Vihdoin hieman muutoksia brittikuninkaallisten työnjaossa

Vuosi lähenee loppuaan ja koska kuninkaalliset ovat lomalla, on Britanniassa ryhdytty vetämään yhteen kuluneen vuoden työsarkaa. Ilmoitin itsekin lomailevani, mutta koska nämä jokavuotiset numerot ovat aina yhtä mielenkiintoisia, tarkastellaan näitä nyt vielä ennen perinteistä koostepostausta, joka on tulossa uudenvuodenaattona. Työtehtävien lukumäärää ei tule tarkastella, kuin piru raamattua, sillä ne ovat aina tulkinnanvaraisia ja erityisesti siltä on tuntunut tämän vuoden numeroita katsellessa. Antavat ne kuitenkin ihan hyvän yleiskuvan ja erityisen mielenkiintoista on usein vertailla niitä aiempien vuosien vastaaviin. Tänäkin vuonna tehtävät jakautuivat kutakuinkin samoin, kuin ennenkin, mutta hiukan erot pienenivät ja vihdoin näimme myös nuoremman sukupolven ottavan hiukan taakkaa vanhemmilta omille harteilleen.

Embed from Getty Images

Korostettakoon jälleen heti alkuun, että mitkään luvut tässä postauksessa eivät ole virallisia. Sellaisia ei julkaista, eikä yksiselitteisiä lukumääriä oikeastaan ole olemassakaan. On kuitenkin olemassa vakiintuneita tapoja laskea brittikuninkaallisten työmäärää ja yleensä näissä työtehtäväluvuissa lasketaan mukaan kaikki viralliset esiintymiset ja vierailut, sekä tapaamiset, mutta ei esimerkiksi julkaistuja videoviestejä. Mukana on myös sellaisia tulkinnanvaraisia tilaisuuksia, kuin lähdöt ulkomaanmatkoille, vaikka yleensä niissä ei olekaan mitään ainakaan julkista ohjelmaa ja toisaalta se, miten tilaisuudet lasketaan hieman vaihtelee laskijasta riippuen. Välillä esimerkiksi vierailu ja lounas kaupunginisien kanssa ovat kaksi erillistä tehtävää, välillä ne lasketaan yhteen. Kaikki luvut lasketaan kuitenkin hovin virallisesti julkaiseman Court Circularin eli eräänlaisen hovin kalenterin tietojen mukaan.

Tässä postauksessa olen jälleen käyttänyt Tim O’Donovan, Datchettissa asuvan yksityishenkilön numeroita. Herra O’Donovan kerää harrastuksenaan kuninkaallisten työtehtäviä ylös ja tiedot julkaistaan vuosittain The Times -lehdessä. Tänä vuonna O’Donovan lähetti numeronsa toimitukseen jo 38. kerran. Alla olevassa taulukossa näette O’Donovanin numerot viimeiseltä kuudelta vuodelta. Tänä vuonna erityisesti prinssi Harrylle laskettu luku on herättänyt närkästystä, mutta näistä poikkeamista lisää hieman myöhemmin. Joka tapauksessa toimivin tapa vertailla työmääriä ja niiden kehitystä lienee tukeutua yhden henkilön lukemiin ja toivoa, että hän on ollut työssään johdonmukainen.

  2016 2015 2014 2013 2012 2011
Kuningatar Elisabet 332 341 393 341 425 370
Prinssi Philip, Edinburghin herttua 219 250 273 184 325 330
Walesin prinssi Charles 530 527 533 537 592 601
Cornwallin herttuatar Camilla 221 235 224 246 276 250
Prinssi William, Cambridgen herttua 188 112 143 62 88 90
Cambridgen herttuatar Catherine 140 62 91 44 111 34
Prinssi Harry 152 108 94 52 61 16
Prinssi Andrew, Yorkin herttua 323 275 367 330 436 455
Prinssi Edward, Wessexin jaarli 359 354 426 345 431 374
Wessexin kreivitär Sophie 179 218 307 228 324 191
Prinsessa Anne 509 544 528 454 566 568
Gloucesterin herttua Richard 205 270 280 222 337 251
Gloucesterin herttuatar Birgitte 121 145 132 132 146 155
Kentin herttua Edward 159 202 206 198 239 211
Prinsessa Alexandra 88 88 86 28 110 118

Jos olette lukeneet viime ja toissa vuoden postaukseni aiheesta, huomaatte, ettei kovin paljon muutoksia ole tapahtunut. Kuten viime vuonna, myös tänä vuonna tehtävämäärissä kärkipaikkaa pitää Walesin prinssi Charles ja melkein samoissa lukemissa liikkuu myös perheen hiljaisena puurtajana tunnettu prinsessa Anne. Molemmilla erilaisia työhtehtäviä kertyi viime vuonna yli viisisataa. Tehtävien laadussa sisarukset eroavat siten, että varsinaisia vierailuja, avajaistilaisuuksia ynnä muita on prinsessa Annella enemmistö, kun taas prinssi Charlesin suurimman osan muodostavat erilaiset viralliset tapaamiset, vastaanotot ja investituurit. Jonkin verran näkyy siis roolien erilaisuus ja tulevina vuosina prinssi Charlesilla tämä hallinnollisempi puoli varmasti entisestään korostuu, kun hän ottaa enenevässä määrin tehtäviä vastaan kuningatar Elisabetilta.

Embed from Getty Images 

Britannian kuninkaallinen perhe on jo pitkään ollut ikäjakaumassa aika yläpainotteinen ja suurimman osan työstä tekevät jo eläkeikään ehtineet jäsenet. Tänä vuonna 90 vuotta täyttänyt kuningatar ja 95 vuotta täyttänyt prinssi Philip ovat molemmat hieman jälleen vähentäneet töitään ja koska hiukan numeroita nostivat varmasti kuningattaren juhlavuoden tilaisuudet, normityön määrä laski ehkä jopa hieman numeroissa näkyvää muutosta enemmän. Samoin taulukon alimmilta riveiltä löytyvät kuningattaren serkut vähensivät tänä vuonna 80-vuotispäiväänsä viettänyttä prinsessa Alexandraa lukuunottamatta aika reilustikin töitään.

Viime vuoden skandaalien takia hieman matalampaa profiilia pitänyt prinssi Andrew on tänä vuonna lisännyt töitään melkein viidelläkymmenellä tehtävällä ja vielä häntäkin ahkerampana on ollut prinssi Edward. Jostakin syystä Wessexin kreivitär Sophien työmäärät jatkoivat laskuaan, sillä parin vuoden takaisesta lukemasta on tultu yli satanen alaspäin. Niillä kuninkaallisilla, joilla ei ole vakituisia virallisia rutiinitehtäviä, vuosittain numerot toki vaihtelevat vähän senkin mukaan, miten heidän tukemansa tahot toimivat. Tänä vuonna esim. sekä prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien erityinen lempilapsi, prinssi Philipin Edinburghin herttuan palkinto täytti kuusikymmentä vuotta ja se toisaalta lisäsi tehtäviä, toisaalta söi aikaa varsinkin kreivittäreltä, joka juhlan kunniaksi suoritti yli 700 kilometrin pyöräreissun Edinburghista Lontooseen. Alkavan vuoden aikana 70 täyttävä Cornwallin herttuatar Camilla jatkoi melkoisen tasaisella linjallaan reilussa 200 työtehtävässä.

Vuoden 2016 sanottiin jälleen kerran olevan se vuosi, jolloin nuorempi sukupolvi, eli prinssi William, Cambridgen herttuatar Catherine ja prinssi William astuvat esiin ja ottavat itselleen reilusti suuremman työtaakan. Jostakin kumman syystä näihin väitteisiin tulee aina hiukan uskottua, vaikka vielä kertaakaan ne eivät ole totuudeksi osoittautuneet. Kun vuosi vielä alkoi erittäin kiivaalla kritiikillä herttuaparin työmääriä kohtaan ja erityisesti prinssiin taisi tarttua työnvieroksujan leima ihan pysyvästi, moni ajatteli, että kuinkahan tässä mahtaa käydä. Tim O’Donovanin numeroista voimme nyt kuitenkin iloksemme todeta, että ainakin prinssi William tuntuu nyt parantaneen tahtia. Vajaat 190 työtehtävää vuoden aikana on prinssin uusi ennätys ja viime vuoden lukemiin on tullut puolet lisää. Samaan aikaan prinssi on jatkanut helikopterilentäjänä ainakin jonkinlaisella työmäärällä, joten tätä lukua voi minusta pitää jo oikein hyvänä askeleena.

Embed from Getty Images 

Prosentuaalisesti jopa suuremman kasvun näimme herttuatar Catherinella, jonka työmäärä yli tuplaantui vuodesta 2015. Toki nousu on ollut siinä mielessä helppo, että suuri osa edellisestä vuodesta kului äitiyslomalla, mutta on tämä vuosi ollut herttuattaren työteliäin muutenkin. Suurimman osan noususta selittää kaksi ulkomaanmatkaa, keväällä Intiaan ja Bhutaniin, syksyllä Kanadaan, sillä tällaisella matkalla on kymmeniä työtehtäviä muutaman päivän jaksolla. Prinssi Williamilla yli kolmannes ja herttuatar Catherinella lähes puolet työtehtävistä onkin tullut suoritettua tänä vuonna kotimaan ulkopuolella. Voidaan siis sanoa, että virallisella puolella valtion ja kuningattaren edustajina kehitystä on tapahtunut, mutta varsinkin herttuattaren kohdalla kotimaan arkisempaa työtä ei edelleenkään liiemmin nähdä.

Hyvä twitterystäväni @RoyalSpectator laski herttuattaren työtehtäviä joulun alla niin, että hän huomioi periaatteessa jokaiselta päivältä vain yhden työtehtävän muuttaen työn siis päiviksi, joina työtä on tehty. Laskelmassa hän jätti pois ulkomaanmatkat, sekä sellaiset tilaisuudet kuin Wimbledon, Trooping the Colour tai muut huvi- tai perhetilaisuudet, joissa ei ole minkäänlaista kontaktia yleisöön. Jäljelle jäi varsinainen työ ja noita päivä kertyi vuodelle Britannian maaperällä 35, eli reilusti alle kerran viikossa. Minua puolestani kiinnosti herttuattaren työpanoksessa sellaisen työn määrä, joka periaatteessa on hänelle vapaaehtoista, eli itse valittu hyväntekeväisyystyö. Näitä tehtäviä (ei siis päiviä, vaan pelkkiä tehtäviä) laskelmaan löytyi 21 kappaletta. Kihlajaishaastattelussa sanottu ”haluan auttaa kaikessa, missä vain voin” on saanut viime aikoina aika tyhjän kaiun.

Veljensä ja kälynsä tapaan myös prinssi Harry on tänä vuonna kohottanut työmääriään. Tim O’Donovanin laskelmassa prinssi yltää sellaiseen lukuun, kuin 153, mikä on prinssin uusi ennätys ja merkittävä kasvu edelliseen vuoteen. Jostakin syystä O’Donovan on kuitenkin prinssi Harryn kohdalla jättänyt pois tehtäviä, jotka hän ilmeisesti kuitenkin laskee esim. prinssi Williamille ja useamman muun laskijan mukaan prinssi Harryn lukeman pitäisi olla noin 180. Lisäksi prinssi Harryn kohdalla tämä lukema ei kerro paljon mitään, sillä prinssin työ Sentebale-järjestönsä, sekä Invictus Games -kisojen hyväksi ei näy käytännössä ollenkaan Court Circularissa, vaan se lasketaan ilmeisesti yksityiseksi työksi. Samoin prinssin villieläintensuojelutyö Afrikassa tänä kesänä ei näy missään. Sinänsä on tulkinnanvaraista, minkä työn nyt sitten kuuluisi olla virallista ja minkä ei, mutta prinssi Harryn kohdalla tiedetään, että yhteiseen hyvään tähtäävää työtä on runsaasti enemmän, kuin ns. viralliset numerot kertovat. Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen tapaan myös prinssi Harryn töistä erittäin merkittävä osa on sijoittunut ulkomaille.

 Embed from Getty Images

Juuri ennen tämänvuotisen työmääräkeskustelun alkua lehdet kirjoittivat laajalti siitä, kuinka prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen odotetaan muuttavan lastensa kanssa syksyllä Lontooseen. Prinssi Georgen pitäisi aloittaa koulu-ura ja vahvimpana ehdokkaana on prinssi Williamin ja prinssi Harryn entinen opinahjo lähellä Kensingtonin palatsia. Pariskunnan lähipiirin väitetään sanoneen, että herttuapari on nyt valmis astumaan täysipäiväisiksi kuninkaallisiksi ja ”omaksumaan roolit, jotka kestävät siihen saakka, kunnes he nousevat kuninkaaksi ja kuningattareksi”. Aivan henkeäni pidätellen en tätä odottaisi, mutta prinssi Williamilla on keväällä edessä joko helikopterihommien loppu tai uuden sopimuksen neuvotteleminen, sillä tämänhetkinen sopimus päättyy maaliskuussa. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan, miten asiat etenevät.

Prinssi Harry on selvästi tiensä jo valinnut ja se näyttää johtavan täysipäiväiseksi kuninkaalliseksi. Ennenkuin isoveli päätyy samaan ratkaisuun, siihen ei kuitenkaan liene käytännössä mahdollisuutta, mutta toisaalta prinssin isommat omat projektit Sentebale ja Invictus Games työllistävät myös. Tuoreessa Prince Harry in Africa -dokumentissa (löytyy ainakin vielä Youtubesta, suosittelen) prinssi puhuu siitä, kuinka hän on tajunnut, miten upea mahdollisuus hänellä on käyttää asemaansa hyväntekoon ja sehän on ollut aika ilmeistä parin viime vuoden aikana prinssiä seuratessa.

Kuninkaallisen perheen vanhempi kaarti ei tästä enää nuorru ja onneksi näyttää siltä, että jonkinlaista tehtävistä luopumista on sentään ilmassa. Sekä kuningatar, että prinssi Philip ovat tasaisesti hiukan vähentäneet töitään ja nyt syntymäpäivävuotensa päätteeksi kuningatar on ilmoittanut siirtävänsä 25 suojelemaansa järjestöä perheenjäsentensä huoleksi. Toki kyseessä on aivan murto-osa kuningattaren 600 yhteistyöjärjestöstä, mutta alku kai se on tämäkin. Kuten jo sanottua, prinssi Charlesille siirtynee jatkuvasti hiukan lisää virallisempia tehtäviä äidiltään ja prinssi Williamkin on ottanut joitakin harteilleen. Tämän vuoden lukemat olivat siis kaikenkaikkiaan aika positiivisia. Toivotaan, että kehitys jatkuu hyvänä ja ensi vuonna saan sanoa, olleeni pessimisti ja väärässä varsinkin nuoremman sukupolven suhteen.

Embed from Getty Images

Huom! Ruotsin kuningasperheen vuodesta kertova Året med kungafamiljen 2016 on nyt katsottavissa SVT:n nettisivulla ja Norjan vastaava Året med kongefamilien NRK:n sivulla. Molemmat varmaan nähdään jossakin vaiheessa kevättä myös Suomen televisiossa, mutta nyt siis jo tarjolla alkuperäiskielisinä.

Mainokset

33 kommenttia artikkelissa “Vihdoin hieman muutoksia brittikuninkaallisten työnjaossa

   • Tarkoitin Williamia, Harrya ja Catherinea. Ja miksi ei Sophiellekin, ei näytä olevan kovin suuri työtaakka hänelläkään. Onko sinulla tietoa, mitä kuuluu tuohon suojelijan työhön?

    Tykkää

    • Se taitaa vaihdella vähän järjestön mukaan, mutta lähinnä tuollainen ’patron’ lainaa nimensä järjestölle, joka sitten voi käyttää sitä mainonnassaan jonkin verran. Ja toki sitten suojelija vierailee välillä paikanpäällä tai osallistuu johonkin tilaisuuksiin. Jos järjestö on sellainen, että kuninkaallinen oikeasti haluaa olla toiminnassa mukana, saattaa myös olla kulissien takaisia tapaamisia ja esim. eri järjestöjen tuomista yhteen kuninkaallisen välityksellä.

     Tykkää

 1. Aika erikoista, että Camillalla on noin ”vähän” työtehtäviä. Ajattelin hänen olevan melkein samoissa luvuissa kuningattaren kanssa. Sophienkin työmäärä yllätti.

  Minäkin toivoisin, että William ja Kate ottaisivat itseään vihdoinkin niskasta kiinni ja alkaisivat työskennellä asemansa mukaan. Onneksi edes Harry on innostunut asemastaan ja sen tuomista mahdollisuuksista.

  Tykkää

  • Camilla ja Sophie kärsivät varmaan molemmat hiukan numeroissaan siitä, että kun menevät esim. ulkomaille johonkin vierailulle, ovat aina se ”kakkosvieras”. Eli jos paikanpäällä on joku seremonia, kunniamerkkien jakoa tms. niin se homma lankeaa aina puolisolle. Samoin heillä ei ole investituureja tai muita virallisia juttuja. Lähinnä siis se oma työ on koottava hyväntekeväisyydestä ja muista kontakteista eri tahoihin. Tästä syystä varmasti aina se syntyperäinen kuninkaallinen (myös William, Anne) on aina vähän edelle luvuissa puolisoon verrattuna. Ja Sophien kohdalla muuten näyttää olevan niin, että hän ei ole tänä vuonna liiemmin matkustanut ulkomaille. Ulkomailla tehdyissä tehtävissä hänellä on Edwardiin yli 80 tehtävän ero. Camillalla sitten taas on se tilanne, että hän on ollut Charlesin kanssa naimisissa vasta 11 vuotta, vaikka onkin jo tuon ikäinen. Ei ole siis kuitenkaan ehtinyt kertyä yhteistyötahoja yhtä paljoa, kuin samanaikäisillä tai pidempään perheeseen kuuluneilla. Kuningattaren numeroista toki aika iso osa on myös lyhyitä audiensseja, jotka myöskin kuuluvat valtionpäämiehelle, eli muilla ei ole niihin mahdollisuutta.

   Mutta huolimatta kaikesta tuosta ”selittelystä”, kyllä minustakin molemmilla olisi varaa kiristää tahtia. Sophiella näyttää olevan nyt poikkeusvuosi, joten uskon, että jatkossa lisääntyy. Camillan kohdalla on vähän vaikeaa arvioida, mutta veikkaan, että hänkin ottaa kuningattarelta enenevässä määrin tuota järjestöpuolta harteilleen. Siinäkin muuten yksi syy, miksei hänen kannata enää tässä vaiheessa kerätä täyttä kalenteria omia juttuja, sillä mahdollisesti jopa lähitulevaisuudessa mukaan tulee kuitenkin perittyä ja uuden aseman tuomaa.

   Olin niin iloinen, kun kuulin noista Harryn uusista ajatuksista! Kerrankin joku sanoo suoraan, että oikeasti haluaa käyttää asemaansa kaikkien hyväksi. Dokkarissa Harry muuten kysyy ”Whatever if it is, just do good. Why wouldn’t you? Ajattelin spontaanisti, että kysypä veljeltäsi ja etenkin kälyltä… 😀

   Tykkää

 2. On aina mielenkiintoista tarkastella kuinka brittikuninkaallisilla työmäärä ja tehdyt tehtävät jakautuvat. Kiitos siis postauksesta 🙂
  En ole yllättynyt, että suurin työpanos näiden lukujen kautta löytyy jälleen Charlesilta ja Annelta. He tekevät todella paljon hienoa työtä eivätkä kyllä saa läheskään tarpeeksi kiitosta siitä. Olen myös iloinen, että Elizabeth ja Philip ovat jaksaneet tänäkin vuonna tehdä paljon työtehtäviä, vaikka heille ilomielin soisi jo jonkinlaiset eläkepäivät.

  Olen myös positiivisesti yllättynyt siitä kuinka William, Kate ja Harry kasvattivat tänä vuonna omaa työmääräänsä. Mutta kuten Hovikirjeenvaihtaja totesi, iso osa luvuista tulee erinäisistä kiertueista ja ulkomaanmatkoista. Toki ne ovat tärkeitä ja itse olin hyvin iloinen kun William ja Kate tekivät kaksi kiertuetta tänä vuonna. Kuitenkin olisi hienoa nähdä heidän tekevän enemmän hyväntekeväisyystyötä juuri Britanniassa, varsinkin Katen haluaisin nähdä tässä työssä. Oikeaan suuntaan kuitenkin ollaan menossa. Oma mielipiteeni on, että William ja Kate saisivat ensi vuonna alkaa Harryn tavoin täysipäiväisiksi kuninkaallisiksi: ottaa enemmän vastuuta, oppia tulevia roolejaan varten erinäisissä tilaisuuksissa ja tehdä enemmän järjestöjensä hyväksi. En edelleenkään odota heidän unohtavan lapsiaan ja omaa aikaansa, vaan vievän omat roolinsa seuraaavalle tasolle.

  Yllätyin ettei Sophien luku ole isompi, mutta kun vertaa aiempien vuosien lukuihin ja ottaa huomioon, että hän teki pyöräilyhaasteen eteen paljon töitä niin uskon, että ensi vuoden luku on taas samaa tasoa edellisten kanssa.

  Vielä loppuun, Harryn viesti siitä, että haluaa käyttää asemaansa hyvä tekemiseen kuulostaa todella hienolta 🙂

  Tykkää

  • Annea ei tosiaan mediassa näe lähes lainkaan, Suomessa varsinkaan, ja syrjään jää monesti myös Charles. Tai ainakin hänen työnsä, kuvia vielä saadaankin, mutta harvemmin puhutaan sisällöstä, ellei sitten naureta tai haukuta. Kuitenkin paljon hyvääkin, vaikka mukana välillä onkin jotain huuhaata. Andrew ja Edward toki tuntuvat olevan vieläkin näkymättömämpiä. Joskus sitä miettii, että kuinka paljon oikeasti näiden kuninkaallisten työstä on hyötyä, kun ei siitä kukaan koskaan tunnu kuulevan? :/

   Huomaan toivovani Katelle ja Williamille aina juuri tuota kotimaan hyväntekeväisyystyötä, koska se olisi omalla tavallaan vapaaehtoista. Kaksi kiertomatkaa on hieno juttu, mutta ei osoita minkäänlaista omaa halua. Haen selvästi heistä aina jotain toivonpilkahdusta siitä, että olisivat ihmisiä, jotka todella haluavat tehdä muille hyvää. Toivottavasti se sieltä vieltä tulee. Harryltä kuulimme sen nyt ihan suoraan ja se on todella hienoa!

   Tuo roolien vieminen uudelle tasolle on hyvä pointti. Työtä olisi varaa lisätä määrällisesti, mutta etenkin laadullisesti ja varsinkin Katen. Williamilla sentään on ollut vähän virallisempaa ja jotenkin itsenäisempääkin otetta viime aikoina, mutta Kate se vaan tutustuu. Pistäisi nyt pystyyn jonkun ikioman projektin, eikä aina näitä triona tehtyjä juttuja.

   Tykkää

 3. Catherinelle sopisi joku lapsiin liittyvä järjestö. Briteissä ei taida olla Min Stora Dag -tyylistä säätiötä. Minusta Madeleine tekee todella hienoa työtä tuon säätiön parissa.

  Tykkää

  • Katen tämänhetkisistä suojeltavista järjestöistä East Anglia’s Children’s Hospices, The Art Room ja Place2Be liittyy suoraan lapsiin ja lisäksi on sitten partio. Jostakin syystä näistä ei kuitenkaan yksikään ole noussut sen suuremmaksi teemaksi, vaan tuppaavat jäävän melkein unholaan nykyään. Min Stora Dagia vastaava järjestö on Britanniassa ainakin Make a Wish Foundation, mikä olisikin hieno kohde. Olen iloinen, että Madde on ottanut sen niin tärkeäksi teemaksi itselleen.

   Tykkää

 4. Nämä ovat kyllä erikoisia lukuja. Tavallaan kertovat paljon ja tavallaan eivät mitään. 😀

  Tuosta Katesta tuli vaan mieleen, että täytyy myös muistaa mistä oloista hän on. Tuskin hän lapseja ja nuorena kuvitteli tekevänsä 9-17 töitä, vaan olettaisin hänen suunnitelmansa olevan hieman kevyempää elämää. Jos hän ei suunnitellut itselleen työteliästä uraa, niin miksi hän haluaisi siihen ryhtyä nytkään? Joku ehkä ajattelee, että on pakko kun tittelin sai, mutta ehkä hän itse ajattelee asiaa toisin.

  Välillä vaan niin pistää silmään kun kuvaillaan Katen olevan tavis. Hänestä on tavallisuus kaukana kun tutustuu lapsuuteen, nuoruuteen, koulutukseen ym. Aika nousukiidossa hänen perheensä elämä on ollut. Tavalliseen englantilaiseen verrattuna hän on kyllä kaikkea muuta kuin tavis.

  Tykkää

  • Totta, paljon ja ei mitään. Tällaisenaan niitä ei voi ottaa, vaan jotain taustatietoa pitää olla. Sääli, että media repii otsikot yleensä ilman minkäänlaista analyysiä.

   Katen kohdalla olet varmasti oikeassa, en usko minäkään, että suunnitelmissa oli minkäänlainen työura. Nähtiinhän se jo seurusteluaikoina, ei Kate käytännössä silloinkaan ollut töissä. Hänen kannaltaan vaan on harmillista, että tuli solmittua avioliitto, joka edellyttää työntekoa. Väittäisin, että se on aika pieni vähemmistö, jonka mielestä kuninkaallisen ei tarvitse tehdä töitä, ellei ollut niin suunnitellut elämässään tekevänsä. Varsinkin Katen asemassa, eli tulevana kuningattarena, se nyt vaan on niin, että ura tuli siinä miehen mukana. Ja onneksi kruununprinsessat ja vastaavat kuninkaalliseen perheeseen naineet ovat sen tajunneetkin, hyvää työtä tekevät esimerkiksi Mary, Maxima, Mathilde, Mette-Marit ja Letizia, sekä Camilla.

   Britit tuntuvat olevan aika fiksoituneita tähän tavis-juttuun. Kuten sanoit, niin tavallisestahan Kate ja Middletonit ovat aika kaukana. Tietysti maassa, joka pullistelee erilaisista aatelisista ja vanhan rahan suvuista hän on erilainen, mutta oikeaan tavalliseen kansaan verrattuna kyllä hyvinkin etuoikeutettua joukkoa.

   Tykkää

   • Toisaalta tulisiko myös asema muistaa vertailua tehtäessä. Camillahan on se kruununprinsessa, joten hieman epäreilua verrata Katea Maryyn, Maximaa ym. kun kuuluu selvästi seuraavaan sukupolveen. Onhan myös eri aikuistua julkisuuden valokeilassa, kun saada rauhassa etsiä itselleen ensin se oma juttu ennen kuninkaallisuutta, jolloin itsevarmuus ja itseluottamus ovat eri tasolla. Ehkäpä Katea voidaan verrata muihin vasta kuin Charles on kuningas ja toki silloin toivottavasti työskentely on ihan erilaista numeroiden valossakin.

    Tykkää

    • Työtehtävien sisällön ja ”virallisuuden” suhteen vertailua kruununprinsessoihin/kuningattariin ei voikaan tehdä, se on selvää. Samoin numeroita ei voida suoraan verrata. Tässähän en tosin heitä Kateen verrannutkaan näin, vaan puhe oli siitä yleisestä periaatteesta, onko ylipäätään tehtävä työtä, kun on kuninkaallinen tai kun on titteli.

     Toisaalta minusta on myös turhaa jämähtää luokittelemaan kukin oman kruununperimyssijansa mukaan. Iso-Britannia on merkittävästi suurempi maa, kuin esimerkiksi yksikään Pohjoismaista ja kun mukaan lasketaan vielä Kansainyhteisö, kokoluokka senkun kasvaa. Lisäksi tilanne on heillä täysin erilainen, sillä missään muualla Euroopassa kruununperimyksen kakkonen ei edes ole aikuinen (lukuunottamatta Luxemburgia ja Liechtensteinia). Olen nähnyt sanottavan, että William on tosi ahkera, koska työskentelee enemmän, kuin muut kakkoset. Hieman hupaisa kommentti, kun huomioi, että muut kakkoset ovat noin kymmenvuotiaita.

     Itse arvioin työmäärää sillä perusteella, mihin henkilöllä olisi mahdollisuus, mitä valtio/monarkia tarvitsisi, vastaako työ saatuja etuja ja käyttääkö henkilö potentiaaliaan yleiseen hyvään. Kaikilla näillä mittareilla Kate ja William alisuorittavat ja oma kritiikkini kumpuaa vain siitä.

     Tykkää

 5. Kyllähän Briteissä on hyvin suuri ero yläluokan ja tavisten välillä ja merkkaa paljon mihin sukuun on syntynyt.

  Toivottavasti Catherine ymmärtää, että töitä on tehtävä ja varsinkin kun Elisabetilla ja Philipillä ikää on jo aika paljon.

  Liked by 1 henkilö

  • Iso-Britannia on täysin luokkayhteiskunta, missä raha ratkaisee kaiken. Jo puhutusta kielestä huomaa ihmisen aseman yhteiskunnassa. Itse ajattelen niin, että jos William olisi nainut sairaanhoitajan, hän olisi nainut taviksen. Multimiljonäärien kalliit yksityiskoulut käynyt tytär ei vaan ole mun järjen mukaan tavis. Aatelinen ei ole, mutta ei nyt ihan taviskaan. Hyvin koulutettu, yläluokkaan kuuluva rikkaan perheen vesa.

   Tykkää

   • Kate kohdallahan tämä on silleen mielenkiintoinen asia, että Katen vanhemmat ovat täysin taviksia ja Katen elämäkin taisi ekat vuodet olla ihan normaalia pienessä talossa jne. Mutta heillä on tuo omaisuuden kasvu ollut hurjaa Katen elinaikana ja sitä myöten sitten lapset pistettiin yksityiskouluihin jne. Samalla tuntuu, että Carole ja Mike ovat aktiivisesti pyrkineet nousemaan ”seuraavaan luokkaan”. Eli vielä joskus 25 vuotta sitten Kate oli ihan tavis ja sittemmin vanhempien varakkuuden kasvu on kokoajan nostanut ylöspäin. Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaisia arvoja Kate on oppinut kotoa ja millainen ajatusmaailma Middletoneilla on.

    Tykkää

    • Jatkan vielä, olen kovin kiinnostunut luokan merkityksestä yhteiskunnassa. 😀

     Olen käsittänyt, että Kate aloitti yksityiskoulutaipaleensa jo kolmevuotiaana täällä http://www.standrewsprep.co.uk/ ja on kyllä melkoinen prep school. 😀 Onneksi Suomessa ei ole vastaavia! Mutta joo, kyllä on samanlainen ajatus minullakin, että vanhemat ovat halunneet lähteä luokkaretkelle yhteiskunnassaan ja erityisesti ovat halunneet taata lapsilleen aika valmiiksi pureskellun sunnan nousta ylöspäin. Ja siis en pidä tätä mitenkään kummallisena, kun kyseessä on yhteiskunta, missä luokalla on väliä ihan aina ja se näkyy ja kuuluu selkeästi. Ainoa, mikä tympii, on Katen pitäminen taviksena. 🙂

     Ja kyllä minä ajattelen, että tällaista taustaa vasten ei ole ihme, ettei Kate omaa tunnollisen ja ahkeran työntekijän leimaa. Harmillistahan se on, että hän ei ole sellaista aiemmin oppinut ja velvollisuudekseen tuntenut, mutta onneksi se ei estä sitä, etteikö hän voisi oppia sitä tulevaisuudessa. Jos vain itse haluaa.

     Tykkää

     • Ja se piti vielä lisätä, että käsitykseni ei perustu tietoon, vaan englantilaisten juorulehtien juttuihin, joiden todennäköisyyttä voi kyllä aina pitää hyvin kyseenalaisena. 😀

      Tykkää

     • Muistan lukeneeni jostain, että Mike Middletonilla olisi ollut jonkinlainen pieni trust fund tai muu perintö pesämunana. Ehkä sitä kautta varallisuutta on ollut alunperinkin, sillä muutenhan Carole ja Mike olivat todella tavallisissa töissä. Ja Carolen autotallissa aloittama Party Pieces on alkanut tuottaa vasta vuosien myötä. Joskus oli jossain myös kuvia perheen ensimmäisistä kodeista, ihan tavallisia taloja siellä oli. Mutta toki kiistatonta on, että Kate on käynyt yksityiskouluja ja muutenkin lapsia on selvästi tupattu hiukan ylemmäksi, kuten aiemmin totesimmekin. Ja tosiaan, minäkään en pidä sitä mitenkään vääränä! Jos on mahdollisuus parantaa elintasoa, miksei siihen tarttuisi. Ainut, mitä joskus hämmästelen, on ihmisten tarve omaksua rahan myötä sellaisia tapoja, joita on yleensä pidetty ylemmän luokan tapoina. Vaikkapa jotain sinettisormusten käyttöä tai sopivia harrastuksia. Ja siis toki saahan niitäkin omaksua, jos tykkää, mutta en oikein ymmärrä sitä halua, kun mnulle se näyttäytyy jotenkin ihannointina. Voisihan sitä nauttia rahoistaan juuri niinkuin itse haluaa, eikä siten kuin ”kuuluu”. Mutta tämä nyt ei ehkä sinänsä kuulu Middletoneihin, ihan vaan henkilökohtainen ihmetykseni luokkayhteiskuntaan liittyen. 😀

      Oppia tosiaan voi, enkä sanoisi että ainakaan raha on ollut sen esteenä aiemminkaan. Onhan sitä runsaasti ylempiluokkaisia brittejä, jotka tekevät niska limassa hyväntekeväisyystyötä. Ja itseasiassa jos ajattelee, niin Pippa ja James ovat kyllä minusta kokoajan vähän jotain yrittäneet. Mielenkiintoista nähdä, miten homma alkaa edetä!

      Tykkää

      • Tarkennetaan nyt vielä sen verran Pippasta, ettei hänen uransa varsinaisesti kyllä päätä huimaa, mutta toisaalta hän on kunnostautunut monenlaisessa hyväntekeväisyyshommassa ja niihin liittyen suorittanut monenlaisia urheiluhaasteita. Ja Mikesta, että ilmeisesti hänen suvullaan on yhteyksiä aristokratiaan ja tosiaan oli trust fund, kuten muistelin. Jonkinlaista ”yläluokkaisuutta” varmaan oli sitten alusta asti arvoissa mukana! Tähän wikipedian artikkeliin on koottu hyvin Katen sukulaisia.

       Tykkää

      • Noh, onhan se näytettävä, että on osa sitä ylempää luokkaa. Harrastukset, tietyt asusteet ym. toimivat luokkansa symboleina ja lisäävät yhteenkuulumisen tunnetta. Laumaeläimiähän me. 😀

       Hei kuule, jos et ole jo lukenut erinomaista kirjaa Suomen yhteiskuntaluokista, suosittelen vilpittömästi. Oikein hyvä teos asiasta, mistä ei paljoa puhuta! http://www.adlibris.com/fi/kirja/luokkaretkella-hyvinvointiyhteiskunnassa-9789516078055

       Tykkää

      • Muotoilin ehkä huonosti. Ymmärrän toki, miksi niin tehdään, mutta en sitä, miksi joku haluaa niin tehdä. 😀 Tai siis, kun itse olen sellainen, etten koskaan koe tarvetta omistaa jotakin, koska ”kaikki muutkin omistaa” tai esim. kulje minkään merkkien perässä. Henkilökohtaisesti kokisin alentavani itseäni matkimalla jotain ”ylempää porukkaa”, johon pyrkisin. Mutta tosiaan, tämä on vaan mun oma ajatus, ei sinänsä liity Middletoneihin (kovin paljoa…). 🙂

       Kiitos suosituksesta! Anna Kontulasta oli hesarissa juttu joulunaikaan ja häneltähän on myös ilmestynyt luokkayhteiskuntaan liittyvä kirja, joka vaikutti mielenkiintoiselta. Tuo Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa on myös tuttu nimen puolesta ja toki Laura Kolbe erityisesti. Täytyykin laittaa lukulistalle, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta.

       Tykkää

 6. Hauskaa muuten on, että jos tarkkoja ollaan, brittisysteemissä pelkkä kuninkaalliseksi syntyminen ei muuten riitä, vaan koska prinssi Harryllä esim. ei ole muuta titteliä, hän on tarkalleen ottaen commoner eli aateliton/tavis. 😀 Prinssi Williamkin oli aateliton, ennenkuin kuningatar teki hänestä päärin eli ylhäisaatelin edustajan antaessaan hänelle arvonimet ennen häitä. Että siinäkin mielessä tuo tavis on aika jännä käsite, että kuka sitä sitten on ja mitä se sisältää.

  Tykkää

 7. Kiitos taas tästä kirjoituksesta. Nämä koosteet on aina ihan huippuja ja ihan älyttömästi olet taas löytänyt tietoa.

  Sitten mistä tätä kaikkea alkaisi purkamaan. Monia hyviä kommentteja on jo tullut ja varmaan toistan taas moneen otteeseen itseäni vuoden takaa 🙂

  Ensinnäkin Kate. Oli mielestäni hyvä että twitter-kaverisi oli avannut näitä tapahtumia ja päiviä vähän suuremmalla syynillä. 35 työpäivää vuodessa on aika vähän, vaikka haluaisi panostaa perheeseen. Mutta tämäkin tuntuu vähän hassulta että Kate panostaa perheeseen kun kaikki tietävät että heillä on vakituinen lastenhoitaja. Toki voidaan olettaa että William on lentämässä sekä edustamassa ja koti pyörii Katen hartioilla, mutta edelleenkään en usko hänen hoitavan siivousta, kokkausta ja lapsillekin on hoitaja, plus George käy ainakin osan päivää tarhassa. Luulisi siihen päivää nyt mahtuvan muutaman virallisen edustustehtävän tai edes sitä hyväntekeväisyystyötä. Katella on aika vähän vielä noita tahoja joiden suojelijana hän toimii, joten niitä voisi lisätä, ja hän voisi kyllä laittaa hieman enemmän eforttia näihin. Toistan itseäni kun totean, että Kate tuntuu aloittavan aina kaikkea mutta mikään ei tunnu ikinä jatkuvan. Syksyllä oli se jokin blogi/lehtityö Huffington post tms. mihin se työ jäi? Tosiaan niinkuin tuossa ylempänä Päivi totesi, Kate on halunnut lokoisan elämän jossa voi vähän silloin tällöin harrastaa jos siltä tuntuu. Harmi nyt vain että hänen tulevaisuutensa on olla maan ykkösnainen jonain päivänä ja siihen tehtävään ei valitettavasti yhdessä yössä valmistauduta.

  Kate voisi ottaa tosiaan mallia prinssi Harrysta sekä prinsessa Madeleinestä. Maddeahan kritisoitiin paljonkin aiemmin ettei hän tehnyt mitään ja mikään ei kiinnostanut, mutta avioliiton ja lasten myötä, tuntuu että Madde on tsempannut ja oikeasti panostaa työhänsä. tuntuu että hän on löytänyt tämän saman idean, että kun on tunnettu, voi tuoda omana itsenään näkyvyyttä tärkeille asioille.

  Pohdin vielä samaa kuin vuosi sitten 😀 Mietin miten kuningatar sallii tämmöiset löysäilyt? Monarkkiaa ja sitä työmäärää tosiaan kannattelee plus 70 veet ja tahti ei noissa luvuissa näitä ainakaan hidastuvan.

  Ja vielä loppuun, jotenkin olisin olettanut Sophien ja Camillan tekevän enemmän töitä…

  Tykkää

  • Tuo Katen 35 on minustakin hyvä numero siinä mielessä, että se kertoo hiukan totuutta numeroiden takana. Koska 140 kuulostaa paljolta ja yli 500 todella paljolta, mutta jos luku koostuu lyhyistä tilaisuuksista ja mukaan lasketaan kaikenlainen tenniksenkatselu tai perhejuhlat, se ei ole ihan työtä siinä mielessä, kuin se yleensä ajatellaan. Olen Katen kohdalla ihmetellyt, että miksei hän tunnu tekevän mitään siellä kodin lähelläkään. Voisihan sitä ottaa aktiivisen roolin vaikka partiojutuissa tai paikallisissa lastensairaaloissa tms. Ei aina tarvitse lähteä päiväksi Lontooseen. Mutta tässä varmaan tullaan juuri siihen, että häntä ei kiinnosta.

   Kuningattaren suhtautumista tosiaan ihmetellään laajalti. Ymmärrän sen, että kun ajattelee, että itse joutui olemaan kuukausiakin lapsista erossa, on voinut jäädä aikamoinen trauma ja haluaa nyt, että pienten lasten vanhemmat voivat olla lasten kanssa. Mutta ei kai kukaan nykyään oleta, että Kate ja William lähtisivät kuukausiksi Kansainyhteisöä kiertämään? Minä ainakin oletan, että työmäärä olisi sellainen, kuin normaaleillakin nuorehkoilla aikuisilla, ei mitään ympäripyöreitä päiviä. Ja kyllä suuresti ihmettelen, eikö kuningatar näe, että suosio kärsii? Onhan tämä nyt tosi nihkeää Williamin tulevaisuuden kannalta ja ihan älytöntä, jos Harryäkin täytyy pitää kulisseissa, ettei vaan veli jää varjoon.

   Sophien kohdalla luulen, että tätä vuotta ei kannata arvioida. Toki aiempienkin numeroiden suhteen on kiristämisen varaa! Selvästi heillä on tehty jako, jossa Edward työskentelee enemmän ja Sophie sitten yhdistää kodin ja työn. Ja tietysti pitää ottaa huomioon, että Sophien asema on perheessä aika alhaalla kuitenkin. Hänellä ei ole samalla tavalla painoarvoa, kuin Annella/Camillalla/Katellä. Camillan kohdalla taas minusta aika selvää on, ettei hän voi rakentaa suurta yhteistyökenttää, kun mahdollisesti pian tulee hommia kuningattarelta roppakaupalla. Mutta kuten sanottua, on tuossakin varaa lisätä. Ylipäätään luulen, että tuollaiset kolmisensataa tehtävää voisi olla realistinen näille puolisoille, Kate mukaanlukien. Yli viisisataa vaatii sitten jo hirveästi lyhyitä audiensseja tai muita pikkutehtäviä. Ei kukaan pysty suorittamaan vuodessa viittäsataa kunnollista vierailua lastensairaalaan.

   Tykkää

   • Niin, olen miettinyt, että mikä on Catherinen oma tahto ja minkä verran kuningatar haluaa hänen tekevän työtä. Voisiko hän haluta ja saada työmäärää lisättyä. Toisaalta taas Elisabet ja Philip ovat jättäneet ulkomaan matkat nuoremmille, mutta kyllä heidän kotimaa kaipaa vierailuja enemmän.

    Minkä verran Beatrice ja Eugenie tekevät töitä kuningashuoneelle? Ja samoin prinsessa Annen lapset?

    Tykkää

    • Sanotaan näin, että eihän koskaan tietenkään tiedä, mitä missäkin hovissa seinien sisäpuolella puhutaan, mutta kyllä aivan mahdottoman vaikeaa on uskoa, että Kate ei saisi tehdä hyväntekeväisyystyötä. Virallisen roolin suurentaminen voisikin olla keskustelun paikka, koska Charles ja Camilla ovat seuraavat hallitsijat ja tarvitsevat huomiota, mutta erilainen järjestötyö ym. ei taatusti ole kiellettyä. Olen samaa mieltä siitä, että kotimaakin kaipaa vierailuja. Toki kuninkaallisten työssä PR ulkomailla on todella tärkeää, mutta kansa tämän lystin kuitenkin maksaa. Nyt jo pahaa mieltä on herättänyt esim. se, että Georgea ja Charlottea on esitelty ulkomailla paljon enemmän, kuin kotimaassa.

     Beatrice ja Eugenie, sekä Zara ja Peter ovat yksityishenkilöitä, eivätkä voi tehdä töitä kuningashuoneelle, vaikka haluaisivat. Heidän tekemisiään ei merkitä hovin kalenteriin, eikä työ ole virallista. Tästä on välillä keskustelua, että haluaisivatko Beatrice ja Eugenie virallisen aseman, mutta ainakaan prinssi Charlesin monarkiassa ei heille ole sijaa. Yksityisesti voivat toki tehdä hyväntekeväisyystyötä, mutta ilman hovin tukea ja omalla rahallaan, heille ei hovi palkkaa henkilökuntaa. Yhden luvun näin Beatricelle vuodelta 2016 ja se oli 65, mutta en tiedä, miten se on laskettu. Lisäksi molemmat prinsessat tekevät normitöitä ja rakentavat uraa hovin ulkopuolella samoin kuin Zara, joka on kilparatsastaja ja Peter, jolla on yritys.

     Tykkää

   • Olen täydellisen samaa mieltä kanssasi mitä kirjoitit ensimmäisessä kappaleessa. Lapset ovat pieniä, kyllä, mutta lastenhoitaja mahdollistaa kyllä mamalle sellaisia taukoja, että voipi lyhkäsiä työtehtäviä tehdä. Käyhän Kate urheilemassakin ilman lapsiaan, en millään usko kropan pysyvät hoikkana ja timminä jos ei salilla käy vähän treenailemassa. Ja käviväthän William ja Kate lomallakin kahdestaan kun George oli jotain 8-10 kk. Että ei Kate nyt taida ihan 24/7 vastata lastensa hoidosta. Eikä tarvitsekaan kun olisi tarkoitus tehdä kuninkaallisia hommia!

    En vaan usko, että häntä kiinnostaa. Häntä ei huvita, eikä hän viitsi. Hän ei ole tottunut olemaan julkisuudessa, saati tekemään töitä julkisuudessa. Ja on se ihan varmasti vaikeaa! William ehkä hyväksyy asian täysin sekä haluaisi itse elää samalla tavalla ja nyt Katen ja oman perheensä myötä vähän kuin saanut luvankin siihen.

    No, tämä nyt on ihan puhdasta spekulaatiota. En itse oikeastaan pidä Katea kuninkaallisena, eikä hän minulle sellaista edusta. Hänet nyt vaan on naitu sukuun.

    Tykkää

    • Oho, kommenttini meni väärään kohtaan. Tarkoitin tuota kappaletta, missä Hovikirjeenvaihtaja kirjoitti mm. tuosta kodin lähellä tapahtuvasta työskentelystä.

     Tykkää

     • Kyllä se viesti taisi oikeaan kohtaan mennä, tätä WordPressin systeemiä on vaan vähän vaikea paikoin seurata. Viestit tulee kummallisesta päällekäin ja kauhean tarkasti täytyy välillä katsoa, mikä kommentti on mihinkin.

      Tykkää

    • Hyvä pointti tuo urheilu. Samoin varmasti hiusten laitto, manikyyrit ja vaatteiden hankinta, jotka aina luetellaan Katen työnä, vievät oman aikansa. Paljon ovat siis lapset taatusti hoitajan kanssa ja sitten jos ajatellaan, että kun tämä kaikki ”ulkonäkötyö” vie niin paljon aikaa, pitää olla joskus kotonakin, on kyllä prioriteetit hiukan pielessä. Vaikka alan kyllä taipua tuohon, että häntä ei tosiaan kiinnosta. Sitä haluaa aina keksiä jotain parempia syitä, mutta kyllä ne alkaa loppua. Olen sanonut ennenkin, että mä en pysty oikein arvostamaan ihmistä, joka ei halua tai viitsi käyttää hyväkseen tällaista mahdollisuutta auttaa muita.

     Tykkää

 8. Paluuviite: Kuninkaallisten vuosi 2017 | Timanttisalonki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.