Uusi vuosi alkoi jälleen tiaraloisteella Tanskassa

Uuden vuoden ensimmäinen kuninkaallistapahtuma on perinteisesti ollut Tanskan kuningatar Margareetan emännöimät uudenvuodenjuhlat vuoden ensimmäisen päivän iltana. Myös kuninkaallinen vuosi 2017 potkaistiin käyntiin tavalliseen tapaan, kun pääsimme heti ihailemaan kuninkaallisen perheen jalokivi-, iltapuku- ja univormuloistoa. Viime vuonna tilaisuus oli rakennettu selvästi kunnioittamaan eläkkeelle silloin siirtynyttä prinssi Henrikiä, mutta tänä vuonna yhtä selkeää teemaa ei ollut. Prinssi tosin oli jälleen itsekin paikalla ja tietysti perheen naisväki hurmasi.

Päivitys 3. ja 4.1. Lisätty loppuun kuvia tiistaina ja keskiviikkona järjestetyiltä vastaanotoilta.

Uudenvuodenvieton Tanskassa aloitti niin ikään perinteiseen tapaan kuningatar Margareetan televisioitu puhe, joka lähetetään aina suorana uudenvuodenaattona kello 18.00. Virallisen uudenvuodenpuheperinteen aloitti kuningas Kristian IX jo 1800-luvun loppupuolella. Kuningas Fredrik VIII:n aikana 1900-luvun ensimmäisinä vuosina puhe alettiin painaa lehteen ja vuonna 1941 se esitettiin ensimmäistä kertaa radiossa, jolloin äänessä oli kuningatar Margareetan isoisä, kuningas Kristian X. Alunperin puhe tosin pidettiin uudenvuodenjuhlassa, eikä aattona, kuten nykyään. Vuonna 1958 puhe siirrettiin aatolle ja sitä alettiin esittää radion lisäksi myös televisiossa, jolloin kansa saattoi nähdä kuningas Fredrik IX:n esiintyvän. Kuningatar Margareetan aikana lähetykset on laajennettu nettiin, jonka välityksellä myös ulkomailla asuvat tanskalaiset ovat päässeet kuulemaan puheen suorana vuodesta 2010 alkaen. Monille tanskalaisille puhe merkitsee juhlinnan virallista lähtölaukausta ja sen jälkeen saatetaan jo poksauttaa auki ensimmäinen pullo kuohuvaa. Hovin sivuilla voi katsella kuvagalleriaa, johon on koottu jokaiselta vuodelta kuva kuningattaresta puhetta pitämässä.

Tänä vuonna kuningattaren puheen teemat pyörivät pääasiassa maahanmuuton, pakolaiskriisin ja terrorismin ympärillä. Kuningatar kysyi, mitä merkitsee olla tanskalainen, mikä on tärkeää ja tuttua. Tavat ja kieli korostuivat ja niiden oppimista kuningatar piti erittäin tärkeinä myös maahanmuuttajien kohdalla. Lisäksi kuningatar kehotti kaikkia tekemään uudenvuodenlupauksen nähdä ihmiset ympärillään, katsoa tarvitsisiko joku tuttu tai tuntematon apua, vai riittäisikö ehkä vain ystävällinen sana. Kuninkaallisia seuraavien kannalta harmillinen uutinen oli, että kuningatar ja prinssi Henrik viettävät 50-vuotishääpäiväänsä kesällä yksityisesti perheen kesken. Puheen voi lukea englanniksi käännettynä hovin sivuilla.

Uudenvuodenpäivänä Kristian IX:n palatsissa Amalienborgissa järjestettävällä juhlaillallisella olivat tavalliseen tapaan paikalla kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, sekä prinssi Joachim ja prinsessa Marie. Kutsuvieraina olivat perinteiseen tapaan hallituksen ministerit, virallisen Tanskan korkea-arvoiset edustajat kuten valtiopäivien puhemies, asevoimien johtohenkilöt, sekä kuninkaallisen perheen lähimmät alaiset. Kutsuvieraslistaan voi tutustua täällä.

Uudenvuodenjuhlassa pukukoodi on Ruotsin Nobel-gaalan tapaan white tie, eli miehillä frakki ja sen kanssa tavalliseen tapaan valkoinen liivi ja solmuke. White tie -koodi sallii miehille myös juhlaunivormun ja kuningasperheen nuoremmat prinssit esiintyivätkin armeijaloistossaan. Naisille pukukoodi tarkoittaa täyspitkää pukua ja upeimpia koruja, sekä kaikille tietenkin kunniamerkkejä. Koska uudenvuoden juhla on yksi hovin ehdottomasti tärkeimpiä tilaisuuksia vuoden aikana, kuninkaallisen perheen jäsenet kantavat korkeinta kunniamerkkiään, eli Elefanttiritarikunnan kunniamerkkiä sen kultaisissa käädyissä, eikä vaaleansinisessä nauhassa, kuten tavallista. Lisäksi kuningatar ja prinssit kantoivat Dannebrog-ritarikunnan kunniamerkkejään ja prinsessat puolestaan perhekunniamerkkejä, eli kuningattaren valokuvia timanttikehyksissä.

Kuningatar Margareeta esiintyi jälleen niin suureellisessa kuningatartyylissä, kuin vain hän voi. Kuningatar oli pukeutunut jäänsiniseen taftipukuun, jonka selkään oli kiinnitetty ehkä suurin ikinä näkemäni rusetti, ja hän kantoi lisäksi perinteiseen tapaansa turkiksia. Puvun olemme nähneet aiemmin kuningattaren omilla 70-vuotissyntymäpäivillä. Hiuksillaan kuningattarella oli aina yhtä kaunis Pearl Poiré -tiara ja kuningattaren massiivinen kaulakoru on oikeasti kruununjalokiviin kuuluva miehustakoru. Prinssi Henrik oli puolestaan pukeutunut frakkiin, kuten on ollut hänen tapansa viime vuosina. Aiemmin vanhempikin prinssi esiintyi usein juhlaunivormussa. Eläke tuntuu pukevan prinssiä, joka oli minusta hiukan hoikistunut ja muutenkin terveemmän näköinen. Lisäksi prinssi oli lisännyt ulkonäkäänsä hieman särmää tyylikkään parran muodossa.

Kuvat ovat tällä kertaa valitettavan huonoja, mutta esimerkiksi täältä löytyy iso kuvagalleria ja täällä puolestaan voi katsoa kuninkaallisen perheen saapumisen hyvälaatuiselta videolta.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kruununprinssi Frederik juhli tänäkin vuonna laivaston kontra-amiraalin univormussa ja uudenvuodenjuhlat lieneekin ainoita tilaisuuksia kuninkaallisten kalenterissa, jolloin miehet todella kilpailevat ulkomuodon koreudessa naisten kanssa. Kruununprinsessa Maryä on kuitenkin kauneudessa vaikeaa voittaa ja tänäkin vuonna kruununprinsessa häikäisi katsojat. Hiuksillaan kruununprinsessa kantoi tavalliseen tapaan tiarakokoelmansa ehdottomasti arvokkainta jäsentä eli kruununprinssin isoäidiltään kuningatar Ingridiltä perimää rubiinitiaraa. Tiaraan kuuluvasta korusetistä tällä kertaa mukaan olivat päässeet myös korvakorut, rintakoru, käsirengas, sekä hiusneulat. Kruununprinsessa oli pukeutunut kullanhohtoiseen A-linjaiseen iltapukuun, jossa oli kruununprinsessalle tyypillinen korostettu vyötärö ja pieni laahus, sekä punasävyiseen viittaan, joka sopi upeasti tiaran rubiineihin. Jesper Høvringin suunnitteleman iltapuvun olemme nähneet aiemmin virallisessa muotokuvassa.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kuten veljensä, myös prinssi Joachim esiintyi viime vuonna ensimmäistä kertaa aiempaa astetta koristeellisemmassa univormussa veljesten vuonna 2015 saamien ylennysten myötä. Tänäkin vuonna näimme siis näyttävän everstin univormun, jonka päähinettä koristavat sulat.  Mielenkiintoinen yksityiskohta univormuista muuten on, että prinssi Joachim edustaa aina maavoimia, kruununprinssi Frederik merivoimia ja jos prinssi Henrik osallistuu sotilasasussa, on se yleensä ilmavoimien univormu. Prinsessa Marie juhlisti uutta vuotta tällä kertaa kälynsä tapaan metallinhohtoisessa puvussa, jonka väri taisi lähinnä on jonkinlainen pronssisen vihertävän ruskea. Ole Yden suunnittelema puku oli hyvin kapealinjainen ja tyköistuva, ja siinä oli pieni laahus. Hiuksillaan prinsessalla oli kaunis kukka-aiheinen timanttitiara, kuten tavallista.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Uuden vuoden juhlaillallinen on kuten sanottua vuoden tärkeimpiä tilaisuuksia ja siihen panostetaan aivan erityisesti. Menua hiotaan pitkään ja hartaasti ja ruoka valmistetaan luonnollisesti aivan erityisellä huolellisuudella. Upeat annokset tarjoillaan arvoastioista ja nautitaan luonnollisesti arvokkailla aterimilla, vieraat hopeisilla ja kuningattaren pöydässä kultaisilla. Illallinen nautitaan Kristian IX:n palatsin suuressa salissa, jonka rokokoosisustus on peräisin 1700-luvun puolivälistä. Aterian ensimmäinen ruokalaji on aina keitto ja se tarjoillaan lautasilta, joita koristaa Dannebrog-ritarikunnan tunnus. Pääruoka tarjoillaan yleensä hopealautasilta ja jälkiruoka posliiniastioista, joita koristavat tanskalaiset kaupungit ja rakennukset, tai kauniit kukkakuviot. Kun käytössä on ensin mainitut astiat, pyritään lautasvalinnassa huomioimaan kunkin vieraan asuinpaikka. Hopeiset haarukat ovat peräisin vuodelta 1864 ja veitset puolestaan vuodelta 2010, jolloin kuningatar Margareeta sai ne 70-vuotislahjaksi. Piispan hiipan muotoon taitellun kankaisen lautasliinan sisään sujautetaan vielä lämmin sämpylä juuri ennen vieraiden saapumista.

Fasaaniliemi
Liha- ja taikinapyöryköitä

Lampaansatulaa
Pommes noisette eli friteerattuja perunapalloja, pinaattitorttu 
Rosmariinipilvi

Juustopiiras

Kumkvattikakku ja marenkia

Ruoan kanssa tarjoiltavalla Rosenborg-viinillä on mahtava historia. Sen toi alunperin Tanskaan kuningas Kristian IV 1500-luvulla ja sitä tarjoiltiin ensimmäisen kerran uudenvuodenillallisella vuonna 1598. Viiniä on vuosien varrella jatkettu toisella viinillä, mutta vuoteen 1982 asti sitä säilytettiin alkuperäisissä puutynnyreissä. Vuodesta 1729 saakka viiniä on säilytetty Rosenborgin linnassa ja uskotaan, että sitä voidaan tarjoilla vielä seuraavat 300 vuotta. Château de Cayx 2010 Cahors puolestaan tulee kuningatar Margareetan ja prinssi Henrikin omalta viinitilalta Ranskasta.

Rosenborg-viini

Château de Cayx 2010
Cahors

Moët et Chandon
Cuvée M&H Special


Uusivuosi on Tanskan hovissa merkittävä juhlatilaisuus, jota juhlistetaan iltajuhlan lisäksi myös aamupäivään sijoittuvilla vastaanotoilla. Tiistaina oli vuorossa kaksi ensimmäistä vastaanottoa, jotka järjestetään Amalienborgissa Kristian VII:n palatsissa ja Christiansborgin linnassa, jossa pitävät majaansa Tanskan parlamentti, pääministeri, sekä korkein oikeus. Amalienborgissa vieraslistalla olivat korkeimman oikeuden tuomarit, sekä kuninkaallisen henkivartiokaartin ja husaarirykmentin upseerikunta. Christiansborgissa puolestaan uudenvuodentoivotuksiaan kuningattarelle ja kruununprinssiparille pääsivät kertomaan diplomaattikunnan edustajat.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kaikkiin vastaanottoihin kuningatar Margareeta osallistuu yleensä eräänlaisessa hovipuvussaan, eli aina samassa pitkähelmaisessa ja -hihaisessa jäykästä kankaasta valmistetussa puvussa. Kruununprinsessa Maryn näemme yleensä samaan henkeen pukeutuneena, mutta ei sentään samassa vaatteessa. Asu on kuitenkin aina täyspitkä, siinä on pitkät hihat ja siihen kuuluu hansikkaat. Kruununprinssi Frederik puolestaan edustaa jälleen juhlaunivormussa. Tänä vuonna kruununprinsessa esiintyi harmaassa puvussa, joka on muokattu aiemmasta asusta. Olemme nähneet hameosan erilaisella yläosalla ja jakulla muutamia kertoja, mutta nyt hameesta oli muokattu kokonainen leninki. Mitä pidette muutoksesta? Alla oikealla näette asun vuonna 2010.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Keskiviikkona oli vuorossa viimeinen vuodenvaihteen juhlatilaisuus, kun kuninkaalliset vastaanottivat aamupäivällä Christiansborgin linnassa puolustusvoimien ja pelastuslaitoksen esikuntaa, valtakunnan virallisen arvojärjestyksen kolmen ensimmäisen luokan edustajia (Wikipedia), sekä isojen valtakunnallisten järjestöjen ja kuninkaallisen perheen suojelemien tahojen edustajia. Keskiviikon vastaanotolle ja sieltä takaisin Amalienborgiin kuningatar matkusti hevoskyydillä huristellen Kööpenhaminan katuja kullatuissa vaunuissa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Mary oli selvästi säästänyt tähän viimeiseen tilaisuuteen jackpotin, joka peittosi mennen tullen jopa juhlaillallisen tiaraloiston. Kruununprinsessa esiintyi uudessa upeassa luumunvärisessä puvussa, johon selvästi kuului jo sunnuntai-iltana nähty viitta. Lisäksi kruununprinsessa oli asustanut puvun rubiinitiaraan kuuluvien korvakorujen yhdellä versiolla, jossa koko roikkuva osa on poistettu ja nappiin kiinnitetty vain harmaat helmet.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Mainokset

18 kommenttia artikkelissa “Uusi vuosi alkoi jälleen tiaraloisteella Tanskassa

 1. En ole koskaan lämmenyt tuolle Margareetan puvulle. Hänelle vain ei sovi noin pliisut värit, ainakaan talvella.

  Mary oli yhtä kaunis kuin aina ja häntä on todella vaikea päihittää tyylikkyydessä. Hän oli keksinyt hauskan paikan rintakorulle, mistä voiskin olettaa, että hän saattaa käyttää stomachereita kunhan pääsee niihin käsiksi 😀

  Marien mekko oli todella tyylikäs, mutta ei mitenkään erityisen mieleenpainuva. Hänellä on muutenkin aika usein melkeinpä mitäänsanomattomia iltapukuja. Ei hänen tyylinsä muutenkaan ole yhtä korkealla tasolla kuin Maryllä. Osasyynä voi toki olla pienemmät käyttövarat.

  Tykkää

  • Margareetalle tosiaan sopii vahvemmat värit hyvin, punainen, vihreä, tummansininen… Vaikka hän on vaaleaihoinen ja hiukset harmaat, ne eivät minusta silti tee hänestä kalpeaa, kuten nämä pliisut värit.

   Ihmettelen oikeastaan, miksei Margareeta käytä koskaan stomachereita niinkuin niitä kuuluisi käyttää. Tykkää kuitenkin kokeilla erilaisia tyylejä, historiallisiakin asuja jne. Täytyy toivoa, että Mary sitten ottaisi niitä käyttöön. Jotenkin kaulakoruna tuo ei minusta oikein Margareetalla nyt toimi.

   Marien tyyli ei tosiaan jää kovasti mieleen. Osin varmasti kiinni ihan rahastakin, kuten sanoit, mutta taitaa hänen persoonansakin olla enemmän sellainen nätin, kuin majesteettisen kanssa yhteensopiva. Eikä hän kovin rohkeakaan ole pukeutumisessaan, vaikka tämä kyllä oli hiukan räväyttävämpi, kuin aiemmat.

   Tykkää

 2. Mary kyllä loisti tyylikkyydellä, mutta kampaus. Se oli kyllä kaunis, mutta ei joka suunnasta katsottuna. Aikaisemmin on nähty hienompia kampauksia.

  Pidin jopa hieman enemmän Marien kokonaisuudesta.

  Margareetan tyyli sopii hänelle, mutta miksi turkki jälleen kerran? Joku Maryn viitan tapainen olisi sopinut hyvin. Tällä kertaa meikki on onnistunut. Monesti ja ehkä just arkena Margareetta on harmaa ja kalpea.

  Tykkää

  • Tämä kampaus on aikalailla samanlainen, kuin Sofialla edellisissä Nobeleissa. Tuollaiset verhot molemmilla puolilla ja korvat piilossa. Mutta on tämä Maryn paremmin toteutettu. Mielenkiintoinen on tuo tiaran asettelu, harvemmin näemme sitä Maryllä noin korkealla pään päällä.

   Margareeta ei varmaan luovu turkiksesta ikinä. Hän ei selvästi koe turkiksia mitenkään ongelmaksi ja varsinkin tämä harmaa näyttää olevan suosikki, vaikka en kyllä ymmärrä miksi. Huomenna näemme sitten hänet nilkkapituisessa turkissa ja puvussakin on turkissomisteita.

   Tykkää

 3. Maryn puvun muokkaus on onnistunut. Itseasiassa pidän siitä enemmän kuin alkuperäisestä.

  Onko sinulla tietoa, miksi kuningatar Margareetta istuu ottaessaan vastaan vieraita? Hänhän istui kesälläkin paralympiaurheilijoiden tullessa. Ikäkö sen tekee?

  Tykkää

  • Ikä ja terveys. Kuningatar sairastaa käsitykseni mukaan nivelreumaa, jonka takia hänelle on tehty mm. polvileikkauksia. Muistelen, että selänkin kanssa on tainnut olla ongelmia. Joka tapauksessa kuningatar ei siis enää jaksa seistä tällaista pitkää aikaa, vaan istuu mieluummin.

   Tykkää

 4. Todella kaunis tämä Maryn muokattu puku! En pitänyt puvun ensimmäisestä versiosta juuri ollenkaan. Kuinkahan kauan Margareetalla tuo ”hovipuku” on jo ollut käytössä? Aika hirveä se on.

  Iltavastaanotollakaan en pitänyt Margareetan asusta, vähän liikaa kaikkea! Mutta Maryn ja Marien asut olivat kauniit, vaikkakin Maryn hiukset eivät nyt olleet onnistuneimmat.

  Tykkää

   • Ennen vanhaan hoveissa käytettiin tietyissä tilaisuuksissa hovipukua ja joskus perinnettä jatketaan tällä tavalla viitteellisesti. En tiedä, millaiset olivat Tanskan puvut, mutta selvästi kuningattarella on tässä joku idea, ei hän muuten aina käyttäisi samaa asua. Tietääkö kukaan tästä enemmän, Krystal Royal erityisesti?

    Tykkää

 5. Maryn puvunmuokkaus on kyllä oikein onnistunut, mutta pidin kyllä siitä alkuperäisestä versiostakin. Tätä pukua hän onkin käyttänyt jo useamman kerran. Minusta on vaan hyvä, että samaa pukua käytettäisiin useammin, on jotenkin sääli ja suorastaan tuhlausta jos kauniin vaatteen käyttö jää vain yhteen kertaan. Ja muokkausta voisi käyttää enemmänkin, on niin mielenkiintoista nähdä mitä niistä voikaan saada aikaan.

  Olenkin joskus miettinyt, miten valtavat vaatehuoneet näillä kuninkaallisilla naisilla pitää olla ja jatkuvasti hankitaan uutta. Tiedätkö mitä näille kaikille vaatteille tapahtuu? Mahtaa olla melkoiset kaapistot, mutta onhan siellä linnoissa tietysti tilaa.
  Mutta on kieltämättä ollut mukava nähdä miten Victoria on pukenut Estellen omiin mekkoihinsa ja Georgellakin on tainnut olla isänsä vaatteita. Että hyvää uusiokäyttöä kuninkaallisillakin. Elise

  Tykkää

  • Olen vaatteiden kierrättämisen ja uudelleenkäyttämisen vakaa kannattaja! Ehdottomasti asuja pitäisi nähdä useammin uudelleen ja jo pelkästään yhdistämällä ja asustamalla eri tavalla, niistä saataisiin paljon enemmän irti. Älytöntä tuhlausta käyttää tuhansien eurojen asuja yksi tai kaksi kertaa. Ja jos oikein viitsii panostaa, tämä Maryn tapa muokata uudenlaiseksi on aivan mahtava. Hänellä on useampiakin pukuja, joita on muokattu uuteen uskoon. Idea on tainnut tulla anopilta, sillä myös kuningatar Margareeta harrastaa tätä ajoittain.

   Joskus muistan nähneeni kuvia kuningatar Sonjan vaatehuoneesta ja olihan siellä kaappi toisensa perään. Varmasti linnoissa on myös tiloja, joissa käytöstä jo poistuneita vaatteita säilytetään. Välillähän niitä sitten nähdään näyttelyissä ja kuten sanoit, seuraavien sukupolvien yllä.

   Osa vaatteista menee myös eteenpäin. Kuningatar Elisabetin ainakin sanotaan lahjoittaneen vaatteitaan paikallisille hyväntekeväisyyskirppiksille, Mette-Marit antoi muistaakseni taannoin samanlaiseen myyntiin asujaan ja esimerkiksi Victorian vaatteita on nähty myöhemmin hänen ystäviensä yllä.

   Tykkää

 6. Mary on lähes takuuvarma onnistuja. Tykkään myöskin hänen tavastaan uudistaa ja siten kierrättää asuja useampia kertoja. Myös muut kuninkaalliset voisivat käyttää asujaan useammin.
  Maryn kaikki kolme asua ovat varsin hyvin nappiin onnistuneet. 🙂

  Tykkää

  • Eipä tule ihan heti mieleen Maryltä epäonnistumista! Toki aina kaikki ei ole yhtä upeaa, mutta ihan hirvityksiä en kyllä tähän hätään muista. Näistä kun katsoo varsinkin ensimmäistä ja viimeistä, huomaa, että Mary on alkanut siirtyä tyylissään majesteettisempaan suuntaan. Vähän samaa ylväyttä, kuin Maximalla ja Victoriallakin Nobeleissa.

   Tykkää

 7. Kolmas puku ja kampaus oli kyllä täydellinen. Kengätkin samaa sävyä, mitkähän kengät hänellä oli ensimmäinenä iltana? Onko Joachim ja Marie osallistunut koskaan näihin kahteen tapaamiseen.

  Tykkää

  • En muista nähneeni yhtään kuvaa, joissa kengät olisivat näkyneet. Veikkaan, että koska puvun alla on musta tyllikerros, joka ajoittain näkyy, kengätkin olivat mustat.

   Joachim ja Marie eivät koskaan osallistu näille vastaanotoille, tämä on selvästi tällainen valtiollinen seremonia. Henrik toki ennen osallistui aina kuningattaren seuralaisena.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.