asento, se vain on ruma ja jotenkin Dianalla se vain korostui ”anteeksi, että olen olemassa” -habitukseen. Toivottavasti Catherinella ei ole näin. Mielestäni kuitenkin Dianan ilme oli erilainen.

    Tykkää

 5. Todella mielenkiintoinen juttu Katesta! Tuo Päivin vertaus 1700-lukuun oli kyllä osuva. Kateen ja Williamiin liittyen, tänään tuli ensimmäinen vastaus joulupostiin juurikin Kensingtonin palatsista 🙂 Kiva yllätys, toivottavasti tulee muualtakin vastauksia!

  Tykkää

   • Britteihin lähti Williamin perheen lisäksi Elisabetille ja Philipille yhteinen kortti. Lisäksi laitoin Tanskaan, Espanjaan ja Monacoon 🙂 Ruotsiinkin olisi ollut kiva laittaa, mutta sieltä vastaillaan niin huonosti niin en sitten viitsinyt :/

    Tykkää

    • Multakin jäi tänä vuonna Ruotsi väliin Sofiaa ja Carl Philipiä lukuunottamatta ja aivan samasta syystä. Monacosta jo tuli kortti, on tosi hieno taas! Tanskaan en muista lähetinkö, mutta Britanniaan useamman ja Espanjaan myös. Saldo on tähän mennessä yksi vastaus.

     Tykkää

 6. Hovikirjeenvaihtaja, blogisi on mahtava ja tämä postaus mielenkiintoinen.
  Kuitenkin, koska kaikilla kommentoijilla tuntuu olevan vain negatiivista sanottavaa Katesta, haluaisin ilmaista oman mielipiteeni.
  Olen itse nuori tyttö, ja minusta Kate on kyllä paljon parempi roolimalli kuin vaikkapa Kylie Jenner, jota monet teinitytöt ihailevat. Kate on kuitenkin kouluttautunut ja aika älykkään oloinen ihminen, ja varsinkin minä samaistun hänen kiinnostukseensa taidealan kohtaan.
  Minustakin on surullista, että aina keskitytään vain hänen ulkomuotoonsa, mutta toisaalta häntä kritisoitaisiin myös silloin, jos hän käyttäisi rumia vaatteita. Vähän kumara ryhti hänellä kyllä on, mutta siihenkin on varmaan syitä, joita jo olettekin pohtineet. En kyllä tiedä mitä ajattelisin siitä, että onko hänet ’tehty’ tietynlaiseksi. Entä jos hän vain on pitkä, hoikka, kaunispiirteinen ja hyvähampainen?
  Vaikka Kate todellakin tekee vielä suhteellisen vähän töitä, minusta kyllä vaikuttaa että häntä kiinnostavat kaikki tapaamiset ja muut velvollisuudet siinä missä muitakin kuninkaallisia. Hän vaikuttaa minusta positiivisesti ja kiinnostuneesti asioihin suhtautuvansa ja aika empaattiselta ja välittävältä, ei Dianan mittakaavassa tietenkään, mutta hän on joskus osoittanut fyysistäkin kontaktia ihmisiin, jotka ovat olleet hyvin liikuttuneita esim. mielenterveyskeskusteluissa.
  Minäkin toivon, että Kate tekee jatkossa yhä enemmän töitä suojelemiensa organisaatioiden kanssa, pitäisi puheita ja toisi omaa persoonaansa paremmin esille. Mielestäni Cambridgen herttuatar ei ole virheetön, mutta hän on kuitenkin henkilö, jota voi arvostaa, ja hänessä on hyviäkin puolia. Tämä on se, mitä halusin kommentissani sanoa.
  Minäkin olen muuten miettinyt korttien lähettämistä kuninkaallisille, ehkä ensi vuonna sitten! 🙂

  Tykkää

  • Valitettavasti huomio menee turhan usein vain ulkoiseen olemukseen. Mietinkin, että riippumatta siitä, että miten pukeutuu, niin aina saa arvosteluja.

   Toivottavasti hänen tekemänsä työn määrä lisääntyy reilusti, mutta emmehän me oikeasti tiedä mikä on hovin ”vaatimus”. Täytyy kuitenkin muistaa, että William on vasta toisena kruununperimysjärjestyksessä. Tilanne on eri kuin Elisabetin kruununprinsessa-aikaan jne.

   Onneksi hän ei ole samalainen kuin Kylie Jenner tai kuka tahansa joista iltapäivälehdet kirjoittaa.

   Tykkää

  • Mukavaa, että Katellä on fanejakin! Kiitos kommentistasi 🙂

   Jos nyt verrataan Kylie Jenneriin (jota en kyllä niin tunne, mutta tiedän mitä edustaa), niin toki Kate on parempi roolimalli. En oikein tiedä, miten mielipiteeni Katestä roolimallina muotoilisin. Minulle hän edustaa aikuista, kohta keski-ikäistyvää naista, joka ei ole elämässään varsinaisesti yrittänyt mitään (yliopistotutkintoa lukuunottamatta). Joka ei oikein teekään mitään, eikä varsinkaan muiden hyväksi, vaikka mahdollisuus annetaan hopealautasella. Kuninkaallisten joukossa on niin paljon eri-ikäisiä vahvoja naisia, jotka esiintyvät, työskentelevät ja vaikuttavat, ottavat tilansa ja antavat äänensä kuulua, tarttuvat asioihin, eivätkä jää kakkosiksi yhdellekään miehelle miehisillä areenoilla, että siinä vertailussa Kate jää aina kakkoseksi. Ja nämä naiset ovat tehneet tätä vuosia, eivät vasta kymmenien vuosien kokemuksen jälkeen. Eikä se toki väärin ole, ei hän pahaa kenellekään tee. Mutta hänestä puuttuu lähestulkoon kaikki sellaiset eteenpäinpyrkivät ja -vievät ominaisuudet, joita itse nykyaikaisessa naisessa arvostan ja joita monista muista kuninkaallisista naisista, erityisesti monista perheeseen avioliiton kautta liittyneistä, löytyy. En ajattele, että Katen ominaisuudet ovat huonoja esikuvaksi, vaan minusta häneltä puuttuu niitä. Se, mikä hänessä on hyvää, voi olla helposti hyvää jokaisessa ihmisessä. Hänestä puuttuu se jokin, jolla hän nousee esikuvaksi.

   Vaatteisiin ja ulkomuotoon keskittymisessä minusta ongelma ei ole sisältö, se onko vaatteet upeita vai ei, hiukset upeat vai ei. Ulkomuodon ei ylipäätään pitäisi olla se ykköspuheenaihe. Tai ainakaan ainut. Nyt syntymäpäivän tienoilla nettisivut pursuavat onnitteluita ja teemajuttuja ja valehtelematta vähintään 75% on otsikolla ”Katen upeimmat asut” tai jokin variaatio siitä. Yhtäkään en ole nähnyt hänen työstään. Tätähän Kate ei voi yksin poistaa, eikä päättää, mistä kirjoitetaan, mutta jos ei käytännössä tee elettäkään muuttaakseen asetelmaa, ei ole siihen täysin syytönkään.
   En nyt ole varma viittaatko tuolla tehty-jutulla Mantelin kirjoitukseen? Minusta se liikkuu kyllä hiukan syvemmällä tasolla, eikä sinänsä puhu siitä, onko Katella hyvät hampaat vai ei. Kritiikin kärkihän ei jutussa ole missään tapauksessa Kateen kohdistettu, vaan hänen ympäristöönsä ja myös yleisöön.

   Korttien lähettäminen on kiva ja halpa harrastus, kannattaa kokeilla! Erityisesti jos brittikuninkaalliset kiinnostaa, on vielä hyvät mahdollisuudet saada vastauskin, sillä he vastaavat lähes kaikkeen.

   Tykkää

   • Tuo ulkonäön ja työn sisällön näkyvyyden tasapaino Katen, median ja kuninkaallisen organisaation kyllä todellakin pitäisi saada yhdessä kuntoon, ja todellakin Kate voisi nimenomaan itse tehdä asialle jotain. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että esimerkiksi Victoria, Mary ja Máxima ovat työssään paljon itsenäisempiä ja näkyvämpiä, kuin Kate. Ymmärrän myös perspektiivisi esikuva-asiaan, olisi Katella todellakin monta asiaa, joita hän voisi parantaa, eikä hän esikuvani numero yksi olekaan. Totta on, että Mantelin kirjoitus olikin syvemmällä tasolla, ja erittäin hyvä eikä tietenkään vain Kateen keskittyvä kirjoitus, mutta jotenkin tuontyyppinen lause, mitä aikaisemmin kirjoitin, jäi siitä mieleen. Kiitos joka tapauksessa kommentin huomioinnista, erilaiset mielipiteet ovat arvokkaita 😀

    Tykkää

    • Olen kirjoitellut aiemminkin tuosta Katen tilanteesta julkisuuden suhteen ja minusta se on sellainen asia, jossa syyllisiä on (ainakin) neljä: media, hovi, Kate ja yleisö. Ja se yleisö sisältää meistä jokaisen, jotka kuninkaallisia seurataan. Itsekin syyllistyn usein siihen, että katson vain Katen kuvat, mutta en ota ollenkaan aina selvää siitä, mitä vierailukohde oikeasti tekee. Median pitäisi kirjoittaa useammasta näkökulmasta, hovin pitäisi lakata hyötymästä Katen pinnallisesta julkisuudesta, Katen pitäisi ottaa itsensä, asiansa ja asemansa tosissaan ja antaa muutakin sisältöä, ja yleisön pitäisi kiinnostua myös työn sisällöstä ja osoittaa se kaikille kolmelle muulle taholle. Valitettavasti Kate on tästä nelikosta se, joka eniten kärsii ja toisaalta se, jonka käsissä valttikortit ovat.

     Kiitos, että uskalsit laittaa vastakkaisen, hyvin perustellun mielipiteen. Tietyistä asioista tuntuu helposti muodostuvan vain yksi totuus. 🙂

     Tykkää

     • Minä haluaisin tietää mikä on hovin mielipide Katen työmäärään. Jotenkin olen sitä mieltä, että Elisabet haluaa Catherinen hoitavan pienet lapset itse tai ainakin mahdollisimman paljon olevan heidän kanssaan, ettei olisi sama kohtalo kuin itsellään oli. Toki aika oli eri ja Elisabet oli hallitsija. Voin olla väärässäkin, eikä se minua haittaa.

      Tykkää

      • Jos tarkoitat hovilla kuningatarta, sitä emme koskaan pääse kuulemaan. Vaikka toki jotain kertoo se, ettei Katella ole edelleenkään edes perhekunniamerkkiä, joten ainakaan hän ei kuningattaren mielestä työskentele, oli siihen sitten ”lupa” tai ei. Jos taas tarkoitat hovilla sitä järjestelmää, joka koko monarkiaa pyörittää, ei siellä varmaan ole yhtenäistä mielipidettä. Lehtien ”paljastukset” hovin henkilökunnalta ovat kertoneet lähinnä turhautumisesta ja negatiivisista mielipiteistä.

       Tykkää

   • Minun mieleeni tulee myös näistä melko nuorista sukuun naiduista kuninkaallisista ainakin prinsessa Sofia, joka on toki ollut julkisuudessa aika negatiivisessa valossa menneisyytensä vuoksi. Silti omaan mieleen on kuitenkin jäänyt kuva, että hän tahtoo oikeasti tehdä prinsessan työtään ja saada äänensä kuuluviin. Objektiivisesti en toki osaa sanoa, miksi mielikuva on erilainen kuin Katesta (työtehtävien määrä, esiintymiset jne.). Jostain syystä hänestä on kuitenkin jäänyt sellainen kuva, että seisoo omilla jaloillaan.

    Helposti näissä vertailuissa esiin nousee, että Kate on kauempana kruunusta kuin esim. Victoria tai Mary, eikä vertailua siksi voi tehdä. Sofian kohdalla samoja perusteluita ei voi käyttää, koska kruunua tuskin on koskaan lähimaillakaan.

    En tiedä, onko tämä kaikki vain omaa mielikuvaani, joten mieluusti otan kommentteja ja korjauksia vastaan.

    Tykkää

    • Vertaileminen on vaikeaa, mutta Sofia on kyllä ainakin reilu vertailukohde. Ei toivoakaan kruunusta, pienen lapsen äiti, erittäin huonoa julkisuutta taustalla ja pieni kuningaskunta – silti Sofiasta jää minullekin samanlainen kuva, kuin sinulle. Sofia näyttää siltä, että hän _haluaa_ tehdä ja vaikuttaa, ei siltä, että se on velvollisuus tai pakko. Alan olla Katen kohdalla melkoisen kyllästynyt perustelemaan miksi hänen olisi pakko, vaatiiko joku, kuinka paljon muut tekevät tai eivät tee, mikä hänen rooliinsa kuuluu. Sillä ei ole minun näkökulmastani minkäänlaista merkitystä, sillä en arvosta ihmistä, joka tekee hyvää, koska on pakko. Sen sijaan ihminen, joka haluaa ja jolla on oma palo työhön, saa arvostusta, vaikka ei sitä tekisikään ympäripyöreitä vuorokausia. Toki tämä on henkilökohtainen mielipide, mutta niinhän nämä aina. 🙂

     Tykkää

   • ”En ajattele, että Katen ominaisuudet ovat huonoja esikuvaksi, vaan minusta häneltä puuttuu niitä. ” Voi miten hyvin sanottu! Olen miettinyt tätä lausetta paljon ja tämä on vain niin selventävä.

    En vertaisi Katea Kylie Jenneriin, mutta esimerkiksi Emma Watsoniin voisin verrata. Emma Watson vaan toimii, noh, ehkä aika monessa jutussa toisin kuin Kate. 😀

    Tykkää

    • Emma Watson on juuri sellainen nuori nainen, josta tulee tuo eteenpäinmenemisen fiilis. Aktiivinen, nykyaikainen ja haluaa toimia. Tietenkään en häntäkään tunne, enkä tiedä hänen kaikkia puoliaan, mutta julkisuuskuva on hyvin positiivinen. En oikein ylipäätään usko mihinkään esikuviin, mutta sieltä täältä voi toki ottaa itselleen inspiraatiota. Katestä en oikein näe, mistä sitä voisi ottaa.

     Tykkää

 7. Ensiksi kiitos mielenkiintoisista ja laadukkaista postauksista! Blogiin en ole pitkään aikaan kommentoinut mitään, mutta paikalla ollaan 🙂

  Kate on minulle aiheena muistutus, kuinka mielipiteet voivat radikaalisti muuttua. Olen itse sen verran nuori (parikymppinen), että Williamin ja Katen häiden aikaan olin vielä teini. Asetin suuria odotuksia Katelle ja suorastaan ihailin häntä. Hänen ja Williamin rakkaustarina tuntui kuin sadulta (luultavasti siitä johtuen, että lehdistössä Katen painotettiin olevan ”tavis”), eikä kaksikko voinut minun silmissä tehdä yhtään virhettä.

  Nyt voin todeta Katen olleen jonkinlainen pettymys. Toistan itseäni, mutta välillä tuntuu ettei Kate ihan täysin ymmärrä asemaansa. Tulee mieleen, että ehkä hän näkee Cambridgen herttuattaren roolin merkitsevän Downton Abbeyn kaltaista aateliskartanon rouvan elämää näin kärjistetysti sanottuna. Velvollisuudet eivät kiinnosta.

  Toisaalta en syyttäisi yksistään Katea. Vaikka William on ilmeisesti hieman petrannut, tulee mieleen että ehkä tämä kaikki on osaltaan myös Williamin toivemaailmaa. Tätä on hankala selittää, mutta toivottavasti tästä jotain tolkkua saa! 🙂 Muistan nimittäin jostain kuulleeni, että yksi Katessa viehättävä tekijä Williamin mielestä oli Katen ”tavallinen” perhe (tietenkään tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, huhuja kun tuppaa liikkumaan kuninkaallisten kohdalla). William siis mahdollisesti soisi itselleen ja perheelleen ”tavallisen” elämän, mikä käytännössä tarkoittaa kuninkaallisten elämää ilman velvollisuuksia. Tuntuukin, että William ja Kate ovat eläneet omassa kuplassa.

  Samalla on sääli, ettei Kate saa ääntään kunnolla kuuluviin. Arvostan esimerkiksi Jordanian Ranian työtä, mutta valitettavasti hän jää paikoin varjoon. Kate lienee yksi maailman seuratuimmista naisista, joten hänellä olisi ainutlaatuinen tilaisuus saada huomiota epäkohdille (en siis tarkoita, etteikö esim. Rania saisi huomiota työlleen mutta Katella siihen olisi mahdollisuus eri mittakaavassa). Mutta kuten todettu, ehkä häntä ei sitten yksinkertaisesti kiinnosta vaikuttaa ja tehdä työtä

  Tykkää

  • Haa, vanhoja tuttuja pitkästä aikaa! Hienoa! 😀

   Et ole ainut, jonka mielipide on vuosien varrella muuttunut. Esim. itse en ollut alunperin aivan myyty tuhkimotarinalle, mutta odotukset olivat silti suuret ja tosi mielenkiinnolla seurasin esimerkiksi ensimmäisen kesän vierailua Kanadaan. Sitten ajan myötä on alkaneet toiveet karista ja huomata, kuinka samoja selityksiä pyöritetään uudelleen ja uudelleen, eivätkä ne oikeasti pidä. Tuntuu, että jopa ihan fanisivuilla yhä useammat kirjoittavat nykyään ”Pidän heistä kyllä edelleen, mutta…”

   Williamin kohdalla olet aivan takuulla oikeassa. Missään tapauksessa en usko, että Kate laiskottelee kotona ja William yrittää epätoivoisesti patistaa. Kyllä tämä elämäntapa on ihan yhdessä valittu ja William on aivan yhtä ”syyllinen”. Juuri tuota tavallisuutta ja normaaliutta aina korostetaan, lähinnä mediassa, mutta myös minusta palatsin omassa PR:ssä. Näyttää vahvasti siltä, että juuri sitä myös William toivoo, mutta ei ymmärrä sen olevan käytännössä mahdotonta. Tosin olin todella tyytyväinen, kun näin perheestä joulukirkkoreissulla napatut kuvat, sillä niissä oli nähtävissä jo fiksumpaa asennetta. Toki Williamin naamasta näki kilometrin päähän, ettei hän ollut tyytyväinen, mutta paikalle oli silti ihan luvan kanssa päästetty mediaa. Paparazzikuvista valittaminen olisi ollut suuri virhe, mutta nyt aika pienellä vaivalla saatiin yleisö tyytyväiseksi. Tällaisia myönnytyksiä Williamin kannattaa tehdä ihan omankin asemansa helpottamiseksi.

   Katen asema on tosiaan täysin ainutlaatuinen, yhtäkään muuta kuninkaallista Euroopassa ei oikeasti voida verrata häneen julkisuuden määrässä. Se onkin suurimpia syitä, miksi kritisoin vähäistä työmäärää. Katen ei tarvitsisi paljonkaan panostaa ja silti näkyvyys olisi todella suurta mille tahansa aiheelle. Suurin osa muista kuninkaallisista saa jossakin määrin taistella ollakseen relevantteja, mutta Katen ei tarvitse muuta, kuin ilmestyä paikalle. Siksi pidän itsekkäänä, jos ja kun tätä uniikkia mahdollisuutta ei käytä oikeasti hyväksi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.